Joop

VARA verwijdert cartoon na ernstige bedreigingen

  •    •  
24-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
291 keer bekeken
  •  
cartoon_300.jpg
Omroep doet aangifte bij politie
PERSBERICHT VARA
De veelbesproken cartoon naar aanleiding van het plan van de PVV om ‘tuigdorpen’ in het leven te roepen, staat vanaf vandaag niet meer op de opinie- en debatsite Joop.nl van de VARA. De cartoon, gemaakt door cartoonist Adriaan Soeterbroek, is daar sinds vrijdag 11 februari te zien geweest. Er is in de tussentijd veel over gezegd en geschreven: de cartoon heeft veel en soms ook heel heftige reacties losgemaakt. De directe aanleiding voor de VARA om de cartoon nu weg te halen, zijn de ernstige bedreigingen die vanwege het plaatsen van de cartoon naar medewerkers van de VARA toe zijn geuit. 
‘Deze beslissing hebben we niet lichtvaardig genomen,’ aldus het VARA-bestuur. ‘Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting. Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven. De VARA heeft van de bedreigingen overigens aangifte gedaan bij de politie.’
Het plaatsen van de cartoon op Joop.nl was eerder voor de PVV aanleiding om af te zien van deelname aan het VARA-verkiezingsdebat ‘De slag om de Eerste Kamer’ op woensdag 16 februari. De VARA heeft dat betreurd: wij willen het debat – juist als organisatie die streeft naar een open discussie, met alle mogelijke, uiteenlopende standpunten – graag ook met de PVV erbij voeren. 
De afmelding van de PVV was destijds voor de VARA geen reden om de cartoon te verwijderen. De VARA stelt zich op het standpunt dat de opinie- en debatsite Joop.nl het open debat faciliteert. Joop.nl vraagt dagelijks aan diverse opinie¬makers om een mening, standpunt of betoog in te dienen, waarop online gereageerd kan worden. Daarbij zijn de meningen die in de bijdragen op Joop.nl naar voren komen niet per definitie de mening van de VARA: de VARA biedt een platform waarop gereageerd en gedebatteerd wordt. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (302)

reinouts
reinouts24 feb. 2011 - 13:45

Droevig.

Capricorn2
Capricorn224 feb. 2011 - 13:45

slap hoor. daar sta je dan met je I AM joop t-shirtje.

Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

Oops, lekker clubje die pvv.

PetervanDijk
PetervanDijk24 feb. 2011 - 13:45

Na aangifte van kraak-, milieu- of dierenrecht activisme hoorde je nooit meer wat. Dat activisme bleef en blijft nog steeds niet alleen bij verbaal geweld ...

Kolder
Kolder24 feb. 2011 - 13:45

Triest dat het zover is gekomen. Censuur ontstaan uit een dreigement. Waar is de vrijheid?

TheRealHandyman
TheRealHandyman24 feb. 2011 - 13:45

Dit is erg triest. Ik zal uit respect verder geen vergelijken treffen, maar hoop dat dit voor de betreffende medewerkers snel voorbij is.

ruurd2
ruurd224 feb. 2011 - 13:45

Tsja. Is natuurlijk niet zo lastig om 1 en 1 op te tellen hierover en een conclusie te trekken omtrent de oorsprong van de bedreigingen. We houden het er maar op dat het hier om vrijwillige boekverbranding gaat om maar eens een Godwinnetje te trekken.

objectivist
objectivist24 feb. 2011 - 13:45

Dat is nou ook weer niet nodig. Kop op Adriaan.

eeweew
eeweew24 feb. 2011 - 13:45

Tja, wat moet je hier nou mee. Blijkbaar zijn de bedreigingen zo erg dat ze deze stap hebben moeten nemen. Het plaatje staat nu nog in de cache van Google, ik wil iedereen oproepen hem op te slaan. Zodat we samen de vrijheid van meningsuiting een beetje beschermen.

TheoJ2
TheoJ224 feb. 2011 - 13:45

Ik vond het een afschuwelijke cartoon, die ook niet de mening van Soeterbroek weergaf, maar van mij had hij mogen blijven staan.

matrix2
matrix224 feb. 2011 - 13:45

Francisco, terug die cartoon. En wel op de voorpagina! Nooit, maar dan ook nooit toegeven aan bedreigingen. Nooit!

doeidoei
doeidoei24 feb. 2011 - 13:45

Poot stijfhouden Joop. Niet toegeven aan de bedreigers. Ik vond het persoonlijk een walgelijke cartoon, maar hij valt binnen de vrijheid van meningsuiting.

Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:45

We weten natuurlijk allemaal dat er een gedeelte onder het PVV-volk zit wat, laat ik het voorzichtig uitdrukken, nogal van extreem rechtse vorm is. Dat dit heeft geleid tot ernstige bedreigingen verbaast me dan ook geenszins en nee ik scheer nu niet anderhalf miljoen kiezers over een kam maar iedereen weet wel dat de grote woorden van Wilders en zijn dreigende taal richting de moslims nu eenmaal ongure types aantrekt.

Naamhiero
Naamhiero24 feb. 2011 - 13:45

Deze lafbekken, incl. de gehele familie, naar een tuigdorp sturen. Jammer dat de VARA aan deze kneusjes toegeeft.

cobus2
cobus224 feb. 2011 - 13:45

terug die cartoon en inderdaat op de voorpagina van de Vara gids nooit maar dan ook echt nooit mogen wij buigen voor bedreigingen of die nu van links of rechts komen. En diegene die dit veroorzaakt hebben moeten eerst eens bij zich zelf kijken, zij mogen wel de Islam en hun aanhang bespotten maar o wee als zij zelf bepsot worden.

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag24 feb. 2011 - 13:45

Intens triest dat de Vara tot dit besluit heeft moeten komen. De kritiek op dit besluit van sommige reageerders vind ik ongepast. Je mag er vanuit gaan dat de Vara dit besluit niet lichtvaardig heeft genomen. Vanaf de zijlijn is het gemakkelijk om te zeggen dat je hier nooit voor mag capituleren... Een beetje meer empathie graag! Ik hoop dat deze kolder snel stopt en dat we in dit gepolariseerde land weer een beetje bij zinnen komen! Ondertussen hang ik figuurlijk de vlag van de vrijheid halfstok.

meijerlahn
meijerlahn24 feb. 2011 - 13:45

Glijdende schaal? Wat is het volgende? Oh Nederland let op uw zaak!

doeidoei
doeidoei24 feb. 2011 - 13:45

Geenstijl gaat er even met gestrekt been in en vraagt zich af hoe onafhankelijk Joop nou eigenlijk is. Het is namelijk de Vara en niet Joop zelf die besloten heeft de cartoon te verwijderen. Als ik de cartoon nu nog wil bekijken moet ik naar Geenstijl. Hoe zit dat nou Joop?

AlbertRichie
AlbertRichie24 feb. 2011 - 13:45

Als je hier toegeeft aan dreigementen zul je altijd toegeven aan dreigementen. Je zult continu alles moeten gaan censureren om niet de foute enge mensen tegen het verkeerde been te trappen. Dit is een van die zaken waar er geen grijs gebied is. Of je geeft toe aan dreigementen of je geeft niet toe aan dreigementen, er is geen tussenweg. Van af dit moment ben je slaaf van deze groep, dus je kunt beter stoppen. Ook kunnen wij als lezers niet zien of joop bepaalde artikelen censureert uit angst voor bedreigingen. Kortom joop wordt onbetrouwbaar. Schrap Joop.nl maar, en ga werk zoeken waarvan je de druk wel aan kunt.

Opinius
Opinius24 feb. 2011 - 13:45

"De directe aanleiding voor de VARA om de cartoon nu weg te halen, zijn de ernstige bedreigingen die vanwege het plaatsen van de cartoon naar medewerkers van de VARA toe zijn geuit." geweldig,.. echwel en konden jullie geen beroep bij de regering doen ,voor al die medewerkers in ernstige bedreiging voor bodyguards ,voor veiligheid enzo van de vara mensen? niet.? goh nou was ik toch in de veronderstelling dat nederland in een staat leeft waar alles beschermt wordt ,.waar recent hele processen voor de rechter gewonnen worden voor dat nobele doel. ze hebben jullie wel te pakken nu he vara,.. is het niet om drie keer van over de nek te gaan. in dat ziek politiek achterbaks gedoogsysteem hiero 2011! als alle omroepen heren dames journalisten collega"s van andere omroepen hier niks mee doen. dan pak allemaal maar in. gw heeft ieder nu war hij ze hebben wil. en die weke misdienaar verhagen,en dat melkmuil rutte ,..zij staan erbij en kijken er naar. o het was een wonder!

EpBo2
EpBo224 feb. 2011 - 13:45

Vrijheid van meningsuiting, alleen maar voor hem/haar die de het meeste tuig verzamelt

cobus2
cobus224 feb. 2011 - 13:45

gelukkig is de cartoon nog te vinden op internet nu graag allemaal uitprinten en door het hele land versprijden. je vind hem op http://meermetmans.nl/blog/?p=462&more=1&c=1&tb=1&pb=1

whmulder
whmulder24 feb. 2011 - 13:45

Dit eist een grondig onderzoek wie de daders zijn van de bedreigingen en wel nog voor de verkiezingen.

Mendelson
Mendelson24 feb. 2011 - 13:45

wat verschrikkelijk dat dit nodig is. ik wens uw medewerkers sterkte.

Thsscks
Thsscks24 feb. 2011 - 13:45

Ik vind het jammer dat de cartoon van de site is gehaald. Het is het goed recht van de mensen bij VARA om hun mening te uiten. Daarnaast vind het een beetje onbenullig dat sommigen de cartoon smakeloos vonden. Het was zo'n beetje de spijker op de kop. Ergere ideeën dan de zogenaamde "tuigdorpen" zie je niet. Dat is pas smakeloos! En dan heb ik het gehad over de rechten en vrijheden van de mens, die je daarbij schendt. Tot slot vind ik het te idioot voor woorden, dat de zogenaamde partij voor de vrijheid selectief is met het respecteren van vrijheden binnen de wet. Dat heet gewoon bedrog.

morks
morks24 feb. 2011 - 13:45

Zouden jullie die bedreigingen niet eens willen publiceren, dan kunnen de lezers (en ook de niet-Jopers) zelf zien met wat voor vullis ze te maken hebben. De Islam Ik heb weinig tegen op liberalen, maar met dit soort tuig zou geen enkele Nederlandse partij zaken moeten doen. Maar ja, spreekt Bleker eens een keer de waarheid en laat hij zijn gevoel spreken, moet hij direct van Rutte op het matje komen bij de grote fuhr...., ik bedoel leider van de PVV. Te gek voor woorden.

Amarinde
Amarinde24 feb. 2011 - 13:45

Deels kan ik me vinden in je stelling maar volgens mij sla je 1 argument over. De haatmails zijn eren waren aanleiding om de cartoon te verwijderen. Het wel plaatsen van deze haatmails leidt wel tot inzage in de wandaden van bepaalde mensen. Het plaatsen van deze haatmails kan dan ook leiden tot inzichten bij mensen die nu de materie af kunnen doen als "ophef om niets." Hiermee bedoel ik te zeggen dat de manier waarop tot nu toe omgegaan wordt met bedreigingen niet meer oplevert dan een aangifte en angsten bij de degene die bedreigd worden. Het publiek, waaronder de aanhang van bepaalde groepen, wordt niet geïnformeerd over de werkelijke ernst van de teksten omdat ze niet bekend gemaakt worden. Dus het plaatsen zou je kunnen zien als zoiets van het publiceren van de foto's en/of namen van overtreders bij de diverse pompstations. Er gaat dan wel een werking vanuit. Van alleen het doen van aangifte niet. Kijk hiervoor naar Wilders. Die stelt bedreigd te worden heeft daarom bodyguards en een groot deel van zijn aanhang vindt hem daarom zielig en kiest zijn kant zonder te weten waarop ze kiezen. Als Wilders zonder zijn mannetjes zou rondhuppelen en gillen zouden er minder mensen op hem stemmen als je de berichten mag geloven. Dus zie ik persoonlijk wel wat in onorthodoxe methoden omdat de huidige methoden tot niet veel leiden.

okkingaj
okkingaj24 feb. 2011 - 13:45

@Rob Wilders vergelijken met een kampcommandant is ziek. Dat type wereldvreemde demagogische analogieën verwacht ik van Ahmadinejad uit Iran, maar niet uit Nederland. Zelfs niet uit de linkse hoek. Maar het mag wel. En het moet mogen. We zuchten hier niet onder het juk van Mubarak, Ben Ali, Ghadaffi of een autoritaire koning. Het bedreigen van tekenaars of pers is volstrekt onacceptabel. Iedereen, ook die rare prentenmakers met Ahmedinjad idee-en van Joop, hebben recht op het uiten van hun mening. Hoe wereldvreemd ook. Zonder het lot van Kurt Westergaard te hoeven vrezen. Zonder achterom te hoeven kijken. Overigens ben ik al jaren actief VVD-er. En ik ben buitengewoon blij met deze regering om twee verdraaid goede redenen: (A) De VVD zit er in. (B) De PvdA zit er niet in. Als ik honderdduizendmiljard PVV-ers nodig zou hebben om 1 PvdA-er uit de regering te houden dan deed ik dat gisteren.

Hermans2
Hermans224 feb. 2011 - 13:45

Mooi statement, mensen. Laten we in naam van de echte vrijheid allemaal onze avatar in dit pictogram veranderen. http://blogger.xs4all.nl/groei/archive/2011/02/24/644308.aspx

Opinius
Opinius24 feb. 2011 - 13:45

verder: T.A.V. meneer de cartonist Heer Adriaan. Ik respecteer iedere uiting van het woord / beeld /en geluid die menige ziel beroert . Ik waardeer Uw werk .! lieve groet opinius m .

Dinho
Dinho24 feb. 2011 - 13:45

In wat voor een fantastisch democratisch land leven wij na de komst van Geert. Iedereen mag zeggen en schrijven wat hij/zij wil! De realiteit is echter anders, dat zien wij nu. Een kritische vorm van het uitten van je mening wordt afgestraft met bedreiging etc. Gewoonweg verschrikkelijk.

brynnar
brynnar24 feb. 2011 - 13:45

Goed zo Geert. Dankzij je fanatieke achterban, je digitale knokploegen, toch nog je zin gekregen. Chapaeu. Ik hoop dat je gelukkig bent.

kidmort
kidmort24 feb. 2011 - 13:45

Alhoewel ik de cartoon nogal smakeloos vind, is dit een geval van vrijheid van meningsuiting, die ook bij de aanhang van Wilders terecht hoog op de agenda zou moeten staan. Men is kennelijk nogal eenkennig/selectief en reageert buitengewoon agressief!

walter2
walter224 feb. 2011 - 13:45

Slechte zaak. Kan Joop.nl niet beter die bedreigingen openbaar maken i.p.v. de cartoon van Soeterbroek verwijderen?

Danielheart30
Danielheart3024 feb. 2011 - 13:45

Ik ben blij dat de VARA aangifte heeft gedaan. Op die manier wordt ook voorkomen dat het beeld ontstaat dat de VARA de achterban van de PVV demoniseert voor eigen gewin en toegang tot PVV kamerleden etc.Te belachelijk voor woorden trouwens.De tekening laat juist zien hoe verkrampt bepaalde delen van Nederland zijn in het denken als het gaat om de PVV.Vergeten werd ook door de tekenaar dat de PvdA in Amsterdam al eerder een project van gelijke aard had opgestart in Amsterdam waar asociale gezinnen in container woningen werden geplaatst.Het is ook zo'n intellectuele armoede om constant maar Adolf en de Nazi's erbij te betrekken.Voorstel voor een bordje met Niet op het gras lopen AUB, en dan een tekeningetje maken met Voor Joden Verboden.Ernstiger is dat het ook een vorm van Holocaust ontkenning was. Tenslotte kun je de Joodse slachtoffers uit de tweede wereldoorlog niet vergelijken met tuig en de tuigdorpen niet met de concentratie kampen.

