Joop

Veel racisme onder de pet bij politie

  •    •  
11-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
486 keer bekeken
  •  
ANP-32776627

© 2015-05-29 20:29:10 Enschede - Op vrijdag 29 mei heeft de politie in samenwerking met de gemeente Enschede en het OM diverse acties uitgevoerd gericht op de aanpak van drugsgerelateerde overl

Muzikant Typhoon werd onlangs staande gehouden door de politie omdat zijn profiel “verdacht” was. Een zwarte man die in een dure auto rijdt, dat kan alleen maar drugsgeld zijn, aldus de dienstdoende agent. Typhoon deelde het voorval op sociale media, wat een flinke discussie op gang bracht over etnisch profileren en discriminatie door de politie. De dienstdoende surveillanten werden berispt door hun leidinggevenden en volgens woordvoerder Ruud Visser (Zwolle) zou deze casus uitgebreid worden besproken binnen de politie om herhaling te voorkomen.
Die uitgebreide bespreking vindt in ieder geval op op het besloten bedrijfsnetwerk plaats. En wat blijkt? De agenten hebben helemaal geen moeite met etnisch profileren. Sterker nog; veel van hen vindt dat er helemaal niets mis mee is, zo achterhaalde NRC Handelsblad. Hoewel de politie benadrukt dat etnisch profileren níet de werkwijze van de Nederlandse politie is, en dit slechts zou gaan om een betreurenswaardig incident, blijkt uit het intranet van de politie dat de agenten die uiteindelijk het werk doen er toch anders over denken. Volgens de politietop en minister Van der Steur komt etnisch profileren slechts incidenteel voor, volgens de agenten is het “aan de orde van de dag”. Een bloemlezing van de reacties:
"Profilering hoort bij politiewerk. Je ontkomt dan niet aan criteria als huidskleur, leeftijd en geslacht. Omdat het nu een bekende persoon betreft wordt er buitensporig veel aandacht gegeven aan deze staande houding."
"Wat moeten we nou! Patsers controleren of niet? Controleer je een keer een patser, krijg je deze reactie. En vlug je excuses aanbieden natuurlijk!"
"Etnisch profileren? Nee. Dat is gewoon je werk doen. Net als wat de collega’s die die snuiterbol hebben gecontroleerd, hebben gedaan. Gewoon goed gewerkt."
"Iedereen binnen onze organisatie is vol lof als Roemenen, Polen en Bulgaren vaak zonder enige aanleiding gecontroleerd worden. Waar is de kritiek dan, vraag ik me af. Of komt er alleen kritiek als er sprake is van een kleurtje?"
"Indien blonde knappe meisjes vaak betrokken zijn bij criminele activiteiten is het in mijn ogen niet vreemd dat deze groep mensen meer aandacht krijgt van de politie."
Zelfs de Zwartenpietendiscussie wordt erbij gehaald:
"Er moet vanuit de korpsleiding eens een zinnig bericht richting media gaan over etnisch profileren en waarom dit in bepaalde gevallen nodig blijkt te zijn. (…) Maar ja, als we bij een simpel eeuwenoud kinderfeest als Sinterklaas niet meer van zijn zwarte hulp mogen genieten, hoe willen we dan zoiets oplossen?"
Amnesty International zet zich in tegen etnisch profileren en laat in een reactie weten geschrokken te zijn van de uitgelekte intranetreacties. Gebrig Klos:
"Agenten vinden controles zoals die van Typhoon blijkbaar normaal. Weinig agenten lijken zich te realiseren dat zo’n controle voor een burger – al helemaal als het de zoveelste onterechte controle is – een ingrijpende ervaring is. Het toont des te meer aan dat het tijd is voor duidelijkere regels rond controles op straat."
Onder de reacties van de agenten – die onder hun eigen naam reageren – zaten ook racistische reacties. Die zijn inmiddels verwijderd, zo laat de politie weten. Met agenten die er een zienswijze op nahouden die niet strookt met wat de politietop zou willen, zal een gesprek aangegaan worden.
Dat etnisch profileren door politie lang niet incidenteel is, legde Typhoon onlangs uit in het VARA-radioprogramma De Nieuws BV.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (252)

Ra Ra
Ra Ra18 jun. 2016 - 8:10

Ik (blank) ben ook weleens aangehouden in de wagen van mijn vader vroeger met de opmerking 'zo'n jongen in de zo'n auto, wat moet ik nu denken' Het was niet de combinatie huidskleur en dure auto, het was de combinatie leeftijd en dure auto. Die combinatie kan bijvoorbeeld ontstaan als je succesvol voetballer bent maar niet als zodanig herkent wordt (Kenneth Vermeer), succesvol muzikant maar niet als zodanig herkent wordt (typhoon), in iemand anders zijn auto rijdt (ikzelf), etc. Logisch dat de politie even om een verklaring vraagt toch?

Zandb
Zandb13 jun. 2016 - 12:11

Heupscheuten geeft op de vraag: ”Wat is je advies om af te komen van je huidskleur?” het volgende hilarische antwoord: "Onberispelijk gedrag? Je behoudt je huidskleur, maar je verdwijnt uit de verkeerde statistieken." Wat is dat voor onzin? Wat kan willekeurig welk mens doen om zich aan een gemiddelde, aan meetellen in een statistiek te onttrekken! Juist helemaal niets. Want je bent gewoon afhankelijk van anderen op dat punt. Voor mij illustreert dat de zeer discriminerende denkwijze die daaraan ten grondslag ligt: De idee dat je als brave burger niet discrimineert als je statistische gegevens op deze wijze hanteert.* * Voor Haastig nog even: Ik vind dus dat het zo is!

Mary Jane
Mary Jane13 jun. 2016 - 3:09

Ik vraag me af waarom zoveel mensen er bezwaar tegen hebben dat de politie zich ook aan de regels moet houden? Vinden ze het soms spannend, als de politie zomaar willekeurig mensen gaat aanhouden, gewoon omdat hun uiterlijk ze niet bevalt?

Tricky
Tricky12 jun. 2016 - 11:54

Het probleem bij etnisch profilerennis dat steevast de meerderheidsgroep daarbij biiten schot blijft. Etnisch profileren vindt altijd plaats vanuit de meerderheid jegens de minderheidsgroepen. De argumenten die voor deze vorm van profileren worden aangevoerd negeren structureel dit perspectief. De verzonnen voorbeelden die worden aangevoerd om aan te geven dat ook een lid van de meerderheidsgroep onder omstandigheden ook last zou kunnen hebben van etnisch profileren overtuigen niet, simpelweg omdat dat in de realiteit nooit gebeurd. Daarom is etnisch profileren fout en niet goed te praten. In absolute aantallen zijn er nog altijd meer witte autochtone criminelen dan anderen. Toch hebben de autochtone witte nederlanders niet of nauwelijks last van onterechte staande houdingen. Dat valt gewoon niet recht te praten door de reaguurders die dit allemaal aan ons willen uitleggen. Iets wat niet uit te leggen valt kun je nu eenmaal niet verdedigen.

Leowieke
Leowieke12 jun. 2016 - 11:22

"Etnische profilering is ook niet om boeven te vangen. Het is bedoeld als constante machtsvertoon tegen migranten. Niet criminele migrant ervaart het zo en niks anders." Om gedrag in de praktijk te kunnen interpreteren heb je statistische gegevens nodig, en de statistieken rechtvaardigen deze manier van benaderen moet wel gebaseerd zijn op individuele fatsoenlijke benadering.

1 Reactie
Freeman2
Freeman213 jun. 2016 - 8:15

{"...de statistieken rechtvaardigen deze manier van benaderen..."} Ik denk dat je niet bewust van ben dat dezelfde statistieken en methode rechtvaardigen onder andere ook de totalitaire staat en totalitaire methoden. Afgezien van het feit dat je geen rekening houdt met de Grondwet en de Internationale verdragen over de mensen rechten dat Nederland ondergetekend heeft.

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 10:20

Etnische profilering is ook niet om boeven te vangen. Het is bedoeld als constante machtsvertoon tegen migranten. Niet criminele migrant ervaart het zo en niks anders. Het etnisch profileren van migranten herinnert hen aan repressieve macht dat blanke meerderheid erover beschikt om ermee migranten onder druk te houden en voorkomen dat zij gelijke positie kunnen opeisen als autochtonen. Het controleren van wie de eigenaren van dure auto’s zijn en wie die gebruiken en hoeveel ze verdienen enz.. zijn gegevens die ook achter tafel te achterhalen zijn. Daarvoor hoeft men niet op straat eigen macht vertonen!

5 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten12 jun. 2016 - 11:12

''Het etnisch profileren van migranten herinnert hen aan repressieve macht dat blanke meerderheid erover beschikt om ermee migranten onder druk te houden en voorkomen dat zij gelijke positie kunnen opeisen als autochtonen.'' Zo, en waar hebben zij die zeer kwade herinneringen dan wel opgedaan?

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete12 jun. 2016 - 11:30

" Etnische profilering is ook niet om boeven te vangen. Het is bedoeld als constante machtsvertoon tegen migranten. " Kwaadaardige onzin. Probleem is juist dat vooral niet westerse jongeren geen enkel respect hebben voor de veel te soft op tredende politie. " Niet criminele migrant ervaart het zo en niks anders. " Probleem zijn dus de vooroordelen van de migrant. " Het etnisch profileren van migranten herinnert hen aan repressieve macht dat blanke meerderheid erover beschikt om ermee migranten onder druk te houden en voorkomen dat zij gelijke positie kunnen opeisen als autochtonen. " Wat een onzin, er zijn migranten op alle posities te vinden. Bovendien; niemand, ook de meest autochtonen autochtoon kan posities opeisen. Je moet er toch echt wat voor doen. " Het controleren van wie de eigenaren van dure auto’s zijn en wie die gebruiken en hoeveel ze verdienen enz.. zijn gegevens die ook achter tafel te achterhalen zijn. " Maar of iemand zwart geld verdient, of iemand wapens of drugs verhandeld niet.

JvHout2
JvHout212 jun. 2016 - 11:45

Ja hoor. Onze politie en andere overheidsdiensten scheppen er een satanisch genoegen in om minderheden en het liefst die met kleurtje te treiteren en te vernederen. Ik vraag mij echt af wat jou in Nederland allemaal is overkomen dat je zo een verwrongen beeld hebt van de autochtone Nederlanders en vooral de politie. Misschien kun je tipje van de sluier oplichten.

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 20:26

@ Phoenix van Milete 12 juni 2016 at 13:30 Ik heb zelf geen gering respect voor een apparaat die niet mij, maar mijn kleur ziet. Jij bent blank en niet onderhevig aan etnische profilering en heb je ook geen recht om in plaats van mij te bepalen in zo’n geval welke gevoelens moet ik hebben en aan wie respect tonen. Dat migrant van etnische profilering geen misdaadbestrijding maar iets anders ziet is geen vooroordeel maar een op ervaring gebaseerde “mening”. Wil je je eigen positieve vooroordelen als waarheid te verkopen aan migranten die het anders ervaart? Migrant mag wel veel “posities opeisen” of hij het ook verkrijgt is iets anders. Dus je preek reikt niemands oren! [Maar of iemand zwart geld verdient, of iemand wapens of drugs verhandeld niet.] En dat vinden ze in de auto van Vermeer of Typhoon?

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 20:32

@ JvHout 12 juni 2016 at 13:45 Volgens je logica moet Wilders een zeer diepe trauma overgekomen zijn om zo afwijzend tegenover establishment zich positioneren! Zie/zoek jij altijd achter politieke standpunten persoonlijke motivaties / verhalen?

x.x
x.x12 jun. 2016 - 10:18

Kan iemand mij uitleggen waarom je niet op kleur mag profileren maar wel op geslacht en/of leeftijd? Is toch allemaal discriminatie? Of is de ene discriminatie erger dan de andere? Volgens de wet niet....

5 Reacties
Zandb
Zandb12 jun. 2016 - 11:24

Het is niet altijd zo makkelijk om sluitende regels te bedenken voor wat ontoelaatbaar discrimineren is. Want er is veel variatie mogelijk: Als je iemand zoekt om de rol van een chinees te spelen, zal je niet iemand zoeken die er niet als Chinees uitziet, bv. Het criterium is dat je mensen in gelijke gevallen, gelijk behandelt. Als je een leeftijdsgrens instelt doe je dat bv, als je bepaalt dat alleen blanken toegang hebben tot iets doe je dat niet. Als je belastingtarieven vaststelt discrimineer je niet. Bepaal je dat alleen mensen boven een bepaalde inkomensgrens mogen studeren, dan wel. Als er leerplicht is, dan kun je mensen niet verplichten om daarvoor te betalen, anders dan via belastingen. Daarom zijn bv ouderbijdragen voor leerplichtige leerlingen ook altijd "vrijwillig".

x.x
x.x12 jun. 2016 - 13:56

@zandb Wat een warrig verhaal. Ging niet over belasting betalen. Mijn vraag is als je niet etnisch mag profileren mag je dan wel op leeftijd of geslacht profileren... Indien ja dan is er dus een 'rangorde' in discriminatie..

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2016 - 15:30

Door verzekeringsmaatschappijen? De belastingdienst? Aan leeftijd kun je niets doen aan sekse ook niet (nou ja behalve ingrijpende operaties).

Freeman2
Freeman213 jun. 2016 - 8:11

Discriminatie is nooit goed te praten. Neoliberalen proberen dit bijvoorbeeld in verzekeringszaken als economisch wetmatigheid model te verhullen. Waar het in deze discussie over gaat is dat naast bijvoorbeeld geslacht en leeftijd worden allochtonen EXTRA gediscrimineerd ten opzichte van het rest op afkomst en kleur huid. Daar is de VN harte voor mensen rechten en verschillende internationale verdragen dat Nederland heeft mede ondergetekend en natuurlijk de Grondwet ook die deze gang van zaken niet toelaten.

Zandb
Zandb13 jun. 2016 - 12:00

x.x. Het gaat inderdaad niet over "belasting betalen". Het gaat over wat discriminatie is en wat niet. Daarvan geef ik uiteenlopende voorbeelden om te laten zien "hoe het werkt". Blijkbaar voor u niet duidelijk genoeg. Er is geen rangorde in discrimineren: Het mag of mag niet. Een leeftijdsgrens of een bepaalde loongrens instellen is niet discriminerend omdat zo'n grens voor iedereen geldt; je behandelt dus iedereen in gelijkje gevallen gelijk. Zwarte mensen wel en anderen niet controleren is wel discriminerend omdat je dan mensen in gelijke gevallen ongelijk behandelt.

poeslief
poeslief12 jun. 2016 - 9:29

Je zou toch denken dat ook binnen de politie organisatie er voldoende personen zijn die beseffen dat de grootste boeven bankiers en politici (de o zo verheven wetgever) zijn. Bankiers brengen grote delen van de wereld crisis, armoede, verval en politici zeggen 'dat het goed is'......... Als justitie daadwerkelijk de belangen v/d samenleving voorop had staan dan zouden onze bajes' vol zitten met witteboordencriminelen en de politici die ons land verkocht hebben aan die witteboordencriminelen. En uiteraard dienen drugsdealers en andere criminelen aangepakt te worden, alleen blijft het 'boefjes vangen' en niet de schurken.

L.Brusselman
L.Brusselman12 jun. 2016 - 8:12

Nog geen vijftien jaar na de oorlog geboren. Mijn ouders waren brave lieden die nooit iets negatiefs over de politie opmerkten Maar bij buren en tijdens vakanties merkte ik dat er een groot wantrouwen tegen hen bestond,met reden leerde ik later. Ze hebben zich tijdens de bezetting met veel ijver nuttig gemaakt,en niet ten favuere van de eigen bevolking.Dat feit is altijd zorgvuldig genegeerd en in de geschiedenisboekjes vergoeilijkt. Maar het is iets dat ik altijd in mijn achterhoofd hou nu er in Nederland een blonde gek de baas dreigt te worden

rbakels
rbakels12 jun. 2016 - 8:08

Strafrecht is een vergaand middel en moet dus heel zorgvuldig worden ingezet. Het straf(proces)recht ken allerlei dwangmiddelen (van staande houden tot gevangenneming) en bepaalt uitdrukkelijk dat die uitsluitend jegens verdachten mogen worden ingezet, en een verdachte is een individu jegens wie "een redelijk vermoeden van schuld" bestaat, waarbij het woord "redelijk" een speciale betekenis heeft, namelijk dat het met concrete argumenten verklaarbaar moet zijn uit "feiten of omstandigheden" (art. 27 lid 1 Wetboek van Strafvordering). "Deze man behoort tot een groep waar verhoudingsgewijs veel criminelen in zitten" is niet voldoende. Voor strafvordering geldt (net als voor het strafrecht zelf) een strikt "legaliteitsbeginsel", d.w.z. dat alleen mag wat bij "formele wet" (wet van het parlement) geregeld is. Opstelten wilde dat afschaffen, maar dat is heel gevaarlijk. Alleen gedragingen die specifiek in de wet zijn opgenomen zijn strafbaar. Dat is een grondrecht: "nulla poena sine lege" in juridische potjeslatijn. Totalitaire regimes hebben vaak wetten die maken dat burgers eigenlijk altijd strafbaar zijn, en dus altijd tegen hen kan worden ingegrepen als ze hun niet aanstaan. Zo bepaalden de nazi dat alles strafbvaar was wat tegen het Nationaal-Socialistische gedachtegoed indruiste. Eigenlijk nog erger is dat het strafprocesrecht (strafvorderingsrecht) zo ver wordt opgerekt dat iedereen, althans grote groepen van de bevolking als verdachte worden beschouwd en dus aan dwangmiddelen worden blootgesteld. Dan zijn we aan het afglijden naar een totalitaire politiestaat. En als Wilders volgend jaar een monsterzege behaalt zal hij dat van harte toejuichen. Als ze drugscriminelen willen pakken kunnen ze beter naar geldstromen kijken. En het zou zeker ook helpen als de handel in softdrugs wordt gelegaliseerd en er een einde kan komen aan dat belachelijke "gedoogbeleid". Dan zal de prijs van softdrugs wel inzakken, zodat criminelen andere luccratieve "business" gaan zoeken. De nadruk ligt erg op het feit dat Van der Steur zijn Ministerie niet in de hand lijkt te hebben, en verder opvallend onhandig met de Kamer omgaat. Dan zijn echter maar details als de politie een staat in de staat aan het worden is die grondrechten aan z'n laars lapt.

