Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verbazing over Jeroen van der Veer als baas klimaatclub

  •  
27-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
ANP-vd_veer_300.jpg
GroenLinks kritisch over voordracht oud Shell-topman als voorzitter Rotterdam Climate Initiative
GroenLinks Rotterdam wil opheldering van milieuwethouder Alexandra van Huffelen (D66) over de benoeming van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer als voorzitter van het Rotterdam Climate Initiative, het Rotterdamse samenwerkingsverband voor duurzaamheid.
Ofwel Jeroen van der Veer is in één dag van zijn fossiele geloof gevallen, ofwel het Rotterdam Climate Initiative is de weg kwijt. Ik hoop het eerste, maar vrees het tweede.
Van der Veer is de beoogd opvolger van Ruud Lubbers, die vanaf 2007 het voorzitterschap van het RCI bekleedde.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

TVDL030
TVDL03027 okt. 2012 - 9:50

De dubbele moraal van GroenLinks. Nee, je mag absoluut niet discrimineren van deze partij. Behalve als mensen bij het grote duivelse Shell hebben gewerkt natuurlijk - want dan ben je sowieso fout.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 okt. 2012 - 9:50

Hahahaha...ik heb zelden zo gelachen...echt humor...niets meer aan doen. Topcabaret.

JoopSchouten
JoopSchouten27 okt. 2012 - 9:50

... Ja ongeloofwaardig. Straks wordt Hans Alders nog secretaris. Nog zo'n dubbelhartig persoon..

BasVV
BasVV27 okt. 2012 - 9:50

Goh. Nooit geweten dat CO2 links is.

rgeurtsen
rgeurtsen27 okt. 2012 - 9:50

is niet veel relevanter wat het RCI de afgelopen jaren onder Lubbers hebben bereikt. En ja... die Van der Veer... voor burgers een slechte keus, maar er is wellicht een heel andere overweging.

Lejoo
Lejoo27 okt. 2012 - 9:50

- De heer Van der Veer toonde een eigenzinnige visie: [...] In 2006 stopte het oliebedrijf al met zonne-energie. Volgens Van der Veer is duurzame energie niet rendabel te krijgen. - Inmiddels is de realiteit: Duitsland blijft elektriciteit exporteren: hernieuwbare energie doet elektriciteitsprijzen dalen ondanks sluiting van kerncentrales. [...] http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-detail.113.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=6347&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=c6506a5cdb http://www.ode.be/ode/publicaties/nieuwsbrief/14-windenergie/683-duitsland-blijft-elektriciteit-exporteren-hernieuwbare-energie-doet-elektriciteitsprijzen-dalen-ondanks-sluiting-van-kerncentrales

JongLinks
JongLinks27 okt. 2012 - 9:50

Dit is waarom GL zo laag in de peilingen staat, ze denken niet in oplossing maar in problemen. Dit is precies de man die daar nodig is, hij kent de mensen en is met ze bevriend. Daarnaast heeft hij gewoon een duidelijke taak omschrijving namelijk het halveren van de co2 uitstoot. Naar een milieu activist wordt niet geluisterd in de rotterdamse haven, maar voor deze man hebben ze daar respect.

wvdstraat
wvdstraat27 okt. 2012 - 9:50

Aanvankelijk maakte ik mij druk om dit bericht, omdat het lijkt op een slager die z'n eigen kip vist. Maar bij nader inzien blijkt het slechts om een Rotterdams initiatief'je te gaan en we weten waarom de Maas door die stad stroomt: Hoe moet je anders 600.000 kwallen te drinken geven ? Groeten uit 020 !

meijerlahn
meijerlahn27 okt. 2012 - 9:50

Jeroen van der Veer, oud Shell-topman, baas klimaatclub: Toppunt van cynisme.

adriek
adriek27 okt. 2012 - 9:50

En dat bijbaantje doet groene jeroen er natuurlijk om niet bij? Of krijgt hij er voor betaald? En wanneer doet zo'n al '80 uur per week werkende topmanager' de bij zijn voorzitterschap behorende taken? Heeft hij daar serieus tijd voor over?

sam tosha
sam tosha27 okt. 2012 - 9:50

Daar waar de olie lobby tot nu toe zogenaamde denktanks met miljoenen stiekte om keer op keer daar waar er feiten over de klimaat verandering boven tafel kwamen, een stok tussen de spaken te steken, wordt een ex president directeur van één van de grootste malafide olie bedrijven doodleuk voorzitter van een klimaat club die gaat adviseren over duurzaamheid. Een dijenkletser als het niet zo triest was.

