Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veiligheidsspelden tegen haat en xenofobie

  •  
29-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
987 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-29-om-22.27.00
Sinds de Brexit is het aantal xenofobe haatmisdrijven in Groot-Brittannië fors gestegen : tussen donderdag en zondag werden door het hele land 85 aangiftes gedaan, ten opzichte van 54 een maand eerder. Die toename wordt onder meer toegeschreven aan de gebruikte racistische anti-immigratieretoriek, zoals bijvoorbeeld Nigel Farage en zijn kopie van oude nazi-propaganda. Om het racisme nu tegen te gaan, is er nu een nieuw symbool bedacht: een veiligheidsspeld.
De bedenker is ene Allison, een in Londen wonende Amerikaanse. Op Twitter vroeg zij haar volgers een veiligheidsspeld zichtbaar op hun kleding te dragen, om zo mensen op straat te laten weten dat ze van de drager van de speld niets te vrezen hebben.
Het idee komt van de #ridewithme-campagne , een Australische actie tegen islamofobie. Daar werden in 2014 meerdere mensen gegijzeld in een café in Sydney door een moslimterrorist, waarna moslims in het hele land vreesden het slachtoffer te worden van wraakacties. Met #ridewithme wilden Australiërs hen laten weten dat ze niets te vrezen hadden.
Het idee van de veiligheidsspeld slaat aan. Duizenden mensen hebben op Twitter via de hashtag #safetypin laten weten mee te doen. Allison hoopt dat die steun zich ook vertaalt naar het leven op straat, maar gelooft ook dat de steun online bijdraagt aan bewustwording.
"De eerste stap is om het bespreekbaar te maken. Hoe meer mensen hierover praten, hoe makkelijker het is om de strijd aan te gaan met geweld en belediging."
Uiteraard is niet iedereen gediend van deze solidariteit, er zijn immers zat mensen die altijd wel wat te mopperen hebben.
Bron: Indy100
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.