Joop

Veganisme redt de wereld, dat is zeker

  •    •  
25-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
6147656886_a2a1b25ee3_z
Driekwart van de huidige mondiale landbouwgrond is overbodig als men van vlees en zuivel zou afstappen
Veganisme wint aan populariteit. Daarmee wordt het aantrekkelijk voor internet-gekkies, maar helaas ook voor serieuze journalisten om veganisme af te kraken. In Trouw stond bijvoorbeeld recent een artikel met de titel ‘Veganisme redt de wereld… of toch niet?’ Hierin stonden enkele misverstanden die het nut van een plantaardig eetpatroon in twijfel trokken.
Een argument was dat avocado’s slecht zijn voor het milieu. Dit is een zwak argument, want niet elke veganist eet elke dag avocado’s. Ik eet ze zelf bijna nooit. Daarnaast eten vleeseters ook avocado’s. Sterker nog: het is waarschijnlijker dat vleeseters de grootste vraag naar avocado’s veroorzaken, aangezien nog maar een klein deel van de wereldbevolking vegan is. Maar ok, stel dat dat kleine groepje vegans alle avocado’s in de wereld opkoopt, dan nog zijn avocado’s beter voor het milieu dan vlees. Ze verbruiken misschien veel water, wat problematisch is in droge gebieden (avocado’s uit Kenia of Peru zijn volgens Milieu Centraal prima), maar ze belasten het milieu veel minder dan vlees. Avocado’s hoeven namelijk niet te eten. En ze poepen niet. En ze boeren en scheten ook geen broeikasgassen uit.
Teeltmethoden Trouw stelt dat voedsel dat van ver komt sowieso slecht is voor het klimaat. Dit omdat het ingevlogen moet worden en omdat er niet-duurzame teeltmethoden gebruikt kunnen worden. Dit is wederom een erg zwak argument. Is er een onderzoek waaruit blijkt dat veganisten vaker dan vleeseters producten eten die van ver komen? Veganisten hoeven juist niet persé producten te eten die van ver komen. Voor vleeseters ligt dit lastiger. De meeste landen kunnen namelijk onmogelijk zelf voorzien in het veevoer dat nodig is voor vleesproductie. Zo krijgt de gemiddelde Europeaan 60 kilo soja per jaar binnen via vlees, zuivel en eieren, blijkt uit onderzoek van het WNF. Een vegan komt daar niet eens aan als deze elke dag 100 gram tofu eet.
Trouw gaat verder: door de populariteit van exotisch voedsel zoals avocado’s hebben arme bevolkingen die voedsel exporteren zelf niets meer te eten. Wat heeft dit nog met veganisme te maken? Dit is een gevolg van ons economische systeem: producten worden de hele wereld over gesleept om zoveel mogelijk winst te maken. Zo krijg je de bizarre situatie dat elke dag 6000 kinderen verhongeren, terwijl wij onze kippen en varkens vetmesten met graan. Volgens Akkerwijzer gaat 61% van het graan in de EU (productie plus import) op aan veevoer. En terwijl Europese monsterschepen volgens milieuorganisaties de kust voor West-Afrika compleet leegvissen, hebben lokale vissers daar geen werk meer waardoor ze uitwijken naar piraterij en het stropen van dieren in de jungle. Het honger-argument van Trouw zou dan ook juist een pleidooi vóór veganisme moeten zijn in plaats van ertegen.
Nee Dan komt Trouw nog met drie kulargumenten, om veganisme zogenaamd de genadeklap te geven: niet alle landbouwgrond is geschikt voor het verbouwen van plantaardig voedsel. En voor de productie van plantaardig voedsel is mest nodig. Bovendien kan vee ingezet worden om voedsel-reststromen op te eten. Nee, nee en nog eens nee.
We hoeven niet alle beschikbare landbouwgrond in te zetten. Uit recent onderzoek van Oxford University blijkt namelijk dat 75% van de huidige mondiale landbouwgrond overbodig is, als men van vlees en zuivel zou afstappen. Het gaat hier om een gebied groter dan de VS, de EU en China bij elkaar dat weer natuur kan worden. Dit zou enorm helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Ondertussen zouden we de wereldbevolking optimaal kunnen voeden. In dat geval is dus ook veel minder mest nodig, omdat er geen veevoer verbouwd hoeft te worden. Mest kan aangevuld of vervangen worden door compost, menselijke uitwerpselen en kunstmest (side note: zie hier waarom biologische landbouw vanuit duurzaamheidsoogpunt niet optimaal is).
Tot slot kunnen voedsel-reststromen worden ingezet als biomassa, compost of andere toepassingen. Amerikaanse start-up bierbrouwerij Canvas maakt bijvoorbeeld plantaardige melk van het pulp dat overblijft na de bierproductie. Vee is dus helemaal niet nodig om reststromen op te eten.
Om een lang verhaal kort te maken: bullshit is niet vegan en veganisme is geen bullshit. Leuk geprobeerd Trouw, maar veganisme redt de wereld, dat is zeker.
Cc-foto: Malloreigh

Meer over:

opinie, veganisme
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (75)

Oki Doki
Oki Doki7 sep. 2018 - 12:30

De mensheid schijnt al ruim 7000 jaar kaas te maken. Het schijnt het succes van de menselijke soort ten goede te zijn gekomen. Mensen waren wel lactose-intolerant en dat is veranderd inmiddels. Misschien zou je als mensheid langzaam kunnen overstappen op plantaardige eiwitbronnen maar ik denk dat dan de gehele mensheid mee zou moeten doen om veranderingen teweeg te kunnen brengen in het menselijk DNA, zodat de mens helemaal afgestemd wordt op het eten van plantaardig voedsel. Als één mens veganist wordt dan zal dat dus niet veel zin hebben.

