Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vastgoedmiljonair financiert twijfelcampagne tegen klimaatmaatregelen

  •  
11-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1531 keer bekeken
  •  
2110773089_67e3c5b319_o

© cc-foto: Jason https://flic.kr/p/4dwgit

Vastgoedmiljonair Niek Sandmann, in het verleden ook zakenpartner van de omstreden miljonair Erik de Vlieger, steekt een half miljoen euro in Clintel, een stichting die twijfel moet gaan zaaien over het klimaatbeleid. NRC beschrijft de werkwijze van deze club , die gerund wordt door de gepensioneerde hoogleraar innovatiemanagement Guus Berkhout en publicist Marcel Crok, die eerder onder meer betrokken was bij een  klimaatontkennersclub met de misleidende naam De Groene Rekenkamer. Berkhout op zijn beurt is een van de 24 professoren die in De Telegraaf alarm mochten slaan over mogelijke klimaatmaatregelen. Weblog Sargasso legde al eerder fijntjes bloot dat geen van die professoren klimaatwetenschapper is.
NRC constateert dat de bestaande clubs van klimaatontkenners met hun twijfelzaaierij, een methode die ooit is bedacht door de tabaksindustrie om anti-rookbeleid tegen te houden, relatief weinig invloed in Nederland hebben. Hun artikelen komen meestal niet verder dan bekende rechtse publicaties als Elsevier en De Telegaaf.
"Daarin zou verandering kunnen komen met het geld van Niek Sandmann voor Clintel, de Climate Intelligence Foundation. Het doel van de stichting, die vrijdag officieel werd opgericht door Guus Berkhout en journalist Marcel Crok, is: „onafhankelijke publieke voorlichting door het hele klimaatverhaal te vertellen en onwaarheden bloot te leggen”, schrijft Berkhout in reactie op een aantal vragen per e-mail. Er wordt nog gepraat met „andere potentiële financiers”, aldus Berkhout – geldschieters uit binnen- en buitenland. Wie dat zijn, laat hij in het midden."
De krant gaat te rade bij Jan Paul van Soest, die in 2014  De twijfelbrigade  publiceerde over de desinformatiecampagnes van de klimaatontkenners in Nederland. Volgens Van Soest komt Clintel neer op oude wijn in nieuwe zakken. “Ik zie een groep oudere heren die de stand van de wetenschap niet accepteren.” Hij sluit echter niet uit dat vanwege het grote geld de club in staat zal zijn de publieke opinie te beïnvloeden. En daar is het allemaal om te doen, zodat de politiek niet zal durven overgaan tot de noodzakelijke maatregelen.
cc-foto: Jason
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

korheiden2
korheiden227 mei 2019 - 20:23

Wel volledig zijn : Guus Berkhout is behalve gepensioneerd hoogleraar innovatiemanagement ook verbonden aan de TU Delft als hoogleraar geofysica en seismische beeldvorming. Wat al te gemakkelijk worden dergelijke ouderen weggezet als niet deskundig. Alsof ze na hun pensionering zijn gestopt met nadenken...

Break on through
Break on through12 mrt. 2019 - 10:57

Voer voor documentairemakers de komende decennia. Het grote klimaatontkennerscomplot.... Je staat er van te kijken wat voor niets ontziende ranzige figuren mensen de ogen dicht proberen te drukken. 20 graden boven nul is normaal natuurlijk in februari. Dat er in vroeger dagen op diezelfde datum een Elfstedentocht werd gereden is natuurlijk wél absurd... Kun je toch zien dat het klimaat er op vooruit gaat...

DePisang2
DePisang212 mrt. 2019 - 8:00

Als je het klimaatprobleem ontkent dan zit het er natuurlijk ook niet in dat je als vastgoedbezitter klimaatsubsidie gaat vangen. En dat je er geheel op eigen kosten maar voor moet gaan zorgen dat je vastgoed het klimaat minder gaat vervuilen. Logisch dus dat op subsidie beluste villabewoners nogal te hoop lopen tegen deze vastgoedmagnaat.

