Joop

Veeboeren krijgen 1200 keer meer subsidie dan producenten plantaardige alternatieven

  •  
20-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4059 keer bekeken
  •  
koe

De overheden in de Europese Unie en de Verenigde Staten sluizen elk jaar weer enorme bedragen naar de veehouderij. De producenten van plantaardige alternatieven kunnen daarentegen op veel minder staatssteun rekenen. In de EU krijgen veehouders maar liefst 1200 keer zoveel subsidie, in de VS 800 keer zoveel. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift One Earth.

De onderzoekers keken naar de uitgaven van 2014 tot en met 2020. In die periode ging er 42 miljoen dollar naar plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel, terwijl de veehouderij maar liefst 35 miljard dollar ontving. Ook als je er rekening mee houdt dat de vlees- en zuivelconsumptie aanmerkelijk hoger ligt dan de consumptie van alternatieven, is er nog altijd sprake van uiterst scheve verhoudingen. Producenten van plantaardige alternatieven krijgen 0,1 procent van de subsidies, maar zijn wel verantwoordelijk voor 1,5 procent van de verkopen.

Veehouders in de EU liggen massaal aan het subsidie-infuus, schrijft The Guardian. De helft van hun inkomen is afkomstig van hardwerkende belastingbetalers. De vleesindustrie is niet alleen verantwoordelijk voor veel dierenleed, maar levert ook een flinke bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2023 - 10:49

Als we nu eens beginnen met die veehouderij uit de commerciele hoek halen, en net als bij bosbouw geval is, de verantwoorde, diervriendelijke beheersfunctie te betalen. je slaat 5 vliegen in een klap, minder vlees, minder vervuiling, mooier landschap, diervreindelijker en minder klimaatschade. Wel moet je je grenzen sluiten voor niet veratwoord geproduceerd vlees.

12 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 11:46

Eerst die megastallen met martelvarkens enzo maar eens dicht.

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2023 - 21:13

Bij de Jumbo loop ik het hippe vegan vak altijd voorbij, en ook dat vd kiloknallers en drumsticks. Maar bovenaan het vleevak, naast de dure ossenhaas, vind ik dan de ibericolapjes, import uit de eikenbossen van de Extrmadura, lekker donker varkensvlees dat niet leegloopt in de pan zoals het rozerode vlees van de industrievarkens uit de megastallen. Heerlijk, en niet eens duur, want is bijproduct van de dure ibericohammen, de para negra. Ik was er ook in die bossen, de varkens ligge er genotzuchtig te knorren in de schaduw van de bomen, je zou er zo bij gaan liggen, zo schitterend daar, en zo anders dan bij ons dus.

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2023 - 21:16

Para negra moet zijn Pata negra....

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 aug. 2023 - 9:18

Op Corsica heb ik de varkens ook zien ronddraven in het bos. Op zoek naar het varkensvoedsel bij uitstek: eikels.

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2023 - 10:22

Op Corsica struinen de varkens vooral in kastanjebossen op zoek naar de afgevallen kastanjes. Een verslag erover dat ik ooit met Monica Commandeur maakte, eindigde met-goede smaak en een diervriendleijker manier van houden gaan immers hand in hand-. Foto en verslag van het iberico varken te vonden door te googlen op " varken pata-negra-ham dirk "

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 aug. 2023 - 12:11

Toentertijd was ik vooral verbaasd over het vele vrij rondlopende vee dat we tegen kwamen in de bergen. Honden en herders waren er trouwens ook.

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2023 - 15:20

- Vrij rond lopend vee - , maar zo was het zelfs in mijn jeugd nog, de boomgaard met 100 kippen, de koeien en schapen in de wei, het varken in de modder. Wat hebben we in godesnaam laten gebeuren voor onze ogen? Onder invloed van het USA lopende bandsysteem?? De eireren zijn wel wat goedkoper nu, relatief, maar zelfs toen kon iedereen gewoon zijn eitje tikken bij het ontbijt. Wat is er gebeurd???