Bartus3
Bartus36 sep. 2018 - 16:20

Laat ik voorop stellen dat ik minder vlees eten volledig steun. De mens heeft aan 100g per week meer dan genoeg om de broodnodige dierlijke eiwitten binnen te krijgen. Toch vind ik het artikel nogal een veganistisch promotie verhaal. Allereerst je vergelijking dat over soja en tofu: deze is niet helemaal eerlijk omdat de eerste een rauw product is en tofu bewerkte soja. Rauwe soja kunnen wij mensen niks mee dus maken we tofu, wat net zoveel water kost als vleesproductie. Daarbij is de voedingswaarde van tofu ongeveer de helft van bv halfom gehakt, je zou dus 200g tofu moeten eten tegen 100g vlees. Gaat je onbewuste consumptie van soja in een keer toch naar die 60kg. De impact van de vleesindustrie in deze kan enorm omlaag als de koeien weer gewoon gras krijgen( ipv granen en soja) en varkens ons restafval, en ja dat betekent enorm veel minder koeien en varkens houden. Plus niet alle landbouwgrond is geschikt voor alle voedingsgewassen en na intensieve teelt van bepaalde gewassen de grond een paar jaar braak moet liggen om weer te kunnen gebruiken. Je argument dat de avocado's uit Kenia prima zijn (ongetwijfeld) is leuk maar juist avocado's laten zien wat er kan gebeuren met industrialisatie van een gewas. Kenia is een zeer kleine producent waar nog weinig aan de hand is, Mexico daarentegen is met 60% van de totale wereldproductie de grootste met enorme impact op het milieu aldaar. De conclusie van het Trouw-artikel en het Oxford onderzoek - waar je gemakshalve aan voorbij gaat- is dat het beste dieet, duurzaam en gezond, een veganistisch dieet is aangevuld met zuivel producten. Dus eigenlijk was het Trouw-artikel zo slecht nog niet en redeneer jij vooral in je eigen straatje.

1 Reactie
Ryder
Ryder7 sep. 2018 - 14:23

"broodnodige dierlijke eiwitten" Is dat leuk bedoeld? Hoe dan ook is het toch al vele malen bewezen dat dierlijk eiwit niet nodig is, ook niet 100g per week?

JanB2
JanB25 sep. 2018 - 5:49

Een groot deel van de wereld eet al veganistisch. En juist in dat deel gaan mensen bij bosjes vroegtijdig de pijp uit. De auteur heeft in dat verband dus gelijk. Als de rest van de wereld dit voorbeeld volgt dan zijn we binnen één generatie van de homo sapiens af. En daarmee ook van het fenomenen overbevolking en global warming. Dierlijke eiwitten zijn immers van levensbelang. Veganisten kenmerken zich dan ook vaak door een bleke gelaatskleur en een slechte huid (waaronder ongetwijfeld nog meer ellende schuilgaat).

3 Reacties
JanB2
JanB25 sep. 2018 - 5:57

PS Kortom (en nu zonder sarcasme): de vleesconsumptie in (met name) de westerse wereld mag dan een gezondheids- en milieuprobleem op zichzelf zijn geworden, volledig afzien van iedere vorm van dierlijke eiwitten kent zijn eigen problemen. De mens is van nature een alleseter. Zijn voedselbehoefte omvat dan ook alles (zowel plantaardig als dierlijk), zij het in gepaste verhoudingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2018 - 8:36

Tenzij we graag afwillen van de wilde natuur, in het bijzonder grote zoogdieren, is toename van het landbouwareaal natuurlijk ook een probleem. Het zelfde geldt voor bebouwing, energieneutraal of niet.

JanB2
JanB26 sep. 2018 - 18:19

Klopt.

Silvio Dante
Silvio Dante3 sep. 2018 - 20:57

Maar hoeveel landbouwgrond is nodig om iedereen te voorzien van hun dagelijkse calorie behoefte door planten?. Hoe gaan we die hoeveelheden verbouwen, oogsten, transporteren en vershouden ook in de herfst en winter?. Hoeveel calorieen levert 1 m2 landbouw oppervlak dan op wanneer we groente gaan verbouwen?, herfst/winter. En wanneer een krop sla wordt geoogst dan staat daar niet gelijk een nieuw gewas. Al met al, het gaat om calorieren welke gelevert worden per 1m2 per jaar wanneer je een vergelijk wilt maken tussen vlees en veganisme. Nou ben ik een groot voorstander om zoveel mogelijk van je caloriebehoefte uit planten te halen. Vooral omdat je je er fysiek en mentaal vele malen beter door gaat voelen, maar dat terzijde. Het werkelijke probleem is fossiele brandstof. Hierdoor zijn we als mens niet meer afhankelijk van onze natuurlijke omgeving voor voedsel. Als tegenwoordig een oogst mislukt, dan sterft niet een groot deel van die omgeving. Nee, we halen het middels transport uit andere landen. We maken door fossiele brandstoffen géén deel meer uit van het natuurlijk evenwicht. Zijn zomers niet meer bezig met het prepareren van voedsel voor de wintermaanden. Nee, die jaffa sinasappel ligt wel in de supermarkt. Zijn als bevolking hierdoor explosief gestegen, Per saldo zal veganisme of vlees eten ook niet zoveel verschillen of de wereld redden. Zolang je dit baseert op fossiele brandstoffen. Zolang er landbouwvoertuigen nodig zijn om gewassen te planten, te bemesten, te oogsten en te transporteren. Invriezen etc. Er is verschil tussen vlees en plantaardig eten ten gunste van plantaardig, maar er verschuift ook heel veel. Je hebt veel meer landbouwvoertuigen nodig (moeten gemaakt worden, getransporteert etc.) per saldo zal het weinig uitmaken. Waarom zou je als Nederlander moeten kunnen beschikken over een avocado? Enkel en alleen omdat de lokale boer er meer geld voor krijgt dan dat ie het zou verkopen aan zijn landgenoten?. Jij de avocado met je centjes en de lokale bevolking kan stikken?. Het zou pas wat uitmaken als iedereen zelfvoorzienend zou worden. Daar is voor een groente en fruit dieet “slechts” 350m2 voor nodig voor 1 persoon. Seizoensgebonden groenten en fruit verbouwen. Dan ben je een echte veganist met besef, besef dat een komende winter ook je laatste kan gaan worden. Dan zijn we als mens echt weer opgenomen als variable in de evenwichtsbalans van de natuur. Niet meer afhankelijk van het financiele slaafsysteem. Maar verantwoordelijk voor ons zelf of onze gemeenschap. Oplossingen voor problemen welke gebaseerd blijven op hetzelfde economisch systeem (of het nou vlees, vis of alleen fruit betreft) blijft zorgen voor hetzelfde probleem.

