Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veganist weigert vaccin vanwege dierproeven en overlijdt

  •  
29-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
steel

© Foto: Emma Steel

De 54-jarige Britse veganist Glynn Steel die weigerde zich te laten inenten nadat hij had gelezen dat de coronavaccins waren getest op dieren, is aan covid-19 overleden. Zijn 50-jarige vrouw Emma roept nu iedereen op om het vaccin wél te nemen, schrijft de Daily Mirror.
“Ik heb me nooit zo ziek gevoeld, had ik het vaccin maar genomen”, zei Steel op zijn sterfbed tegen Emma die wel volledig is ingeënt. Hij smeekte ook bij de verpleegkundigen op de intensive care-afdeling om een inenting. “Daar zeiden ze dat het te laat was”, aldus Emma.
Nadat Steel besmet was geraakt met corona verslechterde zijn situatie snel. Toen Emma hem naar het ziekenhuis bracht, was hij bewusteloos. Er was geen ambulance beschikbaar om Steel op te halen.
Steel was een groot dierenliefhebber. Hij verzorgde zes voormalige zwerfkatten en -honden. Een van de honden had hij meegenomen van een vakantie in Sri Lanka.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2021 - 12:31

Mooi dat mensen tot inkeer komen en dit willen mededelen!

Wieowie
Wieowie29 nov. 2021 - 21:49

Ach, er zijn ook mensen die het vaccin wel nemen en alsnog overlijden. Dat zijn dan de berichten die de anti vaxers plaatsen.

4 Reacties
adriek
adriek30 nov. 2021 - 13:03

Van ongevaccineerden overlijden er meer dan tien keer zo veel per honderdduizend. Dat zijn de berichten die antivaxxers niet lezen.

Wieowie
Wieowie30 nov. 2021 - 13:21

Dat klopt. Ik wil je enkel zeggen dat die individuele verhalen niets zeggen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 nov. 2021 - 16:20

@Wieowie Of ze wat zeggen doet niet af aan het effect dat dit soort testimonials kunnen hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2021 - 18:28

Vooralsnog mogen ook veganisten zelf beslissen. Net als anderen kunnen die ook pas op hun sterfbed spijt krijgen.

rcsmit
rcsmit29 nov. 2021 - 17:44

Veganisme gaat over het reduceren van dierenleed en -exploitatie voor zover praktisch haalbaar. Alle veganistische organisaties benadrukken dat het momenteel praktisch onhaalbaar is om medicijnen zonder dierproeven te krijgen en dat het wenselijk is om het vaccin te nemen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout29 nov. 2021 - 16:37

Het `eigen schuld-dikke bult’ oordeel wat men nogal eens hoort n.a.v. overleden antivaxxers stoort me enorm. Door zo te denken draagt men bij aan deshumanisering en aan een nare publieke opinie.

4 Reacties
Peter Stans
Peter Stans29 nov. 2021 - 22:15

Mij stoort ook iets. Namelijk dat die groep van alles eist, maar zelf niets levert. Dus nee, geen begrip meer. Kruip maar uit die eenzijdige claimhouding en anders __________________

Louis Smit
Louis Smit29 nov. 2021 - 22:26

Inderdaad. De gemiddelde (?) Nederlander laat zich goed kennen.

Verver
Verver30 nov. 2021 - 9:31

@hannes achterhout Het hoeft niet mee te werken aan dehumanisering maar stelt je in staat om je aandacht te richten op mensen die het wel nodig hebben. Het is ook niet zozeer eigen schuld, dikke bult waar het hier om gaat, maar het hebben van een 'principe' die, als het er om spant, weer wordt gewijzigd. Hoezo principe? Zoals @Sonic hieronder stelt: "Dit soort mensen worden slachtoffer van desinformatie en “zelfonderzoek’." zou ik een vorm van natuurlijke selectie willen noemen.

adriek
adriek30 nov. 2021 - 13:09

Door op valse gronden vaccinatie te weigeren en daarmee mensen in gevaar te brengen en een belangrijke bijdrage te leveren aan een nieuwe lockdown maken ze het ook niet makkelijk om begrip op te blijven brengen. Ik vind Rutte ook niet leuk, ik vind ook dat Big Pharma te veel en te makkelijk geld verdient over de ruggen van zieken, ik ben gezond en zal een griepje best overleven (denk ik), ik weet ook niet welke bijwerkingen en gevolgen er over honderdvijftig jaar zullen opduiken in mijn nazaten. Maar ik heb me wel laten vaccineren omdat er een groot probleem in de wereld is en vaccinatie er aan bijdraagt dat probleem onder controle te krijgen. En 5G chips zitten in mijn telefoon, niet in mijn bloed.

