Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van ‘nu doorpakken’ naar ‘nog even uitstellen’

  •  
20-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3197 keer bekeken
  •  
hoekstra
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

korheiden
korheiden21 aug. 2022 - 8:39

Ze zullen bij het CDA iets hebben van : redden wat er te redden valt. Nog slechter kunnen de peilingen niet worden, lijkt me. Probleem zal zijn, dat vrijwel niemand dit nog gelooft. We zien overigens ook bij de VVD toenemend gemor over het D66-programma van het huidige kabinet. Men zal de stekker er niet snel uithalen, lijkt me. D66 staat ook al zwaar op verlies. Maar alles kan weer anders zijn na de PS-verkiezingen. We zitten met een regering die het vertrouwen van een groot deel van de bevolking volledig kwijt is.

3 Reacties
Volrin
Volrin21 aug. 2022 - 11:16

"Probleem zal zijn, dat vrijwel niemand dit nog gelooft. " Mensen blijven anders ook telkens in de leugens en beloftes van de VVD trappen, dus ik weet niet of je verwachting uit zal komen.

korheiden
korheiden21 aug. 2022 - 13:05

Volrin : Ook de VVD daalt in de peilingen, zij het minder dan het CDA en D66. Als er verkiezingen aankomen laten ze Bente Becker gewoon weer wat stoere praat doen m.b.t. immigratie. Toch denk ik dat de kiezer dit nu wel doorziet. De VVD zal, als ze groot wil blijven, de koers toch wat moeten bijstellen. Ik denk dat er weer een hoop gepolder en wollig taalgebruik zal volgen met als gevolg dat de stikstofdoelen een beetje worden afgezwakt.

Sonic2
Sonic221 aug. 2022 - 21:41

Het CDA heeft vooral zetels verloren aan partijen en mensen die nog alles moeten bewijzen. Het ziet er slecht uit nu BBB inderdaad het CDA klein houdt, maar als BBB faalt en dat is echt goed mogelijk dan komen die zetels ook wel weer terug. En Omtzigt moet ook nog maar eens slagen. Dat wil zeggen: Als volledig zelfstandig kamerlid en eventueel als oprichter van een eigen lijst. Als kamerlid( zeker in CDA tijd) heeft hij uiteraard wel aardig geleverd

Joop15
Joop1521 aug. 2022 - 8:35

Wat een ongelofelijke kwast is die gast een nul een aandacht trekker een kwiebus noem maar op, de lijst zou te lang zijn wat ik hier van vind komt mischien aandacht te kort wat die thuis misschien niet krijgt, de zielepoot.

Kuifje3
Kuifje321 aug. 2022 - 8:35

In geen enkel verkiezingsprogramma stonden deze drastische maatregelen. In maart kan de kiezer laten merken wat ze van deze regering vindt. Verder zijn ze bij het CDA natuurlijk ook op de hoogte van de peilingen waarbij begin augustus zelfs een terugval naar vier (4!!!) zetels werd gemeten. Dat betekent dat het CDA in de eerste kamer zelfs terug dreigt te vallen naar slechts twee vrij onbetekenende zetels. In veel provincies zal BBB ruimschoots de grootste worden en dan is de uitvoering van de afgesproken plannen bijna niet meer te doen. Veel reageerders wijzen op de gemaakte afspraken en daar hebben ze natuurlijk wel een beetje gelijk, maar de regeringspartijen houden op deze manier niet veel steun over en beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald blijft een prima gezegde.