2 Reacties
ikdus2
ikdus212 jun. 2016 - 17:32

hear hear mijn stem heb je

Paul250371
Paul25037114 jun. 2016 - 14:48

De mijne ook

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!12 jun. 2016 - 6:56

Wachten tot de eerste met een kofferbak vol AK's en bommen wordt vrijgesproken vanwege vormfouten als profilering? Het moet niet te gek worden maar een beetje profileren zou geen kwaad moeten kunnen. Maar rotte appels onder de agenten zullen er zijn die te ver door slaan maar die kunnen weer opgeleid worden of ontslagen.

2 Reacties
Bobby Byrd
Bobby Byrd12 jun. 2016 - 9:49

De kans bestaat natuurlijk ook dat er een kofferbak vol AK's en bommen aan de aandacht ontsnapt omdat de blanke onschuldig ogende bestuurder volgens oom agent niet aan het profiel voldeed. Profileren doet absoluut kwaad: het vertroebelt het zicht op de echte criminelen. Het is ook verspilling van tijd en mankracht.

Jantje68
Jantje6812 jun. 2016 - 10:38

Politieagenten zijn bovendien vrijwel altijd met z'n tweeën ingezet is steeds wisselende diensten. De bewegingsruimte om zaken te doen die het daglicht niet kunnen verdragen zijn beperkt.

Marri2
Marri212 jun. 2016 - 6:39

Wat hier zo nadrukkelijk " etnisch profileren " wordt genoemd , is feitelijk gewoon " statistisch selecteren" Alleenreizende blanke man naar Suriname : drugshandelaar Jonge blanke man met tattoos en een veel te grote auto : drugsrunners Etc ec

4 Reacties
Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 10:11

@ Marri 12 juni 2016 at 08:39 1.930.000 mensen verdacht maken en lastigvallen omdat onder hen 70 duizend als verdachte in aanmerking komen, is ook genoeg reden om de hele politieapparaat en westers mensen als vijand zien. Dat is ook ”statistisch selecteren”. Toch? (Onder niet ± 2 miljoen westerse allochtonen zijn 70 duizend verdachten.)

JvHout2
JvHout212 jun. 2016 - 10:40

Of wat dacht u van groeperingen als kampbewoners, leden van motorclubs en leden van de harde kern van eredivisieclubs? Deze groeperingen worden ook op statistische gronden intensiever gecontroleerd. Daarmaast is etniciteit is meestal slechts een secundair selectiecriterium omdat dit in combinatie met een opvallende auto, verdachte gedragingen etc. een rol speelt. Er is veel voor te zeggen om van "statistisch profileren" te spreken i.p.v. "etnisch profileren".

Buzzer
Buzzer12 jun. 2016 - 23:41

@bidar ik heb toch sterk het vermoeden dat de politie niet de capaciteit heeft om 1.930000 mensen lastig te vallen

Sardar2
Sardar213 jun. 2016 - 9:34

@ Buzzer 13 juni 2016 at 01:41 “geen capaciteit” Klopt. Het gaat over de potentieel een crimineel te kunnen zijn. Dat potentie wordt niet toegekend aan blanke autochtonen. Dat getuigt van officiële verdachtmaking en tweedeling (segregatie) door overheid die moet juist toezien op de realisatie van gelijkheid beginselen voor alle burgers. Maar het is opmerkelijk dat niemand het ziet dat politie feitelijk kan niet iedereen controleren, en dus etnische profilering gaat over het ontnemen van gelijkheid beginselen van migranten door overheid zelf. Dat is een institutionele houding.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2016 - 3:47

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
mulligan
mulligan12 jun. 2016 - 9:24

En voor u is een plaats of situatie opzoeken hetzelfde als 'op straat rijden'? Als je bewust in een bepaalde hoek zoekt, zul je in die hoek iets vinden. Blijft dus de vraag wat er eerder was: de cijfers of het etnisch profileren.

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 10:04

@ Andre vd Plas 12 juni 2016 at 05:47 [Ajax shirt naar Rotterdam toe ten tijde van een Feyenoord-Ajax wedstrijd, dan ben je de pineut. Ga je als alleenstaande blanke man van middelbare leeftijd naar Tailand, dan ben je de pineut] Dat is iets anders dan elke dag de politie op je hielen voelen omdat je een andere kleur heeft. Een “Ajax shirt” kan altijd weggelaten worden, ook het reizen naar Thailand of alleen reizen. Wat is je advies om af te komen van je huidskleur? Bovendien als burger zou het ook geen probleem moeten zijn als politici op zoek is naar criminelen en wilt tijdelijk verschillende profileringen ervoor gebruiken incl. etnische profilering, mits men elders niet met hetzelfde profilering zijn kansen verliest in werk, onderwijs, zorg etc.

Jantje68
Jantje6812 jun. 2016 - 10:45

+1

Jantje68
Jantje6812 jun. 2016 - 10:52

@mulligan. staande houdingen zijn maar een klein onderdeel van de opsporing. De cijfers komen gewoon van bewezen feiten. Meeste zakkenroller = Roemenen. Met de Gay pride werkt de Amsterdamse politie zelfs samen met de Roemeense. Hoezo etnisch profileren? Zo zijn er een heleboel etnische groepen te profileren op een bepaalde misdaad. Wiet en drugs blanke mannen. Het is altijd onderdeel van een spectrum aan aspecten in een bepaalde context.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten12 jun. 2016 - 11:20

''Wat is je advies om af te komen van je huidskleur?'' Onberispelijk gedrag? Je behoudt je huidskleur, maar je verdwijnt uit de verkeerde statistieken.

mulligan
mulligan12 jun. 2016 - 23:23

Beste jan1234, ik zie niet meteen hoe uw reactie een antwoord is op mijn reactie, maar dat doet er even niet toe. Punt is, dat als men in een bepaalde hoek blijft zoeken, dan zal dat alleen maar bevestigend werken (confirmatie bias). Als ik uitkijk naar Roemenen, dan zal ik Roemenen vinden die zakkenrollen. Als ik uitkijk naar blanke mannen, dan zal ik wiet en drugs bij blanke mannen vinden. Zo bevestigen de cijfers zich dus zelf en zo lijkt profileren zichzelf te rechtvaardigen. Maar hoeveel niet-Roemeense zakkenrollers en niet-blanke wietdealers loop ik dan mis, simpel vanwege het feit dat ik niet eens naar hen uitkijk? Het is de eenvoudigste weg om te zoeken naar bevestiging; niet alleen omdat het doel eenvoudig te omschrijven is, maar ook omdat de weg naar het doel het meest eenvoudig is. Hou genoeg mensen aan of richt uw onderzoek vooral op mensen die aan een bepaald profiel voldoen en u zult op den duur vast vinden wat u zoekt. Daarmee lijkt uw theorie bevestigd. Alleen, het verhindert u om verder te kijken en een 'open mind' te houden. Want ondertussen zijn al die anderen, die hetzelfde op de kerfstok hebben, maar niet aan het plaatje voldoen en die u dus niet staande heeft gehouden of waar uw onderzoek zich niet op richtte, onbekommerd langs u doorgelopen. De cijfers zijn daarmee geen reële cijfers, maar cijfers die u zelf creëert en in stand houdt. Met een percentage aan opgeloste misdrijven dat jaarlijks beneden de 25% ligt, kan men onmogelijk stellen dat (etnisch) profileren een effectieve methode is. Men weet immers niet of een hoger percentage bereikt wordt als men het onderzoeksveld breder houdt en niet (uit gemakzucht, waarschijnlijk) in vooropgestelde nauwe straatjes zoekt.

mulligan
mulligan12 jun. 2016 - 23:34

Nou nee, meneer Heupscheuten, want omdat de huidkleur niet verandert, blijft men dus in hetzelfde hokje passen dat 'in de gaten loopt' en daarmee in diezelfde statistieken steken. Typhoon en Vermeer kunnen onberispelijk van gedrag zijn en onberispelijk rijden, toch zullen ze worden aangehouden, omdat het profielplaatje op hen blijft passen. Typhoon en Vermeer hebben geen enkele invloed op de statistieken (lees bovendien voor een nuancering daarvan mijn reactie hierboven). En verwachten dat geen enkele gekleurde medemens ooit meer een misdrijf zal plegen is net zo belachelijk als verwachten dat geen enkele blanke medemens ooit nog een misdrijf zal plegen. Kortom, uw suggestie is van geen waarde.

Bobby Byrd
Bobby Byrd12 jun. 2016 - 1:17

Tsja, als je te dom bent voor echt politiewerk kun je als agent nog altijd nog gewoon random bruine mensen gaan treiteren op straat. Heb je na een werkdag toch nog het gevoel dat je iets gedaan hebt, ook al heb je niets bereikt. Ziet er toch stoer uit voor de bühne of niet? Etnisch profileren is vooral een uiting van onvermogen en gemakzucht. Het is ook niet efficiënt. Tegen de tijd dat je klaar bent met het treiteren van tien willekeurige bruine mensen is de echte crimineel natuurlijk allang gevlogen! Had je al die tijd en mankracht nou maar gestoken in het zoeken van de echte dader. Ik zie het ook al voor me dat bruine en witte criminelen nu de handen ineen gaan slaan. Terwijl de een ergens op de hoek van de straat enorm bruin staat gaan wezen, rooft zijn roomblanke maat de tent leeg. Wat een verbroedering! Wordt het toch nog wat met die integratie. Eigen schuld oom agent: lamlendigheid wordt altijd afgestraft.

arbeider3
arbeider312 jun. 2016 - 0:21

Als statistieken zeggen, dat bijvoorbeeld 79% van de “donker getinte” bestuurders, van auto's boven een bepaalde aanschafwaarde, niet op een eerlijke manier verworven zijn, dan moet de politie op basis van dat profiel die mensen gewoon aan kunnen houden en controleren. In plaats van, dat Typhoon klaagt over “etnisch profileren”, kan hij natuurlijk ook zijn “niet zo nauw met de wet nemende fans” toe rappen en ze duidelijk maken, dat ze de boel verzieken voor Typhoon en andere “donker getinte” bestuurders die WEL op een eerlijke manier aan hun eigendommen zijn gekomen. Maar nee, niet Typhoon. Lekker jankmuilen en tegen de NL politie aanschoppen van 'zij hebben schuld' is veel gemakkelijker. En dit wordt dan ook nog door de politietop, politiek en media overgenomen. Ik ben van mening dat wij zo onze medeburgers niet helpen en hen op het (al in gebruik zijnde) verkeerde been zetten en wij, met zijn allen schaden, zo de door ons gewilde maatschappij.

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune12 jun. 2016 - 13:37

U praat crimineel gedrag goed

MilanSmidt
MilanSmidt11 jun. 2016 - 23:52

Ga met een gerust hart slapen nu deze racisten met een pistool op de heup een gesprek krijgen van hun leidinggevende racist met ook een pistool op de heup. Dan komt het wel weer goed.

Robles
Robles11 jun. 2016 - 21:56

Zo'n gelul dit. Ik reis meerdere keren per jaar van en naar Suriname als blanke. Ik reis alleen. Om die reden ben ik altijd de klos bij de 100% controle op drugs. Ik heb al uren in de wachtkamer gezeten op de luchthaven van Paramaribo. En ik heb ook op Schiphol apart gezeten. Dat komt ook door profilering. Man alleen, meerder keren naar Paramaribo.. Profilering hoort erbij. Zonder profilering pak je geen boeven. Natuurlijk baal ik als ik weer apart genomen wordt voor controle. Maar het is niet anders. Als je dat niet doet heb je geen controle meer.

11 Reacties
panterarosso65
panterarosso6511 jun. 2016 - 22:46

en als je als man alleen naar thailand gaat wordt als je terugkomt alles gecheckt of je geen kinderporno hebt

Mary Jane
Mary Jane11 jun. 2016 - 23:18

Wat bedoel je nu precies: je bent een boef, dus die profilering werkt? Of ben je juist geen smokkelaar en werkt die profilering dus niet?

mayhem
mayhem12 jun. 2016 - 5:56

Omdat jij gecontroleerd wordt op best logische gronden (alleen reizend, waarschijnlijk voor een kort verblijf en met weinig bagage) bestaan controles op basis van racistische voordelen niet? Het één sluit het ander niet uit.

Pawn
Pawn12 jun. 2016 - 7:16

U pakt het sportief op, vind ik, dat u vaak het haasje bent - terwijl u begrijpt waarom. Ik zou willen dat meer mensen zo volwassen reageren en realistisch waren.

Zandb
Zandb12 jun. 2016 - 8:09

Sjoerd; Maar ook bij die controles mag je niet etnisch profileren. Profilering, man alleen....., is natuurlijk geen etnisch profileren, zwarte man alleen.... is dat wel.

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 8:24

@ SjoerdV 11 juni 2016 at 23:56 [Natuurlijk baal ik als ik weer apart genomen wordt voor controle.] Jij reist 3-4 keer per jaar en je baalt van controle? En migranten die er wonen en dag in, dag uit bloot gesteld worden aan “controle” moeten 100-120 keer meer gaan balen. Dan wordt het geen balen maar ballen laten zien!

Dale S
Dale S12 jun. 2016 - 8:37

Gerrit Gerrit, echt ... dus als het een blanke man betreft is het GEEN etnisch profileren? Dus blanke mensen behoren niet tot een etnische groep volgens u? U verward de term etnisch met racisme. Een etniciteit is een sociaal-culturele identiteit, die een bepaalde groep mensen of een aantal bevolkingsgroepen verbindt. Daarom lijkt het me handiger om de term statisch selecteren vanaf nu te gaan gebruiken. Speciaal voor u.

Robles
Robles12 jun. 2016 - 12:12

@Mayem Controle op basis van racistische motieven is niet perse hetzelfde als etnisch profileren. Het woord klopt ook niet. Het is gewoon profileren op basis van statistieken. Die statistieken wijzen blijkbaar uit dat een meneer alleen (ongeacht kleur) die vaak voor korte verblijven naar Suriname vliegt een verhoogde kans heeft een smokkelaar te zijn. Het is niet anders. Leuk is het niet. Maar begrijpen doe ik het wel. En als je dan op Schiphol in de wachtkamer wordt gezet dan zit je tussen allerlei verschillende soorten mensen. Alle kleuren en leeftijden zijn dan wel vertegenwoordigd. Van de blanke toerist in korte broek en rare hoed tot aan de bejaarde Hindoestaanse man met een tas vol etenswaren.

Robles
Robles12 jun. 2016 - 12:18

@Bidar [En migranten die er wonen en dag in, dag uit bloot gesteld worden aan “controle” moeten 100-120 keer meer gaan balen. Dan wordt het geen balen maar ballen laten zien!] Mijn donkere vrouw wordt niet dagelijks gecontroleerd. Mijn donkere tienerzoon heb ik het gevraagd. Hij is wel eens aangehouden toen hij in mijn auto reed. Maar of dat was omdat hij donker is durft hij niet met zekerheid te zeggen. Ik sluit niet uit dat er wellicht racisten rondlopen bij de politie. Die zul je in elke beroepsgroep wel tegenkomen. Maar of profilering gelijk racistisch is lijkt me onzin.

Zandb
Zandb12 jun. 2016 - 15:17

Dale S; beter lezen: Er staat "man alleen" en er staat "zwarte man alleen" maar dat mag natuurlijk ook "blanke man alleen" of "Chinese man alleen" enz. zijn. Dus u had zich uw reactie kunnen besparen.

Dale S
Dale S14 jun. 2016 - 17:26

ZandB. Sjoerd gaf duidelijk aan dat hij blank is. Ik lees prima.

Jantje68
Jantje6811 jun. 2016 - 21:55

Nou dan vult die agent in dat je bent aangehouden omdat je vreemd gedroeg in zijn ogen. Den je nu werkelijk dat hij dan er in gaat zetten dat hij op huidskleur selecteert? Huidskleur is gewoon een van de factoren van profileren. Net als Man, Vrouw, Leeftijd etc. Ik begrijp werkelijk niet wat daar mis mee is. Als het werkelijk discriminatie was dan zouden ook donkere vrouwen vaak aangehouden worden. Daar heb ik Zefs Sylvana nooit over horen klagen.

4 Reacties
Mary Jane
Mary Jane11 jun. 2016 - 23:14

Vindt je het nou echt nodig om steeds weer als je iets niet begrijpt, iedereen daarvan op de hoogte te stellen?