Rutger Groot
Rutger Groot29 nov. 2021 - 16:27

Verdrietig voor de nabestaanden, maar ook dit is een voorbeeld van dodelijk inconsequent gedrag. Wel je armen laten volspuiten met (niet vegan) tatoage inkt, flink drinken en eten (overgewicht) en vervolgens te laat spijt krijgen. Zien we de laatste tijd helaas wel meer, en gaan we de komende tijd meer zien. De uitreikers van de Darwin award krijgen het nog druk.

1 Reactie
Louis Smit
Louis Smit29 nov. 2021 - 22:30

De man was een kennis van u, of typt u maar wat veronderstellingen? Er bestaat ook vegan tattoo-inkt bijv. Dronk hij flink en at hij teveel? Wat goed dat u dat allemaal weet.

Winterdepressie
Winterdepressie29 nov. 2021 - 15:05

Zijn principes kan ik wel respecteren, maar het is natuurlijk niet zo verstandig om al veganist die gok te nemen. Je voelt je misschien wel fit en gezond, maar de kans dat je daadwerkelijk een bepaald tekort hebt aan het een of het ander waardoor je immuunsysteem verzwakt is, is redelijk groot. Denk dan ook even aan de diertjes en de mensen om je heen. Kan je later altijd door met de strijd tegen dierenproeven.

plainview
plainview29 nov. 2021 - 13:35

90% van de nobelprijzen hebben hun origine in dierenproeven

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2021 - 16:12

Bij het voortbestaan van dierproeven speelt de onwil om alternatieven te zoeken resp benutten ook een rol.

nikita72
nikita7229 nov. 2021 - 12:46

Er kan nog een principiële reden zijn om vaccins te weigeren, en dan met name de derde prik: Het wordt tijd dat ook mensen in armere landen aan de beurt komen.

5 Reacties
Robert Follon
Robert Follon29 nov. 2021 - 13:31

Je denkt toch niet dat 'jouw' geweigerde derde prik terstond naar een ontwikkelingsland wordt gebracht? Dus leuk bedacht statement, maar jij hebt geen derde prik en elders nog net zo goed niet de eerste.

adriek
adriek29 nov. 2021 - 14:35

"Voor elke coronaprik die in Nederland gezet wordt, doneren we een vaccinatie aan landen die dit niet kunnen betalen." [rijksoverheid.nl] Als we in Nederland stoppen met vaccineren blijven de vaccins 'op de plank' liggen want die armere landen kunnen ze niet betalen... Maar: is de overweging die je maakt werkelijk een 'principiële reden'? Dat zou namelijk betekenen dat je ook andere medicijnen en/of behandelingen links laat liggen in de hoop dat andere landen daar van profiteren? "Nee dokter, ik hoef geen chemotherapie, stuur maar naar Afrika, pijnstiller? nee hoor, zet dat gebroken been maar zonder verdoving, anderen hebben het harder nodig, hartoperatie? neu, veel te duur, stort maar op artsen zonder grenzen."

JohannesV2
JohannesV229 nov. 2021 - 15:30

Het vaccin is redelijk goedkoop. Het is de distributie die het een kostbaar gebeuren maakt.

Peter Stans
Peter Stans29 nov. 2021 - 22:17

Het zou prima en/en kunnen. Het is net wat Robert al stelt, als je die 3e prik niet neemt, gaat die echt niet opeens naar een ander land toe.

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 nov. 2021 - 5:52

@Johannes - Het grootste probleem is onverschilligheid. Onder het motto ' eigen volk eerst!' hebben de rijke landen het vaccineren van de derde wereld vergeten. Het virus kon zich daardoor in Afrika ongeremd muteren en komt nu terug met een variant die de vaccins omzeilt.