Andreas4
Andreas422 aug. 2023 - 17:54

Snapt Dirk wel dat wat hij beschrijft onmogelijk is geworden? Dat miljarden mensen helaas nog steeds graag vlees willen eten (net als hijzelf) maar dat de meesten dat alleen kunnen als het spotgoedkoop is? Dirk vraagt zich af: "wat is er toch gebeurd?" Heel simpel Dirk: de wereldbevolking is gegroeid en daarmee niet alleen de consumptie maar ook het consumptisme: veel en divers consumeren omdat het kan, zoals dat heerlijke, exclusieve Iberico vlees...

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2023 - 21:31

Dus het moet wel spotgoedkoop zijn/blijven/worden, anders kunnen de miljarden niet dagelijks hun portie vlees verorberen?? Mooi is dat! Dan ook natuurlijk voor die forse subsidie verstrekkingen...

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2023 - 10:59

De goedkope massaproductie kan niet zonder gesubsidieerde dierenmishandeling. De huidige boomgaarden lijken ook niet op die van vroeger.

dirk den boer
dirk den boer23 aug. 2023 - 16:20

Mag ik nog even? In mijn jonge jaren, als ik ergens las, de vleesconsumptie in China is van 20 naar 40 kgs/prs/jr gegaan de laatste jaren en neigt op den duur naar westerse waarden, dan dacht ik, prima, gaat de goede kant op, waarom wij wel en zij niet? Nu denk ik daar anders over, en denk: zo gaan we met zijn allen gelijk op naar de bliksem..... Vloeken in de Varakerk natuurlijk, maar zo ervaar ik het wel nu oneens....

dirk den boer
dirk den boer24 aug. 2023 - 10:52

Bovendien, NL is natuurlijk allang ook geen land meer voor veehouderij. Voor stallenbouwers, veevoerfabrikanten, rederijen, importeurs, OK. Maar voor de echte veehouderij (zoals die in de link van Danielle)??

Farmer3.0
Farmer3.021 aug. 2023 - 7:22

Landbouwsubsidie's zijn een herverdeling binnen de EU. Zonder deze subsidie's zal bv de melkveehouderij zich concentreren in landen als Nederland, Duitsland, Denemarken en Ierland. De landen met een gunstig klimaat, nabijheid havens en een technologische het mee voorsprong dus het meest gunstige uitgangspunt. Een land als bv Frankrijk zal met z'n minder efficiënte landbouwsector dit nooit accepteren.

omaoeverloos
omaoeverloos21 aug. 2023 - 7:12

Waarom moeten de producenten van fabrieksvoer zoals Unilever gesubsidieerd worden? Die harken met belastingontduiking al miljarden binnen. Verder, vleesvervangers bestaan niet. In de troep die momenteel te koop is wordt het slachtafval vervangen door een plantaardig alternatief. Beide producten zijn vergeven van zout dus zeer ongezond.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 8:39

Er zijn genoeg onbewerkte plantaardige eiwitbronnen beschikbaar en we moeten af van de imitatie van een aardappelen, groente, vlees maaltijd.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten21 aug. 2023 - 8:53

@Danielle. Ja, dat is het punt. Zo lang een vleesvervanger een surrogaat is voor het stukje vlees in het agv'tje, blijft het dat ook: een surrogaat, een vervanger. Dat is voor sommige mensen beslist een oplossing -- een groenteburger voor Sientje naast de hanbuerges voor de rest van het gezin - maar vegetarisch koken wint ontzettend veel als je dat loslaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 9:31

De burgers zijn vooral geschikt om de vleeseters tot af en toe een vegetarische maaltijd/snack te bewegen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2023 - 6:29

Niets nieuws onder de zon dus!

geitenbreier
geitenbreier20 aug. 2023 - 20:32

Puur onzin. In de EU krijgen boeren subsidie per ha. Dit is voor alle lidstaten zo. De Nederlandse boeren krijgen deze subsidie volgens het gelijkheidsbeginsel, de inefficiënte boeren in Zuid Europa zijn afhankelijk van deze subsidie om te overleven. De Nederlandse boeren zouden zonder subsidie makkelijk overleven.

