Joop

Van Muiswinkel: 'Het echte harde nare scheldwerk komt allemaal van rechts'

  •  
30-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
322 keer bekeken
  •  
smerigescheldwerk
Dat het Zwarte Piet-debat in Nederland aan beide kanten ontspoort is ‘een misverstand’ volgens caberatier en oud-Hoofdpiet Erik van Muiswinkel. In RTL Late Night legt hij uit hoe hij het debat, waar hij als verpersoonlijking van de omstreden figuur nauw bij betrokken was, de afgelopen jaren heeft beleefd:
"Er wordt wel heftig gediscussieerd, maar het echte, harde, nare, persoonlijke, smerige scheldwerk, komt allemaal van rechts. Dat kan ik echt in alle eerlijkheid zeggen. Ik heb lang overhoop gelegen met de activisten. Ik zei ‘Zwarte Piet is geen racisme, dat moet je niet zo zeggen. Dat moet je niet op je t-shirt zetten, dan beledig je heel veel mensen die dat absoluut niet zijn. Miljoenen Nederlanders die in de loop van de jaren een keer Zwarte Piet hebben gespeeld.’ […] Van die kant heb ik uitsluitend en alleen nette, beleefde, spijkerharde mailtjes gehad. Ik heb overhoop gelegen met de Stichting Nederland Moet Beter, met Quinsy, noem het maar op. Die discussiëren hard, maar fair en schelden nooit. Maar vanaf het eerste moment dat Quinsy de kwestie op tafel legde, is er op een manier gescholden door de andere kant van Nederland, die alle perken te buiten gaat."
Van Muiswinkel nam vorige week ontslag als Hoofdpiet, na herhaaldelijke weigering van omroep NTR om het omstreden uiterlijk van de pieten aan te passen. In navolging van Van Muiswinkel schreven meer dan honderd bekende Nederlanders een open brief in NRC waarin ze de NTR opriepen afscheid te nemen van Zwarte Piet. Vandaag maakte Joop bekend dat ook Dolores Leeuwin, verslaggeefster van het Sinterklaasjournaal is opgestapt, omdat ze het ‘niet meer aan zichzelf kon verkopen’.
Afbeelding: screenshot RTL Late Night
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (249)

hminkema
hminkema5 jun. 2016 - 15:57

Ik vind 'racist' een nogal hard, naar scheldwoord. En het komt niet van rechts, Erik. Dat kan ik in alle eerlijkheid zeggen. Dat kun jij nu wel willen verexcuseren - louter omdat jij er over gezegd hebt dat je dat niet fijn vindt - maar het scheldwoord is aan de orde van de dag. En al jaren lang. En te pas en te onpas. En wordt des te harder geroepen naar mensen die het woord ongepaster vinden, en daarvoor eerlijk uitkomen. Het gedwongen toegeven aan valse beschuldigingen, dat kunnen maar weinig mensen 'aan zichzelf verkopen'.

van der laak
van der laak1 jun. 2016 - 21:07

Het harde scheldwerk komt allemaal van rechts zegt van Muiswinkel. En dat van de man die iemand kanker in z,n lul toewenst. Veel erger kan het niet lijkt me. Welkom in het rechtse kamp mijnheer van Muiswinkel.

1 Reactie
Zandb
Zandb3 jun. 2016 - 18:30

...en wel hierom; Misschien kunt u de zin in zijn geheel eens lezen? En die ook eens in de gebruikte context beoordelen? Zo, zonder enige context is het natuurlijk makkelijk scoren. Of is dat dan weer typisch rechts? Nee toch.......

FUMF
FUMF1 jun. 2016 - 0:33

Krijg ik ook een ben als ik enkel zeg dat ik het er niet mee eens ben?

1 Reactie
trotsopnederland
trotsopnederland1 jun. 2016 - 11:40

Die kans is groot, pas op wat u zegt hier.

osker
osker31 mei 2016 - 20:45

Het geweld en de kogels komen van links. Vroeger op het schoolplein: Schelden doet geen zeer, slaan veel meer.

2 Reacties
Freeman2
Freeman21 jun. 2016 - 6:14

["Schelden doet geen zeer,.."] Yep, komt met typisch autisme overeen.

