Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ventilatie, airconditioning en Jaap - struisvogel - van Dissel

  •  
07-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
koelte1voor12
Een minuut leestijd: De meeste verpleeg- en verzorgingstehuizen zitten waarschijnlijk vol met die ouderwetse installaties. Wellicht zal straks blijken dat we een hoop besmettingen en slachtoffers hadden kunnen voorkomen.
Jaap van Dissel zal wel steeds slechter slapen de laatste weken. Het is bijzonder dat een wetenschapper ineens BN’er wordt en ik vermoed zo dat hij dat nu steeds minder leuk vindt.
In Maasluis meldt de Volkskrant dat van de 21 bewoners van een woonzorggroep in Maasluis 17 mensen besmet geraakt waarvan 6 zijn overleden. Het vermoeden bestaat dat de airco en het luchtcirculatiesysteem de oorzaak zijn want er is uit onderzoek gebleken dat de filters vol met het coronavirus zitten. Uiteraard zijn zorgcentra niet de enige plekken waar airco’s en ouderwetse recirculerende ventilatiesystemen worden gebruikt. De meeste verpleeg- en verzorgingstehuizen zitten waarschijnlijk vol met die ouderwetse installaties. Wellicht zal straks blijken dat we een hoop besmettingen en slachtoffers hadden kunnen voorkomen.
Recirculatie is vaak bedacht om energie te besparen maar eigenlijk een kwestie van geld. Thuis in Nederland heb ik ventilatie met warmteterugwinning. De inkomende koude lucht wordt verwarmd met de uitgaande warme lucht. Iets duurder in de aanschaf maar wel garantie op altijd frisse buitenlucht (hoewel midden in Rotterdam?).
Airconditioning is in de meeste gevallen sowieso zeer milieuonvriendelijk. Hier in mijn huis in Mallorca met temperaturen oplopend tot veertig graden woon ik ook zonder airconditioning. Kwestie van ’s nachts alles openzetten waardoor het huis afkoelt en overdag de luiken dicht doen om die kou binnen te houden. Zeker in Nederland met lage nachtelijke temperaturen zou dat een oplossing kunnen zijn. En het huis kan ’s nachts ook alle lucht verversen.
Terug naar Van Dissel. Het RIVM wil geen commentaar geven op de uitbraak in Maassluis voordat nader onderzoek is gepleegd. Typisch wetenschappelijke struisvogelpolitiek. Er is toch onderzoek gedaan? Het is net zoiets als het feit dat de hele wereld inmiddels met mondkapjes in de weer is maar het RIVM voet bij stuk blijft houden omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het helpt. Ik zou zeggen: “Baat het niet, het schaadt zeker niet.”
Warmteterugwinning, weg met de airconditioning, het zijn natuurlijk weer kreten van de klimaatgekkies. Maar het kan buiten het milieu dus ook levens sparen.
Een minuut voor twaalf: laten we ons verstand gebruiken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (52)

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind9 aug. 2020 - 12:12

Kantoren, winkels, vraag of en hoeveel lucht gerecirculeerd worden,en of he took op alleen verse lucht van buiten gezet kan worden. Winkels hangen dan een bordje buiten, "in deze winkel zuigen we alleen verse buitenlucht naar binnen"

Helen2
Helen29 aug. 2020 - 8:02

Ben het wel hem eens dat de beste methode om je huis koel te houden is het openzetten van de ramen ‘s nachts en de koelte overdag binnensluiten. Echter in Nederland een nogal riskante aangelegenheid, aangezien het risico op insluiping niet geheel denkbeeldig is.

