Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Veel minima volgend jaar meer geld kwijt aan zorgverzekering

  •  
22-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorg

© cc-foto: eliola

De meeste mensen met lage inkomens zijn volgend jaar meer kwijt aan hun zorgverzekering. Het gaat om een flink deel van de ruim 700.000 Nederlanders met een minimuminkomen die via hun gemeente een zorgverzekering hebben afgesloten. Dat meldt de NOS op gezag van de vergelijkingssite Zorgkiezer.
"Uit het onderzoek van Zorgkiezer blijkt dat deze gemeentepolis in veel gemeenten in 2020 een stuk duurder wordt. “Dat komt doordat de zorgverzekeraar de collectiviteitskorting volgend jaar verlaagt of geheel schrapt”, zegt Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer."
Ook verscheidene gemeenten, die een deel van de premie of het eigen risico betalen, beknibbelen volgens Ruys volgend jaar op hun bijdrage. In Leiden, waar de gemeente een miljoen bezuinigt op de zorgpolis voor minima, stijgen de kosten met ongeveer 180 euro per persoon. Ook in plaatsen als Etten-Leur en Dordrecht moeten minima volgend jaar fors meer betalen.
Niet in alle gemeenten gaan de minima erop achteruit. Zo zijn mensen met een laag inkomen in Utrecht in 2020 juist een paar tientjes goedkoper uit. In de meeste plaatsen stijgen de kosten voor de gemeentepolis wel.
cc-foto: eliola

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Frits Jansen
Frits Jansen23 nov. 2019 - 9:05

Politici zijn onvoldoende kritisch op het beleid van minister Bruins. Er kan heel veel bespaard worden op de zorgkosten, zonder dat dit de kwaliteit van de zorg aantast. Om te beginnen staat het zorgstelsel stijf van de bureaucratie, omdat het bedacht is door mensen zonder enige kennis van economie. Als je een béétje economische kennis hebt begrijp je dat het stelsel bol staat van de perverse prikkels, en dus een meedogenloze controle vergt. Medicijnfabrikanten hebben wel verstand van economie, en begrijpen dat je praktisch elke prijs kan vragen voor levensreddende en levensverlengende geneesmiddelen. Als oliedomme politici zeggen wat een gewonnen levensjaar mag kosten stoppen de pillendraaiers dat meteen in hun spreadsheets en passen ze hun prijs overeenkomstig aan. Intussen biedt de wet sinds jaar en dag de mogelijkheid om octrooihouders aan te pakken, door ze te dwingen licenties tegen redelijke voorwaarden te verlenen aan concurrenten. Zonder concurrenten geen marktwerking! Politici focussen zich op het eigen risico, maar een eigen risico kan een verzekering goedkoper maken, Voor mijn reisverzekering heb ik bewust een eigen risico genomen: door de kleine uitgaven zelf te betalen wordt de verzekering veel goedkoper. Alleen zouden ze het eigen risico eenmaal per kwaal moeten rekenen, en niet eenmaal per jaar, want zo is de chronisch zieke elk jaar de klos.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof23 nov. 2019 - 10:52

@ Frits, Hierbij laat u dus zien dat u, ondanks uw grote woorden, zelf niet kunt rekenen. Als dat eigen risico een maal per ziekte ipv een maal per jaar afgerekend zou worden zou het bedrag veel hoger worden. Je kunt best voor afschaffing van het eigen risico zijn maar dat is een ander verhaal.

de Boer2
de Boer223 nov. 2019 - 11:18

Een bonus malus systeem in de zorg? Even een gokje wagen, zeg je? Je koppelt alles aan je eigen ervaringen, compleet aan je zelf. Het zorgstelsel is eigenlijk fantastisch, iedereen kan bijvoorbeeld gratis naar de huisarts. Dat betekent dat dokter iemand heeft die voor em plant, een bureaucraat. Een praktijkassistent voor de preventie ook al zo'n bureaucraat. Waren ze er niet, die mensen die delegatie , dus de bureaucratie, uitvoerden, dokter zou gillend weglopen van de stress.Maar deze artsen en hun assistenten die zie je niet op het Malieveld om te klagen over hun werkdruk, de hectiek van de moderne samenleving, of over hun salaris. Uiteraard hebben ook de farmaceuten hun verdienmodel. Ze moeten ook hun onderzoekers en het onderzoek betalen om innovatie te plegen. Ook als een onderzoek vergeefs is. Want het is proberen en zich vergissen. Soms blijkt een medicament niet te werken voor specifiek dit maar ineens wél voor iets heel anders. Zeg nou niet dat het anders kan, maar vertel hoe. Het is zo vrijblijvendheid en koekoek een zang. Inmiddels is de Boer eraan gewend, maar de verbazing blijft over stuurlui aan lager wal. . .

