Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Vegetarische Slager mag geen vegetarische 'kip' en 'speck' meer verkopen

  •  
03-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
22373805385_17c9b4b352_k (1)
De Vegetarische Slager mag geen productnamen meer gebruiken waardoor het kan lijken of er toch vlees of vis wordt gebruikt. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten. Het gaat daarbij om productnamen als ‘visvrije tonyn’, ‘kipstuckjes’ en ‘gerookte speckjes’.
Volgens de NVWA zijn de namen die de Vegetarische Slager gebruikt ‘misleidend’ wat een overtreding van de Warenwet is. De Vegetarische Slager zelf is stomverbaasd. Tegenover de Volkskrant zegt mede-oprichter Niko Koffeman dat het een ‘politiek gemotiveerde’ hetze is, gevoerd door ‘de vleeslobby’. Koffeman zelf zit namens de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer en de directeur van het bedrijf, Jaap Korteweg, is de ex-partner van Marianne Thieme. Volgens Koffeman zijn er meer producenten van vleesvervangers die soortgelijke namen gebruiken, maar die worden met rust gelaten.
De NVWA ontkent de aantijgingen dat het een politiek gemotiveerde actie is. Zij zeggen dat er al enkele jaren over de productnamen wordt gesproken met de Vegetarische Slager. De ophef over die namen stamt al uit 2012. Destijds was het CDA-Kamerlid Geurts die het maar lastig vond dat een nadrukkelijk vegetarische slager productnamen gebruikte waar toch een dierennaam in voorkwam. Later raakte ook VVD-Kamerlid Lodders in de war van vegetarische worstenbroodjes waar dan tóch geen worst in bleek te zitten. Dat moest volgens Lodders maar verboden worden. Demissionair minister Schippers liet in januari weten niets te voelen voor zo’n verbod.
De Vegetarische Slager zal nu echter wel op zoek moeten naar andere benamingen. Het bedrijf heeft tot maart 2018 de tijd om iets anders te bedenken.
 

Meer over:

vegetarisme, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (128)

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 okt. 2017 - 18:06

Ik durf het amper te vragen uit angst de NSA + AIVD achter me aan te krijgen, maar wat is eigenlijk een "zure bom"?

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2017 - 13:31

pindakaas, kokosmelk, johannisbrood, eekhorentjesbrood, genadebrood, zwanenbrood, melkgebit, melkweg etc er valt heel wat te zuivere ook onder de niet eetbare spullen.

ValsPlat
ValsPlat4 okt. 2017 - 7:57

Hopelijk is de NVWA consequent en verbiedt ze ook: “Gehakt”. De vleesverkopers bieden namelijk gemalen vlees/vleesafval aan. “Blinde Vink” / “Sla Vink”. “Runderhaas”/ “Varkenshaas”. “Procureur”. “Hamburger”. Dubbel fout, het is geen inwoner van deze Duitse stad, er zit geen ham in (wel gemalen vleesafval) en ook geen burger.

3 Reacties
Haastig
Haastig4 okt. 2017 - 10:45

ValsPlat 4 oktober 2017 at 09:57 Tja, "gehakt" is inderdaad een benaming waarbij een deel van de tekst is weggevallen: "gehakt vlees" is geworden tot "gehakt". Ik ben opgegroeid in het buitenland en herinner me mijn eigen verwarring toen ik tijdelijk in NL op school zat en met wat klasgenootjes friet ging halen. Zij bestelden "Patat met"; ik kon alleen maar denken "Met wat ? Wat een rare bestelling" Zelf bestelde ik maar een "Patat met mayonaise", was wel verbaast dat ze hetzelfde kregen.... Ik ben van de generatie die vooral water dronk (en kreeg) als kind. In de categorie verwarringen over wat je krijgt: een vriendje van mij (ook opgegroeid buiten NL) vertelde dat hij ooit bij een vriendje speelde, diens moeder vroeg of hij ook een glaasje jus wilde. Hij kon alleen maar denken "ieiuwww, wie lust dat nou" om vervolgens zeer teleurgesteld te zijn toen zijn vriendje, die wel een jus besteld had bij ma, een overheerlijk glaasje sinaasappelsap kreeg....

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 okt. 2017 - 18:02

Wat is "biefstuk" eigenlijk? Engels voor "stuk van de billen"?.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2017 - 23:28

biefstuk is een vernederlandsing van het leenwoord "beefsteak" en beef is weer door de britten geleend uit het oud frans: boef. Wat op zijn beurt weer is afgeleid uit het latijn: bov-em , accusatief van bos wat os betekent. Kortom lapje os.

OlavM
OlavM4 okt. 2017 - 0:02

VLEESLOBBY GAAT HET NIET NAAR DEN VLEZE De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vindt ineens dat de Warenwet wordt overtreden door de “vegetarische slager”. ”Vegetarische kip”, “visvrije tonijn”, “vegetarische schnitzels”, enz. zouden niet meer mogen, want dat zou allemaal misleidend zijn. Dit zegt deze organisatie op basis van één binnen gekomen klacht! Dit riekt wel heel erg naar vleeslobby. Die klacht zou me worst wezen! Want “scharrelkip”, ”vrije uitloopeieren”, enz. mogen wél? En “fipronileieren” en “paardenrundvlees” hoeven niet? Minister Schippers van volksgezondheid (ook VVD!) heeft zelf begin dit jaar gezegd niets te voelen voor een verbod op het gebruik van “vleesnamen” voor vegetarische producten, als maar duidelijk wordt aangegeven dat het niet om echt vlees gaat. Volgens haar ervaren consumenten geen problemen met dit soort namen van vleesloze producten. Heeft ze toch nog een beetje gezond verstand.

3 Reacties
OlavM
OlavM4 okt. 2017 - 0:17

De "vleesnamen" hebben een functie omdat ze aangeven dat de vegetarische alternatieven onderhand nauwelijks of zelfs helemaal niet meer onderdoen voor de echte vleesproducten. En dat is van belang omdat de grootschalige, industriële vleesproductie en -consumptie niet alleen uiterst dieronvriendelijk is, maar bovendien zeer milieubelastend (meer dan het autoverkeer!). Zeker met de huidige prognoses van de groei van de wereldbevolking is dagelijkse vleesconsumptie verder, behalve onwenselijk, niet eens haalbaar. Initiatieven als "meatless monday" -de naam spreekt voor zich; de bedoeling is natuurlijk om op den duur verder te gaan dan alleen de maandag- verdienen dan ook hartelijke ondersteuning. Deze actie van de NVWA heeft een vieze nasmaak.

