Joop

Van Ojik: 'Ik deed eigenlijk al jaren niets meer voor de partij'

  •  
29-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vanojik_01.jpg
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik sloeg partijcongressen vaak over en had geen idee dat de Kunduzmissie zo'n issue was in zijn partij
Nadat Jolande Sap de handdoek in de ring gooide werd Bram van Ojik gekozen als nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Hij moet de partij weer uit het slop trekken, waar het na intern ‘gedoe’ en de Kunduzmissie in terecht is gekomen. Alleen een GroenLinkser in hart en nieren kan dat, zou je denken. Maar of Van Ojik bij het accepteren van de functie wist wat zich binnen zijn partij afspeelde, valt te betwijfelen, blijkt nu uit een openhartig interview in dagblad Trouw. Partijcongressen sloeg hij bijvoorbeeld vaak over. En dat die Kunduz-missie zo’n gedoe opleverde binnen zijn partij, was aan hem ook voorbij gegaan.
Bram van Ojik was eigenlijk nauwelijks nog actief binnen de partij, laat hij in het interview weten. In 2008 zat hij nog een commissie voor die de vorige verkiezingsnederlaag moest evalueren, maar daar hield zijn activisme, tot aan de verkiezingscampagne, op. Dat hij een goede staat van dienst binnen de partij heeft, heeft er uiteindelijk toch toe geleid dat hij gekozen werd als nieuwe fractievoorzitter.
Doordat Van Ojik afstand hield van de partij, ging de gehele interne strijd over de Kunduz-missie volledig langs hem heen. Zo zegt hij:
Ik was ook niet, zoals blijkbaar een groot deel van de partij, heel opgewonden over Kunduz. Ik vond het eigenlijk wel een goed idee om die missie te steunen, en dat vind ik nog steeds. Congressen sloeg ik nog weleens over. Was er eigenlijk een Kunduz-congres?
De Trouw-journalist legt Van Ojik vervolgens uit dat er geen congres is geweest, maar dat er wel verhitte bijeenkomsten tussen leden van de fractie en woedende partijleden zijn geweest. Van Ojik vervolgt:
Dat dat in de partij zo’n big issue was, daar ben ik pas dit najaar achtergekomen. Toen ging ik met al die leden praten over wat ze zo dwars zat. Toen was ik wel verbaasd dat zoveel mensen daarover begonnen.
Wellicht dat het voorzitten van de commissie in 2008 uiteindelijk zijn toch vruchten zal afwerpen, want boordevol ideeën over waar het fout is gegaan met zijn partij zit Van Ojik wel. Zo is de partij structureel niet goed in het leggen van een relatie tussen waar mensen mee bezig zijn en het partijprogramma, aldus de fractievoorzitter.
Ook wanneer het gaat om sociale kwesties lukt het de partij niet helemaal om met de tijdsgeest mee te gaan. Van Ojik:
Als het gaat om de sociale kwestie, dan heb je te maken met veranderende omstandigheden. In een bepaalde situatie kun je ermee instemmen dat ontslagrecht wordt aangepast of de WW-duur wordt verkort, maar onder andere omstandigheden ben je daar niet voor. Ons gedachtegoed daarover is gevormd in een periode van hoogconjunctuur.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

kalmpjes
kalmpjes29 dec. 2012 - 13:41

Kan een glimlach niet onderdrukken.

bruces
bruces29 dec. 2012 - 13:41

Hoor, wat je wilt horen. Wat je niet ziet, is er niet. Plus is er nog iets met struisvogels. .

MichelReiziger
MichelReiziger29 dec. 2012 - 13:41

Dit zegt eigenlijk meer over GL, de partij bestuur/fractie als geheel dan over de beste man zelf. als je niet eens door hebt als GL'er dat de Kunduzmissie geen hot item is (was...) als je met zo'n des interesse zelf nog blijft zitten, dat de fractie en het bestuur je nog laat zitten....hilarisch gewoon.

