Joop

Veel grotere kans op mutaties bij veel ongevaccineerden

  •    •  
13-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
CHILE - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© A health workers fills a syringe with a dose of the Pfizer-BioNTech vaccine against COVID-19 at a vaccination centre in Santiago, on July 12, 2021. JAVIER TORRES / AFP

De kans op nieuwe, gevaarlijke mutaties van het coronavirus is veel groter als grote delen van de bevolking nog niet zijn ingeënt dan als de meeste mensen wel zijn ingeënt. Dat zegt de Duitse hoogleraar en immunoloog Georg Behrens tegen Deutsche Welle.
Hij reageert daarmee op de onder corona-ontkenners populaire complottheorie dat de Delta-variant het gevolg is van vaccinaties. De Delta-variant werd in India voor het eerst waargenomen in oktober 2020, drie maanden voor daar de eerste inenting plaatsvond.
Voor alle nieuwe gevaarlijke mutaties geldt dat ze zijn ontstaan in landen waar op dat moment nog niemand of pas heel weinig mensen waren ingeënt. Als er nog geen immuniteit is door vaccinaties neemt de kans op besmettingen toe en is de kans dat het virus iemand ernstig ziek maakt ook groter: twee factoren die bijzonder gunstig zijn voor het ontstaan van nieuwe varianten.
Volgens Behrens is er wel een theoretische mogelijkheid dat vaccinaties leiden tot mutaties, maar is dat risico bijzonder klein in vergelijking met de kans op varianten in een ongevaccineerde populatie.
Als vaccinaties regelmatig tot mutaties zouden leiden zou je die verwachten in landen met een hoge vaccinatiegraad als Israël, valt Peggy Riese van het Helmholtz Centrum voor Infectieonderzoek Behrens bij. “Maar dat is niet het geval. De vaccinaties ontstaan juist in landen waar nog geen hoge vaccinatiegraad is.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Eric Minnens
Eric Minnens14 jul. 2021 - 17:57

@Danielle "DES is geen vaccin." Dit is nu eens DES-informatie die klopt!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 18:52

????

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 16:53

PS jongeheer Defoe heeft in Zweden zijn eerste prik achter de rug, net als zijn net iets jongere liefje dat (legaal) een "restje" kon bemachtigen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 16:45

@Geen, een mannelijke en vrouwelijke ex-collega (geen familie van elkaar) waren DES kinderen. Beiden hadden schade opgelopen. DES is geen vaccin. Het kind en ik piekeren er niet over om ons niet te laten ons vaccineren.

3 Reacties
JanB2
JanB215 jul. 2021 - 4:20

DES* is een hormoon. Dat is altijd tricky business waarbij je goed moet uitkijken wat je doet (en soms niet weet wat je doet). Bij vaccins ligt dat totaal anders. * Ik ken het stufje nog uit de jaren 80 toen het in een andere context ook opnieuw voor ophef zorgde, namelijk als (verboden) groeihormoon in de bioindustrie.

Eric Minnens
Eric Minnens15 jul. 2021 - 7:22

DES Di Ethyl en dan iets met een S, wat ik niet kan onthouden (Stilbestrol). Dus maak ik het mezelf gemakkelijk met Di Ethyl Something.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jul. 2021 - 8:12

Een kunstmatig vrouwelijk hormoon (oestrogeen) dat in Nederland tussen 1947 en 1976 werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen om miskramen te voorkomen. Het werd vanaf 1938 elders ook als een soort wondermiddel gepropageerd voor oa. het krijgen van sterkere babies. Daar past gebruik in de bio-industrie ook bij. Inmiddels zijn er DES kleinkinderen. Daarna is het wel zo'n beetje uitgewerkt alhoewel er nog steeds epidemiologisch onderzoek naar wordt gedaan.

Geen3
Geen314 jul. 2021 - 14:18

Nee Jan, ik heb veel vertrouwen in de wetenschap, maar ik begrijp het wantrouwen van anderen. Pas als we het wantrouwen van anderen begrijpen, kunnen we er iets aan doen. Het bashen van wantrouwende mensen is geen oplossing!

