Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VARA verwijdert cartoon na ernstige bedreigingen

  •  
24-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
605 keer bekeken
  •  
cartoon_300.jpg
Omroep doet aangifte bij politie
PERSBERICHT VARA
De veelbesproken cartoon naar aanleiding van het plan van de PVV om ‘tuigdorpen’ in het leven te roepen, staat vanaf vandaag niet meer op de opinie- en debatsite Joop.nl van de VARA. De cartoon, gemaakt door cartoonist Adriaan Soeterbroek, is daar sinds vrijdag 11 februari te zien geweest. Er is in de tussentijd veel over gezegd en geschreven: de cartoon heeft veel en soms ook heel heftige reacties losgemaakt. De directe aanleiding voor de VARA om de cartoon nu weg te halen, zijn de ernstige bedreigingen die vanwege het plaatsen van de cartoon naar medewerkers van de VARA toe zijn geuit. 
‘Deze beslissing hebben we niet lichtvaardig genomen,’ aldus het VARA-bestuur. ‘Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting. Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven. De VARA heeft van de bedreigingen overigens aangifte gedaan bij de politie.’
Het plaatsen van de cartoon op Joop.nl was eerder voor de PVV aanleiding om af te zien van deelname aan het VARA-verkiezingsdebat ‘De slag om de Eerste Kamer’ op woensdag 16 februari. De VARA heeft dat betreurd: wij willen het debat – juist als organisatie die streeft naar een open discussie, met alle mogelijke, uiteenlopende standpunten – graag ook met de PVV erbij voeren. 
De afmelding van de PVV was destijds voor de VARA geen reden om de cartoon te verwijderen. De VARA stelt zich op het standpunt dat de opinie- en debatsite Joop.nl het open debat faciliteert. Joop.nl vraagt dagelijks aan diverse opinie¬makers om een mening, standpunt of betoog in te dienen, waarop online gereageerd kan worden. Daarbij zijn de meningen die in de bijdragen op Joop.nl naar voren komen niet per definitie de mening van de VARA: de VARA biedt een platform waarop gereageerd en gedebatteerd wordt. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.