Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Varkenstransporten tijdens de hittegolf: de gruwelijke beelden

  •  
14-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varkenshitte03

© Foto: House of Animals

Pas op: schokkende beelden van een verziekte industrie waar het alleen maar om geld en productie draait.
Beelden zeggen meer dan woorden en echt, ik kan niet anders zeggen dan dat ik letterlijk de pijn en ellende voel van deze varkens , die deze dagen nog steeds vervoerd worden richting slachthuis. Geen diertransporten van welke aard dan ook tijdens deze hitte is de enige manier dit extra leed te voorkomen.
varkenshitte01

© Foto: House of Animals

De vrachtwagens vol met dieren staan gewoon in de buurt van de slachthuizen te wachten in de brandende zon, totdat ze een telefoontje krijgen dat ze kunnen komen.
varkershitte02

© Foto: House of Animals

Chauffeurs liggen te soms gewoon te slapen omdat het zo lang duurt. Zodra ze het idee hebben dat er dierenbeschermers staan te filmen dan krijgen ze de opdracht weg te rijden.
Een verziekte industrie waar het alleen maar om geld en productie draait. En natuurlijk stinkt het vanavond weer overal naar barbecue.
varkenshitte04

© Foto: House of Animals

Heb er even niets meer over te zeggen. Deze onthutsende beelden zijn op 11 augustus 2020 gemaakt rond 12 uur, toen het buiten zo’n 35 graden was.
varkenshitte05

© Foto: House of Animals

Beelden zeggen meer dan woorden. Realiseer je dat een ieder die vlees eet medeverantwoordelijk is voor dit afgrijselijke dierenleed.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

Willem Heerema
Willem Heerema29 aug. 2020 - 10:43

Erg triest om te zien met hoeveel dierenleed onze landsbestuurders een exporterende vee-sector het hand boven het hoofd houden. Dit zou toch ook religieuze partijen als de CU en het CDA moeten aanspreken en moeten aanzetten om in te grijpen?

Smits3
Smits322 aug. 2020 - 7:39

Ik dacht dat daar regels voor waren? Als dat zo is en men houd zich er niet aan dan is het lijkt me strafbaar, net zo als heel veel andere zaken die we niet willen.

Evert5
Evert515 aug. 2020 - 10:27

Ook hier is duidelijk zichtbaar dat de vrije markt faalt. Als winst maken de prioriteit is kun je dierenwelzijn en hygiëne wel vergeten. We moeten terug naar het gemeentelijk slachthuis waar dierenwelzijn en hygiëne de prioriteit is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 5:44

Ik heb het gelezen en dacht precies hetzelfde. Met dit weer varkens transporteren? Welke gekken doen dat en mag dat zomaar? Ongelooflijk! Wat een land zijn we dat we dat toestaan!

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2020 - 14:53

Er is veel geld te verdienen met veetransporten en dan kun je dierenwelzijn wel vergeten. Er schijnt een hitteprotocol te zijn maar de eisen zullen wel weer absoluut onvoldoende zijn om dierenleed te voorkomen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 18:29

DanielleDefoe Vergeet de controles maar. Dat is in Nederland een wassen neus, een vel papier, meer niet, verder is de sector vooral zelfregulerend. Ik word daar echt simpel van. Dat oude refrein, hoe vaak hebben we dat niet gehoord? Zelfregulerend in fraude, dat wel, en saboterend., ondermijnend. Het is geen boerenbende maar boevenbende. En de regering subsidieert het, sluit de ogen keer op keer, alles draait om de economie en het beschermen van die 'arme' boeren. Die kunnen zich alles permitteren. Hebben lobby-partijen overal en overal gaat men erin mee, die arme 'zwakke' zielen. Als de misdaad in de bovenwereld is doorgedrongen, is het hier wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 18:31

Als de misdaad ergens in de bovenwereld is doorgedrongen, is het hier wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 aug. 2020 - 15:25

Minoes ik maak me op deze punten alllang geen enkele illusie meer.

Jan Man
Jan Man14 aug. 2020 - 20:51

En dan te bedenken dat varkens net zo intelligent als kleuters zijn. Wat zijn dat voor mensen die op partijen als de VVD stemmen en dit soort dingen daarmee in stand houden.

1 Reactie
Martin007
Martin00724 aug. 2020 - 15:01

Asociale egoïsten die minder belasting willen betalen, over de rug van mens, dier, natuur en milieu.