JanVG2
JanVG214 jul. 2021 - 13:42

.. en dus heb je, Geen, nooit meer medicijnen gebruikt? Want als er één rotte appel is, zijn alle appels rot .. toch? PS: ik ben zelf ook op leeftijd ... en heb gezien dat de medische wereld, met nieuwe middelen, mensenlevens heeft gered en levens meer levenswaardig heeft gemaakt. Herinnert u zich nog die AIDS uitbraak - en hoeveel mensen er toen stierven? AIDS is nog steeds een levensgevaarlijk probleem, maar verreweg de meeste mensen met dat virus kunnen - tenminste in ons deel van de wereld - een goed leven leiden - met dank aan die verfoeide farmacologie. Anders gezegd, waarom wel DES erbij halen, maar niet alle successen?? Hoeveel mensen moeten nog sterven terwijl ze geholpen hadden kunnen worden, zowel door zelf gevaccineerd te worden, als door anderen die zich laten vaccineren, zodat de zwakkeren niet meer blootgesteld worden aan het virus.

Geen3
Geen314 jul. 2021 - 13:17

Mijn kinderen en schoonkinderen zijn wel allen gevaccineerd! Maar ja, de gevolgen voor die kleinkinderen……..)

Geen3
Geen314 jul. 2021 - 12:08

Danielle, ik ben vast ouder dan u. Maar ik herinner mij (ergens rond de jaren 70 van de vorige eeuw?) een middel om miskramen te voorkomen (des). Het bleek uiteindelijk ernstige gevolgen te hebben. We zijn nu in de 21ste eeuw. De medische wetenschap heeft enorme stappen voorwaarts gemaakt. Maar ik heb heel stiekem toch gedacht’ het zal toch geen gevolgen hebben voor mijn kleinkinderen’. Dat moet je me maar niet kwalijk nemen.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr17 jul. 2021 - 11:18

Ja, DES…. Ik weet er alles van als DES dochter. Het kunstmatige, synthetische hormoon werd vanaf het prille begin van de zwangerschap voorgeschreven bv. na herhaalde miskramen. De gevolgen waren onvruchtbaarheid en zeldzame vormen van kanker bij dochters. De mildere gevolgen een abnormale vorm en afwijkende cellen inwendig. Geen vergelijking met een vaccin. Ik ben gevaccineerd.

Dick Hooft
Dick Hooft14 jul. 2021 - 11:36

@Hakkepuf Dank voor de aanvulling. Ik beweerde overigens niet dat het bij de wappies alleen om de FvD-ers of anderszins rechtspopulisten e.d. gaat. Een groot deel van de wappies is alternatief of wordt anderszins gekenmerkt door dezelfde samenzweringstheorieën en bijbehorende anti-overheid-sentimenten die je ook zoveel ziet bij extreem-links. Het ging mij met het noemen van Baudet alleen erom dat hij al heel vroeg met de eerste corona-gevallen een oproep deed tot "testen, testen, en nog eens testen" waar hij nu volledig doorgeslagen is in omgekeerde richting.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 10:00

Dan zijn er ook nog lui die geloven in wondermidddelen zoals hydroxychloroquine en/of ivermectine met of zonder zink.

1 Reactie
Mokker
Mokker14 jul. 2021 - 16:53

Er zijn aanwijzingen dat die antivirus-middelen enig effect hebben op het covid-virus, maar in vergelijking met de vaccins is de werking niet overtuigend en waarschijnlijk nutteloos. https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/therapies/antiviral-therapy/chloroquine-or-hydroxychloroquine-and-or-azithromycin/ https://corona.nhg.org/wp-content/uploads/2021/02/NHG-Advies-Ivermectine-bij-COVID-eerstelijns-populatie.pdf

adriek
adriek14 jul. 2021 - 9:41

"De Delta-variant werd in India voor het eerst waargenomen in oktober 2020..." Des te opvallender dat in het grootste deel van de wereld geen enkele is gedaan om deze variant buiten de grenzen te houden of eerder in te spelen op deze besmettelijker variant. We hebben gewoon weer vier tot vijf maanden gedaan alsof er niks aan de hand was, net als na de eerste uitbraken in 2019 in China. Wat is dat toch dat we in het westen lijken te denken dat akelige besmettelijke ziektes zich tot 'derdewereldlanden' beperken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 9:30

Bizarre verhalen over vermeende bijwerkingen waaronder onvruchtbaarheid doen ook de ronde.

Hakkepuf
Hakkepuf14 jul. 2021 - 7:03

@Dick Hooft: Het zijn niet alleen de wappies van Engel en Baudet die zich weigeren te laten vaccineren. Er is ook een hele kolonie religieuzen (refo's, haredim, moslims etc. ) die zich onder dreiging van hel en verdoemenis door hun voorgangers weigeren te laten vaccineren. Laten we ook de Antroposofische bovenonsgestelden niet vergeten. Die laten zich vanwege hun vermeende superioriteit ook niet vaccineren. Tellen we deze weigeraars bij elkaar op, dan is het toch wel een behoorlijk percentage dat zich weigert te laten vaccineren. Dit percentage is te hoog om het virus uit Nederland te bannen.

