Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Venezolaanse oppositie boycot verkiezingen, Maduro 'wint'

  •  
07-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
maduro

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

Pater
Pater8 dec. 2020 - 10:24

@LaBou LaBou toch, wat een zwaktebod: "Tja, als je de “officiele” versie wenst te volgen houdt het wel een beetje op pater. Je lijdt aan de Amerikaanse ziekte: wie niet doet wat wij willen is fout. En daar wordt niet over gediscussieerd." Ik discussieer juist volop met je, het probleem is dat jij geen antwoord meer weet. Ik gebruik zelfs jouw eigen bronnen.

LaBou
LaBou 8 dec. 2020 - 7:52

Tja, als je de "officiele" versie wenst te volgen houdt het wel een beetje op pater. Je lijdt aan de Amerikaanse ziekte: wie niet doet wat wij willen is fout. En daar wordt niet over gediscussieerd.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 4:41

@LaBou Kom, waar blijft nou die onderbouwing van het CarterCenter over de laatste verkiezingen in Venezuela? Gemakshalve maar niet meer op teruggekomen? De verkiezingen in 2015 waren inderdaad een vernietigende nederlaag voor Maduro, ook in de voorheen vaste Chaveswijken (Chaves was de socialistische voorganger van maduro als president), zoals duidelijk te vinden is in je link. Daarom reageerde Maduro door eerst via het oude parlement de macht van het nieuwe parlement in te perken en vervolgens dat parlement terzijde te schuiven door zelf een grondwetgevende vergadering te benoemen, met zijn vrouw als voorzitter, die de macht van het nieuwe, democratisch gekozen parlement gewoon overnam. En tja, ik kan me heel goed voorstellen dat de oppositie de verkiezingen boycot als de nummer twee van de partij van Maduro dreigt met het inhouden van voedselbonnen ... Maduro heeft er één corrupte winkel van gemaakt, er zijn naar schatting inmiddels 5 mln Venezolanen gevlucht.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 4:28

@Fidelio Mijn vraag aan jou was:Welke dictaturen heeft GL ooit ondersteund? Niet: wat deed de CPN allemaal fout. Je geeft geen enkel antwoord op die vraag. En ook je laatste reddingsboei: "GroenLinks zelf, inclusief de oud-PSP-ers die daar nog verkeerden, in hun laaiende enthousiasme over diverse misdadige socialistische regimes verspreid over de wereld." mist elke onderbouwing. Schei toch uit. Je bent zoals gewoonlijk niet serieus te nemen.

Andreas4
Andreas48 dec. 2020 - 0:05

De discussie ontaardt toch altijd weer in "links versus rechts" gelul. Misschien moeten we gewoon kijken of er sprake is van machtsmisbruik (ja!), onderdrukking (ja!), graaiende elite (ja!), getikte dictator (duh). Zo ja, dan is elk ingrijpen geoorloofd want erger kan het niet worden. Er zijn maar twee dingen die kunnen werken: een rebellenleger met steun van buitenlandse belanghebbenden, of direct ingrijpen door een land dat zich dat kan veroorloven (VS, China, Rusland). Maar zolang er niks te halen valt, gebeurt dat niet en vervalt Venezuela tot een armzalige bananenrepubliek.

Sailor2
Sailor27 dec. 2020 - 22:26

Prima tekening!

GoudenBergen
GoudenBergen7 dec. 2020 - 22:25

@Hannes Normale mensen steunen geen linkse dictators, dat doen alleen linkse extremisten. Soort zoekt soort.

LaBou
LaBou 7 dec. 2020 - 19:50

Misschien moet pater dann nog maar eens duidelijk uitlegggen waartom de venezolaanse oppositie voor de zovveelste keer weigert aan de verkiezingen deel te nemen. De verkiezingen vann 2015. Waren parllementsverkiezinngen (https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/12/08/venezuela-de-contrarevolutie-wint-de-verkiezingen/). In 2017 waren er regionale verkiezingen (https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/10/27/weinig-aandacht-voor-regionale-verkiezingen-in-venezuela/). En als Maduro een echte dictator was met absolute macht zag Venezuela er heel anders uit. Ji "vvergeet" welke invloed de VS uitoefent.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout7 dec. 2020 - 19:28

