Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veevoerbedrijf verkoopt jarenlang voer vermengd met afval en verdient miljoenen

  •  
05-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
koe
Een veevoerbedrijf uit Noord-Brabant heeft vermoedelijk twee jaar lang gefraudeerd met veevoer, meldt NOS. Ongeregistreerde stoffen of zelfs afval werden vermengd met het voer en aan boeren vervolgens verkocht aan boeren als veevoer. Volgens het Openbaar Ministerie heeft het bedrijf er zo’n vier miljoen euro mee verdiend.
Drie mannen werknemers van het bedrijf zijn aangehouden en worden op dit moment verhoord. Het OM spreekt van ernstig strafbare feiten. De grondstoffen en het afval kunnen de gezondheid van dieren, maar ook van mensen schaden.
In mei 2019 werd het bedrijf al stilgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  De certificaten van het bedrijf zijn nu ingetrokken en verschillende vrachtwagens zijn in beslag genomen.
Uit verschillende inspecties bleek al dat er veel niet in orde was binnen het bedrijf. Zo constateerde de NVWA in 2019 dat de hygiëne zwaar ondermaats was. Ook waren de opslagtanks ernstig vervuild en verroest. Het OM vermoedt daarnaast dat de papieren van het bedrijf zijn vervalst. Wat doorverkocht werd aan boeren als veevoer was voorzien van het keurmerk ‘GMP+’: een certificaat dat bedoeld is om aan te tonen dat een bedrijf veilig of duurzaam werkt. Het bedrijf werd vervolgens stilgelegd en kreeg de opdracht om alle niet-eetbare producten te laten vernietigen.
Daarbij bleek het verkochte veevoer na controle totaal ongeschikt als diervoeder te zijn. Dat keurmerkcertificaat is destijds ingetrokken. In de administratie was ook niet terug te vinden welke grondstoffen in het veevoer zijn gebruikt. Dat is wel belangrijk, omdat die grondstoffen in de voedselketen kunnen belanden.
Om de gezondheid van mens en dier te waarborgen, moet het voer door de hele keten te volgen zijn. “Dit om in het geval van een besmetting snel tot de identificatie van de herkomst te komen en verdere verspreiding te voorkomen”, stelt het OM volgens NOS.
cc-foto: pxhere
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 feb. 2020 - 11:59

Dat krijg je met zo'n overheid. Een overheid die zelf nergens iets om geeft, alles naar de kloten helpt als het de economie maar dient. Toezichthouders die zeggen; dump dat gif uit België en Frankrijk maar in onze rivieren. Dat heet innovatie, handel in slip, geknoei met voeding who care's.

O3
O36 feb. 2020 - 8:56

JE BENT WAT JE EET Het spreekwoord 'je bent wat je eet' mag volgens wetenschappers van het Maastricht UMC+ voortaan wat letterlijker worden genomen. De onderzoekers vonden namelijk in het spierweefsel van gezonde vrijwilligers rechtstreeks gedeelten van eiwitten terug die in een eerder stadium waren ingespoten bij een koe. De resultaten van de studie zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. [Bron: gezondheidsnet.nl] AFVAL Hoeveel afval heeft de bevolking hierdoor verorbert via het voedselketen en met welke gevolgen voor de volksgezondheid?

Paul250371
Paul2503715 feb. 2020 - 23:51

Paupers, stumpers, oplichters.

Bert de Vries
Bert de Vries5 feb. 2020 - 16:03

De verwevenheid van de agrarische sector met de afvalmaffia, beide in de hoogste mate autochtoon, is algemeen bekend. Als de sloten worden uitgebaggerd, komt er zuiver gif uit. In de sloten is geen spoor van leven te vinden. In de weiden vind je gras in overvloed. Maar geen paardenbloem, geen boterbloem, geen pinksterbloem. In de bermen vind je hooguit riet. En daarmee houdt het op. De boer verdient zijn boterham deels met de handel in gif. Het is ronduit bezopen, dat nog nooit is onderzocht hoeveel gif er in graanproducten, melkproducten en vlees zit. Nederland is in Europa het land met op één na de meeste sterftegevallen door kanker. Mogelijk speelt daarbij de samenwerking tussen afval- en agrarische sector een grote rol.

3 Reacties
KM2
KM25 feb. 2020 - 18:16

Bert, kom eens wat vaker buiten en loop eens langs een weiland of nog beter: spreek met een boer; je hebt totaal geen idee waar je over praat.