de Boer2
de Boer222 nov. 2019 - 18:57

Wat er is gebeurd is dat de collectieve korting zijn langste tijd gehad heeft. De eerste stap is een plafond aanleggen van vijf procent waar dat eerder het dubbele was. Die korting staat het vrij zicht namelijk in de weg, het versluiert. Omdat de nominale premie is bevroren, alleen de Menzis verhoogt die met een paar euro, is de ramp beperkt tot verlies van vijf procent, zeg maar een bedrag van 7,50 euro. Te gelijkertijd gingen de lonen omhoog en de AOW steeg, met een veelvoud van dat bedrag. Ook allerlei toeslagen worden in 2020 verhoogd en allerlei aftrekposten werden verruimt. Kortom, je moet wel hele verhaal vertellen en ook niet verzwijgen dat er meer is dan de nominale premie. Zo is er een inkomensafhankelijke premie, die zoals de naam zegt voor mensen met een hoger inkomen geldt. Dat is een nivellerende belasting en goed voor de doelgroep.

robheus2
robheus222 nov. 2019 - 15:57

De gezondheid van de minima zal dit kabinet een rotzorg zijn, zolang de medicijnfabrikanten maar forse winsten kunnen blijven maken. Je bent enerzijds verplicht om verzekerd te zijn, maar uit die verplichting volgt niet het recht om voor alle voorkomende kosten van medische behandeling ook via de verzekering gedekt te zijn, waardoor je veel kosten zelf moet betalen (eigen bijdrage) of onder eigen risico valt. En veel minima trekken dat niet en maken daardoor minder gebruik van zorg - dat worden dan "besparingen" genoemd. Je hebt als lage inkomens groep dus minder verzekerings rechten, loopt wel vaker en meer gezondheidsrisico's (slechtere woonomstandgheden, armoede, slechtere arbeids - en sociale situatie). Volgens de zorgverzekeringswet zelf is dit onwettig, want het kunnen afnemen van zorg en de dekking onder de zorgvverzekering zou voor iedereen onder gelijke sociale en financiele omstandigheden moeten zijn, en in de praktijk is dat niet zo. Maar waar kunnen die lage inkomens groepen nog recht halen? Rechtbanken worden gesloten, sociale advocatuur afgebroken. Je wordt rechteloos gemaakt.

1 Reactie
de Boer2
de Boer223 nov. 2019 - 11:48

Het is zo dat het eigen risico remgeld is, maar het is niet zo is dat er een noodstop wordt gemaakt. Met een aneurisma of een levercirrose speelt een eigen risico geen rol, je wordt gewoon geholpen door een heel team. Als je je eigen risico niet hebt gebruikt moet je je operatie voor een fractie van de kosten inderdaad zelf betalen.Je mag jezelf dat gelukkig prijzen. Het eigen risico is bedoeld om mensen diets te maken hoe kostbaar de medische zorg is. En hoe efficiënt die tevens is. En natuurlijk is de arts niet de pastoor van vroeger, maar je kunt voor je problemen ook bij de buurvrouw terecht, als je tenminste een investering in een relatie met haar hebt gedaan. In feite berust de medische zorg op het principe van solidariteit. De een draagt de lasten van een ander mede terwijl het ook andersom werkt. En dan is de premie nog eens variabel voor dat alles. En de Boer vindt het dus niet erg dat ie behalve de nominale ook nog een veelvoud daarvan aan inkomensafhankelijke premie betaalt en geen cent aan toeslagen krijgt van de Overheid, die evenmin een vijand is als zijn vriend.Hij houdt niet van zeuren, maar wel van gewoon het werk verrichten. Hij haat enkel het hedendaags hedonisme, maar dat zul je heus wel begrijpen.

Bert de Vries
Bert de Vries22 nov. 2019 - 14:33

Het zou leuk zijn om te zien wat er is veranderd aan de financiële positie van de minima sinds het aantreden van Rutte, en vervolgens sinds het aantreden van Balkenende. Die verandering zou kunnen worden afgezet tegen de positie van de maxima, de inkomens boven pakweg de €90.000,-- bruto. Op die manier krijg je een beetje een beeld van de richting waarin de samenleving zich ontwikkelt, en van de kracht waarmee dat gebeurg.

