Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel kritiek op fatshaming in Rode Kruis-campagne

  •  
08-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
517 keer bekeken
  •  
belly
Het Rode Kruis ligt onder vuur wegens een opmerkelijke inzamelingscampagne tegen de hongersnood in Afrika. In de campagne ‘BuikvoorBuik’ wordt een dikke blanke man tegenover een zwart kindje met een hongerbuikje geplaatst. Het beeld schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat, meldt DeMorgen.
“Terwijl wij onze buik rond eten, dreigt die van 41 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika op te zwellen door een voedselcrisis. We moeten nú ingrijpen om een humanitaire ramp te vermijden”, is de boodschap van de campagne die het Rode Kruis Vlaanderen lanceerde.
Veel mensen reageren verbolgen op de campagne via social media. “Jullie campagne is schandalig. Hoe kunnen jullie mensen met overgewicht zo stigmatiseren?” en “Het Rode Kruis moet zichzelf dringend herdenken, en dat moet niet door te choqueren”.
Via Twitter gaf het Rode Kruis een verklaring: “We zijn er ons van bewust dat een heel aantal mensen zich geviseerd voelt door deze campagne en dat spijt ons ten zeerste. We kozen voor een campagne die de aandacht van mensen trekt, maar het is absoluut niet de bedoeling om mensen met overgewicht te stigmatiseren”. Dat overgewicht in het Westen niet de directe oorzaak is van de voedselschaarste in het zuiden van Afrika, erkent de noodhulporganisatie.
cc-foto: Screenshot Rode Kruis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (93)

RobbertJan
RobbertJan24 mei 2020 - 9:55

Wat is het probleem? Voelen de dikkerds zich weer gestigmatiseerd? Meer dan 50% van onze bevolking heeft te kampen met overgewicht. Meer dan 50%!!!! Ja, ik heb de medische rapporten ook gelezen en het is een veelvoud aan factoren waardoor men te dik wordt, maar van water wordt men niet dik, dus het is een kwestie van niet sporten en overmatig eten. En voor jullie over mij heen buitelen wil ik jullie erop attenderen dat ik ook tegen obese aan heb gezeten. Ik ben in 1.5 jaar tijd 32 kilo afgevallen door mijn leefstijl aan te passen, dus eetgewoonten en meer te sporten. En voila, 32 kilo lichter. Ergo, ik zie mijn buikspieren weer. En nee ben geen 28, maar 50. Het is en blijft zelfdiscipline en geen allerlei excuses of te denken dat je het allemaal al weet en al gedaan hebt als dikkerd. Het is het combineren van dieet en stoppen met allerlei zwakke excuses te verzinnen om toch maar die pizza te nemen en met je luie reet op de bank te zitten Netflixen en de chips van je borst af te vegen nadat je weer een zat naar binnen hebt gepropt. Ja, dat deed ik ook. Maar weet je waarom ik wilde afvallen? Om mee te doen met de maatschappij en mijn rol als vader die makkelijk kan ravotten met de kids. En niet de maatschappij op te zadelen met mijn medische kosten als diabetes, kanker en God wat voor ziekten wij wel niet als dikkerds over ons afroepen. Is het makkelijk? Nee, niet in het begin en zeker de eerste paar weken niet, maar als je daar doorheen bent, dan komt dat gevoel van trots naar boven en dat is heerlijk. Nu voel ik mij supergezond. Geen last van gewrichten, kortademigheid of een te hoge bloeddruk. En als laatste, en daar moet je als dikkerd maar eens over nadenken, is stoppen met te zeggen dat iedereen dik is in de familie of ik heb zware botten ... .

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 11:45

Tja je behoeft hierdoor natuurlijk niet de bevriende CEO en/of andere giftgever te gebruiken moch de wapenindustrie. Beter kun je mensen gebruiken die niets terug kunnen zeggen?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2020 - 11:09

noc.....

Joop den Uil
Joop den Uil9 feb. 2020 - 10:44

wordt tijd dat Rode Kruis wat professionele Marketeers inhuurt. Voor het geld hoeven ze het niet te laten en de kwaliteit van werfadvertenties zal een stuk omhoog gaan.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot9 feb. 2020 - 19:52

'wordt tijd dat Rode Kruis wat professionele Marketeers inhuurt.' Het is wel duidelijk dat jij de ballen verstand hebt van marketing.

van Putten
van Putten9 feb. 2020 - 10:33

Het is hét teken van deze tijd; verontwaardiging. Het is pure individualisering en onversneden decadentie. Iedereen is verontwaardigd. Iedereen is gekwetst. Iedereen heeft zijn eigen gedachten, wensen, gender, eetpatroon enz enz en het is essentieel dat anderen daar rekening mee houden. Alleen als je je eigen unieke individuele set aan kenmerken hebt gecreëerd tel je mee. Een en ander natuurlijk wel binnen de politiek correcte kaders want anders volgt snoeiharde excommunicatie. De wereld staat (hier en daar letterlijk) in de fik. Er is een groot klimaatprobleem samenhangend met energie en voedselproblematiek. Massale migratie met oorzaken en gevolgen die aandacht behoeven. Intussen is de westerse wereld bezig met of dikke mensen al dan niet op deze manier mogen worden gebruikt, of een fantasiefiguur wel naast een andere fantasiefiguur mag worden gebruikt en of er wel genderneutraal getoiletteerd kan worden en er niemand door de omroeper in de trein wordt gekwetst omdat zijn/haar/het/x gender niet wordt geïncludeerd bij het omroepen van de treinvertragingen. We moeten ons schamen. De geschiedenis zal hard over ons oordelen vrees ik. Verman/vrouw/enz uwzelf!