Bert de Vries
Bert de Vries5 feb. 2020 - 19:10

In Trouw van vandaag: 'De Europese Unie als geheel, maar specifiek ook Nederland, schiet schromelijk tekort in het tegengaan van schadelijke pesticiden in de landbouw.' Let wel, onze politiek-bestuurlijke elite die nooit te beroerd is om burgers de maat te nemen (elite-verwanten uitgezonderd), kost het geen moeite om diezelfde burgers bloot te laten stellen aan een overmaat aan kankerverwekkende gifstoffen.

Bert de Vries
Bert de Vries6 feb. 2020 - 6:51

KM, ik rijd dagelijks door uitgestrekte weidegebieden. Hier en daar een biologisch akkertje, maar per saldo minder dan 5 procent. Ik ken de natuur van uit de tijd dat je staande aan de slootwal het leven op de bodem van de sloot kon zien. Nu zie je uitsluitend zwarte drab, en op z'n best een kikkertje. En spreken met een boer? Mijn halve familie is boer. Ik weet precies waar ik het over heb.

vdbemt
vdbemt5 feb. 2020 - 14:55

Het is maar goed dat in andere sectoren niet gefraudeerd wordt. In de tabaksindustrie niet. In de auto-industrie niet (sjoemeldiesels), in de kledingindustrie niet. Bij de banken niet. In de woningmarkt niet. In de voedingsindustrie niet. Want als dat wél zo zou zijn, dan zou men in de breedte toch knap egoïstisch, kapitaalgericht bezig zijn en zich weinig om anderen of de planeet bekommeren. Hoe hoopvol zou dán de toekomst zijn?

1 Reactie
Katootje2
Katootje25 feb. 2020 - 16:07

Niet zo somber, het is een kwestie van regelgeving en handhaving. Dus als we nu maar elke Nederlander door 3 andere Nederlanders in de gaten laten houden om te zorgen dat de hebzucht niet de overhand krijgt, dan krijgen we de schadelijke neveneffecten van het kapitalisme vast wel onder controle. Alleen is een nachtwakersstaat daarvoor natuurlijk volstrekt ontoereikend: die bewaking is ook -en vooral- overdag nodig, zeker als je fraude wilt uitbannen; dus ook digitaal en met inzet van camera's en gezichtsherkenning, 24/7, dat spreekt vanzelf. Je kunt het kapitalisme niet zomaar afschaffen, want dan krijg we er een autoritaire politiestaat voor terug en dat moeten we niet willen.

ton14024
ton140245 feb. 2020 - 14:45

Ik zou graag weten of het veevoer voor melkkoeien was bedoelt. Hoeveel hebben wij als consument te verteren gehad?

1 Reactie
FransBrinkman
FransBrinkman5 feb. 2020 - 15:48

U heeft kennis van wat koeien eten, wat ze doorgeven in melk en vlees, urine, stront en in geval van stieren ook sperma? Vertel!

Karingin
Karingin5 feb. 2020 - 14:23

Verrek, de NVWA heeft haar werk een keer gedaan!

2 Reacties
Gi Raf
Gi Raf5 feb. 2020 - 15:16

Hoe zo goed gedaan Karin? Vermoedelijk is er 2 jaar lang gefraudeerd. Vermoedelijk! Of er nooit een gekke koeienziekte is geweest. https://www.parool.nl/nieuws/derde-dode-door-bse-in-nederland~ba8f2b03/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Karingin
Karingin5 feb. 2020 - 22:48

Ik zei niet "goed gedaan", ik uit mijn verbazing dat er zowaar een keer opgetreden wordt.

GHS
GHS5 feb. 2020 - 14:13

Bah, wat zijn er toch "slechte" mensen in Nederland.

TigressApril
TigressApril5 feb. 2020 - 14:06

Is Neelie Smit Kroes daar toevallig CEO? Zij heeft wel ervaring met het mengen van afval in allerlei producten.

Anoniempje5
Anoniempje55 feb. 2020 - 13:45

Die vervelende (EU) regeltjes ook allemaal. Want zonder was dit helemaal geen probleem geweest. Marktwerking lost ook dit wel zelf op en eigen verantwoordelijkheid van de consument. Men koopt vanzelf geen vlees meer waar ze ziek van worden en aan dood gaan. Wauw, hoe slecht kan je als mens zijn. Geld brengt echt het beste in ze naar boven blijkt maar weer. Duidelijk dat er nog meer van dit soort regels en vooral controle moet komen want voor je het weet mengen ze medisch of radioactief afval erdoor heen als iemand denkt daar wat meer mee te kunnen verdienen.

Gefaald
Gefaald5 feb. 2020 - 13:33

Echte recycling.