4 Reacties
Huub53
Huub5320 aug. 2023 - 22:30

De boeren die de plantaardige grondstoffen voor men "vleesvervangers" noemt produceren worden, naar ik aanneem, op eenzelfde manier gesubsidieerd dan de andere boeren in de EU. De kosten van een "vleesvervanger" bestaan, bij mijn weten, voor het grootste gedeelte uit industriële verwerkings-, bewerkings-, ontwikkelings- en marketingkosten. Bij mijn weten zijn de EU landbouwsubsidies hier niet voor bedoeld. De subsidies voor industriële activiteiten zijn landelijk georganiseerd. De, in dit artikel, gemaakte vergelijkingen slaan dus nergens op. Men zal en moet de veehouderij in een kwaad daglicht stellen.

Huub53
Huub5320 aug. 2023 - 23:10

@Martin van der Linde Al duizend maal weerlegde sprookjes die maar herhaald blijven worden. Het huidige royale en zeer diverse voedselaanbod is geen vanzelfsprekendheid. Als onze ecofundamentalisten hun zin krijgen wordt ons voedsel 2x zo duur, is er 1,5x zoveel land nodig, hebben we 3x zoveel boeren nodig en 10x zoveel groene marketeers/consultants nodig. Ik ken geen boer die dan nog boer wil worden. Ook onze ecofundamentalisten niet. Die willen de boeren vooral in detail kunnen aansturen met KPI's op management dashboards. Kortom, er zal heus wel iets niet kloppen in de boerensector maar er klopt een heleboel wel. Dus, laat de boeren boeren.

Vuurrood
Vuurrood21 aug. 2023 - 7:13

Onzin wat jij schrijft. Nederlandse boeren krijgen subsidie voor een natuurlijke akkerrand. Voor de verbouw van veevoer, voor het in elkaar knutselen van grotere stallen. voor.....noem maar op!

Andreas4
Andreas422 aug. 2023 - 18:08

"De Nederlandse boeren zouden zonder subsidie makkelijk overleven." Dat is de allerpuurste onzin! Ondanks de subsidies die ze nu krijgen, worden ze uitgeknepen door de agrobedrijven die hun vlees en zuivel afnemen. Zonder subsidie moeten de prijzen omhoog en gaan die agrobedrijven dus hun goedkope meuk in andere - gesubsidieerde - landen zoals Polen halen. NL boeren raken hun producten dan aan de straatstenen niet meer kwijt... wat mij betreft trouwens prima is.

Farmer3.0
Farmer3.020 aug. 2023 - 17:14

Nederlandse boeren krijgen ongeveer een miljard subsidie per jaar. Wat mag voedselzekerheid kosten? Ter vergelijking de Publieke omroep kost ook ongeveer een miljard per jaar.

11 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten21 aug. 2023 - 6:07

Best een hoop. Maar voedselzekerheid hoeft niet per se volgens de vervuilende en inefficiente dierlijke weg. Juist plantaardige alternatieven bieden een plantaardig en dus veel efficienter en goedkoper alternatief voor dierlijke producten. Ik ben een (bescheiden) vlees- en yoghurteter, ik ben niet totaal tegen het produceren of eten van vlees. Maar voedselzekerheid is geen argument om de vlees- en zuivelproductie aan te jagen ten koste van plantaardige alternatieven.

Vuurrood
Vuurrood21 aug. 2023 - 7:13

Voedselzekerheid? Door subsidie op het verbouwen van veevoer?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 8:46

Het gebruik van mengvoeders en het vele transport zorgen dat een melkveebedrijf ook nog een aanzienlijke hoeveelheid fossiele energie verbruikt.

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2023 - 11:19

Laten we voedselzekerheid voor het Europese geval maar vervangen voor recht opgoedkope kiloknallers, drumsticks en hamburgers. Voor Afrika ligt het anders natuurlijk, daar is wegvallen subsidie op bv kunstmest direct ook hongersnood en gemis aan basisvoedsel (graan, rijst).