Dehnus
Dehnus29 nov. 2021 - 12:43

Dat soort mensen zouden ook geen Polio vaccinaties nemen en kinderen die in een ijzeren long liggen toejuichen. Dat soort types moeten gewoon een knal voor de kop hebben, jammer genoeg heeft hij hem te laat gekregen en is de "knal" die de natuur hem gaf hem fataal geworden :(.

4 Reacties
JohannesV2
JohannesV229 nov. 2021 - 13:09

Een poliovaccinatie is inderdaad geen probleem omdat daar geen dierproeven (meer) voor nodig zijn. Bijzonder voorbeeld, maar geen idee wat vegan tegen een kind in een ijzeren long zou kunnen hebben, maar dat kan aan mij liggen uiteraard. Verder snap ik uw agressie tegen de man niet helemaal. De man had principes, die hele nare consequenties hadden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen29 nov. 2021 - 14:38

De man had helemaal geen principes: "Hij smeekte ook bij de verpleegkundigen op de intensive care-afdeling om een inenting." De man was een wappie.

Louis Smit
Louis Smit29 nov. 2021 - 22:36

''Dat soort''? Eng persoon bent u.

Sonic2
Sonic230 nov. 2021 - 8:01

@ Dehnus Dit soort mensen( zoals de veganist) zijn zulke ongekende drammers en ze zijn zo koppig dat ze pas hun grote ongelijk kunnen erkennen als ze op hun rug of buik op een IC bed liggen. En volgens iemand hieronder getuigt dat ook nog van principes. Wat die man overigens op het einde niet had, want daarna smeekte hij om het vaccin. Dit soort mensen worden slachtoffer van desinformatie en "zelfonderzoek'. Leer in sommige gevallen van de vakmensen. Dat kan u. Dat kan Dick Roelofsen hieronder, maar sommige mensen en dan ook vooral in Nederland weten het beter als de mensen in hun vakgebied.

Joost Spits
Joost Spits29 nov. 2021 - 12:11

Tja, is toch triest dat nu Emma alleen voor de honden & katten moet zorgen...

BobBlack
BobBlack29 nov. 2021 - 11:04

Ik zie dat meneer Steel er geen probleem mee had om zijn linkerarm met kankerverwekkende pigmenten te laten injecteren...

4 Reacties
JohannesV2
JohannesV229 nov. 2021 - 11:32

De heer Steel had bezwaar tegen de dierproeven die nodig waren om het vaccin uit te testen. Dat is ook een lastige overweging als je vegan bent. Van wappie-isme was hier geen sprake.

Dehnus
Dehnus29 nov. 2021 - 12:46

@JohannesV Nee hoor normale Vegans vinden dit helemaal niet zo erg. Het gaat bij hun er vaak om dat: Of het dierenleed veel minder word of dat er minder CO2 uitstoot/methaan uitstoot is. Sommige doen het voor gezondheids redenen. Medische redenen zal bijna geen Vegan erg vinden. Hoewel erg, en ook daar willen ze graag verbeteringen zien, willen ze ook niet dat mensen lijden voor hun. Dan heb je de uitzondering, de Veganist. Je weet wel dat typetje dat het als geloof ziet en helemaal om is. Die types .. ja die types nemen dat wel over ja. Maar dat is een grote uitzondering op de regel.

JohannesV2
JohannesV229 nov. 2021 - 13:06

@Dehnus. Gelukkig weet u heel veel over alle vegans!

adriek
adriek29 nov. 2021 - 14:36

Als de inkt maar niet in dierproeven gebruikt is.

BobBlack
BobBlack29 nov. 2021 - 10:59

Zelfs het op deze onnodige, trieste gebeurtenis van toepassing zijnde gezegde is veganistisch: "Boontje komt..."

Frans4
Frans429 nov. 2021 - 10:42

Elke sekte z’n eigen kruisje. De wappievergaarbak groeit nog immer.

1 Reactie
Louis Smit
Louis Smit29 nov. 2021 - 22:43

Sympathiek zeg, de dood van iemand gebruiken als aanleiding om veganisme als 'sekte' weg te zetten, en ook zo waarheidsgetrouw.

