Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

'Veeboeren worden opgehitst door extreemrechtse radicalen'

  •  
29-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3081 keer bekeken
  •  

Kee & Van Jole bespreken zoals iedere week de actuele ontwikkelingen in Den Haag. Daarbij gaat het natuurlijk om de protesten van de veeboeren en de reactie van de politiek. Peter Kee gaat in op de verklaring die premier Rutte na een lange stilte op dinsdag aflegde over de boerenprotesten. "Toevallig net nadat Wouter de Winther in zijn column in De Telegraaf had geroepen 'waar is Rutte?' Dus ja als zelfs je huisblad er over begint dat moet je wel wat." Zoals gebruikelijk als er problemen zijn laat hij zich dan flankeren door iemand anders die dan de kastanjes uit het vuur mag halen. In dit geval was dat minister van Justitie Dilan Yeşilgöz.

Van Jole constateert dat Rutte nu een heel andere toon aanslaat dan in 2017 toen Turkse jongeren protesteerden in Rotterdam. Hij keek het fragment daarvan bij Zomergasten terug. "Toen zei hij pleurt op. Net als nu zei hij dat het om een kleine groep ging maar maakte die vervolgens veel groter omdat hij wist dat hij zijn kiezers kon behagen door een beetje racistisch te doen. Nu doet hij het precies andersom." 

Kee schetst hoe het er aan toeging in Den Haag met de protesten. "Wilders kreeg nog een koeienvlaai over zich heen maar verder was het allemaal gemoedelijk." Van Jole toont zich verbaasd dat de politie zich door de acties liet verrassen. "Dat dat twee jaar geleden zo was, kan ik me voorstellen maar inmiddels zou je toch wel een plan moeten hebben hoe je ertegen moet optreden. De politie zegt dat ze machteloos staan tegenover trekkers maar dat hoeft helemaal niet. Een trekker kun je tegenhouden met een andere trekker. Die hoef je alleen maar te vorderen."

Kee zegt dat de eis van koning Willem-Alexander dat de boeren perspectief geboden moet worden inmiddels steun heeft gekregen van de Kamer. "Je hebt dat kaartje en daarna komen er 400 pagina's gebabbel. Er moet perspectief komen."

Van Jole stelt dat de veeboeren opgehitst worden door extreemrechtse elementen die desinformatie verspreiden. "Daar wordt te weinig op gewezen." Hij gaat ook in op hoe hard de politie optreedt tegen andere demonstranten, zoals die van Kick Out Zwarte Piet.

Volgens Van Jole wordt het gevaar van onteigening zwaar overdreven. "Zelfs de FDF-leider zegt dat hij daar geen bezwaar tegen heeft als er maar genoeg betaald wordt. En daar gaat het bij veeboeren altijd alleen maar om: geld, geld en nog eens geld."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

agnar123
agnar12330 jun. 2022 - 14:18

Geef extreem rechts maar weer de schuld. Het is altijd de schuld van mensen en groepen met weinig of geen invloed. Afgelopen week was er een documentaire op tv over Spanje en de dreigende burgeroorlog daar. Het land is gespleten tussen links en rechts. In de USA dreigt ook een burgeroorlog. In Nederland hebben we blijkbaar al een burgeroorlog. In ieder geval is het oorlog tussen Den Haag en de burgers. Is dit allemaal de schuld van mensen en groepen met weinig invloed? Of is het systeem kapot? De superrijken worden heel snel steeds rijker. Voor de armen blijft steeds minder over. Hoe harder je werkt, hoe harder je achteruit hobbelt. Dat geldt niet voor iedereen, maar wel voor heel veel mensen. Groepen extreem rijke mensen smeken de politiek om meer belasting te mogen betalen en de politiek weigert. Ze luisteren naar ernstig gestoorde economen, die stellen, dat je arme mensen niet moet belonen. Daar worden ze alleen maar lui van. Laten we de schuld van de wereldproblemen leggen, waar deze thuis hoort: Bij de politiek, bij de economen, bij de bankiers. En laten we ze steeds opnieuw toeschreeuwen: 1789.

Déjà vu
Déjà vu30 jun. 2022 - 8:38

'Van Jole stelt dat de veeboeren opgehitst worden door extreemrechtse elementen die desinformatie verspreiden.' De waarheid zou veel simpeler kunnen zijn: een deel van de boeren is gewoon extreemrechts.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa30 jun. 2022 - 9:15

Hebben de termen 'rechts' en 'links' wel betekenis in dit debat? Hebben de termen 'extreem' en 'gematigd' betekenis? Of schieten we daar niets mee op? De veeboeren willen niet onteigend worden. Is dat extreem rechts? Of is het een begrijpelijke reactie? Even los van of het onteigenen wel/niet een goede zaak is.