DaanOuwens
DaanOuwens1 jun. 2016 - 15:59

@ osker Kogels komen tegenwoordig van rechts. http://www.joop.nl/nieuws/oostenrijkse-neo-nazi-plande-massaslachting-asielzoekers Schelden doet pijn, schelden levert in Nederland meer slachtoffers op dan politiek geweld. Een deel van de zelfmoorden zijn het gevolg van het buitensluiten en beledigen van mensen. En voor sommige mensen startte dat al op het schoolplein. Kortom je denkt niet na over wat je beweert

Ittekleur
Ittekleur31 mei 2016 - 20:28

bidar 31 mei 2016 at 17:10 @ Bartje82 31 mei 2016 at 16:08 Als de pieten in Nederland net zo uitzien als de blanke meerderheid, wie zou er racisme inzien? Waarschijnlijk niemand! - See more at: http://www.joop.nl/nieuws/van-muiswinkel-het-echte-harde-nare-scheldwerk-komt-allemaal-van-rechts#sthash.mLGlCfcB.dpuf --------------------------------------------- Dat ben ik met je eens. Maar racismofoben vinden sinterklaas dan evengoed een white .......

1 Reactie
Sardar2
Sardar231 mei 2016 - 22:05

@ Ittekleur, 31 mei 2016 at 22:28 [racismofobie] LOL… Ik denk zo’n fobie erg gezond zou zijn! [sinterklaas] Sinterklaas is gebaseerd op een mythe die in veel culturen terug te vinden is. De enige kritiek op sint zal waarschijnlijk de religieuze karakter daarvan zijn.

panterarosso65
panterarosso6531 mei 2016 - 18:10

meest opmerkelijk vond ik nog de uitspraak, niet van van muiswinkel overigens, dat de acties harder maar wel geweldloos zullen worden, nu vind ik het intimideren van mensen met kleine kinderen op een kinderfeest ook een vorm van geweld maar ok wie scheld kan worden uitgescholden wie slaat kan klappen krijgen newtoniaanse levensles

1 Reactie
mulligan
mulligan31 mei 2016 - 19:59

Mijn levensles: Wie niet slaat kan ook geslagen worden en wie niet scheldt kan evengoed uitgescholden worden. De korte versie: iedereen kan worden uitgescholden of geslagen. Iemand moet immers beginnen. Zijn we nog niks wijzer.

I F Stone
I F Stone31 mei 2016 - 17:42

Het harde etc scheldwerk komt van rechts aldus de heer van Muiswinkel : Vraag mij af: Hoe WEET de heer van Muiswinkel dat? (stellen die mensen zich voor met: ik ben rechts en .......blah blah blah Voorts: U bent een Stomme Kankerlul zou ironisch zijn bedoeld want uit de mond komend van een cabaretier Ik heb 93000 volgers die dat allemaal direct doorhebben eveneens aldus de heer van Muiswinkel Zullen we alle scheldpartijen,beledegingen etc dan Maar ironisch Noemen? Als de heer van Muiswinkel integer is, had hij de rol van Zwarte Piet niet aangenomen en in ieder geval drie jaar geleden,toen het oproer begon, gestopt met de rol. Ik denk dat de heer van Muiswinkel niet Meer geloofwaardig was als links cabaretier endat kost hem Meer dan zijn reputatie Wat de Zwarte Pieten discussie aangaat: Als aangetoond wordt (zoals de huishistoricus van Joop.NL) dat de historische figuur Zwarte Piet NIETS te maken heeft met het slavernij verleden van Nederland, waar maakt men zich dan ZO druk over?

1 Reactie
LodeHere
LodeHere31 mei 2016 - 22:45

Het is alsof sommige mensen onderbewust denken dat velen van onze gekleurde medemensen te dom zijn om te begrijpen dat Piet volgens de traditie zwart ziet door de roet. Hoe komen anders die cadeautjes in de schoentjes bij de traditionele schoorsteen terecht? Is het niet omdat volgens de traditie Piet door de schoorsteen vol roet afdaalt om de kinderen blij te maken, terwijl de Sint met z'n schimmel boven op het dak in zijn boek kijkt om te zien of het kind wel zoet is geweest? De gekleurde medemens is niet te dom om dat te begrijpen! Zelfs een kind begrijpt het. Dus onze volwassen gekleurde medemensen kunnen dat helemaal.

Anastase Prudhomme
Anastase Prudhomme31 mei 2016 - 16:26

Het valt ook allemaal niet mee voor dat eigen-Pieten-eerst volkje. Achgut, je zult maar baas zijn en met al die cognitieve dissonantie moeten worstelen! Ach, ach, wat is dat syllogisme toch lastig: (1) Ik ben geweldig (2) ik schijn een racist te zijn (3) ik ben een geweldige racist. Daar zou je toch razend om worden! En dan krijg je dat ook nog naar je hoofd geslingerd door zo'n klein groepje neg..., eh.. mensen. Nou vraag ik je!

