Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Vandaag kun je rustig kinderen maken

  •  
10-01-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Is de zon mogelijk verantwoordelijk voor verminderde vruchtbaarheid?
Wat een weer vandaag. Moet ik er wel uit gaan? Ik verlang naar minder regen, dat de storm verdwijnt en naar de zon. Lekker de stralen van de zon op mijn huid. Goed voor het niveau van de vitamine D in mijn lijf. Misschien een iets grotere kans op huidkanker, maar ach, dat neem ik op de koop toe.
Zonuren Gine Roll Skjærvø – ik vermeld nooit de namen van de onderzoekers, want ik zie onderzoek als een cultuur en de individuen zijn onbelangrijk, maar zo´n naam is heerlijk om te schrijven – van het Noorse instituut Wetenschap en Techniek onderzocht de kerkgegevens van 1750 tot 1900. Dat was de tijd dat nog iedereen geloofde en de kerk belangrijk was. Die had dus ook de gegevens van de samenleving. Op die manier kon ze een gehele samenleving volgen: 9000 mensen. Op welke leeftijd kregen vrouwen hun eerste kind, en op welke hun laatste, hoe verging het die kinderen weer en ook weer de kinderen van die kinderen? Omdat de onderzoekster ook toegang had tot de weerregistratie over die periode kon ze deze twee dingen met elkaar vergelijken. Zonuren (dus uren Ultraviolette stralen) en de gezondheid van de nakomelingen.
Kinderen die in jaren geboren werden dat er veel zon was, leefden 5,2 jaar korter en dat kwam vooral door sterfte in hun eerste en tweede jaar. De kinderen die niet zo jong stierven dat ze zelf geen nageslacht konden produceren kregen minder kinderen dan degenen die in jaren met weinig zon geboren werden. Dat gold ook weer voor de kinderen van hun kinderen.
Veel zon zorgt voor minder foliumzuur – je weet wel het B-vitamine dat zo belangrijk is voor zwangere vrouwen, zodat ze het allemaal moeten slikken –  en dat zou misschien een verklaring kunnen zijn. Maar verklaart dat alles? Het lijkt er ook op dat vooral de vrouwen uit de laagste sociale klassen – het ging om boeren en ze werkten dus meer op het land – met de invloed van de extra zonuren te maken kregen.
Factoren Gine Roll Skjærvø – nog één keer, hoe vaak kun je zo´n naam schrijven? – suggereert dat het om een evolutionair principe gaat om de menselijke soort te versterken: de pigmentarmen hebben minder kans te overleven. Op den duur hebben mensen dan dus allemaal een kleurtje. Ik zou wel bevestiging willen zien van dat principe. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben en in goed onderzoek moet je kijken of er geen andere factoren zijn die belangrijker zijn en de invloed van de zon overrulen. Het neem niet weg dat de onderzoekster geen zin heeft daarop te wachten en ze waarschuwt voor het gat in de ozonlaag, want dat zorgt voor meer UV-straling en ze stelt ook dat vrouwen die naar zonovergoten bestemmingen verhuizen wel uit mogen kijken.
Vandaag kun je rustig kinderen maken. Je hebt er ook alle tijd voor, want door de storm kun je beter thuisblijven.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

nikita72
nikita7210 jan. 2015 - 14:06

Noren hebben niet veel pigment, maar ik dacht dat schade door zonnestraling vaak pas jaren later optrad. Dat het effect zou hebben op zuigelingen, lijkt mij sterk. Verder zou ik in Noorwegen ook een omgekeerd effect verwachten: als in een jaar weinig zonnestraling is, meer sterfte door gebrek aan vitamine D. Of is dit in Noorwegen elke winter het geval, en wordt dit voldoende gecompenseerd in de voeding (melk, vlees en vis?)?

Rootman
Rootman10 jan. 2015 - 14:06

Zonnige zomers in Scandinavië betekent 20 uren zon/ dag. Het kan dus ook met het melatonine/ serotonine systeem te maken hebben: slechte nachtrust/ veel stress hormonen. Slaapgebrek is een killer.

123456zeven
123456zeven10 jan. 2015 - 14:06

Als dit zou kloppen dan zouden er helemaal geen blanken bestaan hebben. Het idee is immers dat blanken meer vitamine D aanmaken in de huid, waardior je gezonder bent, zodat blanker zijn een evolutionair voordeel heeft op plaatsen waar de zon minder schijnt. Het lijkt mij eerder een mechanisme waardoor je niet nog blanker wordt. Niet blank genoeg zijn bij een bepaalde zonkracht is niet optimaal, maar te blank zijn ook niet.

CharlesdeValois
CharlesdeValois10 jan. 2015 - 14:06

Dan vraag je je toch af waarom er sowieso 'pigmentarmen' bestaan als het om een evolutionair principe gaat. Scheen de zon vroeger dan niet?

CharlesdeValois
CharlesdeValois10 jan. 2015 - 14:06

En, als je op zolder je bed hebt staan lig je toch niet lekker. Vooral als je dakpannen hebt. De gierende wind maakt je onrustig ( straks waait het dak er nog af en dan liggen je daar) en dat zal wellicht doorwerken wat betreft het advies aan het eind van het stuk.