Markzelluf
Markzelluf8 aug. 2020 - 7:45

Ik vermoed dat Fons hier uren studie naar verricht heeft, misschien zelfs wel gedurende de hele vlucht naar Mallorca. Maar serieus: enig idee hoeveel wtw er nodig zijn, wat de doorlooptijd is van het installeren van die apparaten in alle instellingen en wat de kosten zijn? En is het dat waard als je niet zeker weet of het werkt? Geld kun je maar 1 keer uitgeven, he,

1 Reactie
Fons Burger
Fons Burger8 aug. 2020 - 11:53

WTW verdient zichzelf altijd terug in de stookkosten weet ik uit eigen ervaring en jarenlange studie op dit soort onderwerpen. En ik ben niet naar Mallorca gevlogen maar (electrisch) gereden. Waarmee ik overigens niemand veroordeel die wel vliegt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 aug. 2020 - 1:22

[ Kwestie van ’s nachts alles openzetten waardoor het huis afkoelt ] A - inbrekers/insluipers B - Schiphol C - in NL is de zomernacht veel korter dan in Spanje dus de afkoelingsperiode is korter.

7 Reacties
Willem Heerema
Willem Heerema8 aug. 2020 - 9:11

C: We zijn hier op dit moment al ver voorbij 21 juni, namelijk bijna midden augustus waarin de nachten al aan het lengen zijn.

Fons Burger
Fons Burger8 aug. 2020 - 11:55

A) alarminstallatie B) kies een andere regering C) temperaturen zijn lager in Nederland dus dat compenseert

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 aug. 2020 - 18:00

Komende nacht zijn er maar 3 uur om beetje af te koelen dan gaat de temperatuur alweer stijgen. Nu is hier ook nog enigszins droge warmte zoals in Spanje, maar meestal is het hier veel benauwder omdat het doorgaans heel vochtige warmte is, die moeilijker te verdragen is. In Spanje vallen overigens overdag de warmste uren later dan in Nederland. Spanje had andere huizenbouw, veel dikkere muren, luiken buiten etc. Ik weet niet of de huizen die ze nu bouwen nog zo goed berekend zijn op de warme zomers.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 aug. 2020 - 18:01

Wat je daar ook vaak ziet is 'tralies' aan de buitenkant van de ramen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 aug. 2020 - 21:30

Willem Heerema De zon gaat op 8 augustus op dezelfde tijd onder als in Amsterdam, maar komt een uur eerder op in Amsterdam. Fons Burger A) alarminstallatie. Ja, die gaat af als het raam openstaat. Dus toch maar tralies en horren? B) kies een andere regering. Nog meer kulsuggesties waar ik niks mee kan zolang ik bijna de enige ben? Jij zit vast onder de rook van een vliegveld of ben je juist naar Spanje verhuisd om dat te vermijden maar zit jij wél regelmatig boven mijn huis in zo'n lawaaimachine? C) temperaturen zijn lager in Nederland dus dat compenseert. Leg eens uit hoe jij dat doet in Spanje om het huis redelijk koel te krijgen als je gaat slapen, zeg om 23:30? In die paar uurtjes? Het is hier nu 32:20, 27 graden buiten en binnen 29 graden, ramen open, ventilatoren loeien. Wat nou lage nachtelijke temperaturen? Dat gaat nooit in een half uur 22 graden worden. Ik ben geen voorstander van airco's e.d., maar ga mij niet wijsmaken dat simpelweg 's nachts de ramen opendoen de oplossing is en in verpleeghuizen de airco/ventilatie kan vervangen. Ik heb ervaring in zuid Italië in Trulli met metersdikke muren. Maar als het 40 graden is dan houdt het na een paar dagen gewoon op, ramen open of dicht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 12:25

Franss en Vrij Hij is niet verhuisd maar heeft tweede woning daar. Woont half jaar in Spanje en half jaar Nederland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 12:39

Fond Burger Zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht in Spanje niet vaak veel groter? Volgens mij wel. Al kun je ook in ander opzicht nooit voor heel het land spreken gezien het verschil in landschap hoog/laag en kustlijnen. Kijk alleen al naar het verschil tussen noord Spanje, midden en zuid Spanje en de verschillende berggebieden en dalen, dus verschillende hoogtes. Dan heb je nog de eilanden. De lucht is daar ook veelal veel droger, wat een totaal andere warmte geeft en vaak minder 'benauwd' is. Zo komt het in Spanje binnen niet vaak boven de 20 graden Celsius 's nachts bij een temperatuur van vaak 40 graden overdag.