PVDB2
PVDB229 jun. 2022 - 18:55

Men werkt voor de kost net als de toeslagslachtoffers. Pleegt nooit fraude (al weten we beter). Dat doen hun. Dat men de stikstof uitstoot waar ze bijna de helft voor verantwoordelijk zijn moeten minderen, iets wat we dus al jaren weten, maar door de politiek rechts, de lobbygroepen en boeren wordt betwist. Sowieso zal de veestapel moeten gaan krimpen op termijn. Dat zal je echter deze partijen niet horen zeggen. Te veel kans op electoraal verlies. Voed je oude/foute of racistische gegevens aan een algoritme, wat het nodig hebt om te kunnen laten werken dan krijg je foute output. Of bevooroordeelde, niet actuele output. Beeldvorming speelt daarbij ook een grote rol. Dat heb je voornamelijk met populisten en pionnen van de industrie. Fact checking en achtergronden zijn daarbij belangrijk. Ook als je duidelijk banden hebt met de agro-industrie maar dat ontkent tot het punt dat men van smaad gaat spreken en met (overbodige en kansloze) juridische acties dreigt... Lientje Plofkip dreigt met juridische stappen tegen critici – Krapuul

PVDB2
PVDB229 jun. 2022 - 18:52

Het klopt wel natuurlijk dat er mee twee maten gemeten word. En dat je voetganger die, op een normale manier en te voet, een demonstratie bijwoont. Je mag best leuzen roepen. Tot nu toe werd er bitter tegen gedaan. Of je milieu activist bent, tegen discriminatie betoogt, je als, zwakkere, fatsoenlijkere groep harder aangepakt. Vergelijk je het met de aanpak van de kinderopvangtoeslag; Onze extreemrechtse vrienden hebben een aparte kijk op de zaken in het recente nieuws. Men vindt dat slachtoffers van de kinderopvangtoeslag allemaal profiteurs zijn die veel subsidie krijg en van een uitkering afhankelijk. Dat terwijl men werkt voor de kost en daardoor de kinderen naar de opvang brengt. Vals beschuldigd werden van fraude met alle financiële gevolgen van dien die tot baan en relatie verlies leed en waar in vele kinderen uit huis geplaatst. En dat alles op basis van een algoritme. Uiteindelijke werd racisme min of mee toegegeven. Als je niks hebt en weinig verdient heb je recht op subsidies en toeslagen. Omdat men het vaak anders niet kan rooien. Het wordt wat anders als het om een bevolkingsgroep gaat die op basis van CBS-cijfers voor de helft miljonair is als je baten en kosten wegstreept. Voornamelijk door de grondprijs die men heeft. Het is ook nog één van de meest gesubsidieerde beroepsgroepen. Maar het de aaibaarheidsfactor. Dieren in de wei. Een blanke Christelijke boer. Niet op basis van algoritme maar van wetenschappelijk bewijs.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert29 jun. 2022 - 17:48

À propos boeren - hoe wil voetbalclub De Graafschap eigenlijk verder door dit leven? Afzien van elke geuzennaam in de trant van "De Boeren" of "De Superboeren" (nog in 2017 in zwang)? Het lijkt me zeer schadelijke PR om zulke bijnamen nog langer te voeren. Ook de uitstraling naar het buitenland toe gaat hieronder lijden. UEFA en FIFA zullen ernstig over uitsluitingsmaatregelen gaan prakkizeren. Wie wil er nou sympathisanten van Nederlandse terroristen in eigen huis ontvangen? Daar willen Wolverhampton, Duisburg, Verona, Bristol, en Young Boys Bern niks van weten; het eigen image en de reclame-inkomsten gaan er genadeloos aan. Tijd voor een cordon sanitaire tegen De Graafschap, als het bij het oude blijft. Alternatief: De Graafschap voert de eigen succesmotor nog extra op. De club is nóg trotser op haar affiliatie met de energieke hyperboeren in eigen land. Ze neemt bij elke wedstrijd een eigen tractorbrigade mee, gratis geleverd door de FDF. Bemand door potige kerels. Bewapend met heel veel Grolsch, karren met mest en tonnen met gier, plenty strobalen, en kratten met illegaal vuurwerk uit België. De trekkers zullen het elk veld in dat achterlijke buitenland omringen. Dat die halve garen maar weten met wie ze te doen hebben. In dit perspectief voorspel ik dat succes bij voorbaat gegarandeerd is, ook al voetbalt men tegen Réal, Inter, Bayern, PSG, of Olympique. Het worden interessante tijden, mensen. Evenementen van heb ik jou daar.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert29 jun. 2022 - 18:05

