Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veertig jaar na moord IKON-journalisten nog steeds niemand vervolgd

  •  
18-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
921 keer bekeken
  •  

De IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen zijn in 1982 in El Salvador voor een reportage over de gewelddadige burgeroorlog. Ze willen een portret maken van een gezin in de stad en een gezin in het guerrillagebied. Op 17 maart 1982 vertrekken zij naar de rebellen. Als ze daar aankomen lopen ze in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger. Ze worden alle vier doodgeschoten. Donderdag 17 maart 2022 was het precies 40 jaar geleden dat de vier Nederlandse journalisten zijn vermoord. Hoewel Zembla in 2018 de woonplaats van de opdrachtgever van de moord onthulde, is er nog steeds tegen niemand strafrechtelijke vervolging ingesteld.

Na de uitzending van Zembla in 2018 werd bekend dat de Nederlandse justitie deze zaak onderzoekt. Zembla doet wederom navraag bij het Openbaar Ministerie. Justitie laat weten: “Het strafrechtelijk onderzoek naar de moord is nog altijd gaande. De stand van zaken kan niet publiekelijk worden besproken.” 

Zembla interviewt Geoff Thale, vice-president van de mensenrechtenorganisatie Washington Office on Latin America (WOLA). Thale kent de zaak goed. Hij zegt over kolonel Reyes Mena: “Als je het bevel geeft om burgers te vermoorden, dan schend je het internationaal humanitair recht. Deze man is een oorlogsmisdadiger, daar is geen twijfel over.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.