Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vechtscheiding door de ogen van een kind

  •  
25-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wat de film What Maisie Knew uniek maakt is het vermogen het perspectief van een klein kind aan te nemen
Op sommige momenten is What Maisie Knew te pijnlijk om naar te kijken. En dat bedoel ik op een positieve manier. Dit echtscheidingsdrama heeft weliswaar niet veel nieuwe inzichten te bieden, maar het sublieme acteerwerk van oudgediende acteurs en de piepjonge hoofdrolspeelster maakt de film tot een indringende ervaring.
Opmerkelijk genoeg is What Maise Knew gebaseerd op een roman uit 1897. Maar familiedrama’s zijn van alle tijden en dit relaas van een vechtscheiding laat zich makkelijk verplaatsen naar het hedendaagse New York.
Als een aftakelende rockster en een Britse kunsthandelaar uit elkaar gaan, wordt hun zesjarige dochtertje Maisie een pion in hun onderhandse strijd. Met manipulaties, cadeautjes, sneren en nieuwe partners wordt er met haar gesold, maar zonder dat ze het door hebben, begrijpt Maisie veel meer dan iedereen denkt. Conclusies die hier uit worden getrokken zijn wat voor de hand liggend: kinderen zijn de dupe van een scheiding en de ouders zijn het minst volwassenen. Ook zijn er een paar plotconstructies die opportuun aanvoelen.
Wat de film uniek maakt is het vermogen het perspectief van een klein kind aan te nemen. Met Maisie vangen we steeds flarden op van ruzies, moeten we afwachten wie haar van school komt halen en verdwalen we regelmatig in de grote mensenwereld, maar tegelijkertijd kunnen we ons verwonderen over de geur van een nieuwe nanny of het plafond van het gerechtsgebouw.
Dit is grotendeels de verdienste van het spel van Onata Aprile, die zes jaar oud was tijdens het draaien van de film. We gaan mee in haar verdriet, verwarring, veerkracht en kinderlijke interpretaties van de gebeurtenissen. Van Julianne Moore en Steve Coogan kun je altijd iets bijzonders verwachten, en zij stellen niet teleur. Zij brengen het egoïsme en de kleinzerigheid van Maisie’s ouders met overtuigingskracht. Je zou ze haten, als ze ook niet oprecht van hun kind hielden en hun slechte gedrag het resultaat was van onvermogen.
De grote vraag is wat dit alles doet met Maisie: breekt het haar of slaat ze zich er door heen? De makers lijken te neigen naar het laatste in een tikkeltje zoetsappige finale. Wel is de film scherp genoeg om te beseffen dat de oplossing slechts van tijdelijke aard is. Hoe het verder gaat met Maisie en hoe lang haar veerkracht overeind blijft, moet de kijker zelf invullen.
What Maisie Knew is niet vrij van tekortkomingen, maar maakt hoe dan ook wat los. En dat maakt de film de moeite waard. Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film. Volg Bart ook op Twitter

Meer over:

opinie, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.