Thuiszitter
Thuiszitter7 aug. 2020 - 18:57

Fons heeft makkelijk lullen vanuit zijn huis gelegen in Spanje , Mallorca. Zelf wat onderzoek plegen is al te veel gevraagd , waarschijnlijk, wellicht, hij zal wel zijn de inhoudelijke termen. En volgens de heer Burger moet ik nog mijn airco de deur uit doen ook omdat hij de kennis heeft met zijn leef ervaring in zijn Spaanse onderkomen. Ik leef in een heel oud huisje enkel steens , wanneer het een aantal dagen goed warm is dan krijg je hier de warmte er zeer moeilijk uit , voelen de muren warm aan . Ik ben super blij met mijn airco. Weet die vent veel met zijn kleine raampjes en dikke muren , denk ik dan. Zou zeggen gebruik zelf eens je verstand !!

5 Reacties
JanB2
JanB27 aug. 2020 - 23:26

Wanneer je alleen woont (?) is een airco geen punt lijkt me. Je circuleert dan hooguit je eigen virussen en steekt niet eventueel iemand aan. Met meerderen in een woning wordt het al wat anders. Hou ook rekening met eventueel bezoek zou ik zeggen (airco uit en even luchten vantevoren).

JasDon
JasDon8 aug. 2020 - 8:10

Het is helaas het zoveelste makkelijk praten artikel van Fons, Fons met zijn subsidie Tesla, Fons met zijn tweede huisje op Mallorca, Fons met zijn recirculatiesysteem. Als iedereen nou een vrijstaand huisje had, een subsidie Tesla, een omgeving waar je alle ramen op kan openzetten iedere nacht... etc. etc. Maar dat kan natuurlijk niet, want deze aardbol kan dat letterlijk niet opbrengen. Fons heeft zelf een footprint die waarschijnlijk weinig mensen op deze website gaan overtreffen. En dan heb ik het nog niet eens over de activiteiten waar hij dure artikelen over de halve wereldbol vervoert om hier de goede sier te maken met de duurzame oorsprong. Wat Fons met zijn geld doet, als succesvol ondernemer, gaat mij niets aan, het is hem wat mij betreft zelfs gegund. Het is alleen belachelijk dat hij hier de sier loopt te maken met zijn paar gesubsidieerde feel good acties terwijl hij onder de streep een gigantische consument is. Een soort van Dolf Jansen, alleen een beetje subtieler.

Fons Burger
Fons Burger8 aug. 2020 - 11:58

Ik heb in NL ook eensteensmuren. Geisoleerd met folie op rachels. isolatiewaarde gelijk aan dikke stenen muren.

Fons Burger
Fons Burger8 aug. 2020 - 12:05

@jasdon Ik behoor inderdaad tot dat kleine percentage dat meer dan de helft van de wereld bezit. Ik heb ook geleerd niet te pochen over wat ik allemaal die met mijn geld. Het heeft me wel in staat gesteld veel re leren en doen op het gebied van duurzaamheid. Dat deel ik, als mens, als journalist en als vader van een nageslacht dat ik nog leven gun. Daarin laat ik me niet tegenhouden door anonieme roeptoeters.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 aug. 2020 - 21:37

Fons Burger [ isolatiewaarde gelijk aan dikke stenen muren. ] Dikke stenen muren hebben een isolatiewaarde van bijna nul, net als dunne stenen muren. Het duurt alleen wat langer voordat dikke muren geheel opgewarmd zijn. Daarna duurt het een eeuwigheid voor ze weer afgekoeld zijn. In deze week met dag in dag uit 30+ graden is dat dus slechts een paar dagen uitstel van executie en een langere nasleep..

