Joop

Varoufakis: 'Wat er schuilgaat achter de bizarre beschuldiging van landverraad'

  •  
30-07-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Varoufakis_header_300.jpeg
Varoufakis: 'De Griekse media zijn in handen van de oligarchie en zijn niet van plan te stoppen'
Begin juli kondigde de voormalig minister van Financiën,Yanis Varoufakis, in een tweet zijn vertrek aan als minister. Hij verliet toen met opgeheven hoofd het politieke toneel. Amper een maand later wordt hij, door Griekse media, beschuldigd van landverraad, hij reageert nu voor het eerst op deze beschuldigingen meldt De Wereld Morgen donderdag
In een verklaring die Varoufakis na zijn vertrek deed uitgaan, als minister van Financiën van de Syriza-regering, zei hij:
Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht” ik zal de minachting van de schuldeisers met trots ondergaan. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en onze regering voluit steunen.
Media offensief Maar nog geen maand later zijn de Griekse media begonnen met een offensief tegen Varoufakis. Ze roepen namelijk op om Varoufaki te vervolgen wegens landverraad. Hij zou willens en wetens geprobeerd hebben Griekenland uit de eurozone te duwen. Varoufaki reageert hier nu voor het eerst op: 
Het is overduidelijk dat de Griekse regering de plicht heeft de nationale en democratische soevereiniteit te heroveren over alle staatsdepartementen, in het bijzonder die van het ministerie van financiën. Als de regering dat niet doet zal dat ministerie de beleidsinstrumenten verder opgeven, waarvan de kiezers verwachten dat ze worden ingezet voor het mandaat dat ze aan de regering hebben toevertrouwd.
Ook zou Varoufakis, ‘gezondigd’ hebben volgens de Griekse media:
‘Mijn ‘lafhartige misdaad’ zou zijn dat ik, door de collectieve wil van onze regering te verdedigen.
Varoufakis zou bijvoorbeeld de leiders van de eurogroep tegemoet te treden als zijn gelijke die het recht had om NEEN te zeggen en die ijzersterke analytische redenen gaf om de catastrofale logica te weerleggen, aldus Varoufakis. Ook zou hij gedreigd hebben de eurozone te verlaten terwijl hij tegelijkertijd ook het eurogroep plan moest verwerpen. Varoufakis:
“Dat zal Europa immers beschadigen, het zal de euro uit elkaar doen rukken en het zal – bovenal – Griekenland vastketenen aan schulden, gedreven door austeriteit.”
‘Vernieuwende methodes’
Varoufakis geeft toe gebruik te hebben gemaakt van ‘vernieuwende methodes en instrumenten’ om de Griekse crisis te bezweren maar geeft aan dat dit tot doel had om op ‘een efficiënte manier om te gaan met de door de trojka opgelegde verplettering van de liquiditeit (van de banken), en tegelijkertijd uitvoerende de macht terug te nemen die voorheen was misbruikt door de trojka, met de instemming van vorige (Griekse) regeringen’, aldus Varoufaki.
Verder geeft Varoufaki aan dat:
De fiere en eerlijke onderhandelingen die de regering van SYRIZA heeft gevoerd vanaf de eerste dag hebben het openbaar debat in Europa reeds volledig veranderd. Het debat over het democratisch deficit dat de eurozone teistert kan niet meer gestopt worden.
Griekse cheerleaders Varoufakis meent dat de Grieke de media het blijkbaar niet kunnen uitstaan dat de Syriza-regering zo’n groot succes heeft geboekt en dat ze op deze manier het debat rondom de Griekse crisis met terugwerkende kracht proberen te ‘criminaliseren’. 
Meer lezen over de verklaring van Varoufakis? Klik hier.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (82)

MarkHuisman
MarkHuisman30 jul. 2015 - 9:11

BBC's hardtalk met Stathis Kouvelakis, lid van Syriza's nationale leiding en opposant van Tsipras' capitulatie: https://www.youtube.com/watch?v=UZ3Keu7BoeY O.a. over het media-offensief tegen Varoufakis maar ook over de noodzakelijke strategie tegen het Troika-dicataat.

Warren2
Warren230 jul. 2015 - 9:11

Varoufakis is de enige met een gezond verstand, maar naar hem wordt niet geluisterd, we leven in een wereld vol idioten en ego trippers.

Sternenstaub
Sternenstaub30 jul. 2015 - 9:11

Een witch hunt. Dit laat zien wie in Europa de macht misbruikt, en hoe gevaarlijk deze lieden zijn. Niet democratische linkse vernieuwers als Varoufakis, maken zich schuldig aan land- en volksverraad, maar de anti-democratische rechts-reactionaire maffia die de economische situatie, de mainstream politiek en de mainstrem media beheersen, zijn land- en volksverraders. Niet linkse vernieuwers als Varoufakis, maar laatst genoemden zijn crimineel. Varoufakis treft op Europese schaal hetzelfde lot als op globale schaal Assange en Snowden, want de reden voor de witch hunt is fundamenteel dezelfde: de elite - oligarchie - wil ten koste van alles en iedereen de status quo van extreme zelfbevoordeling handhaven. Read the signs: revolution coming.

insignia
insignia30 jul. 2015 - 9:11

Waarschijnlijk is die pers van het kaliber Telegraaf. Varoufakis is voor mij als een Griekse held uit de strijd gekomen. Toen hij het strijdperk verliet was Griekenland nog vrij maar onder beleg. Ondanks het verzet van de bevolking wordt nu de regering de Grieken uit handen genomen. Maar...ook dankzij V. is er nog een vluchtweg.

Tom Meijer
Tom Meijer30 jul. 2015 - 9:11

De echte landverraders zijn natuurlijk de olicharchen en de rechtse media.

JanB2
JanB230 jul. 2015 - 9:11

Dat het lot van de Griekse bevolking ooit (mede) afhankelijk is geweest van deze man is tamelijk beangstigend. Beef rustig verder. Ze hebben je precies waar ze je hebben willen: trillend als een riet voor het "Rode Gevaar".

