Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel Schiphol-vluchten leveren de Nederlandse economie niets op

  •  
02-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1770 keer bekeken
  •  
schiphol

De Nederlandse economie kan groeien als Schiphol krimpt. Maar liefst een op de drie vluchten op de luchthaven levert de Nederlandse economie namelijk niets op. Het gaat om vluchten met hoofdzakelijk overstappers, die de omwonenden van Schiphol wel geluidsoverlast bezorgen maar verder geen cent uitgeven in Nederland. Dat concluderen luchtvaartexperts Paul Peeters van de Breda University of Applied Sciences en Eric Pels van de VU Amsterdam na nieuw onderzoek in opdracht van stichting Natuur & Milieu.

De conclusies van Peeters en Pels staan haaks op de modellen van de overheid waarin elke extra vlucht wordt gezien als een zegen voor de economie. Luchtvaartexpert Koenraad Backers van Natuur & Milieu hekelt de methode van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. “Betrouwbare informatie geven is cruciaal voor goede besluitvorming. De huidige I&W-methode doet dat niet en zet publiek, politiek en beleidsmakers op het verkeerde been.”

“Als je alsmaar doorgroeit, leveren extra vluchten steeds minder extra’s op”, legt onderzoeker Peeters uit aan de NOS. “In die situatie zitten we nu. Tegelijk ligt Schiphol in een ontzettend dichtbevolkt gebied en hebben veel mensen er last van.”

Vliegverkeer zorgt niet alleen voor geluidsoverlast en luchtvervuiling, maar verergert ook de klimaat- en stikstofcrises.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.