4 Reacties
ton14024
ton140249 feb. 2020 - 13:30

Wat een heerlijk beschaafde reprimande. Veel dank.

vdbemt
vdbemt9 feb. 2020 - 14:35

"Het is pure individualisering en onversneden decadentie. Iedereen is verontwaardigd. Iedereen is gekwetst." Maar hoe komt dat dan? Wat is daarvan de oorzaak? Ook hierbij: "De wereld staat (hier en daar letterlijk) in de fik. Er is een groot klimaatprobleem samenhangend met energie en voedselproblematiek. Massale migratie met oorzaken en gevolgen die aandacht behoeven." Waardoor? (Kapitalisme, liberalisme = egoïsme, onbeperkte economische groei??) Alleen met "verman jezelf" werk je dat niet weg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 6:17

Dat is juist een teken dat mensen gelijk hebben als ze het Rode Kruis en de houding naar dikke mensen, door die organisatie gehanteerd, aanvallen, de manier waarop ze iets duidelijk dachten te kunnen maken over de rug van een westerse burger met problemen. Bovendien is het een aardig staaltje racisme. Zo behoeven ze echter niet zichzelf iets aan te rekenen toch of het grote bedrijfsleven of de nitwits, beleggers en politici met hun kapitalistische fratsen die ze maar al te graag buiten schot laten! Als je dit probleem nl. zo denkt te kunnen adresseren en oplossen en zo de werkelijke daders buiten schot denkt te kunnen laten en daarmee de werkelijke oorzaken omzeilen, dan ben je onderdeel van het probleem. Als je bepaalde typen mensen iets in de schoenen denkt te kunnen schuiven die een persoonlijk probleem hebben met meerdere en onbekende achtergronden/oorzaken en je werkt zo mee aan stigmatisering van een bepaalde groep, een groep die al niet zelden gestigmatiseerd wordt, dan ben je een nog veel groter deel van het probleem. Het westen bestaat overigens ook nog eens uit een enorme schakering van mensen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 6:18

Deze reactie is bedoeld voor van Putten.

JanB2
JanB28 feb. 2020 - 23:50

Overigens zijn de moddervette lijven in de VS ook het gevolg van (kwalitatieve) ondervoeding.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2020 - 10:34

klopt. Ook in Afrika en elders trouwens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2020 - 12:07

Las ergens dat het in de VS op het platteland moeilijk is om aan kwalitatief goed voedsel te komen. Dat zal in de "white trash" woonomgevingen in de stad ook niet meevallen denk ik zo. Na een foute afslag reed ik (op de fiets!) eens perongeluk een trailerpark binnen. De volwassenen die me de weg wezen hadden ook geen van allen tanden

JanB2
JanB210 feb. 2020 - 2:07

Obesitas is volksziekte nr. 1 in de VS. Het goedkope eten is de belangrijkste oorzaak. Veel vet, veel suiker etc. En ja, de trailerparken. Dat is een kant van de VS die we hier weinig te zien krijgen en die angstvallig uit de media wordt gehouden. Maar het is "the american way of life" voor velen daar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2020 - 14:15

Yep

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 7:46

Jan B. En dat zijn ook allemaal blanke mensen? In de VS wordt sowieso ontzettend veel opgeschept ook al is het voeding van op zich goede kwaliteit. Kijk eens naar de hoeveelheid steaks die je op je bord krijgt en bijvoorbeeld de aardappelen etc als ontbijt in vele hotels. Overwegend in New York is men aan het veranderen geslagen en andere 'rijke' steden volgen. Overigens is Ophra ook nooit een toonbeeld van slankheid geweest. "Het is zo lang als het breed is", zeiden wij vroeger weleens. Daarnaast wordt er enorm veel gebarbecued. Maar los daarvan, waarom niet een paar CEO's en politici de eer gegeven om als symbool afgebeeld te worden. Ook kleur doet er niet toe.

Fred Lepelaar
Fred Lepelaar8 feb. 2020 - 20:36

Eindelijk eens een racisme onderwerp waar ik me als dikke witte man aangesproken kan voelen. ...Ik ben namelijk een dikke witte man. Eindelijk kan ik nu eens met recht zeggen, ''lekker boeiend!'' Ik voel me nog niet een het kleinste beetje beledigd. Non topic dus net als alle corona, negerzoenen en aanrecht grappen. De boodschap komt aan en daar gaat het om.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman9 feb. 2020 - 11:47

Fred, ik denk dat het de bedoeling is dat als die vette kerel, zoals jij en ik, dit plaatje zien, dat ze toch even gaan nadenken: geef ik wel genoeg. En dat is goed! Je hebt uiteraard gelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 7:51

Niet mee eens. Jullie zijn niet de oorzaak, daar zijn heel andere partijen werkzaam, partijen die ze juist willen ontzien. Bovendien wordt niet iedereen die veel eet dik. Ik ken genoeg slanke mensen die veel meer eten dan vele dikke mensen. Ik weet heren, vrouwen hebben er vaak meer moeite mee. Vraag me af hoe jullie dan tegen dikke vrouwen aankijken. Waarom heb ik het gevoel dat jullie niet echt dik zijn, weet niet precies waarom.

