Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Van Vollenhoven kritisch over Adviespunt Klokkenluiders

  •  
01-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Klokkenluider.jpg
Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad vindt het een bezwaar dat het adviespunt zelf geen onderzoek doet
Het Adviespunt Klokkenluiders dat klokkenluiders moet beschermen is niet helemaal goed ingericht vindt oud-voorzitter van de onderzoeksraad voor veiligheid Pieter van Vollenhoven. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen uitte hij kritiek op het meldpunt dat minister Spies vandaag opent.
Het adviespunt heeft een onafhankelijk karakter en heeft een eigen voorzitter. Zodra klokkenluiders melding doen bij instituut zullen zij volgens het voorstel juridische en financiële bescherming krijgen. Zolang het onderzoek loopt, mogen klokkenluiders niet ontslagen worden en en eventueel aan ander werk worden geholpen worden. Van Vollenhoven vindt het een bezwaar dat het Adviespunt alleen doorverwijst en niet zelf onderzoekt. Voorzitter Martin van Pernis van het Adviespunt zei vanochtend ook het meldpunt nog kampt met kinderziektes. Zo is het nu nog niet mogelijk alle instanties die nu meldingen onderzoeken samen te brengen in een instantie. De Raad van State kijkt momenteel naar een voorstel uit de Kamer voor een instituut dat zelf onderzoek kan doen.   NOS: Kritiek op meldpunt klokkenluiders cc-foto: Frederik de Buck Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

wvdstraat
wvdstraat1 okt. 2012 - 9:41

Klokkenluiders zijn helemaal de bedoeling niet ! Het feit dat daar allerlei regelingen voor moeten worden gemaakt bewijst dat namelijk. Want waarom zou iemand die aantoonbare misstanden aan de kaak stelt 'bescherming' nodig hebben....? Het lijkt nog het meest op de sketch van de beambte die een burger verwijst naar het klachtenloket ernaast. En dan daar zelf achter plaatsneemt.

emmaa2
emmaa21 okt. 2012 - 9:41

de overheid wil helemaal geen meldpunt voor klokkenluiders, stel je voor dat de waarheid bovenkomt

jonh16144
jonh161441 okt. 2012 - 9:41

Hohoho, stop daarmee. Ik kan binnenkort aan de bak en ik zie al met volle grijns mijn goedgevulde zakken (gevuld met belastinggeld ^^ ) tegemoet. Ik kan daarbij geen kritische klokkenluider dulden (of kiezer voor mijn part). Dus AUB kappen. Laat de volgende generatie graaiers ook hun ding doen ja?

bruces
bruces1 okt. 2012 - 9:41

Ik heb inmiddels één ding geleerd. Wordt nooit klokkenluider of getuige. Dat gaat je bakken met geld kosten aan advocaatkosten. Bescherming = NUL.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online1 okt. 2012 - 9:41

ja een oud-klasgenoot zijn vader zat in de EU en had een groot schandaal aan het licht gebracht met fraude. dat ging over miljoenen euro's. ik snap dus niet dat die mensen worden gemeden want het is juist goed als je iemand in je organisatie hebt die die dingen opmerkt. mijns inziens is dit een duidelijk bewijs dat er geen ethiek aanwezig is in het bedrijfsleven, althans niet in nederland.