Rootman
Rootman29 dec. 2012 - 13:41

In elk geval is de man eerlijk, en probeert hij nu wel erachter te komen wat er onder de leden leeft. Er is best ruimte voor een groene linkse partij (ik blijf hopen!), maar er moet wel afstand genomen van een door en door verrot verleden: De yuppenvleugel kan beter nu meteen door naar D66, dan kunnen ze misschien hun baantjes behouden. Flikker ook het neo-Calvinisme van de regelneefjes, radveg en radfem met wortel en tak uit het partijtje. De rest: Ga eens praten met de Duitse en Zweedse Piraten en de Groenen. Doe een stage bij het Griekse en Spaanse verzet. Ga eens naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Lees Naomi Klein. Werk samen met de SP.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods29 dec. 2012 - 13:41

Ze hebben mij ook nog gevraagd, maar ik was boodschappen doen... ;-)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai29 dec. 2012 - 13:41

Eerlijk dat wel, maar wat moet met de man. Zeker weten hij zal iets meer moeten kunnen dan eerlijk zijn. En daar heb ik twijfels over. Maar kan me natuurlijk helemaal vergissen. Beren doen ook een winterslaap en stappen daarna weer vol goede moet de wereld in.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst129 dec. 2012 - 13:41

Ik heb Bram van Ojik in verschillende rollen meeegemaakt en die jongen weet a. precies wat hij zegt en b. precies wat hij doet. Hij is nu bezig Groen Links door de grootste crisis in zijn bestaan te loodsen en zal zeker aftreden als er een consensus ontstaat over een nieuwe partijleider. Bram kennende, denk ik dat het hem om die consensus gaat, zodat de nieuwe leider vanaf dat fundament aan de wederopbouw kan beginnen. Daarom probeert hij zich - denk ik - ook een beetje boven de inhoudelijke discussies binnen Groen Links te plaatsen. Ik zou zeggen: gun hem de tijd en laat hem voorlopig zijn gang gaan.

Winston2
Winston229 dec. 2012 - 13:41

"En het onnodig beschadigen van de enige partij die door heeft dat er iets mis is met onze huidige samenleving gaat door." Eeehm, het gaat hier niet over de SP hoor... ;-)

trujac
trujac29 dec. 2012 - 13:41

" Van Ojik: 'Ik deed eigenlijk al jaren niets meer voor de partij' " Ja en in de Tweede Kamer deed hij ook niets. Net als de meeste kamerleden luisterde hij aandachtig naar allerlei lobbyisten, trok zich niets aan van de publieke opinie en stemde braaf in met wat de lobbyisten en de partij kopstukken hem opdroegen. Een ideale kandidaat voor het Europese Parlement dus.

Gogol
Gogol29 dec. 2012 - 13:41

Ik kan hier veel over zeggen, maar ik houd het bij dit: Typisch.

Meta Foor
Meta Foor29 dec. 2012 - 13:41

die Bram ... als ik niets te zeggen heb , gooi ik er maar wat onzin uit... oftewel; met de kennis van straks , geef ik nu alvast mn mening, of de politiek van pro-aktief kiezersbedrog.

Coropa
Coropa29 dec. 2012 - 13:41

Het is te hopen, dat Van Ojik dit niets meer doen voor de partij blijft volhouden. GroenLinks heeft namelijk alle idealen, van de partijen waaruit ze zijn ontstaan, al om zeep geholpen. Echter hierbij is het niet gebleven. Het is inmiddels een neoliberale partij geworden. Die als eerste kwam met de versoepeling van het ontslagrecht. Steun gaf aan militaire interventies. Ja, die zelfs voor uitbreiding van de koopzondag is.

JanB2
JanB229 dec. 2012 - 13:41

Rare man.

steventenbrinke
steventenbrinke29 dec. 2012 - 13:41

Bram van Ojik was ongeveer de laatste 10 jaar werkzaam in drukke banen bij Buitenlandse Zaken, een paar jaar daarvan als ambassadeur in Benin. Tja, dan schiet er weinig tijd over voor vaderlandse politiek! Wat ik in de meeste reacties lees is gebrul in het luchtledige.

jamabo
jamabo29 dec. 2012 - 13:41

Tja, als dat je ontgaat heb je niks in de politiek te zoeken, en verder waarschijnlijk ook nergens, wat een sukkel.

peterh2
peterh229 dec. 2012 - 13:41

GL was in mijn jonge jaren links-radicaal. PSP, CPN, PPR waren allemaal partijen die ergens voor stonden. Tegenwoordig heb je voor het echt linkse geluid de SP en voor het milieu de PvdD... Wat over blijft is een soort D'66 maar dan nog vager. Misschien kan deze man beter de boel netjes opdoeken en samengaan met D'66 en/of de SP. Dan hebben ze in de eerste kamer in ieder geval echt invloed.

vanessa2
vanessa229 dec. 2012 - 13:41

Van Ojik moet blijven: GroenLinks staat in de peilingen weer gehalveerd, op 2 zetels, kan nog eens gehalveerd naar 1 zetel: maar als je dan nog eens door de helft wil heb je een halve gare nodig.