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 aug. 2020 - 18:36

De muur eruit en lekker in de open lucht gaan zitten - https://www.youtube.com/watch?v=UOCObfWSzRQ In een buitengewoon gevaarlijke film - https://www.youtube.com/watch?v=6k6ENmTz47E&list=PL0myPqnACDy2su8tPiwkiKFI80JekarBR&index=7&t=0s waarin politieambtenaren smakelijk verorbert worden - https://www.youtube.com/watch?v=l8nQLxMd2aU Pure opruiing, anarchie en moreel verval met medewerking van Michel Picoli in Themroc; gaat dat zien - https://ok.ru/video/202894674678 (In de hele film wordt geen zinnig woord gesproken, dus is ondertiteling overbodig)

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 aug. 2020 - 18:56

Themroc film review - https://www.youtube.com/watch?v=e7cmG6pPxhE

Middenman
Middenman7 aug. 2020 - 13:08

En weer gaat iedereen los op Van Dissel c.s., totaal onterecht. Zij waarschuwen namelijk al sinds het begin dat besmetting vooral binnen plaatsvindt en dat je moet ventileren met buitenlucht; ze noemden zelfs concreet ramen openzetten als afdoende oplossing. De discussie over aerosolen leidt af van wat het RIVM werkelijk al die tijd heeft geadviseerd. Niet zingen in de kerk of het stadion bijvoorbeeld, omdat dan de deeltjes met meer kracht naar buiten komen en langere afstanden afleggen. Dan is het toch logisch dat virusdeeltjes ook op andere luchtstromen zoals ventilatie langere afstanden afleggen? En dat als die luchtstromen naar buiten gaan het goed is, maar als je intern circuleert dat dat niet goed is? Zelfs Fons doet overdag alles dicht in Spanje, één besmettelijke persoon binnen en het huis van Fons is een brandhaard. Ik bedoel; het is toch allemaal zo logisch als wat? Veel kritiek op het RIVM, Rutte en De Jong lijkt wel politiek gemotiveerd. Bij de club Viruswaarheid was dat al lang duidelijk, maar nu bij Fons en een vele reageerders hier ook.

2 Reacties
LaBou
LaBou 7 aug. 2020 - 16:13

Vertel eens, waar komt de ene, als eerste besmette persoon vandaan?

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind9 aug. 2020 - 12:22

Nee kritiek op Rutte en d Jonge is 10% terecht, zij gaan over lijken. Ze houden het corona probleem juist in stand, ipv het zo goed mogelijk uit te roeien. Het virus roei je uit met - testen - en meteen ook alle snel te vinden contacten van besmette mensen testen. De GGD zegt dat ze de bron willen vinden, en dat dat moeilijk is. Maar om het vusie zo goed mogelijk uit te roeien, is de bron nie tmeer relevant, alle besmette mensen vinden wel. Nu sturen ze mogelijk besmette mensen 14 dagen in thuis isolatie. Dat is onzin, want de meeste mensen zijn niet besmet. Dus met testen stel je vast of mensen echt besmet zijn, en die moeten in thuis isolatie, of behandeld worden. Zoe roeien we het virus o goed mogelijk uit, en kan alles weer gewoon zo veel mogelijk door gaan. zoals evenementen

rupsje2
rupsje27 aug. 2020 - 12:36

Uv-lamp installeren in de uitgaande buis van het ventilatiesysteem en het probleem is in het geheel opgelost.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2020 - 16:59

Die moet dan wel wel heel erg sterk zijn.

Joe Speedboot
Joe Speedboot8 aug. 2020 - 7:45

En hoe wil Rupsje die lucht elke keer 25 seconde stilzetten in een airco systeem??? Dat is namelijk de tijd die nodig is om 99,9% van het virus te doden met UV licht. En tja, dan moet het ook nog UV-C zijn.

Ernst3
Ernst37 aug. 2020 - 12:14

Er onvolledig bericht. Ook in de volkskrant. Er zijn virusdeeltjes gevonden op de filters. Maar waar? Op het aanzuigrooster of het uitblaasrooster? Recirculeren van de lucht is niet nieuw, doen alle luchtbehandelingssystemen. Meer recirculeren, minder verse lucht (zuurstof!) aanzuigen, scheelt enorm in stook of koelkosten. Erg verleidelijk voor werkgevers om aan die knop te draaien. Daarom zijn er regels en normen voor (arbowet, bouwbesluit). Het antwoord Jaap van Dissel en het RIVM kan je ik wel voorspellen: RIVM stelt richtlijnen op. Je moet je aan de Arbowet houden. Vrij vertaald was dit het antwoord op klachten van verpleeghuizen. RIVM richtlijnen adviseren een chirurgisch masker, de arbowet schrijft een FFP2 masker voor. De airconditioning is een warmte pomp. Het pompt warmte uit of in een gesloten ruimte. Rendement van 1 op 4 zijn haalbaar (4kW warmte verplaatsen kost 1kW energie). Welke "klimaatgekkie" zal daarop tegen zijn?

