Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vaticaan verwerpt nu officieel middeleeuwse doctrine die kolonialisme en racistische misdaden aanwakkerde

  •  
31-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1527 keer bekeken
  •  
52339823625_6b68d0544a_k

© cc-foto: Catholic Church England

Het Vaticaan heeft verklaard afstand te nemen van de pauselijke edicten uit de 15e eeuw die Europeanen het religieuze recht gaf niet-christelijke territoria te koloniseren waarbij land en levens van de oorspronkelijke bewoners werden afgepakt. Deze zogeheten ontdekkingsdoctrine werd in de 19e eeuw door het Amerikaanse Hooggerechtshof omgezet tot officieel internationaal recht. Hij werd daar gebruikt om de oorspronkelijke bevolking rechteloos te maken ten opzichte van de Europese gelukszoekers die het continent met geweld innamen.

In Canada is lang actiegevoerd om de kerk over te halen de doctrine te verwerpen. Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn leden van de oorspronkelijke bevolking gruwelijk mishandeld als gevolg van de doctrine. 150.000 kinderen werden onder dwang weggehaald bij hun ouders om opgevoed te worden in christelijke internaten. Op die scholen werden de kinderen ook nog eens mishandeld en seksueel misbruikt. De paus heeft deze acties tot genocide bestempeld, beleid dat er op gericht is de oorspronkelijke bewoners uit te roeien.

Donderdag hebben twee ministeries van het Vaticaan, de kleinste staat en enige nog functionerende dictatuur in West-Europa, verklaard dat hoewel de besluiten in Middeleeuwen door de paus zijn uitgevaardigd ze "geen onderdeel vormen van de leer van de katholieke kerk". De paus wordt als heerser onfeilbaar geacht.

Volgens de verklaring zijn de pauselijke besluiten door kolonialen machten misbruikt en gemanipuleerd voor politieke doeleinden "om hun immorele daden tegen de inheemse volkeren die destijds gepleegd werden te rechtvaardigen zonder dat de kerkelijke autoriteiten daartegen protesteerden".

Zo verklaarde een edit van paus Nicolaas V uit 1455 dat de koning van Portugal het recht had om gebieden "binnen te vallen, veroveren en alle Saracenen en heidenen te onderwerpen". De huidige paus Franciscus heeft in juli vorig jaar excuses aangeboden voor deze praktijken van de kerk. "Nooit mag de christelijke gemeenschap meer besmet raken met het idee dat de ene cultuur superieur is aan de andere."

Tegenover RTL Today verklaart een hoogleraar van het Instituut voor Religieuze Studies in Montreal dat na deze laatste verklaringen het tijd wordt voor de volgende fase, namelijk het overgaan tot schadevergoeding en herstelbetalingen aan de slachtoffers.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.