Joop

Verban het racistische lied Hanky Panky Shanghai uit klaslokalen

  •  
07-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2460 keer bekeken
  •  
klaslokaal

De anti-racismeorganisatie Asian Raisins roept scholen en kinderdagverblijven op om het verjaardagslied ‘Hanky Panky Shanghai’ niet langer te zingen. Een petitie met de oproep om het lied te verbannen is op het moment van schrijven bijna 3.500 keer ondertekend.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het lied geen Chinese vertaling van ‘Happy birthday to you’. “Chinezen of Japanners kennen het lied niet. Als je tegen een Amerikaan of Brit begint over ‘hanky panky’ denken ze aan iets seksueels en Shanghai is een Chinese stad”, legt Amy Cheung, voorzitter van Asian Raisins, uit in het AD. “Het lied laat zien hoe normaal dit racisme is.”

Asian Raisins maakt onder meer bezwaar tegen het maken van spleetogen tijdens het zingen van het lied. Dat “reduceert veel kinderen van Aziatische afkomst tot racistische stereotypen met verstrekkende gevolgen”, stelt de organisatie die anti-Aziatische discriminatie bestrijdt. “Veel Aziatische Nederlanders ervaren ‘Hanky Panky Shanghai’ als ongemakkelijk en pijnlijk.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 jun. 2023 - 9:28

Je kan best zijken over wat de definitie van racisme is. Maar als Azische kinderen en ouders er de creeps van krijgen, dan doe je het niet.

5 Reacties
Jozias2
Jozias28 jun. 2023 - 15:10

@paul Gekwetst zijn is iets anders dan racisme of discriminatie.

MG1968-2
MG1968-28 jun. 2023 - 20:37

@Jozias Ja. Maar jij doet dat gekwetst zijn door racisme en discriminatie niet kan bestaan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 jun. 2023 - 21:35

Je haalt discriminatie volgens de wet en racisme in de praktijk door elkaar, gekwests zijn en racisme zijn overlopende met elkaar verbonden sets van gevallen. Je zou daar geen taak voor het gerechtshof, of van een rechtelijke definitie, die maar een bepaalde institutie is, maar als een plicht op een breder maatschappelijk zowel als als een intieme persoonlijke plicht in moeten zien. Je kan legaal gezien wel een schoft zijn tegen je buren en hun kinderen, maar dat is niet verantwoord.

Jozias2
Jozias29 jun. 2023 - 15:46

@mg168 Natuurlijk zal je gekwetst zijn door racisme of discriminatie. Maar niet alles wat je kwetst is racisme of discriminatie ook al behoor je tot een minderheidsgroep. Als we alles gaan verbieden wat iemand kan kwetsen en kwetsen als maatstaf gaan nemen dan wordt het een hele enge maatschappij.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 8:38

@jozias Hoeft ook niet. Verbied maar wat racistisch is (dit bv) en daarnaast kan natuurlijk iedereen altijd vragen aan een ander om het gedrag aan te passen onder vermelding van de reden. Juist als die vraag gesteld is reageert men als door een wesp gestoken en blijft er van argumentatie weinig meer over dan ‘ik het het recht om te kwetsen’. Vind dat nou niet bepaald sterk.

VeganHarrie
VeganHarrie8 jun. 2023 - 7:05

Het is een ziekte, overal racisme achter zoeken. Net als die vreselijke mensen die vinden dat bepaalde scenes uit Life of Brian moeten worden geschrapt, omdat er wel eens iemand zich 'gekwetst' zou kunnen voelen.

Hemk
Hemk8 jun. 2023 - 6:53

Goed initiatief, alleen is het woord verbannen een beetje ongelukkig gekozen naar mijn mening. Het klinkt nogal hard en negatief, dus denk dat mensen er snel door in de verdediging schieten ten opzichte van stoppen of afschaffen of iets dergelijks. Also noem me paranoide maar het hebben over Chinezen en Japanners (waar Chinees geen officiele taal is) terwijl er 2 landen zijn die Chinees als hoofdtaal spreken. Is vast onschuldig, maar er zijn kennelijk extreemrechtse facisten in die regionen die het bestaan van democratisch Taiwan graag ontkennen.

3 Reacties
Jozias2
Jozias28 jun. 2023 - 10:29

@hemk Het bestaan van Taiwan wordt door niemand ontkend. Taiwan als soeverein land wordt door bijna geen enkel land erkend.