Fredolo
Fredolo29 dec. 2012 - 13:41

Ik ben lid geweest, maar ben indertijd afgehaakt vanwege hun standpunt over Europa. Het probleem was toen, dat er grote verdeeldheid was over ja of nee. "Ja" won. Dat is democratie in een hele beperkte vorm. Als er een grote minderheid is, die bezwaren heeft moet je daar als partij iets mee doen. Dit probleem speelt bij meer partijen, maar van zo'n diverse partij als GroenLinks verwacht je meer sensitiviteit en vooral:inclusiviteit.

Dewik2011
Dewik201129 dec. 2012 - 13:41

Groen Links begint steeds meer te lijken op de piraten uit Asterix & Obelix; zodra er een schip aan de horizon verschijnt brengen ze zichzelf tot zinken omdat ze anders toch maar tot zinken worden gebracht.

ElChe
ElChe29 dec. 2012 - 13:41

Voelen groenlinksers zich nu nog dieper genaaid of hebben die zoiets van ach ja met discussies bemoei ik mij ook niet?

1 Reactie
toshiba
toshiba29 dec. 2012 - 13:41

Kunduz missie was ook niet zo n issue totdat Rutte I aantrad en de motie tot uitvoer wilde brengen. Er is ook geen apart congres over geweest, het is goedgekeurd tijdens voorgaande congres waar het partijprogramma werd aangenomen. Waren enkele amendementen, maar verder niet. Dat maakt de hypocrisie van sommige ook zo groot. En ik begrijp niet waarom Bram niet zou kunnen functioneren als fractievoorzitter, ook al is hij enige jaren niet volop actief geweest. Zijn analyse van 2008 was vlijmscherp en nog steeds van toepassing. Hij doorziet dus snel en helder waar problemen zitten. Lijkt mij prima kwaliteit voor een voorzitter.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar29 dec. 2012 - 13:41

En wederom het failliet van Groenlinks tentoongespreid. Dat die man geen idee heeft waarom Kunduz een probleem is voor een pacifistische partij is.. erger dan een gotspe. Te zielig voor woorden.

2 Reacties
BasVV
BasVV29 dec. 2012 - 13:41

Ik doe een gok. Peiling. Groen Links nul zetels.

Tom Meijer
Tom Meijer29 dec. 2012 - 13:41

"Dat die man geen idee heeft waarom Kunduz een probleem is voor een pacifistische partij is." Ik moet zeggen dat ik van het PSP-programma bij GL weinig gemerkt heb in de actieve politiek. Nogal beschamend dat men het zo heeft laten vallen, er is daarmee een kenmerkende politieke stroming gewoon verdonkeremaand.

eeweew
eeweew29 dec. 2012 - 13:41

En het onnodig beschadigen van de enige partij die door heeft dat er iets mis is met onze huidige samenleving gaat door. Het lijkt wel alsof we iets niet willen weten. Overigens is dit misschien zelfs wel positief, iemand die ergens niet in zit kan de situatie vaak het beste bekijken.

3 Reacties
bruces
bruces29 dec. 2012 - 13:41

Eline. Bij de volgende Kamerverkiezingen weten wij het zekers. Bij de gemeenteraad-verkiezingen komt er een tussen-balans. Worden ze dan volledig weggevaagd dan is dat duidelijk en is het over. Weten ze zich te handhaven dan heeft GL nog een kans op herstel.

Gogol
Gogol29 dec. 2012 - 13:41

Want de beste stuurlui staan aan wal?

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar29 dec. 2012 - 13:41

En het gewillig de kop onder den groene steen houden gaat ook door. Politiek is ook de poppetjes, want die moeten het doen. GL's laatste poppetje was Femke, en die was al vrij dubieus. Misschien dat het met Ineke van Gent als lijsttrekker wat was geworden, maar daar had de 'partijtop' vast geen zin in. Dan zou het nog eens ergens over gaan. Eline, ik kan er niet bij dat een weldenkende beta zoals jij nog steeds, *nog steeds* achter die types aanloopt. Doe als andere ex-GL'ers, zeg dat de partij failliet is maar het programma goed. Dan ben je klaar en realistisch naar jezelf!

[verwijderd]
[verwijderd]29 dec. 2012 - 13:41

Óf de man staat te liegen dat het gedrukt staat, óf de man leefde geruime tijd onder een steen. Hoe kan je in 's hemelsnaam het gekrakeel rond Kunduz zijn ontgaan? Ik als leek en niet-GL stemmer had duidelijk in de gaten dat het een tweespalt bracht, en dat ze leden verloren hierdoor. Totaal ongeloofwaardig, die Bram. Jammer hoor.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger29 dec. 2012 - 13:41

Hij geeft zichzelf niet eens een trap na, maar de partij.