Emery
Emery27 okt. 2012 - 9:50

Hoeft geen probleem te zijn. ING heeft goede tijden gekend onder het toezicht van Wim Kok (die overigens ook commissaris was bij Shell).

Marc Marc
Marc Marc27 okt. 2012 - 9:50

Beetje hypocriet van GroenLinks. Ondanks het streven naar een duurzame energievoorziening kunnen we de komende 20 jaar niet zonder fossiele energie. Dat weet ook GroenLinks en zelfs het WNF weet dat. Om nou een oud topman van Shell als fout weg te zetten omdat Shell fossiele energieproducten maakt waar ook GroenLinkskiezers niet zonder kunnen, klinkt vooral als emotie en een gebrek aan ratio. Wat wellicht onbekend is is dat Jeroen van der Veer Shell vergroend heeft door te stoppen met investeringen in kolen en te focussen op gas. Zie ook http://climategate.nl/2012/09/09/stem-op-van-der-veer-in-de-vieze-top-50/ : "Wel definitief lijkt het afzweren door Shell van steenkool. Hoewel de voorraden hiervan enorm zijn, heeft Shell hier liefst zo weinig mogelijk mee te maken: de hoge CO2 productie van steenkool acht men op de lange duur niet meer acceptabel. Dit heeft grote gevolgen: Shell heeft de beste technologie voor steenkoolvergassing en CTL (coal to liquid), waar met name in China veel behoefte aan is. Maar daar stapt Shell niet in: ze licenseren alleen de technologie aan plaatselijke bedrijven. Ook de spectaculaire ontwikkelingen van ondergrondse steenkoolvergassing, die enorme nieuwe, tot nu toe onwinbare voorraden fossiel opleveren voor de elektriciteitsvoorziening en de productie van olie, laat Shell aan zich voorbij gaan. Het is duidelijk dat deze anti-CO2 koers grote gevolgen heeft voor de nabije toekomst van de fossiele energievoorziening, althans bij Shell. In plaats daarvan heeft Van der Veer ongekend grote investeringsprogramma’s opgezet op het gebied van de omzetting van gas in olieproducten (GTL) en drijvende vloeibaar gas (LNG) fabrieken. Op die gebieden is Shell inmiddels onbetwist wereldleider, op GTL gebied zelfs haast onbedreigd." Desondanks moet het RCI wel kritisch blijven ten aanzien van CO2-afvang, -transport en -opslag (CCS). Het zijn de oliemaatschappijen geweest die daar voor lobbyen aangezien zij de technologie hebben om CCS te realiseren en daar valt goed geld te verdienen. Daarnaast moeten uiteraard de wetenschappelijke wereld in de gaten houden op het gebied van klimaatgevoeligheid voor CO2 aangezien er steeds meer wetenschappers roepen dat deze gevoeligheid, zoals gehanteerd in klimaatmodellen, te hoog is. Nu de voorspellingen van klimaatmodellen op het vlak van de relatie temperatuur CO2 niet uitkomen wordt klimaatvariabiliteit als excuus gebruikt. M.a.w., ze snappen nog lang niet hoe het klimaat werkt maar ondertussen moeten we vooral doorgaan met miljarden uitgeven aan onzinnige zaken als CCS want de AGW hypothese ter discussie stellen is vloeken in de kerk.