Zandb
Zandb12 jun. 2016 - 8:15

jan; we hebben geen behoefte aan onbetrouwbare mensen, die de wet moeten handhaven. Ik kan me goed voorstellen dat serieuze agenten in de problemen kunnen komen omdat ze gebruik maken van hun ervaring. Maar we moeten wel agenten durven te confronteren met de regels waar ze zich aan moeten houden. En agenten moet ook zelf die confrontatie aandurven. Anders houden ze inderdaad om de verkeerde redenen aan. In de praktijk kunnen agenten invullen wat ze willen. Als u hen toevertrouwt dat ze daar dan maar een loopje mee nemen of gaan nemen, dan doet u de politie tekort.

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 8:25

@ jan1234 11 juni 2016 at 23:55 [Huidskleur is gewoon een van de factoren van profileren. Net als Man, Vrouw, Leeftijd etc. Ik begrijp werkelijk niet wat daar mis mee is] Hoe vaak ben je als man aangehouden? Mannen komen nu eenmaal meer dan vrouwen in criminaliteit terecht. En de mannen mannen met jouw profiel worden bijna nooit uitgesloten van werk of elders. Als men op basis van natuurlijke eigen kenmerken verdacht gemaakt wordt is het al genoeg erg. Voeg er structurele uitsluitingsmogelijkheden op basis van hetzelfde uiterlijke kenmerken toe. Dan is je uiterlijke kenmerken vogelvrij verklaard in dit land! Dat is etnische profilering! Boevenvangen techniek onder zwarten en gekleurden!

Acid Prune
Acid Prune12 jun. 2016 - 14:16

alle profilering is onacceptabel tenzij er specifiek een verdachte gezocht wordt met een profiel (bijvoorbeeld lelijke blanke man die voortdurend sadistisch zit te grijnzen - in dat geval dient men Rutte of Gerrit Zalm staande te houden) Het zomaar staande houden van burgers is in alle gevallen onacceptabel en hoort thuis in een heuse politiestaat . Dat dit al gebeurt is een grof schandaal !

Mary Jane
Mary Jane11 jun. 2016 - 21:23

Het is met de cultuur op veel politiebureaus in Nederland veel slechter gesteld als de meeste mensen zich realiseren. Meer en meer is de mentaliteit binnen geslopen, dat je het echt niet zo nauw hoeft te nemen met de regels, zolang het maar voor het goede doel is. Elke keer dat een ambtenaar iemand staande houdt zou hij daarvoor een bon moet invullen, met vermelding van de reden en het "slachtoffer" zou daarvan verplicht een doorslag moeten krijgen. En het is absoluut een vereiste dat er een advocaat aanwezig is bij alle verhoren, van het begin tot het einde. En filmen, elke keer als je de politie aan het werk ziet, filmen.

12 Reacties
Pawn
Pawn11 jun. 2016 - 21:39

Ik zie liever dat mensen andere dingen filmen, als wangedrag op de weg, vandalisme, agressiviteit op straat, inbraken en andere heterdaadjes.

Achterberghen2
Achterberghen211 jun. 2016 - 22:01

Mary, waarom film je niet criminelen? Dat dient een beter doel.

Robles
Robles11 jun. 2016 - 22:15

Mary Jane – 11 juni 2016 at 23:23 [En filmen, elke keer als je de politie aan het werk ziet, filmen. ] Waarom heb jij zo'n autoriteitsprobleem? Je hebt het over mensen die er voor kiezen om tegen een onderbetaald loon een dienende functie te bekleden. In wezen niet anders als verpleegkundigen of brandweermannen. En dan ga je zo idioot lopen reageren? Waarom solliciteer je zelf niet voor zo'n rotbaan dan.

panterarosso65
panterarosso6511 jun. 2016 - 22:48

neem nu het capelle geval men houdt wat jongens aan, jongens die bekend staan dat ze een strafblad hebben, jongens die voldoen aan de beschrijving van wat er net in het winkelcentrum is gebeurd. toch staan er meteen veel mensen bij te roepen discriminatie, toch wordt er gehinderd, toch proberen 2 van de jongens te vluchten en verzetten zich als ik iemand van de politie zie vluchten ga ik er vanuit dat ze iets op hun kerfstok hebben

Mary Jane
Mary Jane11 jun. 2016 - 23:11

Als je de politie aan het werk ziet bij het staande houden en het aanhouden van mensen, dan film je toch ook criminelen? Dat mag ik tenminste hopen, want waarom worden ze anders staande worden gehouden of aangehouden? Ik vraag me af waarom jullie er bezwaar tegen hebben dat de politie zich ook aan de regels moet houden? Vinden jullie het soms spannend als ze zo maar willekeurig mensen gaan aanhouden, omdat hun uiterlijk ze niet bevalt?

Molly Sweet2
Molly Sweet212 jun. 2016 - 6:10

Met alle respect Mary Jane, maar ik snap je gebruik van tegenwoordige tijd niet. Jij woont hier al een tijd niet meer, hoe weet jij dan wat er gaande is op Nederlandse politiebureaus? Is jouw oordeel niet gebaseerd op hoe jij denkt dat het is? Of hoe jij het je herinnert van toen je nog wel hier woonde? En dan ook nog: mag ik nog eens antwoord op mijn vragen? Ik informeerde niet naar je levensomstandigheden, al was dat wel je antwoord. Het is nogal oneerlijk discussieren als je mij voor racist uitmaakt en ik vraag je beleefd waarom, en jij geeft vervolgens geen antwoord meer. Moet ik je dan serieus blijven nemen?

RonVa
RonVa12 jun. 2016 - 7:26

[Het is met de cultuur op veel politiebureaus in Nederland veel slechter gesteld als de meeste mensen zich realiseren. Meer en meer is de mentaliteit binnen geslopen, dat je het echt niet zo nauw hoeft te nemen met de regels, zolang het maar voor het goede doel is.] Kun je dat ook onderbouwen? Vind je post verder erg typerend. De politie zoveel mogelijk dwarszitten, belemmeren en controleren. Je begrijpt vast dat je hiermee zelf aan het profileren bent? Alleen dan op basis van werkgever/ functie.

Zandb
Zandb12 jun. 2016 - 8:17

Achterberghen: Dat doet ze dan toch! Ze filmt dan toch criminelen als ze gelijk heeft en de politie filmt?

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 8:23

@ Achterberghen 12 juni 2016 at 00:01 Etnisch profilerend politie is ook een crimineel. Dat is soort Teveen-bon criminaliteit, oftewel witte privilege!

poeslief
poeslief12 jun. 2016 - 9:17

@pawn @achterberghen Heeft u last van tunnelvisie? Het is duidelijk dat ‘politie’ bij u een bijna heilige positie inneemt, ongeacht of zij zichzelf aan de wet houden. Vindt u werkelijk dat een wetshandhaver die de fout ingaat (wat kan gebeuren) en dit bagatelliseert of dit glashard ontkent (=liegen) nog de juiste persoon is om andere feilbare derden staande te mogen houden, aan te mogen spreken, beboeten of zelfs in hechtenis nemen? Dat een persoon die het eigen falen t.o.v. derden & de wet onder het tapijt veegt, nog voldoende zuiver op de graat is om onzuiverheden van anderen te kunnen en mogen beoordelen? Politie is een onmisbaar instrument, maar wel langs de maatlat van democratie en rechtstaat gemeten, indien wij democratie en rechtstaat hoogachten. Pawn & Achterbergehen bij u heb ik het vermoeden dat bovenstaande zin ophoudt na de 1e vijf woorden: Politie is een onmisbaar instrument (dikke punt). Ongeacht of en wat…..

Acid Prune
Acid Prune12 jun. 2016 - 14:33

[ Achterberghen 12 juni 2016 at 00:01 Mary, waarom film je niet criminelen? Dat dient een beter doel.] dat is toch wat ze vraagt de politie is verworden tot een criminele organisatie criminelen zie je amper op straat* politie is overal *Corrupte VVD-ers niet meegerekend

Zandb
Zandb12 jun. 2016 - 15:21

Molly Sweet; als er iemand geen recht heeft om serieus genomen te worden omdat die niet antwoordt, dan bent u dat. Dus niet zo'n hypocriete verwijt al is dat op zichzelf genomen terecht.

Van der Wal
Van der Wal11 jun. 2016 - 20:47

"Patsers controleren" is de gebruikelijke terminologie. Tiep het maar eens in in Google. Eerste hit: http://www.dichtbij.nl/tilburg/112/artikel/3971522/politie-en-belastingdienst-controleren-patsers-in-westerpark.aspx De belastingdienst doet dus ook mee, en volgens het artikel zelf de gemeente dus ook. Typisch gevalletje 'boter op het hoofd' bij de politietop.

1 Reactie
panterarosso65
panterarosso6511 jun. 2016 - 22:49

en heeft resultaten, regelmatig worden hier in rotterdam wapens drugs en grote bedragen geld gevonden

Rozemarijn Lucassen
Rozemarijn Lucassen11 jun. 2016 - 20:40

Ik kan iedereen aanraden om dit artikel te lezen, over etnisch profileren: https://decorrespondent.nl/4714/Hoe-criminelen-profiteren-van-etnisch-profileren/1303331726268-3c3b5ad8 Ook voor mensen die zich niet bekommeren om de gevoelens van personen die steeds vanuit etnisch profileren gecontroleerd worden is de methode blijkbaar verre van gunstig... Tenzij je een zware crimineel bent, dan werkt het mogelijk in je voordeel.

Pawn
Pawn11 jun. 2016 - 20:32

Veel racisme onder de pet bij de politie luidt de kop. Dat gaat me veel te ver - mede gelezen hebbend het verhaal in NRC vanmorgen. 'Boeven vangen' is en blijft een kerntaak van de politie. 'Profileren' - zeker niet alleen op huidskleur, maar op veel meer kenmerken - is daarbij nuttig. Het werpt vruchten af. Zeker niet mee ophouden dus wat mij betreft. Natuurlijk spijt het me dat allochtoon uitziende mensen er regelmatig last van hebben, terwijl ze niks op hun kerfstok hebben. Ze zullen er mee moeten leren leven, vind ik. Zoals er tal van mensen om hele andere redenen maatschappelijk worden achtergesteld.

2 Reacties
Casparus2
Casparus212 jun. 2016 - 5:51

U źegt ermee feitelijk, sorry joh,had je maar niet zwart moeten zijn, dan had ik niet racistisch hoeven zijn. Belachelijke stellingname.

Minoes2
Minoes214 jun. 2016 - 18:41

Casparus. Denkt u echt dat wij als blanken niet staande gehouden worden terwijl we niets gedaan hebben? Alleen wij zullen het anders ervaren dan u. Wij zijn wel vaker staande gehouden zonder enige reden. Omdat we 's nachts buiten reden in een stille straat bijvoorbeeld of om om 5 uur te fotograferen vanwege het licht. Dit terwijl we gewoon op de openbare weg stonden. Indien u dat was op dat moment die in onze auto zat had u waarschijnlijk meteen gedacht dat u werd aangehouden vanwege uw huidskleur. Daarmee ontken ik niet dat het sommigen te vaak overkomt omdat ze een kleur hebben en last van etnisch profileren. Maar kunt u ook aanvaarden dat daarom de perceptie van uw kant altijd is dat het vanwege uw huidkleur is. Ik heb het dan over staande houden en identificeren, zeggen wat je daar doet op dat tijdstip niet over aanhouden wat iets geheel anders is. Daar moet inderdaad een verdacht zijn aan ten grondslag liggen.

Mostafa
Mostafa11 jun. 2016 - 20:27

Nu de grote gespierde boeven nog, beste agent !

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore11 jun. 2016 - 23:01

Helaas lopen er 18 ervan vrij rond in Turkije. ;-)

6mei2002
6mei200211 jun. 2016 - 19:47

Acid Prune 11 juni 2016 at 16:04 de politie dient zich te gedragen volgens de wet en dat doen ze kennelijk niet ; ze discrimineren, ze mishandelen en ze doden en komen er mee weg omdat er geen onafhankelijk onderzoek kan worden gedaan . "De politie" !!! " , Ze" !!! U bent wel behoorlijk aan het discrimineren he, Acid Prune !

J.Vermeer
J.Vermeer11 jun. 2016 - 19:23

Het is niet overal slecht gesteld met de politie hoor. Zo houden ze in Veghel de etnisxhe axhtergrond keurig onder de pet: weer in actie komen na overlast in het centrum van Veghel. Er werd vuurwerk afgestoken, herrie gemaakt en baldadig gedrag vertoond. Ook is een rolluik van een eethuis vernield. Bekijk ook... Jeugd terroriseert Veghels centrum; politie gaat extra controleren 'Het loopt helemaal uit de hand in Veghel' De politie doet onderzoek naar de toedracht en de daders. Wel hebben agenten gegevens genoteerd van enkele jongeren die aanwezig waren, om een beter zicht te krijgen op de groep die in het centrum van Veghel rondhangt.

1 Reactie
Achterberghen2
Achterberghen211 jun. 2016 - 20:05

Leeftijdsdiscriminatie! Ze moeten ook gelijke aantallen bejaarden controleren en in de gaten houden.

Poezenmens
Poezenmens11 jun. 2016 - 19:10

De eerste (witte) agent die SP of PvdD stemt moet volgens mij nog steeds geboren worden.

1 Reactie
7anpau1
7anpau117 jun. 2016 - 16:19

leuk zo'n esoterisch Happinez plaatje maar weinig passend bij zo'n bevoordeelde hatelijke opmerking over mensen die de hele dag gevaarlijk en moeilijk werk doen waar iedereen vanuit zijn luie stoel van alles van vindt. Ik ben tegen etnisch profileren zoals Typhoon is overkomen omdat het weinig zinvol is en veel kwaad doet, maar dat geeft niemand het recht om zo'n agent en zijn collega's te verketteren. Alle mensen hebben vooroordelen en de makke van vooroordelen is dat we, als we ze eenmaal hebben, die makkelijker bevestigd zien dan ontkracht. Hier ligt dus een taak voor de politietop om duidelijker regels te stellen en beter op te leiden. Die heeft al aangegeven hiermee bezig te zijn. En als je me niet gelooft, vraag of je een dagje stage mag lopen. Politiemensen zijn vooraleer mensen en het overgrote deel heeft het hart op de goede plek is mijn ervaring.

trotsopnederland
trotsopnederland11 jun. 2016 - 18:26

Laat je niet gek maken politie, ga vooral door met het goede werk. Geen Amerikaanse toestanden in Nederland graag.

3 Reacties
mulligan
mulligan11 jun. 2016 - 21:13

Met het goede werk heeft ook niemand problemen. Met hoe ze de rest van hun werk doen wel. Vreemd dat zo'n idolaat van Trump als u in Nederland geen Amerikaanse toestanden wil…

RonVa
RonVa12 jun. 2016 - 7:34

[Met het goede werk heeft ook niemand problemen. Met hoe ze de rest van hun werk doen wel.] De vraag is wat er onder goed werk wordt verstaan, en wat onder de rest. Hier op Joop is het nogal snel de rest.

mulligan
mulligan12 jun. 2016 - 13:50

Het 'goede werk' is niet nieuwswaardig, de rest wel. Dat is niet beperkt tot Joop, maar overal eender. De eeuwige tekortkoming van nieuwsgaring.

Sfinx2
Sfinx211 jun. 2016 - 18:25

Statistisch selecteren

komputerhulp
komputerhulp11 jun. 2016 - 17:54

Er zijn zat mensen die graag élke dag aangehouden willen worden, mits ze zich een levensstijl aan zouden kunnen meten die ze in staat stelt om in een wagen van 1,5 ton te rijden, zonder op andere zaken te hoeven beknibbelen. Aan de andere kant is het wel een beetje triest dat je om aandacht moet bedelen met het vertonen van dergelijk exorbitant gedrag, omdat ze je anders niet zien staan. Een koppeling met de bestanden van de gemeentelijke bijstand, belastingdienst RDW en het CBR geeft direct inzicht. Alles waar niet aantoonbaar eerlijk aan is gekomen wordt dan geconfisqueerd en dat wordt dan verkocht via domeinen. Via de website van KIAB (karma is a bitch) kan natuurlijk ook nog.

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje11 jun. 2016 - 15:59

Feit: er worden meer blanken dan donkere mensen door de politie aangehouden. Moet dat niet eens gelijk worden getrokken? Als er net zoveel donkere als blanke mensen zouden worden aangehouden zou het oplossingspercentage met tientalle procenten stijgen.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 18:37

Sjors; u kunt gemakkelijk beweren dat dat een feit is. Kunt u het ook aantonen? Welke cijfers bedoelt u precies?

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk11 jun. 2016 - 21:05

En met alle respect wie zijn die donkere mensen en blanke mensen precies ? en je vergeet aziaten om je boodschap compleet te maken.

Cees Groninger
Cees Groninger11 jun. 2016 - 15:56

Prima, dat etnisch profileren. We zien genoeg kansenparels op opsporing verzocht.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 18:39

Het is mij niet duidelijk wat u wilt beweren. Wilt u een signalement van mogelijke daders vergelijken met etnisch profileren? En zo ja; wat leert ons die vergelijking?

Achterberghen2
Achterberghen211 jun. 2016 - 20:08

@Zandbergen. Je moet niet alles letterlijk nemen. En als je dat van jezelf dat je dat doet hoef je niet overal op te reageren.