1 Reactie
Ryder
Ryder7 sep. 2018 - 14:25

"Maar hoeveel landbouwgrond is nodig om iedereen te voorzien van hun dagelijkse calorie behoefte door planten?" Het antwoord is simpel: minder dan nu. Grond om te voorzien in de energiebehoefte van de geconsumeerde dieren is immers niet meer nodig.

BramJ
BramJ27 aug. 2018 - 19:51

Ik woon sinds kort in een energieneutraal huis. Volgens onderzoek staat de CO2-besparing daarvan gelijk aan die van de gemiddelde vleesconsumptie van 6 personen. Ik eet nog steeds vlees, maar heb ondertussen meer impact (in CO2-termen) dan een veganist in een oude woning Beperking van vlees eten moet geen doel an sich worden. Net als de beperking van energieverbruik geen doel an sich moet worden. Wanneer jij 20 zonnepanelen op je dak hebt kun je de hele dag onder de zonnebank liggen met de airco vol aan op je snufferd. Wanneer je landbouwgrond efficiënt benut, niet ontbost en zorgt voor voldoende beplanting kunnen we onze voedselvraag best aan. Er is daarnaast water in overvloed! Denk aan oplossingen om in onze behoeftes te voorzien in plaats van alleen maar om behoeftes te beperken. Beperking moet geen doel, maar een (laatste) redmiddel zijn.

5 Reacties
Armanda Govers
Armanda Govers31 aug. 2018 - 9:51

Heb je die vergelijking van Milieu Centraal? In Nederland wordt het verbouwen van veevoer niet toegerekend aan de veestapel. Dus er wordt gezegd dat de veestapel verantwoordelijk is voor 10% van de broeikasgasuitstoot in Nederland, maar in werkelijkheid ligt dat hoger. Vlees is per definitie niet duurzaam, omdat dieren moeten eten. De veestapel eet onze planeet zo ongeveer op: volgens Akkerwijzer gaat 61% van het graan (80% van het maïs) in de EU naar vee. Oxford University berekende onlangs dat we mondiaal 75% minder landbouwgrond nodig zouden hebben als we zouden stoppen met vlees en zuivel. In dat geval zou een gebied groter dan de VS, de EU en China bij elkaar weer natuur kunnen worden. Dit alles wordt niet meegenomen in de vergelijking van Milieu Centraal. Daarnaast kan je vlees en andere milieumaatregelen niet zomaar op een stapel gooien. Voor vlees worden immers onnodig levende wezens gefokt, in Nederland alleen al 644 miljoen vorig jaar (vissen niet meegeteld). Dat zou toch al genoeg reden moeten zijn om je vleesconsumptie te heroverwegen? Gelukkig zijn er enorm goede vleesvervangers vandaag de dag. Die maken het heel makkelijk.

BramJ
BramJ31 aug. 2018 - 21:16

@ArmandaGreenEyes 31 augustus 2018 at 11:51 Het blote feit dat 75% minder landbouwgrond nodig is zonder vleesconsumptie zegt mij werkelijk niets. Dat suggereert dat elke vierkante meter grond op aarde efficiënt benut moet worden. Dat is nonsens. Zou zou ook geredeneerd kunnen worden dat als iedereen in flats ging wonen we veel minder leefoppervlak nodig hebben. Ik heb het idee dat elk argument onderdeel is van een doelredenering om minder vlees te eten. De ene keer CO2-reductie als beweegreden. Weerleg je dat of compenseer je die CO2-uitstoot, dan volgt het reduceren van landbouwgrond enzovoorts. Het bestrijden van dierenleed ben ik zeker vatbaar voor, maar wanneer er sprake is van humane veeteelt zie ik weinig bezwaren. Andersom geredeneerd: is er volgens u -wanneer theoretisch alle bezwaren worden weggenomen- en wijze waarop het consumeren van dierenvlees acceptabel is? Dieren die bijvoorbeeld een natuurlijke dood zijn gestorven of een plaag vormen?

Armanda Govers
Armanda Govers3 sep. 2018 - 16:31

Ik noemde dit landbouwgrond argument ook al in mijn stuk, ik herhaal het hier gewoon nogmaals met wat meer uitleg. Waar je het vandaan haalt dat ik switch van CO2 naar landbouwgrond weet ik niet. Mijn stuk was in eerste instantie een reactie op de drogredenering van Trouw (namelijk het zoeken naar argumenten om veganisme te ‘debunken’ en uiteindelijk uitkomen op argumenten die in feite los staan van veganisme). Maar het kwartje valt blijkbaar niet dat dieren moeten eten en dat dierlijke eiwitten daarom per definitie erg inefficiënt zijn als voedsel, met name als je meer dan 7 miljard mensen moet voeden. Ik zou dieren zelf niet eten, ook al sterven ze een natuurlijk dood. Want het is niet nodig, ik heb een supermarkt om de hoek vol gezond, voedzaam en heerlijk plantaardig voedsel. Waarom zou ik dan nog dieren willen eten? Ook is een plaag relatief, als wij dieren beter leren begrijpen is het doden van dieren vaak niet eens nodig. In dit kader kan ik het boek ‘Dierentalen’ van Eva Meijer van harte aanbevelen.