Haastig
Haastig4 okt. 2017 - 9:40

OlavM 4 oktober 2017 at 02:17 "Deze actie van de NVWA heeft een vieze nasmaak." Waarom? Communicatie is al lastig genoeg, waarom bewust verwarring stichten? En hoe krijg je verwarring? Bijv als je 2 producten in dit onderwerp op je bord schuift. Want, wat krijg je als dit item kiest van het menu: "gekruide vegetarische kip met spekjes, roomsaus, doperwtjes". Zijn je spekjes dan ook vegetarisch? Of zijn ze gekruid? Wat krijg je bij "Huisgemaakte vegetarische kip Cordon bleu"? Verwacht je dat dan ook de ham vegetarisch is of alleen de kip? Volgens mij kan je het op meerdere manieren uitleggen. Met een grondige kennis van de NL taal komt men er misschien wel uit: zowel degene die de menukaart schrijft als degene die 'm leest, maar hoe onduidelijk is dit en hoe vaak gaat dit mis? Denk er dan ook aan dat het nog leuk op een menukaart moet staan of leesbaar in een kookboek... Door bewust verwarring te scheppen door het gebruik van hetzelfde woord als de vleesvariant, doe je precies dat: verwarring scheppen. Daar wordt niemand beter van. Op dit moment verwacht ik dat de toevoeging "vegetarisch" iets zegt over mijn gehele maaltijd. Zodra het niet meer gaat over een hele maaltijd maar slechts over 1 ingrediënt, weet ik niet meer wat ik krijg.... Zeker omdat het gebruik van deze vega-producten steeds meer toeneemt, lijkt het mij wél zinvol om ze duidelijke onderscheidende namen te geven. Nu kan het nog... Wil je dat het in naam "lijkt" op het product dat je wil imiteren, noem het dan "vip" ipv "kip", "vekjes" ipv "spekjes" of "vegabal". Dan toon je het tenminste als een volwaardig (ander) product in plaats van een kopie, een poging mensen te misleiden. Er is toch niets mis met het vega-produkt, waarom het dan als imitatie aan de man brengen? Wat mij betreft mogen ze in dezelfde range ook "imitatie krab" aan dezelfde eis aanpassen, want hoe vaak die als gewone "krab" op de kaart van het restaurant beland is natuurlijk ook om te huilen. In tegenstelling tot jou wordt ik juist maf van de consumentenmisleiding: liever minder dan meer...

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 okt. 2017 - 22:41

[Wil je dat het in naam “lijkt” op het product dat je wil imiteren, noem het dan “vip” ipv “kip”, “vekjes” ipv “spekjes” of “vegabal”.] Hmm... Ik zou voor geen goud zo'n ranzige VIP willen eten. Als het dan geen kip of geen spek mag heten, noem het dan geenkip of geenspek (dat is sowieso beter dan die irritant-leutige ck in speckjes (die overigens niet te kanen zijn, maar dat geheel terzijde)). Of ga meteen al marketeerend op de half-engelse toer en noem het nokip, noburger, nospek, nocarpaccio, nosteak.

tempest
tempest3 okt. 2017 - 20:27

Net als je de “koetjesrepen” hebt omdat ze geen chocolade mogen heten (cacao fantasie) kunnen we hier toch ook leuke fantasie-namen voor verzinnen? Wellicht: Boes-bolletje ipv gehaktbal Kukeleku-klompje ipv kip-blokje :)

tempest
tempest3 okt. 2017 - 17:48

Voor chocolade zijn ook regels. Te weinig cacao en het mag geen chocolade meer heten. Als je aan appelsap een kunstmatig aardbei smaakje geeft en het “aardbyen-sap” noemt is dat ook best misleidend

n/a
n/a3 okt. 2017 - 17:48

Ik krijg dat namaak vlees ook wel eens voorgezet en het mag de naam vlees helemaal niet hebben omdat het niet naar vlees smaakt.

1 Reactie
Django3
Django34 okt. 2017 - 6:17

Uw avatar zo bekijkend, zou ik het bij gras houden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 okt. 2017 - 16:18

Ik vind het woord slager daarin ook niet meer kunnen! Wat slacht hij dan in godsnaam?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 okt. 2017 - 12:56

planten? Een mijner collega's slachtte regelmatig een appeltje.

Gandalf2
Gandalf23 okt. 2017 - 14:53

Waarom mag vegatarische slager dan wel? Hij/zij slacht ook niks. Is dus ook misleidend.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 okt. 2017 - 16:18

Zag het te laat, dacht hetzelfde...

LaBou
LaBou 3 okt. 2017 - 16:36

Er zijn ook maar heel weinig niet-vegetarische slagers die nog zelf slachten.

Haastig
Haastig3 okt. 2017 - 16:43

De geslachte slager is van soja?

korheiden2
korheiden23 okt. 2017 - 13:55

Behoorlijk gezeur. In feite is de benaming 'vegetarische slager' onjuist en eveneens misleidend. Maar hoe moet de winkel dan genoemd worden? Winkel met vegetarische vleesvervangers of zoiets. Het lijkt me overduidelijk dat de vegetarische slager geen vlees verkoopt.

3 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach3 okt. 2017 - 16:48

Gezien je laatste zin is het dan ook niet misleidend. Hooguit inconsistent of zoiets. Welk belang zou er ook achter zitten om de consument te misleiden. De producent zal zich eerder juist willen onderscheiden en dat lukt best. Ze hebben een heel herkenbare verpakking.

Piet de Geus
Piet de Geus3 okt. 2017 - 17:00

"Maar hoe moet de winkel dan genoemd worden?" Plantenslachter.

Haastig
Haastig4 okt. 2017 - 19:56

korheiden 3 oktober 2017 at 15:55 Groenteboer? Soyashop? Plantenmasseur?

punt2
punt23 okt. 2017 - 13:54

Een vegetarische slager.... is dat een slager die zelf niet eet wat hij slacht? Een slager of beenhouwer (Belgisch-Nederlands) is een persoon die beroepsmatig vlees voorbereidt voor de verkoop en/of verkoopt. Vroeger slachtten slagers de dieren zelf, maar tegenwoordig gebeurt dit vaak in slachterijen. Bovendien wordt het versnijden en uitbenen hoe langer hoe meer door gespecialiseerde bedrijven gedaan. Alleen de naam al is dus misleiding.

Phil2
Phil23 okt. 2017 - 13:12

Hop, gewoon met een beroep dat je vroegah "spekjes" had (kweenie of die nog bestaan, die driehoekjes zoetwaren met laagjes), je zin doordrukken.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 okt. 2017 - 15:12

Die spekjes die jij bedoelt die zijn er nog, daar is niets vegetarisch aan, worden gemaakt met gelatine. Wel lekker hoor maar altijd met risico op overeten...