Frans4
Frans48 feb. 2020 - 20:31

Typisch sneeuwvlokjes gejammer en SWJ gebrul, teken van deze tijden. Je vreselijk druk maken over vermeend racisme, uitsluiting en 'onderdrukking'. (Of hijgerig in overtreffende trap fulmineren tegen types als Baudet.) Terwijl achter onze rug het huis in brand staat.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub8 feb. 2020 - 20:05

Twee mannen, geen enkele vrouw #Giveherabreak

Freek3
Freek38 feb. 2020 - 20:03

Er is niks mis met fatshaming, op een paar uitzonderingen na veroorzaakt door ziektes, gaat het om ongedisciplineerd gedrag, dat is iets heel anders dan een huidskleur of een seksuele geaardheid ofzo.

1 Reactie
Andy JPL
Andy JPL10 feb. 2020 - 6:28

Hmm, niet geheel mee eens. Natuurlijk zijn er dikke mensen die zich tegoed doen aan enorm veel eten of slecht eten. Maar goed zolang slecht eten nog veel goedkoper is dan goed eten en goed eten vaak lang niet zo goed is als dat men je laat denken en wij een voedingcentrum hebben in Nederland hebben die op het Campina terrein gesetteld is en onderzoeken over gezonde voeding voornamelijk gesponsord worden door bedrijven die heel veel geld verdienen aan slechte voeding blijft het een feit dat we allemaal voor de gek worden gehouden. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar blijkt wereldwijd zo te zijn. Zo hebben we 50 jaar lang suiker gegeten in o.a. light producten omdat er dan geen vet in zit en vet is slecht. Dat heeft de industrie en de regeringen ons dus descennia duidelijk weten te maken. Overigens is het gevaar niet zozeer bij de dikkerds, maar bij de mensen waaraan je het niet kunt zien dat ze obesitas hebben. De binnenvetters. Mensen die slank blijven wat ze ook eten. Dat is misschien wel het overgrote deel van de mensen, maar omdat je dat niet kunt zien, maken we ons daar geen zorgen over. Dus als je dik bent, terwijl je gezond eet en regelmatig beweegt en sport, dan is shaming gewoon toegestaan en dat is er mis mee Freek. Je mag er bij dikke mensen net zo min ervan uitgaan dat het hun eigen schuld is net zoals dat je er bij mensen van een bepaalde afkomst ervan uit mag gaan dat ze crimineel zijn.

I am Legion
I am Legion8 feb. 2020 - 19:54

Afgezien dat obesitas een serieus en niet te miskennen en dus benoemen probleem is in het Westen, en nog meer in de VS, als gevolg van te veel consumptie en te weinig bewegen, en het daar over hebben dus niet automatisch fatshaming, geldt voor honger in Afrika weliswaar nog steeds een voorkomend probleem is, maar vooral door structureel wanbeleid, uitbuiting, en corruptie van zittende inheemse regimes en niet door tekort schieten of schuld van het Westen wat al vele decennia juist structureel ontwikkelingsgeld en bijbehorende ondersteuning aanbiedt. Buiten dat komen anders dan door hoger of ziektes als malaria, Aids, e.d. die ook meer voorkomen door datzelfde inheemse verwijtbare wanbeleid meer jonge Afrikanen om door verkeersongelukken dan door die andere zaken. Maar dat is opnieuw een symptoom van de chaos t.g.v. verwijtbaar wanbeleid en dus ook grotendeels ontbrekende maatregelen die verkeersveiligheid bevorderen.

3 Reacties
I am Legion
I am Legion9 feb. 2020 - 12:39

Aardig bijkomend weetje is dat obesitas, of vetzucht, júíst ook in de arme delen van Afrika een groot en toenemend probleem is. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2151688-vetzucht-nieuwe-ramp-voor-afrika.html

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 feb. 2020 - 16:54

'wanbeleid, uitbuiting, en corruptie van zittende inheemse regimes' Een willekeurige Afrikaanse dictator of jouw idool, Donald Trump. Zoek de verschillen. https://guestofaguest.com/new-york/real-estate/inside-donald-and-melania-trumps-gilded-nyc-penthouse

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 7:59

Joe Speedboot Het zou beiden kunnen zijn. Bovendien al eens aan CEO-s gedacht van multinationals of de wapenindustrie en niet te vergeten politici?

Audio
Audio8 feb. 2020 - 19:21

Voedselschaarste in het Zuiden van Afrika wordt mede veroorzaakt doordat de landbouw in Zimbabwe, ooit de korenschuur van Zuidelijk Afrika, volledig is ingestort door wanbeleid. In Nederland produceren we veel meer dan we zelf nodig hebben, dus laten we het overschot exporteren naar deze landen.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2020 - 21:24

Met het dumpen van Europese overschotten worden locale boeren weggeconcurreerd.

