Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Veiligheidsregio: 'Ga niet met de auto naar natuurgebieden'

  •  
13-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Drukte in de natuur

© BERGEN - Drukte op een parkeerterrein tijdens een zonnige herfstdag. Steeds meer mensen trekken er op uit in de natuur wegens de coronapandemie. ANP KOEN VAN WEEL

Bezoek aan natuurgebieden neemt tijdens de gedeeltelijke lockdown dermate toe dat er problemen ontstaan. De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), Peter den Oudsten, doet namens 26 gemeenten in de regio een oproep niet met de auto op zoek te gaan naar de natuur. Het is de afgelopen weken zó druk, dat de parkeerplaatsen vollopen en mensen hun auto in de berm zetten. Volgens de VRU past de oproep “bij het dringende advies om reisbewegingen tot het minimum te beperken. Vanzelfsprekend zal er strikt worden gehandhaafd op het naleven van de regels”, aldus de Veiligheidsregio.
Den Oudsten verklaart tegenover RTV Utrecht : “Ik hoop dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen en stel ieders medewerking zeer op prijs, op de eerste plaats in het belang van de gezondheid maar ook in het belang van de natuur.”
In de regio was het de afgelopen tijd bij natuurgebieden zo druk dat er zelfs een vechtpartij om een parkeerplaats ontstond.
Ook andere regio’s zijn bezorgd over de plotselinge grote toeloop op de natuur. In Brabant bijvoorbeeld werd afgelopen weekend code rood afgekondigd. Omroep Zeeland meldt dat de bezoekers zich ook veel vrijpostiger gedragen dan gebruikelijk.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Thuiszitter
Thuiszitter13 nov. 2020 - 19:10

Mag hopen dat het niet gaat vriezen, mag er niet worden geschaatst, zou toch wat zijn dat een Elfstedentocht niet door kan gaan door dat K**virus .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 nov. 2020 - 18:19

maar hoe druk is dat dan dat het gevaarlijk wordt ik bedoel, zo druk dat de mensen geen anderhalve meter afstand kunnen houden ? dat zou toch absurd zijn? of wordt er met de natuur hier het vondelpark bedoeld ?

webmaatje
webmaatje13 nov. 2020 - 18:01

In deze tijd is het altijd drukker dan gewoonlijk, Veel mensen schijnen alleen dan het bos te ontdekken als de bladeren kleuren en er paddestoelen staan. Bovendien schijnt de hond dan ook nog mee te moeten.. Waar we anders vrijwel alleen lopen, is het dan ook redelijk druk. Meesdtal zoeken we iets anders op waar we hopen dat het stiller is.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2020 - 23:31

Ik kwam 2 weken geleden langs de manege, waar het weiland volstond met honderden overheerlijke parasolzwammen. Helaas kon ik er niet bij. Schrikdraad.

Joop den Uil
Joop den Uil13 nov. 2020 - 17:15

rare oproep. Logisch om parkeerplaatsen uit te breiden en meer natuurgebieden. Er bestaat zeker behoefte aan. Van mij mag de Overheid een deel van mijn belastingen daaraan besteden. Goedkeuring bij deze (en te beginnen met 40 miljoen die aan vuurwerkbeunhazen wordt weggegeven)

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2020 - 11:26

Het zijn geen pretparken. Laat de auto thuis.

Karingin
Karingin13 nov. 2020 - 17:10

Blij dat ik zo uit mijn tuin het groen in loop, al doe ik dat niet vaak ...maar goed, die tuin is al heel fijn

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 nov. 2020 - 16:52

Een tijdje geleden sloten ze nog parkeerplaatsen af. Waarom nu niet meer?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2020 - 23:28

was dat niet vooral bij de stranden?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander13 nov. 2020 - 16:37

De boodschap is helder. Fietsen (naar een natuurgebied) is trouwens ook beter voor lijf en leden en de natuur. Er zijn nogal wat mensen die een 'natuurwandeling' vanuit hun auto of op hun motor doen. Kolderiek. Maar tegelijk blijkt hieruit ook dat er hier in Nederland veel te weinig natuurgebieden zijn. Vandaag 6 uur door de natuur gewandeld. Niet erg veel mensen tegengekomen trouwens. Maar dat zal in de Randstad ongetwijfeld anders zijn. De andere kant is: wat mag je nog in deze tijden.

Ryan2
Ryan213 nov. 2020 - 15:31

Ach, overdrijven is ook een kunst. Ik woon op het platteland, en er is hier heel wat natuur. Het is al tijden zo, dat er bepaalde pleisterplaatsen zijn, waar men met de benen buiten hangt, als het een beetje goed weer is. Die gelegenheden varen er wel bij. Maar de plattelander heeft dan het geluk, dat hij meestal een eigen tuin heeft. Want gezellig is het niet, tussen al die recreanten.

3 Reacties
Kaas2
Kaas213 nov. 2020 - 17:16

Hier hetzelfde. Op bepaalde plekken is het in de vakanties en ook tijdens de lockdown druk. Die plekken vermijd je gewoon. Ik heb het geluk dat ik op 5 min lopen van het bos woon. Loop er dan ook dagelijks een uurtje met de honden. Wel hoogstens irritant dat juist de mensen die er normaal niet komen klagen dat de honden los lopen.

LBNB
LBNB13 nov. 2020 - 17:48

@Ryan Hoezo profiteren deze gelegenheden hiervan? Er mag nog geen koffietent daar open zijn, want dat is zogenaamd gevaarlijk.

Ryan2
Ryan213 nov. 2020 - 23:21

LBNB Niet zo de wijsneus uithangen.