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 okt. 2017 - 23:28

De aanwezigheid van gelatine maakt de spekjes niet tot spek, wel ongeschikt voor vegetariers.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis3 okt. 2017 - 12:57

Volkomen terecht. Ik vind verder dat er niet natuurlijks aan de producten van deze producent. Kijk maar eens op het etiket. Dan zie je dat je iets gaat consumeren dat onmogelijk gezond kan zijn. Jammer.

1 Reactie
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach3 okt. 2017 - 16:50

Of het wel of niet natuurlijk of gezond is maakt niets uit. Dat is niet waar het over gaat. De meningen daarover zullen overigens verschillen.

Hendrik_69
Hendrik_693 okt. 2017 - 12:26

De NVWA heeft een behoorlijk brede, en me dunkt niet onbelangrijke verantwoordelijkheid. De (gespeelde ?) verontwaardiging bij ‘de Vegetarische Slager’ is onterecht. Natuurlijk is ‘de Vegetarische Slager’ zich bewust van het commerciële belang, en marketingpotentieel, van geinige woordspelingen met vleesproducten. Maar de NVWA moet een lijn trekken. En als dit bedrijf een klont soja met zout als ‘speckjes’ mag verkopen dan mag iedereen dat. En dat is problematisch, en leidt ongetwijfeld tot misleiding van consumenten. Onlangs werd ook al bekend dat ‘amandelmelk’, water met sporen van een notenprutje, geen melk meer mag heten. Daar is dezelfde redenering consequent gevolgd, met hetzelfde resultaat. Er zijn overigens gevallen bekend van ondervoede kinderen waarvan de ouders dachten dat deze ‘melk’ goed, zelfs beter zou zijn voor hun kinderen. Maar ‘amandelmelk’ is geen melk, heeft niet de voedingswaarde van melk, en mag dus ook niet zo heten. Het zou raar zijn om voor ‘speckjes’ en aanverwante chemische producten een uitzondering te maken.

5 Reacties
fietser123
fietser1233 okt. 2017 - 13:43

Kan je uitleggen waarom een mens de moedermelk bestemd voor een kalf nodig zou moeten hebben? Wat is daar precies natuurlijk aan? Kan je een voorbeeld noemen van een andere diersoort die de moedermelk van een andere soort als voedsel tot zich neemt?

Hendrik_69
Hendrik_693 okt. 2017 - 14:36

Ik zeg niet dat mensen per se melk nodig hebben, @PlantMan- ik wil wel zeggen dat melk een hoogwaardig voedingsmiddel is. En hoogwaardige voeding heb jij zeker nodig als mens, of als willekeurig welke andere diersoort. Dus als je iets nuttigt, al- dan niet bewust, dat de suggestie wekt ‘hoogwaardig voedingsmiddel’ te zijn, dan moet het dat ook zijn. Anders is het misleiding. In dit voorbeeld- als je jouw kind amandelmelk geeft in de veronderstelling dat het melk is, dan raakt je kind ondervoed. En in zijn algemeenheid moeten labels gewoon kloppen natuurlijk…

Zandb
Zandb3 okt. 2017 - 16:42

Hendrik Een slager verkoopt vlees, een vegetarische slager natuurlijk niet. Als je spek verkoopt, verkoop je spek. Vegetarisch spek is geen spek en kan dat niet zijn. Melk is melk en sojamelk is geen melk. Kokosmelk al helemaal niet. Net als amandelmelk. Maar ik heb er geen bezwaar tegen als we onze wereld een stuk vereenvoudigen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 okt. 2017 - 19:38

[Onlangs werd ook al bekend dat ‘amandelmelk’, water met sporen van een notenprutje, geen melk meer mag heten.] Maar ondertussen staat er nog steeds wel kokosmelk in de schappen - en die komt echt niet uit de kokoskoe. Net zomin als kokosbrood trouwens wordt gebakken door de kokosbakker. En body milk - mag dat ook niet meer?

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2017 - 9:07

"En body milk – mag dat ook niet meer? "nee tenzij het ezelinnenmelk is en vergeet de peanutbutter alias pindakaas niet.

bob b.
bob b.3 okt. 2017 - 11:34

De aanduiding is er om te laten zien dat het om een vleesvervanger gaat. Ze hadden het ook een vegetarische niet-worst kunnen noemen. Of een niet-kippige kluif. Maar ga daar maar eens om vragen als je in de rij staat.

henk-alexander
henk-alexander3 okt. 2017 - 10:37

Als omnivoor heb ik geen moeite met de productnamen van de Vegetarische Slager. Ze beledigen niemand en roepen niet op tot haat. Ze moeten gezien worden als onderdeel van de marketingstrategie die volop gebruik maakt van dubbelzinnige taaluitingen (vgl. linguïstische ambiguïteit). We worden er dagelijks mee geconfronteerd - vaak tot vervelens toe. Het verbod op het gebruik van de productnamen door de Vegetarische Slager heeft wel degelijk een politieke lading - aangevuurd door de vleesindustrie die de CDA- en VVD-hulptroepen in stelling heeft gebracht.

2 Reacties
nieko47
nieko473 okt. 2017 - 12:36

Henk. Geloof je werkelijk dat de industrie last heeft van dat kleine percentage mensen wat vegetariër wordt en zoja, dat de politiek zich voor hun karretje laat spannen? Verder gewoon een non issue. Ik geloof niet dat er iemand naar de vegetarische slager gaat en thuis er achter komt dat zijn kipstuckjes plantaardig zijn.

henk-alexander
henk-alexander3 okt. 2017 - 21:00

@N The proof of the pudding is in the eating. Nepvlees kan best lekker zijn als het goed is bereid. Dus gewoon het woordje 'nep' toevoegen aan de productnamen en je bent meteen van het gezeik af. Overigens laten veel politici zich door lobbyisten en pressiegroepen paaien. Dat moeten ze wel anders komen ze na hun zittingsperiode moeilijk aan de bak. En de naïeve burger maar denken dat die in het stemhokje invloed op het beleid kan uitoefenen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak23 okt. 2017 - 10:35

Product misleiding vindt ik bijvoorbeeld een politieke partij die zichzelf aanprijst als gristelijk, maar niet weet wat "naastenliefde" is. zich democratisch noemt, maar tegen het referendum is, "vrijheid" in het vaandel voert, maar alles wil verbieden wat anders is, of dat uitsluitend ziet als de vrijheid om je te verrijken over de rug van anderen of zich sociaal-democratisch noemt, maar noch socialistisch, noch echt democratisch is, maar een neo-liberale regentenkliek. Werk aan de winkel voor de keuringsdienst van waarde.

11 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak23 okt. 2017 - 10:37

Was ik toch GrauwRechts vergeten.