Freek3
Freek39 feb. 2020 - 1:54

Dat exporteren doen we vollop. Niet per se naar deze landen, maar gewoon naar het buitenland, wat andere exporterende landen ruimte geeft om naar deze landen te exporteren als wij het naar andere landen doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 8:02

DanielleDefoe Dat niet alleen, de grond die traditioneel behandeld werd met verschillende gewassen en rust wordt vervolgend ook vaak eenzijdig gebruikt, kunstmest gebruikt en vele bestrijdingsmiddelen waardoor hij steeds armer wordt.

jantje
jantje8 feb. 2020 - 19:04

En al die volgevreten leiders van die "arme" landen? Het geld wat hier ingezameld wordt, daar kopen zij Rolls Royce's voor. En aan de hongerlijders in hun land hebben ze lak.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 7:55

Precies, dat ook!

HaloOfFlies
HaloOfFlies8 feb. 2020 - 19:04

Ik zie fatshaming als een goed iets. De meeste doden vallen ondertussen door hart en vaatziekten. Het is ondertussen volkomen normaal mensen aan te spreken op hun slechte gedrag als ze teveel roken of teveel alcohol drinken - en terecht. Te veel vreten hoort zeker in het rijtje thuis. Het lijdt tot allerlei kwalen - in een reportage uit het UK bleek dat 1/4 van ALLE mensen daar (onafhankelijk waarvoor ze er waren) al aan suikerziekte leed, veroorzaakt door obesitas. Obesitas wordt (is het misschien al) de grootste kwaal die we hebben - je iedere dag volproppen is net zo slecht en verwerpelijk als je iedere dag onder de tafel zuipen of 2 pakjes sigaretten wegpaffen. Er zijn geen 'gezellige dikkerds' - alleen zieke dikkerds. BTW op gezonde produkten moet (weer) omlaag, en extra BTW op vet/suiker.

HaloOfFlies
HaloOfFlies8 feb. 2020 - 18:58

"dat komt omdat slecht voedsel goedkoop is en gezond voedsel duur." Waar haal je dat vandaan? Er is spotgoedkoop gezond eten te koop. Fruit; bananen voor 1 euro/kg., veel fruit van 1-3 euro/kg. Aardappelen - ca 2 euro kg. (vaak ook 1 euro/kg.) Groente; er is altijd wel iets in de aanbieding; MAKKELIJK voor 3 euro/kg. Kan ook goedkoper; pakje zuurkool van een pond kost 60 cent (1,20/kg.) ofzo. Voor mijn geonde eten ben ik zelden meer kwaijt dan 5 euro/kg. Het is juist -onnodig/ongezond- vlees dat het voor mij althans duur maakt (want biologisch).

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2020 - 11:11

Frisdranken, bier, wijn, allemaal relatief duur en ook niet gezond: drink je budget niet op.

Vlaggenroof
Vlaggenroof8 feb. 2020 - 18:38

Zowel dunne als dikke mensen hoor je niet te discrimineren.

5 Reacties
Vlaggenroof
Vlaggenroof8 feb. 2020 - 18:39

Zo niet Anorexia als vatsigheid is sneu

Freek3
Freek39 feb. 2020 - 1:56

Obesitas is (meestal, niet altijd) jezelf volvreten, anorexia is toch echt altijd een ziekte.

vdbemt
vdbemt9 feb. 2020 - 10:22

Mee eens. Maar hier wordt niemand gediscrimineerd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 11:49

Oh nee vd Bemt?

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 6:24

Boulimia is ook een ziekte. Er zijn vele oorzaken, maar dat mag je hier niet zeggen, ook mensen met emotionele problemen niet afwijkend van anorexia. Anorexia kan ontstaan als kinderen thuis al in hun vroegste jeugd teveel geconfronteerd zijn met het belang van diëten en niet 'dik' mogen worden of het 'verwijt' dat ze te dik zijn. Daaruit ontstaat ook vaak anorexia.. Ik weet wel dat mensen dat niet wensen te weten. Voor beiden zijn nl. verscheidene oorzaken, maar in het hoofd van mensen met vooroordelen krijg je dat er niet in.

Donutz
Donutz8 feb. 2020 - 18:01

Tjonge wat een lange tenen zeg. Het contrast is hier duidelijk: in het westen (en veel andere landen) is er genoeg te eten, we proppen ons vol met gezond en ongezond eten. Terwijl in Afrika nog steeds mensen zijn zonder toegang tot voldoende gezond voedsel. Duidelijke boodschap. Prima reclame. Maar dan gaan er een paar gepikeerd doen? Ja er is een procent kans dat de dikke man ziek is en ondanks dat hij alleen maar groenten en fruit eet toch zo dik is.. jaja... Dan kan ik ook wel zeggen 'ja er is een procent kans dat het dunne kindje toegang heeft tot eten maar gewoon anorexia heeft, dit gestigmatiseerd hongersnood'. *zucht*

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2020 - 17:57

Misselijk hoe hier door sommigen op gereageerd wordt. Je moest eens weten wat er allemaal aan ten grondslag kan liggen en hoe moeilijk veel mensen het daarmee hebben. Pissig kan ik hiervan worden.

8 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2020 - 21:34

Overgewicht bij kinderen is meestal te voorkomen. Daar is meer voor nog dan alleen een gezond voedingspatroon maar het is wel belangrijk. Voedselvoorkeuren worden al op heel jonge leeftijd ontwikkeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 feb. 2020 - 10:44

Je al eens afgevraagd waar anorexia vandaan komt?

