Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Van olie bevrijde zwanen worden even verderop afgeslacht met priemen

  •  
02-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8387661240_4fc254c9df_z
De provincie Zuid-Holland wil jacht op zwanen toestaan, schrijft het NRC. De provincie vindt het voortaan goed dat jagers met honden, haviken, slechtvalken en woestijnbuizerds op pad gaan om de zwanen op te drijven. Slag-, snij- of steekwapens mogen gebruikt worden om gewonde knobbelzwanen te doden.
Naar schatting zo’n duizend zwanen raakten vorige week besmeurd door olie uit een lekke tanker in de havens in Rotterdam. Nu een groot deel daarvan weer is opgelapt en schoongemaakt dreigt dus opnieuw gevaar. Activist Saskia Van Rooy beschermt zwanen waar ze kan en is witheet. Tegen NRC zegt ze: ‘Barbaarse methoden. Straks mogen ongetrainde figuren, die niets over de anatomie van een zwaan weten, met een priem van 5 euro uit de bouwmarkt door de schedel van een gewonde zwaan boren. En die is behoorlijk dik.’
Van Rooy legt zich niet neer bij de jacht. ‘Ik krijg berichten als ergens wordt gejaagd. Ik noteer kentekens en constateer dat de jagers uit het hele land komen. Wat moeten jagers uit Zuid-Limburg en het Gooi hier? De zwanenjacht is een trofeejacht. Zoals sommige mensen het mooi vinden een leeuw te schieten.’ Een vrijwilliger die meehielp de zwanen in de omgeving van Rotterdam schoon te maken begrijpt er niets van:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Peter de Hoog
Peter de Hoog3 jul. 2018 - 15:24

Mijn tweede vader was met zijn familie uit Rusland gevlucht naar ons land toen de revolutie er uitbrak. Zijn een van zijn overgroot ouders en familie waren samen met czaar Peter vanuit Zaandam naar Rusland vertrokken om daar als scheepsbouwkundig ingenieur de Russische vloot op poten te zetten. Hij werkte als correspondent voor een bedrijf in Amsterdam dat hout importeerde uit de Sovjet Unie. En zo kreeg dat bedrijf eens een hele grote bruine opgezette Siberische beer cadeau. Die werd aan Artis geschonken, en stond altijd in dat museum boven het aquarium. Hij is enorm hoog, en staat op zijn achterpoten Mijn tweede vader nam me eens mee naar Artis om die beer te zien. En toen vertelde hij me hoe die gejaagd was. Dat was wel even anders dan weerloze zwanen doden. De jager wentelde stof en daar overheen een dikke laag leer over zijn linker onderarm. Dan ging hij op jacht naar een beer. Met enkel een groot mes en die bescherming om die ene onderarm. Wanneer een beer hem zag kwam die op hem af om hem aan te vallen. Die beer ging dan op z'n achterpoten staan vlak voor de jager, en kwam naar hem toe en gaf hem een krachtige bijna verpletterende omhelzing, tegelijk z'n grote muil openend om het hoofd van de jager te verbrijzelen. Op dat moment stak de jager zijn linker onderarm dwars in die muil, zodat de beer daar op beet, en tegelijkertijd stak de jager z'n mes in de beer met z'n vrije hand. Keer op keer totdat de beer dood neerviel. Als je dan toch persé wilt jagen, ga dan zo Siberische beren jagen. Als je daar tenminste niet te schijterig voor bent, helden op sokken.

Stientje2
Stientje23 jul. 2018 - 14:13

Een Zwaan...………..de prachtigste en mooiste grote vogel in Nederland die niemand kwaad doet. Ook de boeren niet! Zijn die ambtenaren zó dieronvriendelijk? Gaan zij nooit met kinderen/kleinkinderen naar een park of water? Van Ganzen, waar een bijzonder groot overschot aan is, kan ik me nog iets voorstellen om die op een diervriendelijke manier af te schieten als dat nodig zou moeten zijn. Gooi de sloten en wateren dicht. Daarvoor in de plaats vooral veel héél veel asfalt! Dan hebben de auto's weer ruimbaan, en hoeven zij niet in de file te wachten. Wat mankeert Nederland?

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2018 - 16:38

Niemand kwaad doet? Het is inderdaad een prachtig dier maar ook een dier dat erg agressief kan worden al je het te dicht nadert. Ik laat mijn kinderen wel ervan genieten maar wel op enige afstand.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2018 - 3:38

Ik liet mijn kinderen en laat mijn kleinkind...