MG1968-2
MG1968-28 jun. 2023 - 11:57

@Jozias "Taiwan als soeverein land wordt door bijna geen enkel land erkend. " Heerlijk he die juridische werkelijkheid. De-facto wordt het door vrijwel alle landen erkend. Op zich maakt het niet zo veel uit of je een ambassade een ander naampje geeft. Behalve voor China en voor jou.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 jun. 2023 - 21:42

De facto in betrekkingen tussen landen wel. Op het UN en wie daar rechten heeft minder. Dat een ander land iets niet opstelt op papier zegt niks over Taiwan, of haar grondwet, stelsel, maatschappij, industie, of samenleveing zelf. Dat is al een staat sinds 1912, en via verdragen is er een bestand voor die staat in Taiwan sinds 1946. Als republiek en natie is het een van de meest ontwikkelde sociale democratieien ter wereld. Zoals gewoonlijk geloof je in letters op papier, maar niet de werkelijkheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jun. 2023 - 6:20

Ik denk dat het alleen racistisch is als het negatief geladen is en zo bedoeld is, dat is m.i. niet zo, ook niet in woorden. Het kan gewoon zijn het eigen maken van kinderen dat er ook andere mensen in Nederland wonen en waar zij oorspronkelijk vandaan kwamen. Ik weet dat ik hier een dun koord bewandel met mijn uitleg. Maar goed als de mensen waar het over gaat het als beledigend ervaren en/of racistisch, dan is dat de maatstaf. Ik heb persoonlijk geen ervaring met kinderen die het zo ervaren hebben, laat staan dat het zo bedoeld is. Meestal zijn ze zeer jong volgens mij, maar toch! Als het gebruikt wordt om te pesten en het racistisch gebruikt wordt, is het een ander verhaal. Persoonlijk nog nooit meegemaakt. Mijn vraag is wel: Waarom zijn mensen niet wat trotser op zichzelf?

Olav Meijer
Olav Meijer7 jun. 2023 - 23:36

(My baby does the) hanky panky van Tommy James and the Shondells (1966) klinkt een stuk beter en is niet racistisch!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 jun. 2023 - 17:22

Ja. En dan ook die tante uit Marokko: `En ze komt op twee kamelen, als ze komt, hobbel de bobbel (2x) en ze schiet met twéé pistolen als ze komt.' Racistisch en xenofobisch kinderlied. Net als `In de maneschijn' met: `En dat is dikke, dikke, dikke tante Kee. En dat is recht en dat is krom. En zo draaien wij het wieltje nog eens om.' Niet van déze tijd.

Volrin
Volrin7 jun. 2023 - 16:57

"In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het lied geen Chinese vertaling van ‘Happy birthday to you’. " Dat is ook wel een hele domme gedachte. Verder een inderdaad racistisch liedje.

1 Reactie
Jozias2
Jozias27 jun. 2023 - 18:14

@volrin Welk van de drie woorden vind u het meest racistisch?

Gabapentine
Gabapentine7 jun. 2023 - 16:24

Zingen ze dit tegenwoordig op verjaardagen..Wat een ellende https://www.youtube.com/watch?v=IJYiDNAlLaE

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon7 jun. 2023 - 15:57

Ik ken het liedje wel, maar ik kan me niet herinneren dat ik het ooit tijdens mijn schooltijd of die van mijn kinderen ooit heb horen zingen, tijdens een verjaardag of andere bijeenkomst. Is het niets iets wat uit de US is overgewaaid, net als BLM?

Markzelluf
Markzelluf7 jun. 2023 - 14:43

Het gaat hier nog wel eens over de vraag wat 'woke' precies is. Sommigen beschouwen dat als een rechts fenomeen, terwijl anderen het juist als een linkse uiting zien. Mijn vraag: is de oproep tot verbieden van dit liedje nu een voorbeeld van 'woke' of niet en waarom dan? En zou je verbieden in dit geval als 'rechts' of 'links' karakteriseren?

4 Reacties
Gabapentine
Gabapentine7 jun. 2023 - 16:21

Probeer de vraag eerst eens zelf te beantwoorden. Je zal er best wel een idee over hebben

Volrin
Volrin7 jun. 2023 - 16:59

"Sommigen beschouwen dat als een rechts fenomeen" Wie doet dat? Het is een rechts wegwuif woordje. " Mijn vraag: is de oproep tot verbieden van dit liedje nu een voorbeeld van 'woke' of niet en waarom dan?" Hangt er vanaf welke definitie van woke je hanteert. Zoals het door activisten wordt gebruikt, of door conservatieven? "En zou je verbieden in dit geval als 'rechts' of 'links' karakteriseren?" De vraag is of het redelijk is om het te verbieden. Of dat rechts of links is is niet relevant.