2 Reacties
Volrin
Volrin21 aug. 2022 - 11:19

"In geen enkel verkiezingsprogramma stonden deze drastische maatregelen." De regering werd niet voor niks door de rechter op de vingers getikt. " In veel provincies zal BBB ruimschoots de grootste worden en dan is de uitvoering van de afgesproken plannen bijna niet meer te doen." Helaas, omdat de Eerste Kamer haar functie, zoals voorgeschreven door de grondwet, niet goed vervuld. "Veel reageerders wijzen op de gemaakte afspraken en daar hebben ze natuurlijk wel een beetje gelijk, maar de regeringspartijen houden op deze manier niet veel steun over en beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald blijft een prima gezegde." In tegendeel, dit is een acute crisis, die niet alleen gebaseerd is op gemaakte afspraken, maar ook wetenschap en een gerechtelijke uitspraak. We kunnen dit niet eindeloos uit blijven stellen in de hoop dat het populair wordt. Veel reageerders wijzen op de gemaakte afspraken en daar hebben ze natuurlijk wel een beetje gelijk, maar de regeringspartijen houden op deze manier niet veel steun over en beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald blijft een prima gezegde."

Zandb
Zandb22 aug. 2022 - 6:28

Kuifje Wat je wel niet allemaal zou kunnen afleiden uit het feit dat ik één hokje rood maak, maart volgend jaar.................... Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is een prima gezegde maar nietszeggend, wanneer je geen feiten aandraagt. U zegt in feite weinig meer dan dat u het beleid slecht vindt en afzwakking ervan ziet als winst. Zonder onderbouwing.

Greendutch
Greendutch21 aug. 2022 - 7:03

onbetrouwbare man als je zo makkelijk, snel, radicaal je gemaakte afspraken verbreekt. kern CDA wil persé met deze man zo graag status quo behouden > verkwanselt vertrouwen publiek

4 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot21 aug. 2022 - 8:05

Vertrouwen publiek? De peilingen zijn duidelijk: zijn achterban waardeerde het eerdere vasthouden aan de afspraken niet. De omgekeerde conclusie ligt eerder voor de hand: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het CDA is al te lang aan het dwalen op een koers die de achterban niet ziet zitten. Men had de afspraken al veel eerder moeten verbreken. Met die afspraken verkwanselde hij het vertrouwen van het publiek.

Volrin
Volrin21 aug. 2022 - 11:21

@wittecisnoot "Men had de afspraken al veel eerder moeten verbreken." Daarmee toon je jezelf niet alleen als onbetrouwbaar, maar maak je het ook onmogelijk om coalitie akkoorden te sluiten en het land te regeren.

wittecisnoot
wittecisnoot21 aug. 2022 - 15:54

@Volrin: het blijft voor mij een raadsel waarom de CDA om te beginnen akkoord ging met dit akkoord. De reactie van de achterban lag voor de hand. Maar ook dan: je kan beter een onbetrouwbare coalitiepartner zijn dan onbetrouwbaar bij verkiezingen. Tien jaar geleden wilde de PvdA de betrouwbare partner uithangen en we weten hoe dat af liep...

Zandb
Zandb22 aug. 2022 - 6:35

wittecisnoot Iemand die zich, bij z'n volle verstand mag ik aannemen, conformeert aan een bepaald beleid, en onder druk van bakzeil haalt, bij z'n volle verstand mag ik aannemen, daar heb je niets aan. Hoeveel stemmen dat ook eventueel zou opleveren. Ga zoiets nou niet lopen verdedigen en/of positief waarderen. Dat is zonde van uw en onze tijd en van de tijd die daarmee verknoeid is, als het om het beleid gaat.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 aug. 2022 - 23:32

Het was ook niet slim van het CDA om met D66 en CU in zee te gaan met de formatie. Het CDA (en ook VVD) lijken niets uit de formatie gehaald te hebben. Het akkoord lijkt wel op een Kaag 1 kabinet.