Django3
Django33 okt. 2017 - 16:16

“Product misleiding vindt ik bijvoorbeeld “ Dwaallichten die zeggen dat George Orwell’s 1984 over neo-liberalisme gaat ipv over socialisme omdat ze menen met die leugen de eigen politieke opvattingen te kunnen ontdoen van de stank van miljoenen doden.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach3 okt. 2017 - 16:44

Inderdaad, en vooral “vrijheid” in het vaandel voert, maar alles wil verbieden wat anders is is in dit verband toepasselijk. Vraag me ook af of het in het geval van Lodders (VVD) meer is dan slechts domme aversie.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak23 okt. 2017 - 18:31

Django heeft nog steeds niet leren lezen: Eurasia and Eastasia are the other two ideologically-formed and ruled superstates that resemble Oceania. Neo-Bolshevism is the ideology of Eurasia, Soviet-conquered Europe. (...) How Ingsoc gained control of the British Empire and the Americas in a historically short period is not established. In his book, Goldstein says that Oceania was created “with the absorption of […] the British Empire by the United States” - https://en.wikipedia.org/wiki/Ingsoc Bovendien hoef ik me nergens van te ontdoen, ik zag meer in de PSP. De vraag is eerder waarom Django het nodig vindt zich voortdurend van dit soort beledigende leugenachtige ad-hominem te bedienen. Omdat ik links ben? Zullen we de geschiedenis er eens op naslaan in wie zich traditioneel van dat soort methodes bedienen?

Django3
Django34 okt. 2017 - 8:52

"Bovendien hoef ik me nergens van te ontdoen, ik zag meer in de PSP." Da's niet aannemelijk. Leg mij maar eens uit welke gedachtekronkel het mogelijk maakt dat een pacifist de talloze executies, werkkampen en repressie van Castro goedpraat door deze "noodzakelijk" te noemen?

Klaas Vaak2
Klaas Vaak24 okt. 2017 - 13:10

De PSP had natuurlijk -zoals elke politieke partij- wel meer onderwerpen op het programma staan. Als ik het goed begrijp stem jij dus op een partij waar je het voor de volle 100% mee eens bent: welke is dat? Mij leek het bijvoorbeeld dat je moeilijk van Fidel en Che kon verwachten dat ze de Amerikanen bij de Bay of Pigs vriendelijk als toeristen zouden onthalen. Of de tientallen die in opdracht/samenwerking van/met de CIA aanslagen pleegden op -onder andere- Fidel zou moeten terug sturen naar de VS met een bordje "mis poes" om de hals. En ik geef nu wel antwoord, maar het verbaast met ook dat jij hier maar steeds mag doorgaan met jouw smerige -volledige off-topic- insinuaties.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak24 okt. 2017 - 13:16

Zullen we nu de geschiedenis er eens op naslaan in wie zich traditioneel van dat soort methodes bedienen? Ik vond mooie voorbeelden in "Volk en Vaderland".

Django3
Django34 okt. 2017 - 14:18

Goh, het lijkt niet te mogen van hogerhand, maar ik wil toch voor de derde keer pogen te vragen of dhr Vaak wel weet wat IngSoc eigenlijk betekent? En dan durf ik wederom zo ver te gaan door een hint te geven: het betekent niet Neo Liberaal. En op zijn vraag of het is omdat hij links is zou ik toch echt graag willen antwoorden dat niet de reden is maar dat het is omdat hij tav 1984 onzin praat. Ik hoop niet dat ik hiermee de hogere machten teveel hebt ontrieft..

Django3
Django34 okt. 2017 - 14:19

"Ik vond mooie voorbeelden in “Volk en Vaderland”." Ik met grote regelmaat in jouw bijdragen..

Django3
Django34 okt. 2017 - 14:21

"..met jouw smerige -volledige off-topic- insinuaties." Je toon verraadt dat ik hier op het goede knop[je druk. Mooi...

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 okt. 2017 - 1:37

"het betekent niet Neo Liberaal." Dat klopt: oorlog is niet vrede, vrijheid is niet slavernij en onwetendheid is niet kracht en IngSoc heeft niets te maken met socialisme: Oceania was created “with the absorption of the British Empire by the United States” "Have you no sense of decency, sir? At long last, have you left no sense of decency?" - http://tinyurl.com/peduujj

Klaas Vaak2
Klaas Vaak23 okt. 2017 - 10:06

Natuurlijk willen vegetariërs dan hun eten liefst helemaal niet met vlees wordt geassocieerd, maar de jarenlange overheersing door de vleesindustrie heeft het nu eenmaal lastig gemaakt om de smaak van een product op een andere manier te beschrijven, zodat het voor de consument onherkenbaar wordt. Dat is natuurlijk vrij makkelijk te begrijpen, behalve als je dat niet wilt. Het zal nog wel enige tientallen jaren duren om dat proces om te keren -kip? hoe smaakt dat?- maar hopelijk komt dat moment ooit.

1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak23 okt. 2017 - 10:19

Overigens is er nog een lange weg te gaan, want waar ik nu woon betaal je voor een kilo Nederlandse of Franse kaas al gauw 20 euro, voor karbonaadjes en kip ergens tussen de 2 en 3 euro en voor de allerfijnste biefstuk 7 euro. Van tahoe of tempeh hebben ze nog nooit gehoord, nou wordt dan maar eens vegetariër.

Caligula2
Caligula23 okt. 2017 - 9:25

Een vegetariër of veganist die een product vegetarisch vlees noemt, of waarbij uit de productnaam duidelijk blijkt dat het om surrogaatvlees gaat, is geen echte vegetariër. Hij of zij wekt dan nog steeds de indruk dat het eten van vlees wel ok is, in tegenstelling tot datgene ze zelf zeer waarschijnlijk vinden. Dus wees creatief en geef je producten, waar niets mis mee is, een mooie aansprekende naam die ook duidelijk maakt wat het is.

7 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak23 okt. 2017 - 10:22

Doe eens een paar suggesties...

Zandb
Zandb3 okt. 2017 - 10:24

Caligula Leuke mening. Ik denk er anders over. Mensen willen graag vlees eten en het vind ik het wel verstandig om duidelijk te maken, dat je daar geen echt vlees voor nodig hebt.

Gerygrr
Gerygrr3 okt. 2017 - 10:34

Caligula, Zelf eet ik nog vlees, maar kook vaak vegetarisch voor anderen. Recepten kan ik gemakkelijk aanpassen met vegetarische producten door naar de naam te kijken. Speksmaak gewenst? Dan de speckjes. Zo ook met gehakt en worst. Met andere namen zou ik het niet goed meer weten....