WendyB2
WendyB230 jul. 2015 - 9:11

Het is ook wel een gotspe dat Eurofielen zich nu moeten beroepen op nationalisme om hun tegenstanders te kunnen bestrijden. Maar een Eurofiel is natuurlijk ook een principeloze opportunist voor wie elk middel toegestaan is.

blues boy
blues boy30 jul. 2015 - 9:11

Varoufakis heeft de zwakte van de Eurozone duidelijk aangetoond. https://thisisaustraliatoday.files.wordpress.com/2015/07/yanis.gif

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout30 jul. 2015 - 9:11

Het is ronduit verschrikkelijk hoe de mainstream media Europeanen op het verkeerde been zetten. Ekathimerini, de krant waarin een klein deel stond van een telefonische conversatie met een select groepje bezorgde beleggers om deze gerust te stellen, is in het bezit van de familie van de familie van oligarch Giannis Alafouzos, die zeer vijandig staat tegenover Syriza en controleert de berichtgeving in die krant conform Rupert Murdoch Foxnews controleert of erger. Toen de eurocrisis in 2011 verergerde werden er in Duitsland uit voorzorg in het geheim Duitse marken gedrukt (!) om het volk tegen een eventuele catastrofe te beschermen. Gezien de te verwachten politiek van Schäuble c.s. en het eigen voornemen van Syriza zou het ontbreken van een plan - louter technische profylaxe eerder dan een plan B, een Grexit - om in noodgevallen via de drachme de economie draaiende te houden, zwaar nalatig zijn geweest. Wanneer men dit in de context plaatst - macro-econoom Simon Wren Lewis beschrijft het gedrag van de ECB in aanloop naar het referendum als chantage en in FT verscheen een artikel als Free lunch: ECB enemy of the euro? Strangling Greek banks is legally and economically unjustifiable. (helaas achter een dure betaalmuur) - dan kan de conclusie niet anders zijn dat er sprake is van een lastercampagne tegen Varoufakis. Overigens zou het me niets verbazen als deze zelf consent heeft gegeven om e.e.a. te lekken. Die is nergens bang voor en volgens mij valt hem niets te verwijten. Extra aandacht is meegenomen en aantonen hoe vilein de pers (in Griekenland) te werk gaat, kan niet vaak genoeg gebeuren. Hier verdere details van Dimitri Lascaris: Varoufakis Sued for Alleged Treason While Syriza's Left Platform is Accused of Conspiracy Dimitri Lascaris reports on the charges against Varoufakis and critiques the media for engaging in a smear campaign http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=14366

Opinius
Opinius30 jul. 2015 - 9:11

En iedereen weet het, iedereen ! in dat wat de waarheid is achter deze penopticum De finale is nabij waar banken - speculanten en de slinkse miserabele multi"s , nu hun eigen politieke "headhunters" af gaan slachten. Daarna is het volk aan de beurt als vanzelf. Voor de voet! de media,. spelen de nevenrol als hun handlangers voor wat van hun stuivers . geld stinkt niet en nergens . Oud verhaal boring in zijn repeat. anno 2015.gaat alleen wat sneller nu afstormen naar de afgrond in het ge - helaholahoudemoedererin

opmerker
opmerker30 jul. 2015 - 9:11

Heerlijk dat een top figuur uit de financiele sector, als geen ander weet waar de schoen wringt en een parallele munt voor de grieken als de juiste maatregel ziet en er naar wil handelen. Her is voor het banken consortium adsoluut noodzaak dit initiatief uit te bannen, omdat daarmee het inherente foute monetair systeem,wat altijd weer tot nieuwe crisis leidt, hun machtpositie stevig ondermijnd.

bendelft
bendelft30 jul. 2015 - 9:11

die knul snapt het

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout30 jul. 2015 - 9:11

Zerohedge: Indien Varoufakis vervolgd wordt voor verraad, dan zou men met Dijsselbloem hetzelfde moeten doen: http://www.zerohedge.com/news/2015-07-29/if-varoufakis-charged-treason-then-dijsselbloem-should-be-well

Rode druppel
Rode druppel30 jul. 2015 - 9:11

Kijk eens aan, iemand met verstand van zaken. Een parallel systeem om de problemen op te lossen, iets waar ik al jaren over schrijf. Maar waarom voeren ze dat dan niet in ? A) Ze zijn echt zo dom. B) Er is een geheime agenda. Ik ga voor optie B. De Euro is het enige drukmiddel om te komen tot een politieke unie, zeer tegen de wil van de bevolking in. Tevens zullen politici moeten toegeven dat de invoering van de Euro een enorme miskleun is. Er wordt op de koop toe genomen dat de bevolking uitgemergeld wordt D.M.V werkloosheid en financieel uitgekleed worden. En in zulke politici moeten wij vertrouwen hebben ?

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder30 jul. 2015 - 9:11

Iedere intellectueel met kritiek op het kapitalisme is weer gewaarschuwd over wat hem te wachten staat. Er komt een bijltjesdag. Rechtse lafheid is de beste schuilplaats.

Bakoe
Bakoe30 jul. 2015 - 9:11

http://www.volkskrant.nl/economie/tsipras-gaf-zelf-opdracht-voor-geheim-drachme-plan~a4111353/ Hop hop, beste schuimbekkers, nu even overschakelen op schelden op Tsipras.

JanVG2
JanVG230 jul. 2015 - 9:11

Kort samengevat, hij geeft aan dat hij zelf totaal ongrschikt was voor zijn functie. Let op, hij wilde `nieuwe' methoden gebruiken om de problemen op te lossen, maar vond het niet nodig anderen daarvan te OVERTUIGEN. Hij wist en daarmee afgelopen. Wie het niet met hem eens was, kon vol uit de zak krijgen. De taak van een minister is een andere ... Die moet mensen overtuigen om beleid te kunnen uitvoeren ... Verder een klassiek voorbeeld van hoe veeg ik mijn eigen straatje schoon ....

ietsminderzuurgraag
ietsminderzuurgraag30 jul. 2015 - 9:11

Deze linkse populist lijkt het contact met de werkelijkheid steeds verder te verliezen, voor zover dit contact ooit al bestaan heeft. Dat het lot van de Griekse bevolking ooit (mede) afhankelijk is geweest van deze man is tamelijk beangstigend. Tot zover heeft de Syriza regering de bevolking absoluut niets gebracht, afgezien van van inhoudsloze kretologie.