Sardar2
Sardar231 mei 2016 - 15:45

Iemand die je geld pakt is een dief. Iemands geld pakken is slecht. Rechtse benadering: Iemand die een dief aanspreekt op zijn diefstal is een anti-dief. Rechtse conclusie: Een anti-dief is eigenlijk een dief. En als zich beroept op zijn verloren waar neemt slachtofferrol aan, en is even erg als de diefstal zelf. Rechtse politiek: Er wordt geen diefstal bestreden maar wie beschadigd is door diefstal. Eindresultaat: Diefstal blijft bestaan en de dieven gaan gewoon eigen gang! Dit is het verhaal van racisme, in zwarte piet geval maar ook elders in dit land.

4 Reacties
panterarosso65
panterarosso6531 mei 2016 - 18:08

rechtse benadering is eerder dieven die moet je straffen straf is opsluiten, wie opgesloten is kan moeilijk een dief zijn

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten31 mei 2016 - 18:37

Wat is dit voor een warrig verhaal. U legt relaties die behalve onbegrijpelijk er ook niet zijn om vervolgens een onbegrijpelijk bruggetje te maken naar racisme en ZP en elders in dit land. Geen touw aan vast te knopen.

Sardar2
Sardar231 mei 2016 - 21:57

@ panterarosso65 In de bak zitten vaak kruimeldieven en geen grote vissen, zij zitten gewoon naast hun loopjongens van rechts voor de volgende klus!

Sardar2
Sardar231 mei 2016 - 21:57

@ A.M. Heupscheuten [Geen touw aan vast te knopen.] Klopt, het is rechtse mentaliteit niet van mij of van links! Rechtse benadering: Iemand die een racist aanspreekt op zijn racisme is een antiracist. Rechtse conclusie: Een antiracist is eigenlijk een racist. En als zich beroept op racistische behandeld te zijn neemt slachtofferrol aan, en is even erg als de racist zelf. Rechtse politiek: Er wordt geen racisme bestreden maar wie beschadigd is door racisme. Eindresultaat: Racisme blijft bestaan en de racisten gaan gewoon eigen gang!

Nailles
Nailles31 mei 2016 - 15:31

Ironie van het lot. Één zeer foute woordkeuze en je krijgt de rol van Zwarte Piet onvrijwillig maar terecht toegespeeld,

Poezenmens
Poezenmens31 mei 2016 - 14:53

Reuring over de Voetnoot van Arnon Grünberg, vandaag 31 mei op de voorpagina van de Volkskrant: https://mobile.twitter.com/pvdmeersch/status/737536711563960321

2 Reacties
Poezenmens
Poezenmens31 mei 2016 - 15:05

http://www.hpdetijd.nl/2016-05-31/grunberg-nanninga/

Nailles
Nailles31 mei 2016 - 20:43

Arnon Grunberg weet van veel zaken maar zit er hier dubbel naast. Waar het om geuite krachttermen, en daarmee ook uiten van scheldwoorden gaat, gericht op een situatie of persoon, is er geen sprake van een stoornis maar gewoon spontaan bewust gebruik, maar ook een op zekere momenten nagenoeg onwillekeurig optredend verschijnsel, voortkomend uit een gezond functioneel hersengebied, anders dan het taalcentrum wat ieder normaal mens bezit. Daarnaast kunnen krachttermen en dus ook scheldwoorden in samenwerking met het taalgebied zonder directe spontane aanleing uitgesproken en dus ook opgeschreven worden. Dat zij in zekere mate primitief zijn betekent dat nog niet dat dat ook geldt voor de tekst als geheel die de krachtterm(en) of scheldwoord(en) omvat. Tenslotte vind ik het door Grunberg uit het interview als voorbeeld gegeven woord "klaagneger" niet serieus de omschrijving als scheldwoord waard. Het is m.i. van het kaliber zeurpiet al zal dat op last van de anti-ZP-beweging binnenkort ook wel als racistisch kwetsend voor sommigen ervaren worden als getrapte indirecte associatie met Zwarte Piet.

JStokx
JStokx31 mei 2016 - 14:48

Ach ja. "Ik ben gehackt". Sinds 2005 de dooddoener van vijftigplussers die spijt hebben van een berichtje op de sociale media. "Een vriend van me typte dat als grapje toen ik even niet keek", ook zo'n goeie.