Lodewijk2
Lodewijk23 okt. 2017 - 11:18

Het is prima als mensen geen vlees eten. Of ze echte vegetariërs zijn, of halve vegetariërs, dat maakt niet zoveel uit. Hoe minder vlees hoe beter. Vlees productie is voedsel vernietiging. Voor iedere kilo vlees wordt er 10 kilo voedsel verbruikt, en een belangrijk deel verdwijnt als ergste broeikasgas (methaan) in de lucht. En dan heb ik het nog niet over de andere nadelen zoals MRSA: veelvuldig antibiotica gebruik, en daaraan gekoppeld, het nutteloos maken van antibiotica. En dan heb ik het nog niet gehad over dieren kwellen. Als iemand minder vlees eet, maar wel surrogaat vlees lekker vindt, dan is dat veel positiever dan diegenen die daar de neus voor ophaalt

Ch0k3r
Ch0k3r3 okt. 2017 - 11:18

Onzin. Mijn vriendin is een paar jaar geleden volledig overtuigd vegetariër geworden, alleen ze mist sommige stukken vlees wel. De vegetarische speckjes zijn bijvoorbeeld super om bepaalde stamppotten die extra 'bite' te geven die het gerecht afmaken. En de vegetarische hamburgers doen het ook goed tussen een bolletje met wat kaas, sla en mayo. Dan kan je wel een broodje humus nemen, maar dat heeft niets uit te staan met een broodje hamburger.

omaoeverloos
omaoeverloos4 okt. 2017 - 9:01

"Doe eens een paar suggesties… " Sojadrab.....

Caligula2
Caligula24 okt. 2017 - 11:43

Klaas Vaak, waarom moet ik suggesties doen ? Ik ben geen vegetariër of veganist, en heb dus geen enkel belang bij deze producten. Nee, laat de sector zelf maar met aansprekende productnamen komen.

Nurdius Maximus
Nurdius Maximus3 okt. 2017 - 9:10

Ik ben geen vegetariër, maar zie hier geen probleem wat opgelost diende te worden. Iedereen begrijpt toch dat een vegetarische worst geen vleesworst is en als die man meer omzet heeft doordat mensen graag een op vlees lijkende vervanger kopen is dat alleen maar prima lijkt me.

1 Reactie
Mud Monster
Mud Monster3 okt. 2017 - 11:46

Vind je het ook nog helder als vegetarische kip, wat echt kippenvlees is van kippen die dus geen vleesproducten gegeten hebben, tegelijkertijd verkocht wordt naast iets wat vegetarische kip genoemd wordt maar geen vlees is?

vdbemt
vdbemt3 okt. 2017 - 8:57

Hoewel Django wel een punt heeft, is dit toch de hypocrisie ten top. Een CDA-er, beschermengel van de bio-industrie, met leefomstandigheden die je geen enkel dier gunt, waar paardenvlees als rundvlees verkocht wordt, waar 'roodmakers' in het vlees gedaan worden, waar verpakkingen koeien in weides laten zien, terwijl de koe niet weet wat buitenlucht is, en een VVDer, die 'in de war raakt' van het begrip 'vegetarisch worstenbroodje' (hoeveel duidelijker voor 'vegetarisch' moet 'vegetarisch' nog zijn???), vinden deze productnamen misleidend. En hebben kennelijk goede banden met de NVWA. Die,na een beslissing als deze, niet meer serieus te nemen is.

3 Reacties
Django3
Django33 okt. 2017 - 16:41

Ik wil wel even benadrukken dat het nadrukkelijk niet over de rechterlijke uitspraak gehad, omdat ik dat een lastige zaak vind. Bovenal vind ik het vaag waarom iemand op deze gronden De Vegetarische Slager zou willen aanklagen. Het verweer van De Slager dat dit een vooropgezet plannetje is van de vleesindustrie is wellicht minder paranoide dan hij aanvankelijk klinkt. Dat gezegd hebbende zijn namen als “tonijnvrije tonijn” en “gerookte speckjes” etc ook wel wat verneukeratief. Het verweer dat deze overduidelijke connotatie met echt vlees opzettelijk wordt gelegd uit marketingtechnische redenen is aannemelijk maar maakt die benamingen niet minder ongelukkig. Ik persoonlijk vind deze namen juist getuigen van slechte marketing. Ik zou mijn vegetarische produkten als origineel en uniek willen aanprijzen en niet als imitaties van de real thing. Als je als vegetarier een werkelijke bewustzijns- en mentaliteitsverandering bij de consumenten wilt bewerkstelligen zul je je moeten bedienen van je eigen denkkader en die vleesnamen, dat hele idioom, overboord moeten zetten en je eigen produktnamen gaan gebruiken.

Django3
Django33 okt. 2017 - 16:45

Waar ik “rechterlijke uitspraak” zei bedoel ik NVWA uitspraak. Stop de tijd.

vdbemt
vdbemt4 okt. 2017 - 9:00

De hele opkomst van vegetarische vleesvervangers heeft een evidente relatie met 'vlees', want daar is het een vervanging voor. Marketingtechnisch snap ik het vasthouden van de (naam)relatie wel. Dat maakt duidelijk dat het om de vervanging van het benoemde vlees en de bijbehorende smaak gaat. Als je met een totaal nieuwe productnaam komt, is het ook volledig onbekend. Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Behalve als je VVDer bent, weet je dat je, als je vegetarische kip koopt, een vegetarisch product koopt met kipsmaak.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 okt. 2017 - 8:55

Kippen zijn vegetarisch. Het zou verboden moeten zijn om vleesetende kippen te verkopen.

7 Reacties
karimpie
karimpie3 okt. 2017 - 10:54

Kip lust worm....

LaBou
LaBou 3 okt. 2017 - 11:21

En duiven zijn heel vredelievend. Maar jij weet overduidelijk niets van kippen.

Lodewijk2
Lodewijk23 okt. 2017 - 12:37

"Kip lust worm…." Kippen zijn omnivoren. Ze eten zelfs een kleine muis als het zo uitkomt. https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/kunnen-kippen-alles-eten

nieko47
nieko473 okt. 2017 - 12:42

Kippen vreten letterlijk alles wat eetbaar is. Misschien denk je ook dat melk uit een fabriek komt?

nieko47
nieko473 okt. 2017 - 12:44

Voeg aan 'letterlijk alles' maar toe: inclusief elkaar. Kannibalisme dus.

Paddy3
Paddy33 okt. 2017 - 13:41

Kippen zijn niet vegetarisch. Eten insecten, wormen, slakken etc.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 okt. 2017 - 15:13

[Misschien denk je ook dat melk uit een fabriek komt? ] Zeker, waar zou dat anders vandaan moeten komen?