Ch0k3r
Ch0k3r9 feb. 2020 - 13:44

Datzelfde kun je ook zeggen over rokers. Ondertussen zie ik horden mensen met overgewicht emmers met kip leeg vreten. Emmers ja. Alsof je vee te vreten geeft. Er zijn vast mensen die bepaalde problemen er mee hebben. Maar het meeste wordt veroorzaakt door ongezond en veel eten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2020 - 15:30

Een mijner collega's schreef al weer geruime tijd geleden een proefschrift over Anorexia. Dat heb ik gelezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 12:04

Nooit gehoord dat kinderen van ouders die slank zijn en veel met voeding bezig zijn en dieet en ook zij die doorschieten in opvoeding daarin van hun kinderen, gemakkelijker anorexia ontwikkelen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2020 - 14:21

Minoes&tuin 10 februari 2020 at 13:04 puur anecdotisch: bekenden van mij broer en zus werden als kind dik gevoerd door hun slanke moeder. De zus lijdt aan diabetes de broer stierf als 61-jarige aan een hersenbloeding. Beiden worstelden hun leven lang vergeefs met hun overgewicht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 7:24

DanielleDefoe Dat dat voorkomt is zeker waar, er zijn hele families bekend, maar ook dan hebben die kinderen/jongvolwassenen vaak in hun jeugd hersenen ontwikkeld die veranderd zijn onder invloed daarvan waardoor zij een totaal ander verzadigingsgevoel ervaren dan anderen... Heb jij overigens nooit het onderzoek gelezen dat juist kinderen die lang ondervoeding hebben gekend of geboren zijn uit een ondervoede moeder sneller dik worden als volwassenen. Veel nadruk leggen bij kinderen op hun gewicht, of ouders die er zelf veel mee bezig zijn, werkt juist vaak volkomen averechts. Die kinderen ontbreekt het later in hun leven niet zelden enorm aan zelfvertrouwen en krijgen snel last van minderwaardigheidsgevoelens en een 'verkeerde ervaring' van hun lichaam, wat ze juist later weer aanzet tot eten/braken boulimia, anorexia of beiden ( een combinatie daarvan). Wanneer begon anorexia een vlucht te nemen? Juist toen wij 'slank zijn' propageerden via modellen etc..en steeds maar wezen op hoe mensen eruit moesten zien. In gevallen van obesitas en anorexia is er vaak wel wat meer aan de hand dan alleen overeten of niet eten. Er zijn veel oorzaken voor beiden. Daarnaast zet mensen dus, wie dan ook a.u.b. niet weg vanwege hun uiterlijk en maak dat zeker geen symbool voor de oorzaak van ondervoeding, verantwoordelijk voor, gebrek van anderen a.u.b. wat het rode kruis hier in feite doet. Mensen die nergens last van hebben, voelen blijkbaar zichzelf zoveel beter in deze. Denk je nu echt dat die ander dat niet voelt en dat dit niet juist dat negatieve gevoel versterkt wat niet zelden averechts werkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2020 - 22:21

Minoes&tuin 12 februari 2020 at 08:24 jawel ik ken de literatuur op dit terrein. Deze moeder was totaal niet met gewicht of gezond eten etc in de weer. Ze had ook geen flauw idee wat ze had aangericht.

dickser
dickser8 feb. 2020 - 17:29

Waarom geen foto van Zuma rug aan rug met een meisje met bolimia?

Max6
Max68 feb. 2020 - 16:15

En zoals het tegenwoordig hip is maken we ons druk om futiliteiten ipv echte problemen... namelijk de hongersnood en de oorzaken daar van.

Marinus C.
Marinus C.8 feb. 2020 - 16:02

De pest met eetverslaving is, is dat je "drug" ook je eerste levensbehoefte is. En de pest met verslaving is dat het bij verslaafden vaak alles of niets is. Veel alcoholisten zullen bijvoorbeeld nooit met mate kunnen drinken, en zullen de rest van hun leven van de drank af moeten blijven. Dat is vervelend genoeg, maar eetverslaafden zitten dus in dezelfde situatie als een alcoholist die probeert zijn dranggebruik onder controle te houden, terwijl hij gedwongen wordt zijn koelkast vol drank te hebben en iedere dag een paar biertjes te drinken. Ik snap niet dat het mensen het überhaupt voor elkaar krijgen om van hun eetverslaving afkomen, dus ik heb best wel een bootlading begrip voor mensen die dat niet lukt. Voor mezelf is over/ondergewicht geen issue, dat werkt bij mij ongeveer als een thermostaat, maar met het concept verslaving ben ik wel weer bekend.

2 Reacties
Freek3
Freek39 feb. 2020 - 1:58

[De pest met eetverslaving is...] Eetverslaving bestaat niet.

Marinus C.
Marinus C.9 feb. 2020 - 11:33

Eetverslaving staat in de DSM-5, het handboek dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient. Dus de medische wereld is het er goeddeels over eens dat eetverslaving een ding. Dat dat blijkbaar nog niet in alle tokkie-enclaves is doorgedrongen doet daar niet zoveel aan af.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub8 feb. 2020 - 15:33

Twee kale mannen. Erg stigmatiserend voor mensen met haar op hun hoofd.