2 Reacties
Kritisch AVRO lid
Kritisch AVRO lid22 nov. 2019 - 16:44

Ik denk dat dit heel erg meevalt. Ik schat dat ik er bijna 10% meer belasting heb betaald in 2018 met hetzelfde inkomen. Komt mn. door hogere heffing in box3 en afschaffing wet Mulder. Ook bij mij is zorgpremie gestegen!

Gandalf2
Gandalf222 nov. 2019 - 18:26

Neem de middeninkomens ook maar mee, die zijn echt niet vooruitgegaan.

Jodocus 2
Jodocus 222 nov. 2019 - 14:08

Weet u het nog? De laatste Prinsjesdag? Slechts een paar maanden geleden! Lachende en glunderende gezichten in het Kabinet. Nederland is TOP. Economie draait TOP. Geld klotst tegen de plinten! Nederland is een bijzonder fijn land om in te wonen. Maar natuurlijk. Het Malieveld is gewoon te klein. Bijna alle beroepsgroepen zien we daar voorbijkomen en de gepensioneerden willen ook graag hun rollator op de snelweg gooien. Gek hè? Hoe zou dat nu toch komen!

2 Reacties
de Boer2
de Boer223 nov. 2019 - 11:59

Nou zo gek is dat niet hoor. Als de Boer de luiken van de boerderij laat schilderen- iets dat aardig in de papieren loopt want er zijn er heel wat die aan rot onderhevig zijn,- dan zie je meteen dat de schilder meteen door kan voor de volgende klas bij de buren. Want dat wlilen hullie ook wel. Maar ja, ze moeten wel een jaar wachten, want de schilder heeft ook maar twee handen.En of die het nog voor hetzelfde bedrag doet lijkt uitgesloten. Werk is er zat maar geen mensen de het uitvoeren. Nou, dat werkt prijsopdrijvend hoor De Boer wrijft in zijn ruwe eeltige handen en denkt, nou daar heb ik hullie toch mooi beet gehad. .

madbako
madbako24 nov. 2019 - 16:28

@de Boer 23 november 2019 at 12:59 Nou zo gek is dat niet hoor. Als de Boer de luiken van de boerderij laat schilderen- iets dat aardig in de papieren loopt De Boer gaat mij toch niet vertellen dat hij daar in de rimboe nog nooit een Pool heeft gezien of van gehoord die het voor een appel en een ei doen. Een echte boer weet dat zeker. Van een fake boer kan ik mij voorstellen dat het een grote domme ouwehoer is.

nieko47
nieko4722 nov. 2019 - 10:20

Niet alleen de minima. Iedereen die nu een collectieve verzekering heeft gaat er hard op achteruit. In onze situatie ruim 300 euro volgend jaar.

9 Reacties
madbako
madbako22 nov. 2019 - 10:55

Echter bij de minima komt een 300 euro harder aan dan bij modaal of 2x modaal

nieko47
nieko4722 nov. 2019 - 13:48

'Echter bij de minima komt een 300 euro harder aan dan bij modaal of 2* modaal' Misschien, maar die ontvangen wel een groot deel van hun premie terug in de vorm van toeslagen. En als ze chronisch ziek zijn krijgen ze een groot deel van het eigen risico terug. Wij betalen volgend jaar ruim € 5.000. De minima 25% daarvan?

Martinel
Martinel22 nov. 2019 - 17:52

Huh, N? Ik kijg idd zorgtoeslag maar ben echt ieder jaar de 385€ eigen bijdrage kwijt hoor. Voor al 5 jaar Borstkanker....ruilen?

Martinel
Martinel22 nov. 2019 - 17:57

Waar @ N kan ik aansluiten om mijn eigen risico à 385€ terug te krijgen?????