OlavM
OlavM11 jun. 2016 - 15:54

[Volgens de politietop en minister Van der Steur komt etnisch profileren slechts incidenteel voor, volgens de agenten is het “aan de orde van de dag”.] In een notendop de werkelijke situatie: de managers praten mooi en poetsen weg, op de werkvloer gaat men z'n gang zonder repercussies. Een duidelijk voorbeeld van niet met droge ogen te ontkennen institutioneel racisme.

Van der Wal
Van der Wal11 jun. 2016 - 15:52

De enige mensen met een pet op die foto zijn de aangehoudenen. Bij de politie zelf zie je alleen de officieren nog met een pet op, als ze op de foto moeten voor in de krant.

Mary Jane
Mary Jane11 jun. 2016 - 15:18

Als je de statistieken zou uitpluizen, dan zou waarschijnlijk blijken dat de politie naar verhouding buitengewoon veel opgefokte pubers oppakt, waarvan het overgrote deel verandert in brave burgers, als ze eenmaal getrouwd zijn. Professionele criminelen gedragen zich toch echt helemaal anders: die rijden in een goed onderhouden comfortabele grijze occasion van een paar jaar oud.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen11 jun. 2016 - 15:13

En ondertussen dalen de oplossingscijfers jaar op jaar.........

3 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore11 jun. 2016 - 16:04

Tja, misschien heeft dat meer oorzaken? Recherche is uiteindelijk voor onderzoek en daar gaat weinig geld heen. Reorganisatie`s die veel tijd in beslag nemen waardoor gegevens landelijk nog steeds slecht aan elkaar gekoppeld zijn. Nee, racisme is de oorzaak dat er weinig misdaden opgelost worden. Volgens mij neemt de misdaad juist af de laatste jaren. Misschien als crimineel straattuig stelselmatig wordt aangepakt en kaalgeplukt dat er inderdaad minder foute rolmodellen op straat rondhangen waardoor jonge gasten minder snel in de criminaliteit belanden. Groenlinks moet zich weer lekker gaan bekommeren om het milieu en niet om de maatschappij. Realiteitszin ontbreekt in alle gelederen blijkt maar weer eens.

TheHun
TheHun11 jun. 2016 - 19:09

Wat een populistische opmerking. Dat heeft toch niks te maken met etnisch profileren.

Molly Sweet2
Molly Sweet212 jun. 2016 - 6:16

Alfred: Misschien komt dat wel omdat de politie haar werk niet goed mag en kan doen, vanwege veel te ver strekkende politieke correctheid? Ik herinner me een verhaal van een agent, die met de oplossing van een inbraak bezig was. Onder het ingeslagen raam had hij een zaklamp gevonden met daarop de vingerafdrukken van een bekende inbreker. Maar hj mocht van het OM de man niet verhoren, want (het is te zot voor woorden) iemand zou die zaklamp daar wel eens neer hebben kunnen gelegd, om de arme man te framen met die vingerafdrukken. Enfin, weer een zaak die in de bak 'onopgelost' kon, dankzij de idioterie van het OM. En jij vraagt je af waarom dat getal alsmaar dalende is? Vriend, JIJ komt uit de politiek, dit is JOUW wereld. Als jij mij niet kunt vertellen waarom dat zo is, dan weet niemand het waarschijnijk.

Demotje
Demotje11 jun. 2016 - 15:06

Het wordt tijd dat de politie nog meer bevoegdheden krijgen.Het is beter te voorkomen dan genezen. En ik wil dat opsporing verzocht stopt.

Van der Wal
Van der Wal11 jun. 2016 - 14:35

Behalve racistisch ook zo sexistisch als de neten. Als de volgende keer een vrouw verkracht is dan graag ook alle dames als verdachte aanmerken en DNA laten inleveren.

pim3
pim311 jun. 2016 - 14:21

Ja natuurlijk ontkom je niet aan profilering. Bij die overspannen doorgedraaide schijn veligheid gevende sucurity checks op Schiphol zouden ze dat ook moeten doen. Kleine blonde meisjes van 5 jaar, oma's van 90, alles met blond haar en blause ogen etc. worden daar ook gefouilleerd of in die naaktscanner neer gezet. En dit alles om degene met het uiterlijk van een potentiele terrorist niet het gevoel te geven dat er etnisch geprofileerd wordt, zodat er op hoge toon racisme kan worden geroepen. Het is begrijpelijk maar vreselijk ineffectief. Op straat is het echter onmogelijk om alles en iedereen te controleren en worden mensen met het uiterlijk of de auto van bewezen overlastgevers en/of criminelen vaker gecontroleerd dan de doorsnee witman in zijn Opel Kadet. Heel vervelend voor degene die normaal zijn leven leidt maar wel de meest effectieve manier.

johannn2
johannn211 jun. 2016 - 14:19

Misschien moeten de redenen waarom gecontroleerd wordt en de criteria die daarbij gehanteerd worden nauwkeurig(er) worden omschreven en aangeleerd. Geen instinctieve verdenking meer, maar gerationaliseerd en nauw omschreven. Geen Fingerspitzengefühl meer. Ik ben overigens benieuwd of dat zo wel kan werken. Misschien moet het hele principe van spontane verdenking wel overboord gegooid worden. .

ikdus2
ikdus211 jun. 2016 - 14:02

het zijn niet hoofdzakelijk patsers die staande gehouden worden. het zijn juist minderheden die te pas en te onpas gewoon op straat lopen staande gehouden worden. niks patserigs aan minderheden die de eindjes aan elkaar proberen te knopen. het is een wijdverbreid verschijnsel. zijn er nog reacties gekomen van Asscher of is hij druk bezig met gefalsifieerde onderzoeken en welkomscomités voor nieuwkomers die voorschrijven dat de witte cultuur superieur is en zij zich bij voorbaat moeten instellen op een leven als tweederangsburger.

3 Reacties
Nagus
Nagus11 jun. 2016 - 16:50

De blanke cultuur is in Nederland altijd al superieur geweest. Dat is logisch. Tot de tweede helft van de vorige eeuw woonden hier immers alleen maar blanken. Waarom zou je als nieuwkomer hier willen komen als je je niet in de leidende cultuur kunt vinden: er is toch een reden dat voor Nederland is gekozen. Daarnaast: wat wil je dan. Wil je dat de Turkse cultuur hier leidend wordt of de Marokkaanse of de Surinaamse of de Burundese? Bij keuze voor een van de willekeurige culturen, zullen de andere culturen zich weer tweederangs burger voelen. Wanneer je in Nederland gaat wonen, lijkt het me logisch dat je de Nederlandse cultuur overneemt. Ik zal wanneer ik in Spanje ga wonen, ook de leidende cultuur daar respecteren.

il viaggiatore
il viaggiatore11 jun. 2016 - 23:10

Nou Nagus, ik kan je verzekeren dat de meesten die de NL cultuur verwerpen na een half jaar in Spanje weer smeken om de NL cultuur. De Guardia Civil staat toch wel bekend om eerst meppen, en vragen stellen doen we wel in het ziekenhuis. In mijn KV dienst periode veel in Spanje en Portugal gezeten met Engelsen. Ze kennen geen genade. Als je als Noord-Europeaan uitziet en niet wilt luisteren wordt je van het plein afgeslagen. Nee, wat dat betreft ben ik best wel content met onze agenten waarmee in goede omstandigheden een redelijk gesprek gevoerd kan worden.

7anpau1
7anpau117 jun. 2016 - 16:09

@ ikdus – 11 juni 2016 at 16:02 Fijn toch als je je bij voorbaat kunt instellen op een leven als tweederangsburger (met bijpassende uitkeringen en toeslagen). Ligt de lat lekker laag en hoef je je best niet te doen.

Erik20
Erik2011 jun. 2016 - 13:40

Velen zijn het er nog gewoon mee eens ook, en vinden dat mensen met een kleurtje "pech" hebben gehad als ze zomaar worden aangehouden. Alleen maar toeval natuurlijk dat ze er zelf geen last van hebben. Racisten zien zichzelf tegenwoordig niet meer als racistisch, maar denken dat ze de waarheid durven te zeggen

Piet de Geus
Piet de Geus11 jun. 2016 - 13:27

"Onder de reacties van de agenten – die onder hun eigen naam reageren – zaten ook racistische reacties. Die zijn inmiddels verwijderd, zo laat de politie weten." Dom dom dom. Die reacties moet je juist als lesmateriaal gebruiken: zo gaan we dus niet te werk. Je moet het (intern, want het betreft tenslotte het intranet) juist zichtbaar maken en ermee dealen. Anders bereik je alleen dat agenten strategisch hun mond gaan houden maar hun gedrag niet veranderen.

mordicant
mordicant11 jun. 2016 - 13:26

Ik kan er met mijn boerenverstand niet bij dat er überhaupt mensen zijn die denken dat profilering door agenten te voorkomen is. bevooroordeeldheid, discriminatie en generalisatie zit in iedere mens dus ook in politieagenten en dat heeft een reden. Generaliseren zorgt ervoor dat je sneller beslissingen kunt nemen, vijanden kunt herkennen en gevaar vermijden. Profilering is gebaseerd op o.a. die drie eigenschappen. De kans dat een grijzende blanke man van middelbare leeftijd in een met drugsgeld gekochte Audi A8 rijd is een stuk kleiner dan dat een Macrokaan met petje en dikke gouden ketting om nek een kilo wiet in de kofferbak van zijn A8 heeft liggen. Voor een agent spelen die zaken ook door zijn hoofd.

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus11 jun. 2016 - 15:07

"Generaliseren zorgt ervoor dat je sneller beslissingen kunt nemen, vijanden kunt herkennen en gevaar vermijden." Als er op dat primaire reageren nooit een moment van reflectie volgt en je niet uit je ervaringen leert, dan krijg je dus etnisch profileren: mensen die zo dom zijn om een complete bevolkingsgroep op basis van een irrelevant kenmerk als verdachte aanmerken. En ik kan je verzekeren dat je dan verdomd weinig boeven vangt omdat je je tijd grotendeels verdoet met het lastigvallen van onschuldige burgers. Als je niet eens in staat bent om criminele Marokkanen van de rest te onderscheiden dan bak je verdomd weinig van het profileren. Wat schieten we op met speurders voor wie Marokkanen hetzelfde zijn als Chinezen: ze lijken allemaal zo verdomd veel op elkaar, dus gaan we alle miljard Chinezen maar eens staande houden.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos11 jun. 2016 - 20:56

@Piet [Als je niet eens in staat bent om criminele Marokkanen van de rest te onderscheiden dan bak je verdomd weinig van het profileren. ] Tja, dat is nu precies het dilemma. De politie is erg succesvol in het pakken van de patsertjes, onder alle bevolkingsgroepen overigens. Veel inbeslagnames onder Top 100 ABC-ers (Amsterdamse beroepscriminelen) door precies die kenmerken. Gasten met petjes in auto's van een ton (ook onze Mokumse vriendjes). Gewoon een verkeerscontrole, aan de kant zetten en op sommige punten rollen de handgranaten gewoon uit de achterbak. Het raakt altijd de grens van generaliseren en discriminatie (zie ook de woonwagenkampen). De politie kan eenvoudigweg geen honderd man inzetten om iedereen ongeacht context aan de kant van de weg zetten. Dat zou ook erg vreemd zijn. Aan profilering ontkom je dus niet. Bepaalde bevolkingsgroepen zijn helaas het haasje. Ik denk dat het invoeren van stopformulieren de scherpte in de keuze kan terugbrengen.

Piet de Geus
Piet de Geus11 jun. 2016 - 21:57

"De politie is erg succesvol in het pakken van de patsertjes, onder alle bevolkingsgroepen overigens. Veel inbeslagnames onder Top 100 ABC-ers (Amsterdamse beroepscriminelen) door precies die kenmerken." Die worden er doorgaans uitgepikt op basis van het kenteken of omdat hun signalement bekend is. "Gasten met petjes in auto’s van een ton (ook onze Mokumse vriendjes)." Daar hoeft de etnische component zoals je al aangeeft geen rol bij te spelen, laat staan een leidende: op basis van leeftijd, kledingstijl en auto kom je er ook. "De politie kan eenvoudigweg geen honderd man inzetten om iedereen ongeacht context aan de kant van de weg zetten. Dat zou ook erg vreemd zijn. Aan profilering ontkom je dus niet." Met profileren is ook helemaal niks mis. Met etnisch profileren wel: omdat daarbij de etnische component uit zijn context wordt gehaald en een hele bevolkingsgroep als verdacht wordt aangemerkt. En dat is wat maar al te vaak gebeurt: zie al de keurige gekleurde studenten en dergelijke die regelmatig worden lastig gevallen terwijl ze behalve hun kleur in geen enkel profiel passen. Daar wordt toch behoorlijk wat arbeidskracht verspild en geldt bovendien: baat het niet dan schaadt het wel.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos12 jun. 2016 - 7:58

@Piet [Met profileren is ook helemaal niks mis. Met etnisch profileren wel: omdat daarbij de etnische component uit zijn context wordt gehaald en een hele bevolkingsgroep als verdacht wordt aangemerkt.] Tja, neutraal profileren lijkt me geen optie. Huidskleur hoort nu eenmaal ook bij signalementen. En overigens, er wordt niet een hele bevolkingsgroep weggezet (dat bekt altijd lekker) maar een deel. Het aandeel oude krakkemikkige oma's van Berberse afkomst in patserbakken is te verwaarlozen. Overigens in blanke volksbuurten met rafelranden zal de politie uiteraard op zoek gaan naar witte mannetjes met petjes in patserbakken. Zijn er molukse Satudarah's in de stad gaat daar de aandacht naar uit. Ook daar zitten keurige hardwerkende huisvaders bij schijnt. Zo gaat dat. [En dat is wat maar al te vaak gebeurt: zie al de keurige gekleurde studenten en dergelijke die regelmatig worden lastig gevallen terwijl ze behalve hun kleur in geen enkel profiel passen. Daar wordt toch behoorlijk wat arbeidskracht verspild en geldt bovendien: baat het niet dan schaadt het wel. ] Dat is de hele kwestie. Dit gedrag is zo geïnternaliseerd bij de politie dat het inmiddels gewoon racistische trekken heeft gekregen. Er lijkt niets anders meer mogelijk. Daarom is het verstandig in navolging van andere landen een stopformulier in te voeren zodat de politie zich er niet met een lulsmoes vanaf kan maken en je in ieder geval iets op papier hebt als je een zaak wil beginnen.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jun. 2016 - 12:32

"Het aandeel oude krakkemikkige oma’s van Berberse afkomst in patserbakken is te verwaarlozen." Daarentegen zijn er wel oude krakkemikkige opa's als Spong (laat het hem vooral niet horen, want dat kan ik niet betalen) die trots zijn op hun dure auto en ook regelmatig aan de kant worden gezet.

johanversomeren
johanversomeren11 jun. 2016 - 13:16

profileren wordt normaal bevonden zolang het maar geen mensen met een "kleurtje" betreft want dan is het opeens discriminatie en is Nederland te klein. Heb je tattoos (heb ik niet) heb je een kale kop (volgens sommigen om iets uit te willen stralen, is niet voor mij de reden) etc etc dan is profileren oke volgens de goegemeente Als profileren op een kleur als discriminatie wordt gezien dan zijn alle vormen van profileren dat ook. Allemaal gebaseerd op vooroordelen. Of is het dan opeens statistiek? En kom niet met de reactie "weer een racist die reageert en doet alsof racisme niet bestaat" Racisme bestaat

Mandara
Mandara11 jun. 2016 - 13:11

Dus kansberekening is racistisch:-P?

5 Reacties
Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 18:50

Dat kan heel goed het geval zijn. Het ligt er maar aan welke kans je wil berekenen. Als de kans nou eens heel groot is dat mensen met uw uiterlijk crimineel zijn, bijvoorbeeld, en ik behandel u daarom als crimineel.....

Piet de Geus
Piet de Geus12 jun. 2016 - 0:56

Met kansberekening is niks mis, mits je die kunst verstaat. Dus als je criminele groepen goed weet af te bakenen van de rest van de samenleving. En dat lukt alleen als je betekenis toe weet te kennen aan de statistieken. Uit onderzoek blijkt steevast dat de meeste criminaliteit wordt gepleegd door jongeren. Maar liefst een kleine 40% van de 12- tot 17-jarigen geeft zelf aan zich het afgelopen jaar schuldig te hebben gemaakt aan een delict. Laat die kansberekening van jou even zijn werk doen... Als je 12- tot 17-jarigen continu lastig valt, dan betekent dat dat je bij vier op de tien te maken hebt met jongeren die recentelijk iets op hun geweten hebben. Al betrap je ze niet op heterdaad als je ze van tijd tot tijd van hun fiets plukt om die te controleren, dan weten ze toch maar mooi dat je ze in de smiezen houdt. Mannen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 90% van de criminaliteit. Wat zegt die kansberekening van jou? De kans dat een man crimineel is is negen keer zo groot als de kans dat een vrouw dat is. Dat is me dus nogal een risicogroep, dus bij controles plukken we mannelijke automobilisten standaard van de weg en zien we er ergens eentje lopen dan controleren we standaard zijn identiteitspapieren en vragen we een verklaring voor zijn aanwezigheid. Op zo'n manier aan kansberekening doen levert natuurlijk geen donder op, behalve heel veel jongeren en mannen die zich verdacht gemaakt voelen en recalcitrant worden. Etnisch profileren (inderdaad: racistisch aan kansberekening doen) is net zo dom en heeft precies hetzelfde resultaat. Etniciteit kan natuurlijk wel een onderdeel uitmaken van een breder risicoprofiel. Als er in een bepaald gebied Roemeense bendes van zakkenrollers en winkeldieven actief zijn, dan maakt een zigeuneruiterlijk uiteraard deel uit van het profiel. Maar het Amsterdamse zakkenrollersteam (dat niet voor niets behoorlijk succesvol is) weet dat je op nog een hele serie andere kenmerken moet letten als je de pakkans wilt verhogen: bij winkeldieven bijvoorbeeld op een tas van een formaat waarin een constructie kan worden gemonteerd waardoor het winkelalarm niet af gaat, bij zakkenrollers op een speurende blik en op groepjes die verspreid lopen maar wel bij elkaar horen. Hoe meer factoren je erbij betrekt, des te zinniger wordt het om aan kansberekening te doen. En des te beperkter is de nevenschade aan mensen die misplaatst in het verdachtenbankje komen te zitten en met allerlei controles worden lastig gevallen. Als een Marokkaans bontkraagje in een dure zwarte auto met geblindeerde ramen zich opvallend onopvallend ophoudt in de buurt van een sishalaunche in Amsterdam waar al eens een aanslag op is gepleegd of waar als eens een hoofd voor de stoep stond, dan zal werkelijk geen enkel redelijk mens roepen dat dat discriminatie of etnisch profileren is. Omdat je op een goede manier aan kansberekening doet en omdat je dus ook aan iemand die onschuldig blijkt goed kunt uitleggen waarom zijn gedragingen in die situatie als verdacht overkwamen. En dat zal per definitie altijd veel meer zijn dan alleen je leeftijd, je geslacht of je huidskleur.