Armanda Govers
Armanda Govers3 sep. 2018 - 16:54

Ah, nu ik je reactie nog een keer lees zie ik dat je niet begrijpt waarom veevoer van belang is voor de berekening van de CO2 uitstoot. En dat het dus meer is dan waar Milieu Centraal op uitkomt in die vergelijkingen, maw: jouw gezin in misschien helemaal niet duurzamer dan het gezin dat vegetarisch, laat staan plantaardig, eet. Bij de productie van veevoer komt veel CO2 vrij. Vooral als natuur wordt omgezet in landbouwgrond. Bos neemt namelijk meer CO2 op dan landbouwgrond. Als de Amazone wordt gekapt (dit gebeurt vooral voor grazend vee en voor veevoerplantages), betekent dat dat er CO2 vrijkomt en er bovendien minder CO2 wordt opgenomen. https://www.greenpeace.org/archive-international/en/publications/reports/slaughtering-the-amazon/ Het Europese bos compenseert al 12% van de CO2 uitstoot van de EU. https://www.wur.nl/nl/nieuws/Europees-bos-kan-20-van-de-totale-EU-broeikasgasuitstoot-compenseren.htm Als er landbouwgrond zou vrijkomen doordat we geen veevoer meer nodig hebben, dan zou dat weer natuur kunnen worden en kan die compensatie veel meer zijn dan 12%. In Nederland hebben we dan geen Amazone, maar wel veenweiden die worden drooggelegd voor de veehouderij. Hierbij komen grote hoeveelheden CO2 vrij. In Nederland staat de CO2 die vrijkomt uit ontwaterde veenweiden gelijk aan een kolencentrale. https://nos.nl/artikel/2189420-nederlands-veen-stoot-steeds-meer-co2-uit-bijna-zo-veel-als-een-kolencentrale.html en https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2016/7/Je-krijgt-die-koe-niet-klimaatneutraal-2828292W/ De veehouderij is hier verantwoordelijk voor, maar Milieu Centraal neemt dit niet mee in hun berekening. Hierdoor is de vergelijking die zij maken met energieneutrale huizen etc. onvolledig en in feite onbruikbaar. Zoals je leest is landgebruik dus van belang voor het klimaat. En de veehouderij neemt ontzettend veel land in gebruik omdat dieren moeten eten. Een koe eet zestig kilo gras per dag, je kan je voorstellen dat dat aardig wat weiland is als een veehouder 400 koeien heeft.

BramJ
BramJ6 sep. 2018 - 6:50

@ArmandaGreenEyes 3 september 2018 at 18:54 Dank voor de aanvullende toelichting. Ik blijf desondanks van mening dat ten onrechte de aanname wordt gedaan dat iedere vierkante meter op aarde efficiënt benut wordt. Dat voor iedere vierkante meter landbouwgrond een vierkante meter bos moet wijken en andersom. Dat is gewoon niet waar. Net zo goed gaan wij door minder vlees te eten niet de drooggelegde veengebieden (wat overigens net zo goed voor bewoning gebeurt!) weer onder water gaan zetten. Waarom niet de aandacht vestigen op het voorkomen van ontbossing en het planten van nieuw bosgebied? Zoeken naar innovatieve methoden om veevoer te produceren of veeteelt überhaupt? In China werkt men bijvoorbeeld al met flats voor dieren: https://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Achtergrond/2018/4/Varkens-in-China-op-eenzame-hoogte-in-nieuwe-flats-273182E/ Dezelfde experimenten worden ook met groenten gedaan. Nogmaals er is niks mis met consuminderen en al helemaal niet met het eten van minder vlees. Maar het argument dat wij de maximale capaciteit van de bronnen op onze planeet hebben bereikt vind ik onzin.

adriek
adriek27 aug. 2018 - 5:53

Tegen fabrieksmatige vleesproductie zijn veel goede argumenten aan te voeren, maar hoe staat het veganisme tegenover wildbeheer (jagen)? Het geval Oostvaardersplassen is genoegzaam bekend, maar als we Nederland willen voeden vanuit onze landbouw is er onvoldoende ruimte voor alle hazen, fazanten, ganzen en andere leuke beestjes die ook graag onze landbouwproducten lusten. Jagen is nu de optie, maar weggooien van al dat lekkers vind ik (als vleesliefhebber) toch wel een beetje raar, dus toch maar opeten? Natuurlijke jagers zoals vossen en wolven zijn een andere optie, maar die veroorzaken ook veel leed (of tellen levend verscheurde prooidieren niet als dierenleed?) en bij natuurlijk evenwicht blijft er nog heel veel schade aan landbouwgewassen. Chargerend bedoeld, maar zeker ook een serieuze vraag: hoe staan veganisten hier tegenover?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2018 - 8:53

Vegetarier, geen veganist maar geen voorstander van het in model schieten van de natuur. Bij de veehouderij gaat het niet in eerste instantie hoe ze aan hun eind komen maar hoe ellendig hun veelal korte leven is. Van nature komt de fazant niet voor in de West-Europese landen. Hij werd in de 18de eeuw uitgezet ten behoeve van de plezierjacht. Uitzetten is in Nederland verboden, maar gebeurt illegaal nog wel. Een vorm van extensieve veeteelt zogezegd.

quatsch
quatsch26 aug. 2018 - 16:44

Wie wordt er bij het zien van deze beelden https://m.youtube.com/watch?v=4jg_F9VBgTw nu geen veganist?

Meijden
Meijden26 aug. 2018 - 15:24

Jammer dat veel reacties van 'vleeseters' weer zo'n kortzichting en onzinnig zijn. Het lijkt wel of jullie graag ongeïnformeerd WILLEN blijven. Er worden namelijk steeds weer onderuitgehaalde argumenten bijgehaald en onorderbouwde aannames gemaakt die zgn tegen het veganisme zouden pleiten. OKE ik zal het uitleggen voor de mensen die zich dom voordoen: Als je twee mensen heb die precies dezelfde levensstijl hebben, met het enige verschil dat nummer 1 veganist is en nummer 2 wel dierlijke producten eet, is nummer 1 hoe dan ook stukken beter voor het milieu. Begrepen? Er zijn talloze bewezen argumenten voor het veganisme, waarvan het merendeel onzelfuchtig (voor mijn leven maakt het geen verschil of er wel of niet dieren vermoord worden voor mij, maar ik zou het lijden en moorden zoveel mogelijk willen beperken, dat moet voor iedereen op zijn minst begrijpelijk zijn vanuit moreel standpunt) en er is maar 1 ding wat vleeseters kunnen zeggen: ja maar ik vind vlees zo lekker :'( Het baart mij zorgen dat de norm nog steeds uitgaat van een ongezond egoïsme, en dat mensen zo graag dom, doof en blind willen blijven voor al het leed dat ze veroorzaken...

