Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel werkgevers doen niets dan hoeren, snoeren en taxi rijden

  •  
15-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4187 keer bekeken
  •  
48031203012_8cf41cb08d_o

Drank en sigaren

© cc-foto: fs999

De Arbo-Unie maakt zich zorgen over het feit dat werkgevers hun personeel te weinig aanspreken op gewicht en algemeen voorkomen.  Dat rookt, drinkt en schranst maar, hetgeen leidt tot gezondheidsproblemen, ziekmeldingen en mindere prestaties, aldus het onderzoek Gezonde Leefstijl. Het wordt helemaal urgent omdat mensen tegenwoordig zoveel jaren moeten doorwerken. Wrakke vijftigers en zestigers schaden de output . Daarom is een gezonde leefstijl al op jonge leeftijd essentieel. Dan blijft er om zo te zeggen meer werkkracht over als je op leeftijd bent.

Prof. dr. Dirk van Rheenen, bestuurder van de Arbo Unie en verbonden aan Nyenrode Business University, zegt:  "Laten we het huidige maatschappelijke momentum over gezond leven met beide handen ook op de werkvloer aangrijpen. We zien dat werkgevers zitten te springen om gezonde en vitale mensen, terwijl veel werknemers flink ziek zijn geworden door Corona vanwege een ongezonde leefstijl. Beide partijen hebben er dus baat bij om te zoeken naar de beste manier om gezond te zijn en gezond te blijven."

Opnieuw wordt om de hete brei heen gedraaid. Er zitten me daar wat papzakken in de directiekamers. Elke gemeente kent café-restaurants en besloten sociëteiten, waar de lokale werkgevers zich gezamenlijk vol laten lopen nadat zij eerst een bodem hebben gelegd met vette gerechten. Let eens op de rode kop waarmee de baas maar al te vaak op het werk verschijnt. Stel je de zogenaamde zakenreizen voor en de tripjes waarbij absoluut de secretaresse mee moet om de belangrijke besprekingen met de zakenvrienden te notuleren. Denk je de luxebordelen in, waar jij met je modale inkomen nog niet eens aan de deur mag kloppen. De baas gaat er heen met zijn internationale relaties waarbij als smoes wordt gebruikt dat zij het vanuit hun cultuur nu eenmaal verwachten.

Veel werkgevers leven uitermate ongezond. Het is niets dan hoeren, snoeren en taxi rijden als zij zich tenminste geen auto met chauffeur  veroorloven. En dat terwijl je een heldere kop nodig hebt om de juiste zakelijke beslissingen te  nemen. Door hun leefstijl brengen werkgevers de onderneming in gevaar en daarmee de werkgelegenheid van hun personeelsleden. Die zijn daar voor het behoud van hun bestaansbasis wel van afhankelijk!

Het is aan de vakbonden en de ondernemingsraden om deze kat eindelijk de bel aan te binden. Mens sana in corpore sano, zeiden de oude Romeinen al. Zij vergoeilijkten weliswaar de slavernij en schreven daar een uitgebreide wetgeving over maar dat is nog geen reden om niet soms naar ze te luisteren: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Van werkgevers mag verwacht worden dat zij goed op zichzelf passen. Voor drank en drugs is in hun leven geen plaats, op een enkel wijntje na, vooruit één enkel whisky´tje na gedane arbeid. En dan het liefst alcoholvrij. Dat is tegenwoordig overal verkrijgbaar. Ook dienen zij uitgebalanceerde maaltijden tot zich te nemen. 

Minister van Gennip van Sociale Zaken zou wetgeving moeten ontwerpen, die werknemers recht geeft op een maandelijkse schadetoeslag als de baas er een ongezonde leefstijl op na houdt. Dat brengt immers extra risico met zich mee voor het behoud van hun functie. Daar mag best een financiële compensatie tegenover staan, bijvoorbeeld om een extra buffertje te vormen voor kwade tijden als erfgenamen het bedrijf liquideren, nadat de eigenaar aan een hartvervetting is bezweken. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast over politiek en geschiedenis van Han van der Horst en John Knieriem. 

Het begin van La Grande Bouffe 

cc-foto: fs999

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.