© cc-foto: Pixabay
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Het woord verdragen heeft eigenlijk een negatieve klank, een nare bijsmaak. Het kan resulteren in positiviteit maar dan nog voelt het opgelegd. Het verdragen anno nu is ver te zoeken, het woord "niet" is bijna inherent met het woord verdragen, ook al wordt het niet vaak uitgesproken, het galmt overal. Misschien zouden meer mensen het verdragen gaan oefenen? Of negeren, ook goed. Dulden heeft wat mij betreft een andere betekenis en lijkt een uitstervend woord.
Het woord verdragen wringt vaak, en dan wel tegen over het woord verantwoording, of verantwoordelijkheid. Moet je het ge-drag- van een surfer die met windkracht 10 zee op gaat ver-dragen- als hij in de problemen komt en hulp nodig heeft, en waarop redders wel met hun leven zullen moeten spelen om hem eventueel kunnen te redden. Erno Eskens (filosoof) prikkelde tijdens een lezing eens mijn gedachten over dierenrechten en later flikte hij dat weer met zijn gedachten over Amor Fati, goed voor wat dynamiet in m,n hersenpannetje. Over Amor Fati, https://nl.wikipedia.org/wiki/Amor_fati
Verdragen betekent ook dat leed niet te gemakkelijk toegeëigend moet worden door jezelf of bepaalde groepen. Deze slachtoffercultuur doet voorkomen dat men meer te dragen heeft dan andere personen of groepen. Het is echter eerder in meerdere opzichten vaak zelf een vorm van onverdraagzaamheid. Men doet ten onrechte voorkomen dat men meer te dragen heeft dan de ander(en) waarbij deze daar vaak ook nog een collectief verwijtbare schuld aan zouden hebben.