Markzelluf
Markzelluf7 jun. 2023 - 17:51

Nou, ik wil wel een poging doen, maar helemaal helder is het me niet. Zie ook: https://www.bnnvara.nl/artikelen/wat-betekent-woke Als dit woke is, dan is woke een links verschijnsel dat anderen een bepaald gedrag of spraakgebruik ontzegt omdat er mensen zijn die zich gekwetst kunnen voelen.

Markzelluf
Markzelluf7 jun. 2023 - 17:53

Ik vul mezelf echter nog even aan. Hoe plaats ik dit gebruik van ‘woke’ dan? https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/florida-verbiedt-schoolboeken-over-holocaust-want-te-woke

Jozias2
Jozias27 jun. 2023 - 14:09

“Asian Raisins maakt onder meer bezwaar tegen het maken van spleetogen tijdens het zingen van het lied. “ Nu heb ik dat nog nooit gezien op de school van mijn kinderen maar als we daar mee stoppen kunnen ze de fantasietekst dus gewoon blijven zingen?

5 Reacties
LaBou
LaBou 7 jun. 2023 - 16:38

Tuurlijk jochie. Waarom zou jij stoppen met een racistische tekst.

Volrin
Volrin7 jun. 2023 - 16:59

Misschien even het hele artikel lezen? Het gaat niet alleen om het spleetoogjes maken.

Jozias2
Jozias27 jun. 2023 - 20:01

@volrin Leg eens uit dan. Welke uiting is racistisch dan?

Peterrr3
Peterrr38 jun. 2023 - 19:56

@Volrin, ik ben ook benieuwd naar je uitleg. Dus kom op, niet snel wegduiken, maar even uitleg geven waarom dit volgens jou racistisch is.

Peterrr3
Peterrr39 jun. 2023 - 13:10

Volrin gaat helaas geen uitleg geven waarom die drie woorden racistisch zijn volgens hem...

Sam V
Sam V7 jun. 2023 - 13:35

Een tekst, uitspraak, beeld, etc. is hoe je het wend of keert alleen maar beledigend als het je raakt. De vraag is waarom het je raakt? Dat is bij eenieder anders. Toch wordt vaak beweerd dat bevolkingsgroepen zich beledigd voelen door iets algemeens dat op de oppervlakte weinig om het lijf heeft. Frappant is dan dat de blanke Nederlander zich niet of nauwelijks laat beledigen over zijn/haar eigen kenmerken als blanke Nederlander. Een Italiaan kan je makkelijker beledigen. Om over buiten Europa nog maar te zwijgen (ook algemene beweringen, ik weet het, noem het maar ervaring). Dus laten we ons vanuit de Nederlandse aard gewoon niet zo snel beledigd voelen en de echte discriminatie aanpakken. Hebben we allemaal baat bij.

17 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier7 jun. 2023 - 14:19

Het voelt als racisme en dat is het ook. Je zal maar als klein kind in de klas zitten. Het is precies hetzelfde als zwarte piet. Frappant is dan dat de witte Nederlander zich niet of nauwelijks laat beledigen over zijn/haar eigen kenmerken als witte Nederlander. Ik heb het even voor je verbetert, ook al is het onzin.

Polarisario
Polarisario7 jun. 2023 - 14:58

@Kraai: Niet alles wat voelt als racisme is automatisch ook racisme. Ik heb dit liedje nog nooit gehoord en overigens ook nooit een oosters persoon horen klagen over racisme. Ik zie dan ook niet dat mensen hierdoor geraakt zouden worden. Verbeterd als voltooid deelwoord met een T? Foei!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 jun. 2023 - 15:20

"'Ik heb het even voor je verbetert"" Wat is er dan verbeterd? Waarom is dat niet aanstootgevend ten opzichte van de oorspronkelijke tekst?

Jozias2
Jozias27 jun. 2023 - 15:42

@oproerkraaier Wat is er racistisch aan een liedje in een fantasie taal wat moet lijken op een buitenlands liedje? En wat is het verschil met oya lele van k3? Is dat ook racistisch?

Peterrr3
Peterrr37 jun. 2023 - 16:16

@Oproerkraaier. Je hebt deels gelijk. Het is idd net als ZP en heeft niets met racisme te maken.

oproerkraaier
oproerkraaier7 jun. 2023 - 16:21

jozias, als ik op jou reageer verzet je doodleuk de doelpalen.