4 Reacties
5trong5tyle
5trong5tyle27 aug. 2018 - 8:08

Ik denk dat het bij veel mensen komt door dat dominees-toontje van veganisten. Ik vind vlees, melk en eieren lekker. Ik eet dat liever dan groente. Ik haal er meer plezier uit qua voedsel. Ik weet dat het slecht voor het milieu is, maar zelfs als ik zou overstappen is het tij niet meer te keren voor global warming. Laat mij de jaren die we nog hebben dan genieten van een lekkere biefstuk.

Piet de Geus
Piet de Geus27 aug. 2018 - 17:56

"Als je twee mensen heb die precies dezelfde levensstijl hebben, met het enige verschil dat nummer 1 veganist is en nummer 2 wel dierlijke producten eet, is nummer 1 hoe dan ook stukken beter voor het milieu." Als je twee kippen hebt en een daarvan stop je in een intensieve stal waar je de meststoffen afvangt en je voert hem alleen wat nodig is om hem in korte tijd te laten ploffen, dan is die hoe dan ook stukken beter voor het milieu dan een scharrelkip. "Begrepen?" Helemaal. Je pleit uit milieuoogpunt voor een intensieve menshouderij.

Meijden
Meijden18 sep. 2018 - 0:30

@piet de geus je slaat volledig de plank mis. Ik heb het niet over plofkip vs. biologische kip. Ik heb het over veeteelt vs. geen veeteelt. Misschien even de definitie van veganisme googlen?

Meijden
Meijden18 sep. 2018 - 0:36

@ferdy dominees-toontje is nogal kort door de bocht. Veganisme is niet vergelijkbaar met religie. Het is makkelijk om zoiets te zeggen zodat je alles makkelijk kan verwerpen. Ben je nog nooit een vervelende vleeseter tegen gekomen wil je zeggen? Dan verwerp je toch ook niet meteen alles wat ze zeggen? In je reactie hoor ik eigenlijk alleen maar; ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.

Observer1948
Observer194826 aug. 2018 - 13:15

Ten diepste zijn we allemaal op zoek naar het verloren paradijs. Ons doel is Utopia, Nergensland. De een probeert dit door met hardwerken zooveel mogelijk goederen te verzamelen, de ander is bezig zijn bucket list af te werken, de derde wordt veganist of zet een project op in een ontwikkelingsland, dat eindigt in een deceptie Maar het paradijs zullen we in dit leven nooit bereikenen. Dat komt door de condition humaine, het menselijk te kort. Daardoor eindigt elke utopie in een distopie.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen27 aug. 2018 - 17:57

Je denkt nu toch hopelijk niet dat je iets verstandigs hebt gezegd?

Observer1948
Observer194827 aug. 2018 - 21:23

Een ander economisch model zal het verloren paradijs niet dichterbij brengen maar zal een utopie blijken te zijn.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 aug. 2018 - 14:32

Een economisch model dat groei als voorwaarde heeft om te kunnen functioneren brengt onherroepelijk de dwang met zich mee ooit over te stappen op een ander model. Eeuwigdurende groei is een utopie.

Oki Doki
Oki Doki26 aug. 2018 - 9:41

Maar wat als het gaat om de mensen die te weinig liefde hebben en zich niet gesteund voelen door de maatschappij en niet de dingen kunnen vinden die ze nodig zijn in de maatschappij en daarom allemaal dieren nemen die allemaal behoorlijk wat vlees eten?

dickser
dickser26 aug. 2018 - 8:04

Gelukkig heeft het voedsel wat door veganisten genuttigd wordt geen grond nodig om op te groeien, en ook geen mest, win/win

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2018 - 3:36

'Alsof de duivel er mee speelt ' zou mijn moeder zaliger gezegd hebben, las ik dit stuk zojuist in de correspondent. https://decorrespondent.nl/8602/waarom-ik-een-klootzak-ben/3806622243160-4aafc8dc?utm_source=De+Correspondent&utm_campaign=8682b0c22f-EMAIL_CAMPAIGN_2018_08_21_07_19&utm_medium=email&utm_term=0_d5461ddbe9-8682b0c22f-87864281&mc_cid=8682b0c22f&mc_eid=efd1e85662

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2018 - 3:37

Aanvulling; Het was mij uit het hart gegrepen!

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 aug. 2018 - 2:06

Sanaya Khan: "Een absurd beargumenteerd betoog in Trouw onderuit halen, maakt nog niet dat veganisme de wereld redt." Zo is dat. En natuurlijk zou het verstandiger zijn en misschien zelfs wel noodzakelijk om niet langer voedsel te verbouwen ten behoeve van de veeteelt. Maar waarom zou je land dat niet of nauwelijks geschikt is voor akkerbouw niet gebruiken om een stel geiten of koeien op te laten lopen? En waarom zou je varkens en kippen moeten houden om restproducten te verwerken? Dierlijke mest is weliswaar niet noodzakelijk, maar het is hoogwaardig en het versnelt het composteringsproces. Is het niet het verstandigste om je bij de voedselproductie domweg zoveel mogelijk aan te passen aan de natuurlijke omstandigheden? Alleen op die manier kom je tot een zo laag mogelijk gebruik van energie, meststoffen en bestrijdingsmiddelen, omdat je dat namelijk voorop stelt. Als dat tot gevolg heeft dat je moet overschakelen op een vegetarisch of veganistisch dieet, dan zou ik me daar niet tegen verzetten, maar ik kies het niet als uitgangspunt.

9 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen26 aug. 2018 - 2:25

herstel: waarom zou je GEEN varkens en kippen mogen houden....

