Joop

Venezolaanse oppositieleider Guaidó is onschendbaarheid kwijt

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Juan_Guaidó_-_family
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is zijn parlementaire immuniteit kwijt. De Grondwetgevende Vergadering heeft een voorstel daartoe met meerderheid aangenomen, schrijft Deutsche Welle. Eerder had het Hooggerechtshof al verzocht de onschendbaarheid van de zelfbenoemde president in te trekken. Zijn rivaal, de nog altijd zittende Venezolaanse president Nicolás Maduro, heeft de Grondwetgevende Vergadering overigens zelf opgericht. Guaidó loopt nu het risico te worden opgepakt om te worden vervolgd.
Volgens de grondwet moet het Venezolaanse parlement het afnemen van politieke onschendbaarheid echter eerst goedkeuren. De oppositie, die de meerderheid heeft in de Nationale Assemblée, is ondanks die bepaling niet gekend in het besluit. Ondertussen kampt het land al weken met enorme stroomstoringen en is er een gebrek aan schoon drinkwater. Op dinsdag ontsloeg Maduro zijn minister van Energie. Maatregelen om te besparen op stroom hebben inmiddels geleid tot het inkorten van werkdagen tot 14.00 in de middag.
Guaidó was duidelijk in zijn reactie: “Ze kunnen pogen me te ontvoeren. Je weet hoe het regime handelt. Dit is niet eens vervolging, dit is inquisitie.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 apr. 2019 - 17:46

Hij heeft nog alle kans om naar het buitenland te vluchten, in plaats van naar de een of andere ambassade.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 apr. 2019 - 19:34

Guaido als zelfgekroond hoofd van Venezuela doet sentimenten oproepen die doen denken aan het Lech-Walesa effect in de jaren tachtig: Samen sterk als transatlantisch Westen voor het per communisme onderdrukte Polen! Als ex-Comeconstaat, die helaas een der meest reactionaire nationaal-populistische landen van Europa is geworden, waar de EU nu mooi mee zit, figureert Polen thans als vals anti-EU begeleidingsorkest voor de US-loftrompet van Trump en zijn landsknecht Pence.

michellekepen
michellekepen3 apr. 2019 - 17:09

Ik volg Venezuela niet dagelijks, het ontslag van deze minister Energie had ik dan ook nog niet eerder gelezen. ("Ondertussen kampt het land al weken met enorme stroomstoringen en is er een gebrek aan schoon drinkwater. Op dinsdag ontsloeg Maduro zijn minister van Energie") Wel opmerkelijk dat Maduro deze minster ontslagen heeft. Waarom niet de minister van Binnenlandse? Van Buitenlandse Zaken? Of van Defensie? Want de storingen waren toch volledig te wijten Amerikaanse aanvallen?

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 apr. 2019 - 15:59

Het beste kun je nog een keer de "Confessions of an Economic Hitman" lezen: dat heeft een hoge voorspellende waarde in een geval zoals dit.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 apr. 2019 - 15:20

Als smekeling van US-Amerikaanse interventie zal deze Guaido bedrogen uitkomen, als zijn aanhang gaat merken dat het slechts genadebrood te eten krijgt in ruil voor het leegpompen van Venezuela's opulente petroleumbassins door de Republikeins-Amerikaanse oligocratie. Veel pro-regimechange geluid vanuit immer triggerhappy rechts Amerika, maar wel de deur op slot voor als straks de vluchtelingen uit Venezuela aankloppen.

3 Reacties
JasDon
JasDon3 apr. 2019 - 16:56

Tja Hannes, zelfs in die dystopie zou het i.c.m. een functionerende economie en middenklasse toch nog beter gaan met Venezuela.

LaBou
LaBou 4 apr. 2019 - 5:20

"Tja Hannes, zelfs in die dystopie zou het i.c.m. een functionerende economie en middenklasse toch nog beter gaan met Venezuela." De geschiedenis van dergelijke geënsceneerde staatsgrepen in Midden- en Zuid-Amerika toont aan dat de bevolking daar de prijs voor betaalt. Op basis daarvan mag dus gesteld worden dat ook hier de bevolking er eerder slechter van wordt. De 'verbetering' is slechts bestemd voor een kleine groep.