Gi Raf
Gi Raf8 feb. 2020 - 14:39

Het Rode kruis had stigmatisering van de ziekelijke obesitas blanke natuurlijk eenvoudig kunnen voorkomen door tegenover de door honger uitgemergelde kleurling een welvarend kleurling te plaatsen. Neem nu bijvoorbeeld Jemen waar het Rode Kruis zich terecht bezorgd om maakt. De president van Jemen ziet er niet echt uit of het hem aan iets ontbreekt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Abd_Rabbuh_Mansur_Al-Hadi Walgelijk natuurlijk die framing, ook al is het schering in inslag in de media. Rode Kruis onwaardig dus niet meer doen.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof8 feb. 2020 - 14:31

Ik zie het probleem niet, voor ik een 50 kilo afviel had ik een figuur wat vergelijkbaar was met dat van die kale meneer. Ik zie niet wat daar stigmatiserend aan is. Is het dan ook stigmatiserend dat hij kaal is? Mensen hebben wel erg lange tenen tegenwoordig...

Marcus A.2
Marcus A.28 feb. 2020 - 14:18

Op zich geeft het plaatje wel mooi weer hoe wij in het westen lijden aan vraatzucht en overconsumptie. En hoe scheef de welvaart verdeeld is. Maar obesitas is ook een ziekte met soms meerdere oorzaken. Obese mensen zijn vaak ook slachtoffer van de suiker industrie. Net zoals rokers van de tabaksindustrie. Het is een goed en confronterend plaatje, de tekst er bij had alleen anders moeten zijn.

1 Reactie
Audio
Audio8 feb. 2020 - 16:20

"Obese mensen zijn vaak ook slachtoffer van de suiker industrie. " Obese mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid, net als rokers. "Elk pondje gaat door het mondje"

Rick Hofland
Rick Hofland8 feb. 2020 - 14:17

Niemand verdient het om te worden gepest om haar of zijn uiterlijk, maar ik vind iemand die veel te dik is niet anders dan iemand die er slecht uitziet door een drank- of rookverslaving. Jarenlang overmatig eten en drinken consumeren is niet iets wat we maar normaal moeten vinden, het is niet gezond, maar het is ook bepaald niet “duurzaam” om onze planeet extra te belasten door vele malen meer te consumeren dan nodig is. Iemand met zwaar overgewicht hoeft dus niet gepest te worden, ik begrijp dat het een echte verslaving kan zijn, maar ik keur dat gedrag net zo goed af als mensen die het nodig vinden om 3 keer per jaar voor de lol een vliegtuig pakken.

Ch0k3r
Ch0k3r8 feb. 2020 - 14:03

Elk pondje gaat door het mondje. Als je overgewicht hebt moet je minder naar binnen stouwen. En je moet niet hypocriet gaan huilen over fatshaming terwijl je loopt te bitchen over roken en andere ongezonde dingen. Noem het beestje bij de naam

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 7:39

ChOk3r Wie is die 'je' in je betoog? Laat ik je verrassen, ik ken mensen die heel wat minder 'naar binnen stouwen' of hetzelfde dan de slanke mensen die ik ken, en toch zwaarder worden/zijn. Ik ben overigens ook niet tegen rokers, je zult mij niet horen bitchen. Ik ken mensen die het uiteindelijk vervingen door extra eten of een snoepje... Dat heeft allemaal niets te maken met het gebruiken van hen als symbool,'oorzaak dus' van ondervoeding elders. Dat zijn heel andere figuren die het Rode Kruis maar wat graag ontziet.

etsyketsy
etsyketsy8 feb. 2020 - 13:59

Naast global belly growth vertoont de video ook global hair removal, er van uit gaande dat deze 2 personen symbool staan voor 1 mensheid. Zeer terechte constatering van Het Rode Kruis natuurlijk, statistiek liegt niet, hoe onaangenaam je het beeld ook vind dat het bij je oproept. Marketingtechnisch geniaal, de boodschap is volledig afhankelijk van de identiteit die de kijker zich graag aan wil meten. Ik ben niet dik en geloof niet in symptoombestrijding, dus kan ik mijn volledige aandacht richten op intelligent en grappig proberen over te komen, zullen mensen wel denken. Die mensen hebben gelijk, alleen probeer ik niets.

JohnVKR
JohnVKR8 feb. 2020 - 13:47

Smakeloze campagne.

Andy JPL
Andy JPL8 feb. 2020 - 13:44

Ik ben dan 1 van die dikkerts en net zoals deze campagne er niets voor interesseert wat de reden zou kunnen zijn voor te dik zijn, interesseert het mij geen ene reet wat de reden is dat de kinderen in Afrika te mager zijn. Qua bodyshaming is deze campagne gewoon weer een reden om daarin af te botten. Bij deze Rode Kruis. Dat hebben jullie weer mooi voor elkaar. Maar goed, nu we toch al geen reden houden met de reden waarom iemand dik zou kunnen zijn. Dat ventje aan de rechterkant heeft ook wel aardig een dikke buik hoor. (En let op, we houden dus geen rekening met de reden waarom, net zoals het Rode Kruis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2020 - 13:38

Ook de niet-westerse wereld heeft in toenemende mate te kampen met obesitas volgens een recent artikel in The Lancet. Een derde van de armste landen op de wereld heeft tegenwoordig te maken met zowel obesitas als ondervoeding. Er is iets fundamenteel mis met het voedingspatroon dat wereldwijd terrein wint.