LisanneW
LisanneW31 mei 2016 - 14:12

‘Het echte harde nare scheldwerk komt allemaal van rechts’ En het imitatortje zelf doet natuurlijk niet aan generaliseren en schelden. Ik zou zeggen zoek snel een hoofd Piet opvolger (vrijwilligers genoeg) en geef deze vervelende vent geen podium meer.

9 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 16:38

Ik zou zeggen, Lisanne, laat je eens gaan en overstelp ons met generalisaties en gescheld van dat imitatortje...... Ik ben reuze benieuwd wat u voor ons in petto hebt!

LisanneW
LisanneW31 mei 2016 - 17:20

Ik dacht dat ik duidelijk was meneer zandberg: ‘Het echte harde nare scheldwerk komt allemaal van rechts’ Dit vindt U geen generalisatie? En die scheldwoorden van meneer van M zijn wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar.

Windowjan
Windowjan31 mei 2016 - 18:18

Het staat er al, lezen Gerrit, lezen.

Tom Meijer
Tom Meijer31 mei 2016 - 19:35

"Dit vindt U geen generalisatie?" Nou, ik in ieder geval niet. Het is een terechte constatering. Maar niet ieder rechts persoon scheldt waardoor het geen generalisatie is.

LisanneW
LisanneW31 mei 2016 - 19:59

"Het is een terechte constatering." Op basis van wat? Hoe weet hij zo zeker dat het ergste scheldwerk alleen van rechts komt? Linkse mensen, of uit het politieke midden schelden niet zo erg?

Zandb
Zandb1 jun. 2016 - 14:12

Beste Lisanne: U kunt dus zegge en schrijve één soort van generalisatie (die nog logisch te verklaren valt ook!) en één scheldwoord (in een bepaalde voorwaardelijke context, op ironische wijze gebruikt) noemen? Indrukwekkend hoor. "Het imitatortje" is natuurlijk van uw kant weer liefkozend bedoeld?

LisanneW
LisanneW1 jun. 2016 - 14:47

Nee, het imitatortje is van mijn kant denigrerend bedoeld. En de generalisatie en scheldwoorden van de heer van M lijken me in dit geval wel duidelijk en bewezen. Ik voel me niet geroepen om er meer op te gaan zoeken (is ook niet relevant), indien U dat wilt, 'be my guest'...

Zandb
Zandb3 jun. 2016 - 18:36

Het is pijnlijk duidelijk, Lisanne W. Formeel redenerend scheldt en generaliseert Van Muiswinkel. Net als Lisanne W. dat formeel geredeneerd doet.

Moeder Pietje
Moeder Pietje4 jun. 2016 - 15:40

Het is helemaal niet verwerpelijk te constateren dat sommige getinte mensen slecht zijn in denken, het zelfde constateren we ook bij sommige blanken. :)

Bartje822
Bartje82231 mei 2016 - 14:08

Aan alle racisme-roepers: Kan iemand mij uitleggen waarom in Paramaribo gewoon het traditionel sinterklaas feest gevierd word en waarom men er daar geen racisme in ziet? Vol verwachting wacht ik op antwoord....

8 Reacties
johannn2
johannn231 mei 2016 - 15:09

Bartje, Wie discrimineren zij daarmee als ze zelf 'zwart' zijn ? Zichzelf ? Misschien moet je eerst zelf 'zwart' zijn in een 'zwarte' gemeenschap om het te kunnen doen zonder discriminerende effecten. En ook met een connotatie van slavenhandel en discriminatie zijn zíj degenen die de vrijheid hebben om met hun eigen verleden zo om te gaan, niet wij. Vergelijk: zo staat het joden vrij om een discriminerende joden mop te tappen, waar niet-joden die vrijheid niet hebben. Maar antwoorden als deze zijn al honderden keren over het internet gegaan, en kennelijk nooit bij jou aangekomen. Ik verwacht ook deze keer niet, dat het zal blijven hangen. Je moet ook bereid zijn om het te horen. .

Sardar2
Sardar231 mei 2016 - 15:10

@ Bartje82 31 mei 2016 at 16:08 Als de pieten in Nederland net zo uitzien als de blanke meerderheid, wie zou er racisme inzien? Waarschijnlijk niemand!

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 15:41

@ Bartje82 Het staat iedereen ongeacht huidskleur vrij een mening te hebben over zwarte piet. Er zijn zelfs in Nederland gekleurde mensen die er geen racisme in zien. Er zijn ook gekleurde mensen die er wel racisme in zien. Er zijn ook blanke mensen hier en in Paramaribo die er racisme in zien. Kleur bepaalt niet iemands mening, vaardigheden of karakter. Het gaat het in deze discussie er mede om of deze relatie wel gelegd kan worden. Het pro zwarte piet kamp levert zo veel racistische teksten dat alleen al dat een goede reden is zwarte piet in huidige vorm af te schaffen.