Mud Monster
Mud Monster3 okt. 2017 - 8:49

Als je vlees van bepaald niet diervriendelijk gehouden vee niet misleidend mag aanduiden met termen die anders suggereren dan ook geen voedsel wat geen vlees is misleidend aanduiden als echt vlees. Zo eet ik graag en mede uit overtuiging vlees van vegetarische kippen. Dat is geen nepvlees maar kip die niet gevoerd is met slachtafval maar plantaardige vervangers. Maar ik eet ook graag zogenoemd "veggie-saté" waarbij het gaat om nepvlees en wat m.i. niet minder smakelijk is als echt vlees. Consumenten hebben recht op een correcte aanduiding van wat iets is en daar hoort geen enkele vorm van misleiding bij. Of je op enig moment nou bewust vlees van optimaal diervriendelijk gehouden vee verkiest of andere momenten een vegetarisch product. En dat anderen of op momenten jijzelf dan nog andere keuzes willen maken idem dito.

2 Reacties
nieko47
nieko473 okt. 2017 - 12:48

'De consument heeft het recht op een correcte aanduiding van iets'. In dat geval moet een pot Nutella voortaan ook suikerspread met chocoladesmaak en een vleugje noten heten.

Paddy3
Paddy33 okt. 2017 - 13:43

Zielig voor die kippen. Die zijn namelijk niet vegetarisch en wordt dus nuttig voedsel onthouden.

Django3
Django33 okt. 2017 - 8:33

Ik zou ook niet weten waarom je je vegetarische produkten zo zou willen noemen? Waarom die associatie met vleesproducten terwijl je juist nadrukkelijk afstand daarvan wilt nemen. Het vetrekpunt in je gedachtegang blijft dan toch -hoe dan ook- vlees en vleesproducten. Door deze namen te handhaven blijf je op een ietwat schizofrene manier met één been in de belevingswereld van de vleeseter staan.

4 Reacties
Sustainaboy
Sustainaboy3 okt. 2017 - 9:14

Dat is toch ook de hele filosofie achter al deze vleesvervangers: het lijkt op vlees, het smaakt bijna zoals vlees, dus die naam kan er ook nog wel bij. In India zul je geen gepaneerde vega schnitzels vinden...

fietser123
fietser1233 okt. 2017 - 9:28

Het is juist briljante marketing. Er zijn genoeg mensen die minder vlees willen eten vanwege het intrinsieke dierenleed van dierlijke producten, omdat vlees de meeste uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt en vanwege de alle gezondheidsrisico's die vlees en de productie daarvan met zich meebrengen. Voor al die mensen die geen zin hebben om volledig al hun standaard gerechten en gewoonten om te gooien zijn deze producten bedoelt. Bovendien stoppen heel veel mensen niet met vlees eten vanwege de smaak of de textuur, dus als je een product kunt kopen dat al het bovenstaande combineert, heb je win-win.

Lodewijk2
Lodewijk23 okt. 2017 - 9:37

"Ik zou ook niet weten waarom je je vegetarische produkten zo zou willen noemen? " De vegetarische slager weet het wel. Daarom doet hij het.

Met Klem
Met Klem3 okt. 2017 - 9:39

Nee dat zie je verkeerd. Ik ben zelf flexitariër, ik eet vis en een weinig aan vlees. Het vlees en vis dat ik eet is biologisch. Niet de supermarkt versie maar gewoon bij de boer of de visstal. Wanneer je je er in verdiept kom je snel uit bij betrouwbare voedsel verstrekkers. De reden waarom de 'vleestermen' gebruikt worden is simpel: iedereen moet minder vlees gaan eten. De vleesvervangers worden steeds beter en in de handen van een enthousiaste kok bijna niet te onderscheiden van echt vlees. Het is namelijk juist de notoire vleeseters die moeten worden overtuigd, niet de vegetariërs. Dus in mijn ogen is het vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, het milieu maar vooral de menselijke gezondheid een belachelijke actie om de termen te verbieden.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra3 okt. 2017 - 8:20

Hoeveel verwarring kan er ontstaan bij een product van de VEGETARISCHE slager? Welke NVWA-malloot heeft zitten verzinnen dat daar vlees of vis in zou kunnen zitten, en dat de naamgeving verwarring zou kunnen scheppen? Wellicht iemand die geen idee wat vegetarisch is?

1 Reactie
Haastig
Haastig4 okt. 2017 - 10:24

Nou Halve Zool, ik vind het nogal verwarrend dat ik naar de naam van de producent moet kijken om te bepalen wat ik koop. Wat zou Unilever verkopen? Lever? Ik wil graag dat de naam van het produckt aangeeft welk produckt ik koop, wat het produckt inhoud: Bratwurst, Rul gehackt, Paté, Kipworst. De vegetarische slager verkoopt het allemaal... Wel een goede marketing truc, gewoon je slagerij omdopen naar "Vegatarische slager" en je kan je "Kipworst" voor de dubbele prijs verkopen. Men had maar aan de benaming "Vegatarische" en "kip" moeten zien dat er wel vlees in de producten zit....

LaBou
LaBou 3 okt. 2017 - 8:10

"Jaap Korteweg, is de partner van Marianne Thieme" Niet is maar was. Ze zijn sinds kort uit elkaar.

2 Reacties
Caligula2
Caligula23 okt. 2017 - 9:26

Of meneer nou de partner was of is, is in dit verhaal volkomen irrelevant. Het had dus ook beter weggelaten kunnen worden in dit stukje.

LaBou
LaBou 3 okt. 2017 - 11:22

Klopt Caligula, maar als je het dan zonodig moet vermelden, doe het dan in ieder geval goed.

angsthaas2
angsthaas23 okt. 2017 - 8:01

Blij mee. Ik eeet al heel lang vegetarisch en deze producten hoeven niet op vlees te lijken. Ik eet niet voor moets geen vlees. Overigens wel lekker spul vd vega slager maar zooo duur.

1 Reactie
fietser123
fietser1233 okt. 2017 - 9:30

Niemand is verplicht om producten te kopen die op vlees lijken, maar het is goed voor iedereen om keus te hebben. Verwarrend is het geenszins, hoeveel mensen zouden daadwerkelijk deze producten kopen en denken dat ze vlees kopen?

omaoeverloos
omaoeverloos3 okt. 2017 - 8:00

Waarom willen vegetariers toch altijd dat hun voedsel nog steeds op vlees lijkt en door een slager verkocht wordt? Het is gewoon soja met een heleboel zout, gewoon fabrieksvoer.