Gouwe berge: `Venezuela is de facto een extreemlinkse/marxistische dictatuur. Dat zegt wel iets over mensen die dictator Maduro steunen.' Ja erg hè? Je stokpaardje! En dat van alle communistenvreters die hier de teneur van het debat naar hun hand willen zetten. Omdat ze menen daar het recht toe te hebben. Oplazeren aub. Laten we het eens hebben over types die Trump steunen. En zijn afzichtelijke republikeinse aanhang. Is dunkt me een bedreiging voor het `vrije' Westen. Maduro is dat vooralsnog zeker niet. En wie zijn wij om uit te maken of hij een dicteerder is? `t Is nog lang geen Lukasjenko

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 dec. 2020 - 18:40

'Een van de helden van links Nederland' Fact free gewauwel! Laten we het eens over de helden van jouw partij hebben; Trump, Orban, Putin..

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 dec. 2020 - 18:27

Ben dan toch wel benieuwd of de Maduro stoottroepen die zich af en toe laten vertonen daar zelf ook zouden willen wonen.

Bouwman2
Bouwman27 dec. 2020 - 18:24

Het chavisme is de straf die de Venezolanen over zichzelf hebben afgeroepen. Chavez verkocht de olie toen SHELL werd genaast, en er een staatsoliebedrijf kwam in 1975, de petróleos de Venezuela. Die olie was buitengewoon goedkoopten werd duur verkocht. En de opbrengst ging niet naar de middenklasse, maar naar de armen. en behoeftigen. De welgestelden werden armer en de armen welgestelder. En Chavez werd bemind en aanbeden. Toen ging Chavez dood, Moduro kwam en de behoefte aan ouderwetse olie verdween. .De Venezolanen werden weer net zo behoeftig als voor het chaivisme zijn intrede deed. Het linkse populisme bleek al net zo verderfelijk als de rechtse dictatuur. De les is hard voor de mensen in Venezuela. Laat de les voor Nederland dus zijn: blijf weg van extreme meningen. want je betaalt het gelag. .

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen7 dec. 2020 - 22:28

"De les is hard voor de mensen in Venezuela. Laat de les voor Nederland dus zijn: blijf weg van extreme meningen. want je betaalt het gelag." Precies. Vermijd extreem links en extreem rechts, kies voor het midden. Dat kan weer in maart 2021. Extremisten, van welke persuasies ze ook mogen zijn, horen thuis op de terroristenafdeling van de EBI in Vught om daar gederadicaliseerd te worden.

LaBou
LaBou 8 dec. 2020 - 7:48

Bouwman vergeet ogemakshalve de rol van de Amerikanen in deze hele kwestie.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 10:16

@Bouwman 1975? Chavez werd pas in 1999 president ... Het klopt wel dat de nationale oliemaatschappij Petros in 1975 werd opgericht, maar er bleef een grote deelname van buitenlandse oliebedrijven en de winsten gingen slechts deel naar de staat. Chavez radicaliseerde naarmate er vaker werd geprobeerd hem af te zetten en in 2002 nam de regering de diverse oliemaatschappijen over. Door ten eerste de uitgaven afhankelijk de maken van de olie-inkomsten via gigantische sociale programma's en ten tweede onvoldoende te investeren in de winning en verwerking van de olie (de productie daalde na die tijd tot 1/3e deel van de productie in 2002) en ten derde de fluctuaties van de olieprijs daalde ging Venezuela geleidelijk economisch ten onder, met inflatioepercentages van 700%, en is er nu hongersnood en een wegvallen van medische zorg. Dat het Hooggerechtshof in 2017 Maduro (tegen de wet in) in staat stelde Pétros zelf te besturen leidde alleen tot verdere verslechtering. @LaBou De boycot van de olie uit Venezuela door de VS kwam pas in 2018 onder trump tot stand, Obama nam wel economische maatregelen toen Maduro zich tot dictator ontwikkelde maar niet tegen de olie-import. De vlakbij gelegen Amerikaanse raffinaderijen waren geheel ingesteld op de zware olie uit Venezuela, die waren daar niet blij mee.

GoudenBergen
GoudenBergen7 dec. 2020 - 17:55

Venezuela is de facto een extreemlinkse/marxistische dictatuur. Dat zegt wel iets over mensen die dictator Maduro steunen.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout7 dec. 2020 - 17:30

Ik feliciteer Maduro, die mijns inziens geen echte dictator is, met zijn klinkende overwinning op het US-Republikeinse imperialisme dat hem de olierijkdommen van zijn land wil ontstelen. Voorts is Venezuela nooit een bedreiging geweest voor de regio.