Bartje822
Bartje82231 mei 2016 - 16:48

3x een inhoudsloze reactie op rij. Het blijft me verbazen hoe dezelfde mensen hier op joop telkens weer weten recht te praten wat krom is. Speciaal voor Johan: wie discrimineren zij als ze zelf zwart zijn... Het gaat zich erom waarom deze mensen GEEN discriminatie zien in een zwarte piet. Zegt dat iets over deze mensen of over de anti's in dit land? En daarbij komende heeft een wit persoon dus niet het recht zich zwart te schminken? Dat noem ik nog eens racisme. Bidar, dan horen we waarschijnlijk weer dat het niet divers genoeg is en dus ook racistisch. Maar u gaf geen antwoord op mijn vraag omdat u het zelf ook niet weet. Wat ik zeg, het is grote muggenzifterij die hele discussie, zeg maar gewoon kansloos. En dan doel ik met name op de racisme kaart trekkers.

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 18:30

@ Bartje82 3x een inhoudsloze reactie op rij. Het blijft me verbazen hoe dezelfde mensen hier op joop telkens weer weten recht te praten wat krom is. 3x hebben mensen de moeite genomen jou een antwoord te geven. Daar kan je het niet mee eens zijn, maar het diskwalificeren van de reacties zegt een hoop over jouw bereidheid naar een andere mening dan die van jezelf te luisteren. Die is er dus niet. Iedereen die het niet met jou eens is, is inhoudsloos. En dan zijn we weer aangeland waar een discussie met extreem rechts altijd uitkomt. Een beetje schelden omdat de argumenten op zijn.

Paul250371
Paul25037131 mei 2016 - 18:40

@ Bartje82 Dus als er negers zijn die geen probleem hebben, volgens jou, met zwarte piet kan het dus niet zo zijn dat er andere zich wel bezwaard voelen.

Sardar2
Sardar231 mei 2016 - 21:44

@ Bartje82, 31 mei 2016 at 18:48 Mijn antwoord was dat het context gebonden is, niet meer! Je vraag was waarom het in “Paramaribo” kan maar in Nederland wordt het racisme. Mijn antwoord was als zwarten willen van zich een clown maken of als blanken willen eigen clown worden, wie ben ik om hen daarop aan te spreken. Jij legt mijn antwoord ernaast en kom je met een totaal andere voorstelling: wat als kritiek komt dat “het niet divers genoeg is”. Jij wilt geen antwoord maar verwarring! Eerlijk gezegd, ik denk geen hond zou er blaffen als ieder eigen clown gaat maken!

Moeder Pietje
Moeder Pietje4 jun. 2016 - 15:43

Daan "Iedereen die het niet met jou eens is, is inhoudsloos." Neen, alleen als je gewoon ongelijk hebt. Uitgaat van verkeerde aannames. "En dan zijn we weer aangeland waar een discussie met extreem rechts altijd uitkomt. Een beetje schelden omdat de argumenten op zijn. " Welja, extreem rechts. Waar staat dat schelden trouwens? Is het verwijderd?

Casparus2
Casparus231 mei 2016 - 13:59

De ZP discussie is voor mij een lakmoesproef geworden.Mijn vraag aan ieder luid: Bent u voor of tegen ZP in deze vorm? Is diegene tegen. .dan is het een toffe peer en mag hij geld aan mij verdineen en met mij omgaan. ..is diegene voor ZP in de huidige vorm,dan laat ik diegene links liggen en weiger om hem/haar geld te laten verdienen en zal ik alles in het werk stellen om meerdere mensen bij elkaar te krijgen om diegeen maatschappelijk failliet te krijgen. ZP =Racisme en racisten wil ik niet om mij heen.

5 Reacties
kindval
kindval31 mei 2016 - 15:27

casparus":is diegene voor ZP in de huidige vorm,dan laat ik diegene links liggen en weiger om hem/haar geld te laten verdienen en zal ik alles in het werk stellen om meerdere mensen bij elkaar te krijgen om diegeen maatschappelijk failliet te krijgen." Ik ben bang dat je dit nog serieus meent ook....

Peter_K2
Peter_K231 mei 2016 - 15:42

Een citaat van van Muiswinkel hierboven luidt: "Ik zei ