Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De VARA duikt in de wereld van klimaatontkenners in de VS

  •  
10-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Er zijn miljoenen Amerikanen die geloven dat menselijk handelen niks te maken heeft met het opwarmen van de aarde, onder wie presidentskandidaat Donald Trump. De Republikeinse meerderheid in de Senaat en in het Congres is de afgelopen jaren uiterst succesvol geweest in het blokkeren van wetgeving die de uitstoot van broeikasgassen zou verminderen.
De Nederlandse journalist Gideon Levy reisde af naar de Verenigde Staten om de wereld van klimaatontkenners te onderzoeken. Hij volgde de sporen van het geld dat deze industrie draaiende houdt. Van oliebedrijven die wetenschappers betalen tot denktanks die memo’s schrijven voor de journalisten en politici. Om deze wereld te ontdekken onderging Levy een workshop ‘klimaatontkennen voor dummies’ bij de machtigste, conservatieve denktank van de Verenigde Staten. Dit is te zien in de 2Doc: Klimaatontkenners die op 10 oktober om 21.00 uur te zien is bij de VARA op NPO 2.
Levy: ‘Het is bizar om te merken dat het überhaupt nog een discussie is, de klimaatverandering. 97% van alle klimaatwetenschappers is het er volledig over eens dat de mens schuldig is aan het opwarmen van de aarde: er is snel actie nodig. Maar van alle Republikeinse presidentskandidaten geloofde er niet één in klimaatverandering.’
Levy sprak klimaatontkenners die gefinancierd worden door de fossiele brandstofindustrie. De rapporten die zij over klimaatwetenschap publiceren worden vervolgens door politici aangehaald om hun scepticisme te onderbouwen. Levy bezocht Miami Beach, waar geen dijk of duin te bekennen is. De stijgende zeespiegel vormt daar een gevaar, maar de Republikeinse gouverneur Rick Scott verbiedt zijn ambtenaren om te praten over de opwarming van de aarde of over de klimaatverandering.
De documentaire Klimaatontkenners wordt uitgezonden op de eerste dag van de NPO Groen Themaweek. Vanaf 10 oktober besteden verschillende radio- en tv-programma’s extra aandacht aan het milieu en duurzaamheid.
Klimaatontkenners is een coproductie van BlazHoffski en BNN-VARA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.