Stientje2
Stientje26 jul. 2018 - 9:00

@ Minoes&tuin Uiteraard is het van zelfsprekend dat je ieder dier, vrij levend in de natuur, niet van dichtbij benaderd.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie3 jul. 2018 - 13:15

Lijkt mij allemaal nog al opgeblazen , Nederland waar je nog geen scheet kan laten zonder een veiligheids certificaat . Lijkt mij verstandig om het eens goed te onderzoeken , wat nou waar is .

vdbemt
vdbemt3 jul. 2018 - 8:55

MMMM. Eens raden welke partij de grootste is in de PS. VVD misschien? Of CDA?

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jul. 2018 - 8:54

Belachelijk. Wat is er met Nederland gebeurd? Zijn we hier compleet gek geworden. Stijgt de macht mensen compleet naar het hoofd? Ik neig daar wel naar. Ik word hier niet goed van. Ik had het vanmorgen al gelezen in de NRC. Goed dat het hier ook staat, zodat mensen erop kunnen reageren. De barbarij heeft alom om zich heen gegrepen. Het valt me nog mee dat Mark Rutte, Buma, Pechtold en Segers nog niet met een trofee uit de bijstand lachend op een foto staan.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2018 - 14:23

Het speelt al jaren Minoes. Het komt alleen sporadisch in het nieuws. De vorige keer was 2016. Om dieren te mishandelen hebben we echt Mark Rutte, Buma, Pechtold en Segers niet nodig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2018 - 6:40

DanielleDefoe Ik bedoel dat het nog meevalt dat die niet met een bijstandsgerechtigde als trofee op een foto zijn gaan staan. Daarmee wil ik het a-sociale Nederland duiden, het opnieuw oprichten van een soort van feodaal stelsel, lijkt het wel, waarin de jacht altijd een rol heeft gespeeld. Danielle de laatste kabinetten hebben steeds meer bescherming opgeheven en steeds meer jacht mogelijk gemaakt, de touwen gevierd. Partijen, alle partijen zijn ook rechtser geworden in mijn beleven. Nederland is wel degelijk aan het veranderen in negatieve zin, maakt me niet zo uit wie daar per onderdeel verantwoordelijk voor zijn verder. Ik weet dat het al vele jaren aan de gang is maar er werden zeer veel beperkende regels opgesteld die de laatste jaren weer allemaal versoepeld zijn. Men maakte zich nog zorgen anders dan nu. Ook is het toezicht wat het overal is, slecht!

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2018 - 11:36

Minoes, ik beperkt me hier tot de attitude tov dieren. Onnodige wreedheid en uitbuiting is niet nieuw. Het houden van zwanen was aanvankelijk een adellijk voorecht. Dat is verleden tijd. Het houden van zwanen in semi-natuurlijke omstandigheden voor de slacht en de verkoop van de jonge zwanen schijnt nog steeds te bestaan. Mits met vergunning. Het is een bezigheid die kennelijk niet zonder grove dierenmishandeling kan. Waar we moeten zijn voor de verdedigers van de plezierjacht weten u en ik uiteraard ook wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2018 - 16:34

Ik heb het ook over de jacht. Met mijn vergelijking wilde ik de wreedheid weergeven en tegelijk het soort mensen duiden dat hier plezier in schept. Vorige week nog op de TV. Ik zette hem toevallig aan op een programma waar ik middenin viel. Ik denk wat zijn die toch aan het doen. Dacht eerst dat ze een zieke of gewonde leeuwin aan het helpen waren. Wat bleek het geval; Ze hadden hem blijkbaar zojuist geschoten en waren wel een half uur of langer bezig om te kijken of hij echt dood was ( vandaar hartslag luisteren voelen) en de leeuwin zo te positioneren dat ze er 'prachtige' fotot's van konden maken met geweer in de hand ernaast. Om het hoofd omhoog te houden ( alsof hij levend was) en de voorkant naar voren, had men er een paar stokken ondergezet. Toen het eindelijk de goede stand had, ging men een voor een met geweer ernaast zitten om een foto-shoot te maken. Werkelijk walgelijk. Ik weet dat het nog steeds voorkomt. Ieder keer als ik het zie op TV of erover lees kookt mijn bloed weer. Men doet er amper iets aan, er wordt fors voor betaald.

H.Witte
H.Witte3 jul. 2018 - 7:52

Wie bepaalt de aard en ernst van een wond? Wie houdt toezicht of de zwaan wel echt gewond was?