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 13:39

Sub-Sahara zou zeker meer voedsel kunnen verbouwen voor eigen gebruik. Jammer alleen dat de Nederlanders de plofkipperij aanmoedigen door plofkuikens en broedeieren (Cobb 500) te exporteren naar oa. Mali.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 15:10

In de NRC stond ook een interessant artikel over melk in Afrika, waaronder blikjes Belle Hollandaise en Omela, waarin geconcentreerde vloeibare melk van het Nederlandse FrieslandCampina zit. Stukken goedkoper dan de door nomaden aangeboden verse lokale melk. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/18/alleen-als-het-gras-groen-is-floreert-de-melkfabriek-in-mauritanie-a4151859

Proletarier
Proletarier22 aug. 2023 - 6:22

@ Farmer Bij de FEITEN houden graag anders diskwalificeer je je als gesprekspartner Het gaat niet om voedselzekerheid het gaat om het exporteren van voedsel. Het is een economisch (eigenn) belang. Stop met LIEGEN !

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2023 - 16:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2023 - 16:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2023 - 16:04

Melk in Afrika. Een goeie ja! Ik heb jarenlang al mijn melk van nomadenmeisjes die aan de deur kwamen gekocht, voor een paar centen minder dan wat ik zou moeten betalen in het dorp (in kartonnetjes, gesubsideerd notabene, ontwikkelingshulp) in de buurt, ja zo gaat het. Die nomadenmelk heeft geen kosten gehad, geen stallen, geen voer, geen transport, geen arbeid (want geen alternatief) niets, dat is de kracht van Afrika, maar je moet wel onder die prijs van die gekke hollanders blijven natuurlijk, geen probleem toch? Wat hebben die niet allemaal voor kosten, heremetijd, ga er eens aan staan??

dirk den boer
dirk den boer23 aug. 2023 - 16:40

Ja Danielle, die export van plofkuikens en eieren is natuurlijk grote schande, het bewijst weer dat landbouw en veeteelt niet meer vanuit het platteland, maar vanuit de stad aangestuurd wordt, wat jammer, want had net zo goed aangestuurd kunnen zijn geworden vanuit dat platteland. Die kuikentjes zijn na 24 uur vliegen uitgeput en dorstig, en kunnen niet nog eens 6 uur zonder water, dus al die moderne kippenfokkers zitten vlak rond de vliegbaan. te gek voor woorden, maar het gebeurt gewoon dus....

Jan Man
Jan Man20 aug. 2023 - 15:47

Treurig als je bedenkt dat onze hoge vleesconsumptie gepaard gaat met milieuvervuiling, klimaatverandering, dierenleed en meer kans op hart en vaatziekten, kanker en diabetes. Zuivel kan je trouwens ook maar beter niet teveel binnenkrijgen ivm een hogere kans op Parkinson. https://www.gezondheidsnet.nl/parkinson/hoger-risico-op-ziekte-van-parkinson-door-zuivel

1 Reactie
Andreas4
Andreas422 aug. 2023 - 18:20

"Zuivel kan je trouwens ook maar beter niet teveel binnenkrijgen..." Dat gaat dan over de bestrijdingsmiddelen die je met zuivel binnenkrijgt. Biologische zuivel heeft dat probleem veel minder.

pahan
pahan20 aug. 2023 - 14:25

Tja. Zou het niet net zo iets zijn als met vrouwenvoetbal? Leuk voor de liefhebber, maar het brengt niet veel op? Hoe verhouden de subsidies zich tot de totale omzet eigenlijk?

3 Reacties
linksert
linksert20 aug. 2023 - 15:49

Je bent duidelijk op de hand van de industriële vernietiging van ons land. Feitelijk zou je dat landverraad kunnen noemen.

linksert
linksert20 aug. 2023 - 17:25

het moet wat opleveren? Wat heeft dat met sport te maken? Dit soort denken is de oorzaak van veel ellende. Je stemt VVD?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk21 aug. 2023 - 5:04

Welk alternatief is er dan?