DaanOuwens
DaanOuwens22 nov. 2019 - 19:29

@ N Jij schrijft: Wij betalen volgend jaar ruim € 5.000. De minima 25% daarvan? De collectieve polis van de Gemeente Rotterdam was ongeveer 165 euro per maand. Het eigen risico afgekocht tot 50 euro. Dat is dus ruim 2000 euro per jaar. Het jaar inkomen in de bijstand is 12.300 euro . Kortom iemand in de bijstand geeft ruim 16% van zijn jaarinkomen uit aan de ziektekosten polis. De zorgtoeslag is ongeveer 90 euro per maand. Dus er gaat ongeveer 1000 per jaar vanaf. Als jij per gezinslid 16% van het gezinsinkomen aan premie betaalt. Dus als er 4 gezinsleden zijn 64% dan heb je met 5000 euro premie een jaarinkomen van ruim 10.000 euro en heb je alle reden tot klagen. Maar ik denk dat het jaarinkomen van het gezin veel hoger ligt. Dus je bent appels met peren aan het vergelijken. En je vergelijking is wat verongelukte flauwekul. Een gezin in de bijstand met 2 kinderen ouder dan 18 die ook zichzelf zouden moeten verzekeren zou 10.000 per jaar kwijt zijn. Gelukkig krijgen ze 4600 gezamenlijk zorgtoeslag. Dus blijft ook ruim 5000 over. Echter in de bijstand is het hebben van thuiswonende kinderen van 18 en ouder lastig. Alle inkomsten van het kind worden afgetrokken van de bijstand van de ouder. Vandaar dat kinderen vaak het huis uitgaan of in ieder geval op papier ergens anders wonen als ze werk hebben. Dus wees blij, het gaat jou een stuk beter dan iemand die steun trekt. Veel beter, er is geen enkele reden om jaloers te zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 nov. 2019 - 5:55

Niemand krijgt een 'groot deel' van hun eigen risico terug. Hoe kom je daarbij! Toeslagen nog wel. Werkenden krijgen ook toeslagen ook mensen met 2 x modaal, in allerlei vormen.

dickser
dickser23 nov. 2019 - 6:52

@N Heb je in die @ €5000 die je betaald ook het bedrag wat via de inkomstenbelastingen wordt ingehouden meegenomen?

andalucia2
andalucia223 nov. 2019 - 11:28

@DaanOuwens. Interessant rekenvoorbeeld. De praktijk ligt subtiel anders. Een bijstandsgezin van vier personen zal doorgaans bestaan uit twee volwassenen en twee kinderen. De premie geldt dus slechts voor twee personen (circa 4.000 per jaar), waarop de maximale toeslag van 1.200 euro per persoon geldt. Netto premie voor vier personen derhalve 1.600 euro (of circa 130 per maand). Het bijstandinkomen voor een dergelijk gezin bedraagt 1.500 euro per maand, exclusief zo’n 420 euro kindgebonden budget en circa 190 euro kinderbijslag. Totaal zo’n 2.100 euro netto. Zonder een discussie aan te willen gaan of dat toereikend is om te leven: die zorgpremie is dan nog slechts zo’n 6% van het netto gezinsinkomen. Kortom, wel even feitelijk blijven met de cijfers graag.

DaanOuwens
DaanOuwens23 nov. 2019 - 20:18

@ andalucia Jij schrijft: De praktijk ligt subtiel anders. Een bijstandsgezin van vier personen zal doorgaans bestaan uit twee volwassenen en twee kinderen. De premie geldt dus slechts voor twee personen (circa 4.000 per jaar), waarop de maximale toeslag van 1.200 euro per persoon geldt. Netto premie voor vier personen derhalve 1.600 euro (of circa 130 per maand). Het Nou nee. In het reken voorbeeld waar ik op reageerde noemde N een jaarpremie van 5000 euro per jaar. Dat kan alleen als 4 gezinsleden allen premie betalen. In ieder geval meerdere mensen. In dat geval mocht ik ook uitgaan van een bijstandsgezin waarin 4 mensen een zorgpolis hadden. Dus ik blijf keurig bij de cijfers en jij dus niet. Verder werd het beeld opgeroepen dat mensen in de bijstand een riant inkomen hebben. Dat doe jij ook. Zowel de zorgtoeslag, huurtoeslag als het kind gebonden budget geldt voor allen met een zeer laag inkomen werkend of in de bijstand. De kinderbijslag geldt voor iedereen met kinderen. Reken jij de kinderbijslag ook bij het netto inkomen van werkenden? Of is dat specifiek bedoeld om de zorg voor kinderen vorm te geven? En zijn zorgtoeslag en huurtoeslag voor mensen in de bijstand inkomenscomponenten en voor alle anderen niet? Kortom mensen in de bijstand hebben geen inkomen van 2100 euro netto. Dit soort teksten doen de werkelijkheid nogal wat geweld aan. Van iemand in de bijstand wordt verwacht dat hij of zij voor 50 euro per week zijn boodschappen doet. Iemand met 2100 euro netto salaris per maand kan kopen wat hij wil.