3 Reacties
Bakoe
Bakoe30 jul. 2015 - 9:11

Ze hebben dan ook een failliete corrupte boedel geërfd.

MarcKaptijn
MarcKaptijn30 jul. 2015 - 9:11

Ja, zo makkelijk hè het kennen van de werkelijkheid. Zo vanuit de luie stoel. Je hoeft alleen maar te slikken wat je via de standaard nieuwskanalen, want die zijn altijd betrouwbaar. Maakt niet uit dat zij gecontroleerd worden door grote private partijen, of dat zij wel eens nalaten een en ander te controleren en uit gemak elkaar continu nablaten. Maakt echt niet uit natuurlijk. Vooral niet verder nadenken, want dan je kan elke nacht lekker slapen in de wetenschap dat je altijd ten volle weet wat de werkelijkheid inhoudt. Want werkelijkheid voor mensen zoals jij is wat je voorgeschoteld krijgt om zonder kritisch nadenken geconsumeerd te worden. Ik zeg, welterusten.

Sternenstaub
Sternenstaub30 jul. 2015 - 9:11

Rechts-reactionairen hebben altijd een totale omdraaiing van de feiten nodig om hun waandenkbeelden voor zichzelf in stand te kunnen houden, maar wie over voldoende gezond verstand beschikt, ziet gewoon hoe totaal ze de wereld steeds op zijn kop zetten.

Jensbos
Jensbos30 jul. 2015 - 9:11

Goed verhaal, jammer dat er niet meer politieke vechters in Europa te vinden lijken te zijn.

1 Reactie
neutralist
neutralist30 jul. 2015 - 9:11

We hebben in Europa geen obscure vechters als deze man nodig, die hebben we in het verleden genoeg gehad. We hebben zelfs geen Europa nodig. Het brengt meer onheil dan heil. Dat belooft nog wat.

LouisFerdinand
LouisFerdinand30 jul. 2015 - 9:11

Ik meen gelezen hebben dat het hooggerechtshof in Griekenland de aanzetten heeft gegeven tot mogelijke strafrechtelijke vervolging van Varoufakis. Ik vermag niet in te zien welk duister kapitalistisch complot hier schuil achter gaat. Maar ik ontbeer dan ook de visionaire kwaliteiten van dit heerschap. Ik wil u evenwel ter overweging meegeven dat de heer Varoufakis geen slachtoffer van sinistere complottisten maar mogeljk zelf debet is aan de verdenking dat hij voornemens was om een parallel bankensysteem op te zetten en dat hij een plan bedacht had om de Griekse overheidssite voor belastingen te hacken.

3 Reacties
Bakoe
Bakoe30 jul. 2015 - 9:11

Op aangeven van de conservatieve krachten. Dat dan weer wel.

johanw2
johanw230 jul. 2015 - 9:11

En is het (proberen) opzetten van een parallel bankensysteem nu opeens "landverraad"? Beschouwen de banken zich nu al zo openlijk als eigenaren van het land?

MichelReiziger
MichelReiziger30 jul. 2015 - 9:11

Het parallel systeem zal mogelijk de enige redding voor Griekenland zijn...maar ja, tevens een enorme bipstrap voor alle EUroscisten die maar blijven volhouden dat de EUro een succes is en ten koste van alles overeind moet blijven.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jul. 2015 - 9:11

"""Fiere en eerlijke onderhandelingen""". I rest my case.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe30 jul. 2015 - 9:11

Welke case?

Chan156
Chan15630 jul. 2015 - 9:11

Landverraad he? Ik weet hier in Nederland ook wel een paar gasten op hoge posities die alles wat los en vast zit hebben 'geprivatiseerd' (lees: verkocht voor een dubbeltje aan hun vrienden). DAT is pas je volk en vaderland verraden.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub30 jul. 2015 - 9:11

Zeer juist.

GingerTed
GingerTed30 jul. 2015 - 9:11

Tsja... Wat hem dus nu nog blijkbaar bezighoudt is een strijd met media over hoe als figuur de geschiedenisboeken ingaat. Narcissus vs Onassis Waarbij Onassis als beeld van de oligarchen staat die álle Griekse media beheersen, tenminste door Varoufakis zelf zo geloofwaardig (ahum) verondersteld, en vooral voor hemzelf vol van eigenliefde tot een geloofwaardig want belanghebbend beeld benodigd.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub30 jul. 2015 - 9:11

Dat van Narcissus/Varoufakis, is ironisch en veelzeggend genoeg een narcistische projectie van lieden die zich graag rekenen tot de elite, en die wellicht stiekem heel graag ook zouden verkeren tussen de zelfverklaarde halfgoden, de oligarchen, waarvoor Onassis wel een soort oppergod Zeus moet zijn, daar het kapitalisme hun versie van de Olympus is, en Moody's hun versie van het orakel van Delphi. Wie er hier narcistisch, of juister, pathologisch narcistisch is, wordt daarmee een retorische vraag, en Varoufakis houdt in deze tragedie stand als een buitengewoon intelligent en buitengewoon moedig mens. Een mens die deugt, met met een visie die deugt. De motieven van de lieden die hem in diskrediet trachten te brengen, die hem demoniseren, deugen daarentegen totaal niet, en zij deugen zelf niet. "Voor hemzelf vol van eigenliefde tot een geloofwaardig want belanghebbend beeld benodigd"? Ken uzelf, of niet, en projecteer er dan maar op los. Dat is de splijtende vraag. Koren, of kaf.

neutralist
neutralist30 jul. 2015 - 9:11

Geen frisse man hoor, deze Varoufaki. Goed dat hij weg is.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe30 jul. 2015 - 9:11

Daarentegen vinden tal van economen waaronder Galbraith dat hij wel een zeer frisse kijk op de zaken heeft. De twijfel bij mij is niet heel groot: De mening van de heer Bommel over Varoufakis, of de mening van tal van economen die hun sporen allang verdiend hebben op wetenschappelijk en maatschappelijk niveau. Ik neem aan dat u wel weet aan welke mening ik meer waarde hecht.