W-74
W-743 jul. 2018 - 7:23

Omdat de zwanen wel eens in de winter wat komen grazen op een akkertje van een boer. Een boer die al het gras reeds gemaaid heeft ivm het wintervoer voor zijn koeien (die hoogstwaarschijnlijk nooit buiten in de wei komen) leidt vreselijke schade als een paar zwanen de overgebleven grassprietje komen opvreten. Ik snap het, daar ga je als boer aan kapot. En dus dien je een rekening in bij de provincie: totaal iets tussen de 20.000 en 40.000 euro op jaarbasis. Zegt 'ie...Aan ondernemersrisico doen we niet meer in dit land, alles word keurig gefactureerd aan de overheid. En dus zegt de overheid: voor die 20.000 a 40.000 euro zien wij die zwanen liever dood. En die riedel over die weidevogels is van een hemeltergende schaamteloosheid; het zijn niet de zwanen die verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van die vogels, maar precies diezelfde boer die zo loopt te klagen over die zwanen.

Klaas Punt
Klaas Punt3 jul. 2018 - 6:46

Ergens heeft iemand last van deze mooie vogels. Maar als alle levende wezens waar iemand last van heeft afgeschoten worden bleef er maar weinig over, bijv. zeer weinig honden of katten.

3 Reacties
Libertain
Libertain3 jul. 2018 - 8:27

...of mensen?

Klaas Punt
Klaas Punt3 jul. 2018 - 10:05

Libertain - juist.

Purper Floyd
Purper Floyd3 jul. 2018 - 13:29

Libertain, jouw suggestie zou een zegen zijn voor zo’n beetje alle problemen op deze aardbol.

Libertain
Libertain3 jul. 2018 - 6:19

De barbarij kent haar grenzen niet. Waarom die voorkeur van de ambtenaren voor priemen in plaats van de gebruikelijke hooivorken?

remmerik
remmerik3 jul. 2018 - 5:49

Als je een dier in Nederland een beschermde status geeft, de omstandigheden zijn goed en dit dier heeft nauwelijks tot geen last van predatie dan is de kans erg groot dat dit dier zich zeer snel zal vermeerderen. Ik kan mij hier vergissen maar de beschermde status van de zwaan heeft eveneens te maken met de folklore en vanuit biologische overwegingen zijn dat niet de meest goede argumenten. Het kopt lekker weg en speelt lekker in op de emoties een kop als : Van olie bevrijde zwanen worden even verderop afgeslacht met priemen Joop.nl, hier moet ik dus echt van kotsen! Als ik kijk hoe de discussie is verlopen met betrekking tot de Oostvaardersplassen waar emoties een weldenkend beleid ondermijnen, dan vind ik het onverantwoord dat dit soort op de emoties gerichte propaganda de ether in wordt geholpen. Het beleid dat hier gevoerd wordt is schandalig, ik ben de laatste omdat te ontkennen, maar dat op deze wijze aan de man te brengen?

3 Reacties
W-74
W-743 jul. 2018 - 9:42

Ik zou even op het linkje klikken en het volledige artikel op de NRC site lezen als ik u was. Scheelt een heleboel ruis in de discussie

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 jul. 2018 - 10:57

' is de kans erg groot dat dit dier zich zeer snel zal vermeerderen.' Heb jij al een zwanenplaag gezien? Ik niet. Dat jagen op zwanen heeft niets met biologische argumenten te maken. Het is een raar soort tokkie plattelands folkore.

Apropos
Apropos3 jul. 2018 - 13:08

Remmerik heeft volledig gelijk. Iemand roept iets over een priem, en vervolgens wordt daar een sensatie beluste kop van gemaakt. Slaat echt helemaal nergens op. Clickbait maken, bah.

richarrd
richarrd3 jul. 2018 - 5:02

Zwanen zijn hele monogame dieren, het is gewoon sadistisch om de partners van dieren af te schieten, en het is gewoon verderfelijk om dat voor de lol te doen.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt3 jul. 2018 - 11:30

Goudvis - je hebt heel erg gelijk. Ooit zag ik op een mistige morgen hoe 2 zwanen over de snelweg vlogen op ooghoogte. Een zwaan werd geraakt door een vrachtauto en stortte neer. De partner zat 3 dagen later nog aan de kant van weg....

punt2
punt23 jul. 2018 - 4:56

Onbegrijpelijk!!

Paul250371
Paul2503712 jul. 2018 - 21:36

Helemaal het pad af die krankzinnige ambtenaren.