10 Reacties
KM2
KM28 feb. 2020 - 13:45

Voedselindustrie en een onkundige consument zijn daar de basis van. Inmiddels 10 jaar oud en relevanter dan ooit: https://www.youtube.com/watch?v=go_QOzc79Uc

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 feb. 2020 - 14:02

Danielle, dat komt omdat slecht voedsel goedkoop is en gezond voedsel duur. Is het je wel eens opgevallen dat arme mensen er slecht uitzien, oud, rimpelig en verlopen. Kijk maar eens rond bij de Aldi of Lidl. Terwijl mensen met geld er letterlijk blakend uitzien. Ze zijn vaak gebruind, strak in het vel, kijken helder uit hun ogen. Mensen die er in hun jeugd nog mooi en aantrekkelijk uitzagen zien hun knapheid vaak weggevaagd worden tijdens de jaren die volgen, hun hongerjaren, hun jaren in armoede.

etsyketsy
etsyketsy8 feb. 2020 - 14:11

@DanielleDefoe Dat is afhankelijk van de opzet van welk patroon je bedoelt. Het voedingspatroon klopt mijns inziens fundamenteel wel bij obesitas, iets té fundamenteel als je het mij vraagt. Niet dat ik wil zeggen dat de zucht naar vet succesvol is, integendeel, veelal zijn suikers de sleutel naar succes. Hoogstens bij de superelite, die zich dagelijks feteren met boterbeladen cuisine, zal vetzucht een rol spelen. Timmermans, Juncker, Trump komen mij ter geest, al geniet de laatste meer van een mierzoete Big Mac.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2020 - 15:50

In Nederland kan bij de Aldi of Lidl ook gezond voedsel worden gekocht alleen zou het kunnen dat de klanten daar geen voorkeur voor hebben ook al is het er goedkoop. Voedselgewoonten zijn ook lastig te beinvloeden, voorlichting werkt vooral bij hogeropgeleiden.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof8 feb. 2020 - 16:00

@martinvdlinde, Bij Aldi en Lidl zijn gezonde zaken gewoon betaalbaar hoor, groente, rijst, stukje vlees kost je daar de kop niet. Het zijn verkeerde keuzes die mensen dik maken (een enkeling met een ziekte niet te na gesproken), niet de prijs van de producten. Ik kom er regelmatig en zie bij sommigen grote zakken chips, koekjes, patat, grote potten mayo en een paar dozijn flessen cola in het karretje staan. En dat zijn echt niet de mensen die daar in een mercedes aankomen rijden...

Audio
Audio8 feb. 2020 - 16:23

Ooit schreef de verantwoordelijk voor de infrastructuur dat de riolen van het Soesterkwartier er net zo uitzagen als de aderen van de mensen. Frituurvet.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 feb. 2020 - 16:25

Danielle, het gaat niet om het eten van lidl of aldi maar om de mensen die daar boodschappen doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2020 - 17:24

Een grauwe rimpelige huid en dof haar kan ook een gevolg zijn van roken. Roken is zo ongeveer overal slecht voor, ook voor de financiële gezondheid.

Etsypetsy
Etsypetsy9 feb. 2020 - 9:15

@MartinvanderLinde "Terwijl mensen met geld er letterlijk blakend uitzien. Ze zijn vaak gebruind, strak in het vel, kijken helder uit hun ogen." Deze al gezien? ???? https://twitter.com/MNWvdL/status/1226120872135712768

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 12:06

Tja Botax genoeg op voorraad en klinieken waar je het vel over je oren kunt laten trekken ;) ook! Ze rijsen als paddestoelen de grond uit.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 feb. 2020 - 13:33

Rode Kruis schiet raak want de campagne krijgt aandacht. Ik vind het beeld en de tegenstelling erg sterk. Wij dik, zij mager. Overgewicht wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door verkeerde leefgewoonten. Het is dan eerder een keuze. Een keuze die mensen die echte honger hebben en inert die ziekelijke neiging om maar door te gaan, niet hebben. Dat kun je stigmatiserend noemen, maar dan ontgaat je de boodschap. Of je wilt hem niet zien. Ik vind het nogal egocentrisch om je eigen probleem boven dan van echte hongerden te stellen.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 feb. 2020 - 13:40

inert? sla dat woord maar over.

Thuiszitter
Thuiszitter8 feb. 2020 - 13:31

Ik vind hem pakkend , geeft je te denken, heel goed.

vdbemt
vdbemt8 feb. 2020 - 13:28

Een enorm krachtig, terecht, statement. Maarrrrrrr..... geen rekening gehouden met de kleinzieligheid van de door de linkerfiguur verbeelde dikkerds. Het probleem is nu dat zij worden gestigmatiseerd. En niet de hongersnood.

