Joop

Veehouders die dieren laten creperen, mogen gewoon doorgaan

  •    •  
06-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6961129948_5e633e66c6_o

© cc-foto: Red Junasun

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pakt veehouders die hun dieren structureel verwaarlozen, nauwelijks aan. In de meeste gevallen mogen veehouderijen gewoon doorgaan als de NVWA herhaaldelijk constateert dat zij de regels voor dierenwelzijn overtreden. Af en toe deelt de NVWA een boete uit. Slechts bij hoge uitzondering wordt er een houdverbod opgelegd.
Tot die conclusie komt Dier&Recht na bestudering van honderden inspectierapporten. De organisatie pleit ervoor om de bedrijven van notoire overtreders vaker te sluiten. Ook wil Dier&Recht dat er speciale officieren van justitie komen die zich volledig richten op dierenwelzijnszaken. De organisatie heeft een petitie online gezet om Landbouw-minister Carola Schouten (ChristenUnie) te bewegen tot actie.
Kadavers Er zijn in Nederland ongeveer driehonderd veehouderijen die onder verscherpt toezicht staan. Inspecteurs van de NVWA gaan gemiddeld elk halfjaar bij dergelijke bedrijven langs. Ondanks de controles blijft het misgaan. Bij bijna twee derde van de inspecties worden overtredingen geconstateerd, stelt Dier&Recht.
"Dieren die in de mest moeten liggen, zonder voer of water, in gevaarlijke, gammele stallen, volledig in het donker. (…) Meerdere malen zijn kadavers aangetroffen tussen de levende dieren en soms wordt met spoed een dierenarts geroepen om lijdende dieren te euthanaseren."
Persoonlijke problemen “De risicobedrijven zijn nauwelijks te bewegen richting verbeteringen”, constateert Dier&Recht. De organisatie wijst erop dat veehouders die hun dieren slecht behandelen, zelf ook vaak met hun rug tegen de muur staan. “Veel overtreders lijden onder financiële of persoonlijke problemen en zijn niet in staat tot betere zorg. Ondanks de vele overtredingen mogen ze gewoon dieren blijven houden.”
Cc-foto: Red Junasun
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

jantje
jantje12 aug. 2019 - 20:45

Is er wel eens verder gekeken dan alleen naar de veehouders? De afnemers van het melk bepalen nog steeds hoeveel geld de boeren/ veehouders voor het melk krijgen. Bedrijven als de Albert Hein hebben de macht om de prijzen zo laag mogelijk te houden voor een liter melk. Daardoor komen de melkveehouders in problemen want zij hebben wel heel veel onkosten. Ze leven in een glazen huis en dan gooi je liever niet met stenen. Want als ze met hun problemen naar buiten komen krijgen ze heel veel kritiek over zich heen. In het verhaal staat het er al. Ik heb het gezien. Vroeger hadden de zogenaamde keuterboertjes een paar koeien op stal die melk/ geld op leverden. Die koeien werden met liefde persoonlijk verzorgt. Maar door hygiëneregels mochten zij niet met melkbussen werken. Daarvoor in de plaats moesten ze aan de Domo in Beilen of Friese Vlag in Leeuwarden middels melktanks leveren. Voor veel kleine leveranciers was dat niet rendabel meer dus werd het opgeven of uitbreiden. De rest kennen we. Voor sommige melkveehouders is het niet meer vol te houden maar zien dat zelf niet. Er wordt ze volgens mij ook geen alternatief geboden. Dat ze als tijdelijke plaatsvervanger op een andere boerderij kunnen gaan werken. Toestanden zoals genoemd wordt heb ik in ons dorp nog nooit gezien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2019 - 8:24

Ik heb dat nooit begrepen en zal dat nooit begrijpen. Zelfs tot 2 x toe in de fout heeft geen consequenties in deze.