Politiekbrandhout
Politiekbrandhout24 feb. 2011 - 13:45

Het van de site afhalen van de cartoon is erg dom. De boodschap richting bedreigende PVV-achterban is dus nu: De VARA bedreigen helpt en wij als VARA/Joop.nl maken onszelf monddood uit angst voor dat soort agressieve PVV-aanhang. Goed om te weten voor die PVV-achterban… Geef ze een vinger en ze nemen uiteindelijk ook de rest van je hand. Stukje bij beetje wint de Wilders-kliek zo meer en meer macht net zoals ooit de nazi-kliek in de jaren twintig-dertig.

Paul!
Paul!24 feb. 2011 - 13:45

Ik herinner het me nog, rechts voor de verkiezingen. Gespierde taal over meer veiligheid op straat. Na een halfjaar vingers aflikken is nu zelfs de veiligheid thuis, achter de tekentafel, in het geding. Het wordt tijd dat deze regering laat zien dat het de veiligheid serieus neemt, dat kunnen ze doen door dit soort gedrag van militante PVV-aanhangers stevig aan te pakken. Het lijkt er immers nu op alsof niet alleen de politieke tak, maar ook bedreigingen door de militante tak van de PVV gedoogd wordt. Ongetwijfeld zal Wilders haastig laten horen dat hij het gedrag van zijn aanhang betreurt. Maar, juist vanwege het belang dat hij hecht aan veiligheid en vrijheid van meningsuiting, is hij, als gedogende partij, de aangewezen persoon om de huidige regering onder druk te zetten. Er moet nu echt eens iets gebeuren tegen dit soort wangedrag. De tijd van vingers aflikken is voorbij, de regering heeft nu een mooie kans te laten zien wat die gespierde taal van voor de verkiezingen waard is!

Bodde2
Bodde224 feb. 2011 - 13:45

Tja was te verwachten...PVV'ers zijn dan ook het grootse paupervolk dat bestaat.

JTM63
JTM6324 feb. 2011 - 13:45

Zo dus de site heeft zijn hoofd gebogen voor een stel gekken van de harde kern van de PVV? Hopelijk kan ik er wel vanuit gaan,dat er aangifte is gedaan? We leven in een vrij land,en laten Joop.nl niet het leven zuur maken omdat Geert Wilders en zijn medewerkers dit graag willen! Krijgt hij de volgende keer weer zijn zin als er een nieuwe cartoon wordt geplaatst die in zijn ogen niet kan?

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder24 feb. 2011 - 13:45

Goed gedaan. Iedereen was die cartoon al lang weer vergeten. Nu is dat weer landelijk nieuws.

olavl
olavl24 feb. 2011 - 13:45

Een volk dat voor tirannen zwicht...

Bobby Byrd
Bobby Byrd24 feb. 2011 - 13:45

Potverdorie! Dit is zwichten voor tirannen! Maar ik begrijp het wel. Niemand is verplicht om het eigen leven te wagen, dat gaat de persoon alleen zelf over. Tekenend is het wel. Dit is een terreur van de angst. PVV'ers zijn eindelijk geworden waar ze al zo lang doodsbang voor zijn: terroristen. Walgelijk.

MarcusLucas
MarcusLucas24 feb. 2011 - 13:45

Hopelijk pakken ze die bedreigers snel op.

Coropa
Coropa24 feb. 2011 - 13:45

Dit is nog eens goed nieuws. Zo vlak voor de verkiezing van de Provinciale Staten geeft dit aan: hoe het met die beroemde vrijheid van de PVV is gesteld! Als je meer als één hersen hebt dan laat je deze partij in ieder geval links liggen.

Florian2
Florian224 feb. 2011 - 13:45

Gezwicht voor een omroepbestuur of voor dreigementen? Dreigen met geweld om een tekeningetje is schandalig. De cartoon van Soetenbroek valt wat mij betreft ook in de categorie schandalig maargoed, dat is nog steeds geen reden om mensen of groepen mensen te bedreigen. Post dan gewoon een berichtje hier zoals ik :-)

nachtwacht2
nachtwacht224 feb. 2011 - 13:45

eindelijk is het werkelige Tuig herkenbaar. kunnen beter hun absussivelijk gevoerde naam veranderen in PTV! jk

Braller
Braller24 feb. 2011 - 13:45

Achteraf jammer dat de Vara (een van de grootste promotors van Wilders overigens, want je kunt geen P&W zien (niet aanbevolen trouwens) of DWDD of Wilders krijgt wel weer zijn stukkie propaganda-zendtijd voor nop) deze flut-cartoon niet om een andere reden sowieso niet had geplaatst. Nu zwicht men voor bedreigingen die ik niet serieus kan nemen. Geen goede grond om de cartoon te verwijderen. De goede smaak ware een betere geweest. De relatie tussen zo'n slappe cartoon en HET PUBLIEKE DEBAT (wat dat ook zijn moge, het is kennelijk iets van grote importantie) zie ik niet. Kan natuurlijk aan mij liggen, maar meer dan commotie heeft die cartoon niet opgeleverd. Met dit trieste einde als klap op de vuurpijl.

Latok
Latok24 feb. 2011 - 13:45

Ik denk dat bananen gegeten moeten worden voordat ze bruine vlekken gaan vertonen, omdat ze daarna veel te veel suikers bevatten en tekort doen aan de vitamine C die de weerstand verhoogt.

naaldvoerder
naaldvoerder24 feb. 2011 - 13:45

ik had graag gezien daar de cartoon was blijven staan. Jj

JorisJochemsen
JorisJochemsen24 feb. 2011 - 13:45

Nu hoort die cartoon toch écht te hangen in de zg. vrijdenkersruimte van de VDD en PVV !

henkh2
henkh224 feb. 2011 - 13:45

Nooit buigen. Jammer en laf.

lalex
lalex24 feb. 2011 - 13:45

Niet mijn favourite van Adriaan, te voorspelbaar, niet slim. Maar dit kan echt niet en dus hier blijf het toch staan!

hlok1
hlok124 feb. 2011 - 13:45

Het voortdurend demonisereren van wilders en de pvv maakt het er allemaal niet beter op. Hopelijk komen er dan ook minder van die walgelijke bedreigingen.

JeanBaptiste
JeanBaptiste24 feb. 2011 - 13:45

Ik hoop niet dat dit betekent dat de boycot van VARA-programma's nu voorbij is. Ik vond het een uitstekende en geruststellende gedachte: nooit meer onverhoeds geconfronteerd worden met zo'n eendimensionale vertegenwoordiger van de Partij Voor de brieVenbuspissers die weer niet gehinderd door kritische vragen zijn of haar domheid breed mag etaleren. En dat weerhoudt DWDD er niet eens van om een meer dan 12 minuten durende reclamespot voor de brievenbuspissers uit te zenden.

Opinius
Opinius24 feb. 2011 - 13:45

men kan lang over beledigingen over en weer blijven discusieren,en wie het meest beledigend is/was. weet je wat nog erger is ondertussen : je "spreekbuis"-zendtijd misbruiken voor regelrechte smaad. regelrechte laster -(wat overigens een wettelijke overtreding is en juridisch te vervolgen ) men zal maar van aanzet tot moord beschuldigd worden. dit soort journalistiek valt voor mij onder die categorie die voor rechtbanken horen te verschijnen. http://www.youtube.com/watch?v=rvXSegzkHIs PS overigens ,..ik heb altijd al een hekel gehad aan de woorden : " dit tuig moet (in dorpen) bij elkaar opgeborgen worden etc "! Dergl. remedies die men als politicus als een oplossing ziet binnen de samenlevingsproblematiek kunnen anders geetaleerd worden". dat voorop! dan: Wilders: "De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf: de Koran." Geert Wilders, Volkskrant, 8 augustus 2007 aldus de stijl van een man in een voorbeeldfunctie (politicus) men mag er alleen als nederlandse vrije kunstenaar-politiek cartonist niet een tekening over gaan maken,anders heb je een bedreiging aan je broek. De boel loopt toenemend mank. tja het gaat steeds beter met de verharding in nederland. sinds..... vul maar in.

doeidoei
doeidoei24 feb. 2011 - 13:45

Vanochtend heeft de PVV in een van de tv ontbijtprogramma's een duidelijke standpunt gegeven: bedreigen uit den boze, cartoon om verkeerde redenen verwijderd, Vara toon rechte rug en herplaats de cartoon.

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt24 feb. 2011 - 13:45

Klopt het dat er nog geen reactie is van Joop zelf? Ben ik wel erg benieuwd naar.

ReinvanGeest
ReinvanGeest24 feb. 2011 - 13:45

Los van inhoud en smaak; bedreigen is altijd fout en moet altijd worden veroordeeld. Paul de Leeuw heeft het daar niet over, nee, hij wijst naar Francisco als dader van de bedreigingen aan zijn adres. Dat heet "op de man spelen" en "matennaaierij". Paul is niet verschillig, werkt ook niet voor de VARA maar voor zichzelf. Je zal er maar naast wonen als het heet onder de voeten wordt....

x.x
x.x24 feb. 2011 - 13:45

Meest briljante zou zijn als de cartoon nu groot op de PVV site zou komen...

fred mulder
fred mulder24 feb. 2011 - 13:45

Er is een caroonist die wordt bedreigd om een cartoon over de Islam. Er is een cartoonist die wordt bedreigd om een cartoon over Wilders. Ik denk dat ik vandaag nog naar Libië emigreer.

wbuurtman
wbuurtman24 feb. 2011 - 13:45

Nee nou zullen we het krijgen. Terwijl brievenbuspissend en kopstootuitdelend Nederland schreeuwend en tierend ongestraft en amper tegengesproken hele volksstammen mag beledigen, schofferen en tegen elkaar opzetten, gaan werknemers van het voormalig sociaaldemocratisch bolwerk VARA elkaar publiekelijk afvallen en voor vuile vis uitmaken. Het is lullig voor De Leeuw, maar, in de woorden van Mulisch: 'Wie het gedaan heeft heeft het gedaan.' Godverdomme!

PeterDePagter
PeterDePagter24 feb. 2011 - 13:45

Voor mij heeft Paul de Leeuw afgedaan. Paul wekt de indruk dat hij sterk en stoer is, maar nu blijkt hij zielig en zwak te zijn. Dat de Vara de cartoon verwijdert, begrijp ik. Ik keur het echter wel af. Door toe te geven aan de dreigementen van extreem rechts, ontstaat een hellend vlak. Ik dacht dat we het met de aanvallen op de rechterlijke macht wel gehad hadden, maar nu staat de pers in de schijnwerpers van extreem rechts. Het klinkt zwaar, maar langzaam komt onze rechtsstaat in gevaar.

Antroewa
Antroewa24 feb. 2011 - 13:45

Raar dat er nu een ophef wordt gemaakt over een prent van wilders tot bedreigingen aan toe aan het adres van vara personeel. Ik kan me nog een situatie herinneren rondom een prent van Mohamed en de reacties uit de islamitische hoek (ook overtrokken) en zie nu de reacties uit een "beschaafd land" en westerse cultuur??? Zoek de verschillen....oh nee de Islam is een achterlijke cultuur!!!

CarlaVermeulen
CarlaVermeulen24 feb. 2011 - 13:45

Wat een land! Het klootesvolk van Wilders laat zien wa het in huis heeft. Heil Wildres.

Dinho
Dinho24 feb. 2011 - 13:45

Ik begin toch echt wel een beetje in verwarring te raken. Werd eerst "hel en verdoemenis" uitgeroepen over de Islam en z'n volgelingen, nu zijn het Nederlanders die dit over Nederlanders uitroepen. Dit land is door zijn "grote leiders en volgelingen" in korte tijd wel diep gezonken. Leve de vrijheid van meningsuiting! Of zeg ik nu iets verkeerds?

shoarmabakker
shoarmabakker24 feb. 2011 - 13:45

Allemachtig, zelfs in zulke trieste situaties zie je weer de vaste kliek randdebielen hier op Joop.nl die wat hier gebeurt een-op-een koppelt aan het stemgedrag. Idioten heb je aan de extreem linkse kant en extreem rechtse kant, dat is de ENIGE conclusie die je kan trekken n.a.v. wat hier gebeurt,

Jahannas
Jahannas24 feb. 2011 - 13:45

Over vrijheid van meningsuiting gesproken.

Harmen2
Harmen224 feb. 2011 - 13:45

Ik zapte toevallig naar Paul de Leeuw en daar zat Francisco van Joole doodleuk uit te leggen dat hij heeft aangeboden de cartoon weg te halen als de PVV daardoor toch aan het debat mee zou doen. Voor mij was dat nieuws, voor wie niet? Ook al zappend kwam ik uit bij PowNews, en daar stond Jeroen Pauw vrolijk te vertellen dat hij eigenlijk vond dat Joop maar weg moest bij de VARA. Fijne collega moet dat zijn. daar kun je op bouwen!

fjacobse
fjacobse24 feb. 2011 - 13:45

Laat ik voorop stellen dat ik er ongelukkig mee ben als Wilders - en eerder zijn voorganger Fortuyn - wordt uitgemaakt voor nazi of vergeleken met Hitler. Afgezien van het feit dat Wilders voor zo ver bekend nog nooit een vlieg kwaad heeft gedaan, heb ik er ook een hekel aan omdat het iedere discussie doodslaat. Ten tweede heb ik er een afkeer van omdat de vergelijking iedere tegenactie, tot en met liquidatie, legitimeert. Je kunt niet beweren dat iemand gelijk is aan Hitler en vervolgens volhouden dat hij toch niet uit de weggeruimd moet worden. Het één beweren is het ander impliceren. http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/de_angsten_rond_zembla/

apenootje2
apenootje224 feb. 2011 - 13:45

In een land waar de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat is het bizar dat diezelfde vrijheid wordt aangetast door lieden die bedreigingen uiten omdat een cartoon wordt afgebeeld waarin Geert W wordt bespot. HIj is notabene zelfbenoemd voorvechter van die vrijheid en zou het als zodanig met me eens moeten zijn dat de grenzen van de vrijheid overschreden worden bij bedreigingen, niet bij vergelijkingen met hitlers 'eindoplossing'. Geert vraagt met zijn politieke statements immers zelf om die vergelijkingen. "Vandaag Almere en Den Haag, morgen heel Nederland", komt uiterst hitleriaans over, om over het idee van tuigdorpen nog maar te zwijgen. Adolf Hitler had hogere belasting voor joden, Geert komt met "kopvoddentax" voor moslims. De vergelijking in de cartoon "wordt vervolgd" gaat in het geheel niet mank en daar is niet de cartoonist maar Geert Wilders zelf verantwoordelijk voor.

anoan
anoan24 feb. 2011 - 13:45

Ik vind het verschrikkelijk dat er in onze samenleving individuen zijn die menen met anonieme bedreigingen hun standpunten te moeten en kunnen verdedigen. Geert Wilders moet eens ophouden met het ontwijken van discussies en lukrake uitspraken die de ontevreden massa blijkbaar het idee geeft vrije opinie middels bedreiging vanwege een (overigens rake) cartoon in toom te kunnen houden. Slappe argumenten en drogredenen vliegen ons om de moe geworden oren. En raken kant noch wal. Slechts op slinke wijze weet hij de massa aan te spreken door in een vacuum te blijven verkeren. Ik daag Geert Wilders uit om met mijn onbeduidend persoontje de discussie aan te gaan over zijn zienswijzen. Overtuigen zal ik hem niet, maar voor eenieder die met het hoofd denkt, zal hij uitgerangeerd zijn. Ik wed het je. Specifiek maakt hij namelijk niets waar. Was Theo van Gogh niet vermoordt, dan was Wilders nooit zo groot geworden, want onder andere in die ontstane leegte bivakkeert hij zijn ongenuanceerde meningen die door een laagopgeleide massa voor vol worden aangezien. Ik ben ook laag opgeleid, en trouwens wars van hoofddoekjes. Woest ben ik omdat de Vara leden worden/werden bedreigd. Prachtig vind ik de trefzekere juistheid van de cartoon. Leve het vrije woord!