Freeman2
Freeman212 jun. 2016 - 9:48

@Piet, heb je het goed aangegeven - het schijnt dat slecht uitgevoerd, oppervlakkig, primitief kwaliteit van politieonderzoek en in hetzelfde mate prutserige, onderontwikkeld, vooringenomen verwerking van de statistische informatie gekkopeld aan geen respect voor de Grondwet en mensen rechten ter grondslag liggen aan de huidige hype van ethische profilering door de politie. Deze mensen laken nu de nodige kwaliteiten om in de moderne samenleving hun werk kwalitatief goed, zonder ethische profilering, te mogen uitvoeren. De schuldigen zijn de politiek en de politie leiding.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jun. 2016 - 18:47

Even een kanttekening bij succesvol aan kansberekening doen. De nieuwste trend is predictive policing: op basis van de analyse van big data voorspellen wanneer en waar misdaden gepleegd gaan worden. In De Groene van deze week staat daar een interessant artikel over. Klinkt leuk toch? Het is een bewolkte (dus donkere) maar droge dag en daarom kun je voorspellen dat er in een bepaald blok met grote zekerheid ingebroken zal worden. De politie staat de inbrekers al met een beker koffie in de ene hand en handboeien in de andere op te wachten. Los van de privacy-aspecten van het werken met de hoeveelheid data die daarvoor benodigd zijn is er nog een probleempje: de politie gaat op een gegeven moment op de stoel van de psychiater zitten en voorspelt wie een grote kans maakt om wanneer in de fout te gaan. Dan ga je dus mensen arresteren voor misdaden die nog niet gepleegd zijn.

7anpau1
7anpau117 jun. 2016 - 15:42

Nee, maar niet kunnen kansberekenen en niets van statistiek begrijpen en je er dan op beroepen is wel dom. Als je het wel kunt en ook wat van statistiek begrijpt en je bent desondanks voor etnisch profileren in de vorm zoals deze nu ter discussie staat dan ben je daarentegen hoogstwaarschijnlijk een racist. Die ben ik echter nog niet tegengekomen. Wel heel veel domme reacties, dat wel.

Thijsv2
Thijsv211 jun. 2016 - 12:43

Zoals zo vaak zijn het de mensen die het meest met de dagelijkse praktijk van ons multiculturele paradijsje te maken hebben, die in het vizier van de grachtengordeldieren terecht komen. Etnisch profileren is echter niets meer dan het gevolg van de in die dagelijkse praktijk opgedane kennis. Een politieman die de opgedane ervaring niet gebruikt om zijn werk te doen, deugt niet voor zijn vak.

1 Reactie
Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 18:52

Dat zal wel, Thijs, maar etnisch profileren mag nou eenmaal niet. En niet voor niets, natuurlijk. Mensen van wie je niets meer weet dan hun uiterlijk mag je daarom niet als potentiële misdadigers behandelen.

Wesseling2
Wesseling211 jun. 2016 - 12:39

Uit vele reacties blijkt maar weer hoe diep de racistische haatgevoelens jegens de autochtone, blanke bevolking van Nederland zijn.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 18:57

Interessante gedachtegang, Wesseling. Wat hebt u gelezen, dat ik niet las? Als er al sprake is van mensen die haat laten blijken t.o.v. autochtonen, dan lijkt me dat er ook nogal wat van die haatgevoelens richting de allochtonen voorbijkomen. Of zijn dergelijke gevoelens in het ene geval gerechtigder dan de andere keer? Bijvoorbeeld o.g.v. statistieken?

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk11 jun. 2016 - 21:08

@Wesseling waar baseert u dit op, de haat gevoelens jegens autochtonen van Nederland

Marri2
Marri211 jun. 2016 - 12:20

Jeetje, Als je dit leest, lijkt het net alsof de Politie een soort van Klu Klux Clan genootschap is en ziu je je dood moeten schamen om Nederlander te zijn. En toch is Nederland volgens Internationaal onderzoek een van de beste landen ter wereld om te wonen.zowel kwa inkomen(sverdeling), veiligheid, gezondheid, kwaliteit onderwijs, vrijheid van meningsuiting etc Hem, zit er misschien iets scheef in de perceptie hoe we naar de Politie kijke? Nu, ik ben blij met en trots op onze Politie. Natuurlijk worden er ook wel eens fouten begaan , maar daar weten ze dan ook gauw weer op te acteren. En de "patseraanpak" waarbij grote, dure auto's en ander uiterlijk vertoon bij ( veelal jonge ) mannen leidt tot verscherpte controle , blijkt een succesvolle aanpak te zijn . Kwa effectiviteit en beperkt budget kan ik me dus goed voorstellen dat de Politie / Openbaar Ministerie voorshands met die aanpak doorgaat

2 Reacties
Acid Prune
Acid Prune11 jun. 2016 - 15:52

Nederland was zo'n land maar begint steeds meer trekken te krijgen van een derderwereldbananenenrepubliek juist doordat mensen dit soort wangedrag van de politie maar goed blijven praten

Marri2
Marri211 jun. 2016 - 20:04

@ acid prune : je doet je naam eer aan

Jhonathan
Jhonathan11 jun. 2016 - 12:10

Ga een jaartje in Amerika patseren in je bolide en als je terug bent, dan kus je de grond waar de politie gelopen heeft. Geloof me maar.

2 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore11 jun. 2016 - 14:43

Gisteren werd er een Amerikaanse Rapper aangehouden in A`dam. Had zijn kenteken niet in orde. Netjes mee naar bureau, zaakjes geregeld en boete betaald. Rapper zelf vond de Nederlandse politie wel relaxt en sympathiek. Natuurlijk maakt de politie fouten, maar er wordt nu gedaan alsof het hier Amerikaanse toestanden zijn. We moeten ervoor waken dat het geen Amerikaanse toestanden worden, maar soms is het een beetje overspannen allemaal. Vandaag goed genuanceerd artikel in de Telegraaf. (Ja, het kan echt.) Wellicht voor mensen eens nodig om weer wat tot rust te komen in het racisme debat. Racisme komt voor en moet uitgebannen worden. Maar de slachtoffer rol wordt soms iets te makkelijk aangenomen.

mayhem
mayhem12 jun. 2016 - 6:27

@Handige Harry Mijn allochtone baas in patser-Audi heeft zijn papieren ook niet op orde, want die is zijn rijbewijs (dat inmiddels ook al verlopen is) al jaren kwijt. Maar die wordt heeel toevallig nooit aangehouden voor controle. Als Typhoon zijn rijbewijs per ongeluk thuis had laten liggen had hij mee naar het bureau gemoeten en zou de controle daar achteraf mee gelegitimeerd zijn geweest. Maar Typhoon zorgt vast wel dat hij zijn papieren op orde heeft omdat hij het zich, in tegenstelling tot mijn baas, niet kan veroorloven omdat niet te doen.

van der laak
van der laak11 jun. 2016 - 12:06

Kan me goed vinden in de commentaren uit de praktijk, door politieagenten. Vooral het stukje over Roemenen, en Bulgaren, is een rake! Heb niks racistisch gezien eigenlijk. Keep up the good work!

Achterberghen2
Achterberghen211 jun. 2016 - 12:02

Aan iedereen die hier zit te refereren aan de de grondwet: Men vergeet een zinsdeel. Er staat niet in dat iedereen gelijk wordt behandeld. Er staat in dat in gelijke gevallen, gelijk wordt behandeld. Gelijke gevallen, dat is de crux.

1 Reactie
Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 18:57

Juist, U weet het wel!

Mohawk2
Mohawk211 jun. 2016 - 11:46

Voorstanders van etnisch profileren door de politie zouden er goed aan doen kennis te nemen van dit artikel dat vandaag op de Correspondent verscheen. Daarin wordt onderbouwd, met cijfers van onder meer de politie zelf, aangetoond dat etnisch profileren geld en manuren verslindt en daar vervolgens een zeer pover resultaat tegenover zet. De toch al beperkte politiecapaciteit kan dus veel beter ingezet worden. Dat etnisch profileren voor degene die het telkens moeten ondergaan een vernedering is, en dat het in strijd is met art. 1 van onze grondwet, mag toch als genoegzaam bekend worden beschouwd en zou alleen daarom al reden moeten zijn er mee te stoppen. https://decorrespondent.nl/4714/Hoe-criminelen-profiteren-van-etnisch-profileren/359028177112-c9271d9a

Nailles
Nailles11 jun. 2016 - 11:44

Zo werkt nauwelijks verholen, laat staan onder de pet gehouden, racistische framing in sommige media: "Een zwarte man die in een dure auto rijdt, dat kan alleen maar drugsgeld zijn, aldus de dienstdoende agent." Dat heeft de agent helemaal niet zo gezegd. Deze was tot zijn schade wel eerlijk. Typhoon werd aangehouden ter controle vanwege een combinatie van drie factoren, waarbij een combinatie van twee al voldoende kunnen zijn, en waarvan één opvallend, maar niet onverwacht bij deze mediaframing, weggelaten is. Een combinatie van twee van de factoren, bepaalde auto's en de hier bewust weggelaten leeftijd, geven in combinatie het meest, en zeker ook op zichzelf staand, aanleiding tot controles door politie. Dat is de jonge leeftijd die in combinatie met bepaalde auto's, niet eens noodzakelijk dure, maar vooral als het gaat bepaalde "sportieve", gepimpte, of zogenaamd 'patserwagens'. Jonge mannen, vaak met de bekende petjes, in VW Golf, SEAT Leon, e.d. dikke of dubbele uitlaat, "mooie" velgen, luidruchtige muziekinstallatie, vormen dergelijke combinaties, net zo goed als jonge mannen in opvallend dure, al dan niet nieuwe auto's, die als 2e hands dus niet echt duur hoeven te zijn, maar bij een gewenste patseruitstraling horen. Dát is, met twee factoren, een aanleiding voor politie om alert te zijn, en vaker dan een gemiddelde automobilist hen aan te houden voor controles. Daar kan door een derde, aan de twee andere toegevoegde (!) factor, de etnische, in geval van zeer dure auto's, of aldus eruit ziende tweede hands, nog een versterkende aanleiding voor een controle bijkomen. Dan ontstaat vanwege het feit dat de eerste twee factoren, de jonge leeftijd en dergelijk bewust patserige wagens, passen in een door criminelen, blank, lichtgetint, of zwart, zelfverkozen geliefde combinatie, de oververtegenwoordiging in criminaliteit de etniciteit nog een extra aanleiding geeft voor een controle, waar die eerste twee dat dus al veel meer deden.

1 Reactie
7anpau1
7anpau116 jun. 2016 - 6:58

Maar de auto van Typhoon was nu juist helemaal geen patserbak. Het is typisch een auto van iemand die keurig belasting betaald en gekocht is op aanraden van de accountant. En zo jong is Typhoon ook helemaal niet. Met uw stelling dat het nergens op slaat om de politieman, en collega's die hem steunen, als racisten te framen, ben ik het van harte eens. Met de onderbouwing daarvan en vooral de daarbij gewekte suggestie dat dit goed politiewerk is, niet.

ikdus2
ikdus211 jun. 2016 - 11:39

Dit is een bijl aan de wortels van de rechtsstaat. de politie verbreekt het principe van trias politica. ze eerbiedigen de wet niet door met aanziens des persoons te handelen. de wetgever is hierin heel duidelijk. en etnisch profileren is een vorm van vervolging vooraf. de rechtsprekende macht wordt hierbij gepasseerd. plus het feit dat racistische uitspraken wettelijk verboden zijn en dienen interne zaken te worden onderzocht. bij grote verdenkingen vervolging inzetten. aan de politiek om de verhoudingen te herstellen en het politieapparaat wederom drastisch hervormen.

1 Reactie
MP3
MP311 jun. 2016 - 18:13

Iets met de klok en de klepel.

korheiden
korheiden11 jun. 2016 - 11:39

Blijkbaar vraagt niemand zich af hoe het NRC aan deze informatie komt. Wellicht hebben agenten gedacht dat hun intranet afgeschermd was en ze dus hun eigen mening konden geven. Big brother is watching you.

1 Reactie
joke1975
joke197511 jun. 2016 - 13:37

Staat in het artikel van het NRC. Ze hebben de informatie van een politieagent die geschrokken is van de manier waarop de discussie op het besloten forum werd gevoerd.

kapitanlaipose
kapitanlaipose11 jun. 2016 - 11:21

Blijven volhouden dat er geen racisme is in Nederland en dat het wel meevalt. Ook dit bericht zet weer een barst in het collectief zelfbeeld van Nederland als tolerant en progressief gidsland. En maar afvragen waarom kleurlingen weinig vertrouwen hebben in de politie. De politie is je beste vriend. Als je blank bent ja.

4 Reacties
Bartje822
Bartje82211 jun. 2016 - 12:11

De politie is je beste vriend, als je blank bent ja. Nonsens, De politie is je beste vriend, als je je gedraagt.

JvHout2
JvHout211 jun. 2016 - 13:16

"De politie is je beste vriend. Als je blank bent ja." Ik denk dat je je als allochtone jongere minder kunt permiteren t.o.v. de politie dan als allochtone jongere. Recentelijk in eigen omgeving twee maal meegemaakt. Een jongere ging in na een incident tijdens avondje stappen met studentenvereniging in discussie met agent en belandde vervolgens een nachtje in de cel. Andere jongere had agent een bepaalde geaardheid toebedicht en kreeg een boete van een paar honderd euro. Als je dan op internet allerlei filmpjes voorbij ziet komen waarin nieuwe Nederlanders dienders treiterren en uitschelden en waar niet tegen wordt opgetreden, krijg ik eerder het idee dat er juist t.o.v. autochtone jongeren met twee maten wordt gemeten.

JvHout2
JvHout211 jun. 2016 - 13:17

Als autochtone jongere

C1953
C195311 jun. 2016 - 19:55

Chris Brown, die gisteren aangehouden werd, omdat hij zonder kenteken reed, vond de politie aardig en cool. Blijkbaar gaat uw veronderstelling niet altijd op Kapitanlapose!

Casparus2
Casparus211 jun. 2016 - 11:06

De gewapende tak van de PVV (voorheen) de politie,zit er niet mee als er etnisch geprofileerd wordt.. Dan weten we dat dus,de politie is een criminele organisatie die de grondwet aan de laars lapt. Ĺekker dan.

Achterberghen2
Achterberghen211 jun. 2016 - 11:02

Als je perse aan een stereotype wilt voldoen met je patserauto en je gangsta shit, dan moet je niet verbaasd zijn dat je ook wat extra aandacht krijgt. Daar heeft huidskleur wat minder mee van doen. Maar ik zal de volgende keer als blanke man van middelbare leeftijd met een vieze lange regenjas bij het hek van kleuterschool gaan staan. Kijken hoe lang het duurt voordat ik geprofileerd wordt staande gehouden.

3 Reacties
Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 12:34

@ Achterberghen, 11 juni 2016 at 13:02 Beweer je nu dat kleurlingen uiterlijk vies en verdacht uitzien? En dat rechtvaardig aan-/staande houding van hen?

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk11 jun. 2016 - 13:14

Haha dan je wel lang wachten de meeste zullen je denk ik gewoon zien als een opa of oudere oom die kleinkind of neef of nichtje komt ophalen.

Achterberghen2
Achterberghen211 jun. 2016 - 15:05

@Bidar, ik weet niet waar je dat leest. @Maarten, ik was nog vergeten te schrijven dat ik met mijn kale kop mijn haren aan een kant lang laat groeien en dat met gel vastplak bovenop. Dan duurt het wat korter, dat wachten.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik211 jun. 2016 - 10:38

Als ik het niet dacht: bij de politie zitten louter in de statistiek geschoolde, fijnzinnige sofisten. Gepokt en gemazeld zijn ze in de kneepjes van de a-selecte steekproef, het onderscheidingsvermogen, fouten van de tweede soort en kanskapitalisatie. Het is de fine fleur van het denkende deel der natie. Nu ja, alle gekheid op een stokje. Een agent is een houwdegen, een bruut zonder een greintje inlevingsvermogen. Het had ternauwernood een haar gescheeld of hij had aan de verkeerde kant van de streep gestaan. Hij kent zijn pappenheimers, want hij is er een. De politie is georganiseerde misdaad: geen enkele kant kent ze dan de zelfkant.