arieroos
arieroos30 jul. 2015 - 9:11

Tuurlijk, Pepijn. Het is veel beter om mensen te hebben die doelbewust contraproductief beleid voeren, of niet ?

rbakels
rbakels30 jul. 2015 - 9:11

Het hoort allemaal bij de grote schoonmaak die Griekenland nodig heeft.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub30 jul. 2015 - 9:11

Democratische linkse vernieuwing aanduiden als vuil dat moet worden opgeruimd? Dat klinkt al even bekend als eng. Je wilt kennelijk graag een totalitaire rechtse dictatuur. Als die er komt in Griekenland, dan is dat dankzij de rechts-reactionaire krachten die Europa voor eigen gewin misbruiken, en als er íets dient te worden opgeruimd, is het die anti-democratische vuiligheid.

flamenquita
flamenquita30 jul. 2015 - 9:11

De Eurozone is verworden tot een dictatuur, waarin elk tegengeluid de kop in gedrukt wordt, of zelfs gecriminaliseerd. Via het middel van de angst zijn we slaven geworden van het grote kapitaal. Diep triest.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger30 jul. 2015 - 9:11

Dat beloofd dan ook niet veel goeds voor die landen waar het EUroscisme steeds meer tegenstand krijgt en waar op niet al te lange termijn verkiezingen zullen zijn. Je vraagt je af wanneer de EUroscisten (ook wel EUrocraten) over zullen gaan tot direct ondemocratsiche maatregelen - verbieden van anti/critische EU(ro) partijen bijvoorbeeld, of het tegenhouden van demonstraties bepaalde media aan banden leggen. als je ziet hoe op dit ogenblik de neo liberale pro-EUroscistische regering in Spanje haar best doet om alles wat maar een ander geluid heeft de kop in te drukken.

arieroos
arieroos30 jul. 2015 - 9:11

Tsja. Eerst werd Varoufakis ervan beschuldigd dat hij geen plan B had. Nu blijkt dus, dat hij dat wel degelijk had. Maar in plaats van dat zijn tegenstanders gewoon toegeven dat ze zich vergist hebben, gaan ze blind in de aanval. Het begint een beetje een patroon te worden. Hoe verstandiger iemand is, hoe harder hij aangepakt wordt door de gevestigde orde. Dat belooft niet veel goeds.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe30 jul. 2015 - 9:11

Juist, de conservatieve Griekse media viel hem eerst aan op het feit dat er geen plan B was, en nu vallen ze hem aan op het feit dat er wel een plan B was. Rare jongens die conservatieven. In dat opzicht is trouwens de Griekse equivalent van D66 helemaal niet fris. Die waren de eersten die liepen te gillen dat er geen plan B was, maar brullen nu weer schande in hun partijblaadje dat er wel een plan B was.

MichelReiziger
MichelReiziger30 jul. 2015 - 9:11

***Tsja. Eerst werd Varoufakis ervan beschuldigd dat hij geen plan B had. Nu blijkt dus, dat hij dat wel degelijk had. Maar in plaats van dat zijn tegenstanders gewoon toegeven dat ze zich vergist hebben, gaan ze blind in de aanval.*** Inderdaad. En een schandalige situatie. Hij had niet alleen een plan B, Het plan B is mogelijk het enige plan om Griekenland financieel-economisch nog uit de misaire te houden. ***Het begint een beetje een patroon te worden. Hoe verstandiger iemand is, hoe harder hij aangepakt wordt door de gevestigde orde. Dat belooft niet veel goeds.*** Ik zou eerder het wood opstandig gebruiken. Hoe democratisch opstandiger iemand wordt, hoe smeriger de EUroscisten proberen het failliete farce systeem EMU/EUro overeind te houden.

JanB2
JanB230 jul. 2015 - 9:11

Censuur is niet altijd verkeerd. Als media in opdracht van hun broodheren voor opruiïng zorgen dan moet je ze kaltstellen. Telegraaflezers (ook zij die niet weten dat ze in deze categorie vallen) zullen nu wel met het schuim op de bek reageren maar dat zal me worst wezen. Als media onderdeel van het probleem worden dan dienen ze als probleem te worden aangepakt.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg230 jul. 2015 - 9:11

"Als media onderdeel van het probleem worden dan dienen ze als probleem te worden aangepakt." Je lijkt weer eens als twee druppels op Wilders. Die vindt ook dat vrijheid van meningsuiting alleen voor hemzelf geldt.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jul. 2015 - 9:11

De man heeft, samen met Sapris, het Griekse volk miljarden gekost, ze staan er een stuk slechter voor dan voordat de luchtkastelenbouwers aan de macht kwamen. Daarnaast heeft hij de belastingdienst laten hacken door een vriendje van hem. En vervolgens zijn de oligarchen schuld? Het lijkt me wel terecht dat hij een tijdje op water en brood gaat.

1 Reactie
arieroos
arieroos30 jul. 2015 - 9:11

[De man heeft, samen met Sapris, het Griekse volk miljarden gekost, ze ...] Nou nee, het is vooral de Troika die het Griekse volk miljarden heeft gekost. Tientallen miljarden. Het waren juist Tsipras en Varoufakis die daar een einde aan wilden maken. [ ... staan er een stuk slechter voor dan voordat de luchtkastelenbouwers aan de macht kwamen.] Ja, en dat is alweer dankzij de Troika, die botweg bleef weigeren om ook maar iets aan hun eigen gefaalde beleid te veranderen. [Daarnaast heeft hij de belastingdienst laten hacken door een vriendje van hem.] O, dus de Griekse regering had zelf geen toegang tot de systemen van hun eigen belastingdienst ?

pakmelk
pakmelk30 jul. 2015 - 9:11

Ik lees veel gemopper over de EU hieronder. Dit terwijl het merendeel van de mopperaars de afgelopen verkiezingen vast hebben gestemd op partijen die erg pro-EU waren/zijn. Tijd dus voor bezinning. Onthoud jullie woede omtrent de EU tot en met de volgende verkiezingen alhier..en stem dan eens TEGEN de partijen die VOOR de EU zijn. Volgens mij zijn er dan twee opties (eigenlijk slechts 1).. te weten de SP en de PVV, waarbij de laatste uiteraard het meest uitgesproken anti-eu is,..