José
José12 mrt. 2019 - 7:09

“Volgens Van Soest komt Clintel neer op oude wijn in nieuwe zakken. “Ik zie een groep oudere heren die de stand van de wetenschap niet accepteren.” Hij sluit echter niet uit dat vanwege het grote geld de club in staat zal zijn de publieke opinie te beïnvloeden. En daar is het allemaal om te doen, zodat de politiek niet zal durven overgaan tot de noodzakelijke maatregelen.” Klimaatmythen versus klimaatwetenschap: https://www.skepticalscience.com/argument.php De staat heeft zorgplicht. Als de overheid nalaat burgers te beschermen tegen een gevaar, kan de rechter ingrijpen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag gedaan door in de klimaatrechtszaak van Urgenda het vonnis van 2015 te handhaven: het klimaatbeleid van Nederland is onvoldoende. https://decorrespondent.nl/2999/de-rechter-dwingt-de-nederlandse-staat-tot-meer-klimaatactie-met-mogelijk-revolutionaire-gevolgen/330516791-b28c4dbf Het Nederlandse klimaatbeleid is niet afdoende, oordeelde de rechter. Hoe kwam hij tot zijn oordeel? De argumenten en de conclusies op een rij. https://decorrespondent.nl/3000/wat-waren-de-precieze-overwegingen-van-de-rechter-in-de-klimaatzaak/330627000-282f5792

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2019 - 12:44

Ik zie enkel dat overheden zowel landelijk als Europees gevaar op mensen afsturen. Ik begin aardig cynisch te worden. Tegen wil en dank dat wel!

TwoTone
TwoTone12 mrt. 2019 - 6:54

Debat krijg je als je verdiept in standpunten van de ander. Had nog nooit van Berkhout gehoord maar het nu eens doorgelezen. Volgens mij ontkennen ze het klimaat niet. Ze stellen dat 30 jaar theoretische modellen analyseren niks heeft opgeleverd. Ze stellen dat de theorie gekoppeld moet worden aan big data vanuit de werkelijke veranderingen in het klimaat. Verder lees ik dat je pas maatregelen kan nemen als je het effect kan meten van die maatregelen. Tot zover niet onlogisch. Verder wordt benoemd dat het misschien handig is om naar de Duitse energie wende te kijken en wat daar van wel en niet lukt. Mijn gevoel is dat door maar weinig partijen, ook de mainstream partijen, niet meer naar werkelijke feiten en overwegingen wordt gekeken. Het is verzand in het promoten van de eigen stokpaardjes. Oftewel het gaat bij vrijwel iedereen om politiek en niet om het klimaat.

1 Reactie
ton14024
ton1402412 mrt. 2019 - 14:02

´´Verder lees ik dat je pas maatregelen kan nemen als je het effect kan meten van die maatregelen. Tot zover niet onlogisch.´´ Niet onlogisch? Dat is de reden dat we 50 jaar achterlopen met CO2 reductie, we moesten het eerst zeker weten. Als we nu met een proefopstelling beginnen, gaan we zeker naar de haaien (=zoutwatervissen).

Spanveer
Spanveer11 mrt. 2019 - 23:14

Mevrouw Ollongren is niet tevreden over de voortgang die de provincies halen bij het realiseren van de doelstellingen voor CO2 vrije energie opwekking. Ze dreigt de provincies te passeren bij het bouwen van windmolenparken. Het verwijt is onterecht. De provincies moeten zich houden aan bezwaarschriftprocedures di veel vertraging opleveren. Mevrouw Ollongren gaat er nog vanuit dat alle opgewekte energie ook zo maar aan het elektriciteitsnet geleverd kan worden. Dat is de tweede bottleneck waar ze geen rekening mee houdt. Voor haar is het kennelijk een kwestie van windmolens plaatsen, draadjes aansluiten en het speelt. Een concreet probleem is het windmolenpark voor de kust van Zeeland dat is klaar om in bedrijf gesteld te worden alleen laat het elektriciteitsnet de aansluiting niet toe. De beschikbare ruimte wordt ingenomen door de kerncentrale in Borsele. De simpele oplossing kerncentrale dicht en wind park aansluiten is niet zo simpel. Voor iemand met een ambtelijke en bestuursachtergrond als Ollongren komt deze opstelling als erg onevenwichtig over. Dat kan nog een aardige discussie opleveren.

korheiden2
korheiden211 mrt. 2019 - 22:02

Het gaat m.i. niet over twijfel aan de opwarming, maar over de te nemen maatregelen. Wij willen hypermoderne kolencentrales sluiten terwijl veel viezere in Duitsland, Polen e.a. nog tot 2038 openblijven (en in Polen misschien langer). Kernenergie is taboe. Als er in ons land eerst eens optimaal op isolatie wordt ingezet hebben we al veel minder brandstof nodig. Waarom blijven we houtsnippers uit de VS en de Baltische staten aanvoeren om ze als biomassa op te stoken? Waarom moet ons hele land vol met windmolens, terwijl die beter worden neergezet op plaatsen waar het veel harder waait? De zon schijnt vaker in Spanje en al helemaal in de Sahara. Enzovoorts.