PakePulmoed
PakePulmoed4 apr. 2019 - 19:20

… dat de bevolking daar de prijs voor betaalt … De bevolking heeft al een hoge prijs betaald voor de “revolutie”, er is haast niets meer over. Maduro is de frontman van een criminele coalitie van chavistas, colectivos en militairen die Venezuela geheel heeft uitgevreten. Industrie en infrastructuur verwaarloosd, lokale economie vernietigd, olieopbrengst van de komende jaren en de goudvoorraad verpatst. Hoeveel erger kan de VS het nog maken? En het gaat in Cuba natuurlijk een stuk beter dan in bijvoorbeeld Chili. Toch?

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 13:38

Zo lachend naast moeder de vrouw en met een wolk van een dochter op de arm, mooi geregisseerd mediamomentje hoor van deze zelfbenoemde president.

2 Reacties
Robert Follon
Robert Follon3 apr. 2019 - 17:45

Ik zou je aan de hand van deze reactie, in de beste Baudet tradities, als 'glandulae' willen kwalificeren...

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 apr. 2019 - 22:27

Waar natuurlijk dankbaar gebruik van is gemaakt.

Mark Huysman
Mark Huysman3 apr. 2019 - 11:11

[Nicolás Maduro, heeft de Grondwetgevende Vergadering overigens zelf opgericht.] Dit is niet waar. Er zijn verkiezingen geweest voor de Grondwetgevende Vergadering. Ruim 41% is komen stemmen. Aangezien de oppositie de verkiezingen boycotte (net als de presidentsverkiezingen vorig jaar) hebben ze geen vertegenwoordiging in dit orgaan. [Volgens de grondwet moet het Venezolaanse parlement het afnemen van politieke onschendbaarheid echter eerst goedkeuren.] Onder normale omstandigheden, ja. Maar onder omstandigheden waarbij met behulp van een buitenlandse mogendheid geprobeerd wordt een coup door te voeren, ligt dit natuurlijk anders. Het parlement opereert continu in strijd met de grondwet. Vandaar dat verschillende taken van het parlement overgenomen zijn door het hooggerechtshof en de grondwetgevende vergadering. Volgens artikel 349 van de grondwet gaat de zeggenschap van de grondwetgevende vergadering uit boven alle andere autoriteiten, inclusief de president en het parlement. Het zou ook een beetje te gek voor woorden zijn als Juan Guaido immuun is van rechtsvervolging, terwijl hij: -zichzelf illegaal tot president heeft benoemd -oproept tot omverwerping van de democratisch gekozen regering -probeert delen van het leger aan zijn kant te brengen zodat de kans op een burgeroorlog levensgroot wordt -nauw samenwerkt met de VS die al vanaf de mislukte staatsgreep van 2002 proberen de legitieme regering van Venezuela omver te werpen -illegaal buitenlandse fondsen accepteert -mogelijk betrokken is bij de aanvallen op de elcetriciteitsvoorziening in Venezuela

5 Reacties
erikbos
erikbos3 apr. 2019 - 12:55

"Er zijn verkiezingen geweest voor de Grondwetgevende Vergadering. Ruim 41% is komen stemmen." Die 41% is nog ruim overdreven, de oppositie schat het in op 15%. Maar grondwetgevende raad die door ruim minder dan de helft van de kiezers wordt gekozen omdat de rest geen vertrouwen in de procedures hebben heeft natuurlijk geen democratisch mandaat. "Het parlement opereert continu in strijd met de grondwet. Vandaar dat verschillende taken van het parlement overgenomen zijn door het hooggerechtshof" Het parlement is de kern van elke democratie, het is natuurlijk van de zotte dat een hooggerechtshof het parlement buitenspel zet. Maar ja als de oppositie daar de meerderheid heeft dan moet je als dictator toch even je vriendjes in het hooggerechtshof inschakelen. " Volgens artikel 349 van de grondwet gaat de zeggenschap van de grondwetgevende vergadering" Dat is helemaal een lachertje dat heeft ie zogenaamde grondwetgevende vergadering zelf in de grondwet gezet zonder goedkeuring van het parlement.