1 Reactie
JanB2
JanB230 jul. 2015 - 9:11

De SP is niet tegen de EU maar pleit voor een andere EU.

GingerTed
GingerTed30 jul. 2015 - 9:11

In alles kenbaar als de populist. Vanwege het verklaren van de vrije pers als in handen van duistere machten die de inhoud en beeldvorming bepalen en dus redacteurs en jounalisten als marionetten, of oo z'n best agenten van deze machten. Het is alsof je Putin, of ieder ander populist, die daadwerkelijk een machtspositie kent, of zoals in Varoufakis geval, heeft gekend, hoort. De vrije pers is, heel kenmerkend, de vijand van iedere aan de macht rakende of ruikende populist en veroorzaakt niet zelden een paranoïde houding. Wat hem nog meer als kenmerkende populist met niets anders dan amateuristische vaardigheden maakte: Na een chaos veroorzaakt te hebben door de belangen van het Griekse volk bij het veel te veel vertragen en ophouden van onderhandelen, omdat hij het als een spel zag (wat dan door de als zichzelf en aanhang als briljant ervaren speltheoreticus/pokeraar ook gewonnen zou worden), werd het eindresultaat veel later bereikt en is het nú noodzakelijke keren door de wal die de Griekse maatschappij anders ook al zwaar was gevallen nog zwaarder geworden. (En dus ondanks dat er in beide gevallen een stevig deel van de Griekse schulden afgeschreven zou worden, want dat stond steeds al vast.) Varoufakis ging als een kenmerkende populist zélfs zover dat hij als onbetrouwbaar politicus en onderhandelaar probeerde een weg via een hack van het Griekse geldsysteem te vinden alsof het Griekse volk dáármee gied af was geweest, als ze zich er al in hadden kunnen vinden. De vraag is dan met dergelijke populisten, hun neigingen, en kenmerkende paranoia, of dat volk er dan nog wat van had mógen vinden. Niet voor niets liet men al met uitnodigende gebaren naar kameraad populist Putin zien dat er wellicht nog meer verrassends in petto was. Niet verrassend is dat er onder delen van links een grote behoefte is aan een soort eigen Wilders die allemaal van die gekke en heerlijk choquerende dingen roept en doet.

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes230 jul. 2015 - 9:11

"Wiens brood men eet, diens woord men spreekt", zegt een oud Nederlands spreekwoord; de "duistere machten " bestaan slechts in de fantasie van Ginger. Iemand die een gerenommeerd econoom als populist probeert weg te zetten en het in 1 adem heeft over "kameraad populist Putin" zet natuurlijk zichzelf te kijk als populist. Het omkeren van de werkelijkheid heeft met Wilders een grote vlucht genomen. Liegen behoort overigens ook tot het vaste repertoire: er is geen sprake van "een hack van het Griekse geldsysteem", maar een poging om via een hack toegang te krijgen tot -notabene!- de gegevens van de eigen belastingdienst.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jul. 2015 - 9:11

Zijn Plan B, naar ik begrijp, bestond uit het stiekum inbreken op alle rekeningen van alle Grieken, zonder medeweten van de banken of ieder ander, en die naar eigen inzicht veranderen. Dat is big brother in extrema. En grenst aan ordinaire diefstal. Hij heeft trouwens al toegegeven dat dat plan B helemaal niet in de praktijk gebracht kon worden omdat er maar een handjevol programmeurs mee bezig waren. Toen kwam Tspiras erachter en stuurde hem de laan uit.

3 Reacties
Zjenny
Zjenny30 jul. 2015 - 9:11

Zo! heb jij zijn telefoon getapt en al zijn gesprekken gemonitord!!?? Jij bent zo goed op de hoogte...

pietdeg2
pietdeg230 jul. 2015 - 9:11

"Zijn Plan B, naar ik begrijp, bestond uit het stiekum inbreken op alle rekeningen van alle Grieken, zonder medeweten van de banken of ieder ander, en die naar eigen inzicht veranderen. Dat is big brother in extrema. En grenst aan ordinaire diefstal." Maar daar mag je niks over zeggen, want hij had toch maar mooi een plan B.

arieroos
arieroos30 jul. 2015 - 9:11

[Zijn Plan B, naar ik begrijp, bestond uit het stiekum inbreken op alle rekeningen van alle Grieken, zonder medeweten van de banken of ieder ander, en die naar eigen inzicht veranderen.] Dat heb je volkomen verkeerd begrepen. Zoek maar eens op hoe het plan echt in elkaar zat'; je kan het heel makkelijk op internet vinden.

Brauswasser
Brauswasser30 jul. 2015 - 9:11

Dat land bestaat gewoon uit linkse schurken en rechtse schurken. Deze woorden komen van een Griek die ik net geen vriend zal noem.

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes230 jul. 2015 - 9:11

Een "anonieme bron" zeg maar...

hugo bergveen
hugo bergveen30 jul. 2015 - 9:11

Ik verbaas me steeds weer over de stelling dat de boze troika die arme Grieken de nek probeert om te draaien. Ik dacht toch echt dat alle ellende was begonnen omdat achtereenvolgende Griekse regeringen - misschien corrupte boeven, maar toch - een financiële zeepbel rond hun land hebben geblazen, waar de hele bevolking enthousiast van heeft geprofiteerd, tot het knapte. En dan komt er een nieuwe minister die op hoge toon eist dat de schulden worden kwijtgescholden en en passant zijn gesprekspartners/schuldeisers/crediteuren tot op het bot beledigt. Want: de Grieken zijn zo'n trots volk... De hemel verhoede dat er nog eens zo'n diplomatiek stuk onbenul opduikt, die niet in de gaten heeft dat je meer vliegen vangt met honing dan met azijn, zeker als een deel van die vliegen eerst zelf door zo'n streng saneringsprogramma is heengegaan. En nu wordt hij beladen met schuld door zijn landgenoten de woestijn ingejaagd; gisteren hosanna, vandaag kruisigt hem! Altijd prettig om een aansprekende zondebok bij de hand te hebben.