Pseudoniem82
Pseudoniem8214 aug. 2020 - 18:59

Moedeloos wordt je ervan wanneer het besef binnendringt dat dit niet gaat veranderen. In ieder geval niet in de nabije toekomst. Het regelmatig verspreiden van beelden als deze kan, zoals gezegd, best helpen. Echter zouden dan ook grotere partijen als Nu.nl dergelijke beelden regelmatig moeten plaatsen.

Abma
Abma14 aug. 2020 - 18:10

Mensen dit soort toestanden op een of andere manier verdedigen verdienen geen respect.

TheBigLebowski
TheBigLebowski14 aug. 2020 - 17:37

Mensen die vliegen zijn in mijn optiek criminelen, net zo goed als vleeseters. schandalig.

2 Reacties
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal15 aug. 2020 - 17:45

Ik eet vlees. En ik vind het erg lekker.

Aart van de aap
Aart van de aap16 aug. 2020 - 10:41

Hannah Het is goed dat je er eerlijk voor uit komt ( eerlijkheid is altijd goed ) Wel moeten we denk ik ook eerlijk zijn over het feit dat vlees eten een probleem is, objectief gezien. Waarmee ik niet wil zeggen dat jij geen vlees meer moet eten. Hier ga je zelf over. Zoals je over ALLES zelf gaat Aart ( leve de anarchie )

Annie Bohets
Annie Bohets14 aug. 2020 - 13:54

Vreselijk, aub mensen wordt vegan, dat is de enige manier om dit te stoppen. Als er geen vraag meer voor is, geen geld te verdienen, stopt het en schakelen ze over naar plantaardig!

2 Reacties
Pater
Pater14 aug. 2020 - 20:34

Waarom sla je de overschakeling naar biologische landbouw als optie nou toch over ? Moeten we ons eerst allemaal bekeren tot jouw geloof ?

Jan Versporen
Jan Versporen15 aug. 2020 - 17:42

@pater Er bestaan geen biologische slachthuizen. Alles komt in dezelfde veetransporten en dezelfde slachthuizen terecht.

GHS
GHS14 aug. 2020 - 12:17

En is er niet op Europees niveau een overeenkomst met Canada gesloten, waardoor er goedkoop vlees in Nederland ingevoerd kan worden? Wat moet je dan als Nederlandse boer. Aan de andere kant, ik zie op TV ( uitzending iedere dag: Binnenste Buiten) hoe weldenkende boeren hun vee goed verzorgen en er toch een goede boterham mee hebben. Het is dus wel mogelijk.

4 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 13:31

Uiteraard. Als jij je dieren beter behandeld, wordt je product duurder. Het is een andere setting, maar het betekend niet dat je minder verkoopt/verdiend. Euro knallers kosten dan 0,45 cent. Maar dat is dus omdat ze zestien varkens per vierkante meter huisvesten. Op een of andere manier zijn er toch nog mensen die het kopen. De slechtheid van de mens ? Of zal het ooit veranderen ?

vdbemt
vdbemt14 aug. 2020 - 14:14

Inderdaad. Ik heb ook goede voorbeelden gezien dat het mogelijk is. Er zijn nu ca 10.000 boeren die doen aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer. (zie boerennatuur.nl). Ik ga niet zeggen dat het makkelijk is. Maar ik begrijp dat de boer in de massa-bio-industrie het ook niet makkelijk heeft. De keuze is dan: niet makkelijk doorgaan in de (verpestende) bio-industrie, of met een ander verdienmodel bijdragen aan ook natuur en klimaat.

Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 14:26

Dus die boeren zijn zielig ? Niet die varkens worden mishandeld, maar de gesubsidieerde miljonairs, ik bedoel boeren ?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 aug. 2020 - 18:10

@Van de Aap Zestien varkens per vierkante meter...dat zijn dan wel erg kleine varkens.

I am Legion
I am Legion14 aug. 2020 - 11:52

Ik hamer er nog maar eens op dat de veetransporten (want waar zijn de runderen, geiten, schapen, en het gevogelte m.b.t. aandacht?) en overige dierenleed m.b.t. hiertoe oorzakelijk louter een kwestie zijn van de vraag van de consumenten. Willen die anders dan gebeurt het.

5 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 aug. 2020 - 12:39

Legion, was het maar zo simpel. Mensen doen niets zonder dwang. Daarom zijn er verplichtingen, verzekeringen, belastingen, een autogordel, etc. Bovendien hebben consumenten helemaal niets te kiezen als het om dit soort zaken gaat.