Sjaak3
Sjaak324 feb. 2011 - 13:45

Wie is in Hemelsnaam zo ziek om op mensen die gewoon hun werk doen, zo die te bedreigen. De vraag is natuurlijk wie dat soort lui dat zijn. Als Wilders openlijk gaat roepentoeteren dat hij helemaal in geen enkel programma van de VARA wil, is dat zijn eigen tekort koming. Maar dat hij daar domme mensen in mee sleurd die dan menen dat de VARA de bron van alle kwaad is, dan denk ik dat Widers daar de enige varantwoordelijke in is. Als dit persoontje zich normaal had opgesteld en geen ophitsende taal had gebruikt dan denk ik dat het allemaal wel had meegevallen. Maar zoals bekend moet hij zonodig populistische taal uitbraken. Dit alleen maar met het smoesje van vrije meningsuiting. Vrij meningsuiting kan ook worden uitgesproken met beschaafde taal. Zonder kwetsend te zijn. Ik hoop dan ook dat de verstandigen en fatsoendelijke mensen met de gewonen omgangs normen zich dan ook niet door dit populistisch gebral laten beinvloeden. Dus STEM Beschaafd. Stem geen pvv

Bobbus2
Bobbus224 feb. 2011 - 13:45

Goed dat jullie die schandelijke tekening hebben verwijderd. Opositie voeren is altijd goed maar gaskamertekeningen in 2011? Ik zeg altijd maar zo: De Wal Keert het Schip. En daar zal u het mee moeten doen. Bobbus

Proudhon
Proudhon24 feb. 2011 - 13:45

http://www.studiodegarnaal.nl/?p=79

nachtwacht2
nachtwacht224 feb. 2011 - 13:45

Buigen alleen als je reuma hebt,als Joop een stem wil zijn,dan gelijken ze door bakzeil halen goedwindzeilersen bang voor hoge golven. Een beetje pit mag wel zijn en niet gelijk een klueterklas en gillend weglopen voor een muis!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai24 feb. 2011 - 13:45

Hoe smakeloos de bewuste tekening ook is het zou geen reden mogen zijn om te buigen voor een of andere gek die uit naam van iemand een ander wil beschadigen.

Rechterhand
Rechterhand24 feb. 2011 - 13:45

hoewel ik geen fan was van het plaatje, vind ik dat je hem er op zou moeten laten, en met de bedreigingen naar de politie gaan. diet moet niet kunnen. dit is btw ook een reden dat nekschot nooit met zijn gezicht in beeld is.

1 Reactie
UitDeDroom
UitDeDroom24 feb. 2011 - 13:45

Leuk plaatje olieboer, je lijkt inderdaad niet van de trap te vallen, maar pijnlijk ljkt het me wel

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Dat vind ik nu spijtig.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 13:45

Aert, als liberaal bent U toch een 'welwillende' voor-stemmer, de betekenis van uw stem was u bekend. Voor de verkiezingen bent u voor de betekenis van uw stem door Job Cohen gewaarschuwd. Een stem op Rutte is een stem op de PVV. De PVV schuurt tegen de rechtsstaat. Mag ik aub iets meer horen dan spijtig. Of is dat een liberaal niet waardig?

Ginerted
Ginerted24 feb. 2011 - 13:45

Vara-mensen worden nu net als Wilders bedreigd. Dat is ernstig en moet mijns inziens met alle middelen aangepakt worden. In een vrij land kun je dat niet tolereren. Sterkte mensen. Maar: Ook eens kijken of de vele Jopers die Wilders bedreigingen smalend afdeden als onzin of bagatelliseerden nu ook zo reageren. Daar ergerde ik mij steeds geweldig aan.

2 Reacties
Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

---[Maar: Ook eens kijken of de vele Jopers die Wilders bedreigingen smalend afdeden als onzin of bagatelliseerden nu ook zo reageren. Daar ergerde ik mij steeds geweldig aan. ]--- Het is een collectieve beschuldiging aan de vele Joop-lezers die je hier uit. Als het er zo vele zijn,dan zal het makkelijk voor jou zijn om een voorbeeld te laten zien, ik heb nog nooit gehoord dat een Joop-lezer de bedreigingen aan Wilders smalend bagatelliseerde. Laat eens een voorbeeld zien. Ik vraag me af waarom je hier nog rond hangt, als het zo belabberd is. In plaats van insinuaties wil ik nu wel een keer boter bij de vis, naam en toenaam.

maclofty
maclofty24 feb. 2011 - 13:45

Je schrijft" == Ook eens kijken of de vele Jopers die Wilders bedreigingen smalend afdeden als onzin of bagatelliseerden nu ook zo reageren. Daar ergerde ik mij steeds geweldig aan. === Vind je dat noodzakelijk? Ik vind dat je geen appels met peren moet vergelijken, want net als ik tegen dreigingen tegen GW ben, ben ik het in dit geval ook. Dit is overigens een cartoon en GW doet uitspraken die ik verfoei maar voor mij geen enkele reden om hem te dreigen. Degenen dit (cartoon of GW) wel doen, horen in een "opvoedingsgesticht" te worden opgesloten. Zo denk ik er over.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

"...Joop.nl vraagt dagelijks aan diverse opinie¬makers om een mening, standpunt of betoog in te dienen, waarop online gereageerd kan worden..." Het is maar net hoe je "divers" definieert.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 13:45

Nou redelijk divers Aert. Jouw geluid is luid en duidelijk te horen.

mees.
mees.24 feb. 2011 - 13:45

Ja...Soeterbroek kan er zelf ook over meepraten...heeft heel veel dreigbrieven ontvangen. Ja ja jongens....de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie is niet voor iedereen weggelegd,die is alleen weggelegd voor de aanhang van de PVV en die houden in dat je mensen in woord en geschrift naar het leven mag staan blijkbaar....alles om de ander de mond te snoeren En dit is wat we hebben toegelaten...tot in de hoogste gelederen van de regering En wat doet Rutte???? Rutte reageert op Bleker die Wilders zijn excuses heeft aangeboden met de opmerking: "Dat het chic is dat Bleker het heeft rechtgezet" Bleker heeft zijn mening gegeven over het gedachtengoed van de PVV. Maar dat mag niet van Rutte. Dan moet ie met hangende pootjes zijn excuses aanbieden aan de heer en meester Wilders Rutte....je moet eens weten hoe diep ik mij schaam voor je. Geen woord....geen woord heb je gezegd toen Wilders het had over onze rechterlijke macht...niets. Maar dit wel.... En over deze bedreigingen dan Rutte? Dat moet allemaal maar kunnen? Dat gebeurt in dit land allemaal onder jou ogen Rutte en voor heel veel van dat gedrag ben jij en Verhagen voor een heel groot gedeelte verantwoordelijk!!!! Diepe schaamte

3 Reacties
UitDeDroom
UitDeDroom24 feb. 2011 - 13:45

Rutte heeft gisteren gezegd dat wat hem betreft rechters voor het leven benoemd blijven.

kepos
kepos24 feb. 2011 - 13:45

[de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie is niet voor iedereen weggelegd,die is alleen weggelegd voor de aanhang van de PVV] Misschien weet je het niet, maar de PVV en GW voorop worden ook veel bedreigd. Vanwaar de bewaking. Ondanks dat GW een volksvertegenwoordiger is en de VARA niet, hoop ik dat de VARA hierin ook bescherming krijgt.

Opinius
Opinius24 feb. 2011 - 13:45

ik schaam mij nooit voor een melkmuil. een melkmuil is namelijk nog niet helemaal "opgevoed" en weet niet beter. wat wel jammer is dat zo een een mp is hiero,.. wie hem onder die pet heeft gebracht mag joost weten grinn

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Wel goed voor de kijkcijfers, daarentegen.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:45

Dat dacht Wilders ook toen hij schijnbaar werd bedreigd. Hoe kan ik dit verkopen c.q. uitbuiten. Hoe kan ik dit zo gebruiken dat het me stemmen op gaat leveren. Hoe kan ik die bedreigingen gebruiken zodat het me stemmen gaat opleveren en de rest is geschiedenis. Net als de bedreigingen aan het adres van Wilders trouwens maar hij houdt nog maar even het idee van bedreiging in stand.

gerdien
gerdien24 feb. 2011 - 13:45

Ja, als je de bedreigingen aan het adres van Wilders accepteert, zal je de bedreigingen aan Joop ook moeten accepteren. Trouwens, wel respect voor Wilders, hij gaat door, waar de Vara met de staart tussen de poten het toneel verlaat.

4 Reacties
chipo_1
chipo_124 feb. 2011 - 13:45

Wilders wordt niet voor niets op onze kosten beveiligd. Lekker makkelijk.

Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

O? Waar is de Vara naar toe dan? Of wilt u suggereren dat tegenstanders er beter aan doen om niet Wilders maar zijn hele familie, en medewerkers, te bedreigen? Ik ben benieuwd hoe lang Wilders doorgaat als er om hem heen doden beginnen te vallen omdat hij toevallig zijn mening durft te zeggen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij24 feb. 2011 - 13:45

[ Ja, als je de bedreigingen aan het adres van Wilders accepteert ] Wie is "je"? Zegt u eens wie?

rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 13:45

Gerdien, jouw tekst is nou net de soort teksten die aggressie accepteren en goedkeuren. je behoort tot de 'welwillenden' die geweld en bedrieging van anderen accepteren en mogelijk niet schuwen om dat met hun stem steunen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst24 feb. 2011 - 13:45

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de precieze aard van de bedreigingen. En ook hoe ze de Vara bereikt hebben. Ik bedoel: kogelbrief? Doorgeladen pistool in een doos? Dat soort dingen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

Ik denk dat sommigen ook best wel schrikken als het per email op naam gesteld gebeurd. Niet iedereen is doorgewinterd genoeg om een bedreiging per email te onderscheiden van een gevaarlijke bedreiging. Er is aangifte gedaan, justitie is verplicht om uiteindelijk hierover te rapporteren aan de pers.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Hey ik zie dat sommige mensen hieronder al meer informatie hebben omtrent de dader en zijn/haar motieven. Kunnen jullie de informatie misschien met ons delen?

1 Reactie
Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

Ja hoor. Het was de pvv. Niet zo moeilijk. Nu wil je dat ik het uitleg. Nou het zit als volgt, ik doe het even kort: Opstelten wil lampen verkopers aanpakken. Waarom? Ze geven aanleiding tot wietkwekerij. Met die logica kun je net zo makkelijk Wilders oppakken. Waarom? Hij geeft aanleiding tot doodsbedreiging, lijkt me iets ernstiger dan wietkweken als je het mij vraagt. Niet mopperen. Het menutje pvv behandeling is gewoon iets lekkerder geworden. A. Brievenbus pissen of poep verbranding. B. Kopstootje of ram in het gezicht terwijl je vastgebonden zit. C. Leuk briefje waar ze je uitleggen hoe je dood gemaakt gaat worden. kiest u maar. Pvv, van alle markten thuis. De casa nostra is er niets bij. Lekkere vrijheid van meningsuiten hoor, bravo. Daar kunnen we de toekomst mee in. Fijn ook dat CDA VVD en GL er helemaal geen problemen mee hebben met die club samen te werken.

BATikker
BATikker24 feb. 2011 - 13:45

Ik zou toch denken dat iedereen deze cartoon al weer vergeten was, op naar de volgende hype van de dag. Waarom stuurt Joop een persbericht uit wat weer de nodige aandacht geeft? Waaruit bestonden deze bedreigingen - als ze er al echt zijn - en is er aangifte gedaan?

1 Reactie
Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

" is er al aangifte gedaan " Tja, dat zit een beetje geheimzinnig verstopt in het zinnetje: "De VARA heeft van de bedreigingen overigens aangifte gedaan bij de politie.’" Ga je nu voortaan de artikelen zelf lezen? Of geloof je het verder wel?

adriaansoeterbroek
adriaansoeterbroek24 feb. 2011 - 13:45

Het verdriet van een cartoonist Als anderen de dupe worden - via dreigementen - van de cartoon die ik heb getekend is het eind nabij. Ik mag eigenlijk niet buigen voor enerzijds de politieke correctheid van mijn criticasters en anderzijds niet voor diegenen die denken mij met dreigementen de mond te snoeren. De eerste groep neem ik uiterst kwalijk dat ze met het grootste gemak mijn tekening neersabelen en accepteren dat Wilders in hetzelfde verhaal mag beweren dat de Koran en Mein Kampf op dezelfde leestafel thuishoren nota bene. Ik ben onbehoorlijk en ééndimensionaal wanstaltig bezig als cartoonist en ik moet me schamen maar Wilders mag alles zeggen als politicus. Het is andersom: Wilders moet zijn woorden afwegen en ik mag tekenen hoe en wat, waar en wanneer ik wil! Wij zijn niet vergelijkbaar! Integendeel. Mijn werk is het uitbeelden van de wansmaak. Zijn werk IS de wansmaak. Ik ben niet onbeschaafd, ik teken het gebrek aan beschaving, zelfs met slechte tekeningen. 'Desnoods het hele gezin (dat schorriemorrie) naar het tuigkamp!' aldus Wilders, lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Hier had de discussie over moeten gaan en niet over de kwaliteit van mijn tekening. Het zij zo.

12 Reacties
kevin2
kevin224 feb. 2011 - 13:45

De vrijheid betekend voor Wilders, vrijheid om andersdenkenden (moslims) het land of het continent uit te gooien. Om andersdenkenden te schofferen, te beledigen, om de rechtstaat te ondermijnen, om de bevolking tegen elkaar op te zetten ... Wilders vrijheid is niets anders dan de vrijheid van anderen af te nemen; van waarin ze geloven, wat ze op hun hoofd zetten, wat ze tekenen, eigenlijk gewoon alles wat ze anders dan hem maken. Wilders is met z'n egocentrisme een gevaar voor de samenleving. Ik hoop dat de Nederlandse stemmer zich met z'n stem verantwoordelijk zal gaan voelen voor de samenleving als geheel. En dat is dus breder dan de eigen persoon of de eigen groep. Het is het grote geheel; iets waar Wilders niets mee op heeft.

TheoJ2
TheoJ224 feb. 2011 - 13:45

Precies. Het had erover moeten gaan wat dan wel te doen met de pestkoppen zoals in Terwijde die de een na de andere buurtbewoner tot verhuizing bewegen, en door thuis in bescherming genomen worden zodat de politie niets kan doen. Als naast jou zulke lui wonen, wat zou dan een goede aanpak zijn?

MacRebennack
MacRebennack24 feb. 2011 - 13:45

Geachte heer Soetenbroek, Naar ik hoop zult u uw artistieke vrijheid niet laten afnemen door dreigementen uit welke hoek dan ook.. Ik vind uitermate zwak van de Vara dat zij blijkbaar wel gevoelig is voor dreigementen en uw kunst uiting verwijderd is.. De vooraankondiging stond eigenlijk al in de collum van Witteman, met zulke farizeeërs als vrienden heb je geen vijanden meer nodig.. De waarde van Joop.nl als een onafhankelijk opnie platform is voor mij zo goed als verdwenen..

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt24 feb. 2011 - 13:45

[Als anderen de dupe worden - via dreigementen - van de cartoon die ik heb getekend is het eind nabij.] Het einde nabij, dat lijkt me wat te pessimistisch. Los daarvan zijn bedreingen naar aanleiding van een cartoon ernstig en ongewenst. [De eerste groep neem ik uiterst kwalijk dat ze met het grootste gemak mijn tekening neersabelen en accepteren dat Wilders in hetzelfde verhaal mag beweren dat de Koran en Mein Kampf op dezelfde leestafel thuishoren nota bene.] [Ik ben onbehoorlijk en ééndimensionaal wanstaltig bezig als cartoonist en ik moet me schamen maar Wilders mag alles zeggen als politicus.] Ook u geeft er blijk van geen goed onderscheid te maken tussen kritiek hebben op meningen of uitingsvormen, en het verbieden van meningen of uitingsvormen daar van. Op die manier kun je Wilders het recht gunnen om alles te zeggen wat hij wil, en tegelijkertijd uw caroons als ééndimensionaal en wanstaltig te beoordelen. [Het is andersom: Wilders moet zijn woorden afwegen en ik mag tekenen hoe en wat, waar en wanneer ik wil!] U mag inderdaad tekenen hoe en wat, waar en wanneer u maar wilt. Vervolgens kunnen anderen dat wel of niet als wanstaltig of ééndimensionaal beoordelen. Net zoals Wilders moet degene die provoceert tegen een flinke stoot kunnen. Wat onverlet laat dat bedreigingen ernstig en ongewenst zijn. [Wij zijn niet vergelijkbaar! Integendeel. Mijn werk is het uitbeelden van de wansmaak.] Wilders is van (wellicht) mening dat hij de wansmaak van de islam aan de orde moet stellen. [Zijn werk IS de wansmaak. Ik ben niet onbeschaafd, ik teken het gebrek aan beschaving, zelfs met slechte tekeningen. 'Desnoods het hele gezin (dat schorriemorrie) naar het tuigkamp!' aldus Wilders, lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Hier had de discussie over moeten gaan en niet over de kwaliteit van mijn tekening. Het zij zo.] Iedereen kan zelf bepalen om ergens een discuusie over te starten of niet. Cartonisten zijn niet boven elke discussie verheven.