Observer1948
Observer194826 aug. 2018 - 12:58

De veengebieden in het Westen en Noorden van ons land zijn door inklinking niet geschikt voor graanbouw. Daarom wordt deze gebieden al sinds de late middeleeuwen gebruikt voor veeteelt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 aug. 2018 - 18:18

Observer1948 - Geweldig, zolang ze maar in het oog houden dat de optie, om soja, mais en andere voedingsmiddelen die geschikt zijn voor menselijk consumptie, in te voeren van elders, om aan hun veestapel te voeren, ook niet meer bestaat

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 aug. 2018 - 5:38

HM van der Meulen En wel invoeren als je het zelf eet? Wat Zoaldenk je van de vervuiling door schepen, luchtvaart etc... Zelfs snijbloemen worden tegenwoordig door Nederlanders gekweekt in Kenia om vervolgens met het vliegtuig weer hier te belanden. Waar ze overigens in een mum van tijd hun kopjes laten hangen. Dan hebben we het nog niet over de ingevoerde Israëlische snijboontjes etc..etc.. Avocado's? Ik ben er ook voor dat wij geen of weinig vlees/vee meer uitboeren en niets meer invoeren. Je kunt dus wat vervuiling betreft veganisten nog wel wat verwijten als je daarop uit bent. Het gaat er mij om dat we vooral niet de schijn moeten ophouden door het klimaat nu te misbruiken voor de eigen toko. Pijnboompitten groeien die hier bijvoorbeeld? Om nog maat niet te noemen de vele schadelijke exoten van van alles en nog wat, die wij hier binnen brengen. Prima als je ergens voor staat maar wel graag het hele verhaal zou ik zeggen . Daarom lijkt me de vraag wat iemand wel eet dan ook veel interessanter in dit geval.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 aug. 2018 - 5:42

Correctie; Wat Zoaldenk= Wat denk je...uitboeren = uitvoeren maat= maar Het is nog vroeg!

Observer1948
Observer194827 aug. 2018 - 6:51

@Van der Meulen: De rundveestapel moet inderdaad aangepast worden aan het beschikbare ruwvoer en lokale afvalproducten als bierborstel.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 aug. 2018 - 15:54

"En wel invoeren als je het zelf eet?" Begin jij nu ook al te protesteren tegen dingen die ik niet aangevoerd heb en ook geen voorstander van ben? Als de Kaninefaten konden overleven van alles dat in een straal van 50km groeide en bloeide, dan moet voor ons in principe ook mogelijk zijn. "Pijnboompitten groeien die hier bijvoorbeeld?" Geen idee, echt waar. Spruitjes en bruine bonen wel, dat weet ik zeker.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 aug. 2018 - 15:56

En "het hele verhaal" heeft de omvang van een boek, dus daar heb ik bij gebrek aan ruimte vanaf moeten zien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2018 - 6:02

HM van der Meulen Heb het wat slecht geformuleerd, ik ben het met je eens, was bedoeld als bevestiging. Heel veel producten die veganisten nuttigen moeten ingevoerd worden en vervoerd met een vliegtuig. Dat wilde ik betogen. Sorry voor het ongemak, dacht dat je het begreep.

Satya
Satya25 aug. 2018 - 22:08

Vlees is veel te lekker. 4 x per week een stukje vlees van de keurslager, heerlijk. Die troep van de Super markt hoef ik ook niet. Smaakt lang niet zo lekker. Vis zou ik graag meer eten maar ik vind micro plastic een probleem worden. Die vistrawlers voor de Afrikaanse kusten gewoon nooit meer laten uitvaren. Volgens mij is vlees van groot belang voor een gezonde levensstijl.

2 Reacties
quatsch
quatsch26 aug. 2018 - 16:46

U eet vlees, omdat de wolven dit ook doen zeker!

Satya
Satya26 aug. 2018 - 21:11

Quatsch Wat wil je nou zeggen? Rare opmerking. In Mager vlees zitten belangrijke onderdelen voor gezonde voeding, daarnaast is het lekker.

JStokx
JStokx25 aug. 2018 - 21:10

Wel fijn dat ik me nergens meer zorgen om hoef te maken nu ik weet dat de wereld wordt gered.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen26 aug. 2018 - 2:23

Alsof je je daar eerder wel zorgen om maakte: het enige dat jou interesseert is laten zien dat je overal schijt aan hebt en dat lijkt me geen gezonde manier van zelfbevrediging..

adriek
adriek25 aug. 2018 - 19:37

Het grootste probleem is dat er (te?) veel mensen zijn. Zelfs als alle mensen veganisten worden maar het aantal mensen exponentieel blijft stijgen wordt het probleem slechts een paar decennia opgeschoven. Groei kan per definitie nooit duurzaam zijn, tenzij Sint Elon Musk interstellair reizen op korte termijn haalbaar maakt, dan kunnen we nog vele duizenden jaren planeten koloniseren.

1 Reactie
Jaap174
Jaap1747 sep. 2018 - 4:52

Helemaal mee eens, overbevolking lijkt mij een aanzienlijk groter probleem dan vlees eten.

korheiden2
korheiden225 aug. 2018 - 19:22

Ben het wel eens met de strekking van dit stuk. Het gaat alleen niet gebeuren, denk ik.

punt2
punt225 aug. 2018 - 17:10

Ik eet geen avocado’s, maar ik eet wel vlees . Iedereen mag van mij eten wat hij wil en hoe hij wil. Of het inktvisringen zijn, Tbone steaks, tonijn, kip of falafel. Ik vind dat iedereen moet doen en laten wat hij/zij wil met eten. Het opgeheven vingertje van “ dit moet je doen want anders” geeft mij jeuk.....

9 Reacties
Armanda Govers
Armanda Govers25 aug. 2018 - 17:48

Dat is op zichzelf niet het issue van mijn stuk. Mijn punt is dat mensen proberen veganisme af te kraken met slechte argumenten, terwijl het juist heel duurzaam is om van vlees en zuivel af te stappen.

adriek
adriek25 aug. 2018 - 19:42

@ArmandaGreenEyes: Veganisme is net zo min duurzaam als vlees eten. Als de wereldbevolking blijft groeien komt er vanzelf een moment dat er ook niet genoeg quinoa en lijnzaad meer verbouwd kan worden voor iedereen. En bij exponentiële groei ligt dat moment dichterbij het 'niet voldoende vlees' moment dan je denkt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 aug. 2018 - 2:10

Ik krijg altijd ontzettend veel jeuk aan mijn vingers van mensen de persoonlijke (keuze-)vrijheid zien als een excuus voor asociaal gedrag en geen gelegenheid voorbij laten gaan om dat te etaleren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2018 - 3:32

ArmandaGreenEyes Waar zoek jij al die grond te vinden waarop zoveel plantaardige producten verbouwd kunnen worden dat de wereld ervan kan leven. En hoe zie jij verschillende producten over de wereld te verspreiden? Per vliegtuig?

