Joop

Veertien gemeenten onder curatele

  •  
22-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
moerdijk_300.jpg
Veertien noodlijdende gemeenten staan volgend jaar onder curatele. Ook op lokaal niveau wordt de crisis voelbaar. Dit schrijft Binnenlands Bestuur dinsdag. De gemeenten komen onder verscherpt toezicht van de provincies omdat ze hun begroting voor 2010 niet sluitend krijgen. Voor de jaren erna verwachten de provincies nog veel groter problemen.
Het komende jaar mogen veertien gemeenten niet over hun eigen uitgaven beslissen. Zij hebben hun begrotingen niet sluitend weten te maken en komen onder toezicht van de provincies te staan. Dit schrijft Binnenlands Bestuur dinsdag.
Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht willen besturen niet bezuinigen, maar ook niet de lasten voor de bewoners verhogen. Die beslissing schuiven ze liever door naar een volgende bestuursperiode. 
De gemeenten die de eindjes niet aan elkaar hebben gekregen, liggen verspreid door het land. Alleen in de provincies Utrecht en Drenthe zijn geen gemeente die het niet gelukt is om de begroting voor volgend jaar sluitend te maken.
Over de komende jaren zijn de echter alle provincies somber. Nu al zeggen ze dat de meeste begrotingen alleen met grote moeite sluitend zijn gemaakt. De meerjarenbegrotingen zijn dat nog steeds niet, omdat het onzeker is hoeveel gemeenten na 2011, als bezuinigingsmaatregelen van het rijk van kracht worden, aan inkomsten zullen hebben.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

JoopSchouten
JoopSchouten22 dec. 2009 - 11:16

Mooi hè, dat neoliberalisme?

1 Reactie
objectivist
objectivist22 dec. 2009 - 11:16

Joop je bedoelt: leve het communisme en vadertje staat zal het allemaal wel centraal regelen? Dan liever dit zeg. Want per saldo wordt door Den Haag nog meer geld verbrast aan idiote projecten dan op lokaal niveau. Alleen al het aantal ambtenaren dat vooral met neusverbredingsprojecten bezig is. En er is hier en daar in gemeenten wel hoogmoed zoals in Amsterdam waar ze de Noord-Zuidlijn schandalig hebben onderschat en nu bibberend het handje ophouden. Maar dat waren meen ik niet de neoliberalen maar ouderwetse socialisten... Die zouden het allemaal wel even regelen me de Metro.