JanB2
JanB213 jul. 2021 - 22:25

Dat dit uitgelegd moet worden geeft te denken.

Eric Minnens
Eric Minnens13 jul. 2021 - 21:33

@Winterdepressie (20:15) "de evolutionaire druk op het virus het zeer waarschijnlijk maakt dat een nieuwe eigenschap die het beter doet onder gevaccineerden, bijvoorbeeld door een variant van dat spike-proteine te hebben dat niet even goed kan worden gedetecteerd door het immuun systeem." Dat denk ik ook. Elders wordt dat, geloof ik, besproken onder de noemer 'variantenbom'. In een gevaccineerde omgeving zullen zich in sterkere mate vaccin-omzeilende varianten ontwikkelen.

Dick Hooft
Dick Hooft13 jul. 2021 - 20:10

Het is logisch dat bij besmette mensen die nog niet gevaccineerd zijn het virus zich door ontbrekende weerstand zich vrij zal kunnen ontwikkelen tot grote hoeveelheden waardoor er ook in dezelfde mate een verhoging op het voorkomen van mutaties is. Veruit de meeste mutaties, die in verschillende versies voortdurend ontstaan, zijn inferieur aan die het gastlichaam beheerst, maar er hoeven maar een paar gevallen te zijn, die door evolutionair toeval voorkomen, die een voordeel hebben op de bestaande. Daaruit ontstaan vervolgens de nieuwe besmettelijkere mutaties die overigens daarom zeker niet schadelijker hoeven te zijn maar dus wel superieur zijn in het zich verspreiden aan de eerdere. In het nieuws van vandaag blijkt: "84 procent van besmette Nederlanders nog niet gevaccineerd" Dat is dus precies wat te verwachten is naar bovenstaand beschreven logica. Het blijft dus vaccineren, vaccineren, en nog eens vaccineren, waarbij het bijzonder is dat Baudet, toen hij nog niet helemaal wappie werd, eerst nog voor alle troepen opriep tot "testen, testen, en nog eens testen".

ton14024
ton1402413 jul. 2021 - 18:45

Dit bewijst dat evolutie i.p.v. overleven de drijfveer van leven is.

Winterdepressie
Winterdepressie13 jul. 2021 - 18:15

"Als er nog geen immuniteit is door vaccinaties neemt de kans op besmettingen toe en is de kans dat het virus iemand ernstig ziek maakt ook groter" Voor zover ik weet is dit maar deels waar. Over het algemeen ging men binnen die vakgroep er in ieder geval van uit natuurlijke selectie inderdaad de voorkeur lijkt te hebben voor varianten die besmettelijker zijn, maar tegelijkertijd zouden variaties die gevaarlijker zijn niet de voorkeur hebben in dit proces. Dit is natuurlijk een gevalletje kansberekening en er zou altijd puur door toeval een enorm dodelijke variant kunnen ontstaan, maar die kans is gewoon klein. Het is verder ook vrij logisch. Besmettelijker en minder waarneembaar zijn eigenschappen waar het virus zijn kerntaak, namelijk vermenigvuldigen, beter mee kan uitvoeren. De gastheer snel doodmaken is niet zo'n eigenschap. Natuurlijk is in een gevaccineerde populatie de kans ook klein dat er een succesvolle mutatie ontstaat simpelweg omdat er minder materiaal is om te muteren, maar aan de andere kant is in deze situatie het wel zo dat de evolutionaire druk op het virus het zeer waarschijnlijk maakt dat een nieuwe eigenschap die het beter doet onder gevaccineerden, bijvoorbeeld door een variant van dat spike-proteine te hebben dat niet even goed kan worden gedetecteerd door het immuun systeem. Ik denk nog steeds dat de beste strategie, puur op kansberekening, een is waar diverse vaccins zo breed mogelijk worden ingezet waarbij ook een kleine groep ongevaccineerden (voor een bepaalde variant) altijd zal blijven bestaan zolang de maximale tijd, kosten en energie maar gaan zitten in het up-to-date houden van mensen in de risicogroep. Het is zoals Ian Malcolm in Jurassic Park zei :"Life wil find a way". Gezien virii dat ook doen is de enige mogelijkheid die we echt hebben die weg zo lastig mogelijk navigeerbaar te maken.