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen12 mrt. 2019 - 3:58

"Als er in ons land eerst eens optimaal op isolatie wordt ingezet hebben we al veel minder brandstof nodig." Het lijkt me niet dat iemand daar tegen is, maar de vraag is hoeveel het oplevert - https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/37/co2-uitstoot-in-2017-gelijk-aan-die-in-1990 De hoogste CO2-uitstoot per vierkante meter is in Velsen (198 kilogram per vierkante meter in 2016). Daar zitten staalfabrikant Tata Steel en een elektriciteitscentrale die restgassen uit de hoogovens benut - https://www.ad.nl/binnenland/provincie-liet-afvalberg-tata-steel-ongemoeid~ad37faee/ Nederland importeert veevoer voor de intensieve veehouderij afkomstig van een landoppervlakte die 4-5 zo groot is als Nederland. Driekwart van de productie is voor de export bestemt, alleen de shit blijft in Nederland. Er zijn sectoren dus waar veel meer te halen valt en waarvan je je bovendien afvraagt of je ze nu wel met alle geweld aan Nederland wilt binden.

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 mrt. 2019 - 4:04

herstel: waarvan bovendien bedrijven deel uitmaken, waarvan je je afvraagt of je ze nu wel met alle geweld aan Nederland wilt binden. Bijna 60 procent van de totale energieverbruik wordt in de industrie gebruikt - https://www.clo.nl/indicatoren/nl0052-energieverbruik-per-sector Daarom moet ons hele land vol met windmolens.

korheiden2
korheiden212 mrt. 2019 - 8:21

@HM : 'Er zijn sectoren dus waar veel meer te halen valt en waarvan je je bovendien afvraagt of je ze nu wel met alle geweld aan Nederland wilt binden.' Dat is zeker iets om over na te denken. Er zijn wel veel banen in het geding, de Nederlandse export van zuivel is 7,7 miljard waard. Maar ik ben met je eens dat dit wellicht beter afgebouwd kan worden. Een provincie als Noord-Brabant is bijna één grote varkensstal. Maar ja, dan moet je heel wat boeren gaan uitkopen. Er moeten, kortom, keuzes worden gemaakt.

ton14024
ton1402412 mrt. 2019 - 13:54

´´hypermoderne kolencentrales sluiten´´ kan op de laatste dag, lekker makkelijk. Dat lukt nooit met isolatie, daar is een daadkrachtige regering voor nodig.

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 mrt. 2019 - 17:03

"Er zijn wel veel banen in het geding (...) Maar ja, dan moet je heel wat boeren gaan uitkopen." Dat is nog maar de vraag, want als je overstapt op duurzame vormen van landbouw, dan wordt van die boeren juist verwacht dat ze omschakelen en dan zouden die andere/nieuwe bedrijfsvormen wel eens veel arbeidsintensiever kunnen blijken te zijn. De klassieke tegenwerping dat ze dan niet langer kunnen concurreren op de buitenlandse markt, hadden we al besloten, heeft dan zijn geldigheid verloren. Ons eten wordt duurder, maar kwalitatief veel hoogwaardiger.

Phil2
Phil211 mrt. 2019 - 21:21

Hm, Berkhout is een eigenheimer. Hij mag zich dan hiervoor lenen... hij was ook degeen die gehaktbrood maakte van de geluidsnormen waarmee Schiphol zijn zin doordrukte.

M7
M711 mrt. 2019 - 21:15

Niek Sandmann is , los van deze sponsoringsaktie , ook geen echt frisse jongen. Wordt veelvuldig gelinkt aan afpersing, witwassen en andere ongein. Woont wel op leuke plek in Amsterdam op een van de mooiste plekken van Amsterdam : Villa Betty in het Vondelpark.

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2019 - 21:15

Fijn volk.

OlavM
OlavM11 mrt. 2019 - 21:02

[NRC constateert dat de bestaande clubs van klimaatontkenners met hun twijfelzaaierij, een methode die ooit is bedacht door de tabaksindustrie om anti-rookbeleid tegen te houden, relatief weinig invloed in Nederland hebben. Hun artikelen komen meestal niet verder dan bekende rechtse publicaties als Elsevier en De Telegaaf.] Nou, met name de Telegraaf kan helaas behoorlijk wat invloed uitoefenen. Dat zou ik niet bij voorbaat onderschatten.