3 Reacties
Brave Hendrik2
Brave Hendrik211 jun. 2016 - 12:44

fijnere kneepjes

J.Vermeer
J.Vermeer11 jun. 2016 - 12:44

Je bent nog veel te vriendelijk: Als ze hun zin niet krijgen steken ze auto's in brand, ze vallen vrouwen, homo' s en joden lastig en ze bedreigen mensen die spotprenten maken over de commissaris. Tuig van de richel is het.

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan11 jun. 2016 - 14:06

Zoveel gekheid paste niet op het stokje. Niet verwonderlijk ook als je zelf ook naast het stokje ligt gek te doen. Man, doe toch es effe normaal.

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan11 jun. 2016 - 10:36

Ik ben het er wel mee eens eigenlijk. Profileren op uiterlijke kenmerken is oneerlijk. In StarWars VII blijkt ook dat niet iedereen met een stormtrooper helm op een gewetenloze kloon is. Je kunt daar niet zomaar van uitgaan. En zelfs in Darth Vader zat uiteindelijk toch iets goeds. Daar moeten we allen van leren.

5 Reacties
erwinnijhof
erwinnijhof11 jun. 2016 - 11:56

Ook niet alle Duitsers waren fout. Toch was het wel verstandig om op je tellen te passen wanneer je zo'n helm zag opduiken en hem vooral niet zomaar te vertrouwen. Tegenwoordig heet dat dus etnisch profileren en hadden we volgens de policor moeten beginnen de Duitser in vertrouwen te nemen en gewoon tonen waar de onderduikers zaten. Vervolgens verbaasd opkijken dat die Duitser jou en de onderduikers oppakt en teleurgesteld reageren dat je nou net heel toevallig een verkeerde Duitser hebt getroffen.

Peter_K2
Peter_K211 jun. 2016 - 12:11

Het lijkt mij geen goed idee om Hollywood als leidraad te nemen. Er wordt al genoeg rotzooi uit de VS hier klakkeloos overgenomen.

Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 14:14

Sjefke; wat een schaamteloos sarcastisch ironische reactie! Wie beweert dat je o.g.v. hoe iemand er uit ziet, kunt beoordelen hoe groot de kans is dat iemand crimineel is, is een gevaar voor de samenleving. Of nog beter gezegd: Die is zelf crimineel want die maakt zich schuldig aan het strafbare feit discriminatie.

J.Vermeer
J.Vermeer11 jun. 2016 - 17:25

@ Zandb: Nu draaf je wel een beetje door. Iets beweren is natuurlijk geen discriminatie en dus ook niet strafbaar. Jij mag bijvoorbeeld zeggen dat PVV ers racisten zijn maar er zal best wel een niet raxitsisxhe pvv er te vinden zijn. Om strafbaar te zijn voor discriminatie is wel wat meer nodig. Aboutaleb die zegt dat zijn dochter niet met een niet moslim mag trouwen is volgens jouw logica strafbaar? Mensen die voor ethnisch profileren mogen dat vinden net zoals moslims mogen vinden dat vrouwen minder rechten hebben. Je wordt pas strafbaar als je strafbare handelingen pleegt.

Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 19:01

Vermeer; Klopt, wat u zegt. Het gaat hier echter om hoe je mensen behandelt: Want dat is wat je doet als je etnisch profileert; mensen anders behandelen omdat ze een bepaald uiterlijk hebben.

Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 10:35

Een instelling die etnische profilering structureel toepast verdient ook structurele wantrouwen en tegenwerking van etnische groepen. Dan is het bestaansrecht van zo’n instelling niet aan de orde en wordt het gezien als vijand, een onderdrukkingsmiddel, de politiestaat en nog meer scheve conclusies die kunnen aanhangen. Zo’n situatie is overduidelijk een (neo)koloniale houding van overheid jegens etnische groepen. Het gaat dus veel verder dan racisme en discriminatie. Een toestand die structureel van aard is kan ook niet beperkt zijn tot een instelling/institutie. In structurele gevallen is er sprake van een macro visie, in beleidsniveau en systematiek van de staat die het structureel regelt. Gezien de reacties/visies binnen verschillende politieke stromingen in Nederland (PVV, VVD, PvdA, CDA, SGP, CU) kan men zonder al te veel moeite constateren dat het gaat over witte privilege tegen de rest, met verregaande gevolgen voor migranten en gekleurde burgers op werk, onderwijs, justitie, veiligheid, zorg en welzijn etc. Kortom, de etnische profilering als structurele werkwijze tast praktisch de etnische rechten en individuele vrijheden van migranten en gekleurde burgers aan. Sociale en economische gevolgen daarvan zijn nog erger dan culturele benadering en dagelijkse behandeling van minderheden. Als de overheid niet zorgt voor de-kolonialistisch van eigen minderhedenpopulatie, moet ook op den duur soortgelijke reactie en ontwikkelingen verwachten als in Frankrijk en VS.

4 Reacties
Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 11:02

de-kolonialistisch = dekolonisatie

Joost2
Joost211 jun. 2016 - 12:16

+1 "Een instelling die etnische profilering structureel toepast verdient ook structurele wantrouwen en tegenwerking van etnische groepen." En indien er van tegenwerking sprake is, wordt er ook nog eens karaktermoord gepleegd getuige de incidenten bij Typhoon en Vermeer die van pratserigheid verweten werden, alsof dat een misdaad is en of er überhaupt sprake van is. Het grotere probleem zoals door u beschreven omtrent etnisch profileren weigeren de ontkenners van dit fenomeen in te willen zien.

MP3
MP311 jun. 2016 - 18:45

Bidar Grappig al dat pseudo intellectuele geklets maar wat is dan je oplossing?

Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 20:37

@ MP 11 juni 2016 at 20:45 [wat is dan je oplossing?] Iemand die niet in staat is de kenmerken van eigen instituties te zien en de observatie van anderen “pseudo intellectuele geklets” noemt, is überhaupt niet op zoek naar een oplossing. Zoek je oplossing voor een probleem dat jij niet ziet of enkel een “geklets” noemt?

Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 10:25

"Gewoon je werk doen" is voor een agent allesbehalve vanzelfsprekend, helaas. Als je dat - als politie en als buitenwereld - niet inziet, dan heeft het al helemaal geen zin*. Vaststellen of politieagenten zich al dan niet aan de regels houden is, zeker achteraf, meestal niet zo moeilijk.* Beoordelen vanuit welke intentie(s) een agent zich niet aan de regels hield, dat is waar het om gaat.* Dat is moeilijk en dat vormt het probleem: Intenties bepalen namelijk hoe je moet reageren op het gedrag van een agent.* Helaas bepalen intenties ook wat het gedrag van de leiding, de rechterlijke macht, de politiek en het publiek waard is.* Die (ware) intenties worden nogal eens, begrijpelijk, verzwegen.* En daardoor wordt het zo'n gevaarlijk, schimmig "zwartepietenspel".* Ik probeer daar niet aan mee te doen. Vandaar dat ik stelling neem tegen elke intentie waarvan ik het idee heb, dat die niet beoogt om samen te komen tot een situatie waarin de agent "zijn werk kan doen". Daarom adviseer ik, van WC-eend, om dit "zwartepietenspel" aan de rechterlijke macht over te laten: Die is daar voor aangesteld. Wij kunnen hooguit - en alleen zo objectief mogelijk - vinden dat een agent zich niet of wel aan de regels heeft gehouden. *Mededeling voor Haastig: "Ik vind dat het zo is", begrijpt u wel?

Bartje822
Bartje82211 jun. 2016 - 10:16

Alles is de schuld van de pvv.

poeslief
poeslief11 jun. 2016 - 9:58

Dus veel wetshandhavers vinden, ondanks dat de Grondwet alle vormen van discriminatie verbiedt, dat etnisch profileren niet verkeerd of onwettig is….. Hoeveel procent v/e groep mag dan als representatief geacht worden voor de rest van die groep? Want dat is wat de politiemedewerkers beweren; de groep jonge gekleurde mannen is oververtegenwoordigd bij criminele activiteiten en overlast > dus is het helemaal in orde als de gehele groep hier op aangekeken, aangesproken en aangehouden wordt. Verdachtenpercentage; Antillianen 6,6%; Mocro’s 5,9%; Surinamers 4,7%; Turken 3,6%. http://www.republiekallochtonie.nl/dossier-allochtonen-criminaliteit-en-cultuur Met dezelfde maat meten: Dus als 1 op de 20 politiemedewerkers, of meer, racist is dan mogen wij alle politieagenten als racist beschouwen en behandelen. Dus als 1 op de 20 politiepersonen, of meer, niet toegerust is op zijn/haar taak dan mogen wij de gehele politie als klunzen beschouwen en behandelen. Als 1 op de 20 agenten, of meer, onnodig agressief is dan mogen wij ze allemaal als testosteron-bommetjes beschouwen en behandelen. Als 1 agent liegt dan zijn zij allen onbetrouwbaar…. Et cetera.

11 Reacties
erikbos
erikbos11 jun. 2016 - 10:59

" Hoeveel procent v/e groep mag dan als representatief geacht worden voor de rest van die groep?" De groep waar het om gaat zijn de jonge mannen en hierbij zijn de Verdachtenpercentage; Antillianen 13,%; Mocro’s 17,9%; Surinamers 11,1%; 8,9%.(CBS). Ik heb ook niet gehoord dat bejaarden uit bovenstaande groepen frequent worden staande gehouden. Dus als u de vergelijking wilt gebruiken dan moet u bovenstaande verhoudingen gebruiken.

Bram Emanuel
Bram Emanuel11 jun. 2016 - 11:12

In de trein wordt je kaartje gecontroleerd. Dat betekent nog niet dat de conducteur iedereen als zwartrijder beschouwd.

kapitanlaipose
kapitanlaipose11 jun. 2016 - 11:18

+ 1

erwinnijhof
erwinnijhof11 jun. 2016 - 12:13

Er zijn ook nogal wat mensen met een Indonesisch uiterlijk in Nederland. Die hoor ik nooit klagen over racisme en al helemaal niet over etnisch geprofileerde controles. Welk percentage halen die in jouw lijstjes en waarom worden ze niet steeds gecontroleerd als het enkel gaat om mensen te pesten met een ander uiterlijk?

poeslief
poeslief11 jun. 2016 - 12:37

@erikbos Leuk voor je dat de percentages wijzigen, maar daarmee niet de stellingname. Leuk voor je dat jij jouw racisme verpakt als statistiek. @bramemanuel Ja in de trein wordt bij IEDEREEN zijn/haar kaartje gecontroleerd, vrij van etnisch profileren. Maar bedank voor je poging.

Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 12:42

@ poeslief, 11 juni 2016 at 11:58 Het gewone mensen verdacht maken is wat rechts en populisten doen, dat is het onontkoombare gevolg van hun denkwijze. Als het alles bij individuele mensen lag was een heropvoeding voldoende om iedereen op rechte pad houden! Het probleem is het systematiek, de institutie en het beleid die het runt, het stuurt en individuen inwerkt om het beleid en de keuzes van bestuurders uitvoeren. Daar ligt het probleem en niet zozeer aan gewone mensen of dienaren van de wet. De zwarte agent voert hetzelfde uit als de witte agent, de uitschieters zijn dan meteen te herkennen. Men ziet de bomen wel de bos niet!

Appi Mohamud
Appi Mohamud11 jun. 2016 - 13:13

Een condecteur gaat van uit dat iedereen inderdaad zwart rijdt ja, vandaar dat ze iedereen controleren. In mijn jonger schoolgaande tijden had je ook die paar politie wana be 's die dachten dat ze ook konden profileren. We kenden ze allemaal van gezicht. In die tijden kwam vaak voor dat een condecteur bijna elke dag op het zelfde tijd bij het zelfde treinstel reed. We hadden ook zo een mooi plan om wat geld over te houden wat bestemt was voor de kaartjes. (Ouders gaven het geld wekelijks netjes mee) Wat we deden was op die dagen dat we zo een condecteur hadden wat achter de donkere jongens ging. Kochten we twee kaartjes voor een groep van 8. (Der zaten maar 2 donkere jongens in dat groep wat richting mijn stad gieng) bij het instappen zorgde we dat ze ons zagen instappen aan de andre kant dan de rest. En vervolgens was het zolang mogelijk kat en muis spelen tot we bij onze bestemming aankwamen. We zijn een paar keer gepakt, maar omdat die jongens wel kaartjes hadden was het weinig wat ze konden doen. Ondertussen zijn wel 6 man van ons zwart gaan rijden en was het meteen naar de coffie shop met dat geld wat we over hielden. Dat hebben we 3 jaar lang gedaan. En die condecteurs bleven doorgaan met hun simple gedachten dat de donkere jongens aanhef zwart rijden was. ik zal nooit weten wat er met die twee gebeurd is, wat ik wel weet is dat mijn laste jaar op die school ze niet meer in de trein zaten wat we namen. Sinds dien had je twee andre die tegelijkertijd de twee verdiepingen gingen controleren, van voor naar achter, en aan iedereen netjes hun kaartjes vroegen. Ze waren ook slimmer dan de rest en deden ze op een punt wat de trein niet zou stoppen voor 15 minuten. Hadden ze een zwart rijder te pakken. Dan was het niet meteen uitgebreid bonnetje schrijven, nee ze namen eerst je id aan en gingen ze eerst hun ronde afmaken. Zo kon het wel voorkomen dat een groep een halte of 2 moest missen als het controle langer duurde. het motto van mijn verhaal is: profileren heeft geen nut. Je geeft de criminelen namelijk een manier om om de politie heen te manuvreren. Een donkere autodief zou stom zijn om een dure auto te stelen en zelf in gaan rijden. Als je je blanke maatje het laat doen heb je meer kans van ontkomen. Al helemaal als je voor die gestolen auto gaat rijden met een flinke dure auto.

Zandb
Zandb11 jun. 2016 - 14:17

Bram; en als u het nu eens vergeleek met een conducteur die alleen bij zwarte mensen de kaartjes controleert?

erikbos
erikbos11 jun. 2016 - 16:07

@poeslief "Leuk voor je dat de percentages wijzigen, maar daarmee niet de stellingname. " Ik geef alleen aan dat je verkeerde cijfers gebruikt. Het gaat over het lastig vallen van de politie van jonge mannen en u gebruikt de verdachtenpercentages van de complete groep. Je moet dan ook de verdachten percentage van de leeftijdsgroep weergeven die lastig gevallen worden. "Leuk voor je dat jij jouw racisme verpakt als statistiek." En bam, je wijst iemand op verkeerd gebruik van de cijfers en je wordt gelijk voor racist uitgemaakt.

poeslief
poeslief11 jun. 2016 - 17:46

@erikbos (18.07) “Ik geef alleen aan dat je verkeerde cijfers gebruikt. Het gaat over het lastig vallen van de politie van jonge mannen en u gebruikt de verdachtenpercentages van de complete groep. Je moet dan ook de verdachten percentage van de leeftijdsgroep weergeven die lastig gevallen worden.” Oké, bedankt voor de juiste cijfers Erik. “En bam, je wijst iemand op verkeerd gebruik van de cijfers en je wordt gelijk voor racist uitgemaakt.” Vervelend en naar gevoel geeft dat hey, geprofileerd worden…, snel in een hoek gedouwd, zomaar labeltje opgeplakt krijgen.

erikbos
erikbos12 jun. 2016 - 11:15

@poeslief (19:46) "Vervelend en naar gevoel geeft dat hey, geprofileerd worden…," Tsja, het zegt meer over u dat u zo ongefundeerd smijt met de term racist. Overigens zegt het me niks meer, de term racist. Deze wordt zo vaak te pas en te onpas gebruikt dat het betekenisloos is geworden.

Meta Foor
Meta Foor11 jun. 2016 - 9:53

er wordt (hier op deze site) erg veel geklaagd en negatief afgegeven op het politie apparaat ; ben het daar volstrekt niet mee eens (behalve dan de flinke top salarissen). Ze doen hun werk -met beperkte middelen- uitstekend. De zgn etnische profileringen wil ik liever ''ervaring en expertise'' noemen. Dat ze dusdanig optreden is ook ten goede aan de zich wel gedragende minderheden.

8 Reacties
mulligan
mulligan11 jun. 2016 - 10:36

Mag ik u deze dan even laten proeven? "Wat moeten we nou! Patsers controleren of niet? Controleer je een keer een patser, krijg je deze reactie. En vlug je excuses aanbieden natuurlijk!" Is dat hun werk? Patsers controleren? Is patserigheid een misdrijf? Is het hun werk om "Roemenen, Polen en Bulgaren vaak zonder enige aanleiding" te controleren? U kunt nog zulke mooie labeltjes als ”ervaring en expertise” plakken op het ongepaste en onterechte gedrag van de heren agenten, daarmee wordt het gedrag alleen in uw ogen fraaier.