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz7 aug. 2020 - 11:40

Fons Burger klinkt als de man in de kroeg die met een, door een paar biertjes teveel, iets te luide stem de gehele wereldproblematiek in een paar bijzinnen oplost. Dan heb ik toch meer vertrouwen in Jaap van Dissel.

5 Reacties
Joao Pinto
Joao Pinto7 aug. 2020 - 19:49

Hier wil ik graag een like voor geven.

JanB2
JanB27 aug. 2020 - 23:29

Ik niet. Het probleem met airco's is reëel. Waarschijnlijk een belangrijke reden voor de aanhoudende uitbraken in de Golfstaten en Israël.

Thuiszitter
Thuiszitter8 aug. 2020 - 0:03

Nou inderdaad Hellewina , geheel met je eens in deze.

Fons Burger
Fons Burger8 aug. 2020 - 14:01

Als ik de gemiddelde (anonieme) reacties van je bekijk "hellewina" dan begrijp ik hoe je aan die beeldspraak komt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 aug. 2020 - 9:14

Jammer dat je het woord anoniem erbij moet zetten, het had ook zonder gekund.

adriek
adriek7 aug. 2020 - 11:18

"...dat de filters vol met het coronavirus zitten". Perfect toch? Dat is precies waar die (HEPA) filters voor bedoeld zijn!

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 aug. 2020 - 10:53

Fons Burger, op Mallorca, speelt het oppervlakkige spelletje dus ook mee: het is allemaal de schuld van een persoon, in dit geval Jaap van Dissel. De heer Van Dissel spreekt niet namens zichzelf, heer Burger, maar is de spreekbuis van het RIVM. Of vindt u ook dat Irma aansprakelijk is voor de betogen van Rutte? Kritiek op ventilatiesystemen lijkt onderhand wel zeer terecht. Voortschrijdend inzicht of consequent wegkijken, want die extra kosten, toch? Klein voorbeeldje (met grote gevolgen) dat opnieuw wijst in de richting van marktwerking, neoliberalisme en financieel-economische belangen?

1 Reactie
Fons Burger
Fons Burger8 aug. 2020 - 14:08

Natuurlijk is dat niet zo. Van Dissel is slechts te spreekbuis van het RIVM en het is jammer dat er zoveel waarde wordt gehecht (door Rutte cs) aan de adviezen van een instituut dat door haar wetenschappelijke aard zo traag is. Meer samenwerking tussen de RIVM's aller landen, alle onderzoekers die momenteel bezig zijn en mensen als de Maurice de Hondt en een sneller en kordater optreden (ondanks de financiële consequenties) is naar mijn mening gewenst. Ik ben ervan overtuigd dat van Dissel echt het beste met ons voor heeft en erg zijn best doet om zijn werk zo goed mogelijk te doen. Het is dus zeer zeer niet persoonlijk bedoeld.