2 Reacties
toshiba
toshiba11 mrt. 2019 - 21:23

aantal lezers van telegraaf, zowel de fysieke krant als digitaal, is afgelopen jaren sterk afgenomen. TMG verkeert in zwaar weer. nog een paar jaar en het is een noodlijdend bedrijfje. niets voor niets staat GS in de etalage

korheiden2
korheiden212 mrt. 2019 - 8:16

De Telegraaf heeft nog heel wat lezers, maar het niet minder vaak gelezen AD is helemaal om. Die hadden dit weekend een uitgebreide klimaatbijlage. Trouw (veel kleinere krant) is al jaren de Groene Kerkbode, de Volkskrant (net zo groot als AD) laat via bijv. Martin Sommer nog wel eens een kritisch geluid horen. Onderschat internet niet, een site als Geen Stijl wordt veel bekeken. Als de kosten van alle maatregelen bekend worden zullen we nog eens kijken hoe de hazen lopen.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal11 mrt. 2019 - 20:13

Er is een serieus te nemen verschil tussen het feit van klimaatverandering en wat dan goede maatregelen zijn. Het is een goede zaak dat het debat op sociaal-economisch en technisch wetenschappelijke argumenten gevoerd wordt wat het meest efficiënt, haalbaar, en nodig is. Voor dat debat is het belangrijk dat de klimaatbeweging, die zeker ook een invloedrijke politiek ideologische aanhang heeft, dan tegenspraak krijgt in wat nodige en de beste keuzes zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mrt. 2019 - 20:12

De enige link die ik niet kan vinden is de link naar het document waarin deze heren (en 1 dame zo te zien) dat alarm slaan.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde11 mrt. 2019 - 20:07

Het is over duidelijk dat het verzet tegen provinciale plannen voor wind- en zonne-energie uit dezelfde hoek komt. Achter de schermen werkt fvd hard aan het indienen van bezwaarschriften waardoor vertraging optreedt en de rijksoverheid zijn doelstellingen niet haalt. In Drenthe is Jan Nieboer de spin in het web. Hij roept openlijk op om fvd te stemmen zodat de 'linkse plannetjes' voor alternatieve energie geen doorgang vinden. De argumenten waarmee de oude en uitgerangeerde highbrow mannenclub Clintel komt zijn overigens allang aan stukken geschoten door echte wetenschappers. De Volkskrant had daar een paar weken geleden een artikel over. Maar daar laten de mannen zich niet door van de wijs brengen. Bij hen gaat arrogance gepaard met ignorance. Dezelfde ignorance die de fvd achterban ten toon spreidt.

Peeman
Peeman11 mrt. 2019 - 19:59

Ik kon me afgelopen week wel vinden in het standpunt van Thierry Baudet. Het kan inderdaad zijn dat de aarde versneld opwarmt de komende decennia, maar miljarden investeren als opkomende economieën onze verminderde uitstoot vele malen teniet doen is weggegooid geld.

10 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mrt. 2019 - 20:19

Dat is een heel ander standpunt dat FvD tot nu toe verkocht. Maar laat me raden: dat draaien maakt u niet zoveel uit als het om TB gaat? De vraag is op welke termijn we een en ander gedaan willen hebben. Als ik de duur van een gemiddeld wegenbouwproject in Nederland vergelijk met dergelijke projecten in het buitenland dan lijkt het erop dat we in NL er ongeveer 5 x zo lang over doen. Het plannetje: 'niks tot het te laat is' past in dat patroon.

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2019 - 21:20

Wij hebben met ons 'opkomen' de teweegbrengende vervuiling al bewerkstelligd. De nieuwe opkomende economieën liggen wat dat betreft op ons achter. Maar doen tegelijkertijd nu al meer aan schone energie dan wij doen. Is het niet onze verantwoordelijkheid te herstellen wat wij al eerder veroorzaakt hebben???

toshiba
toshiba11 mrt. 2019 - 21:24

als je niets doet is de schade veel groter. daar wel is eens over nagedacht !!! en daarnaast zijn all landen bezig met tegengaan van klimaatverandering. het is gelul dat wij een van de weinige landen zijn die wat doen. sterker, we zijn een van de landen die feitelijk erg weinig doen. wij zijn degene die achterlopen!!!