4 Reacties
MarkHuisman
MarkHuisman30 jul. 2015 - 9:11

[Ik dacht toch echt dat alle ellende was begonnen omdat achtereenvolgende Griekse regeringen - misschien corrupte boeven, maar toch - een financiële zeepbel rond hun land hebben geblazen] Dacht je nu werkelijk dat die achtereenvolgende regeringen dat hebben kunnen doen zonder medeweten en medewerking van achtereenvolgende Europese regeringen -ook corrupte boeven misschien…en zonder deelname van de toonaangevende Europese banken en industrieën? [En dan komt er een nieuwe minister die op hoge toon eist dat de schulden worden kwijtgescholden en en passant zijn gesprekspartners/schuldeisers/crediteuren tot op het bot beledigt. Want: de Grieken zijn zo'n trots volk…] Nee. niet omdat de Gieken zo’n trots volk zijn maar omdat het volkomen idioot is om de werkende bevolking op te laten draaien voor de deals en trucs van de Griekse en internationale financiële, industriële en politieke elite.

Bakoe
Bakoe30 jul. 2015 - 9:11

Maar die zeepbel konden ze alleen maar opblazen omdat diverse crediteuren vooral uit Duitsland, Frankrijk en Nederland hen daar die mogelijkheid toe gaven terwijl allang bekend was dat dat de economische situatie van Griekenland daar totaal niet geschikt voor was. Die crediteuren hebben dat bewust gedaan om dat ze wisten dat als de zeepbel zou ploffen de bevolkingen van de Eurolanden garant stonden. De miljarden die geleend zijn, zijn dan ook linea recta weer de grens over gegaan naar Zwitserland en natuurlijk naar die crediteuren. In ieder geval, het gaat er op lijken dat het IMF het spelletje niet meer gaat meespelen en dat ze schulden verlichting eisen. Dat was het primaire uitgangspunt van Syriza. Nu ben ik heel benieuwd of Schlaube bakzeil gaat halen. Zo ja, dan heeft ondanks de media storm Varoufakis gewoon gewonnen. Dat doet zeer nietwaar?

JanB2
JanB230 jul. 2015 - 9:11

Je laat de rol van de schuldeisers zelf voor het gemak maar buiten beschouwing. Voor alle duidelijkheid: de schuldeisers zijn mede verantwoordelijk voor de onstane puinhoop (hoe vaak moeten we dat nog uitleggen aan figuren zoals jij). Brussel deed geen fuck toen bleek dat iedereen gelijk had die gezegd had dat de Grieken de zaak aan het flessen waren en niet tot de eurozone zouden mogen toetreden. Nee, de bakermat van de democratie moest met veel pathos binnengehaald worden. Ook deed Brussel geen fuck toen europese banken massaal geld begonnen te lenen aan een opgeblazen kikker die zijn schulden nooit zou kunnen afbetalen. Ook die banken wisten dat ze in een zeepbel aan het blazen waren maar ze waanden zich (helaas terecht) veilig. Toen de zeepbel uiteen spatte werden ze namelijk als de sodemieter uit de problemen gehaald op kosten van de europese burger (en dan met name de griekse burger). Varoufakis heeft zich wat dat betreft in Brussel nog ingehouden. Als hij de beestjes écht bij hun naam had moeten noemen dan had hij ze daar in Brussel voor lopende camera uitgemaakt het zootje incompetente corrupte lullen wat ze zijn.

arieroos
arieroos30 jul. 2015 - 9:11

[Ik verbaas me steeds weer over de stelling dat de boze troika die arme Grieken de nek probeert om te draaien. Ik dacht toch echt dat alle ellende was begonnen omdat achtereenvolgende Griekse regeringen - misschien corrupte boeven, maar toch - een financiële zeepbel rond hun land hebben geblazen, waar de hele bevolking enthousiast van heeft geprofiteerd, tot het knapte.] Ja, maar dat is al jaren geleden. Wat jij kennelijk niet weet, is dat de Troika in ruil voor noodleningen een draconisch bezuinigingsprogramma heeft afgedwongen, waar de hele onder heeft geleden, en dat ervoor heeft gezorgd dat de Griekse economie in elkaar is gestort. Ik snap trouwens niet zo goed waarom jij dat kennelijk niet weet; het is uitgebreid in het nieuws geweest. [En dan komt er een nieuwe minister die op hoge toon eist dat de schulden worden kwijtgescholden en en passant zijn gesprekspartners/schuldeisers/crediteuren tot op het bot beledigt. ] Iemand erop wijzen dat hij ongelijk heeft is niet beledigen. [En nu wordt hij beladen met schuld door zijn landgenoten de woestijn ingejaagd; gisteren hosanna, vandaag kruisigt hem! ] Nou nee. De mensen die hem willen vervolgen zijn altijd al zijn tegenstanders geweest.

Armagaddon
Armagaddon30 jul. 2015 - 9:11

>>> Citaten: Varoufakis: 'Wat er schuilgaat achter de bizarre beschuldiging van landverraad'....Varoufakis: 'De Griekse media zijn in handen van de oligarchie en zijn niet van plan te stoppen' >>> Een confronterende haarscherpe analyse en waarheid, hetgeen ook voor de EU media geldt en de oligarchische politiek van de EU en de verweven syndicaten van e grote geinfcteerd financiele syndicaten..!! >>> Het heeft veel weg dat het EU-Griekenland drama aan de Griekse nu waar gebeurde mythologie van Griekenland wordt toegevoegd....met een thoughtful big smile..!! >>> De proloog heeft zijn beslag gelegdi, is reeds geschreven, 2 Griekse helden, Yanis Varoufakis en Alexis Tsipras hebben met hun in gif gedrenkte politieke pijlen de oligarchen en de oligarchische gestuurde EU politiek danig in de problemen gebracht. >>> De 2 Griekse democratisch gekozen helden komen nog op de proppen met verdere politieke pijlen, in elk geval hebben deze helden de discussie over de democratisch verantwoorde politiek op de agenda gezet en de media eveneens een lesje geleerd, door evewichtiger over hoe hey werkelijk in Griekenland met het gewone volk aan de hand is, de strijd tegen de misdadig onverantwoordelijke opereren heeft nog niet zijn climax bereikt... So wait and see....David against Goliath...long live the real democratic of " Liberté Egalité Fraternité " for ever and everybody anywhere..!! IJzeren wet van de oligarchie De ijzeren wet van de oligarchie stelt dat alle organisatievormen, onafhankelijk van het democratische of autocratische gehalte in het begin, onvermijdelijk oligarchisch worden. Deze sociologische wet werd geformuleerd door de Duits-Italiaanse socioloog Robert Michels en sluit aan bij de elitetheorie van Pareto en Mosca. De oorzaak is de trend bij... Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/IJzeren_wet_van_de_oligarchie