10 Reacties
etsyketsy
etsyketsy8 feb. 2020 - 14:21

@vdbemt Het probleem met de hongersnood stigmatiseren is dat de hongersnood geen persoon is om te stigmatiseren.

vdbemt
vdbemt8 feb. 2020 - 16:33

@etsyketsy. Ik begrijp niet wat je bedoelt. Ik begrijp namelijk hoe je in hemelsnaam hongersnood kunt stigmatiseren. In dit beeld wordt ook helemaal niet gestigmatiseerd.Het is een reële vertolking van de overdaad tegenover de armoede. De schaamteloos volgevretenen tegenover de hongersnood. De Monitor, een jaar geleden: "We dijen gigantisch uit in de Westerse wereld, met de Verenigde Staten als schrikbeeld. Bijna zeven op de tien mensen heeft daar last van overgewicht of obesitas. Maar als wij in Nederland niet ingrijpen, lopen wij er over een aantal jaren ook zo bij, denkt Ellen van Kleef, onderzoeker Voeding & Consumentengedrag aan Wageningen Universiteit." Die 7 op de tien is toch echt niet omdat ze een ziekte hebben.

vdbemt
vdbemt8 feb. 2020 - 16:36

....Ik begrijp namelijk NIET hoe je hongersnood kunt stigmatiseren......

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2020 - 17:55

Als je niet weet wat er allemaal aan ten grondslag kan liggen kun je beter je mond houden. En nee ikzelf ben niet dik, ook nooit geweest en nooit iets voor behoeven te doen.

Etsypetsy
Etsypetsy9 feb. 2020 - 8:28

@vdbemt Je zegt "ik begrijp niet wat je bedoelt", en je reageert wel maar stelt verder geen vraag wat ik nu bedoel. Hongersnood heeft al de slechtste reputatie die je kunt bedenken, inherent aan de combinatie van honger en nood. Verder wat Minoes zegt, maar van mij mag je best je mond open trekken. Ik begrijp namelijk wel HOE je hongersnood niet kunt stigmatiseren ;)

vdbemt
vdbemt9 feb. 2020 - 10:33

@Etsyketsy (Etsypetsy)Sorry, dat ik je slimmer had ingeschat. Dat jij niet begrijpt, dat als ik zeg, dat ik het niet begrijp, een nadere uitleg een logische reactie is. Verwijzen naar Minoes is leuk. Maar dat is een reactie op jou. (tenzij ze vergeten is te melden dat die aan mij gericht is). Verder, het zal aan mij liggen, begrijp ik niet wat je hiermee bedoelt: "Ik begrijp namelijk wel HOE je hongersnood niet kunt stigmatiseren". Wat bedoel je? (Je ziet: ik leer wel)

Etsypetsy
Etsypetsy9 feb. 2020 - 12:36

@vdbemt Dat jij denkt dat ik dat niet begrijp wil nog niet zeggen dat ik niet begreep dat dat is wat je graag wilde. Voor mij is het logisch dat je pas wilt weten wat iemand bedoelt zodra iemand werkelijk een vraag stelt. Jouw inschattingen zijn niet mijn verantwoordelijkheid. Wat ik bedoel te zeggen is dat geen één persoon direct verantwoordelijk is voor hongersnood, die je een slechte reputatie kunt bezorgen met stigmatiseren. Ik dacht dat Minoes dat ook snapte, maar dat weet ik niet en we weten ook niet aan wie ze het heeft gericht. Het dichtste bij komen dikke mensen, of politici, of de fat cats als je behoefte hebt om te stigmatiseren, maar het blijft kort door de bocht. De reputatie van hongersnood kan al niet slechter, daar zijn we het wel allemaal over eens.

vdbemt
vdbemt9 feb. 2020 - 14:47

@Etsypetsy "Dat jij denkt dat ik dat niet begrijp wil nog niet zeggen dat ik niet begreep dat dat is wat je graag wilde." Terwijl dit jou communicatief wél duidelijk is, doe je voorkomen dat dat niet duidelijk is, omdat ik het niet expliciet gevraagd heb. Dat is nog eens lekker (en eerlijk) communiceren. "Jouw inschattingen zijn niet mijn verantwoordelijkheid." Dat klopt. Wel de aanleiding. "Wat ik bedoel te zeggen is dat geen één persoon direct verantwoordelijk is voor hongersnood, die je een slechte reputatie kunt bezorgen met stigmatiseren." Precies. Dat is wat ik zeg: ik begrijp niet hoe je hongersnood kunt stigmatiseren. Dat gebeurt dus ook niet. Je begint er zelf over. En legt, na moeilijke communicatie, uit dat het niet kan.

Etsypetsy
Etsypetsy9 feb. 2020 - 18:54

@vdbemt Ik doe niet voorkomen, jij schat in dat ik doe voorkomen. En ja dit is 100% eerlijk communiceren, en vooruit ook best leuk, maar hoe kan ik anders weten of je werkelijk wilde begrijpen? Een vraag geeft al enige duidelijkheid. En is in mijn optiek een blijk van beleefdheid. De aanleiding was: "Het probleem is nu dat zij worden gestigmatiseerd. En niet de hongersnood."

vdbemt
vdbemt10 feb. 2020 - 10:12

@Etsypetsy. "De aanleiding was: Het probleem is nu dat zij worden gestigmatiseerd. En niet de hongersnood" Ik begrijp nu hoe jij dit gelezen hebt. Jij hebt dit gelezen als: Het probleem is nu dat zij worden gestigmatiseerd. En niet dat de hongersnood wordt gestigmatiseerd. Ik heb het bedoeld als: Het probleem is nu 'dat zij worden gestigmatiseerd'. Het probleem is niet de hongersnood.( En dat is wel waar de cartoon over gaat. Zonder stigmatisatie van wat dan ook)