('het elk veld' moet uiteraard zijn: 'elk veld')

Abma
Abma29 jun. 2022 - 17:35

Forum van niks is de grote aanjager van boeren complottheorieën. Zojuist een boer uit Friesland gezien op TV met Fries accent wordt er agressief gereageerd op een journalist Als argument het is toch mainstream media etc. Gisteren jonge boeren die politie aanvallen en busjes molesteren. Is dit het gevolg van alcohol misbruik in zuipketen op het boeren erf, of zijn zij op gehitst door Gideon van Meijeren en zijn kliek. Denken boeren dat zijn meer te zeggen hebben in dit land omdat zij er tweederde van in hun bezit hebben ( land waar je niet over heen mag) Alleen hierom zouden het aantal boerenbedrijven meer dan gehalveerd moeten worden. De arrogantie vraagt om tegengeluid vanuit de samenleving die een schoner en toegankelijker vaderland willen. Dit geld ook tenaanzien van dit enorm verdoozd en geëconomiseerd land, vooral door ondernemend Nederland veroorzaakt. Vaak zo lelijk als de pest.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 jun. 2022 - 17:32

Die opgeklopte gemoederen van boerse lieden doen nogal simplistisch Republikeins Amerikaans aan in pogingen door God Hemzelve te zijn uitverkoren om het land te redden. Allemaal boze witte mannen, op tv expres geflankeerd door blonde vrouwen met reinblanke kindjes. Ooit een zwarte boer gezien? En wat hadden die die Farmers Defence Force uniformen uit ons diepe Zuiden vandaag te zoeken bij het Provinciehuis te Leeuwarden, waar ik beroepshalve toevallig aanwezig was? En wat van die bevlogen & begeesterde wappies erbij als cheerleaders? Ik moest toch nog even heimelijk ginnegappen toen een showboer, als op een Ródeo, (!) voor de kijker een demonstratie ten beste gaf hóe een topsegment Hollandia Tractor, mèt blauw-wit-roodvlaggen, te parkeren op de trappen van het provinciegebouw. Applaus, provincialiteit ten top! Jammer dat hij geen cowboyhoed op had. Wat me helemaal deed verbijsteren waarom dat supertractorgebeuren nog niet genoeg was, er stonden ook truckers geparkeerd met 20 tonners die een machtig concert lieten horen van claxongeweld met diepe bassen, als om God's stem te onderstrepen.

2 Reacties
Karingin
Karingin29 jun. 2022 - 21:59

Nou, wij hebben anders wel boer Ayoub hè. Oké, die is licht getint, maar er is toch enige progressie op diversiteitsgebied zichtbaar. Wat zou zo'n plattelandsgemeente er eigenlijk van vinden als er in zijn kielzog een moskee in het dorp wordt geopend? Of zou hij zich verplicht tot het christendom moeten bekeren ?

Norsemen
Norsemen30 jun. 2022 - 8:34

Intolerante mensen die van andere verwachten tolerant te zijn.

Panthera
Panthera29 jun. 2022 - 16:06

"En daar gaat het bij veeboeren altijd alleen maar om: geld, geld en nog eens geld." Als je hier veeboeren en publieke omroep zou zeggen of opschrijven, dan herkennen alle politici wat je bedoeld te zeggen!

Gimli1955
Gimli195529 jun. 2022 - 14:41

De gewoonte om alles wat een andere mening of standpunt heeft te cancellen en framen is door de bekende presentatoren ingezet. Bij Op1 wordt ze de mond gesnoerd en de rest doet het nog eens dunnetjes over. Mijn veronderstelling is dat het wantrouwen, door de politiek zelf veroorzaakt, nu zijn uitweg vindt. Je kon er op wachten. Gezien de afhandeling en het ontstaan van het Toeslagschandaal en de gaswinning schade, incluis de aanpak van de Chroom6 puinhoop, het institutionele racisme en discriminatie, waar alle regeringspartijen debet aan hebben, is het geduld eindelijk weg. De regering wordt niet meer geloofd en de presentatoren ook niet. De oplossingen uit het verleden zijn omgekeerd evenredig aan de beloftes, ik heb de afgelopen 3 dagen naar de verhoren van de parlementaire enquête zitten kijken en daar zitten de daders en masse te wijzen naar anderen of zich te verschuilen achter een uitspraak die ook vlak na de WW2 in Duitsland werd gebezigd. De kadaverdiscipline in de TK heeft voorspelbaar gewerkt en de oppositie is geneutraliseerd. Ze hopen in het kabinet dat de storm gaat liggen, maar je kunt de goegemeente maar een beperkt aantal keren belazeren. De praatprogramma's doen allemaal aan damage control en blijven ver weg bij de oorzaak. Het falende systeem en het gebrek aan vertrouwen van de burger in de politiek. De oneliners in de media om de demonstranten te framen als radicaal of extreem rechts werkt niet meer. Die truc is te vaak gebruikt en maakt geen indruk.