Pater
Pater7 dec. 2020 - 17:22

@LaBou "Tenslotte is het de CarterCenter (https://www.cartercenter.org) die heeft vastgesteld dat die verkiezing aan de gestelde eisen voldoen." Kletskoek. Na juni 2015 heb ik geen berichten van het CarterCenter over Venezuela gevonden. VIn december 2015 verloor Maduro de verkiezingen heel dik en in 2016 heeft hij totaal onwettig de macht van het parlement grotendeels overgeheveld naar een zelfbenoemde Constituante. Bij deze verkiezingen locht Maduro stemmen met voedselbonnen, en zelfs dat leverde een zeer lage opkomst op. @SG De SP kwam daar erg laat mee. Kartabulut heeft Maduro tot aug. 2017 verdedigd, wat ik persoonlijk een grove fout vind. Een dictatuur is niet te verdedigen.

SG87
SG877 dec. 2020 - 17:04

Nu heb ik niets met SP, maar ik kan me niet herinneren dat SP deze man op het schild zou dragen. Als ik ook Google op "SP Maduro", krijg ik ook geen betrouwbare bronnen die dat claimen. Alleen partijdige (extreem)rechtse 'bronnen' beweren dat, dat zegt al genoeg. De enige betrouwbare bron die ik hierbij vind, is van BNR, maar die zegt juist dat SP er wél afstand van neemt: https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10328948/ook-sp-keert-zich-tegen-regime-maduro En ook het stuk op de site van de SP zelf destijds is niet bepaald positief over Maduro: https://www.sp.nl/column/sadet-karabulut/2017/venezuela-regime-change-of-democratie Dus waar haal je vandaan dat de SP Maduro dan een held vind?

Pater
Pater7 dec. 2020 - 17:03

De SP nam vanaf 2017 afstand van Maduro, GL en PvdA deden dat toen Maduro zich niks van zijn verkiezingsnederlaag in 2015 aantrok. Welke dictaturen heeft GL ooit ondersteund? Zoals gewoonlijk: geen onderbouwing, Fidelio is niet serieus te nemen.

Gijs-Jan Groothedde
Gijs-Jan Groothedde7 dec. 2020 - 16:33

Waarom excuses? Laat Nederland zich excuseren voor haar steun aan dictator Nethanyahu waar Maduro terecht niet van begeesterd is, maar zijn door Republikeins US en Israël aangewezen opvolger Guaido wèl.

LaBou
LaBou 7 dec. 2020 - 16:13

Lego kan ontzettend ouwehoeren. Het is niet Maduro die de oppositie belet mee te doen, het is die oppositie zelf die, voor de zoveelste keer niet mee wil doen. Misschien moet lego zich eens afvragen of die oppositie wel verkiezingen wil om de macht over te nemen. Tenslotte is het de CarterCenter (https://www.cartercenter.org) die heeft vastgesteld dat die verkiezing aan de gestelde eisen voldoen.

Oki Doki
Oki Doki7 dec. 2020 - 15:31

Echt heel vervelend die dictators overal. Ze staan niet bepaald in dienst van het volk. Het volk staat in dienst van de dictator. Wat een idioten.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 dec. 2020 - 16:12

Maduro is geen dictator - dat je iemand niet leuk vindt maakt hem nog niet automatisch dictator.

Salama.
Salama.7 dec. 2020 - 18:04

‘Maduro is geen dictator – dat je iemand niet leuk vindt maakt hem nog niet automatisch dictator.’ Duh. Er zijn miljoenen Venezolanen het land ontvlucht en dat hebben ze niet gedaan omdat ze hem niet leuk vinden.

SG87
SG877 dec. 2020 - 18:21

@Griezel: dat was hij in het begin misschien niet, maar nu natuurlijk wel. Toen zijn partij de verkiezingen verloor, zette hij dat parlement gewoon opzij en liet een nieuwe installeren vol vertrouwelingen van hem om de macht te behouden en de grondwet zo te wijzigen dat hij meer macht kreeg.

