Criminele seksondernemer krijgt makkelijk vergunning. Hoerenlopers slaan geen alarm. Nieuwe prostitutie-wet: ook hoerenloper verantwoordelijk
Gemeenteambtenaren, bestuurders en hoerenlopers zijn te naïef als het gaat over gedwongen prostitutie. Criminele seksondernemers krijgen te makkelijk een vergunningen en klanten slaan zelden alarm als ze zien dat een prostituee onder de blauwe plekken zit. Dat schrijft de Volkskrant woensdag. De Taskforce Aanpak Mensenhandel trekt aan de bel.
In de Taskforce Aanpak Mensenhandel werken onder meer de politie, justitie en burgemeesters van grote steden. “Het is hard nodig dat we de naïviteit wegnemen bij alle partners in de strijd tegen mensenhandel”, zegt Ruud Bik, korpschef van het Korps landelijke politiediensten en lid van de taskforce in de Volkskrant.
Ook de hoerenlopers moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt hij. In de nieuwe prostitutiewet, waar de Tweede Kamer deze maand over stemt, staat dat klanten zelf de plicht hebben te controleren of ze een bordeel met een vergunning bezoeken. Wie betaalde seks heeft met een prostituee zonder registratienummer riskeert een boete van 7600 euro. De opheffing van het bordeelverbod in 2000 heeft geen einde gemaakt aan misstanden erkent Bik. “Zestig procent van de vrouwen in de raamprostitutie wordt gedwongen of uitgebuit.” Toch ziet de korpschef niets in een terugkeer naar het oude beleid. “In landen als Zweden, waar prostitutie strafbaar is, steken ze hun kop in het zand. Vroeger was er ook ellende in Nederland, maar die was minder zichtbaar voor de buitenwereld.”