Ryan2
Ryan27 aug. 2020 - 10:33

Tja, dat idee van warmteterugwinning is toch al jaren bekend? Probleem is, dat het veel te duur is voor de gewone burger. In de winter verwarming, in de zomer verkoeling. En dan ook nog eens zonder luchtverplaatsing! Werkt in principe heel wat beter dan een luchtcirculatie. Een convector systeem voelt ook plezieriger. Maar nee, subsidie voor de verkeerde dingen. Zonnecollectoren op basis van halfgeleidertechniek. Niemand staat stil bij de hogere stromen die daarbij voor extra brandrisico zorgen. Vergelijk het met autobranden. Een autoaccu die ergens sluiting maakt is meteen raak! Iedereen sleept ventilatoren voor een paar tientjes de winkels uit, maar er is te weinig aandacht voor de werking van Ionisatoren. Dat 's nachts de ramen open in Nederland is trouwens niet zo'n goed idee. Dat vinden inbrekers prima. Dus hooguit op een kier. Maar uit alles blijkt, dat de overheid en het RIVM stelselmatig achter de feiten aan blijven lopen. Geen wonder, dat er de nodige scepsis is over mondkapjes. Medische mondkapjes mogen niet, de andere werken niet. Ja deeeuuuh! Wat ontbreekt, is duidelijkheid. De overheid en het RIVM hebben gewoon geen goed verhaal. Verder is het hele gedoe wereldwijd to ondoorzichtig. Geen wonder dat mensen kritisch zijn over hun vrijheden. Er komen immers ook gegevens boven water, die in de MSM stelselmatig verzwegen worden! Elke afwijkende mening wordt dan afgedaan als complottheorie.. Wel zo gemakkelijk..

2 Reacties
adriek
adriek7 aug. 2020 - 11:28

Warmteterugwinning wordt al minimaal tien jaar in elk nieuwbouwhuis toegepast. Als het goed gedimensineerd is kan het voor voldoende frisse lucht zonder tocht zorgen met minimaal energieverlies. Warmte/koudeopslag wordt maar op kleine schaal toegepast in woningen: duur. PV zonnepanelen zijn 'de norm'. Vooral omdat het met stroom fijn salderen is. Zonnecollectoren leveren in de zomer veel te veel warmte waar je niets mee kunt, in de winter is het behelpen. De systemen zijn niet inherent onveilig, al moet de aanleg uiteraard wel zorgvuldig gebeuren. Als alles netjes volgens de normen aangelegd is, is het risico op brand bij je zonnepanelen / omvormer kleiner dan bij je wasdroger. Mijn panelen leveren maximaal 3600 Watt bij ongeveer 200 Volt, verdeeld over twee strings is dat 9 Ampere per string. Minder dan de gemiddelde waterkoker verbruikt, waarom zou dat meer risico opleveren? Die (ongeveer) 3600 Watt pas netjes binnen 1 elektrische 16A groep, net zo veel als de oven, ietsje meer dan de wasautomaat. Er is voldoende duidelijkheid. Anderhalve meter, hygiene, thuis werken enzovoorts. Alleen als je het geleuter op Facebook (ook) gelooft ontstaat er onduidelijkheid.

Ryan2
Ryan27 aug. 2020 - 13:39

@Eirda Er is te weinig duidelijkheid. Anders hield iedereen zich er wel aan. Maar kan jij wijs uit wat er op semi professionele mondkapjes staat? Zoals die op de bouw en in de industrie gebruikt worden? Niet dus. Je moet het maar geloven. Gewone mondkapjes is al helemaal niks op vermeld. Wat jij doet is zalvend preken, maar het snijdt geen hout.

Archie Bunker
Archie Bunker7 aug. 2020 - 10:33

Gisteren met verbijstering aan het eind van de uitzending de vraag en het antwoord over "het gebruik van ventilatoren" aangehoord. Journalist vraagt of het verstandig is als mensen een ventilator aanzetten tegen de hitte. (Klok, klepel: er is iets aan de hand met ventileren, dus mag ik een propeller aanzetten). De Jonge (vrij vertaald): Kan wel, maar doe het verstandig. Richt de ventilator zodanig ,dat hij niet de druppels over de 1,5m grens blaast. Zowel journalist als De Jonge hebben dus totaal geen idee waarover dit gaat.

Robert Follon
Robert Follon7 aug. 2020 - 10:31

Fons weet het beter vanuit zijn huis in Mallorca. Wees geen Fons. Belangrijke fout van de airco-man: virus-RNA werd niet in hoge, maar juist in extreem láge concentratie in de airco gevonden (de *ct-telling* was hoog).