Le Chat Botté
Le Chat Botté14 aug. 2020 - 13:33

Daar koop je dus geen ruk voor omdat er geen level playingfield is. Waarom niet? omdat consumenten kiezen met hun portemonnaie. Productiewijzen zijn niet inzichtelijk voor de meeste consumenten. Te weinig in your face, dus. Maar als dierenleed vertaald zou worden naar een hogere productprijs, dan zouden de positieve effecten snel zichtbaar worden. Daarom ben ik voor een systeem dat alle afgewentelde kosten (milieuvervuiling, sociale kosten door te lage lonen, dierenleed, e.d.) ONONTKOOMBAAR verrekent. Hoe? Nou, door omkering van de bewijslast. Een bedrijf moet tot in het kleinste detail kunnen aantonen dat er sociaal en ecologisch duurzaam gewerkt is. Technische implementatie? Blokchain. Voorbeeld? https://www.ibm.com/blockchain/solutions/food-trust

Annie Bohets
Annie Bohets14 aug. 2020 - 13:54

Precies dat, #vegan

vdbemt
vdbemt14 aug. 2020 - 14:21

Nee hoor, Legion. Zeg dat nu maar eens in de Coronabestrijding waarin we nu zitten. Ik denk toch dat het overgrote deel van de bevolking zich gedraagt zoals zou moeten. Gaat het nu goed? Bij het minder vlees eten, of overstappen naar biologisch (met betere omstandigheden), zullen ook veel mensen het best willen, maar (duur) niet kunnen. Je kunt het niet alleen af laten hangen van de consument.

Pater
Pater14 aug. 2020 - 20:09

@Legioen Waarom de consumenten ? Waarom niet de regering, al of niet gedwongen door de Kamer ? Waarom noem je dat zelfs niet ?

Fredje3
Fredje314 aug. 2020 - 11:41

Mooi dat dit gefilmt wordt, ik ben alleen bang dat de beweegredenen niet zo goed zijn. Tenminste ik zie niets over aangifte e.d., maar de fimpjes lijk alleen gebruikt te worden voor politieke doeleinden en als dat zo is, dan is het net zo erg. Nu eet ik zelf af en toe vlees, maar ben ik niet verantwoordelijk voor dit soort zaken, want ik weet wie de dieren grootbrengt, hoe ze groot gebracht worden en wie ze slacht.

3 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen214 aug. 2020 - 13:12

Wat lul jij nou eigenlijk? Ik doe het goed maar jullie niet want politieke doeleinden? Hoe weet je dit en over welke politieke doeleinden heb je het? Met dit soort praatjes ben jij medeverantwoordelijk voor het laten bestaan van dit soort gruwelijkheden omdat ze ook als excuus gebruikt worden door mensen die wel gewoon elke dag teveel vlees blijven verorberen. Je bent dus wel degelijk een groot deel van het probleem.

Annie Bohets
Annie Bohets14 aug. 2020 - 14:01

@Fredje, de beweegredenen van dit soort filmpjes, is de bevolking de waarheid en het leed deze dieren te tonen, bewust maken van wat er vooraf gaat aan hun dierbare stukje vlees, melk, eieren enz enz. Dierenorganisatie doen zeker aangiftes, alleen zolang de wet dit niet verbiedt, kun je aangifte doen tot je een ons weegt. Fijn dat je alvast niet erg veel vlees eet. Bedenk wel, dat ook deze dieren, waarvan je weet van wie ze zijn ( van hunzelf?? ) en wie ze slacht, ook gewoon recht hebben op een natuurlijk leven, niet in gevangenschap, verplicht keer op keer weer zwanger gemaakt enz enz. Trouwens, ook deze dieren gaan gewoon naar het slachthuis hoor ;-)

vdbemt
vdbemt14 aug. 2020 - 14:26

Ik zou hetzelfde kunnen zeggen als Jan Jansen. Daarbij: of er wel of geen aangifte gedaan is, dat weet je niet. Plus: WAT is er verkeerd aan om dit vreselijke handelen in de bio-industrie aan te kaarten bij de politiek??? Zonder overheidsingrijpen gaat de bio-industrie gewoon door. Politieke invloed is dan gewenst om de overheid in actie te laten komen. Ik zie niet in wat daar verkeerd aan is.

Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 11:20

Misschien moeten we er naartoe, dat mensen op zijn minst alleen duur vlees eten. Dat zou al een stapje in de goede richting zijn. Koop alleen vlees dat biologisch is.

