Joop

Veertig jaar na moord IKON-journalisten nog steeds niemand vervolgd

  •    •  
18-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
695 keer bekeken
  •  

De IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen zijn in 1982 in El Salvador voor een reportage over de gewelddadige burgeroorlog. Ze willen een portret maken van een gezin in de stad en een gezin in het guerrillagebied. Op 17 maart 1982 vertrekken zij naar de rebellen. Als ze daar aankomen lopen ze in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger. Ze worden alle vier doodgeschoten. Donderdag 17 maart 2022 was het precies 40 jaar geleden dat de vier Nederlandse journalisten zijn vermoord. Hoewel Zembla in 2018 de woonplaats van de opdrachtgever van de moord onthulde, is er nog steeds tegen niemand strafrechtelijke vervolging ingesteld.

Na de uitzending van Zembla in 2018 werd bekend dat de Nederlandse justitie deze zaak onderzoekt. Zembla doet wederom navraag bij het Openbaar Ministerie. Justitie laat weten: “Het strafrechtelijk onderzoek naar de moord is nog altijd gaande. De stand van zaken kan niet publiekelijk worden besproken.” 

Zembla interviewt Geoff Thale, vice-president van de mensenrechtenorganisatie Washington Office on Latin America (WOLA). Thale kent de zaak goed. Hij zegt over kolonel Reyes Mena: “Als je het bevel geeft om burgers te vermoorden, dan schend je het internationaal humanitair recht. Deze man is een oorlogsmisdadiger, daar is geen twijfel over.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Nicotientje
Nicotientje18 sep. 2022 - 15:28

Deze moordpartij kan ik me nog goed herinneren. Her en der werd in ons land gedemonstreerd. Er werden kruisen geplaatst op pleinen waar menigeen zijn of haar stem richting El Salvador en eiste de moordenaars op te sporen. Dat daar niets van terecht gekomen is maakt duidelijk hoe in sommige landen destijds maar ook nu nog word omgegaan met mensen die de ellende van een ander aan de wereld willen laten zien. Dat boeit deze landen niet.

dirk den boer
dirk den boer18 mrt. 2022 - 16:47

Het speelt zich dus af in Midden America. Hoeveel duizend journalisten en betrokenen zijn er in Mexico al niet vermoord door de maffia de laatse maanden, jaren??? Wordt daar serieus onderzoek naar gedaan? Ik heb wel bewondering voor mensen die achter smerige zaken aan gaan, ook voor russische dames die het aandurven, ze weten wat erop staat, en toch doen ze het. Ik zou het niet durven, en gewoon mijn mond houden. Maar alle bewondering dus wel.