Sam V
Sam V29 nov. 2021 - 10:40

Elke dag in Joop een verhaal van een gestorven niet-gevaccineerde. Is dit wat dhr. Van Jole bedoelde met: “Tegelijkertijd moet je met weigeraars wel in contact blijven, ze in staat stellen onder de lockdownmaatregelen zo goed mogelijk te functioneren en natuurlijk trachten ze toch over te halen. Dat doe je niet met harde taal maar met begrip en inlevingsvermogen.” Goed te zien dat het deze keer inderdaad minder hard opgeschreven is dan in die berichten over de overleden anti-vaxxers de vorige keren.

3 Reacties
adriek
adriek29 nov. 2021 - 14:47

https://nos.nl/artikel/2407489-doodgeboortes-bij-niet-gevaccineerde-vrouwen-na-ontsteking-door-corona Bijna twintigduizend (20.000) mensen overleden, op 2.5 Miljoen geregistreerde ziektegevallen: 0.8 procent van de besmetten overlijdt. Ongeveer zeshonderd (600) overlijdens die - heel misschien - in verband met vaccinatie gebracht kunnen worden. Op Ruim 25 miljoen prikken, bijna 13 miljoen volledig gevaccineerden: 0.005 procent van de gevaccineerden. Wie moet er zich nu inleven?

Peter Stans
Peter Stans29 nov. 2021 - 22:19

Wanneer gaat AV-volk eens leveren?

Sonic2
Sonic230 nov. 2021 - 8:06

@ Sam V Ik vind het heel goed dat mensen die extreem overtuigd zijn van hun gelijk en extreem drammerig dat proberen op te dringen ook eens de andere kant van het verhaal horen. In sommige gevallen is je niet laten vaccineren een doodzonde. En kan het tot je dood leiden. In bepaalde gevallen( als je kwetsbaar bent) is het zelfs totaal onverantwoordelijk om je niet te laten vaccineren. Je niet laten vaccineren is geen teken van verzet. Het is niet een teken van gezond verstand. Tot in de eeuwigheid vertrouwen op je immuunsysteem is ook niet zalig makend. Prima dat ongevaccineerden dus worden geconfronteerd met dit soort verhalen. Ik zeg niet dat vaccinatie zalig makend is. Dat het perfect is. Ik zeg ook niet dat er geen bijwerkingen zijn, maar dat onvoorstelbare gedram. Het opdringen van je mening. Het mag allemaal wel eens fors minder. Het volume mag wel wat omlaag. Ik begin het met ongevaccineerden( en dan helemaal het wappie en ultra rechtse gedeelte) zat te worden dat ze zeer dubieuze medische stellingen verdedigen met 100% volume en stelligheid.

Verver
Verver29 nov. 2021 - 10:38

Jammer dat hij niet principieel was tot in den dood. Het blijkt iedere keer weer dat mensen die 'uit principe' iets doen of laten en in het aangezichts des doods 'tot inkeer' komen. Dan kun je, hoewel je het domheid kunt noemen, https://joop.bnnvara.nl/nieuws/bekende-antivaxxer-behandelt-eigen-covid-19-met-chloor-en-sterft deze man ook principiëler noemen.

2 Reacties
nikita72
nikita7229 nov. 2021 - 12:45

Het is makkelijk oordelen over anderen. Ik denk dat de meeste mensen heel egoïstische worden als ze stikken of veel pijn hebben. Voor mezelf heb ik besloten dat, als het voor mijn gezondheid nodig is, ik best vlees eten wil. Maar anderen mogen een andere afweging maken.

Sonic2
Sonic230 nov. 2021 - 8:14

Principes is vooral een woorden kwestie. Het wordt altijd aangegrepen door mensen om zich moreel te verheffen boven andere. Net als je rug recht houden. Het wordt vaak gebracht door mensen die nogal ideologisch zijn en sterk overtuigd zijn van hun eigen gelijk. Ook als dat niet gepaard gaat met wetenschap, feiten of de realiteit. Integendeel. Het gaat zelden gepaard met realiteit. Ik heb niets tegen mensen die ergens voor staan, maar mensen die prat gaan op hun principes heb ik weinig mee. Bijna nooit dekt het woord de lading in zo geval. Het heeft niets met principes te maken, maar alles met ideologische drammerigheid. Ik ben me er van bewust dat het een stuk leuker en mooier klinkt als je zegt dat je principes hebt als het verwoorden voor wat het is. Ideologische drammerigheid.