Joop

Veelbelovend corona-vaccin mogelijk in 2020 al op de markt

  •    •  
20-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-07-20 om 19.22.18
Een veelbelovend vaccin tegen het coronavirus komt mogelijk dit jaar al op de markt. Onderzoekers van de Britse universiteit Oxford hebben geconcludeerd dat het vaccin bij een eerste groep proefpersonen goed is aangeslagen. Goed nieuws ook voor de Nederlandse overheid dat vooraf al 300 miljoen vaccins heeft ingekocht. De testgroep is wel zeer beperkt.
Het vaccin is op 1077 mensen getest. De onderzoekers schrijven in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet dat het vaccin ervoor zorgt dat het lichaam antistoffen produceert en daarnaast ook T-cellen die ervoor zorgen dat het virus niet meer opnieuw wordt aangemaakt. Ook lijkt het vaccin weinig bijwerkingen te hebben.
Een groot bezwaar tegen het onderzoek is dat de testgroep zeer homogeen is, namelijk witte, gezonde mensen tussen de 18 en 55 jaar. De onderzoekers zijn inmiddels gestart met een grootschalig onderzoek waarin tienduizenden proefpersonen uit onder meer Brazilië en Zuid-Afrika het vaccin toegediend hebben gekregen. De onderzoekers hopen binnenkort ook in een lab gezonde vrijwilligers te kunnen besmetten met het coronavirus om vervolgens te testen hoe zij op het vaccin reageren.
Bronnen: RTL Nieuws, AD / cc-foto: pxhere
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 jul. 2020 - 20:13

15 juni - Sinovac reveals positive preliminary data for COVID-19 vaccine - http://www.pmlive.com/pharma_news/sinovac_reveals_positive_preliminary_data_for_covid-19_vaccine_1342274 In Brazilië hebben zich 100.000 vrijwilligers voor een grootschalige test gemeld, die gisteren is begonnen. De verwachting is dat begin september ca 9000 mensen zullen zijn gevaccineerd. Bijna synchroon hieraan loopt een Russisch programma. Het enthousiasme dat sommigen hier aan de dag leggen voor het kapitalistische systeem in het algemeen en de VS in het bijzonder begrijp ik dan ook niet helemaal. Overigens voorspel ik dat het Chinese vaccin hier -en vooral in de VS- weinig kans zal maken, omdat al gauw via facebook bekend zal worden dat de Chinezen het vaccin gebruiken om ons een nano-chip in te spuiten, waardoor ons gedrag ons levenslang meetbaar wordt gemaakt. Als Trump de verkiezingen wint wordt het in de VS na indringende oproepen van Alex Jones & Co dan zelfs verboden

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 jul. 2020 - 20:50

UK '95% sure' Russian hackers tried to steal coronavirus vaccine research - https://www.theguardian.com/world/2020/jul/17/russian-hackers-steal-coronavirus-vaccine-uk-minister-cyber-attack July 21, 2020 - (New York Times) – The Justice Department accused a pair of Chinese hackers on Tuesday of targeting vaccine development on behalf of the country’s intelligence service as part of a broader yearslong campaign of cybertheft aimed at industries around the world, including defense contractors, high-end manufacturing and solar energy companies. - https://bioethics.com/archives/51687 Het is één groot complot en natuurlijk mogen we niet toelaten dat die kopieën op de westerse markt komen: die zijn niet zuiver genoeg, hebben teveel bijwerkingen, de werkingsgraad ligt 2% lager als in ons eigen vaccin en in de westerse vaccin's zit gegarandeerd geen nanochip. Het is alleen wel 5x zo duur, voorspelde Nostradamus.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 jul. 2020 - 0:48

Het merkwaardige is wel, dat nergens in de Nederlandse pers te lezen is, dat in Brazilië op dit moment ook -tegelijk- een grootschalig onderzoek met een Chinees vaccin loopt en dat Rusland claimt ook net zover te zijn met het testen.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 jul. 2020 - 20:01

15 juni - Sinovac reveals positive preliminary data for COVID-19 vaccine - http://www.pmlive.com/pharma_news/sinovac_reveals_positive_preliminary_data_for_covid-19_vaccine_1342274 In Brazilië hebben zich 100.000 vrijwilligers voor een grootschalige test gemeld, die gisteren is begonnen. De verwachting is dat begin september ca 9000 mensen zullen zijn gevaccineerd.