12 Reacties
Django3
Django33 okt. 2017 - 8:36

Inderdaad. Raar psychologische fenomeen, waarbij het referentiekader toch uit vlees, vleesproducten en de vleeseter blijft bestaan. In wezen zet je op deze wijze jezelf en het vegetarisme neer als de uitzondering op de regel.

fietser123
fietser1233 okt. 2017 - 9:33

Omdat deze producten met name gericht zijn op mensen die van vlees houden maar vanwege andere redenen ervoor kiezen minder vlees te eten. De consumptie van vlees is de pan uit gerezen met alle catastrofale effecten voor de dieren/planeet/volksgezondheid van dien. de VegaSlager heeft een groot gat in de markt gevonden en groeit als kool. Geen wonder dat de vlees- en zuivellobby zich verzet tegen de plantaardige revolutie.

Lodewijk2
Lodewijk23 okt. 2017 - 9:38

Ik vind het wel lekker voor af en toe in sommige gerechten. Kwestie van smaak. Fijn dat we in dit land zelf mogen weten wat we lekker vinden.

Zandb
Zandb3 okt. 2017 - 10:21

oma Lijk me niet zo moeilijk te bedenken Uit idealistische motieven, denk ik. Men vindt vlees eten niet verstandig en als er dan aantoonbaar en gemakkelijk een vervanger voor gevonden is, stimuleert dat mensen misschien om i.p.v. echt vlees, geen vlees (of nepvlees) te eten. Django Het feit dat mensen vlees willen eten betekent niet dat daar ook per se vlees voor nodig is. Dat wil men in ieder geval duidelijk maken; dat er een keuze is.

Enzo2
Enzo23 okt. 2017 - 11:44

Ik denk dat PlantMan hier gelijk heeft. Die productnamen zijn niet bedoeld voor vegetariërs. Die zijn toch wel klant. De productnamen zjin bedoeld om de trigger 'lekker' te activeren bij vleeseters om de drempel voor een vegetarische vervanging te verlagen. Daar ligt namelijk de grootst mogelijke afzetmarkt. Ik denk ook dat deze strategie uitstekend heeft gewerkt.

omaoeverloos
omaoeverloos3 okt. 2017 - 12:08

"Uit idealistische motieven, denk ik. " Ik denk het niet, ik zie het gewoon als een marketing dingetje. Men hoopt door het een vlezige naam en structuur te geven dat mensen denken dat ze een product kopen wat vlees vervangt, maar in werkelijkheid kopen ze een in vleesvorm geperste sojabrij waar een grote hoeveelheid zout en smaakstoffen is toegevoegd voor de prijs van echt vlees.

Nasier Kassim
Nasier Kassim3 okt. 2017 - 13:27

Sommige eten geen vlees omdat ze vinden dat het de oorzaak is van onnodig dierenleed. Ze eten dan liever soja met veel zout uit een fabriek dan dat ze bijdragen aan het dierenleed.

Zandb
Zandb3 okt. 2017 - 16:44

Oma Kijk nog eens goed naar de vraag die u in wezen stelde. U vroeg waarom vegetariërs iets willen.

Django3
Django33 okt. 2017 - 17:01

De verklaring dat het gaat om de vleeseters te verleiden is natuurlijk voor de hand liggend en plausibel. Maar het fenomeen van een vegetarische kippenpoot blijft natuurlijk net zo’n raar ding als een alcoholvrij biertje. Een vorm van zelfbedrog waarbij je bewust bent van je eigen bedrog.

omaoeverloos
omaoeverloos4 okt. 2017 - 8:59

"U vroeg waarom vegetariërs iets willen." En daar krijg ik inderdaad geen antwoord op.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 okt. 2017 - 22:51

omaoeverloos 3 oktober 2017 at 10:00 Je kunt je beter afvragen waarom vleeseters zo graag voedsel eten dat helemaal niet op dood beest lijkt. Worsten, burgers, paté, nuggets en schnitzels: in het dierenrijk lopen ze geen van allen rond.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2017 - 13:19

Mijn ex at als kind alleen gehaktbal, juist omdat die niet op dood dier lijkt.

Ch0k3r
Ch0k3r3 okt. 2017 - 7:56

Gezeur om niks. Deze producten liggen al in aparte schappen. Persoonlijk vind ik de benamingen juist wel fijn. Weet ik wat ik (als vleeseter) voor mijn vriendin moet kopen als ik ga koken. Vega-speckjes zijn bij ons vega-speckjes, en dat blijven ze. Als de overheid echt wat wil doen, laat ze dan een verplichting instellen dat élk product dat geen vlees/botten bevat, een officieel Vega-logo moet hebben. Dus ook de bruine bonen uit pot. Het is zowat ondoenlijk om te checken of elk product vega-verantwoord is.

Ratelaar
Ratelaar3 okt. 2017 - 7:55

Ik vind dit ook wel contraproductief van de warenwet. Het is een briljante zet om de vleesvervangers te vernoemen naar de vleessoorten die ze kunnen vervangen. Ik maak gretig gebruik van de producten van de vegetarische slager. De vegetarische slager denkt mee met mensen die minder vlees willen eten en zoeken naar alternatieven.

Lodewijk2
Lodewijk23 okt. 2017 - 7:39

Ik vind het jammer, hij probeert vleesproducten na te bootsen, en dat lukt vrij goed. Maar dan is het ook wel fijn welk vleesproduct nagebootst is, herkenbaar aan de naam. Want ik hou van spekjes in de stamppot, maar dat mogen ook vegetarische spekjes zijn (liever zelfs), en dan vind ik het wel handig dat ik ze snel kan vinden in de winkel, zonder risico op verwarring op een product dat daar op lijkt qua uiterlijk, maar een andere smaak/consistentie heeft dan ik zoek. Ik begrijp ook niet hoe dit vonnis kan bestaan, want niemand heeft er last van, en ik kan me niet herinneren dat de naam "spekjes" beschermd is. Mogen de snoepspekjes dan ook niet meer spekjes heten? https://www.hetklokhuis.nl/onderwerp/spekjes En gaan de verenigde venster-bouwers een proces aan tegen Microsoft omdat die de naam Windows gebruikt? Nu zullen sommigen zeggen, daar is geen verwarring mogelijk. Maar dan denk ik weer als je het product "vegetarische spekjes" verwart met "spekjes, varkensvlees"

Draconisch
Draconisch3 okt. 2017 - 7:21

Een jengelende slager die niet slacht en plantaardige kip verkoopt. Het verdient sowieso een marketing award. En heel vega Nederland staat op z'n kop. Vegetarisch vlees bestaat niet. Einde discussie. Ik begrijp trouwens niet waarom je als vegetariër nepvlees zou willen eten terwijl dat helemaal niet nodig is. Er zijn zoveel lekkere, gezonde maaltijden te bereiden met ingrediënten die niet de indruk wekken dat je alsnog op een homp dood vlees zit te kauwen. Kipstuckjes en speckblokjes. Hou toch op.