1 Reactie
Ryan2
Ryan27 aug. 2020 - 11:39

Ook weer de klok en de klepel. Het is maar hoe je het meet. Een filter kenmerkt zich door het ophopen van stof en ziekteverwekkers. Daar is het voor gemaakt. Maar het moet op tijd vervangen worden. Juist dan is het gevaarlijk! Ventilatiesysteem moet dan uit staan. Filter meteen inpakken. Er kunnen namelijk deeltjes losraken. Je kan er een longontsteking van oplopen!!! Metingen gaan altijd over grenswaardes. En dat verhaal ken ik maar al te goed. Men gaat daar meestal nogal "creatief" mee om. In gewoon Nederlands.. Men belazert de zaak, te hoge waarden worden afgedaan als "incident".

Bert de Vries
Bert de Vries7 aug. 2020 - 10:23

Van Dissel is niet de enige die bezwijkt door een statusexplosie. Bijna al zijn verwanten, medici, geleerden en managers, worden door hetzelfde lot getrofen. De kroon spant Bruls, meer buik dan burgemeester. Maar ook de Duitse immunoloog of andere loog, die De Hond onder de neus wreef dat hij geen wetenschapper zou zijn, kan er wat van. Intussen lijkt de club op een groepje drenkelingen die elkaar in een dodelijke greep houden. De waarheid vertellen is onderhand een vorm van verraad geworden.

3 Reacties
Robert Follon
Robert Follon7 aug. 2020 - 10:32

[die De Hond onder de neus wreef dat hij geen wetenschapper zou zijn] Dat klopt. De Hond kan zich beter beperken tot zijn core-business: gefaalde scholen stichten en mensen onterecht van moord beschuldigen.

adriek
adriek7 aug. 2020 - 11:33

De Hond is wel wetenschapper, maar op het gebied van statistieken, niet op het gebied van virussen. Hij vindt in zijn statische analyses bepaalde relaties en gebruikt dan zijn 'gezonde verstand' om oorzaak en verband aan elkaar te knopen. Fout. Fout. Fout. Wetenschap werkt zo: Als je analyse een bepaald verband tussen twee zaken lijkt aan te wijzen ga je met ter zake kundigen om tafel om een hypothese op te stellen (zo zou het verband verklaard kunnen worden) en daarna ga je manieren bedenken om die hypothese te onderbouwen. (Of eigenlijk: je probeert uit alle macht te bewijzen dat het niet klopt, en als dat niet lukt, zal het wel kloppen.) De Hond is dus wel wetenschapper, maar zijn manier van werken is in dit geval allesbehalve wetenschappelijk.

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz7 aug. 2020 - 11:42

De Hond is als een kapotte klok, die 2 x per dag de juiste tijd aanwijst.

frankie48
frankie487 aug. 2020 - 10:19

Een slechte Wtw installatie zal de bron wel zijn?

5 Reacties
Ryan2
Ryan27 aug. 2020 - 10:35

Nee, een slechte ventilatie. Filters worden nauwelijks vervangen. Te duur. Op die manier worden filters juist verzamelplaatsen, en dus ook weer verspreiders van ziekten.

frankie48
frankie487 aug. 2020 - 11:42

Beste Ryan, Kanalen die bij de oplevering niet schoongemaakt zijn, toe- en afvoerpunten zitten vaak door ruimtegebrek op een onlogische afstand en op verkeerde hoogtes van elkaar geplaatst, en ja dan komen de problemen met de filters om de hoek kijken, en wordt het jaarlijkse onderhoud ook nog weleens overgeslagen. Maar daar gaat dit probleem niet om.

Ryan2
Ryan27 aug. 2020 - 21:11

Wie heeft er in het onderhoud van luchtbehandeling gezeten, jij of ik? Schoenmaker blijf bij je leest!

frankie48
frankie488 aug. 2020 - 9:01

Beste Ryan, Er liggen rapporten bij TNO over dit ventilatiesysteem, en ik weet zeker dat u daar nooit een bijdrage aan geleverd hebt.

frankie48
frankie488 aug. 2020 - 10:01

Beste Ryan, Heb je de mensen hier al uitgelegd dat bij een WTW-installatie de natuurlijke ventilatie een storend effect geeft op de werking van het systeem en dat er daarom vaak voor gekozen werd om in de vertrekken vasten ramen te gaan plaatsen.