W-74
W-743 apr. 2019 - 14:41

Zo’n Guaido zou natuurlijk vrij weinig kans maken als Maduro zich een behoorlijk president zou betonen. Maduro vraagt hier natuurlijk zelf om. De man moordt zijn volk uit of jaagt ze in ballingschap.

JasDon
JasDon3 apr. 2019 - 16:50

@erikbos Ik kan me zelfs nog een verhaal herinneren dat het bedrijf (SmartMatic) dat de stemmen sinds 2004 verwerkte zelf aangaf dat er geklooid werd door het regime. Het is lachwekkend, net zoals de positie die Mark inneemt. Het is overigens weer wachten op verhalen dat de VS hier achter zat.

Mark Huysman
Mark Huysman3 apr. 2019 - 21:25

[Die 41% is nog ruim overdreven, de oppositie schat het in op 15%.] Uiteraard schat de door de VS gesteunde oppositie het laag in maar dat zegt niks. De oppositie weigerde niet alleen deel te nemen aan de verkiezingen maar wilde ook niet bij de controle van de uitslagen aanwezig zijn. Dit maakt dat haar geblaat volkomen loos is. Bij alle andere verkiezingen was de oppositie telkens wel aanwezig bij controles en die bleken keer op keer volkomen eerlijk verlopen te zijn. Ook de presidentsverkiezing vorig jaar waarbij Maduro ruim won. [Maar grondwetgevende raad die door ruim minder dan de helft van de kiezers wordt gekozen omdat de rest geen vertrouwen in de procedures hebben heeft natuurlijk geen democratisch mandaat.] Natuurlijk wel. Als de oppositie weigert deel te nemen dan is dat haar probleem. Daar hoeven de Venezolanen die hun land en natuurlijke hulpbronnen uit de grijpgrage handen van Trump, Rubio, Bolton en co. willen houden, zich niet door laten beperken. [Het parlement is de kern van elke democratie, het is natuurlijk van de zotte dat een hooggerechtshof het parlement buitenspel zet.] Het parlement moet zich aan de grondwet houden. Dat vind jij misschien vreemd maar in de meeste democratische landen is dat normaal. Als ze dat niet doet dan kan het Hooggerechtshof ingrijpen. Dat is niet anders dan b.v. in de VS waar het Hooggerechtshof in 2000 bepaalde dat hertelling in Florida gestopt moest worden en Bush tot president werd verklaard. [Dat is helemaal een lachertje dat heeft ie zogenaamde grondwetgevende vergadering zelf in de grondwet gezet zonder goedkeuring van het parlement.] Je weet niet waar je het over hebt. 349 stond al in de grondwet die in 1999 geschreven is en door de bevolking in een nationaal referendum goedgekeurd is. [Zo’n Guaido zou natuurlijk vrij weinig kans maken als Maduro zich een behoorlijk president zou betonen.] Hij maakt ook geen kans. De gedachte van Trump en zijn Venezolaanse puppets was dat het volk en het leger zich aan de kant van de zelfbenoemde president zouden scharen en dat het een kwestie van dagen zou zijn voordat de regering Maduro zou vallen. Niks van dat alles. Maduro bleek over flinke steun zowel bij de strijdkrachten als het volk te beschikken. Dus daarna de farce met de zgn ‘hulpgoederen’, en daarna de aanvallen op de electriciteitsvoorziening. En nog steeds is de legitieme regering Maduro niet gevallen. [De man moordt zijn volk uit…] Waar heb je het over? [Ik kan me zelfs nog een verhaal herinneren dat het bedrijf (SmartMatic) dat de stemmen sinds 2004 verwerkte zelf aangaf dat er geklooid werd door het regime.] Maar daar geen enkel bewijs van overlegde. Na deze onbewezen uitspraak kreeg het bedrijf lucratieve opdrachten in de VS. Tja..