1 Reactie
dordtenaar2
dordtenaar230 jul. 2015 - 9:11

Varoufakis: 'De Griekse media zijn in handen van de oligarchie en zijn niet van plan te stoppen' Weleens van de publieke omroep in Griekenland gehoord? De ERT die werd opgeheven onder de vorige regering en nu opnieuw in werking is gesteld en waar nu vooral vriendjes van Syriza werken. Ook de ERT vraagt zich af waar Varoufakis mee bezig is/was maar vandaag horen we wat de Griekse premier er zelf van vind.

TomPoes2
TomPoes230 jul. 2015 - 9:11

De Trojka ontzegt de nationale regering toegang tot belastinggegevens, zodat ze gedwongen zijn te proberen om daar met een hack toegang toe te krijgen en wat schrijft Piet deGeus? "Voor aanhangers van een totalitaire staat is daar net zomin iets mis mee als met persbreidel. Voor mensen met iets meer democratische gezindheid daarentegen is er alles mis mee." Beter ten halve gekeerd dan te hele gedwaald: natuurlijk moet een democratisch gekozen regering daartoe geen hack nodig hebben en gedraagt de trojka zich alsof ze dictatoriale bevoegdheden zou hebben. En maak je vooral geen zorgen over de plannen van Varoufakis beste vriend: dat plan B -die parallelle-economie- komt er, of het nu langs de formele gaat of langs de informele weg. Als het langs informele weg gaat, dan wordt het heffen van belasting natuurlijk een stuk lastiger, maar dat is dan het probleem van de Trojka, die de formele weg blokkeerde Zo gaat het in de economie: het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

3 Reacties
pietdeg2
pietdeg230 jul. 2015 - 9:11

"De Trojka ontzegt de nationale regering toegang tot belastinggegevens" Hoe kom je bij die flauwekul?

erikbos
erikbos30 jul. 2015 - 9:11

" De Trojka ontzegt de nationale regering toegang tot belastinggegevens," De grootste kolder deze uitspraak. De griekse regering heeft 100% controle en toegang tot de griekse belastinggegevens. De Trojka kijkt alleen wel over de schouders mee of de Grieken zicht wel aan hun afspraken houden. Varoufakis wilde niet dat zijn plannen bekend raakte dus vandaar dat hij in het geheim een paar vriendjes het systeem wilde laten aftappen. Maar dat lukte dus niet. Hoe u dan tot de conclusie komt dat de nationale regering geen toegang heeft is dan weer bizar.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jul. 2015 - 9:11

[De Trojka ontzegt de nationale regering toegang tot belastinggegevens, ...] Wat die gegevens zouden laten zien weet iedereen. 30% hoeft niets te betalen, 30% betaald niets.

omaoeverloos
omaoeverloos30 jul. 2015 - 9:11

Ik kan er niets aan doen, maar deze man doet me steevast aan Herman Heinsbroek denken.

3 Reacties
pietdeg2
pietdeg230 jul. 2015 - 9:11

"deze man doet me steevast aan Herman Heinsbroek denken" Alle 13 flop?

TomPoes2
TomPoes230 jul. 2015 - 9:11

De erotische fantasieën van mevr. Oeverloos lijken met wat warrig.

anjal
anjal30 jul. 2015 - 9:11

Ja, doe eens een gek. Laten we mister Bentley Heinsbroek weer eens uit zijn stal trekken. Misschien lijkt hij wat op publieksknuffel Bennie Jolink. Of misschien ziet iemand wel enige gelijkenis met Herman den Blijker.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 jul. 2015 - 9:11

Wat een realiteitszin wordt hier weer gedemonstreerd. "Varoufakis meent dat de Grieke de media het blijkbaar niet kunnen uitstaan dat de Syriza-regering zo'n groot succes heeft geboekt en dat ze op deze manier het debat rondom de Griekse crisis met terugwerkende kracht proberen te 'criminaliseren'. "

2 Reacties
JanB2
JanB230 jul. 2015 - 9:11

Wat een realiteitszin wordt hier weer gedemonstreerd. Inderdaad. Nu de warhoofden op rechts nog.

arjenZH
arjenZH30 jul. 2015 - 9:11

"Varoufakis meent dat de Grieke de media het blijkbaar niet kunnen uitstaan dat de Syriza-regering zo'n groot succes heeft geboekt " Welk succes? Wat heeft Syria dan bereikt??

Sternenstaub
Sternenstaub30 jul. 2015 - 9:11

Het is op zich heel eenvoudig: de rechts-reactionaire, neo-conservatieve en neo-liberale reacties op Varoufakis, zijn projecties van de eigen morele corruptie. En voor dit soort projecties geldt: demonisering en belastering, reflecteren terug op het karakter van de verspreiders ervan. Karaktermoord op Varoufakis, staat daarom gelijk aan de onbedoelde bekentenis, dat men Varoufakis valselijk beschuldigt. Dat heet belastering, en deze is laag- en lafhartig. Varoufakis schreef gisteren weer eens een uitgebreide analyse van de Griekse crisis, en zijn woorden zijn zonder twijfel duizend keer eerlijker en waardevoller, dan die van zijn vijanden: http://yanisvaroufakis.eu/2015/07/30/the-defeat-of-europe-my-piece-in-le-monde-diplomatique/ Dan nog een stuk in de NYT waar Varoufakis gisteren in een tweet naar linkte, wat zeer kritisch is over de rol van Duitsland als zelfbenoemde leider van de EMU, en nog veel meer interessants: http://www.nytimes.com/2015/07/28/opinion/how-the-greek-deal-could-destroy-the-euro.html

2 Reacties
anjal
anjal30 jul. 2015 - 9:11

Het duurt altijd even voordat de waarheid als vanzelfsprekend wordt aangenomen. Omdat leugens pasklaar worden aangeleverd en vaak geloofwaardiger klinken en de waarheid als het tegendeel, wordt de leugen eerder geloofd. En leugen lijkt nog wat meer waar, als de waarheid belachelijk wordt gemaakt.

Thom Holterman
Thom Holterman30 jul. 2015 - 9:11

Goed dat je die link naar Varoufakis van gisteren verspreidt, Jan-Peter. Wie zijn analyse leest, komt ook de jezuïeten argumentatie onder voorzitterschap van de Nederlandse minister van Financiën tegen, J. Dijselbloem. Wat was er aan de orde? Toen het bij de onderhandelingen in de Eurogroep erom ging spannen werd een nieuwe vergadering belegd voor de Eurogroep. Voor die gelegenheid werd Varoufakis en Griekenland van deelname werd uitgesloten. Varoufakis schrijft dat hij zich daartegen verzette, vragend naar een juridische onderbouwing van deze uitsluiting. En natuurlijk vonden juristen daar iets op, laat Varoufakis weten. Dijselbloem kwam namelijk met de volgende jezuïeten argumentatie: ‘De Eurogroep bestaat niet in het Europees recht. Gelet daarop is er geen geschreven recht over hetgeen de voorzitter hier uitgevoerd wil zien’. Dijselbloem kon dus macht uitoefenen zonder dat dit door recht wordt gedekt. Kortom, hiermee is niet alleen de democratie gepasseerd, maar ook de rechtsstaat hebben we achter ons gelaten. Het is ook daarom dat hij herbenoemd is als voorzitter van de Eurogroep (want Dijselbloem is sterk met het op een zijspoor zetten van de nationale democratie, lees ik in de Volkskrant van 25-26 juli 2015). Alle landen die aan de Eurogroep ministers leveren hebben, als het hen uitkomt, lak aan de democratie en de rechtsstaat of wel de ‘democratische rechtsstaat’. Het zogeheten ‘democratisch deficit’ van ‘Europa’ springt hier nog meer in het oog.

Thom Holterman
Thom Holterman30 jul. 2015 - 9:11

Het citaat van Varoufakis: ‘De Griekse media zijn in handen van de oligarchie en zijn niet van plan te stoppen’, bevat in een zin de herkomst en achtergrond van de Griekse ellende samen. Met de oligarchie wordt verwezen naar de hele Griekse, corrupte maatschappelijke bovenlaag: politiek / bureaucratie / rederijmagnaten / banken en andere financiële groot-uitzuigers en maltraiteurs. Al weken geleden kon men dit in kritische niet-Griekse tijdschriften lezen, waarvan (voor een deel, want de publicaties zijn overstelpend) een compilatie is gemaakt. Allen lijken slechts een doel te hebben: de radicaal linkse politici een genadeslag toe te brengen en hen uit te stoten, zoals bijvoorbeeld met Varoufakis getracht wordt te doen. Maar het blijkt een taaie te zijn, wat in hem is te prijzen. Voor de compilatie van artikelen zie: https://libertaireorde.wordpress.com/2015/07/15/griekse-onderhandelaars-in-de-ogen-van-antidemocraten-en-financieel-extremisten/

1 Reactie
GingerTed
GingerTed30 jul. 2015 - 9:11

"de hele Griekse, corrupte maatschappelijke bovenlaag" Waarom laat je de hele Griekse, corrupte maatschappelijke tussen- en onderlagen erbuiten? Het is een maatschappij die vanouds diep doordrenkt is van een corrupte ons-kent-ons mentaliteit waarbij zo min mogelijk wordt afgedragen aan de staat. Het zeker is geen "de baas doet het, dus ik ook" maar het wordt bij iedere, ook gelijkwaardige transactie onderling als normaal gezien zoveel mogelijk achter te houden cq buiten het zicht van de fiscus. Het verklaart waarom de staat Griekenland altijd al de weg van crisis naar crisis bewandelt, met vallen en opstaan. Tot aan de laatst ingevoerde Europese muntunie was dat een probleem wat alleen de Grieken zelf hadden te dragen via een devalueren van de Drachme, en een tijdelijk hoge nationale rente. De Grieken zaten dan tijdelijk op eigen blaren. Dit probleem ontstond ooit al eerder met de Latijnse Muntunie waar Griekenland met verscheidene Europese landen aan meedeed en ook toen al met delen van wat nu Italië is de boel verzaakte. Nu binnen de muntunie is het het zeer onrechtvaardig een gedeeld probleem geworden t.a.v. overige EU-landen en haar burgers daar zij nu worden geacht de gevolgen van de Griekse (en o.m. ook Italiaanse) nationale sport van het potverteren en zaken buiten het oog van de fiscus houden recht te trekken. Devalueren van de Griekse munt is immers niet meer mogelijk. Het is geen probleem van de bovenlaag maar een cultureel volksprobleem.

MichelReiziger
MichelReiziger30 jul. 2015 - 9:11

@Jan-Peter Scheffer, vr 31 juli 2015 11:15 Vergeet niet de uiterst dubieuze rol van de VS op de achtergrond mbt de Griekse crisis. Duitsland is de grootste criticaster als het gaat om de geo politieke plannen van de VS mbt de vorming van de nieuwe machtsblokken.

1 Reactie
Herculaan
Herculaan30 jul. 2015 - 9:11

Huh?? Welke dubieuze rol? Welke 'nieuwe' machtsblokken? En hoe kom je er in godsnaam bij dat Duitsland de grootste criticaster is van de geopolitieke plannen van de VS??? Klinkklare onzin. Welke boeken, kranten, tijdschriften en nieuwssites lees je? Ben reuze benieuwd naar je bronnen.