4 Reacties
Folkward
Folkward21 aug. 2022 - 10:25

Ik weet nog dat het CDA de VVD rechts in wou halen. Dat het CDA hard to get speelde en zei dat het na een zwaar verlies niet nodig was om mee te regeren. Om vervolgens in september met Rutte al een conceptakkoord te schrijven... Maar het CDA moet verjongen. De idee van christendemocratie is in Nederland ten dode opgeschreven. De christenen die er nu nog wel zijn, voelen zich niet thuis in het midden, maar aan de rand. Het CDA rebrand zich nu als 'bestuurderspartij', de enige manier waarop ze nog relevant kunnen zijn voor 60-minners, als netwerkclubje voor goedbetaalde functies. Dat is wat het CDA uit de formatie heeft gehaald: regeringsdeelname. En de VVD? Zonder Rutte hebben ze niks, er is geen visie (want Rutte), en qua ideologie kunnen ze niet eerlijk zijn (want hun beleid is niet goed voor het gros van Nederland). Ze hadden een verkiezingsprogramma voor 2021, maar de campagne was eigenlijk: stem op Rutte, WaNt Er Is NiEmAnD bEtEr. En die campagne sloeg aan. Dus wat houdt de VVD over aan de formatie? U raad het, regeringsdeelname. Een kabinet Kaag-1 zou er anders uit zien, zoals bekend pushte die meer naar links. In plaats daarvan hebben we Rutte-3b: een stagnatiekabinet, een crisis in kabinetsvorm gegoten, die door incompetentie niks anders kan doen dan zijn tijd uitzitten.

Volrin
Volrin21 aug. 2022 - 11:22

Het bedrijfsleven profiteert vooralsnog goed van dit kabinet, dus de VVD haalt er zeker wat uit.

Zandb
Zandb22 aug. 2022 - 6:40

RechtdoorZee Maar wat heeft die constatering van u te maken met het gevoerde beleid? Moet 'het beleid' er nu zijn om het land te regeren of is dat een middel om stemmen te vergaren c.q. om belangengroepen een plezier te doen?

Ejoth
Ejoth22 aug. 2022 - 8:16

Blijkbaar was het alternatief nog slechter.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 aug. 2022 - 21:56

Hoeke Wobstra appeleert aan het boertige bullen-lullen en fluimenspel waarbij de meest burlesque bias eruit bestaat om democratisch groeibewustzijn.te doen bezoedelen.

1 Reactie
Ejoth
Ejoth22 aug. 2022 - 8:16

Wat zeg je nu eigenlijk ?

Thuiszitter
Thuiszitter20 aug. 2022 - 20:48

Hoop doet leven, moet hij gedacht hebben.

Rode Diesel
Rode Diesel20 aug. 2022 - 20:27

Vraag je eens af waarom de PvdA dat "zieltjes winnen" oftewel gewoon weer achter je eigen aanhang gaan staan definitief heeft afgezworen met het afschudden van ideologische veren, uit de Den Uijl-lezing van Wim Kok, geschreven door de vandaag overleden Bram Peper, of vraag je af waarom dat in wezen bij de SP niet anders is, en dat dit vergelijkbaar is met de keuze van het CDA om naar haar achterban van het platte land hetzelfde te doen, en je weet waarom al deze partijen gedecimeerd zijn.

2 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot21 aug. 2022 - 8:17

Dus dat. Verder is het essentieel voor de gezondheid van een democratie dat partijen hun achterban echt vertegenwoordigen. Dus het beleid in werking stellen wat die achterban graag ziet. Anders worden verkiezingen een soort van miss verkiezing: je mag bepalen hoe de poppetjes er uit zien maar over het beleid heb je niets te zeggen. Voor de democratie is het dus goed dat een partij alsnog naar die achterban luistert. Dit of je dit zieltjes winnen noemt of niet.

Zandb
Zandb22 aug. 2022 - 6:46

Diesel Altijd goed om je af te vragen. Behalve wanneer dat de proportie aanneemt van 'zinloos', Hier is uw afvragen zinloos. Samengevat in een gezegde: Eén gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Want al zou je al een antwoord kunnen verzinnen op de idiote vraag/vragen die u stelt, dan nog zegt dat niets over de motieven van Hoekstra om bakzeil te halen. En of we hem dat kwalijk kunnen nemen of niet.