Joop

Veel doden bij hevigste bosbranden Griekenland in jaren

  •    •  
24-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
28705272417_f21841bb8f_k

© cc-foto: TheVRChris, de rook gezien vanuit Athene https://flic.kr/p/KJA2pX

Tientallen mensen zijn omgekomen als gevolg van hevige bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene. Reddingswerkers troffen de lichamen van de slachtoffers aan rond een strandtent nabij het strand van Argyri Akti in Mati. Volgens de Greek Reporter is aan de stoffelijke resten te zien dat de mensen elkaar hebben omhelsd, terwijl ze werden ingesloten door het vuur.
De slachtoffers trachtten aan het vuur te ontsnappen door naar zee te vluchten maar haalden het niet. Onder hen ook kinderen. Ook werden er vier lichamen uit zee geborgen. Zo’n honderdvijftig mensen zijn in ziekenhuizen opgenomen, elf liggen op de intensive care. Het dodental is opgelopen tot meer dan vijftig.
In Mati zijn honderden inwoners naar het strand gevlucht. De kustwacht is bezig hen te evacueren.
Een veerboot die onderweg was naar de havenstad Rafina wist onderweg vijf mensen uit zee te redden die op de vlucht waren voor de vlammen.
De Griekse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in het westen en oosten van het gebied rond Athene. Harde wind jaagt de vlammen door de kurkdroge naaldboombossen op zo’n vijftig kilometer van de hoofdstad. Snelwegen zijn afgesloten wegens de rookvorming.
Griekenland heeft de hulp ingeroepen van de Europese Unie. Vanuit Cyprus is een militair transportvliegtuig vertrokken met 60 brandweerlieden. Twee blusvliegtuigen uit Spanje zijn ook onderweg om het vuur te bestrijden. Een vloot van particuliere vaartuigen tracht mensen die op de stranden vastzitten ter redden.
cc-foto: TheVRChris , de rook gezien vanuit Athene
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

ton14024
ton1402425 jul. 2018 - 7:57

Griekenland. Geen uitweg. Ingesloten door vuur. Groenland. Geen uitweg. Ingesloten door ijs. Geen uitweg. Ingesloten. Mag ik dan bij jou?

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jul. 2018 - 4:17

Vreselijk moet dat zijn voor die mensen. En het erge hieraan is, en dat mogen wij ons aantrekken, oude hulpmiddelen vanwege de door ons onmenselijk opgelegde bezuinigingen. Ik wens de nabestaanden veel sterkte toe.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus25 jul. 2018 - 20:54

"oude hulpmiddelen vanwege de door ons onmenselijk opgelegde bezuinigingen" Ik zou zeggen: stort gul en onbeheerst voor de Griekse brandweer.

Hiltermann
Hiltermann26 jul. 2018 - 23:45

Minoes, Mooi dat medelwven maar praat ons geen schuldgevoel aan over gebrekkige blusmiddelen. Dat is onzin. De Grieken geven geld uit aan de verkeerde dingen. Ze kopen zelfs tijdens de crisis vooe miljarden wapens in Duitsland. Erstaan meer dan een miljoen illegaal gebouwde huizen in Griekenland. Veiligheidsvoorschriften kennen ze niet. Een kadaster bestaat nog steeds niet. Moet ik nog doorgaan? Alle slachtoffers zijn te betreuren, mensenlevens gaan voor materie. De Grieken zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in hun land. Bijna 50 jaar geleden werd zuid Frankrijk ook getroffen door grote natuur branden. Tegen dat geweld kun je geen blusmiddelen inzetten. Alleen preventieve maatregelen kunnen de omvang van dit soort branden beperken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2018 - 11:51

De Grieken hebben hun prioriteiten niet op orde en die branden zijn nog aangestoken ook schijnt het. In Noorwegen en Zweden zijn honderden bosbranden, waarvan een aantal niet onder controle is te krijgen, ook al beschikken we hier wel over modern materieel. Een deel is het gevolg van onvoorzichtigheid. Geen doden te betreuren tot op heden.

Satya
Satya24 jul. 2018 - 19:15

Rest in peace. Een moment aan de nabestaanden gedacht is het minste, zoveel verdriet in 1 keer.