5 Reacties
Karingin
Karingin29 jun. 2022 - 21:54

De mond gesnoerd? Die gast gisteravond heeft zowat het hele item vol zitten tetteren, onderbrak anderen met een grote bek van heb ik jou daar, kreeg nog extra tijd ook - uit een soort misplaatst medelijden of zo? Het was niet of hij nou veel zinnigs bijdroeg - en nám toen gewoon nog extra tijd. Er wordt helemaal nix geframed en er wordt vooralsnog helemaal niemand gecanceld, was het maar waar...ze roepen al weken dat ze "willen praten" (wat heeft LTO al die tijd dan gedaan? Ga lekker daar verhaal halen!), maar er valt niet meer met ze te praten. Ze zijn zowel verbaal als fysiek totaal van god los. Ze willen zo graag een gekkenhuis, dus het is hoog tijd voor een paar witte jasjes met lange armen. Het luisterende oor krijgen ze er gratis bij

Gimli1955
Gimli195529 jun. 2022 - 22:05

Bij Op1 werd door Logtenberg een boer grof de monde gesnoerd, toen hij de naam van een wetenschapper noemde, die voor D'66 een onwelgevallig rapport heeft geschreven naar gevaagd onderzoek. Daarnaast heeft Logtenberg voor de VVD gewerkt en is zijn onafhankelijkheid niet optimaal. Je maakt een hoop herrie met eenzijdige standpunten, maar dat is sinds een jaar of 40 normaal voor de aanhangers van de vele schandalen en affaires. Je hebt van alle leugens van Rutte en consorten nog steeds niets geleerd. Eerst waren het de Q-koorts slachtoffers, daarna de zwarte lijsten en Toeslagschandaal, toen de Chroom 6 patiënten, tussendoor de Tata Steel bewoners en de Chemours incluis DSM, waar de inspectie niet thuis gaf, en nu de boeren, en natuurlijk, gezien een reeks WOB verzoeken de wappies. Bu de inspectie eindelijk haar werk doet, blijkt dat van de 45 uit huisplaatsingen in alle gevallen het juridisch niet klopte. Mijn hele standpunt blijft staan, en wordt door met inhoudelijke argumenten onderbouwd.

Zandb
Zandb30 jun. 2022 - 7:51

Gimli Op1 is - en de rest die het dunnetjes over doet - snoeren mensen met een andere mening de mond. Dat is uw standpunt. Dat onderbouwt u en daarom kan en mag niemand er iets tegen in brengen. Ik heb grote moeite met zo'n redenering; het lijkt mij, dat je mensen (Op1 en de rest) die anderen de mond snoeren, het onmogelijk moet maken om dat te doen. M.a.w. je moet ze de mond snoeren. En dat roept de vraag op, waarom een Gimli dan ook maar één haar beter zou zijn, dan wie hij tot op de grond affakkelt. In feite komt uw hele redeneren terecht op de idee, dat het doel de middelen heiligt. De regering, want dat is een stel schurken, moet daarom haar koste wat wat het kost het zwijgen opgelegd worden. Maar het standpunt - zo dat de regering en haar vermeende tassendraqgers al zou hebben - dat de boeren een stel schurken zijn en dat hen daarom het zwijgen opgelegd moet worden, dat vindt u moreel onaanvaardbaar? Kortom: U houdt er gewoon een dubbele moraal op na. Hoezeer u ook meent te kunnen onderbouwen dat u recht heeft op die dubbele moraal. Want daar kan en wil ik niets tegen inbrengen. En nu is het maar wachten op uw zoveelste belachelijke poging om mij te framen als een knuffelaar en goedprater van wat deze regering deed en doet?

Norsemen
Norsemen30 jun. 2022 - 8:40

@Gimli "De gewoonte om alles wat een andere mening of standpunt heeft te cancellen en framen is door de bekende presentatoren ingezet" Hoe kom je hierbij? Van SGP tot PvdD, ze krijgen alle ruimte om hun standpunten te uiten. Mensen aanspreken op onzin die ze verkondigen is geen framen of cancelen. Het is juist de taak van journalisten en wetenschapers om dit te doen.

Mohawk2
Mohawk230 jun. 2022 - 10:07

@Norsemen Juist!