Dandarez
Dandarez14 aug. 2020 - 10:00

Werk zelf in de varkenshouderij. In mijn ogen was het inderdaad veel te heet om overdag dieren vervoeren. En vooral het afvoeren van slachtzeugen had makkelijk uitgesteld kunnen worden. Dan kost het iets langer huisvesten van de zeugen maar wat extra.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman14 aug. 2020 - 11:52

Groot gelijk. Varkens, zeugen zijn zeer kwetsbaar, er moet toch een grens zijn waarbij de dieren niet meer vervoerd mogen worden. Ga er voor Karen, mijn steun heb je.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 aug. 2020 - 13:29

@Kwakman Die grens is er: 35 graden. Ik fietste vorige week door Groenlo in de buurt van de slachterij. Toen was het nog niet zo heet. Er stonden enkele wagens te wachten en die werden gekoeld. (https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vervoer-levende-dieren/veevervoer-tijdens-hitte)

Pater
Pater14 aug. 2020 - 9:46

Fantastisch dat dat allemaal wordt gefilmd. De inspectie zal moeten ingrijpen, of ze willen of niet. De bio-industrie heeft het respect voor dieren opzij geschoven, we moeten daar van af. Natuurlijk niet van het eten van alle vlees. Die Soeters slaat altijd zo door.

6 Reacties
Martin108
Martin10814 aug. 2020 - 10:54

"De inspectie zal moeten ingrijpen, of ze willen of niet." Don't hold your breath. https://nos.nl/artikel/2341835-om-staakt-onderzoek-naar-slachthuizen-door-traagheid-nvwa.html

Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 11:19

Jij denkt dat die inspectie niet corrupt is.......? :__)

Middenman
Middenman14 aug. 2020 - 11:54

Pater, alleen als de vraag afneemt zal er iets veranderen. Zolang de Nederlander elke dag een stuk goedkoop vlees wil, zal er niets veranderen omdat het anders economisch niet uit kan. Er zijn veel gebieden waar de overheid zich beter niet mee kan bemoeien, maar dit is er één waar het wel zou moeten wat mij betreft. Vlees moet zo duur worden dat de gemiddelde Nederlander één of twee keer per week wel voldoende vindt en dat de boer er met minder productie op een duurzame manier toch een nette boterham aan kan verdienen.

Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 13:17

De overheid subsidieert deze industrie. De overheid subsidieert dus de opwarming van de aarde. De overheid handelt dus direct tegen onze belangen in.

Pater
Pater14 aug. 2020 - 20:30

@Martin Dat bericht heeft paniek veroorzaakt bij de inspectie. Eindelijk worden ze er hard op aangesproken. @middenman Beprijzing milieuschade had er allang moeten zijn, helemaal eens. Newmt niet weg dat intussen de inspw tie eindelijk eens serieus aan het werk moet. En dat kan omdat de publieke druk steeds groter wordt. @Aart Ik denk dat de inspectie zwaar onder druk staan van boeren en slachthuizen, waarbij ook indi iduele intimidatie dagelijks een rol speelt. Mede door gebrek aan politieke steun heeft de inspectie zich daar grotendeels bij neergelegd. Door dit soort beelden verandert de publieke opinie en gaat de politiek eindelijk eens ingrijpen. Vergeet niet dat landbouw al decennia rechtse stassen dan wel ministers kende. En ja, in het landbouwbeleid hebben de regeringen lange tijd bewust gekozen voor landbouwbelang boven algemeen belang.

Aart van de aap
Aart van de aap16 aug. 2020 - 10:44

Wat ik vooral ook vies vind ( en typerend ) Een rechtse overheid die zogenaamd voor een vrije markt is en een terughoudende overheid. Maar die overheid subsidieert dan wel de landbouw Zo'n overheid is dus inconsistent en dus meteen ook illegitiem. Wat mij betreft. Vrije markt, propageer je, maar je subsidieert vervolgens wel allerlei bedrijven. Op dat moment kan ik je niet meer serieus nemen en laat ik je vallen als een baksteen.

Middenman
Middenman14 aug. 2020 - 9:24

Vegetariër worden is het enige antwoord. Of minimaal je vleesconsumptie terugbrengen naar één keer per week.

4 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 11:12

Mee eens

Cogito Ergo Boom
Cogito Ergo Boom14 aug. 2020 - 13:35

Misstanden bij slachterijen zijn 2 jaar geleden voor mij het argument geweest om vegetariër te worden. Stukjes schrijven waar naar overheid, inspectie, bio-industrie of neo-liberalisme wordt gewezen waren niet genoeg.

Annie Bohets
Annie Bohets14 aug. 2020 - 14:06

@Middenman, Voor ik drie jaar terug overschakelde naar Vegan, was ik zelf ook jaren vegetariër. Dacht toen ik dat ik goed bezig was, maar besefte (helaas) later, dat ook voor melk, kaas, eieren, bont, donsdekbedden en kussens, leder, ook megaveel dierenleed mee gepaard gaat.