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 aug. 2023 - 13:51

Er klopt toch iets niet in een bedrijfssector als ze alleen kan bestaan met miljarden aan subsidie. Subsidie die niet nodig is om de voedselvoorraad op peil te houden want ook zonder subsidies is er voldoende voedsel. Er is zelfs zoveel overtollig voedsel dat Nederlandse boeren drie kwart van hun producten naar elders stuurt. De steun is er om de bedrijven in stand te houden. En dat is vreemd. Bedrijven staatssteun geven is iets waar de EU streng op toe ziet. Behalve bij de boeren. Het is nog gekker, goedkope voedingsproducten van buiten de EU worden extra belast omdat wij ons subsidieregelingen in stand willen houden.

3 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut20 aug. 2023 - 19:44

Er is zelfs zoveel overtollig voedsel dat Nederlandse boeren drie kwart van hun producten naar elders stuurt. Hoe verklaar je dan dat eenzelfde gedeelte geïmporteerd wordt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 8:52

Bananen, thee, koffie ...

Andreas4
Andreas422 aug. 2023 - 18:28

"Er is zelfs zoveel overtollig voedsel..." Inderdaad heel veel van hetzelfde: zuivel, vlees en tomaten. Met de afschaffing van de bio-industrie zou er veel land dat nu wordt gebruikt om veevoer te verbouwen, kunnen worden gebruikt voor plantaardig mensenvoer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2023 - 13:08

Alleen al de uitstoot van de huidige voedselproductie zal de opwarming van de aarde met meer dan 1,5°C opdrijven. Tenzij voedsel met een hoog methaangehalte wordt aangepakt. Hieronder valt niet alleen vlees en zuivel maar ook rijst. Westerse vlees- & zuivelconsumptie moet drastisch omlaag en hopelijk blijft de verwachte consumptiestijging elders uit.

9 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2023 - 13:56

De Amazonewouden worden oa. omgelegd om er vee en soja te telen. Eenmaal savanne, wordt het een gasbom van honderd gigaton vrijkomende koolstofdioxide. Het is de vraag of Lula het anders dan tijdelijk kan verhinderen. Ondertussen verhongeren de Yanomami ea inheemse bewoners. https://www.groene.nl/voorbeeld/hoe-milieucriminelen-met-steun-van-de-braziliaanse-president-bolsanaro-de-amazone-verwoesten

Wenlin
Wenlin20 aug. 2023 - 14:52

Die consumptiestijging gaat een feit worden . In arme landen wordt ons consumptiepatroon door onszelf verkocht als ideaal. Om uit de impasse te komen zou er nagedacht kunnen worden over een tweesporenbeleid van zowel bevolkingsafname als economische krimp. Maar vooralsnog durft geen politieke partij hierover na te denken.

linksert
linksert20 aug. 2023 - 15:50

Lula doet zijn best.

itsme3
itsme320 aug. 2023 - 18:50

Het maken van voedsel is een gesloten kringloop, met uitzonderin van de fossiele energie die gebruikt wordt. Alle co2 en methaan die uitgestoten wordt wordt uiteindelijk weer opgenomen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2023 - 20:23

[Lula doet zijn best.] dat is waar maar het kan na hem gemakkelijk weer de verkeerde kant uitgaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 8:34

De korte levensduur van methaan maakt dat er in de atmosfeer een evenwicht kan ontstaan, maar in Nederland stijgt de uitstoot per koe en wereldwijd het aantal runderen. Ook het aantal varkens neemt toe met name via megavarkenshouderijen die met drijfmest werken. Veehouderij blijft een klimaatprobleem.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten21 aug. 2023 - 8:57

@Danielle: Het probleem is dat methaan afbreekt tot.... tadaaa... CO2. -- Dus ook als het afbreekt, houden we een probleem.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 9:25

Ook dat. De veeteelt moet hoe dan ook worden ingekrompen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 10:40

In vele delen van de wereld lopen we mede vanwege het klimaat tegen grenzen in de voedselproductie op. Dan kunnen we ons niet permitteren landbouwgrond te verspillen aan veevoerteelt.

