Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vaticaan tracht Italiaanse wet tegen homofobie te torpederen

  •  
22-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50331142811_55128ed2ae_k

© cc-foto: Andrea D'Angiolo https://flic.kr/p/2jFAgfk

Een “ongekende inmenging in binnenlandse aangelegenheden” wordt de actie van het Vaticaan genoemd. De kleinste staat ter wereld heeft diplomatiek protest aangetekend tegen een Italiaans wetsontwerp dat homofobie moet bestrijden. De zogeheten Zan-wet, vernoemd naar de linkse parlementariër en LHBT-activist Alessandro Zan die het voorstel heeft ingediendm, maakt het discrimineren van en aanzetten tot geweld tegen LHBT en gehandicapte personen strafbaar, schrijft The Irish Times.
Het Vaticaan stelt in een brief aan de Italiaanse regering dat de wet in strijd is met het Verdrag van Lateranen, het concordaat dat de Heilige Stoel in 1929 sloot met de fascistische dictator Mussolini die toen over Italië heerste. Saillant is dat de katholieke diplomatieke actie van harte gesteund wordt door Matteo Salvini, de extreemrechtse leider van Lega die tegelijkertijd beweerde dat hij “tegen alle vormen van discriminatie” is.
Volgens het Vaticaan tast de wet de vrijheid van godsdienst en meningsuiting aan. Uit de door de aartsbisschop ‘informeel’ afgeleverde brief wordt duidelijk dat de katholieke geestelijkheid zich vooral stoort aan de verplichting van katholieke scholen om deel te nemen aan een jaarlijkse dag tegen homofobie en transfobie op 17 mei. Scholen en andere publieke instellingen moeten op die dag een cultuur van respect en inclusie promoten en vooroordelen, discriminatie bestrijden. Dat vindt de katholieke top geen zegening.
Parlementariër Alessandro Zan weerlegt de vrees van het Vaticaan: “De wettekst legt geen enkele beperking op aan de vrijheid van godsdienst noch aan de vrijheid van meningsuiting. De onafhankelijkheid van scholen wordt ook gerespecteerd.”
De wet is al in november aangenomen door de Italiaanse Tweede Kamer, Camera dei Deputati, maar moet nog goedgekeurd worden door de Senaat waar de uiterst en extreemrechtse partijen de wet met man en macht proberen tegen te houden. Volgens de Lega zaait de wet verdeeldheid, meldt persbureau ANSA zonder een spoor van ironie.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

OlavM
OlavM24 jun. 2021 - 15:21

[Volgens het Vaticaan tast de wet de vrijheid van godsdienst en meningsuiting aan.] Hilarisch. Vooral gelet op de historische rol die de RK Kerk heeft gespeeld.

Ch0k3r
Ch0k3r24 jun. 2021 - 5:41

Zijn er ondertussen nog mensen die denken dat deze paus wel een toffe peer is? De katholieke kerk is een seksistische, misdadige organisatie en dient wereldwijd vervolgd te worden voor haar misdaden.

Déjà vu
Déjà vu23 jun. 2021 - 18:53

Ben benieuwd hoe de LHBT gemeenschap binnen het Vaticaan hiertegen aankijkt. Kan me niet aan de indruk onttrekken, dat het daarbij om een vrij substantiële groep gaat .

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen23 jun. 2021 - 9:45

Mooi, ik verwacht dat alle katholieke kerkgangers een regenboogarmband om doen.

Norsemen
Norsemen23 jun. 2021 - 8:58

Ze halen er zelfs een afspraak met Mussolini bij om goed te praten dat ze homo's mogen discrimineren. Maar goed, het Vaticaan is een achterlijk en verwerpelijk instituut. Dat is toch al lang bekend, en zo'n actie verbaast me dan ook totaal niet.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 jun. 2021 - 11:02

Zonder afspraken met Mussolini was er geen Vaticaan .

Zandb
Zandb23 jun. 2021 - 6:54

Is het Vaticaan nu helemaal de weg kwijt? De vrijheid van meningsuiting is in het geding, wanneer je verplicht bent aandacht te besteden aan een mening die je in je scholen hebt verboden?

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer23 jun. 2021 - 7:10

Het vaticaan is nooit de weg kwijt (mening van het vaticaan). Als jij dat zo stelt dan 'weet' het vaticaan dat jij degeen bent die de weg kwijt is. En het vaticaan is nooit een vriend van vrije meningsuiting geweest en zal dat ook nooit worden.

ton14024
ton1402423 jun. 2021 - 8:22

Goed punt Z. VVMU in combinatie met de plicht om iets te zeggen is onderbelicht. Doorredenerend kun je alleen scholing op basis van geloof uitsluiten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2021 - 10:09

Niet zo vreemd dat het Vaticaan bang begint te worden.