Driekwart van de huidige mondiale landbouwgrond is overbodig als men van vlees en zuivel zou afstappen
Veganisme wint aan populariteit. Daarmee wordt het aantrekkelijk voor internet-gekkies, maar helaas ook voor serieuze journalisten om veganisme af te kraken. In Trouw stond bijvoorbeeld recent een artikel met de titel ‘Veganisme redt de wereld… of toch niet?’ Hierin stonden enkele misverstanden die het nut van een plantaardig eetpatroon in twijfel trokken.
Een argument was dat avocado’s slecht zijn voor het milieu. Dit is een zwak argument, want niet elke veganist eet elke dag avocado’s. Ik eet ze zelf bijna nooit. Daarnaast eten vleeseters ook avocado’s. Sterker nog: het is waarschijnlijker dat vleeseters de grootste vraag naar avocado’s veroorzaken, aangezien nog maar een klein deel van de wereldbevolking vegan is. Maar ok, stel dat dat kleine groepje vegans alle avocado’s in de wereld opkoopt, dan nog zijn avocado’s beter voor het milieu dan vlees. Ze verbruiken misschien veel water, wat problematisch is in droge gebieden (avocado’s uit Kenia of Peru zijn volgens Milieu Centraal prima), maar ze belasten het milieu veel minder dan vlees. Avocado’s hoeven namelijk niet te eten. En ze poepen niet. En ze boeren en scheten ook geen broeikasgassen uit.
Teeltmethoden Trouw stelt dat voedsel dat van ver komt sowieso slecht is voor het klimaat. Dit omdat het ingevlogen moet worden en omdat er niet-duurzame teeltmethoden gebruikt kunnen worden. Dit is wederom een erg zwak argument. Is er een onderzoek waaruit blijkt dat veganisten vaker dan vleeseters producten eten die van ver komen? Veganisten hoeven juist niet persé producten te eten die van ver komen. Voor vleeseters ligt dit lastiger. De meeste landen kunnen namelijk onmogelijk zelf voorzien in het veevoer dat nodig is voor vleesproductie. Zo krijgt de gemiddelde Europeaan 60 kilo soja per jaar binnen via vlees, zuivel en eieren, blijkt uit onderzoek van het WNF. Een vegan komt daar niet eens aan als deze elke dag 100 gram tofu eet.
Trouw gaat verder: door de populariteit van exotisch voedsel zoals avocado’s hebben arme bevolkingen die voedsel exporteren zelf niets meer te eten. Wat heeft dit nog met veganisme te maken? Dit is een gevolg van ons economische systeem: producten worden de hele wereld over gesleept om zoveel mogelijk winst te maken. Zo krijg je de bizarre situatie dat elke dag 6000 kinderen verhongeren, terwijl wij onze kippen en varkens vetmesten met graan. Volgens Akkerwijzer gaat 61% van het graan in de EU (productie plus import) op aan veevoer. En terwijl Europese monsterschepen volgens milieuorganisaties de kust voor West-Afrika compleet leegvissen, hebben lokale vissers daar geen werk meer waardoor ze uitwijken naar piraterij en het stropen van dieren in de jungle. Het honger-argument van Trouw zou dan ook juist een pleidooi vóór veganisme moeten zijn in plaats van ertegen.
Nee Dan komt Trouw nog met drie kulargumenten, om veganisme zogenaamd de genadeklap te geven: niet alle landbouwgrond is geschikt voor het verbouwen van plantaardig voedsel. En voor de productie van plantaardig voedsel is mest nodig. Bovendien kan vee ingezet worden om voedsel-reststromen op te eten. Nee, nee en nog eens nee.
We hoeven niet alle beschikbare landbouwgrond in te zetten. Uit recent onderzoek van Oxford University blijkt namelijk dat 75% van de huidige mondiale landbouwgrond overbodig is, als men van vlees en zuivel zou afstappen. Het gaat hier om een gebied groter dan de VS, de EU en China bij elkaar dat weer natuur kan worden. Dit zou enorm helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Ondertussen zouden we de wereldbevolking optimaal kunnen voeden. In dat geval is dus ook veel minder mest nodig, omdat er geen veevoer verbouwd hoeft te worden. Mest kan aangevuld of vervangen worden door compost, menselijke uitwerpselen en kunstmest (side note: zie hier waarom biologische landbouw vanuit duurzaamheidsoogpunt niet optimaal is).
Tot slot kunnen voedsel-reststromen worden ingezet als biomassa, compost of andere toepassingen. Amerikaanse start-up bierbrouwerij Canvas maakt bijvoorbeeld plantaardige melk van het pulp dat overblijft na de bierproductie. Vee is dus helemaal niet nodig om reststromen op te eten.
Om een lang verhaal kort te maken: bullshit is niet vegan en veganisme is geen bullshit. Leuk geprobeerd Trouw, maar veganisme redt de wereld, dat is zeker.