Acid Prune
Acid Prune11 jun. 2016 - 11:02

Onschuldige mensen aanhouden, mishandelen en doodmaken is niet goed werk doen dat is iets waar normale mensen voor achter tralies belanden .

kapitanlaipose
kapitanlaipose11 jun. 2016 - 11:17

Het komt helemaal niet ten goede aan de wel gedragende minderheden (die veruit de meerderheid vormen) Zij worden juist slachtoffer van het handelen van de politie. Ze worden beoordeeld op hun huidskleur en niet op hun gedrag. ZWART = VERDACHT

Meta Foor
Meta Foor11 jun. 2016 - 11:43

ik herhaal t nog maar: ''ervaring & expertise'' als je tot 3x toe een pak zure melk bij een winkel hebt gekocht, weet je dat de kans op een volgend pak zure melk heel hoog is. Dat heet ''ervaring'' en zo werkt het politie-apparaat ook. Heel wat misdrijven (en uit ervaring weet ik de impact) worden zo voorkomen en/of opgelost

Donostia2
Donostia211 jun. 2016 - 11:50

@Mulligan "Patsercontrole" is staand beleid. Het heet zo, omdat het zo heet. Het idee daarachter is dat bezitters van patserauto's vaak niet zo netjes de regels interpreteren. Er staan vaak boete's uit, er is vaak sprake van belasting ontduiking. Men zet er zelfs targets op, zoals Zalwel ergens aangeeft. Een politieagent moet zoveel patsers per week controleren. Wanneer hij in een gebied controleert waar weinig patsers zijn, dan zijn de wel aanwezige patsers dus wekelijks aan de beurt. Het zou trouwens zo maar kunnen dat dit het geval is met de doelman van Feijenoord.

Acid Prune
Acid Prune11 jun. 2016 - 14:04

vergelijking die nergens op slaat de politie dient zich te gedragen volgens de wet en dat doen ze kennelijk niet ; ze discrimineren, ze mishandelen en ze doden en komen er mee weg omdat er geen onafhankelijk onderzoek kan worden gedaan . als we het over ervaring hebben in die context kun je maar beter maken dat je weg komt als je de politie ziet. het gebeurt veel te veel om nog te kunnen spreken van incidenten .

mulligan
mulligan11 jun. 2016 - 21:22

Zal ik de vraag voor u dan nog maar eens herhalen, Donostia? Is patserigheid een misdrijf? Zo nee, dan is het dus onzinnig om iemand staande te houden omdat-ie op een patser lijkt. De politie mag iemand staande houden als er een redelijk verdacht is op betrokkenheid bij een misdrijf. We hebben net geconstateerd dat patsergheid geen misdrijf is, dus waarvan wordt degene dan verdacht die staande gehouden wordt? Nou?

7anpau1
7anpau117 jun. 2016 - 16:04

@Donostia – 11 juni 2016 at 13:50 Neen, zo werkt het echt niet. Patsercontroles zijn gerichte acties (die niets met huidskleur te maken hebben overigens). Het kan zijn dat er een fuik wordt geplaatst, waarbij alle (dure) auto's en bestuurders worden gecheckt. Dit gebeurt dan in samenwerking met andere instanties die meer kunnen dan de politie, zoals de belastingdienst. Tegenwoordig wordt vaak eerst gericht informatie verzameld op een persoon die wordt gekoppeld aan een kenteken. Het doel is crimineel vermogen ontnemen. Er wordt o.a. informatie ingewonnen bij het CJIB, de RDW, de belastingdienst of de sociale dienst, etc. Als uit al die informatie naar voren komt dat iemand een auto rijdt die hij onmogelijk legaal kan hebben betaald, en/of dat er nog boetes openstaan, etc. dan wordt deze vroeg of laat bij van de weggeplukt. Het is dus zeker niet zo dat er een quota zijn om mensen in een dure auto staande te houden zonder verdere aanleiding en al helemaal niet alleen op basis van huidskleur/leeftijd/auto.

NicoSchouten
NicoSchouten11 jun. 2016 - 9:53

Het gaat niet om racisme, maar om ondoordacht wantrouwen, of eventueel xenofobie. Over de averechtse sociale effecten wordt niet nagedacht. Evenmin over het simpele feit dat vermoede patsers uit minderheden door de getalsverhoudingen veel vaker aangehouden worden dan bijvoorbeeld vermoede patsers uit de meerderheid. En natuurlijk steekt dat.

Acid Prune
Acid Prune11 jun. 2016 - 9:43

Afgezien van etnisch profileren - de werkwijze van de politie blijkt dus te zijn dat ze zomaar burgers die nergens van verdacht worden aanhouden. Dat is politiestaat mensen, het maakt het alleen maar erger dat ze er ook nog eens stevig racistisch bij zijn maar besef goed dat met zo'n werkwijze niemand veilig is. Zeker in de context van het extreme geweld van de politie de laatste jaren . We moeten de politie meer vrezen dan de criminelen op straat .

5 Reacties
erwinnijhof
erwinnijhof11 jun. 2016 - 10:11

En wat nou als een blanke met armen vol pigment vlekken, leren jas aan en lid van een zekere brommervereniging geprofileerd wordt en bestempeld als risicogroep die extra gecontroleerd wordt. Is dat ook racisme/discriminatie en daarmee fout? Of heb je dan plotseling wel begrip?

Cees Groninger
Cees Groninger11 jun. 2016 - 10:14

U doet uw 'naam' eer aan.

arjenZH
arjenZH11 jun. 2016 - 10:24

"We moeten de politie meer vrezen dan de criminelen op straat ." Ik wens je -zodra hij weer vrijkomt- een fijne vakantie toe met Willem Holleeder in een land waar je niet lastig wordt gevallen door "gewelddage" politie zoals hier in Nederland.

Acid Prune
Acid Prune11 jun. 2016 - 11:18

Nee ook niet !

Acid Prune
Acid Prune11 jun. 2016 - 11:19

@Cees Groninger U uw naam niet provinciegenoot

DaanOuwens
DaanOuwens11 jun. 2016 - 9:43

Niet alleen de politie een grote groep Nederlanders vindt dit soort uitspraken normaal. En men is ook van mening dat het geen racisme is. Gewoon zeggen wat je denkt. Veel mensen zijn ook trots dat zij dit soort uitspraken doen. Uiteindelijk gaan velen beweren dat het niet de schuld is van de blanke racist. Het is de schuld van de kleurling die de blanke racist niet moet verwijten dat hij racist is. En moslims zijn ook racist, chinezen ook. Als wordt aangedragen om te voorkomen dat het probleem wordt benoemd. Er is een heleboel dom blank racisme in Nederland. En dat maakt het nog gevaarlijker. Want doordat het probleem niet wordt herkend komt er ook geen oplossing en worden de verhoudingen verziekt. Racistisch blank heeft toch weinig om bang voor te zijn. Er hoeft echt geen vloot van rubberboten gevuld met PVV aanhang Nederland te verlaten. De mensen die spreken van blank racisme sluiten racisten helemaal niet uit. Realisten herkennen de realiteit. Racisme genezen gaat enige generaties duren. Wat wel nodig is, is dat drempels die gekleurde mensen iedere keer weer op achterstand zetten geslecht moeten worden. Dus een checklist voor agenten, geen discriminatie op de arbeidsmarkt, schooladvies op basis potentie en niet huidskleur. Het zijn grotendeels kleine ingrepen waar niet last van heeft en iedereen beter wordt. Maar het kan pas starten als ook de blanke racist weet dat hij zich als een racist gedraagt. En die verandering verloopt erg moeizaam.

12 Reacties
erwinnijhof
erwinnijhof11 jun. 2016 - 10:16

En waarom zou een werkgever een zwarte aannemen die slecht Nederlands spreekt, een boks doet ipv een hand geeft? Zo iemand zou ik niet bij mijn klanten langs willen sturen. Zou het dus kunnen dat er ook iets van de andere kant verwacht mag worden om dat "racisme" in te perken of is dat teveel gevraagd?

Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 10:54

@ DaanOuwens, 11 juni 2016 at 11:43 Racisme (ideologie) is niet de reden van achterstanden, zoals ook de PVV niet de reden is van polarisatie, xenofobie en islamofobie. Racisme is de smeerolie van bestaande politiek en sociaaleconomische beleid jegens migranten en gekleurde Nederlanders. PVV en andere racisten zorgen dat ook buiten instituties en officiële instellingen, zeg maar op de markt en maatschappij, hetzelfde uitsluitingen en achterstand toegepast wordt als binnen officiële instellingen en instituties. Racisme (dus PVV, extreemrechts etc.) dienen natuurlijk ideologisch en politiek bestreden worden als een ondemocratische en algemene gevaar, maar zonder het bestrijden van uitsluitingsmechanismen die binnen instituties en in het beleid van overheid structureel gaande is, is het bestrijden van racisme als repressiemiddel tegen migranten en gekleurde burgers, roepen om sociale rellen en instabiliteit en ondermijnen van algemene veiligheid van iedereen in Nederland. Zonder duidelijke beleidsbeslissingen die de achterstanden in cultuur, onderwijs en werk van migranten en gekleurde burgers moeten wegwerken, is iedere antiracisme een holle poging. De mensen vragen zich invechten in een racistische en discriminerende systematiek, is hen vragen ook “vechten” tegen instituties en een overheid die deze instituties wilt niet hervormen voor een divers samengestelde samenleving.

Achterberghen2
Achterberghen211 jun. 2016 - 11:07

Daar gaan we weer. Er bestaan alleen maar blanke racisten. Sommigen hebben nog echt het romantische beeld van de 'edele wilde' in tegenstelling tot de op het bot slechte blanke. Over raciaal onderscheid gesproken.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete11 jun. 2016 - 11:39

" Maar het kan pas starten als ook de blanke racist weet dat hij zich als een racist gedraagt. " Het kan pas starten als ook racistische POC's van zichzelf doorhebben dat ze vol vooroordelen zitten. Als ze dat inzien dan zien ze dat ze juist in een land wonen waarin een ieder ongeacht zijn huidskleur en afkomst heel veel kansen heeft. De een soms wat minder dan ander omdat ze uit een cultuurgroep komen waar meer problemen mee zijn dan de ander, of door religieuze en persoonlijke voorkeuren, maar ondanks die hobbels is NL een land waar je mensen met verschillende huidskleuren en culturele achtergronden in alle beroepen en lagen vd bevolking tegen komt. Als je dit feit dat je elke dag kan waarnemen ontkent, dan vraag ik me af wat de motieven zijn. Ik zie steeds meer ongebreidelde haat tegen de blanke arbeidersklasse vanuit ideologische wensdenkers; komt dat omdat de arbeiders niet mee gaan in de ideologie van de linkse verheffende klasse?

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete11 jun. 2016 - 11:46

@ Bidar " De mensen vragen zich invechten in een racistische en discriminerende systematiek, " Welke racistische en discriminerende systematiek kunt u benoemen die allochtonen benadelen tov autochtonen? Misschien kunt u gelijk even kijken naar alle maatregelen projecten (vaak voortkomende uit de maatschappij zelf en gesubsidieerd door de overheid) die als doel hebben zoveel mogelijk allochtonen te laten meekomen.

Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 12:28

@ Achterberghen, 11 juni 2016 at 13:07 Zal het jou tevredenstellen als men zou beweren ook onder andere kleuren racisten zijn? Met deze: ja die zijn er. Nu moeten we (de meerderheid) blanke racisme vrijpleiten van verdenking en vrije brief geven om andere kleuren discrimineren?

Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 12:29

@ GeenTijdgenoot, 11 juni 2016 at 12:30 En welke toets is doorslaggevend voor vervolgstudie? Niet Cito-toets maar het advies van school!

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk11 jun. 2016 - 13:39

@Achterberghen Helaas is dat ook zo maar aan de ene kant begrijpt u het toch wel er toch wel aardig wat racisten en vele die blank zijn en de ideologie aan hagen van wiite suprematie dus leiden de goede onder slechten zelf als je geen racist bent. Dat is nauw eenmaal de sterotype die geplakt is op ons dat Blank= rasict. En met de vele neonazi groepen, KKK, raciale theorieën uit de 18de 19de en begin20ste eeuw is het ook best moeilijk om blanken( voornamelijk westerse europeanen) als collectief rascist te noemen. Vergeet niet dat westerse antropologen,biologen etc als Friedrich Blaumenbach etc de wereld leuk in raciale catogorien hebben geplaats met blank als kers op taart en verschillende europeanen zijn met dit idee/concept ook leuk mee in zee gegaan en wat noemen we ons nu blank in plaats van gewoon nederlander. Ik zie het ook hier op Joop dat veel berichten het hebben over blank dit en blank dat wat hebben Kroaten, Polen, Russen, Tjechen nauw te maken met de zaken in Nederland we moeten niet alles door trekken naar Blank of Zwart met realitish en specifiek zijn nederlanders en surinamers

Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 15:00

@ Phoenix van Milete, 11 juni 2016 at 13:46 [Misschien kunt u gelijk even kijken naar alle maatregelen projecten (vaak voortkomende uit de maatschappij zelf en gesubsidieerd door de overheid) die als doel hebben zoveel mogelijk allochtonen te laten meekomen.] Ze zijn in meerderheid initiatieven van sociale ondernemers die nauw samenwerken met lokale overheid. Ze houden alles zoals het is. Geen vertrouwen dus. Ik hecht meer belang aan centrale beleid en controlemaatregelen die overal algemeen geldend zijn voor “diversiteit” of voor “minderheden” (overheid mag het kiezen!) met duidelijke aantoonbare te streven resultaten. Zijn die er nog niet? Dan is er niks veranderd!

Achterberghen2
Achterberghen211 jun. 2016 - 16:21

Meneer Bidar, u heeft zelf hier op de site racisme een blanke uitvinding genoemd.

Sardar2
Sardar211 jun. 2016 - 17:33

@ Achterberghen, 11 juni 2016 at 18:21 [racisme een blanke uitvinding] Klopt, dat zeg ik nog steeds. Er is een verschil waar iets uitgevonden is en deze aanhangen. Zoals fascisme die in Duitsland gevonden en nu maken we het mee in MO en Afrika!

Achterberghen2
Achterberghen211 jun. 2016 - 18:42

@Bidar "Klopt, dat zeg ik nog steeds. Er is een verschil waar iets uitgevonden is en deze aanhangen. Zoals fascisme die in Duitsland gevonden en nu maken we het mee in MO en Afrika! " Nu diskwalificeert u zich helemaal met deze flauwekul. En trouwens fascisme is in Italië uitgevonden. En blijkbaar kunnen blanken ook al aan racisme kunnen in landen waar nauwelijks blanken zitten.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete11 jun. 2016 - 9:34

" De agenten hebben helemaal geen moeite met etnisch profileren. " En de meerderheid van de NL bevolking ook niet, die raken niet overstuur als de werkelijkheid niet overeenstemt met het idealisme van politici. Waar wel meer en meer moeite mee is, zijn de taboes rond het onderwerp discriminatie. Zo zijn de vooroordelen van veel POC's tegen blanken en de vooroordelen van een hoop linkse mensen die dagelijks te ontwaren zijn volstrekt onbespreekbaar. Daarmee blijft de discriminatie discussie vast zitten in het vooroordeel dat alleen de blanke mannen (van de arbeidsklasse) vol zit vooroordelen en racsime. Etnisch profileren heeft niet veel met racsime te maken, denken dat alleen blanken vooroordelen hebben wel.

8 Reacties
poeslief
poeslief11 jun. 2016 - 10:24

Joseph Goebels zou willen dat hij dit bedacht had; racisme verkopen als etnisch profileren.... 'Nein ich bin keine racist, ich bin eine statistisch beobachter'....

kapitanlaipose
kapitanlaipose11 jun. 2016 - 11:15

Etnisch profileren heeft alles met racisme te maken. Je beoordeelt een individu op zijn huidskleur. Vervolgens verbindt je negatieve eigenschappen aan de betreffende huidskleur en handel je daar vervolgens naar. Kan ik stellen dat jij het karakter/ persoonlijkheid van mensen beoordeelt op basis van hun huidskleur? Dat een meerderheid van de bevolking (volgens Maurice de H. ) erachter staat betekent nog niet dat het geen racisme is. Het geeft in mijn ogen aan dat een groot deel van de bevolking zich schuldig maakt aan (onbewust) racisme. Centraal blijft staan: Wil jij een persoon op zijn huidskleur beoordelen? Wil je een samenleving waar mensen worden beoordeeld op hun huidskleur?