Sonia2
Sonia224 feb. 2011 - 13:45

Dus van jouw kant geen actie naar Joop/Vara?

rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 13:45

Adriaan, je hebt gelijk en als artiest/journalist het recht. Dat de discussie gaat over de cartoon en nu de bedreigingen is een teken van de absurditeit van de sfeer in Nederland, met naam vanuit de sympathisanten van Wilders en de liberalen.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle24 feb. 2011 - 13:45

Vreselijk om dit te lezen. Ik vond de cartoon onder de gordel en van geen smaak getuigen (een groot deel van mijn familie is namelijk in de gaskamers omgekomen), maar anderen vonden de cartoon goed. Dat is een verschil van opvatting over wat een cartoon betekent, persoonlijke smaak en politieke kleur. Als je deze drie simpele zaken niet snapt... Dan treur ik echt diep om de staat waarin ons land zich bevindt. Ik vind het dan ook bespottelijk dat mensen om een tekening (!!!) het nodig vinden om laffe anomieme bedreigingen te uiten. Ook al ben je het hartgrondig oneens met de stelling van de cartoon, het geeft niemand het recht ook maar één bedreiging te schrijving. Ronduit zielige gang van zaken. En dat zeg is als iemand van de VVD. Ik ben trouwens wel benieuwd naar de aard van de bedreigingen, wat hielden ze in, aan wie of wat waren ze gericht?

objectivist
objectivist24 feb. 2011 - 13:45

[Het is andersom: Wilders moet zijn woorden afwegen en ik mag tekenen hoe en wat, waar en wanneer ik wil!] Nou dat ook weer niet. Wat hier is gebeurt is niet goed te praten maar jullie rechten zijn natuurlijk gelijk. Jij staat niet boven de wet of boven de regels van fatsoen, evenmin als Wilders. Als parlementarier moet je in volledige vrijheid kunnen praten. Dat hij daarbij over de grens gaat rechtvaardigt niet dat anderen dat ook doen. Kunst is juist zelf NIET mee te gaan in onfatsoen.

Gijsbertus3
Gijsbertus324 feb. 2011 - 13:45

Kunnen we een PDF krijgen voor op het raam voor de verkiezingen. Een bijdrage in de kosten is logisch.

pauloo2
pauloo224 feb. 2011 - 13:45

Hoi Adriaan, gewoon doorgaan. Zoals ik je ken laat jij je nooit de mond snoeren. Gelukkig maar, mensen zoals jij zijn zeker nodig in dit politieke klimaat.

jdw7398
jdw739824 feb. 2011 - 13:45

Het probleem van meedoen aan de ´rat race´ is dat je zelfs als je wint, nog steeds een rat bent.

JoopSchouten
JoopSchouten24 feb. 2011 - 13:45

Het heeft ook en positieve zijde. De discussie over De Gedoger wordt uitgediept. Bedankt. Ik hoop dat je nachtrust er niet onder te lijden heeft. : )

OpStand2
OpStand224 feb. 2011 - 13:45

De paralellen met de jaren 1930 worden langzamerhand wel erg zichtbaar. Een Godwin, ik weet het, maar ik maak me onderhand toch echt wel zorgen. Nu nog de aanslag op de Rijksdag, eh ik bedoel de Rabotoren in de schoenen schuiven van 'links' en we zijn compleet. Brrr...

2 Reacties
daniel565
daniel56524 feb. 2011 - 13:45

"De paralellen met de jaren 1930 worden langzamerhand wel erg zichtbaar. " Ja, met joden wordt absoluut geen rekening gehouden. Alsof onze ouders en grootouders asociaal of crimineel waren!

TheoJ2
TheoJ224 feb. 2011 - 13:45

[de aanslag op de Rabotoren in de schoenen schuiven van 'links' ] Dat hoeft niet, dat doen de linkse actievoerders zelf al.

rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 13:45

Twee vragen... Waar vind ik in de google-cache de cartoon en de commentaren..? laten we de cartoon nog meer verspreiden dan voorheen. VARA blijf aub transparantie betrachten over de aard van de bedreigingen, zodat we de sfeer als publiek ook kunnen peilen. Één opmerking: PVV-stemmers en stemmers op de VVD hebben een morele verantwoordelijkheid. Ze steunen op geweld en desintegratie gerichte PVV-geluiden. Ze zijn de 'welwillenden' waar Jonathan Little een indrukwekkende boek over schreef. Let wel, niet de stemmers op de PVV zijn de crypto-fascisten maar ze hebben het blijkbaar wel nodig om een leider te hebben die zegt waar zij bang voor zijn... geloven dat hij hun angst wegneemt. Die angst kan slechts in de welwillenden zelf verdwijnen - er zijn geen externe oorzaken die je kunt wegnemen zonder nieuwe schade aan te richten.

1 Reactie
UitDeDroom
UitDeDroom24 feb. 2011 - 13:45

"Let wel, niet de stemmers op de PVV zijn de crypto-fascisten maar ze hebben het blijkbaar wel nodig om een leider te hebben die zegt waar zij bang voor zijn... geloven dat hij hun angst wegneemt." Volgens mij is dit vooral op links van toepassing gezien de uitspraken van PvdA-er Cohen (kabinet is asociaal) en SP-er Oosterhuis (ons koninginnetje is zielig).

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Het was dus de VARA die hier verantwoordelijk voor was. Wilders heeft dus gelijk gehad!!

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer24 feb. 2011 - 13:45

Wat is dit nou voor een smerige opmerking?

Alexanderr2
Alexanderr224 feb. 2011 - 13:45

Spijtig voor de VARA. Ik vind het ook jammer dat de VARA toegeeft aan bedreigingen. Ik mag het misschien niet zeggen, maar ik vraag me toch wel af waarom de VARA dit precies doet, en wat die bedreigingen in houden.

1 Reactie
eeweew
eeweew24 feb. 2011 - 13:45

Wat de bedreigingen inhouden kan waarschijnlijk uit respect voor privacy van medewerkers niet vertelt worden. Maar ik ga ervan uit dat het om zeer ernstige persoonlijke dreigementen aan het adres van medewerkers gaat. Anders doe je dit niet.

Turiddu
Turiddu24 feb. 2011 - 13:45

Waarom zetten jullie naam en toenaam van de bedreigers niet even hier op de site? inclusief de aard van de dreigementen? Dan weten waar we het over hebben.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 feb. 2011 - 13:45

Dat dacht ik nou ook.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Sterven voor de vrijheid is beter dan leven met angst

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik324 feb. 2011 - 13:45

Zei hij, veilig vanachter zijn beeldscherm.

HanzChristian
HanzChristian24 feb. 2011 - 13:45

Aan de vrije-menings fundamentalisten die in razernij en dreigementen uitbreken als een opponent van die vrije mening gebruik maakt - in dit geval met een wat al te duidelijke suggestieve cartoon - zou je nooit mogen toegeven. Verstandig, maar toch inbindend.

1 Reactie
marietje.
marietje.24 feb. 2011 - 13:45

volkomen mee eens. Sinds we 'vrije mening-strijders' aan onze boezem klemmen is het belabberd gesteld met de vrije mening.

kepos
kepos24 feb. 2011 - 13:45

Ik vond het een slechte en nare cartoon. Het had daarom goed kunnen worden overwogen om vooraf te besluiten om 'm niet te plaatsen. Maar goed, hij is geplaatst en dat is jullie goed recht. Maar ik mag nu toch hopen dat DIT nu niet de reden gaat zijn dat ze 'm verwijderen. Geef aub niet toe aan dreiging en intimidatie - dan krijgen de dreigers namelijk hun zin. Hetzelfde geld voor terrorisme, nooit aan toegeven! Ik snap dat het niet eenvoudig is als je zelf degene bent die wordt bedreigd, maar ik smeek, weersta de dreigementen, doe aangifte en laat de politie hun werk doen. Alleen dan kunnen we die extreme elementen in de maatschappij slopen.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 13:45

Nee meneer Kees. U bent het die moet vechten voor het recht om cartoons te maken en te publiceren. Als individuën en hun werkgevers zich zorg maken, geldt de veiligheid van hen. U wordt niet bedriegd, dus u moet er nu inspringen. Begin met nog een keer naar de cartoon te kijken, te kopiëren en naar alle adressen in uw email-programma te sturen met het verzoek de cartoon te plaatsen en verder te verspreiden. Kopiën vindt u hier: http://blogger.xs4all.nl/groei/archive/2011/02/24/644308.aspx Of ga mee naar Het Plein voor en demonstratie tegen de PVV die dit soort gedrag van de volgelingen oproept.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Aangifte doen van de bedreigingen maar niet toegeven aan dit soort tuig, in tuigdorpen ermee! Om toch positief te blijven, nu mag de cartoon wat mij betreft wel in die vrijdenkersruimte.

1 Reactie
Gijsbertus3
Gijsbertus324 feb. 2011 - 13:45

Helemaal mee eens, dit mogen we niet laten gebeuren. Zoek een manier om toch te publiceren, Wilders is de intolerantie in persoon, kijk ook naar de "prachtige" knieval die Bleker vandaag heeft gemaakt. We kunnen niet toelaten dat het verzameld tuig zoals verzameld in de PVV fractie het debat bepaald.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Bekijk het ook eens van een andere kant. http://www.telegraaf.nl/binnenland/9094589/__Witteman__cartoon_stompzinnig__.html

4 Reacties
Jahannas
Jahannas24 feb. 2011 - 13:45

Precies!

BillDuin
BillDuin24 feb. 2011 - 13:45

Dat had hij aan het begin van het laatste verkiezingsdebat moeten zeggen, toen maakte de heren zich er met een geintje vanaf.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij24 feb. 2011 - 13:45

Wat een kul argument. Daar gaat het hier niet over.

Michiel Online
Michiel Online24 feb. 2011 - 13:45

Fout! Je snapt de cartoon niet.

FrenkMahon
FrenkMahon24 feb. 2011 - 13:45

Bleker heeft de bedreigingen niet afgewacht en gelijk zijn excuus aangeboden nadat hij door Rutte terecht was gewezen om een uitspraak over de PVV. Je moet de bedreigingen van de PVV niet onderschatten, dit zijn mensen die erg ver gaan als hun leider wordt aangevallen.

1 Reactie
objectivist
objectivist24 feb. 2011 - 13:45

Maar wie vermoordde Fortuyn ook alweer.... Was dat geen linkse milieuactivist? Pas op voor het veroordelen van een politieke stroming. Links en rechts gaan even ver als het om agressie gaat.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

En Wilders wast zijn handen in onschuld. Nou als je zulk soort kiezers trekt dan is er toch wel iets goed mis met je standpunten.

2 Reacties
fjacobse
fjacobse24 feb. 2011 - 13:45

Wilders vindt het verschrikkelijk dat medewerkers van de VARA zijn bedreigd. „Niemand verdient bedreigingen, ook de VARA niet. Ik betreur en verafschuw dat zeer. Ik weet wat bedreigingen met iemand kunnen doen. Ik had liever gezien dat de cartoons verwijderd zouden worden om andere reden, maar in ieder geval niet vanwege bedreigingen”, stelde de PVV-leider.

ValsPlat
ValsPlat24 feb. 2011 - 13:45

Onzin! Net zomin als jouw moslim buurman verantwoordelijk gehouden mag worden voor een terreur aanslag in Afganistan of het pesten door kut Marrokaantjes van een homostel in Amsterdam, mag je Wilders niet verantwoordelijk maken voor bedreigingen aan het adres van de Vara, tenzij je kunt aantonen dat hij daartoe opgeroepen heeft.

PietPaaltjes
PietPaaltjes24 feb. 2011 - 13:45

Total verkeerde reden om deze cartoon te verwijderen. Als men de tekening onkies vond, dan had ik me het kunnen voorstellen maar niet buigen voor bedreigingen maar aangifte doen.

1 Reactie
eeweew
eeweew24 feb. 2011 - 13:45

Je moet er aan denken dat het hier niet om de VARA als organisatie gaat maar om het persoonlijk welzijn van het personeel. Hoewel het het ergste is wat je dan doen moet je toch de veiligheid van je personeel garanderen.

JoopSchouten
JoopSchouten24 feb. 2011 - 13:45

Wat lopen er toch en zooitje zieke gasten rond. ... Moet Adriaan nu ook met lijfwachten gaan rondlopen? Misschien kan er in combinatie met 'De Gedoger' een kwantumkorting worden bedongen...

1 Reactie
Amiena
Amiena24 feb. 2011 - 13:45

U heeft gelijk er lopen heel veel zieke mensen rond, nu moet die arme Meneer Soeterbroek net zo op zijn hoede zijn als Kurt Westergaard en dat allemaal door.... Oja Henk en Ingrid's........

BenJoosten
BenJoosten24 feb. 2011 - 13:45

Ik vond het persoonlijk geen goede cartoon, alhoewel ik het met de strekking wel degelijk eens ben. Maar als cartoon is hij te makkelijk. Zet niet aan tot denken, overtuigt niet, preekt alleen voor eigen parochie. Neemt niet weg dat plaatsen uitsluitend en alleen een zaak is van Joop, cq de Vara. En van niemand anders. Niet van mij, en zeker niet van de (waarschijnlijk) anonieme lieden die hebben gemeend dreigementen aan het adres van de Vara te moeten uiten. Mogen wij verwachten dat het OM deze zaak serieus neemt en de bedreigers straft?

1 Reactie
Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

" preekt alleen voor eigen parochie. " U denkt dat de bedreiging uit eigen parochie komt?

heggenland
heggenland24 feb. 2011 - 13:45

Krijgen nu ook alle VARA medewerkers dezelfde beveiling door de staatybetaald als die Wilders krijgt en daar heel trots op is.

2 Reacties
Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

Nee, daarom is de cartoon weggehaald.

BillDuin
BillDuin24 feb. 2011 - 13:45

Een ieder heeft recht op beveiliging, mits de dreiging maar serieus genoeg is zal het niemand geweigerd kunnen en mogen worden.

fjacobse
fjacobse24 feb. 2011 - 13:45

Heeft de VARA al excuses aangeboden aan Wilders of is alleen de cartoon verwijderd?

5 Reacties
Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

Leg eens uit waarom de VARA excuses zou moeten aanbieden? ---------------------------- Heeft Wilders al excuses aangeboden aan *alle* Moslims die hij in en zin als tuig in de hoek zette? zie http://www.youtube.com/watch?v=4SfkCwtKxUM ga naar 04:29 (vandaar die tuigdorpen)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 feb. 2011 - 13:45

Ik heb begrepen dat Wilders zijn excuses heeft aangeboden voor het politieke klimaat dat hij heeft geschapen en heeft aangegeven dat hij nooit kritiek had mogen hebben op een cartoon omdat uitgerekend hijzelf zo'n voorstander is van de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast zei hij dat iedereen het recht heeft om regimes of mensen met fascisten te vergelijken omdat hij dat zelf ook met enige regelmaat doet.

Steef1975
Steef197524 feb. 2011 - 13:45

jammer dat er zo veel eikels zijn die gewone mensen met een andere mening zo serieus bedreigen. "Al is uw mening nog zo abject, ik zal verdedigen dat u hem mag uiten" Dat geldt voor Soeterbeek maar ook voor mijn politieke tegenstander De grote leider Wilders. En zelfs voor zijn aanhangers. off topic :) Misschien ligt het aan mij maar mening van één cartoonist gelijk stellen aan de mening van een hele omroep vind ik nogal kort door de bocht.

Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

Excuses aangeboden aan Wilders? Hoezo? Heeft die dan iets met de bedreigingen te maken? Ik zie het verband niet, leg eens uit.

ElChe
ElChe24 feb. 2011 - 13:45

Waarom?

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

ZO! Nieuwe avatar!! ZO!

3 Reacties
BillDuin
BillDuin24 feb. 2011 - 13:45

Origineel.

Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:45

Ik had liever gehad dat je hem hier had weggehaald http://blogger.xs4all.nl/groei/archive/2011/02/24/644308.aspx

kepos
kepos24 feb. 2011 - 13:45

Maakt het voor Joop wel compleet zinloos om die cartoon weg te halen. Dan kunnen ze 'm net zo goed laten staan en er geen politiek spektakel van maken.

Han7746
Han774624 feb. 2011 - 13:45

Nu zit ik pas sinds gisteren op deze site en nu dit! Wel jammer dat mensen die op meerdere topics posten, er nu niet meer tussen komen. Die vergelijking van de cartoonist met een concentratiekamp was overigens wel onsmakelijk, laten we eerlijk zijn.

2 Reacties
Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

" Die vergelijking van de cartoonist met een concentratiekamp was overigens wel onsmakelijk, laten we eerlijk zijn. " Smakelijke cartoons? Wat is dat nu weer? Een cartoon waar het slachtoffer zelf om kan lachen bedoel je. Zoals al die 1.6 miljard moslims zo smakelijk kunnen lachen om hoe Wilders hun heilig boek vergelijkt met 'mein kampf', ja ja...

Opinius
Opinius24 feb. 2011 - 13:45

de dejavus die de man gw in kwestie reeds jarenlang provoceert ,acht ik absoluut van een gehalte dat onsmakelijker is. Erger ,.zijn gedachtengoed is in daadkracht niet schadend voor een samenleving ? de onsmakelijkheid zijn gedachtengoed en de ongecivilliceerde ventilaties daaruit zijn door een rechter als legitiem verklaard. maar die adraaan die meot nu als cartonist daarover vervolgd worden welkom in het gekkenhuis,ener gedoogkabinet rechtspraak ,en burgerbescherming etc. weet je wie gevaarlijk zijn in daadkracht voor een samenleving? nou? vrije kunstenaars joh! die gingen daarom in grimmige tijden als eerste voorop de kampen als eerste in. tja,..... tis wat he die meneer adriaan toch,.hoe kwam ie erop die moet nu echt ook dat nog ,..zijn excuus aanbieden hoor ,..

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Ik lees veel verontwaardiging in de reacties hier en dat valt te begrijpen. Maar veel reacties zijn ook kort door de bocht. Dreigementen die geuit zouden zijn hier op joop.nl plaatsen zal mijns inziens niks opleveren. Het is speculatief maar ik kan mij niet voorstellen dat de bedreigingen aan het adres van de Vara inzicht bieden met betrekking tot waar de personen die deze bedreigingen hebben geuit wonen. M.a.w. me dunkt dat de bedreigingen anoniem waren. En laten we wel wezen het plaatsen van: Zeug_steunt_de_PVV@hotmail.com schreef: "sterf gij Vara gebroed!" zal niet veel licht doen schijnen op de oorsprong van de auteur. Aangifte doen lijkt mij zeer gewenst. Maar dat neemt natuurlijk niet het onbehagelijke gevoel onder het Vara personeel weg. Ik kan hierover meepraten. Ik heb zelf eens ervaren welke emoties vrijkwamen na bedreigingen aan mijn adres. Ik haalde mijn schouders op maar mijn vriendin kreeg er nacht-merries van. Binnen deze context is de overeenkomst dat de Vara hier, terecht, rekening dient te houden met de emoties onder eigen personeel. Stoer roepen dat je niet voor dreigementen buigt is legitiem maar nuance is gepast niet als je voor derden spreekt. Naast werknemers zijn het in de eerste plaats mensen waar je immers over spreekt, individuen die net zo goed het recht hebben zich niet emotioneel in een houd-greep te laten nemen omdat het van ondergeschikt belang zou zijn ten aanzien van het principe. Ik vind het daarom een goede beslissing de tekening te verwijderen.

1 Reactie
EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag24 feb. 2011 - 13:45

Bij deze reactie sluit ik mij geheel aan. Het morele opgeheven vingertje en teksten dat je nooit mag zwichten voor bedreigingen zijn ongepast. Dit soort teksten getuigt van een zeer gebrekkig empatisch vermogen. Het is niet het individu dat zwicht maar een werkgever die verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van haar medewerkers.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Ik zou het van grote klasse vinden wanneer de VARA alle bedreigingen, met nepnaam tot neptoenaam, HIER het net opgooide. Aan het taalgebruik kun je veelal zien met wie je te maken hebt, maar een béétje nerd heeft de drol , of drollen, zó te pakken

1 Reactie
mees.
mees.24 feb. 2011 - 13:45

Ik hoop ook dat dat een keer gebeurt...al die mensen die al bedreigd zijn door die achterban zouden dat moeten doen...net als een tijd terug Peter R de Vries ze openbaar heeft gemaakt...

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Terecht dat deze tekening verwijderd is. Deze wansmaak past niet bij de VARA.

2 Reacties
eeweew
eeweew24 feb. 2011 - 13:45

Ik neem aan dat u dit alleen schrijft om te provoceren.

ElChe
ElChe24 feb. 2011 - 13:45

Pas jij dan wel bij de VARA?

bernhard7
bernhard724 feb. 2011 - 13:45

Het verwijderen van de bewuste cartoon is tegen iedere vorm van vrijheid van meningsuiting! Het ernstig bedreigen van medewerkers door lieden, die zeker niet tot de linkse kerk behoren vertelt veel over Wilders en zijn aanhangers! De Vara heeft een juiste beslissing genomen. Het bewijst opnieuw dat Wilders haat zaait en aanzet tot geweld! Beste Redactie van JOOP. NL: "Waarom gaan jullie niet over tot het onverkort publiceren van deze haatmails?" Je kunt deze plaatsen inplaats van de verwijderde cartoon. Zo ziet de Nederlandse burger WIE de aanhangers van Wilders zijn..... Ga de confrontatie aan!

1 Reactie
strikeagain
strikeagain24 feb. 2011 - 13:45

zoiets als een schandpaal? gaan we ook de namen publiceren van de hackers van de rabo site?

annac47
annac4724 feb. 2011 - 13:45

==Mar J, do 24 februari 2011 16:00 En Wilders wast zijn handen in onschuld. Nou als je zulk soort kiezers trekt dan is er toch wel iets goed mis met je standpunten.== En uit welke hoek wordt Wilders dan al jaren bedreigd? Niet kosjer, maar nu voelen de medewerkers v/d Vara aan den lijve heel even hoe het is om bedreigd te worden. Censureert Wilders de VARA door zijn weigering bij een debat te komen? Nee, hij stelt voorwaarden. Zijn ze bij de VARA gewend, zou je zeggen, nadat ze ooit ingingen op de eis van een salafist die geen wijn op tafel duldde. Toen mekkerde niemand over ‘dreiging’ en ‘censuur’. Nu wel. Twee maten wellicht?

1 Reactie
Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

Ja lijkt me wel, doodgemaakt of geen interview lijkt me twee maten. Misschien kunt u de 7 verschillen aanwijzen in het volgende plaatje: http://3.bp.blogspot.com/_7gMfGRr71jk/SOEa0W4mTeI/AAAAAAAAGSk/yQTDFAXER58/s1600-h/wilders-retro.jpg

HenkSneevliet
HenkSneevliet24 feb. 2011 - 13:45

Wat een schande! Waar blijven de verontwaardigde opiniemakers en journalisten nu de Wilders-aanhang de vrijheid van meningsuiting beperkt?

1 Reactie
mees.
mees.24 feb. 2011 - 13:45

Die houden hun mond....allemaal bang dat ze zelf ook bedreigd gaan worden Zo ver is het al. Het valt de laatste tijd heel erg op dat er ontzettend meegepraat wordt met al dat gebral van PVV zijde. Al die mensen die dat toelaten en er geen reaktie op geven zijn medeverantwoordelijk voor het klimaat wat er door ontstaat. Zijn medeverantwoordelijk voor dat wat de mensen die bedreigd worden wordt aangedaan. Wilders die zegt: Niemand verdient bedreigingen, ook de VARA niet In zijn twitter riep hij: Snel eraf of PVV boycot VARA. (Wat denkt hij dat hij daarmee oproept?) En dan de toevoeging van hem......."Ook de VARA niet" Hoe in vredesnaam noemt hij dat nog apart...ook de VARA niet. Niemand is gewoon niemand..uit........dan is dat "ook"een volstrekt idiote toevoeging. Wilders kan roepen wat hij wil...de reakties erop blijven achterwege. En nu Bleeker iets heeft gezegd wordt die man notabene teruggefloten door onze eigen minister president. Omdat Rutte een kwaad smsje van Wilders had gekregen Hoe ziek is deze samenleving aan het worden met zulke leiders

Elfje2
Elfje224 feb. 2011 - 13:45

En weer wordt er naar de pijpen van Wilders en zijn PVV gedanst, van Bleker kan ik mij er nog iets van voorstellen, hoe je ook walgt van GW en zijn PVV het pluche zit erg comfortabel, van de VARA had ik iets anders verwacht. Wat is het volgende...boekverbranding??

1 Reactie
Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

" Wat is het volgende...boekverbranding?? " Yep. Henk en Ingrid houden niet zo van lezen maar wel van gezellig bij het openhaard zitten.

KrokoGena
KrokoGena24 feb. 2011 - 13:45

Ik vind niet dat die bedreigingen de schuld van de PVV zijn. Net zogoed als dat ik vind dat terrorisme niet de schuld van de Islam is. Het zijn gewoon verknipte gekken die zoiets doen. Je kunt moeilijk iedereen over 1 kam scheren

2 Reacties
Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

... de schuld van de PVV zijn. ... Lijkt me wel. Van het NOS journaal: "De illegale hennepteelt moet strenger worden aangepakt. Minister Opstelten van Justitie heeft daarom een wetsvoorstel gemaakt waarmee ook leveranciers van spullen en diensten strafbaar worden. " ( http://nos.nl/audio/221023-opstelten-ook-hennepleveranciers-strafbaar-stellen.html ) Wilders in zo'n leveranciers van spullen. Maar dan voor brievenbus pissers, kopstoot uitdelers, poep verbranders, porno fraudeurs, vrouwen mishandelaars, geboeide arrestanten schoffeerders, en nu ook: dood bedreiging uitdelers. Hoera de lijst wordt langer ipv korter. Oppakken die crimineel. Ons landje wordt er niet veiliger op met hem los in het land. Sterker nog, aantoonbaar gevaarlijker. Je kunt nu niet meer je mening uiten als je bij de VARA werkt. Lijkt me reden genoeg om hem eens "vrijwillig" een jaartje of 5 in Landsberg te laten zitten. Of mag je dat ook al niet zeggen?

MacRebennack
MacRebennack24 feb. 2011 - 13:45

Welke partij denk je dan dat deze bedreigers stemmen??

UitDeDroom
UitDeDroom24 feb. 2011 - 13:45

Exota!

1 Reactie
jdw7398
jdw739824 feb. 2011 - 13:45

De zwakheid van de mens is dat hij dingen wil weten, die hij liever niet zou weten zodra hij ze eenmaal weet.

CdeVries
CdeVries24 feb. 2011 - 13:45

Reden te meer om links te stemmen!

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:45

Dat doe ik sowieso al, er is zelfs geen keuze-mogelijkheid.

Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

Ik had gehoopt dat de PVV in een beetje normaler vaarwater zou zijn gekomen. Geert Wilders is bezig met een charme-offensief, hij aait poesjes, en hondjes, schenkt thee voor bejaarden.... En nu krijgen we dit weer, gaat zijn aanhang zich alweer te buiten aan hatemails en dergelijke. Ik hoorde net van Freek de Jonge dat hij na iedere keer dat hij iets over de PVV zegt, enkele duizenden emails krijgt waarvan de helft bedreigende hatemail. En iedere keer als je er iets van zegt begint de PVV aanhang te janken: "Ze hebben Fortuyn vermoord" (alsof dat een rechtvaardiging is om andere mensen te bedreigen) Ze mochten een tijdje meedoen met de grote jongens, maar het blijkt maar weer. Het zijn opgeschoten pubers en criminelen, zowel in de kamer-fractie en ook de aanhang. Het moet nu eindelijk eens afgelopen zijn met het vergiftigen van het politieke klimaat. Dus, beste PVV-ers, nu gewoon als grote jongens en meisjes met respect voor onze grondwet, en werkelijk respect voor de vrije meningsuiting aan het debat meedoen.

2 Reacties
BillDuin
BillDuin24 feb. 2011 - 13:45

En nu krijgen we dit weer, gaat zijn aanhang zich alweer te buiten aan hatemails en dergelijke. ==================================================== Al op de hoogte van de daders en de inhoud van de bedreigingen, is bijna daderkennis.

Joeri2
Joeri224 feb. 2011 - 13:45

" Ik had gehoopt dat de PVV in een beetje normaler vaarwater zou zijn gekomen. " Dat dacht ik al, met je positieve instelling tot het gedogen van Verhagen.

mees.
mees.24 feb. 2011 - 13:45

Allemaal als steun aan Adriaan Soeterbroek je avater aanpassen! http://blogger.xs4all.nl/groei/archive/2011/02/24/644308.aspx

3 Reacties
doeidoei
doeidoei24 feb. 2011 - 13:45

"Allemaal als steun aan Adriaan Soeterbroek je avater aanpassen!" Waarom moet je hem steunen? Die cartoon wordt niet verboden hoor. Hij is nog overal te bezichtigen.

pipio
pipio24 feb. 2011 - 13:45

nou ik steun hem niet

TanjaC2
TanjaC224 feb. 2011 - 13:45

Ik ga wel meedoen, maar niet als steun aan Soeterbroek. Als blijk dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is dat nooit doormiddel van geweld of bedreigingen gesmoord mag worden.

HenkvanD
HenkvanD24 feb. 2011 - 13:45

Wat een pathetisch gedoe om een slechte cartoon!

2 Reacties
mees.
mees.24 feb. 2011 - 13:45

Een hele goede cartoon zul je bedoelen

rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 13:45

Henk, het gaat niet om de inhoud van de cartoon. het draait om 1) het beleid dat de PVV voorstelt 2) het feit dat bedreigingen dusdanig serieus zijn, dat aangifte nodig is en de cartoon off-line gehaald is. Overigens hij is hier te bekijken: http://blogger.xs4all.nl/groei/archive/2011/02/24/644308.aspx

Klaas3
Klaas324 feb. 2011 - 13:45

Zeg het met bloemen: Francisco van Jole biedt excuses aan! http://www.gregoriusnekschot.nl/blog/index.php/2011/02/23/jolijt

1 Reactie
mees.
mees.24 feb. 2011 - 13:45

De digitale knokploegen uit de PVV gelederen zijn weer aktief geweest

pipio
pipio24 feb. 2011 - 13:45

Iemand als een nazie vergelijken vindt ik niet kunnen. Ben blij dat die achterlijke cartoon weg is gehaalt. En zij die vinden dat die cartoon wel kan vraag ik waarom maakte jullie je zo druk om de cartoons van Ahmed Salman Rushdie ???? Hoe zouden zij een cartoon vinden van Beatrix in een hoere bar , of Cohen met een hitlersnor?

2 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink24 feb. 2011 - 13:45

Tjongen jonge, wat een geleuter om niets. Dat de bedreigers uit de rechter hoek komen is evident, maar dat jan en allemaal erbij worden betrokken gaat mij eveneens te ver. Laat de politie dit maar eens haarfijn uitzoeken en stemmen wij onderwijl gewoon op een persoon die niet door zijn eigen onverdraagzaamheid extra bescherming krijgt. Even heel praktisch: wanneer krijgt Geert de rekening voor de kosten van deze reeds jaren durende bescherming of moeten wij, de burgers van Nederland daar allemaal voor blijven opdraaien?

rgrooten2
rgrooten224 feb. 2011 - 13:45

Waarom mag je een persoon en/of organisatie niet vergelijken met de Nazi's of N.S.B. ? Normaliter zal bijna iedereen een vergelijk goed doorstaan. Maar of dit ook het geval is met dhr. Wilders, c.q. de P.V.V. valt steeds meer te betwijfelen. Trouwens het vak geschiedenis wordt gedoceerd om er iets van te leren. Blijkbaar lukt dit niet bij iedereen.

Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

PowNed zegt dat Cohen en de VARA oproept om Geert Wilders te vermoorden. =================================== http://www.youtube.com/watch?v=rvXSegzkHIs Opvallend is dat de Powned-interviewer Cohen niet aan het woord laat, maar aan een stuk doorgaat met smerige beschuldigingen. Een stukje verder verlegt hij de beschuldiging naadloos naar Cohen, en zegt letterlijk dat Cohen oproept om Geert Wilders te vermoorden. Kijk naar 1 minuut 45 seconden. =================================== Na deze beschuldiging, die ronduit schofferend is wordt de interviewer van PowNed door de beveiliging aan de kant geduwd. Is dat de manier waarop linkse politici moet worden uitgeschakeld. Exact dezelfde manier waarop het ook met Melkert ging, hij werd ook beschuldigd van oproepen tot moord. Dit soort zaken inspireert mensen tot het schrijven van bedreigingen. Dat blijkt vandaag.

4 Reacties
jdw7398
jdw739824 feb. 2011 - 13:45

beter opletten voor je iemand beschuldigt, dis wa iemand van popned en niet powned, kijk zo komen de verhaaltjes van links in de wereld.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 feb. 2011 - 13:45

Blijkbaar *wil* PowNed graag dat Wilders wordt vermoord. Ik heb een enorme hekel aan dit soort pogingen om vuurtjes aan te wakkeren bij labiele mensen.

BillDuin
BillDuin24 feb. 2011 - 13:45

PoPned is wat anders dan Pownews in mijn beleving.

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt24 feb. 2011 - 13:45

[Dit soort zaken inspireert mensen tot het schrijven van bedreigingen. Dat blijkt vandaag.] Dat blijkt vandaag? Dat is een snelle conclusie. Volgens mij weten we niet heel goed welke bedreigingen er zijn geuit, laat staat dat we weten waar ze op geinspireerd zijn. Daarnaast kunnen mensen zich door van alle laten inspireren om tot slecht gedrag te komen. Zou je je ook kunnen voorstellen dat mensen zich laten inspireren om over te gaan op bedreiding of erger van Wilders door mensen die hem afschilderen als een nazi?

Ginerted
Ginerted24 feb. 2011 - 13:45

Ook al vind ik het een waardeloze cartoon, gewoon herplaatsen Joop! De Vara claimt de verwijdering vanwege bedreigingen maar heeft ooit ook gewoon de ZEMBLA-aflevering "De macht van de Hells Angels" uitgezonden. Alsof men toen overwoog hier van af te zien vanwege bedreigingen. Juist Wilders-aanhangers zullen dit recht, gelijk hun grote leider verdedigen. Dus in eigen kring zullen dreigers ook repliek krijgen. Bovendien zijn er zo veel extreem-linkse dreigers die geen enkele rechtse krant of ander medium de mond weten te snoeren. Sta pal, jullie hebben meer medestanders dan jullie denken.

1 Reactie
Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

---[Ook al vind ik het een waardeloze cartoon, gewoon herplaatsen Joop! ]--- Je vindt dat de VARA over het welzijn van haar medewerkers mag beslissen door de bedreigingen aan hun adres aan de kant te schuiven?

Echo10
Echo1024 feb. 2011 - 13:45

De vuurtje was net wat uitgebrand tot de Vara hem, vlak voor de verkiezingen, weer aanwakkerde. Toevallig? De bedreigingen zijn blijkbaar niet zo erg dat de Vara Joop toestaat om reageerders de Avatar te laten veranderen in de cartoon. Daarmee staat de cartoon in veelvoud weer op de site. Of telt dat niet als publicatie? Dit is toch geen verkiezingsstunt van de Vara? Hoop het niet. Dat zou toch wel heel erg zijn. Nee, nu ben ik te cynisch. Vind de cartoon overigens weerzingwekkend, maar gelukkig staat het de cartoonist vrij dit te tekenen en te publiceren. Jammer, dat de Vara deze vrijheid niet met hand en tand beschermd.

1 Reactie
Naamhiero
Naamhiero24 feb. 2011 - 13:45

---tot de Vara hem, vlak voor de verkiezingen, weer aanwakkerde. Toevallig?--- Alu-hoedje nodig? Folie schijnt bij de Appie in de aanbieding te zijn. Het valt mij wel op, ook na GS eens bekeken te hebben, dat er nogal wat mensen in de reactiepanelen zitten, die nogal van de complot theorie zijn. Jammer.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Die cartoon mag nu uiteraard wel in de vrijdenkersruimte van de VVD. Zo niet dan noemen we die ruimte voortaan de engdenkersruimte. Waarom de VARA zich laat intimideren door tuig, dat begrijp ik niet.

2 Reacties
BillDuin
BillDuin24 feb. 2011 - 13:45

Die cartoon mag nu uiteraard wel in de vrijdenkersruimte van de VVD. ========================== Waarom dan wel, hij is toch niet verboden de VARA haalt hem volkomen vrijwillig weg.

Danielheart30
Danielheart3024 feb. 2011 - 13:45

Dat is idd een groot probleem. Zelf censuur van media en opinie makers omdat ze bedreigd worden.Het is een uitermate ernstig verschijnsel.En dit zegt ook tegen iedereen die iets tegen een VARA programma heeft of het ergens niet mee eens is dat bedreigen bij de VARA werkt. Het is net als met terroristen geef je toe dan nodig je meer terrorisme uit omdat het werkt.

strikeagain
strikeagain24 feb. 2011 - 13:45

Rechtsboven staat vara, dus de vara heeft in ieder geval iets van doen met deze site

1 Reactie
strikeagain
strikeagain24 feb. 2011 - 13:45

dus haal dat onafhankelijk maar weg

jdw7398
jdw739824 feb. 2011 - 13:45

Ja Joop dan voel je eens wat Wilders al jaren voelt, niet prettig voor Joop maar hij had dan ook even moeten nadenken voordat hij mee ging doen met het demoniseren van de andere politiek, je zou zeggen dat Joop van Fortuyn zou hebben geleerd ? Het is wel triest dat dit gebeurt in Nederland maar de tekening heeft mij als Jood zeer gekrenkt niet als Wilders stemmer, Dus Joop kop op en denk voor je doet en aldoende denk dan nog !

3 Reacties
Naamhiero
Naamhiero24 feb. 2011 - 13:45

Joop (punt nl) is de naam van deze site, niet de naam van een persoon.

Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

---[Ja Joop dan voel je eens wat Wilders al jaren voelt, niet prettig voor Joop maar hij had dan ook even moeten nadenken voordat hij mee ging doen met het demoniseren van de andere politiek]--- Bedoel je dat de PVV aanhang een goed excuus heeft om mensen te bedreigen?

ErnsTT2
ErnsTT224 feb. 2011 - 13:45

Volgens WIlders *moesten* dit soort cartoons juist geplaatst worden, hoe *kwetsend* ze ook waren, hij heeft nota bene *zelf* nog cartoons van Nekschot op zijn eigen site staan, die zelfs ed Telegrof weigerde om te plaatsen. EN nou doet ie huillie huilie omdat ie nota bane met een badmeester vergeleken word, hoe kinderachtig kun je zijn? Moet zo'n slapjanus die niet eens tegene en grapje kan ons land besturen? Straks tekent iemand hem met een plaksnorretje, wat dan ???

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

De prijs van criminaliseren en demoniseren? Sommige figuren denken dat daardoor alles maar kan!

1 Reactie
Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

---[Sommige figuren denken dat daardoor alles maar kan! ]--- Wat vind je van wat Powned doet: Op de tv tegen Cohen zeggen dat hij en de VARA oproepen om Wilders te vermoorden, en dan door hem heen praten zodat hij het niet kan weerleggen. Enkele dagen later worden VARA-medewerkers bedreigd. Zie je het verband? Ik wel.

Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:45

Als deze affaire ook maar iets aantoont is het wel dat het proces tegen Wilders vanwege haat zaaien volledig terecht is. De bedreigingen aan het adres van de VARA-medewerkers zijn de uitkomst van de haat zaai praktijken van Wilders en zijn xenofobe beweging.

2 Reacties
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt24 feb. 2011 - 13:45

Dat is net zo onzinnig als zeggen dat bedreigingen aan het adres van islamcritici het gelijk van Wilders bewijzen.

strikeagain
strikeagain24 feb. 2011 - 13:45

dus wilders spoort die bedreigers aan om Joop/vara te bedreigen? bewijs graag, of anders: insinueer niet zomaar iets. tot nu toe is het totaal ongefundeerd wat je zegt

Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:45

Ik geef toe dat ik in een impulsieve reactie mijn avatar ook gewijzigd had door de gewraakte cartoon als eigen avatar aan te nemen maar na extra overwegingen heb ik toch maar weer besloten om mijn eigen boom weer terug te nemen. Want als de cartoon een reden is om VARA-medewerkers te bedreigen dan is het massaal deze cartoon als avatar opnemen ook een bedreiging.

2 Reacties
Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

Daarbij, als foute mensen de cartoon gaan gebruiken als Avatar, dan laat ik het zitten, maar nu ik erover nadenk, was dat mogelijk juist de bedoeling? Ach, ik vind mijn vogeltje leuk.

MacRebennack
MacRebennack24 feb. 2011 - 13:45

Je laat je toch bedreigen door een paar van de non-valeurs van de PVV?? Tijdens de demonstratie aan de Parnassusweg konden we toch zien wat voor soort zich bij de PVV thuis voelt, deze bedreigingen doen mij de AFA beter begrijpen..

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

"...Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting..." Lees ik dat goed?

1 Reactie
JoWe62
JoWe6224 feb. 2011 - 13:45

Ja je leest het goed. Niet te geloven toch:)

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Ook vrijheid is begrensd. Los van smaak, het is een foute cartoon, die demoniseert en oproept tot geweld. Terecht verwijderd. Zelfs Job CDohen met gezicht van mede-socialist Gadaffie zou niet worden gepikt.

3 Reacties
Bobby Byrd
Bobby Byrd24 feb. 2011 - 13:45

Onzin: de cartoon is verwijderd vanwege de bedreigingen, vanwege de angsterreur. Niet vanwege de inhoud van de cartoon. Daar is namelijk niets mis mee. Ik vind Wilders op zijn minst flirten met een aantal zeer, zeer kromme ideeen. Dat hij er dan erg schrikt als dat een keer wordt uitgebeeld in een cartoon heeft hij aan zijn eigen bange aard te danken.

Harmen2
Harmen224 feb. 2011 - 13:45

Beste Wim, Misschien moet je nog een keer nadenken voordat je wat roept?

MacRebennack
MacRebennack24 feb. 2011 - 13:45

'Ook vrijheid is begrensd.' inderdaad, maar dan wel door de wet en niet door PVV tuig.. Ik denk dat Adriaan zich graag voor de rechter had verantwoord en met veel meer klasse dan Wilders.. Hoe was het ook al weer, iedereen is gelijk voor de wet, laat me niet lachen..

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 feb. 2011 - 13:45

De "bedreigingen" van Wilders: Een rapport uit 2009 over bedreigingen aan het adres van politici gedurende 3 jaar: "In de onderzoeksperiode hebben in totaal 106 politici aangifte van in totaal 847 bedreigingen gedaan." "Er zijn in de geanalyseerde dossiers 26 bedreigingen geuit door het type verward-gefrustreerde bedreiger, afkomstig van 16 bedreigers. Drie personen uiten meer dan een bedreiging. Alle bedreigers bevinden zich tenminste op de eerste trede van het escalatiespectrum. Drie bedreigers begeeft zich op de tweede trede van ideevorming. Zijn zien geweld als enige oplossing voor hun probleem (vaak is frustratie een belangrijk motief). " "Van daadwerkelijke planning is, één uitzondering daargelaten, geen sprake." Eén keer in drie jaar is er een dader geweest die daadwerkelijk iets gepland heeft. En dan is het nog maar de vraag of het, van die 106 politici, om Wilders gaat. http://www.nctb.nl/Images/Rapport%20Individuele%20Bedreigers_tcm91-288099.pdf?cp=91&cs=25496

1 Reactie
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt24 feb. 2011 - 13:45

[De "bedreigingen" van Wilders] Had Joop het woord bedreigingen ook tussen haakjes moeten zetten om aan te geven dat we de "bedreigingen" aan het adres van Vara-medewerkers niet al te serieus moeten nemen?

DikBrix
DikBrix24 feb. 2011 - 13:45

Wilders heeft duidelijk gezegd dat hij zogenaamde ‘aanhangers’ van hem die dergelijke bedreigingen uiten niet wil en niet als aanhang beschouwt. Hij wil met zulke figuren niets te maken hebben. Dat is duidelijke taal. Probleem is natuurlijk dat dan de vraag rijst waarom de gemiddelde stellingen van GW dit soort aanhang aantrekt. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de taal van Emile Roemer dit soort aanhangers zou aantrekken. Of cartoons zoals de onderhavige zou uitlokken. Maar is hier niet de issue. Zoals velen hier hebben gezegd zou het ook volgens mij beter zijn geweest als de VARA/Joop die bedreigingen had vermeld. Misschien is dat niet gebeurd omdat die te herleiden zouden zijn naar medewerkers van de VARA en dus meer van dit soort reacties zouden kunnen uitlokken. Maar daar zegt de VARA/ Joopredactie niets over. De reactie van Mic New hieronder over de persoonlijke dreiging die medewerkers hierdoor kunnen voelen is een mooie omschrijving om te voorkomen dat er ‘stoere taal’ wordt gebruikt door VARA, met risico van de medewerkers die worden bedreigt. Het probleem is echter alweer dat ook hierover niets wordt gezegd. Juist die vaagheid creëert de discussie. En daardoor ook mijn gedachte dat ergens deze actie van de VARA zo vlak voor de PS-verkiezingen politieke consequenties heeft, door de PVV op deze manier negatief in het licht te stellen. VARA/Joopredactie is geen politieke partij, maar hebben weldegelijk een politieke richting. Ik neem niet aan dat de vaagheid over het besluit om de cartoon te verwijderen een bewuste politieke zet was. Echter: die vaagheid werkt wel in die richting. Ik denk dus dat VARA/Joopredactie veel meer duidelijkheid behoort te geven over de beslissing de cartoon te verwijderen.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ224 feb. 2011 - 13:45

[Probleem is natuurlijk dat dan de vraag rijst waarom de gemiddelde stellingen van GW dit soort aanhang aantrekt.] Nou, eerste probleem is de vraag of dat wel zo is. [Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de taal van Emile Roemer dit soort aanhangers zou aantrekken. ] En hier dan het antwoord.

Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

Die PVV-ers, er zullen er tussen zijn die in de war raken van het verkiezingsbiljet, Wilders staat er immers niet op. En om dan je stem te geven aan een vreemde? Misschien wel een spion van links.

1 Reactie
eeweew
eeweew24 feb. 2011 - 13:45

Volgens mij staat op alle verkiezingsposters van de PVV Wilders op de achtergrond, met een verschrikkelijke grijns. Om dit probleem te voorkomen.

Echo10
Echo1024 feb. 2011 - 13:45

Als de Vara besluit de cartoon van de Joop site te halen vanwege bedreigingen, waarom staan ze dan wel toe dat bezoekers de cartoon gebruiken als Avatar? Dat is toch ook tonen van de cartoon? Zelfs in veelvoud. Of heeft de Vara inmiddels haar communicatie doel bereikt met haar actie zo vlak voor de verkiezingen? Iemand een idee?

1 Reactie
strikeagain
strikeagain24 feb. 2011 - 13:45

das een goede vraag. ik ben benieuwd naar het antwoord

ThijsDus
ThijsDus24 feb. 2011 - 13:45

Gezien alle ophef en de opmerkelijke claim dat er sprake zou zijn van ernstige bedreigingen en wel door PVV aanhangers, resteert er slechts één mogelijkheid voor pvda/vara/joop om iets in de zin van geloofwaardigheid te redden en dat is gewoon die uitingen van ernstige bedreiging te laten zien. Dat kan zeer eenvoudig en zonder anonimiteit op te geven. Maar zelfs deze mogelijkheid laat men liggen. Dat geeft te denken.