KeesCor2
KeesCor227 okt. 2012 - 9:50

Het Old-Boys-Network mensen. Bovendien, groen en mileu zijn allang door Rechts ontdekt. Proost!

leeuwenvanj
leeuwenvanj27 okt. 2012 - 9:50

Jeroen van der Veer zat ook met Madeline Albright in een speciale groep van de NAVO.

robheus2
robheus227 okt. 2012 - 9:50

Pyromaan die hoofd wordt van de brandweer.

Jantje68
Jantje6827 okt. 2012 - 9:50

Haha... GL ziet liever een voormalig actievoerder als voorzitter van deze club die dan wel objectief zou zijn. Dat van de Veer überhaupt voorzitter wil worden van zo'n club geeft aan dat hij in de sporen loopt van verlichte mastodonten als Wijfels e.d. die op oude leeftijd nog een radicaal linkse koers in gaan slaan.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer27 okt. 2012 - 9:50

"radicaal linkse" Geloof je het zelf? En radicaal nog wel. Wat versta je eigenlijk onder links? Alles wat van jouw mening afwijkt?

Tom Meijer
Tom Meijer27 okt. 2012 - 9:50

De reactie van GL is terecht. Gezond wantrouwen is hier zeker op zijn plaats.

1 Reactie
bruces
bruces27 okt. 2012 - 9:50

Namen Tom. Namen. Geen losse flodders. Wat is links, binnen jou gedachtegang ?

[verwijderd]
[verwijderd]27 okt. 2012 - 9:50

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Kilted
Kilted27 okt. 2012 - 9:50

Dat is misschien nog niet eens een slecht plan, aangezien we in het Nederlands ook het gezegde, 'met boeven kan je boeven vangen' hebben. Iemand die alle trucs kent kan juist wel geschikt zijn om doping te bestrijden. Daar zijn wel voorbeelden van zoals de Schotse wielerrenner David Millar.

rbakels
rbakels27 okt. 2012 - 9:50

Ook als je "groen" bent moet je de realiteit onder ogen zien dat fossiele brandstof nog steeds zo goedkoop is dat duurzame energie daar op de vrije markt niet tegenop kan concurreren. De standaard-oplossing van milieu-economen is om dan fossiele brandstof kunstmatig veel duurder te maken, al was het maar om de milieuschade in geld in rekening te brengen. Benzine is al veel duurder dan de kostprijs, door accijns. Als de prijs van benzine en aardgas zou verdubbelen zou hier de pleuris uitbreken. Je kunt trouwens ook "foute" fossiele brandstof milieubewuster gebruiken. Zelfs bij de modernste thermo-elektrische centrale gaat meer dan de helft van de energie verloren in het koelwater. Met warmte-kracht combinatie is het totale rendement tot bijna 100% op te voeren. Ach, over dertig jaar hebben wij kernfusie, een schone vorm van kernenergie met water als grondstof.

1 Reactie
toshiba
toshiba27 okt. 2012 - 9:50

je haalt een aantal dingen door elkaar. Eerst begin je over brandstof als olie/ benzine wat toegepast wordt in motoren en later refereer je naar duurzame energieopwekking wat gaat over elektrische energievoorziening aan huizen en bedrijven. Nog gekker wordt het als je over kernenergie begint. Dat benzine zoveel opslag kent, is geen milieu beleid geweest maar vooral belastingbeleid van de diverse opeenvolgende kabinetten. Het levert namelijk een leuk zakcentje op. Op de markt voor energieopwekking tbv huizen/bedrijven zou bij een volledig level playing field, duurzame opwekking concurrerend zijn. Zeker tov kernenergie wat zwaar gesubsidieerd wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]27 okt. 2012 - 9:50

Ik zou die klimaat club per direct opheffen.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods27 okt. 2012 - 9:50

++ Ik zou die klimaat club per direct opheffen. ++ >> Gelukkig bestaat het Rotterdamse college uit wel verstandige mensen.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods27 okt. 2012 - 9:50

Helemaal eens met GL. Die man heeft er nog nooit blijk van gegeven verstand te hebben van klimaatneutrale energie.

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc27 okt. 2012 - 9:50

Ze willen CO2 afvangen en opslaan en daar heeft de beste man dus wel verstand van.