7 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje57 aug. 2019 - 10:28

Ik ook niet. Maar ook niet dat veel overtreders lijden onder financiële of persoonlijke problemen waardoor ze niet in staat zijn tot betere zorg. Die beboeten heeft geen enkele zin net als daklozen beboeten omdat ze op straat slapen. Problemen worden dan alleen maar groter. Deze boeren hebben hulp nodig lijkt me net als er schuldhulpverlening is voor mensen die in de schulden zijn terecht gekomen. Is er geen boerenbond/vereniging die boeren in nood kan bijstaan? Als het boeren zijn die hun dieren niet goed verzorgen door winstbejag dan heeft herhaald beboeten ook weinig zin en mogen wat mij betreft wel wat zwaardere middelen worden ingezet als sluiting/beroepsverbod e.d.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2019 - 12:58

Dez boeren laten doormodderen is gewoon makkelijker dan ingrijpen. Daar zit ook een kostenplaatje aan.

Anoniempje5
Anoniempje57 aug. 2019 - 14:29

"Dez boeren laten doormodderen is gewoon makkelijker dan ingrijpen. Daar zit ook een kostenplaatje aan. " Dat begrijp ik uiteraard. Mag me best wat belasting centen kosten als het productief wordt ingezet ipv rechtstreeks in de gierput of via een omweg in de zak van de rijke boeren terecht komt. Dat die kans nihil is begrijp ik ook :-(

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2019 - 15:00

Ook voor de allerzwaksten dwz de dieren hebben sancties zoals boetes geen enkel nut. Een (fraudevrije) oplossing waardoor deze boeren wat anders moeten gaan doen zonder op straat te belanden gaat er waarschijnlijk niet komen, hoe graag ik dat ook zou willen.

Anoniempje5
Anoniempje57 aug. 2019 - 15:27

:-( .Aan de andere kant, boeren schijnen niet op sociale partijen te stemmen en dan krijgt je dit inderdaad.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 aug. 2019 - 15:51

@Anoniem " Is er geen boerenbond/vereniging die boeren in nood kan bijstaan?" Die is er en er is een speciale dienst voor maar hulp kun je niet afdwingen.

Alexandros des Burgus
Alexandros des Burgus7 aug. 2019 - 17:57

Zolang de overheid er niet voldoende last van heeft, maar wel de centjes binnenkrijgt voor dierencrêpering, zullen zij niet ingrijpen. Dierenactivisten moeten met overtuigendere acties komen, want de huidige formules zijn uitgewerkt.

Wilma3
Wilma37 aug. 2019 - 7:53

Onbegrijpelijk verhaal en dat we dit voort laten gaan! De boeren dwingen te stoppen en de dieren daar weghalen dan desnoods maar naar de slacht.

quatsch
quatsch6 aug. 2019 - 21:20

#De organisatie heeft een petitie online gezet om Landbouw-minister Carola Schouten (ChristenUnie) te bewegen tot actie.# Dieren zijn weliswaar Gods schepping, maar ze lijken niet op Hem. En daarom mag je ermee doen wat je wil. Verschil moet er zijn, nietwaar!

Jan Man
Jan Man6 aug. 2019 - 17:59

Misschien zijn die boeren wel zielig, maar dat mag toch geen excuus zijn om dieren zo te behandelen? In plaats van pappen en nathouden dient er nu eens opgetreden te worden. Helaas lijkt Carola Schouten te weinig plichtsbesef te hebben om de wet, de dierenwelzijnswet te handhaven. Ik hoop dat de handtekeningenactie toch een beetje verantwoordelijksheidsgevoel ten opzichte van weerloze dieren kan losmaken bij de minister.

Anoniempje5
Anoniempje56 aug. 2019 - 12:22

Echt Nederland, beboeten en dan hopen dat het opgelost is. Zorg dat de boeren met financiële of persoonlijke problemen dat ze hulp krijgen. Nederland met plots verandering van wetten drijven waarschijnlijk de iets kleinere boeren tot financiële problemen en wanhoop zoals laatst met opeens het aantal vee terugdraaien naar een tijdstip voordat ze investeerden in meer vee omdat het toen wel mocht. En als ze het echt niet meer kunnen zorg dat de boerderij overgenomen kan worden door een startende boer o.i.d. (als het maar niet naar de megagrote multinational boeren gaat) en dat de huidige boer iets anders kan gaan doen zonder mega schulden en dakloos te worden. Misschien kan die x jaar door de nieuwe boer iets van winstdeling kan krijgen voor een lagere overname prijs o.i.d.