2 Reacties
JorisJochemsen
JorisJochemsen24 feb. 2011 - 13:45

Ik heb ook nooit begrepen waarom Wilders dat niet doet; ook hem resteert slechts één mogelijkheid om iets van zijn geloofwaardigheid te redden en dat is gewoon die uitingen van ernstige bedreigingen laat zien.

Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:45

gewoon die uitingen van ernstige bedreiging te laten zien ============== Ja ik wil die bedreigingen aan het adres van Wilders ook wel eens zien, aangezien wij als belastingbetalers toch een behoorlijke som geld op moeten hoesten om Wilders te beveiligen wil ik eindelijk wel eens een bewijs zien van die bedreigingen.

Latok
Latok24 feb. 2011 - 13:45

Er is 1 ding dat men gemakshalve vergeet omwille van de discussie. Individuen die daadwerkelijk iets kwaads in de zin hebben tegen een ander individu, om wat voor reden dan ook, en daarnaar plannen, uiten geen "bedreigingen" vooraf via welk kanaal dan ook, maar .... nou ja u begrijpt het wel hoop ik. Volkert Vandernogwat heeft vast geen emails naar Pim F. te R. gestuurd met de mededeling dattie hem in de nabije toekomst overhoop zou schieten, "met de groeten van de Nijmeegse afdeling van de BVD", toch? Al met al vindt ik dit wel spijtig voor Adriaan en wens hem sterkte, want hij is gewoon maar iemand die meestal leuke mooie tekeningen maakt, maar kennelijk wel zo goed is om ze in de publiciteit te krijgen (ik doe ook cartoons maken). Dit heeft hij niet beoogd.

1 Reactie
JorisJochemsen
JorisJochemsen24 feb. 2011 - 13:45

---------------"' Individuen die daadwerkelijk iets kwaads in de zin hebben tegen een ander individu, om wat voor reden dan ook, en daarnaar plannen, uiten geen "bedreigingen" vooraf via welk kanaal dan ook, maar .... nou ja u begrijpt het wel hoop ik." --------------- Ik begrijp het inderdaad; Wilders hoeft echt niet bang te zijn voor de event. "bedreigingen" die hij krijgt.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Ik vind de vervangende cartoon beter. Om deze heb ik wel moeten lachen

1 Reactie
Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

Er is geen vervangende cartoon

matrix2
matrix224 feb. 2011 - 13:45

Lange celstraf voor bedreiger South Park-makers Een rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar omdat hij de makers van de tekenfilmserie... http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Cultuur-Televisie/290302/Lange-celstraf-voor-bedreiger-South-Parkmakers.htm?forum=209691&showall=true#1382235 Zo doen ze dat in de VS met mensen die het vrije woord bedreigen..

1 Reactie
Naamhiero
Naamhiero24 feb. 2011 - 13:45

---Zo doen ze dat in de VS met mensen die het vrije woord bedreigen..--- Dat kun je Geert Wilders/ Martin Bosma toch niet aandoen?

Gerald2
Gerald224 feb. 2011 - 13:45

Ik vind dat Wilders primair verantwoordelijk is voor deze bedreigingen. Hij kan zijn eigen achterban niet in bedwang houden.

2 Reacties
Florian2
Florian224 feb. 2011 - 13:45

Praat toch geen onzin: hoe kan Wilders in vredesnaam verantwoordelijk zijn voor het gedrag van anderen?

hlok1
hlok124 feb. 2011 - 13:45

ik vind dat bepaalde links-radicale bewegingen primair verantwoordelijk zijn voor de bedreigingen aan het adres van wilders. zij hebben hun achterban niet in de hand.

Mario3
Mario324 feb. 2011 - 13:45

ik vond de betreffende cartoon zo voor de hand liggend, en daarnaast ook nog eens mosterd na de maaltijd - heel Nederland sprak immers al dagen over de vergelijking 'Concentratiekampen' versus 'Tuigdorpen', voor de cartoon verscheen, van mij had die cartoon dus echt niet gehoeven. Vanwege bedenkelijke kwaliteit, soit... Echter, nu wordt de waarheid wel erg veel geweld aan gedaan, het is niet de cartoon die de vergelijking opriep, die was er dus al in de maatschappij. En daarvoor is niet deze matige cartoon verantwoordelijk maar 'de Heer PVV/Wilders zelf. Hij weet precies hoe hij de aandacht moet trekken, hij schreeuwt gewoon even: Kopvoddentax of Haatbaard of Tuigdorp, en succes verzekerd. Nu zou ik er verder niks over gezegd hebben ware het niet dat ik toevallig een laatste flardje van de heer de Leeuw opving waarin een fijn staaltje vuile matennaaierei: Francisco van Jole wordt even in niet mis te verstane bewoordingen door meneer de Leeuw bedankt voor het plaatsen van de cartoon, en dat de heer de Leeuw hier zelf zo de klos van is - van Jole moest maar toegeven aan censuur dus. Dat vind ik misselijkmakend, zeker door deze kijkcijferkanon waardoor ik de aan/uit/zap knop van mijn tv zo buitengewoon ben gaan waarderen, omdat ik, ooit grote fan, inmiddels zijn innercrowd vriendenkring, welke hij je telkens door de strot wens te douwen in zijn programma's, nu wel meer dan afdoende ken. Aldus, Joop en vooral Francisco, hou je poot stijf, je hebt volkomen gelijk. Mario... blijft de Vara wel de omroep van het vrije woord?

1 Reactie
FransHoutman
FransHoutman24 feb. 2011 - 13:45

Echter, nu wordt de waarheid wel erg veel geweld aan gedaan, het is niet de cartoon die de vergelijking opriep, Nu doet u de waarheid geweld aan. Het was namelijk een cartoon met de bedoeling deze vergelijking op te roepen. Dus kan de rest van uw goedpraat verhaal de versnipperaar in.

Scepticus2
Scepticus224 feb. 2011 - 13:45

heerlijk die verkiezingstijd... 'ernstige bedreigingen' -Wij plaats cartoon -Wilders knokt terug -wij roepen ernstige bedreigingen en verdienen wat extra empathie...

1 Reactie
nobbiomatic
nobbiomatic24 feb. 2011 - 13:45

aart heeft gelijk. eerst roepen dat je de cartoon laat staan, en dan net voor de verkiezingen een beetje stemmingmakerij plegen door de cartoon weg te halen onder het mom van "bedreigingen". als je zo redeneert dan was Wilders al een paar jaar geleden uit de politiek gestapt. slappe hap dus.

mees.
mees.24 feb. 2011 - 13:45

"De redenen van een boycot kunnen van politieke aard zijn of dienen om een vorm van wraak uit te oefenen of iemand te isoleren" Wraak uitoefenen!!!! Wilders op twitter: "Snel eraf of PVV boycot VARA" Een groot deel van zijn achterban heeft dat als een oproep gezien. Dat boycot VARA is door zijn aanhangers heel serieus genomen,hebben meteen zijn opdracht uitgevoerd.

1 Reactie
hlok1
hlok124 feb. 2011 - 13:45

een boycot is dus volgens jou hetzelfde als bedreiging. Janmaat werd destijds door de andere partijen geboycot, dus bedreigd. Beetje vreemde redenering, vind je niet.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Vorige week zag ik een filmpje met Van Jole op deze site, dat hij heldhaftig een tiesjurt aanhad met I AM RUSDIE tussen protesterende haatbaarden. Nu wordt er bezweken voor dreigementen. Ouwe Rukkers heeft op zijn espeetomatepak IK BEN ADRIAAN SOETERBROEK aangebracht. Ik vind het een matige tekenaar met slechte, nooit geestige grappen etc. etc. MAAR BEDREIGEN DOE JE NIET!!

1 Reactie
matrix2
matrix224 feb. 2011 - 13:45

Met uw nieuwe pak kunt u met een gerust hart de PVV wijken door. Zou van Jole tegenwoordig nog met z'n Im Rushdie T-shirt in één van de krachtwijken durven staan?

matthea
matthea24 feb. 2011 - 13:45

Ik ben maanden geleden van dit forum afgegaan omdat de toon en de berichten te links werden. Dat joop.nl zover af zou glijden dat het misselijk makende cartoons ging plaatsen, had ik niet bedacht. Wat ooit begon als een luchtige site met allerlei leuke discussies, is verworden tot een grimmig bloedrood forum, waar de frustraties van links Nederland elke dag met ellenlange discussies worden onderstreept. Ook de VARA zelf bewijst dat het in de war is. Als je toch een ontvoerder naar de mond praat in een programma, zoals Jeroen Pauw gisteren deed, dan moet je toch wel heel erg de weg kwijt zijn. Bah, ik ga hier gauw weer weg.

4 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:45

Bah, ik ga hier gauw weer weg. =============== Tot over een paar maand dan maar weer.

Klaas2
Klaas224 feb. 2011 - 13:45

---[Als je toch een ontvoerder naar de mond praat in een programma, zoals Jeroen Pauw gisteren deed, dan moet je toch wel heel erg de weg kwijt zijn.]---- Dat heet interview techniek, als je iemand gelijk begint aan te vallen, dan zegt hij mogelijk niet die dingen die je graag aan het publiek wilt laten horen. Ik vond het een van de betere interviews. Want Pauw kan er af en toe wat van, dat de mensen boos worden, en dan krijg je een scheldpartij. Persoonlijk vind ik dat niet interessant, geenstijl-stijl. Zal ik maar zeggen. Maar smaken verschillen. Jij hebt duidelijk een andere smaak dan ik.

fjacobse
fjacobse24 feb. 2011 - 13:45

--- Wat ooit begon als een luchtige site met allerlei leuke discussies, is verworden tot een grimmig bloedrood forum, waar de frustraties van links Nederland elke dag met ellenlange discussies worden onderstreept.--- Inderdaad.

Sjaak3
Sjaak324 feb. 2011 - 13:45

Bent u misschien bekende van IGGY "POP"

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Oliedom om die prent weg te halen . Wel begrijpelijk hoor ,maar oliedom . Waar houdt het op dan de volgende keer ,mag er dan ook niet meer over de vermeende extreem-rechtse Joodse banden en financiering geschreven worden ? Verder als Wilders een vent was dan had hij juist om die bedreigingen moeten zeggen dat de prent erop moest blijven staan omdat het nooit een bedreiging waard was . Maar nee een manachtig lachje en hop ,hij heeft zijn zin ,jullie bang en de domme sukkels die jullie bedreigt hebben krijgen hun zin . Een zwakke vertoning vind ik dit . Als je voor iets staat moet je er voor vechten als dat noodzakelijk is ,anders loopt de kudde zo over je heen jongens en meisjes . En wat is de vrijheid van mening dan waard als je nu de dictatuur van de normen en waarden krijgt ,gaat lekker zo hier ,maar ja kop op Francisco en de rest van de helden op sokken .Bob Marley zong ooit " He who fights and run away live's to fight another day " http://www.youtube.com/watch?v=MdN9iBP5i9A

1 Reactie
mees.
mees.24 feb. 2011 - 13:45

Wij weten toch helemaal niet waarom hij is weggehaald. Hoe ernstig zijn de bedreigingen?Weten we ook niet,het kan in opdracht van justtie zijn gedaan om de bedreigden te beschermen. We moeten eens niet overal een oordeel over vellen zonder het fijne ervan te weten.

Richard46
Richard4624 feb. 2011 - 13:45

Soeterbroek, de man met de tunnelvisie, is primair verantwoordelijk voor de smakeloze cartoon maar van Jole is verantwoordelijk voor de publicatie ervan en dus ook indirect verantwoordelijk voor de bedreigingen aan het adres van de Vara.

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog24 feb. 2011 - 13:45

Je bedoelt dus dat mensen er zelf indirect verantwoordelijk voor zijn wanneer anderen doldraaien vanwege hun beledigingen? Vind je dan ook dan Theo van Gogh en Pim Fortuijn er indirect verantwoordelijk voor zijn dat ze vermoord zijn?

Sjaak3
Sjaak324 feb. 2011 - 13:45

Laten we wel wezen een sociaaldemocraat die voor zijn mening uit durft te komen, en dat tegen zijn collegas zou zeggen, dan kan ik je vertellen dat hij vanaf dat moment geen prettige werkomgeving meer heeft.

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon24 feb. 2011 - 13:45

Jij snapt hem.

RoosJ
RoosJ24 feb. 2011 - 13:45

EEN VOLK DAT VOOR TIRANNEN ZWICHT, ZAL MEER DAN LIJF EN GOED VERLIEZEN... DAN DOOFT HET LICHT. (Henk van Randwijk, Gorinchem, 9 november 1909 - Purmerend, 13 mei 1966)

2 Reacties
Teunis2
Teunis224 feb. 2011 - 13:45

Amen

Gelijkhebber
Gelijkhebber24 feb. 2011 - 13:45

Was de concentratiekampgrap van Soeterbroek niet op zijn plaats dan geldt dat nu voor de tirannenzin van Van Randwijk. Bedreigingen hier, bedreigingen daar is toch echt iets anders dan de bezetting van 40-45. Tikkeltje overtrokken allemaal

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Het lijkt me duidelijk waar dat voortdurende gelazer van de laatste jaren over vrijheid van meningsuiting en bijbehorende doodsbedreigingen zijn oorsprong heeft en dat voor het eerst geïntroduceerd heeft. De dood van Fortuyn, van Gogh, de bedreiging van Wilders, Hirshi Ali, Elian, Rushdie, andere schrijvers, cartoonisten, kunstenaars, cabaretiers etc.etc.etc., zelfs de bedreiging van de VARA, álles is te herleiden tot de polariserende werking van een religie in het seculiere Westen. Dit patroon niet willen herkennen, dat kan.Je kunt je kop in het zand steken en beweren dat het slechts doorgedraaide geloofsgekkies zijn en dat het los staat van de religie, allemaal mogelijk. Maar wees dan ook consequent in die relativering als het gaat om bedreigingen aan het adres van de VARA: gestoorde gekkies, niets met de PVV en haar gedachtengoed te maken.

1 Reactie
MacRebennack
MacRebennack24 feb. 2011 - 13:45

Wat zouden die 'gestoorde gekkies' stemmen denk je??

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt24 feb. 2011 - 13:45

Nog altijd geen reactie van de Joop-redactie? Buitengewoon vreemd.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil24 feb. 2011 - 13:45

Waarom is dat vreemd. Wat kan de Joop-redactie nog aan nieuws toevoegen.?