Gio Servas
Gio Servas20 aug. 2023 - 12:34

Groot gelijk, iedereen weet dat het slechtste wat een levend wezen kan eten bewerkt voedsel is en er is niets zo bewerkt als een vleesvervanger waarbij het gevaar er nog is dat er een indoctrinatie plaats vind doordat het plantaardig is waardoor men meteen aan wil geven dat het een gezond alternatief is. Brrrrr... enge markt. Gewoon lekker veel groente eten en een stukje vlees op z'n tijd.

2 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde20 aug. 2023 - 15:49

Gio, je weet toch dat een stukje rood vlees veel slechter is voor de gezondheid dan een bewerkt stukje namaakvlees. Vraag het iedere arts.

JoepJos
JoepJos20 aug. 2023 - 17:43

Iets met klokken en klepels en dan ergens ver weg iets hebben horen luiden: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/onderzoek-vleesvervangers-vaak-ook-beter-voor-de-gezondheid#

Gerygrr
Gerygrr20 aug. 2023 - 12:04

Veehouders in de EU liggen massaal aan het subsidie-infuus, schrijft The Guardian In de EU dus. Waar Nederland nettobetaler is…….. Hebben onze bioboeren dan geen recht op meer begrip en geldelijke steun voor hun wens biologisch te gaan boeren? Zonder gif, zonder kunstmest?

6 Reacties
PVDB2
PVDB220 aug. 2023 - 12:49

Maar is Nederland ook 1200 meer netto betaler? De afdracht aan de EU is gebaseerd op je BBP. Het aandeel per inwoner. Alleen door vrije markt in de EU met Italie verdienen jaarlijks meer dan we netto afdragen. Laat staan in de EU als geheel. Maar als je eruit wil mag dat. Maar dan moet je ook de negatieve gevolgen dragen zoals dat nu Groot Brittanie doet. 5% van het BBP is niet niks.

ChefSache
ChefSache20 aug. 2023 - 13:09

'Zonder gif, zonder kunstmest? ' Daar is meer oppervlakte voor nodig.

Gerygrr
Gerygrr20 aug. 2023 - 14:22

Chef Uiteraard of minder koeien!

Gerygrr
Gerygrr20 aug. 2023 - 14:28

PVDB De vrije handel met Italië. Het vervoer van levende varkens? Het transport van Italiaans afval voor de Amsterdamse afvalverbranders? Handel en transport is vervuilend, toch? Je kunt de EU hervormen en dat geldt ook nationaal. Verduurzamen en niet toestaan, dat elders doorgaat wat wij hier moeten stoppen.

ChefSache
ChefSache20 aug. 2023 - 15:00

@gerrygrr 'Uiteraard of minder koeien! ' Maar er is niet minder vraag naar zuivel en/of vlees.

MG1968-2
MG1968-220 aug. 2023 - 20:18

@GeenProbleem "Maar er is niet minder vraag naar zuivel en/of vlees." Als de in rekening gebrachte prijs van zuivel en/of vlees de daadwerkelijke kostprijs zou zijn was er wel degelijk minder vraag naar.

ChefSache
ChefSache20 aug. 2023 - 11:53

De mensen hebben daar helemaal geen zin in: https://nos.nl/artikel/2486350-vleesvervangers-zijn-minder-in-trek-hoe-komt-dat

4 Reacties
TheunT
TheunT20 aug. 2023 - 12:39

Ongesubsidieerd vlees zal men ook minder trek in hebben...

Gerygrr
Gerygrr20 aug. 2023 - 12:55

Nou, de mensen moeten het gewoon eens getrakteerd worden! Het is over het algemeen heerlijk klaar te maken. Maar het vegetarische vleesvervangende product is duurder dan de kiloknaller!

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 aug. 2023 - 15:57

Gerygrr, vegan gehakt en vegan kip zijn veel goedkoper dan de vlees versie. En net zo lekker.

Gerygrr
Gerygrr21 aug. 2023 - 12:12

Martin, Waarschijnlijk wi kel ik verkeerd, maar bij mijn super is de prijs gemengd gehakt per kilo nu €10,00 Mijn in de reclame gekochte vegetarische rulgehakt 400 gr voor €6,50. Dat is echt bduidend duurder. Bij de bakker is het seitanbroodje ook 30 ct duurder dan de saucijzenbroodjes.