Thuiszitter
Thuiszitter20 jul. 2020 - 22:11

Zou geweldig zijn als men het dit jaar voor elkaar krijgt. Juich nog niet en vraag mij tegelijkertijd af hoe het mogelijk is dat in het begin van deze ellende met stelligheid werd beweerd dat een werkend vaccin minimaal jaren op zich liet wachten .

Spierbal
Spierbal20 jul. 2020 - 19:26

Dit jaar? Waarschijnlijk al september

GoudenBergen
GoudenBergen20 jul. 2020 - 17:50

Dit is een goed bericht. Een vaccin ontwikkeld in het VK en een geneesmiddel (remdesivir) in de VS. Het "neo-liberalisme" heeft ook zo zijn voordelen.

6 Reacties
Spierbal
Spierbal20 jul. 2020 - 19:26

Lol niemand denkt in die termen, ik lees het eigenlijk alleen hier.

Jonathan2
Jonathan221 jul. 2020 - 1:55

Als je een universiteit als voorbeeld van neoliberalisme moet aanhalen, is het wel treurig met zijn voordelen.

Berend5
Berend521 jul. 2020 - 7:49

Leuk geprobeerd, maar er staat toch duidelijk de “universiteit van Oxford” ofwel de overheid moet weer het eens oplossen en dus niet de neo liberale markt.

GoudenBergen
GoudenBergen21 jul. 2020 - 9:25

@Berend Het viel me op dat beiden zijn ontwikkeld in landen die bekend staan als neo-liberaal. De universiteit van Oxford wordt uiteindelijk betaald met belasting geld dat in Engelse bedrijven wordt verdiend. En zowel Oxford als Cambridge behoren tot de absolute top. Remdesivir werd ontwikkeld door Gilead Inc., een bedrijf uit Californië, als geneesmiddel tegen ebola. Het bleek daartegen niet te werken, maar wel tegen COVID-19. Vergeet ook niet dat de helft van alle topuniversiteiten en onderzoeksinstituten van de wereld zich in de VS bevinden. Het is in Amerika gebruikelijk om, als je succesvol bent, geld te schenken aan je alma mater. Hardvard heeft daarom 41 miljard (!) dollar in kas en heeft dus de staat helemaal niet nodig.

GoudenBergen
GoudenBergen21 jul. 2020 - 9:25

belasting geld = belastinggeld

GoudenBergen
GoudenBergen21 jul. 2020 - 9:40

De VS heeft wel een probleem. Er wordt te weinig belasting betaald, waardoor de sociale voorziening slecht zijn en de infrastructuur wordt verwaarloosd. Dat moet zeker verbeteren. Maar dat laat onverlet dat het kapitalisme staat voor vrijheid en welvaart en daarom veel beter is dan communisme of hard-core socialisme *) wat alleen maar armoede en onderdrukking oplevert. Daarom is nu vrijwel de hele wereld in een of andere vorm kapitalistisch. Daarom verbaast het me dat er nog mensen zijn die streven naar een marxistische staat. Deze totaal wereldvreemde, utopistische luchtfietsers kunnen via de stembus nooit invloed krijgen. Daarom grijpen ze de klimaatproblematiek en andere maatschappelijke problemen aan om hiermee invloed te verwerven en de maatschappij ingrijpend te veranderen in socialistische/communistische richting. *) i.t.t. het hard-core socialisme is de sociaaldemocratie wel nodig om de scherpe kantjes van het kapitalisme af te halen