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

VARA VERWIJDERT WILDERS CARTOON/ZWICHTEN VOOR PVV TERREUR POLITIEKE ONDERWERELD WORDT BOVENWERELD Geachte Redactie en lezers, Het Vara besluit tot verwijdering van de Wilders-cartoon is niet alleen een capitulatie voor de PVV terreur, bovendien wordt zo de politieke onderwereld versterkt. Erger nog: Alle aandacht gaat naar het cartoon, maar niet naar de OORZAAK, het griezelige tuigdorpen voorstel van Wilders Zie http://www.nu.nl/politiek/2443384/wilders-wil-veelplegers-verbannen-tuigdorpen.html Zie ook http://www.ekudos.nl/artikel/289298/wilders_wil_veelplegers_in_tuigdorpenextreemrechts_toen_en_nu Let wel, ik begrijp de motieven, die tot het Vara besluit geleid hebben Wanneer medewerkers door bedreigingen hun werk niet of moeilijk kunnen doen, moeten er afwegingen gemaakt worden Maar het signaal en besluit is en blijft verkeerd, want zo wordt de wereld op zijn kop gezet Het zijn Wilders en zijn PVV, die discrimineren, stigmatiseren en haatzaaien [1] Wanneer daarop kritiek komt, wordt de boodschapper geschoffeerd en gedemoniseerd Dat geeft Wilders en consorten het signaal, dat hun brutaliteit, politieke grofheid en extreem-rechtse opvattingen verder kunnen floreren en worden diegenen, zoals Joop.nl en anderen, die nog staan voor Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, steeds verder in een hoek gedreven Dan winnen extreem-rechtse partijen als die van Wilders [2] verder terrein Dan worden meningen en opvattingen, die terecht altijd als niet geaccepteerd zijn beschouwd, verder aan terrein [3] Dat heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken, maar met het promoten van racisme en haatzaaierij. CARTOON: Persoonlijk vind ik het cartoon zeer geslaagd, omdat het laat zien, waartoe in uiterste consequentie ''tuigdorpen'' gedachtegoed kan leiden Stigmatisering, Isolatie uit de samenleving, vervolging En dan................ En wie volgt? Eerst ''veelplegers" Dan moslims En wie daarna? En waar stopt het Want laten wij gevoeligheden gevoeligheden laten en niet naief zijn Alles, dat eens in de geschiedenis heeft plaatsgehad, kan zich herhalen CARTOONREL EN TUIGDORPEN Zoals ik reeds heb gezegd, wordt de volgorde hier omgekeerd Niemand heeft het meer over het griezelige en discriminerende ''tuigdorpen'' voorstel van Wilders, maar iedereen geeft zijn/haar mening ten beste over het al dan niet wenselijke karakter van het cartoon NIET HET CARTOON MOET HEFTIGE REACTIES OPWEKKEN, MAAR DE OPVATTINGEN/VOORSTELLEN VAN DE PVV! Want daarnaar verwijst het cartoon immers EPILOOG: Ik hen er waardering voor, dat Joop.nl de moed heeft opgebracht, in deze steeds populistischer wordende tijden, een dergelijk cartoon te plaatsen Ook bewondering voor het feit, dat zij het in eerste instantie toch liet staan, ondanks het warm en koud geblaas van de PVV leider En daarom had zij NIET moeten zwichten voor de terreur van bedreigingen en druk, want zo wint de politieke onderwereld van racisme, grofheid en bedreigingen Nederland heeft juist in deze tijd, nu extreem-rechts al regeringsgedoogpartij is, moedig en principieel verzet nodig, dat voor geen verkiezingsuitslag in het voordeel van de PVV, bedreiging of stemmingmakerij zwicht De strijd tegen het racisme vergt bereidheid, offers te brengen in politieke en persoonlijke zin Zonder die bereidheid zullen populisme en racisme winnen Hiervan zal uiteindelijk iedere burger de dupe worden Allochtoon en autochtoon Want de fundamenten van de democratische rechtsstaat zullen dan niet meer bestaan Vriendelijke groeten Astrid Essed [1] EKUDOS MINDERHEIDSCOALITIE CDA/VVD MET GEDOOGSTEUN PVV/EINDE NEDERLANDSE RECHTSSTAAT http://www.ekudos.nl/artikel/263239/minderheidscoalitie_cdavvd_met_gedoogsteun_pvveinde_nederlandse_rechtsstaat [2] NOS ANNE FRANK STICHTING 10 DECEMBER 2008 WILDERS EXTREEM-RECHTS http://nos.nl/artikel/81111-anne-frank-stichting-wilders-extreemrechts.html [3] TROUW ROEL KUIPER MAAK PVV NIET ALLEDAAGS 28 AUGUSTUS 2010 http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1120310/2010/08/28/Maak-PVV-niet-alledaags.dhtm

1 Reactie
33rinusdewilde
33rinusdewilde24 feb. 2011 - 13:45

Ja hoor, je kunt rustig iemand beschuldigen dat hij mensen wil vergassen, dat is heel normaal. Je geest moet toch aardig verwrongen zijn om zo'n weerzinwekkende cartoon, normaal te vinden. Ik vind zo'n opvatting ....heel eng, bedenkelijk eng!

ErnsTT2
ErnsTT224 feb. 2011 - 13:45

@ Ginger Ted: Maar: Ook eens kijken of de vele Jopers die Wilders bedreigingen smalend afdeden als onzin of bagatelliseerden nu ook zo reageren. Daar ergerde ik mij steeds geweldig aan.] Ik heb meermaals om *bewijzen* gevraagd van die vermeende bedreigingen van WIlders. Ik wacht nog steeds op de feitelijke onderbouwing, zoals ik ook toen al zei, is de methode een beproefd middel in de rechts readicale kringen, zo pretendeerde Duitsland zelfs *aangevallen* te zijn door Polen... Eenieder weet inmiddels wat er werkelijk gebeurt was. Die hele discussie hebben we alreeds afgehandeld, ook toen werd ik op mijn vraag naar Feiten, verrast door een *oorverdovende* STILTE... Maar u mag me alsnog, al is het dan wat laat, verrassen met de werkelijke feiten rond de miljoenen kostende beveiliging van Wilders. Zoals u zelf zegt "Boter bij de Vis" EN dus niet van horen zeggen, maar gewoon de officiële documenten met betrekking tot daadwerkelijke dreigementen, want adt gezever over vermoedens enz. enz. daar geloof ik sinds hij zijn eigen mensen nota bene door de NCTB laat screenen of ze wel malafide genoeg zijn om te kunnen chanteren niet zoveel meer van. Verder vind ik dat u niet zo moet huilen over censuur, want uw berichtjes zoals ik die hier te lezen krijg kunnen de toets der kritiek al niet doorstaan, dus wat u eerder schreef was kennelijk nog verder over de schreef :-) Vooral ook omdat u hier zelf een ernstige vorm van Censuur, namelijk door een Parlements lid, die tevens officieus onderdeel van het Kabinet vormt goed praat. U praat dus Staatscensuur *goed* terwijl de grondwet dat ten strengste verbied, u vind het dus wel erg dat uw eigen berichten gekuisd moeten worden, maar stemt in met ongrondwettelijke staatscensuur? Dat vind ik op zijn minst enigszind hypocriet, hoe denkt u daar eigenlijk zelf over, of is ethiek te ver van uw bed?

1 Reactie
kepos
kepos24 feb. 2011 - 13:45

[Ik heb meermaals om *bewijzen* gevraagd van die vermeende bedreigingen van WIlders.] Sommige reageerders hebben meermaals om *bewijzen* gevraagd van die vermeende bedreigingen van Joop.nl. Typisch weer dat u daar niet een van bent.

ErnsTT2
ErnsTT224 feb. 2011 - 13:45

@ Ginger Ted Nog even de huisregels die van toepassing zijn: [quote] -op de man spelen in plaats van op de argumenten ingaan, zie ‘Argumentum ad hominem’ -beschuldigingen bevatten zonder bewijzen -auteursrechten schenden of anderszins in strijd zijn met de wet [/quote] U kunt het maar niet laten mijn naam te pas en te onpas te noemen, terwijl u zelf niet eens de moed heeft onder persoonlijke titel te posten. U beschuldigt mij van het ridiculiseren van WIlders, terwijl hij dat *zelf* juist doet, dat is dus een ongefunderde verdachtmaking uwerzijds. U breekt een lans voor de Censuur die Wilders et all uitoefenen op het publieke bestel, dat is ongrondwettelijk !

1 Reactie
kepos
kepos24 feb. 2011 - 13:45

[U beschuldigt mij van het ridiculiseren van WIlders, terwijl hij dat *zelf* juist doet, dat is dus een ongefunderde verdachtmaking uwerzijds.] Uitspraken als "de Onderbuikspreekpop van Rutte" en "Ze hebben nu alleen met wilders een Gigafoon gevonden (ook wel reuze roeptoeter)" zijn wel degelijk ridiculiseren. Citaten uit je 'bloemlezingen' op Joop zijn er wat dat betreft heel veel te vinden. Dus geen ongefundeerde verdachtmakingen. Verder kun je best vinden dat Wilders onzin uitkraamt en kun je het niet met hem eens zijn en dat 'ridicuul' vinden - maar in de strikte zin van het woord ridiculiseert hij zichzelf niet nee. Ik heb Wilders nog maar op weinig humor en zelfspot kunnen betrappen. [U breekt een lans voor de Censuur die Wilders et all uitoefenen op het publieke bestel, dat is ongrondwettelijk !] Wilders oefent geen censuur uit, maar geeft alleen aan dat hij niet gezellig komt babbelen met een club die heb wegzet als kampbeul. Dat is zijn goed recht - er staat nergens in de grondwet dat politici verplicht zijn om te babbelen op TV met mensen die ze net tot op het bot hebben beledigd. Verder heeft hij gezegd dat de tekening en tekenaar wat hem betreft prima zijn en ook gezegd dat die Cartoon verder rustig mag worden afgedrukt. Hij heeft alleen geen zin om vriendjes te worden met dat soort figuren. Hier nog eens een link naar een video waar Wilders dat zegt - is al vaker gepost maar misschien dat je 'm toch eens moet kijken: http://www.telegraaf.nl/binnenland/9094589/__Witteman__cartoon_stompzinnig__.html Ik ben ook geen fan van Wilders. Maar je kunt daar prima genuanceerd over praten en niet zo allergisch en hysterisch .. en onfeitelijk .. zoals hier op Joop.nl zoveel gebeurt.

dufrank
dufrank24 feb. 2011 - 13:45

http://www.ad.nl/ad/nl/1022/Celebs/article/detail/570449/2011/02/26/Paul-de-Leeuw-heeft-spijt.dhtml Die hele heisa om een cartoon en de bedreigingen, is hetzelfde als de bedreigingen aan het adres van de deense cartoonist, die ook een paar jaar terug de cartoon maakte over de moslim terroristen. Alleen gaat het nu om aanhangers van Wilders. Ik vind dat de cartoon over Wilders hard is, maar wel heel treffend. Toen ik Wilders hoorde over zijn idee van 'tuigdorpen', moest ik ook aan concentratiekampen denken. Hoe dom is Wilders om te denken, dat zijn ideeën niet zulke reactie's bij mensen geven? Toen Peter van Straaten met zijn prijswinnende cartoon kwam ( http://www.petervanstraaten.nl/Peter_van_Straaten_Inktspotprijs.html ), heb ik niets over bedreigingen gehoord of walging, alhoewel ik die nog harder vond....en steengoed. De cartoons hebben toch de functie om mensen aan het denken te zetten? Als Wilders (net als Fortuyn overigens) niet tegen de kritiek kan op zijn opruiende meningen (net als Fortuyn dus), kan hij misschien beter een andere baan zoeken.

1 Reactie
FransHoutman
FransHoutman24 feb. 2011 - 13:45

Toen ik Wilders hoorde over zijn idee van 'tuigdorpen', moest ik ook aan concentratiekampen denken. Had u dat een paar jaar terug ook toen de PVDA dit voorstelde? De PVDA heeft deze dorpen zelfs al in gebruik gesteld? Raar dat men dat niet weet. Of zit men in de ontkenningsfase.

shoarmabakker
shoarmabakker24 feb. 2011 - 13:45

Het is veelzeggend dat mijn eerdere reactie niet door de moderatie kwam. Ik vind het een zwaktebod dat Van Jole heeft aangeboden de cartoon te verwijderen om Wilders naar P&W te krijgen. Ik vind dat het verloochenen van je principes uit puur opportunisme, hoe zwak het argument van WIlders ook is. Als je zo'n grote mond het over het vrijelijk faciliteren opiniemakers dan mag dat nooit een onderhandelingsmiddel zijn. Daarnaast, de roep van Wilders om de cartoon te verwijderen is een zwaktebod, maar dat als de oorzaak te zien van deze bedreiging is een drogreden. Expliciet de schuld bij Wilders leggen zoals ik Van Jole heb horen uitspreken gisteravond is schandalig. Volgens diezelfde logica zou Wilders namelijk volstrekt gelijk hebben en alle moslims verantwoordelijk te houden voor de dreiging waarmee hij, of bijvoorbeeld de Deense cartoonist, of een aantal andere islam-criticasters al jaren leeft. Deze hele affaire kent alleen maar verliezers.

1 Reactie
Harmen2
Harmen224 feb. 2011 - 13:45

Geleuter, Van Jole heeft zijn collega's niet dwars willen zitten, het weigeren van Wilders om naar het debat te komen terwijl de cartoon van de site zou zijn gehaald, toont aan hoe Wilders maximaal profiteert van het publiciteitseffect en voor de zoveelste keer het debat uit de weg gaat. Het gaat helemaal niet om principes, het gaat, en heeft Van Jole ook aangegeven, om wat is effectief? De bedreigingen komen volgens Van Jole bij de achterban van Wilders vandaan, of dat waar is weet ik niet, maar logisch lijkt mij dat wel. Wilders kan zich tolerant voordoen, maar zijn achterban is dat zeker niet en anders wel heel veel minder.

heggenland
heggenland24 feb. 2011 - 13:45

Paul de Leeuw heeft voor mij nu totaal afgedaan, Jeroen Pauw heeft voor mij nooit gedaan, hij is natuurlijk erg rancuneus dat hij Wilders niet aan zijn tafel krijgt door die spotprent. Wanneer de prent er toe leidt dat Pauw bij dat VARA-programma verdwijnt dan heeft die prent tenminste nog iets positiefs opgeleverd.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT224 feb. 2011 - 13:45

Hoe kun je zoiets uit je toetsenbord krijgen, heb je dan echt geen enkel besef van morele waarden? Ik heb ook fikse kritiek op het Rechtse polpulisme van Pauw, echter is dat toch geen reden om zo iemand weg te wensen? Denk toch eens na voor je iets typt, wees blij dat er mensen zijn waar je het niet mee eens bent, zou je werkelijk in een wereld willen leven waar iedereen Wilders naar de mond praat ???

ChristopherSebastian
ChristopherSebastian24 feb. 2011 - 13:45

Onze landskampioen van de vrijheid van meningsuiting doet zelf mee aan censuur. Is dit het begin van het einde van de populairiteit van de (wat mij betreft) valse PVV? Ik hoop van wel.

1 Reactie
33rinusdewilde
33rinusdewilde24 feb. 2011 - 13:45

Hoezo, wanneer heeft Wilders dan gezegd dat die cartoon niet mag? Volgens mij heeft hij alleen zijn walging erover uitgesproken en er direct bijgezegd, dat het onder de vrijheid van meningsuiting valt. Zoek het woordje censuur maar eens op in de van Dale, en kom erachter dat dat hier niet aan de orde is.

33rinusdewilde
33rinusdewilde24 feb. 2011 - 13:45

Als ik zo het merendeel van de commentaren lees, dan kom ik maar tot een conclusie: Jullie hebben Wilders niet zijn afschuw horen verklaren over de bedreigingen door idioten gericht aan VARA-personeel. Dus bij deze: Wilders heeft dat overduidelijk gedaan, hij weet namelijk wat het betekent om bedreigd en gedemoniseerd te worden. Dan kan vanaf nu het commentaar misschien iets genuanceerder worden of zijn jullie allemaal, bijna allemaal, doof en blind en dermate overtuigd, dat je wat niet in je kraam te pas komt wegredeneert, uit je systeem verwijdert?

1 Reactie
hlok1
hlok124 feb. 2011 - 13:45

juist

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 13:45

Ik wil die cartoon terug!

2 Reacties
FransHoutman
FransHoutman24 feb. 2011 - 13:45

Vrij meningsuiting kan ook worden uitgesproken met beschaafde taal. Zonder kwetsend te zijn. Tja als de waarheid kwetsend is dan hang je de boodschapper op.

Sjaak3
Sjaak324 feb. 2011 - 13:45

Henk Daalders"Ik wil die cartoon terug" Ik ook maar dan moet Geertje wel brildragend zijn dan komt er nl alleen maar kritiek over het brilletje. Van de pvv muggenzifters.

strikeagain
strikeagain24 feb. 2011 - 13:45

vraagje: je mag de Islam toch niet verantwoordelijk houden voor de misdaden van haar aanhang? waarom houden jullie Wilders dan wel verantwoordelijk voor de bedreigingen die zijn aanhang deden aan de medewerkers van de vara?

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 feb. 2011 - 13:45

[vraagje: je mag de Islam toch niet verantwoordelijk houden voor de misdaden van haar aanhang? waarom houden jullie Wilders dan wel verantwoordelijk voor de bedreigingen die zijn aanhang deden aan de medewerkers van de vara?] "De Islam" is een abstract begrip. Wil jij hiermee zeggen dat Wilders volgens jou een abstract begrip is? Zonder een mond om iets mee te zeggen, of vingers om iets mee te twitteren?