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete11 jun. 2016 - 11:58

@ Kapitanlaipose " Vervolgens verbindt je negatieve eigenschappen aan de betreffende huidskleur en handel je daar vervolgens naar. " Nee dat gebeurd niet. Er wordt gehandeld naar statistische waarschijnlijkheid. Zoals bijvoorbeeld een jong iemand in een hele dure auto, dat wordt gezien als verdacht; ongeacht je huidskleur. Er zijn in bepaalde stedelijke gebieden waar veel Marokkaanse bendes actief; dus dan ben je scherp op jonge Marokkanen in dure auto's. Als je mensen eigenschappen toebedeeld op huidskleur (zoals jij regelmatig doet) dan ben je racistisch bezig. Blijkbaar ben jij dus degene die een maatschappij wilt waar men wordt beoordeeld op huidskleur.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten11 jun. 2016 - 11:59

''Wil je een samenleving waar mensen worden beoordeeld op hun huidskleur?'' Nee, maar zij worden dan gelukkig ook niet beoordeeld op hun huidskleur.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete11 jun. 2016 - 12:02

@ Poeslief Zo poeslief is het niet om een ander te framen als nazi. Maar ik begrijp je woede wel; it's no fun to be told that you can't blame rascism anymore.

poeslief
poeslief11 jun. 2016 - 20:20

@phoenix van milete “Zo poeslief is het niet om een ander te framen als nazi.” Framen? Speels schermen met de feiten, ik noem jou geen nazi. “Maar ik begrijp je woede wel; it’s no fun to be told that you can’t blame rascism anymore.” Ben heel blij dat jij mijn woede begrijpt, ik wist van niks, volledig aan me voorbij gegaan, thx for the heads up! “; it’s no fun to be told that you can’t blame rascism anymore.” Is dat officieel? Mag ik me weer ouderwets bezondigen aan goedgemutste Christelijke jodenhaat? Holocaust ontkennen. Groot gelijk ook, werd tijd, WO2 is al weer zo lang geleden, en dus volgens jou is sinds weer kort terug van (nooit) weggeweest ‘ons tegen hullie’, en dat was onvermijdelijk met al die inferieure rassen hier in ons Germaanse land. Vraag Phoenix: je wil duidelijk niet gelinkt worden aan een nazi-kopstuk, maar tegelijkertijd is racisme volgens jou helemaal in orde; behoor jij tot het middenkader? (geintje meneer van Milete)

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 0:02

@ Phoenix van Milete 11 juni 2016 at 11:34 [Daarmee blijft de discriminatie discussie vast zitten in…] En jij vergeet dat discriminatie wordt niet bediscussieerd maar herkend, vervolgd en veroordeeld. Jij zit nog in ontkenningsfase. Wij kunnen nog jaren (graag) blijven discussiëren over wat racisme is, dat moet ook. Maar de mentaliteit die over discriminatie wilt nog zitten te discussiëren, geeft het teken van onwil om het te bestrijden. De wet is ondubbelzinnig over wat de discriminatie is, ook over het bestraffen daarvan en over de straffen daarvoor. Het is zelfs in de jaren 80 verzwaard. Maar politiek wilt niet het uitvoeren daarvan op agenda zetten. Zij prijzen het discrimineren van migranten door het onbestraft laten liggen. Dat is niks anders dan racisme, welke reden ze ook daarvoor verzinnen, maakt het niet anders. Dus geen discussie over discriminatie wel meteen breed bestraffen, en graag samen discussieerden over racisme!

Sardar2
Sardar212 jun. 2016 - 0:48

@ Phoenix van Milete 11 juni 2016 at 13:58 [Er wordt gehandeld naar statistische waarschijnlijkheid.] Totale aantal van criminaliteit verdachte niet westerse allochtonen is ±70.000. Het aantal niet westerse allochtone bevolking is ±2.000.000. Dus de kleine brein van politie maakt 1,930.000 onschuldige niet westerse allochtonen veracht van criminaliteit om misschien een paar dwaze criminelen die zo dom zijn om op straat terecht te komen, kunnen aanhouden? En jij verdedig het ook en noem je het “statistische waarschijnlijkheid”? Hetzelfde “statistische waarschijnlijkheid” zegt dat het 1.930.000 keer racistisch is, en misschien 70.000 keer niet. --------------------------------------- Verdachten van misdrijven 2008: Autochtonen 1,2% Niet westerse allochtonen 1,5% Westerse allochtonen 4,3% (http://iturl.nl/snVTB) Bevolking 2016: Autochtonen 13.226.829 Niet westerse allochtonen 2.096.592 Westerse allochtonen 1.655.699 (http://iturl.nl/snn4jfj) Concrete aantal: Autochtonen 158.722 Niet westerse allochtonen 31.449 Westerse allochtonen 71.195 Voor etnische profilering: Blank 190.171 Etnische groepen 71.195

RoBru
RoBru11 jun. 2016 - 9:33

Ik ben blij met de nuchtere reacties. Etnisch profileren wordt gezien als één van de vormen van profileren, zoals er ook vaak op geslacht of leeftijd zal worden geprofileerd en niet alleen door de politie: - bij de entree van een voetbalstadion zullen vooral mannelijke jongeren worden gecontroleerd - op vliegvelden (wereldwijd!) zullen vooral midden-oosters uitziende mensen worden gecontroleerd (via een getrapt vermoeden: mogelijk moslim, mogelijk extremistisch) - belastingaangiften in sommige sectoren zullen vaker worden gecontroleerd - hippies en rasta's met dreadlocks of hipsters met baardjes en tattoos zullen bij Pinkpop vaker worden onderzocht op drugs. In sommige gevallen kun je er voor kiezen deze groepskenmerken aan te nemen (haardracht en zo), in andere gevallen niet (huidskleur). Het lijkt me een efficiënte inzet van middelen. Uit de hierboven geciteerde commentaren blijkt ook helemaal geen racisme in de zin van 'negers zijn criminelen'. Er zijn aanvullende aanwijzingen nodig: in de gevallen van Typhoon en Kenneth Vermeer is leeftijd, geslacht en type auto minstens zo belangrijk en/of het zijn standaard verkeerscontroles. Neemt niet weg dat ik de ergernis van Typhoon en Kenneth volledig begrijp, maar ze moeten niet bij de politie zijn. Ze hebben de pech bij een groep te horen die kenmerken vertoont die gemiddeld daar wat vaker voorkomen dan bij vrouwen van 25 of senioren. De kritiek op de self fulfilling-aspecten van deze statistische benadering zijn op deze site inmiddels meerdere keren weerlegd.

3 Reacties
Joost2
Joost211 jun. 2016 - 10:23

Als er iets inefficiënt is dan is het etnische profilering wel, het is een selffulfilling prophecy, meer niet en wat vaker is uiteengezet op deze site. "ze moeten niet bij de politie zijn. Ze hebben de pech bij een groep te horen die kenmerken vertoont die gemiddeld daar wat vaker voorkomen dan bij vrouwen van 25 of senioren." Het ongezonde verstand spreekt: "als u geen neger was, zou ik geen racist hoeven te zijn".

7anpau1
7anpau111 jun. 2016 - 10:25

Het enige argument tegen de zogenaamde selffulfilling prophecy theorie is dat het zogenaamde etnisch profileren een waardeloze opsporingsmethode is en dus de statistieken waarschijlijk niet heel erg vervuild.

Johan eldert
Johan eldert11 jun. 2016 - 12:50

je denkfout en die van de politie en veel politici is dat criminaliteit en etnische achtergrond een causale relatie kennen. Dat is nu precies het probleem want dat is namelijk niet zo. Sociale en maatschappelijke status en ontwikkeling en de omgeving waarin men opgroeit zijn de relevante factoren. Dat blanke mannen bij voetbalstadions vaker worden gecontroleerd op wapens en andere middelen die niet toegestaan is, is wel aangetoond. De relatie etniciteit en criminaliteit is een sterk staaltje van verdraaide statistiek. En zolang we maar op dit valse statistiek blijven rapporteren, en niet op de werkelijke redenen, zal etnisch profileren de kop opsteken.

Mohawk2
Mohawk211 jun. 2016 - 9:29

"Controleer je een keer een patser, krijg je deze reactie. En vlug je excuses aanbieden natuurlijk!" Typhoon is dus gewoon een patser die terecht langs de kant gezet is, volgens deze reagerende agent. Het zal wel aan mijn profileringsbril liggen, maar bij Typhoon denk ik nou juist níet aan een patser! Ik zie een begaafde en creatieve muzikant die met "Lobi da Bassi" een werkelijk fantastisch album heeft gemaakt. Een caleidoscopisch album dat spat van de muzikaliteit en inventiviteit, waarin hij zijn hiphop heeft gemengd met vele andere stijlen zoals ska, reggae & 60's surfmuziek, zelfs tot aan het Nederlandse chanson en het kleinkunstlied toe - een sieraad voor de Nederlandse popmuziek met mooie teksten. Een aanwinst voor onze cultuur! Typhoon kleedt zich niet als een patser. Gedraagt zich niet als een patser. Hij ziet er niet eens uit als de stereotype rapper. Als hij al een image heeft dan is dat van een frisse, positieve en intelligente dertiger. De ideale schoonzoon haast. En dan rijdt de lieverd ook nog in een Outlander... de anti-patserbak bij uitstek! Maar men ziet nu eenmaal wat met men ziet. En dus wordt je anno 2016 als succesvol individu tot vervelens toe telkens aan de kant gezet als je een kleur hebt anders dan blank en dan ook nog eens in een dure auto rijdt - want: patser! Daar helpt geen poëzie tegen... al had hij de Nobelprijs gewonnen. Patser! Daar schijn je maar aan te moeten wennen, dat schijnt er volgens sommigen, die zelfs in Tweede Kamer zitten, gewoon bij te horen, dat moet je maar slikken, keer op keer telkens weer, want de statistieken, hé... statistieken doen niet aan individuen. Luister en kijk hier naar het prachtige 'Liefste', met een kippenvel bezorgend exalterend slot in de geest van Ramses Shaffy. Muziek met een grote M. ! https://www.youtube.com/watch?v=XL1WfJTZ7No

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk211 jun. 2016 - 9:57

PS Je moet er als etnisch geprofileerde maar aan wennen dus. Maar volgens mij went dat nooit, om telkens weer als (potentiële) verdachte te worden gezien, jaar in jaar uit...

Peter_K2
Peter_K211 jun. 2016 - 10:16

Heel fijn dat u Ramses Shaffy hier aanhaalt. Óók een persoon van buitenlandse afkomst die hier toch wel aardig zijn weg heeft gevonden. Ik kan mij niet herinneren ooit klachten van hem gehoord te hebben. Tegenwoordig is er de "gangsta"-stijl, waarbij lieden zich uiterlijk voordoen als criminelen. En dan klagen als de politie je voor een crimineel aanziet...

Peter_K2
Peter_K211 jun. 2016 - 9:24

Wel ja, smeer heel de politie maar meteen "veel racisme" aan. Waar zijn de bewijzen doorvoor? In Schiedam is laatst een gekleurd iemand doodgeschoten. Ikzelf heb iets minder dan 12 maanden daarvoor óók de Schiedamse politie dreigend met de hand aan het pistool aan de deur gehad. En ik ben een blanke man. Tja, de politie wordt tegenwoordig getraind om te reageren op afwijkend gedrag, en ik was mijn twee katten aan het uitlaten. Daarnaast hebben die beesten de gewoonte om onder een auto te gaan zitten, en auto inbraken zijn een probleem. In de gevallen van Typhoon en Vermeer is de politie gewoon figuren in pooiersbakken aan het aanhouden, omdat figuren in pooiersbakken vaak overlast veroorzaken. Beter concentreert de politie zich op het aanpakken van crimineel gedrag. Maar ja, dat is moeilijker en meer werk. Als je kijkt wat voor figuren er in de top van de politie werken, dan weet je dat je beter niet teveel hoop koestert voor de nabije toekomst.

3 Reacties
Acid Prune
Acid Prune11 jun. 2016 - 11:03

wie beschermd ons tegen de politie is de vraag die we ons dienen te stellen

Peter_K2
Peter_K211 jun. 2016 - 12:27

Politie agenten zijn laag geschoolde en onderbetaalde figuren. Kritiek op hun functioneren is kritiek op hun leidinggevenden, en dan kom je uit als figuren als burgemeester Lamers van Schiedam (CDA). En dan heb je een figuur die weliswaar niet onderbetaald is, maar nog steeds niet erg hoog geschoold. Mijnheer is altijd keurig in het gelid gebleven, en krijgt dan uiteindelijk zo'n baan. We zijn behept met een bestuurlijke elite die de weg zou moeten leiden, maar die feitelijk ook maar een stel volgzame kneuzen zijn.

Johan eldert
Johan eldert11 jun. 2016 - 12:52

[In de gevallen van Typhoon en Vermeer is de politie gewoon figuren in pooiersbakken aan het aanhouden, omdat figuren in pooiersbakken vaak overlast veroorzaken.] sinds wanneer is een outlander een pooierbak? Wordt door veel middle class gezinnen en zakenmensen gereden. Niet bepaald het type pooierbak.

ikdus2
ikdus211 jun. 2016 - 9:09

Dit was al bekend. het is gewoon een bevestiging wat wit Nederland in het algemeen ontkende, bagatelliseerde en goedpraat. wat ik niet begrijp is dat racistische uitingen van dienders af wordt gedaan met een stevig gesprek. dit is toch gewoon strafbaar en behoort vervolgt te worden. ZP tja... was de discussie er 25 jaar geleden dan ook al in deze hevigheid. natuurlijk niet. het wit laag opgeleid volk is altijd al racistisch van aard geweest. na WO2 is er te weinig tijd en energie gestoken om te reflecteren en boete te doen voor de grove wandaden die grote groepen en instituten zoals de politie minderheden hadden aangedaan. je kan stellen dat racisme in de haarvaten van het West-Europese gedachtengoed zit. de in latent aanwezige fascistoïde volksaard komt nu als bruine drek naar de oppervlakte. rest nu wat te doen met het korps. verkleinen, bevoegdheden verplaatsen naar de rechtsprekende macht en vooral laagopgeleide witte personen drastisch terugbrengen naar beheersbare proporties. je kan met een racistische politiekorps in ieder geval geen racisme en daaraan gelieerde zaken bestrijden. laat op z'n minst ieder agent op straat een dashcam en een cam op z'n hoofdbedekking plaatsen. transparantie is noodzakelijk

voxpopuli2
voxpopuli211 jun. 2016 - 9:07

Gezien de foto geldt ethnisch profileren ook als je door een donkergekleurde agent wordt gecontroleerd?

3 Reacties
mulligan
mulligan11 jun. 2016 - 10:50

Wat heeft de huidkleur van de agent ermee te maken?

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk11 jun. 2016 - 13:18

Ja want een donkergekleurde agent kan een andere etniciteit hebben dan de donkere persoon in de auto. Dus ja dat geld als ethnisch profileren. Als een donker gekleurde hindoestaan een een donker gekleurde antiliaan aanhoud is het de zelfde verhaal als een nederlandse agent een poolse persoon aanhoud beide ook blank toch ?

mulligan
mulligan11 jun. 2016 - 21:24

Onzin, beste Heemskerk, onzin. Het profileren gaat om het beeld scheppen van een mogelijke dader en de kleur van de profiler heeft daar dus totaal niets mee te maken.

Jantje68
Jantje6811 jun. 2016 - 9:02

Precies zoals ik van de politie verwacht. Niet gek laten maken en gewoon door gaan met je werk. Zij weten als geen ander (uit ervaring) waar ze moeten zoeken. Chapeau!

LisanneW
LisanneW11 jun. 2016 - 8:56

"Agenten vinden controles zoals die van Typhoon blijkbaar normaal. Weinig agenten lijken zich te realiseren dat zo’n controle voor een burger – al helemaal als het de zoveelste onterechte controle is – een ingrijpende ervaring is." Nou zeg, heel aangrijpend om even je papieren te laten zien.

2 Reacties
LisanneW
LisanneW11 jun. 2016 - 8:58

En wanneer is een controle dan onterecht? Een controle is een controle.

LisanneW
LisanneW11 jun. 2016 - 9:28

aangrijpend moet zijn: ingrijpend.

JvHout2
JvHout211 jun. 2016 - 8:48

Ik wil hier een lans breken voor onze politie-agenten die vaak onder extreme omstandigheden hun werk moeten doen. Natuurlijk zullen enkele dienders zich onder elkaar wel eens een keertje ongenuanceerd uitlaten, maar je moet dit niet groter maken dan het is. Als ik de afgelopen dagen filmpjes voorbij zie komen waarin het optreden van agenten in beeld wordt gebracht wordt duidelijk wat zij dagelijks over zich heen krijgen. Ik heb veel respect voor het zeer beheerste en uiterst professionele optreden van onze dienders.

4 Reacties
poeslief
poeslief11 jun. 2016 - 10:15

@John Dat de politie goed werk doet, zwaar werk doet etc. is geen issue John. In de 1e plaats is het hun eigen vrije keuze voor dat beroep, een roeping voor de meesten. In de 2e plaats dienen organisaties en de daar werkenden, die een mandaat meegekregen hebben om overtreders van de wet staande te houden, aan te spreken, te beboeten of zelfs in hechtenis te mogen nemen, zichzelf (op waarachtige wijze) zuiverder dan zuiver te houden. Zij dienen zonder zonde te zijn, of hun begane zonden direct zonder enige vorm van terughoudendheid op te biechten. Anders veel te scheve verhoudingen voor een rechtstaat. In de 3e plaats is racisme verboden bij de wet. Dus een racistische wetshandhaver is, naast een wetsovertreder, een contradictie.

Acid Prune
Acid Prune11 jun. 2016 - 10:33

professioneel? sorry hoor als je je handen niet thuis kunt houden terwijl je notabene in uniform bent dan ben je een amateur van de bovenste plank of een kwaadaardig personage

mulligan
mulligan11 jun. 2016 - 10:46

Uiteraard is er vaak (meestal?) niets aan te merken op het optreden van politieagenten, maar dat neemt niet weg dat incidenten die minder of niet door de beugel kunnen niet onder de loep genomen moeten worden. Dat is niet hetzelfde als 'groter maken dan het is'. Elk incident dient te worden onderzocht en zo nodig een volgende voorkomen worden.

Acid Prune
Acid Prune11 jun. 2016 - 12:25

probleem is dat de politie altijd vrijuit gaat omdat ze zichzelf moeten onderzoeken

Ben Joop
Ben Joop11 jun. 2016 - 8:45

"zal een gesprek worden aangegaan" Nou dat zal ze leren!