Joop

Varkens zijn geen grondstof

  •    •  
26-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10058721314_02800dc9d9_z
De Nederlandse overheid moet China aanspreken op wrede aanpak varkenspest
Door de uitbraak van varkenspest in China zullen meer dan honderd miljoen varkens worden afgemaakt, vaak op gruwelijke wijze. Varkens worden levend in massagraven gebulldozerd, begraven of in brand gestoken. Het nieuws over deze gruwel richt zich in koopmansland Nederland echter vooral op de economische impact.
“De uitbraak van het virus in China zorgt voor een fikse stijging van de prijs van varkensvlees,” staat bijvoorbeeld in de eerste alinea van het artikel op NOS.nl. “Goed nieuws voor de varkensboeren die niet getroffen zijn, maar slecht nieuws voor de vleesverwerkers die door het virus meer geld kwijt zijn aan hun ‘grondstof’.”
De NOS mag het woordje ‘grondstof’ tussen aanhalingstekens geplaatst hebben, maar in de rest van het artikel wordt het beeld van een levend wezen als toekomstig plakje boterhamworst nauwelijks bijgesteld, ondanks de quote van Stichting Varkens in Nood. Het gaat over prijsstijging en export van varkensvlees, er komt een sectorspecialist aan het woord, de vleeswarenindustrie klaagt over schade en de varkensboeren jubelen.
Is iedereen vergeten dat varkens levende, voelende wezens zijn? Varkens zijn schrandere, schone en speelse dieren. Ze communiceren met elkaar door middel van zo’n veertig verschillende geluiden en via hun krulstaart. Met hun gevoelige neuzen kunnen varkens net zo goed voelen als wij met onze handen, en zelfs beter ruiken dan honden. Honden zien we toch ook niet als ‘grondstof’, ‘product’ of ‘afzetkans’? Het idee om plakjes hondenvlees op je brood te doen zal de meeste mensen de bibbers geven.
Beelden als deze maken pijnlijk duidelijk dat de Chinese overheid het welzijn van varkens geen enkele prioriteit geeft. Door de schaarse informatievoorziening is het moeilijk te beoordelen hoe China deze crisis in zijn algemeenheid te lijf gaat, maar dat het ‘ruimen’ van varkens er op extreem wrede wijze plaatsvindt is evident.
Nu de vraag naar Nederlands varkensvlees zal stijgen, is het onze nationale morele plicht om verder te kijken dan de winstbalans, en het dierenwelzijn aan de kaak te stellen. Dat Westerse delegaties doorgaans de mensenrechtensituatie in China nauwelijks aankaarten biedt weinig hoop, maar we kunnen op z’n minst aanbieden om de Chinezen te helpen deze crisis zo te bestrijden dat het dierenwelzijn zoveel mogelijk wordt gewaarborgd.
Stichting Varkens in Nood roept de Nederlandse regering met een petitie op om in actie te komen voor de miljoenen Chinese varkens, door de ambassadeur van China te ontbieden. Nederland moet eisen dat internationale waarnemers toezicht gaan houden bij de Chinese bestrijding van de Afrikaanse varkenspest. De gruwelijke manier waarop Chinese varkens nu worden gedood moet stoppen, hogere vleesprijs of niet.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Me, Myself and I
Me, Myself and I27 apr. 2019 - 7:27

Als eerste wil ik wel kwijt dat ik wel graag vlees eet, maar het liefst van dieren die zo min als mogelijk hebben geleden. Echter, dit stukje is natuurlijk wel kinderlijk naief. "Grondstof" tussen de "" is natuurlijk sarcastisch bedoeld en niet alsof de varkens voor de redactie alleen maar een grondstof is. Waarschijnlijk zijn dat zelfs de woorden van de vleesverwerker zelf. U wordt ook nog eens boos om een land (en u gebruikt daarbij het voorbeeld van hondenvlees om een shock effect te bewerkstelligen) waar ze wel gewoon hondenvlees eten. Ik begrijp dan ook niet wat u hiermee wlt zeggen. Verder. Denkt u nu echt dat de Chinezen zich druk maken om wat wij zeggen? Denkt u nu echt dat ze onder de indruk zijn als wij de ambasadeur ontbieden? Kunnen we ons beter niet druk maken om de megastallen hier? Om het dierenleed hier? Wij maken miljoenen dieren af omdat ze ziek zijn, niet dat we daar geen geneesmiddelen voor hebben, maar dan mogen we ze niet meer exporteren.... Waar is de tijd dat het normaal was dat dieren een normaal leven hadden en dan geslacht werden voor de voeding? Laten we eerst daar maar naar terug gaan voordat we met vingertjes gaan wijzen.

Rearden5
Rearden526 apr. 2019 - 21:00

Henk, varkensvlees is net als olie, cornflakes, melk, en sinaasappelsap, een handelscommodity (1). In 1983 werd dit al duidelijk in de film Trading Places, waarin sinaasappelsap tot de ondergang van een paar tycoons leidde (2). Maakt u zich dus geen illusies over de varkensvleeshandel, die is nu net zo erg als 30+ jaar geleden, verschil is dat de details op internet nu openbaar worden, maar verwacht niet dat omstandigheden op korte termijn zullen verbeteren, zeker niet met pro-EU partijen als VVD en/of GroenLinks in het zadel. U kunt natuurlijk voor een Nexit pleiten waarin Nederland weer zijn eigen regie over varkensboeren neemt, maar dan moet u wel op FvD stemmen, de enige pro-Nexit partij, en dat gaat wellicht niet gebeuren. 1. https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=pork 2. https://www.npr.org/sections/money/2013/07/19/201430727/what-actually-happens-at-the-end-of-trading-places?t=1556311798492