Middenman
Middenman14 aug. 2020 - 15:55

@Annie - Dat snap ik, maar als het iets moet opleveren is er een grote groep nodig. En heel eerlijk gezegd zie ik teveel jonge meiden veganistisch worden waarbij ik me zorgen maak over hun gezondheid. Dat is namelijk nog niet zo gemakkelijk.

Mostafa
Mostafa14 aug. 2020 - 9:03

Waar blijven nu alle die klagers hier bij Joop.NL over '' Dierenonderdrukking'' door halal slachten van de schapen?!

13 Reacties
prgrssf
prgrssf14 aug. 2020 - 9:24

Maar jouw reactie zegt toch al genoeg?

Mostafa
Mostafa14 aug. 2020 - 9:44

Noem de feiten, met x reageren heb ik niets aan.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas14 aug. 2020 - 9:48

@prgrssf En uw reactie zegt ook genoeg..

Frits Frotlip
Frits Frotlip14 aug. 2020 - 10:00

Oh, dan gaan we dat toch gewoon ook toestaan. Hullie doen 't ook.....

Hugo van Heerewaarden
Hugo van Heerewaarden14 aug. 2020 - 10:42

De eeuwige jij-bak. Je wist dat ie zou komen. De éne misstand wist de andere uit?

2e kans
2e kans14 aug. 2020 - 10:54

Mostafa, Wat heeft dit met halal slachten te maken? Piet vindt de tekening van Klaas niet mooi, dus vindt Klaas de tekening van Piet niet mooi? Dit niveau zoek je? Halal slachten omdat het van een geloof moet is belachelijk in 2020. Het vervoer van varkens bij 35 graden ook. Of er moet een airco in de vrachtwagens komen zodat het koel is voor de varkens. Dat is een voorbeeld van een aanpassing die mogelijk is in 2020.

Mostafa
Mostafa14 aug. 2020 - 11:02

Geachte 2 Zeg nee tegen varkens ''onderdrukking'' als jij menselijk bent. Eerlijk, ik vind martelen van varkens op deze manier erger dan de manier van dieren slachten door moslims en joden.

2e kans
2e kans14 aug. 2020 - 12:48

Mostafa, Ik zeg duidelijk nee tegen "onderdrukking " van varkens en elk ander dier dat met dergelijke temperaturen op transport wordt gezet zonder airco. Tegelijk vind ik het martelen van dieren op de halal manier niet kunnen. Jij maakt een vergelijk, ik niet. Maar ik ben wel blij dat jij nu ook inziet dat halal slachten van dieren ook martelen is.

Mostafa
Mostafa14 aug. 2020 - 14:04

2 , Nee nee, jouw trucje gaat niet door, jij zegt dingen namens mij die ik niet zeg...moet je het niet doen !! Omgaan met de varkens op de foto’s heet dat bij mensen met gezonde Verstand : martelen. Over halal vlees hebben wij genoeg gepraat....ik als moslim tuuuurlijk blijf halal slachten zoals mijn buurman Simon uit Israël.. Bij halal of niet halal gaat om de manier van doden, maar bij varkens eerst een paar jaar martelen dan verdoofd slachten ? Oh wat lief....tjonge jonge .

2e kans
2e kans14 aug. 2020 - 15:53

Mostafa, Sorry, mijn fout. Dacht dat je met de volgende opmerking liet zien dat halal slachten ook dierenmishandeling was : Eerlijk, ik vind martelen van varkens op deze manier erger dan de manier van dieren slachten door moslims en joden. Maar blijkbaar niet. Omgaan met de dieren zoals op de foto's te zien is, vind ik ook onnodig martelen. Geef ik steeds aan. En tegenwoordig hebben we genoeg oplossingen om dat te veranderen. En dat is nodig ook. Jij begon over halal slachten, ik niet. Omdat volgens een boek het heel lang geleden zo opgeschreven is mag het niet veranderen?

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal15 aug. 2020 - 18:00

O, gelukkig ! Het vlees dat moslims en joden eten wordt alleen maar dierviendelijk geproduceerd, zonder gesleep met dieren. Wat een opluchting !

Mostafa
Mostafa16 aug. 2020 - 6:17

Hé hee....je mag nu met je gerust hard van je lekker broodje shoarma en ‘ ‘ ‘Falafel’ blijven genieten!

Mostafa
Mostafa16 aug. 2020 - 9:59

Correctie, Gerust hart ...bedoelde ik.