2 Reacties
fietser123
fietser1233 okt. 2017 - 9:37

Een worst is geen koe. Een worst is geen varken. Een worst is een vorm die voor allerlei soorten voedsel praktisch is, of het nou van dierlijke of van plantaardige oorsprong is. Ga je ook jengelen als er een bonenworst in de schappen ligt omdat het te veel op vlees lijkt? Is je wel eens opgevallen dat kipkruiden/viskruiden/vleeskruiden allemaal van planten gemaakt worden? Vlees is op zichzelf helemaal niet lekker, we gebruiken planten om het lekker te maken. Waarom zou je diezelfde kruiden niet mogen gebruiken om dezelfde smaaksensatie te creëren maar dan zonder alle negatieve effecten van vlees?

Draconisch
Draconisch3 okt. 2017 - 10:55

@PlantMan Wat een opmerkelijke reactie. Lees je ergens 'worst' in mijn bijdrage? Vegetarische worst lijkt mij prima, maar een vegetarisch kipfilet of een vegetarische speklap is gewoon lariekoek. Het gebruik van vleeskruiden (kruiden die in eerste instantie bedoeld zijn om vlees te kruiden) mogen van mij overal voor gebruikt worden. Al is het om je chocomel op smaak te brengen. Maar iets op smaak brengen met plantaardige kruiden-voor-vlees is toch echt iets heel anders dan uit marketingoverwegingen vasthouden aan incorrecte naamgeving. Vlees is niet vegetarisch. Moeilijker is het niet. Echt niet.

Piet de Geus
Piet de Geus3 okt. 2017 - 7:11

"De Vegetarische Slager zelf is stomverbaasd." Al jaren aangesproken over het misleidende verdienmodel en dan stomverbaasd zijn, je moet maar durven. Wat zou de reactie van het dierenpartijtje zijn als de slager carnivore asperges ging verkopen en groentenvrije spinazie?

11 Reacties
Contramine
Contramine3 okt. 2017 - 9:12

Hoe het in de marketing uitwerkt lijkt me niet doorslaggevend. De belangrijkste vraag voor de autoriteiten moet zijn of het voor de consument een heldere benaming is. Mijn indruk is van wel. Wat verder badinerend: wanneer wordt de naamgeving speelgoedauto verboden?

Caligula2
Caligula23 okt. 2017 - 9:29

carnivore aspergeRs kan dan weer wel :-))

fietser123
fietser1233 okt. 2017 - 9:40

Je maakt jezelf belachelijk als je zegt dat het verdienmodel misleidend is. Het is juist enorm transparant. Denk je werkelijk dat er consumenten deze producten hebben gekocht in de overtuiging vlees te kopen?

Lodewijk2
Lodewijk23 okt. 2017 - 9:41

Ik weet niet wat de dierenpartij ermee te maken heeft. Ik denk dat jij privé, zaken en politiek verwart. Ik vind het niet misleidend. Je amg toch ook alcoholvrij bier kopen, of nicotinevrije sigaretten, zelfs chocolade sigaretten voor kinderen, en dan van de goede Sint. En dan zeuren over het begrip "Vega-speckjes". Onbegrijpelijk hoe sommigen hun mening vormen.

Haastig
Haastig3 okt. 2017 - 16:39

Kippige broccoli, vissige groentebouillon, wat zou daar inzitten?

Haastig
Haastig3 okt. 2017 - 16:42

Lodewijk 3 oktober 2017 at 11:41 "Ik vind het niet misleidend. Je amg toch ook alcoholvrij bier kopen, of nicotinevrije sigaretten" 't wordt al wat verwarrender als je alcoholvrije alcohol verkoopt en dat is meer vergelijkbaar met kippevleesvrije kip zoals het nu verkocht wordt...

Piet de Geus
Piet de Geus3 okt. 2017 - 17:01

"Ik weet niet wat de dierenpartij ermee te maken heeft." Ook dit is een misleidend initiatief van hetzelfde clubje zevendedagsadventisten.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach3 okt. 2017 - 18:30

"Wat zou de reactie van het dierenpartijtje zijn als de slager carnivore asperges ging verkopen en groentenvrije spinazie?" Groentenvrije groentes. Ik zou echt niet weten waarom je die zou willen. zitten daar ook vitamines en mineralen in? Gewone groenten lijkt me toch gezonder. Voor vlees en 'vleesvervangende' producten geldt dat weer niet. Carnivore asperges lijken me gevaarlijk.

Piet de Geus
Piet de Geus3 okt. 2017 - 22:55

"Groentenvrije groentes. Ik zou echt niet weten waarom je die zou willen." Dat geldt uiteraard ook voor vleesvrij vlees. "Voor vlees en ‘vleesvervangende’ producten geldt dat weer niet." Waarom niet? Het is echt niet anders dan koffievrije koffie. Noem het dan ook zo: surrugaatvlees. Schepje Buijsman erbij?

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 okt. 2017 - 12:46

'Wat zou de reactie van het dierenpartijtje zijn als de slager carnivore asperges ging verkopen en groentenvrije spinazie?' Over vleestomaten heb ik nog nooit iemand horen klagen..

Haastig
Haastig4 okt. 2017 - 14:47

Joe Speedboot 4 oktober 2017 at 14:46 ‘Over vleestomaten heb ik nog nooit iemand horen klagen.. " Ik weet niet hoe tomatenloze vleestomaten in de markt liggen. Vermoedelijk net zo verwarrend als vegetarische kipworst.

Zandb
Zandb3 okt. 2017 - 7:04

En een plastic glas mag geen plastic glas meer heten? Nou; dan heet het in het vervolg toch: Een vleesvervanger, een tonijnoverbodigmaker, stukjes die geen kip zijn en gerookte niet-spekjes.

2 Reacties
rvb2
rvb23 okt. 2017 - 9:00

dat heet dan ook een plastic beker.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach3 okt. 2017 - 18:14

@rvb: een bril met kunststof glazen dan, of heet dat ook anders?

JStokx
JStokx3 okt. 2017 - 7:00

Waarom wil je je als verkoper van vegetarische producten toch blijven identificeren met vlees? Slimme marketing?

2 Reacties
Lodewijk2
Lodewijk23 okt. 2017 - 9:44

"Slimme marketing?" Precies, de man is een goede zakenman. Mooi om te zien toch, en dat zonder dat er een dier lijdt. Beter dan diegenen die het van de bio-industrie moeten hebben. Dat is aps echt walgelijk. Ooit in een vleesverwerkende industrie geweest? Ik wel. Je bent binnen een dag omgeturnd naar vegetarier

Enzo2
Enzo23 okt. 2017 - 10:20

Ja. De woordkeus (schnitzel, spekjes) werkt drempelverlagend voor de gemiddelde vleeseter omdat die een trigger bevat die men herkent als 'lekker'.