EricDonkaew
EricDonkaew26 aug. 2018 - 7:45

@ArmandaGreenEyes --------------------------------------------- Maar waarom meteen veganisme? Voor vegetarisme heb ik best sympathie. Mijn vader weigerde op zijn derde vlees en vis te eten en is daar nooit mee gestopt. Hij werd 97 en is een paar weken geleden overleden. Het woord 'vlees' gebruikte hij overigens nooit. Hij had het altijd over 'dooie beesten'. Met melk en eieren had hij geen problemen en ik zie ook niet waarom die er zouden moeten zijn. Veganisten gaan mij te ver. Ik vind ze sowieso te sektarisch en te fanatiek.

Armanda Govers
Armanda Govers26 aug. 2018 - 10:56

AdrieK, wat begrijp je niet aan: Als men van vlees en zuivel afstapt, hebben we 75% minder landbouwgrond nodig. Het gaat hier om een gebied groter dan de VS, de EU, China en Australië bij elkaar. Dit is de conclusie van Oxford University, gebaseerd op een studie met bijna 40.000 landbouwbedrijven in 119 landen en 40 verschillende producten die 90% van ons eetpatroon uitmaken. Hier vind je de studie: https://josephpoore.com/Science%20360%206392%20987%20-%20Accepted%20Manuscript.pdf

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2018 - 16:46

Als je werkelijk het verschil wil maken, moet je geheel en al plaatselijke, op z'n minst landelijke producten eten, anders is het nl. dweilen met de kraan open. Dan ben je nl. nog bezig met koeling en vervoer van levensmiddelen. Je kunt niet alles zomaar bij elkaar optellen en aftrekken.

adriek
adriek26 aug. 2018 - 18:32

@ArmandaGreenEyes wat begrijp je niet aan: 75% minder lijkt leuk, maar is uitstel van executie als we (de mensheid) ongebreideld door blijven groeien (in aantal). De wereldbevolking verdubbelt elke dertig jaar, met vier keer zo veel beschikbaar veganistisch voedsel houden we de groei dus zestig jaar langer vol. Dat is één generatie. Big deal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2018 - 12:28

Zelfs Fresco schreef ooit dat bij verdere bevolkingsgroei mensen op termijn hun eiwittenbehoefte uit linzen zullen moeten dekken.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 aug. 2018 - 15:30

Ik ben het er zondermeer mee eens dat veganisme de problemen waar we de komende decennia mee te maken krijgen zullen decimeren. De schrijfster geeft daar de argumenten voor. Of de rijke westerlingen hun gewoonten willen aanpassen is een ander verhaal. De reacties hieronder laten zien dat ze dat niet willen. Of niet kunnen. Er moet eerst een nieuwe gekke koeienziekte of een opstand der dieren uitbreken, in ieder geval iets onvrijwillig, willen westerlingen, die toch echt verantwoordelijk zijn voor de enorme partijen nodeloos vlees die ze naar binnen schrokken, op een vleesloos dieet overstappen.

3 Reacties
koffieleut2
koffieleut225 aug. 2018 - 16:50

Het probleem is niet de vleesconsumptie, het probleem is de overmatige vleesconsumptie. De schrijfster zelf is ook behoorlijk bevooroordeeld. Dat is op zich prima, maar het probleem is dat ze het heeft over kul argumenten terwijl ze zelf maar met 1 duidelijk tegenargument komt. Deze zin alleen al, "want niet elke veganist eet elke dag avocado’s. Ik eet ze zelf bijna nooit. Daarnaast eten vleeseters ook avocado’s. Sterker nog: het is waarschijnlijker dat vleeseters de grootste vraag naar avocado’s veroorzaken, aangezien nog maar een klein deel van de wereldbevolking vegan is. Verwijzen naar jezelf, aannames en een statisch feit die net zo toepasbaar is dat lange mensen welvarender zijn dan kleine. En terwijl Europese monsterschepen volgens milieuorganisaties de kust voor West-Afrika compleet leegvissen Ik geloof het wel, maar volgens is geen aantoonbaar argument, en zo gaat het nog even door. Ik kan me best vinden in vegetarisch eten, met name om het dierenleed. Maar kul argumenten bestrijden met, als, ik en volgens is niet een heel sterke opbouw. Nogmaals, beter is om met scholieren langs slachthuizen te gaan, ze in de ogen van een rund te laten kijken voordat deze een pen krijgt. De waardering voor vlees zal vast toenemen dan een rood stuk spier in piepschuim bakje met folie afgedekt ( en doordrenkt met water waardoor een libresse op de bodem nodig is). Als er respect is voor het dier zal het vleesgebruik afnemen.

Armanda Govers
Armanda Govers25 aug. 2018 - 18:04

Wat is dat ene duidelijke tegenargument dan Koffieleut? Want ik tel er meer: 1) Trouw doet aannames over eetpatroon van veganisten; 2) Avocado's zijn alsnog duurzamer dan vlees; 3) Een vegan eetpatroon is minder afhankelijk van verre landen dan een vleesrijk eetpatroon vanwege de hoeveelheid veevoer die nodig is voor dierlijke producten; 4) De productie van dierlijke eiwitten stoot graan uit de monden van mensen die het nodig hebben; 5) Onze honger naar vis dupeert mensen in West-Afrika; 6) We hoeven niet alle beschikbare landbouwgrond in te zetten als mensen van vlees en zuivel afstappen; 7) Er zijn alternatieven voor dierlijke mest en er is veel minder mest nodig als mensen van vlees en zuivel afstappen; 8) We hebben vee niet nodig om voedsel-reststromen te verwerken. Alle feiten die ik opsom zijn eenvoudig te checken via Google. Ik zie dat de links die ik erin had gezet niet werken, ik zal het aan de redactie vragen waarom dat zo is. Intussen kan je ook een aantal bronnen terugvinden op https://evengeenvlees.nl/waarom Verder ben ik het helemaal met je eens dat het goed zou zijn als we beter onderwezen en voorgelicht worden over hoe dierlijke producten precies worden gemaakt.