Spanveer
Spanveer11 mrt. 2019 - 21:58

Dat wordt inderdaad het knelpunt waarvoor niemand nog een oplossing heeft. Europa is goed voor 10% van de wereldwijde CO2 emissie. Wat heeft het voor zin die met enorme kosten terug te dringen wanneer aan de 90% uitstoot niets gedaan wordt. China, India en de VS zijn de grootste veroorzakers van CO2 uitstoot. China bouwt nog volop kolencentrales om elektriciteit op te wekken. Dan heeft het sluiten van een paar kolencentrales in Nederland weinig zin. Probeer de publieke opinie eens te overtuigen om klimaatmaatregelen te nemen wanneer het effect maximaal 10% reductie is van de uitstoot die wereldwijd plaats vindt.

vdbemt
vdbemt12 mrt. 2019 - 9:37

@Spanveer. En maar, zonder goed geïnformeerd te zijn, blijven wijzen naar anderen die blijven vervuilen en minder doen dan wij. De zonnepanelen die wij hier installeren komen voor een groot deel uit China. Feit is dat China ons op het gebied van groene technologie voorbij lijkt te streven. Feit is dat wij, op 1 of 2 na, het smerigste landje van Europa zijn. Komt dat door China, de VS, India? Of hebben we dat misschien zelf gedaan? We zijn totnogtoe heel nalatig. Het wordt tijd dat we eens onze verantwoordelijkheid pakken, voor de komende generaties. Ieder mens heeft zijn, kleine of grote, invloed op het klimaat. En van ieder mens mag je, op zijn minst enige, inspanning verwachten, om die impact te beperken.

Nico de Mus
Nico de Mus12 mrt. 2019 - 11:22

@vdbemt 12 maart 2019 at 10:37 https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/china-bouwt-windmolens-in-eigen-land-en-kolencentrales-in-de-rest-van-de-wereld~bde9b83e/ Of dit:https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2017/05/terwijl-de-wereld-van-de-steenkool-af-wil-breidt-afrika-zijn-capaciteit-uit Dus zo doen ze dat..

ton14024
ton1402412 mrt. 2019 - 13:36

Peeman, vergelijk jij een paar miljard mensen in opkomende economieën met 17 miljoen Nederlanders? Dit is dus zo´n voorbeeld van feitenvrije kletspraatjes zoals gebezigd door Baudet.

vdbemt
vdbemt13 mrt. 2019 - 10:30

@Nico de Mus. Dank je voor de links. Het eerste wat ik bij het artikel uit de Volkskrant lees: "China is in hoog tempo bezig na het economisch wonder van de eeuw ook het klimaatwonder van de eeuw te bouwen. Nergens worden zoveel windmolens gebouwd en zonnepanelen geïnstalleerd als daar. Twee jaar geleden al kwam 35 procent van de Chinese elektriciteit van hernieuwbare bronnen: wind, zon en water. In Nederland is dat nu 14 procent." Dit bevestigt wat ik zeg: naast de kolenvervuiling zijn ze toch met de nieuwe energie al veel beter bezig dan Nederland. Maar je vindt het gemeen dat ze wel kolencentrales in het buitenland financieren. Ik denk dat wij daar als Nederlander niet zoveel over kunnen zeggen zolang wij SHELL braaf hun gang laten gaan. Die is al sinds mensenheugenis vooral ontwikkelingslanden aan het vervuilen. En nog!!

Bart van Oerle
Bart van Oerle13 mrt. 2019 - 13:15

@vdbemt Lijkt er niet op dat die 35% echt gehaald wordt als je wikipedia erop naslaat, https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_China: slechts 4.7% wind en 1.8% zon in 2017. En ja, het aandeel hernieuwbare energie is hoog, maar dat komt door de waterkrachtcentrales die ze hebben. Dat gaat nu eenmaal niet bij ons. Ze zullen vast het meeste installeren, maarja dat heb je natuurlijk wel weer snel met zo'n groot land.

vdbemt
vdbemt14 mrt. 2019 - 14:19

@vOerle. Volgens dit artikel in de Volkskrant dus wel. Wikipedia is nou niet de meest betrouwbare en wetenschappelijke bron. Maar goed misschien ook niet. Geloof jij dat een kabinet Rutte die 49% gaat halen? Ik niet. Overigens zeg je zelf:" En ja, het aandeel hernieuwbare energie is hoog, maar dat komt door de waterkrachtcentrales die ze hebben. " Neen, die hebben wij niet. Wel wind. Eg veel wind.