Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van spionage betichte Nederlandse journaliste in Egypte weer vrij

  •  
09-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-cairo.jpg
Update: Een opgeluchte Rena Netjes (Parool, BNR) is weer op vrije voeten
Update 16.15 uur: “Ik ben vrij en hiermee lijkt de kous af” Zegt Rena op BNN. Het angstige avontuur is gelukkig met een sisser afgelopen, nu de rechter de verklaring van haar beschuldigers heeft afgewezen.
BNR hoofdredacteur Sjors Fröhlich, Netjes’ opdrachtgever, stuurde een bedankje naar de medewerkers van Buitenlandse Zaken en de ambassade. Minister Frans Timmermans postte het bericht op zijn Facebookpagina.
Update 15.00 uur: Rena heeft inmiddels een heel team van advocaten om zich heen en merkt aan alle kanten dat de inspanningen van de Nederlandse ambassade effect hebben. Ze heeft rustig aan de rechter, die ze omschrijft als een redelijk man, kunnen uitleggen wat er gebeurd is en wacht nu af of hij de verklaring aanneemt van de personen die haar aangaven. Volgens BNR zal de uitspraak niet lang meer op zich laten wachten.
Eerder vandaag: De Nederlandse journaliste Rena Netjes, werkzaam voor onder anderen BNR en het Parool, is gisteravond gearresteerd in Caïro door bezorgde burgers. Later werd ook haar paspoort afgepakt. Het incident vond plaats terwijl ze een reportage over werkeloosheid aan het maken was.
Op dit moment wordt ze voorgeleid in de rechtbank ‘Tanganq 5’ en beschuldigd van spionage en ‘het opdringen van Europese waarden aan Egyptenaren’. Rena belde even geleden met Radio 1-journalist Bas Altena en liet weten een advocaat nodig te hebben. Ook heeft ze honger. De Nederlandse ambassade in Cairo is op de hoogte en heeft in een uitgebreid gesprek met Rena toegezegd achter de schermen alles te zullen regelen. De hoofdredactie van BNR staat in contact met de andere opdrachtgevers van Rena om de situatie te bespreken.
De redacties van EenVandaag en BNR spraken ook met Rena, klik op de links om de fragmenten te beluisteren.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

BasVV
BasVV9 apr. 2013 - 10:58

Inderdaad. Levensgevaarlijk een europese vrouw in Egypte.

RonVa
RonVa9 apr. 2013 - 10:58

Stomme Europeanen ook. Geven 5 Miljard euro terwijl het water ze zelf tot de neus staat, en verwachten dan meteen dat ze Europese gedachten mogen gaan opdringen. Nota bene door een vrouw..... Gelukkig is de rust weer teruggekeerd en kunnen ze in alle rust met 13 jarige meisjes gaan trouwen.

BasVV
BasVV9 apr. 2013 - 10:58

En deze journaliste was altijd zo positief over moslims.

Gelijkhebber
Gelijkhebber9 apr. 2013 - 10:58

Zo zie je maar. Wegblijven uit dat soort landen. Zij hun normen, wij de onze. Minder islam in Nederland, minder 'westen' in de Arabische landen. Iedereen blij.

KoningPruts
KoningPruts9 apr. 2013 - 10:58

Het zou je maar gebeuren. Als arabist krijg je wel een mooie inkijk in de andere kant van de cultuur. Het zou mij benieuwen wat er met haar gebeurd. Wellicht krijgen we nu een Arabist die aan den lijfe ondervind hoe het werkelijk in die landen gesteld is. Ben benieuwd hoe haar volgende artikel er uit ziet.

denmol
denmol9 apr. 2013 - 10:58

Rena Netjes is keurig weer op vrije voeten.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten9 apr. 2013 - 10:58

'het opdringen van Europese waarden aan Egyptenaren'. Dit is wel een dijenkletser zeg. Laten we die lijn meteen doortrekken naar Europa en het opdringen van "islamitische waarden" aan banden leggen. Levert zo'n arrestatie toch nog kansen op. Het glas is half vol. Overigens mocht ik zojuist op BNR vernemen dat de VVD het nog steeds terecht vindt dat Europa 5 miljard in het Egyptische putje heeft gestort om de lente te helpen ook zomer te worden. Dan heb je toch wel een enorme plaat voor de kop. Gelukkig is mevrouw Netjes i.i.g. weer op vrije voeten.

MichelReiziger
MichelReiziger9 apr. 2013 - 10:58

Ik zei het toch....en gelukkig maar. Nou hop! Op naar P&W...

[verwijderd]
[verwijderd]9 apr. 2013 - 10:58

Haha : 'het opdringen van Europese waarden aan Egyptenaren'.. Moet je je voorstellen dat hier om omgekeerde reden een Arabische journalist voor werd opgepakt! De joop reaguurders zouden de dag van hun leven hebben

1 Reactie
Tealc2
Tealc29 apr. 2013 - 10:58

Dat is het juist..alleen westerlingen gaan naar andere landen om ze iets op te dringen..en des nood met wapens..Al drie keer gebeurd sinds de millenium..ironic isn't it??

Evakuaasie
Evakuaasie9 apr. 2013 - 10:58

Laten we maar hopen dat deze mevrouw eerlijk berecht wordt.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger9 apr. 2013 - 10:58

Het komt waarschijnlijk niet tot een volwaardige rechtszaak. Er zal al zo is aangegeven wel achter de schermen het een en ander worden geregeld, die zit deze week al bij Paul&Witteman, let maar op en laten we het vooral hopen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 apr. 2013 - 10:58

Islamitische democratie bestaat niet.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 apr. 2013 - 10:58

Zo is dat, religieuze democratie bestaat niet.

JanB2
JanB29 apr. 2013 - 10:58

Als ik zie wat men in het Westen van de democratie gemaakt heeft dan zou ik bijna pleiten voor een algehele bekering tot de Islam.