Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van olie bevrijde zwanen worden even verderop afgeslacht met priemen

  •  
02-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
8387661240_4fc254c9df_z
De provincie Zuid-Holland wil jacht op zwanen toestaan, schrijft het NRC. De provincie vindt het voortaan goed dat jagers met honden, haviken, slechtvalken en woestijnbuizerds op pad gaan om de zwanen op te drijven. Slag-, snij- of steekwapens mogen gebruikt worden om gewonde knobbelzwanen te doden.
Naar schatting zo’n duizend zwanen raakten vorige week besmeurd door olie uit een lekke tanker in de havens in Rotterdam. Nu een groot deel daarvan weer is opgelapt en schoongemaakt dreigt dus opnieuw gevaar. Activist Saskia Van Rooy beschermt zwanen waar ze kan en is witheet. Tegen NRC zegt ze: ‘Barbaarse methoden. Straks mogen ongetrainde figuren, die niets over de anatomie van een zwaan weten, met een priem van 5 euro uit de bouwmarkt door de schedel van een gewonde zwaan boren. En die is behoorlijk dik.’
Van Rooy legt zich niet neer bij de jacht. ‘Ik krijg berichten als ergens wordt gejaagd. Ik noteer kentekens en constateer dat de jagers uit het hele land komen. Wat moeten jagers uit Zuid-Limburg en het Gooi hier? De zwanenjacht is een trofeejacht. Zoals sommige mensen het mooi vinden een leeuw te schieten.’ Een vrijwilliger die meehielp de zwanen in de omgeving van Rotterdam schoon te maken begrijpt er niets van:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.