nieko47
nieko4727 aug. 2018 - 11:52

'De productie van dierlijke eiwitten stoot graan uit de monden van mensen die het nodig hebben'. Er is geen honger in de wereld vanwege tekorten, maar slechts door onrechtvaardige verdeling van de welvaart. 'Er zijn alternatieven voor dierlijke mest en er is veel minder mest nodig als mensen van vlees en zuivel afstappen'. Er zijn inderdaad alternatieven, maar het is niet zo dat er minder mest nodig is. Alle organische stoffen die er beschikbaar zijn hebben we nodig voor voedselproductie. Ook als iedereen vegan wordt. De grote hoeveelheden mest die er vrij komen uit intensieve veehouderij zijn waardeloos. Nl. 99,9% water en ernstig vervuild.

tempest
tempest25 aug. 2018 - 15:18

Hoe erg en op welke manier je de aarde belast is van zo ontzettend veel dingen afhankelijk: je eigen keuzes en die van anderen. Als je kiest voor veganisme kan dat zeker je voetafdruk verkleinen, maar het stuk van Trouw wil volgens mij enkel zeggen dat het allemaal niet zo simpel is. Het is aannemelijk dat er veel vleeseters zijn die met hun totale levensstijl minder belastend bezig zijn dan de schrijfster met die van haar. Mensen eten niet enkel voor de voedingsstoffen, dus de huidige landbouwgrond is nuttig gebruikt om mensen van hun lekkere stukje vlees te voorzien.

4 Reacties
Armanda Govers
Armanda Govers25 aug. 2018 - 17:45

Dat is aannemelijk, na wat ik hierboven heb geschreven? Waar zou het 'm dan in zitten dat vleeseters minder milieubelastend zouden zijn dan ik? Ik ben vegan, ik koop alleen 2ehands spullen (als ik ze al koop, ik ben minimalist), ik vlieg nooit (laatste keer was verplicht voor werk in 2013), ik douche kort, ik gebruik led lampen, koop zoveel mogelijk lokaal voedsel dat in het seizoen is, scheid m'n afval en daarbovenop promoot ik een duurzame leefstijl actief. Dus ik denk dat er weinig mensen zijn die een minder grote ecologische voetafdruk hebben dan ik, laat staan vleeseters zoals je stelt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 aug. 2018 - 2:16

Het grootste deel van de mensen die in Afrika en Zuid-Amerika leven, het zonder verwarming of air-conditioning doen en geen geld hebben om te vliegen, hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan jij en dat zijn er miljoenen.

tempest
tempest26 aug. 2018 - 9:53

@ArmandaGreenEyes Wat je noemt is precies het punt wat ik wil maken. Is het het veganisme dat de wereld redt of het feit dat je heel bewust met je ecologische voetafdruk bezig bent? Ik denk het laatste. Veganisme kan absoluut een goed instrument zijn om je voetafdruk te verkleinen, maar een andere selectie aan keuzes is ook prima mogelijk om op een acceptabele voetafdruk uit te komen. Mogelijk dus inclusief een stukje vlees. Uiteraard kan je ervoor pleiten dat iedereen zo minimalistisch mogelijk zou moeten leven, maar dat is een andere discussie. En verder zijn er natuurlijk nog andere redenen waarom je vegan zou willen zijn (het dierenleed in de bio-industrie bijvoorbeeld), maar ook dat is een andere discussie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 aug. 2018 - 14:49

HM van der Meulen Precies!

Rode druppel
Rode druppel25 aug. 2018 - 15:16

Ik ben geen veganist. Wel eet ik steeds minder vlees. Eerst uit armoede, nu weet ik niet beter meer. Het is een gewoonte geworden om nog maar 1 keer per week vlees te eten.

ton14024
ton1402425 aug. 2018 - 15:06

Voldoen aan ´Parijs´ en aanvullend veganisme, zou mij kunnen overtuigen van een goede afloop. Ik ga echter nog eerder stropen dan vlees compleet versmaden.

Piet de Geus
Piet de Geus25 aug. 2018 - 14:20

Natuurlijk gaat veganisme de wereld redden: als we allemaal veganist worden degenereert de mens nog sneller dan deze zich als omnivoor die eten leerde koken ontwikkelde. En dat is voor de wereld als geheel een zegen.

Oki Doki
Oki Doki25 aug. 2018 - 14:17

Veganisme gaat de wereld niet redden al is het maar om het feit dat het je nooit lukt om iedereen ervan te overtuigen veganist te worden.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks25 aug. 2018 - 13:57

[Veganisme wint aan populariteit.] Onder de 1 miljard mensen in het kapitalistische westen, ja. Bij de rest van de 7 miljard groeit het bestedingsniveau en daarmee de vleesconsumptie zeer hard. Veganisme is een modegril die tijdelijk de vleesconsumptie in een klein deel van de aarde drukt, en daarmee de wereldwijde groei niet stopt, maar enigszins vertraagd. Het redt dus zeker de wereld niet. Daarvoor zou het eerst een religie moeten worden die door alle aardbewoners aangehangen wordt. Dat gaat niet gebeuren.

Sanaya Khan
Sanaya Khan25 aug. 2018 - 13:36

Een absurd beargumenteerd betoog in Trouw onderuit halen, maakt nog niet dat veganisme de wereld redt. De fout die beide maken is je afvragen of iets wel of niet de wereld redt. Het roept allerlei vragen op. Wat valt er te redden? Wat kun je met zekerheid zeggen over de toekomst? Wat bereik je inhoudelijk met een zinloze vraag beantwoorden? Kun je veganisme niet beter promoten door de eventuele persoonlijke voordelen te benoemen, dan mee te gaan in onnodige argumentatie voor een niet bestaand doel, namelijk een wereld die gered moet worden door menselijke eetpatronen? Waarom houdt iemand zich bezig met de vraag of diens eetpatroon de hele wereld redt, om later passende argumenten bij het al gegeven antwoord te selecteren? Hoe dan ook, het lezen hiervan heeft me niet dichter bij een verandering in mijn eetpatroon gebracht.

ruma ankka
ruma ankka25 aug. 2018 - 13:26

Minder uitbundig voortplanten zou ook stap in de goede richting zijn om de wereld te redden maar de politieke en religieuze leiders willen het daar niet over hebben.