Volrin
Volrin7 jun. 2023 - 17:01

"Een tekst, uitspraak, beeld, etc. is hoe je het wend of keert alleen maar beledigend als het je raakt." Het is racistisch, zoals in het artikel ook wordt uitgelegd. Of mensen zich beledigd voelen is een andere vraag. "Dus laten we ons vanuit de Nederlandse aard gewoon niet zo snel beledigd voelen en de echte discriminatie aanpakken. Hebben we allemaal baat bij." Of laten we racisme en het verspreiden ervan proberen te voorkomen.

Volrin
Volrin7 jun. 2023 - 17:02

@Polarisario "Niet alles wat voelt als racisme is automatisch ook racisme." Het is racistisch, dat wordt in het artikel ook uitgelegd. " Ik heb dit liedje nog nooit gehoord en overigens ook nooit een oosters persoon horen klagen over racisme. Ik zie dan ook niet dat mensen hierdoor geraakt zouden worden." Dat is niets meer dan een beroep uw eigen onwetendheid. Een drogredenatie.

Volrin
Volrin7 jun. 2023 - 17:03

@Jozias2 "@oproerkraaier Wat is er racistisch aan een liedje in een fantasie taal wat moet lijken op een buitenlands liedje? " Lees het artikel, staat er duidelijk in.

oproerkraaier
oproerkraaier7 jun. 2023 - 17:10

Peterrr: "Het is idd net als ZP" Dat is een goed begin. Daarna ga je helaas de fout in. Witte man zeker?

oproerkraaier
oproerkraaier7 jun. 2023 - 17:14

"Niet alles wat voelt als racisme is automatisch ook racisme. Ik heb dit liedje nog nooit gehoord en overigens ook nooit een oosters persoon horen klagen over racisme." en "Ik zie dan ook niet dat mensen hierdoor geraakt zouden worden." als u dit nu terug leest, ziet u dan niet dat het tweede gedeelte niet automatisch voort vloeit uit het eerste? Uw argumentatie klopt niet.

Jozias2
Jozias27 jun. 2023 - 18:17

@volrin U zegt dat er iets wordt uitgelegd maar dat is niet het geval. Er wordt een standpunt ingenomen. Maar dat maakt het standpunt niet waar. Het is een liedje met drie woorden zonder betekenis. Wat is er precies racistisch aan het liedje? Mag happy birthday ook niet meer?

Peterrr3
Peterrr38 jun. 2023 - 20:00

@oproerkraaier, geef nou gewoon even antwoord op de vraag van Jozias. Het is wel heel laf om te roepen dat hij dan de doelpalen gaat verschuiven. Ik denk dat het meer is dat je het niet kan uitleggen wat hier racistisch aan is. In het artikel staat ook niet WAAROM het racistisch is. Alleen dat deze mensen VINDEN dat het racistisch is. Prima als je dat vindt, maar leg dan ook even uit waarom. Misschien kunnen anderen er dan van leren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 jun. 2023 - 21:46

Peterrr3. Dit is geen inquisitie in een sterre kamer. Een argument kan kort of lang zijn. Er is voldoende in de petitie om dat argument te maken. Als je daar geen genoegen mee neemt moet je bij jezelf te rede gaan om te begijpen waarom dat voor jou niet zo is. Het is niet de taak van Volrin om je brein in een fatsoenlijke begrijpende stand te zetten.

Peterrr3
Peterrr39 jun. 2023 - 13:13

@Paul Spijkers, het is idd geen inquisitie. Maar als je iets beweert en iemand terechtwijst. Dan kun je op zijn minst toch even een toelichting geven als daar om gevraagd wordt. Is dat echt zoveel gevraagd? Of is het gewoon zo dat eigenlijk niemand kan uitleggen wat er racistisch is aan dit liedje?

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 jun. 2023 - 1:30

Hoeveel keer?: De toelichting IS er. En daar wees ook ik WEER naar. Dus waar raar je nu zo opgewonden van? Nogmaals, als je met wat de gelinkte petitie informatie geen genoegen mee neemt, dan moet je je dus bij jezelf afvragen hoe dat nu bij je zit.

Peterrr3
Peterrr310 jun. 2023 - 14:01

Sorry Paul, maar er staat niet bij wat er racistisch aan is. Ja als je het liedje met spleetogen zingt. Maar wat is er racistisch aan het liedje zelf? Je kunt wel keer op keer verwijzen naar de tekst. Maar daar staat alleen dat deze mensen vinden dat het racistisch is, zonder uitleg wat er racistisch is aan de tekst 'hanky pankie shanghai'... Blijkbaar weten jij, oproerkraaier en Volrin het ook niet, maar is het wel lekker om te roepen 'dat is racisme'... Dan kun je laten zien dat jij wel deugt en 'wij' domme racisten zijn.