EricDonkaew
EricDonkaew8 dec. 2020 - 2:47

@Griezel: Maduro is geen dictator – dat je iemand niet leuk vindt maakt hem nog niet automatisch dictator. ---------------------------------------- Met deze uitspraak ben ik het nog eens ook. Maar dat geldt wel wereldwijd. Er zijn meerdere presidenten annex staatshoofden die 'dictator' worden genoemd terwijl ze gewoon zijn gekozen. Nou ja, gewoon... maar toch wel gekozen. Toen ik in de jaren '70 opgroeide, was alles zo lekker overzichtelijk. Iemand die zonder verkiezingen de macht had gegrepen, was een dictator. Iemand die aan de macht kwam via verkiezingen, was een democraat (met wie je het inhoudelijk niet eens kon zijn). Tegenwoordig mag je een leider met wie je het niet eens bent, een dictator noemen. Dat devalueert deze term behoorlijk. Het zegt mij niets meer als de term 'dictator' wordt gebruikt. Maar wat voor 'dictator' geldt, geldt voor meer woorden tegenwoordig.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout7 dec. 2020 - 14:59

Trump identificeert zich met de zelfgekroonde dictator Guaido, afgewezen `president' in ballingschap. Een ouderwets imperialistische overrompeling van Venezuela door US Republikeinen lijkt derhalve nakende.

3 Reacties
Stijn Geel
Stijn Geel7 dec. 2020 - 15:37

Dan mogen de US republikeinen wel opschieten, want binnenkort neemt Biden het stokje over.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 dec. 2020 - 16:15

Biden zet dat beleid gewoon voort net als dat van Trump een voortzetting van het beleid van Obama was. Overigens heeft niet alleen de VS dat ventje erkend als wettige president, ook de EU dus ook Nederland. Dat zou je kunnen vergelijken dat als Baudet bij de volgende verkiezingen 'fraude' gaat brullen en dat de halve wereld Baudet erkend als president.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 10:20

@Griezel "Biden zet dat beleid gewoon voort net als dat van Trump een voortzetting van het beleid van Obama was." Waarom lees je je eerst niet wat in voordat je onjuistheden verkondigt? Trump zette de olie-import uit Venezuela stop, dat deed Obama niet. Te hopen is, dat Biden via de diplomatieke weg druk zet op terugkeer naar de democratie in ruil voor het opheffen van de importstop en hulp bij de exploitatie.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 dec. 2020 - 14:16

Gaan we weer. Boycotten ze de verkiezingen alweer. Dat doen ze niet omdat ze anders zouden winnen. En dat doen ze ook niet omdat de verkiezingen niet eerlijk zouden zijn al wordt dat hier wel gesuggereerd.

4 Reacties
Pater
Pater7 dec. 2020 - 17:05

Maduro koopt stemmen met voedselbonnen. De stuiptrekkingen van een dictatuur die Venezuela enorm heeft verarmd en miljoennen Venezolanen op de vlucht dreef. Hoezo eerlijk?

LaBou
LaBou 7 dec. 2020 - 19:56

Als. De VS zich er niet mmee zouden bemoeien d.m.v. wurgende sancties zou het lland er al heel anders voor staan. Chavez nationaliseerde de olie-industrie en dát zit daar in Washington heel hoog. Vergeet al dat gelul over "dictatuur" en "mensenrechten" nou maar. Als dat de redenen waren om in te grijpen dan zijn er nog wel een paar andere gebieden te noemen. En daar zijn "we" dikke billenmaatjes mee. Van één daarvan willen "we" zelfs helemaal geen kwaad horen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 dec. 2020 - 20:32

@LaBou, De VS is zelfverzienend geworden in energie en zelfs een exporterend land geworden. Die olie in Venezuela hebben ze helemaal niet nodig. Chavez nationaliseerde de olie-industrie en toen wilde niemand er meer in investeren. Door nepotisme is de kostprijs van de Venozolaanse olie erg duur geworden. De olie-infrastructuur is tevens deplorabel (net als alle infrastructuur in Venezuela overigens). Google eens over de vervuiling van Maracaibo. Ik denk dat Chavez de beste bedoelingen had. Olieopbrengsten ten bate laten komen aan de onderlaag in de samenleving is een stuk nobeler dan alle oliesjeiks en hun Bugatti's in het midden-oosten. Alleen is door mismangement het kaartenhuis in elkaar gestort. Met het ineenstorten van de olieprijs was er geen houden meer aan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 dec. 2020 - 10:44

[Maduro koopt stemmen met voedselbonnen. De stuiptrekkingen van een dictatuur die Venezuela enorm heeft verarmd en miljoennen Venezolanen op de vlucht dreef. Hoezo eerlijk?] Ja dat doet de oppositie als jaren . Toen Chavez aan de macht was "chavez koopt stemmen door huizen te bouwen voor de armen " Hou toch op man~!