Joop

Vegan Streaker uitgekleed

  •  
16-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vegan_Streaker.jpg
300.000 euro schadevergoeding geëist door nertsenfokker
Nertsenfokker Lyon Walhout uit Stavenisse eist een schadevergoeding van drie ton van Peter Janssen, beter bekend als de Vegan Streaker.
Janssen, die nationale bekendheid vergaarde door vorig jaar halfnaakt een live-uitzending van Paul de Leeuw binnen te lopen , wordt ervan verdacht eerder dit jaar zo’n drieduizend nertsen te hebben vrijgelaten op de fokkerij van Walhout. De verzekering van de fokker vergoedde alleen de directe schade. Dan gaat het om de dieren die zijn overleden. Walhout zegt in de Provinciale Zeeuwse Courant :
Dat waren er niet zoveel, omdat we het overgrote deel van de nertsen hebben kunnen vangen. Maar die dieren hebben door de stress wel veel minder pups gegeven dan normaal, zo’n negenduizend. Dat is een enorme schadepost.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Florian2
Florian216 nov. 2009 - 12:23

Een andere mening of overtuiging hebben is goed: andermans eigendom slopen moet wat mij betreft gestraft worden. Als die Vegan Streaker graag wil dat alle nertsfokkerijen dicht gaan dan moet hij dit via de democratisch weg bewerkstelligen en niet door bedrijven (die op dit moment legaal deze nertsen mogen fokken) schade toe te brengen door de nertsen vrij te laten. Die dierenactivisten denken -overtuigd van hun eigen gelijk- blijkbaar dat zij boven de wet staan. Dat mag wel eens stoppen zolangzamerhand.

JoopSchouten
JoopSchouten16 nov. 2009 - 12:23

Wedden dat er een verzekeringsbedrijf achter deze eis zit? Deze 'nertsfiguur' is pas uitgekleed als er een vonnis is.

beperkt_inzicht
beperkt_inzicht16 nov. 2009 - 12:23

Hoewel ik nertsenfokken een zeer slechte zaak vind, keur ik de actie van deze Peter Janssen af. Ten eerste hoor je van andermans eigendom af te blijven. Ten tweede geloof ik niet dat de vrijgelaten nertsen in de natuur zouden overleven. Dus waren ze niet beter af. Had ze dan allemaal opgevangen en ergens anders gespreid uitgezet als je het zo met dierenwelzijn bent begaan. Ten derde vind ik dit soort acties extremistisch. En aan extremisme is iets heel verkeerds. Extremisme heeft geen boodschap aan de wederpartij. Extremisten vinden hun mening of overtuiging de waarheid. En daarom zijn dit soort acties inderdaad pyrrusoverwiningen en een heiloze weg. Zolang nertsenfokken een wettige bestaan heeft is elke vorm van schadevergoeding onstaan of ten gevolge van dit soort acties in mijn ogen meer dan terecht. Mensen zijn aangetast in hun bestaan, hoe verderfelijk ook. Dat dient gecompenseerd te worden. Ik wens Peter Janssen heel veel wijsheid en spaarcenten toe. Maar van een kale kip valt weinig te plukken, vrees ik.

matthea
matthea16 nov. 2009 - 12:23

Ik vind deze knul een beetje zielig. Je kunt zo ook wel bedenken dat ie niks heeft om de aandacht mee te trekken. Met deze actie is de vraag om aandacht gehonoreerd. Ik vind zijn manier van protesteren tegen nertsenfokkerij eerder antipathie dan sympathie opwekken. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Laat ie iets ludieks verzinnen. De geldboete vind ik in verhouding tot andere misdrijven veel te hoog.

Martijn46
Martijn4616 nov. 2009 - 12:23

(..)Die dierenactivisten denken -overtuigd van hun eigen gelijk- blijkbaar dat zij boven de wet staan.(..) Iedere activist is overtuigd van zijn/haar eigen gelijk en dat moet ook! Dat wil nog niet zeggen dat men daarmee ook denkt boven de wet te staan. Ik ben in principe tegen geweld. De vraag is echter ook wat je onder geweld moet verstaan. Het aanhoudende geweld tegen dieren in de vee-industrie, de pelsdierhouderijen en andere sectoren waarbij het menselijk belang rücksichtslos prevaleert en belangen van andere levende wezens daaraan volledig ondergeschikt worden gemaakt mag hier niet onvermeld blijven. Omdat geweld vaak geweld oproept rust er ook een verantwoordelijkheid bij degene die zich bezig houdt met activiteiten waarbij dieren onnodig lijden. Ik begrijp de woede en wanhoop van sommige actievoerders wel wanneer men het uitzichtloos lijden van onschuldige, weerloze dieren op zich in laat werken!

Martijn46
Martijn4616 nov. 2009 - 12:23

Toch vreemd dat ik die Walhout geen spoortje medelijden heb! Sterker nog, ik zou het niet erg vinden wanneer door 'die enorme schadepost' dit 'bedrijf' zou moeten worden beëindigd. Mijn mededogen gaat uit naar de nertsen die, al dan niet vrijgelaten, een ellendige dood sterven! Hoewel ik tegen acties ben waarbij geweld wordt gebruikt kan ik mij heel goed verplaatsen in de gemoedstoestand van degenen die die acties uitvoeren. De dierenkwellerij in die sector is gewoon hemeltergend en het is onbegrijpelijk dat dit allemaal in Nederland kennelijk nog gewoon kan plaatsvinden.

1 Reactie
gnotke
gnotke16 nov. 2009 - 12:23

Concentreer je op je eerste zin. Inderdaad heel vreemd van je. Doe er wat aan.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2009 - 12:23

Heel goed, milieu- en dierenterroristen moeten keihard worden aangepakt.

1 Reactie
HanzChristian
HanzChristian16 nov. 2009 - 12:23

Heel goed, milieu- en dierenterroristen moeten keihard worden aangepakt? U bedoelt, Dr. Faustus, dat u een voorstander bent van het te vuur en te zwaard bestrijden van lieden die het milieu geweld aan doen, dat degenen die weerloze dieren van een natuurlijk welzijn beroven gestenigd moeten worden? Of dat degenen die voor milieu en dieren op menen te komen, meer dan de wet ze toestaat, hardvochtiger moeten worden bestraft dan in relatie staat tot de onrwrichting van de maatschappij en de ernst van hun idealistische vergrijp? Laat me raden...

HanzChristian
HanzChristian16 nov. 2009 - 12:23

Laat ik nu gedacht hebben dat nertsen fokken in Nedeland niet meer voorkwam. Dat dhr. Walhout zich concentreert op schadevergoeding vind ik niet vreemd. Voor hem zijn nertsen spullen. Zolang dieren dezelfde wettelijke status hebben als dingen blijf je uiteindelijk toch spoken najagen als het gaat om dierenwelzijnsrechten. Of je voor of tegen de veganstreaker bent is niet het meest relevante. Een dierenbevrijdingsactie is vaak niet meer dan een piraeus-overwinning. Even staat het welzijn van de beestje op de kaart, er wordt gewezen op de stress die vrijheid met zich meebrengt en we gaan weer over tot de orde van de dag.

1 Reactie
Florian2
Florian216 nov. 2009 - 12:23

Misschien letterknechten maar de juiste spelling is: pyrrusoverwinning volgens het nederlandse woordenboek.