LaBou
LaBou 4 apr. 2019 - 5:23

"Het is overigens weer wachten op verhalen dat de VS hier achter zat." Hoe kom je daar nou bij? Het zijn de Russen en/of de Chinezen, dat weet toch iedereen. De Amerikanen doen zoiets niet, dat zit gewoon niet in hun aard. Hooguit brengen ze democratie en als ze daarbij geweld gebruiken doen ze dat zo beperkt mogelijk en met grote tegenzin.

Geesteman
Geesteman3 apr. 2019 - 9:12

Iedereen kan verontwaardigd zijn, maar wat zou Nederland doen als bijvoorbeeld Baudet met behulp van een buitenlandse staat hier de macht wil overnemen. Kan me niet voorstellen dat we dan zeggen ga u gang maar. Maduro heeft tot nu toe nog heel veel geduld gehad met Guaidó. Wel pech voor Guaidó dat hij nog steeds niet gearresteerd is. Want dan kan de VS pas goed los gaan.

6 Reacties
Keilstra
Keilstra3 apr. 2019 - 10:10

Is elke dictator goed als hij anti-Amerikaans is ? Wat een simplisme.

Geesteman
Geesteman3 apr. 2019 - 12:34

Is elke dictator goed als hij pro-Amerikaans is? De geschiedenis in Zuid-Amerika vertelt daar weinig goeds over.

LaBou
LaBou 3 apr. 2019 - 13:00

"Is elke dictator goed als hij anti-Amerikaans is ? Wat een simplisme." Waar lees je dat? En is elke couppleger goed als hij maar pro-amerikaans is?

W-74
W-743 apr. 2019 - 14:36

“Maduro heeft tot nu toe nog heel veel geduld gehad met Guaidó. “ En de internationale rechtsorde tot nu toe met Maduro. Die man moet stoppen met het uitmoorden van zijn volk.

W-74
W-743 apr. 2019 - 14:46

Wat mij bevreemd is dat uw woede zich wel richt op die usurpator maar niet op de man die het land naar de kloten helpt. U lijkt het nogal vreemd te vinden dat men toch achter Guaido staat, terwijl die man in normale omstandigheden natuurlijk nooit steun zou verdienen. Maar de keuze is tussen een despoot die vastzit in zijn eigen gelijk en bereidt is het hele volk daar voor op te offeren aan de ene kant en aan de andere kant een usurpator.

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 apr. 2019 - 15:53

Keilstra: "Is elke dictator goed als hij anti-Amerikaans is? Wat een simplisme." Toch mooi dat hij dat zelf in de gaten heeft.

madbako
madbako3 apr. 2019 - 8:38

Als je zoals Guaido een vazal bent van de vijandige VS, dan lijkt mij dit niet meer dan logisch.

3 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas3 apr. 2019 - 11:10

@madbako Is dit alles wat u te melden heeft over dit onderwerp? U vindt het vreemd dat hij niet meer onschendbaar is of juist wel?

W-74
W-743 apr. 2019 - 14:48

Als je zoals Maduro een vazal bent van Poetin, Kim en Castro, dan lijkt het uitschakelen van de oppositie niet meer dan logisch.

madbako
madbako4 apr. 2019 - 9:14

@Tamer Aslantas 3 april 2019 at 13:10 @madbako Is dit alles wat u te melden heeft over dit onderwerp? Ja, en ik sta er nog volledig achter ook. Midden en Zuid-Amerika zijn al lang genoeg geteisterd door de Amerikaanse bemoeizucht en je ziet het nu weer gebeuren in Venezuela @W-74 3 april 2019 at 16:48 Als je zoals Maduro een vazal bent van Poetin, Kim en Castro, dan lijkt het uitschakelen van de oppositie niet meer dan logisch. Inderdaad, dat schreef ik ook. Heb je dus goed begrepen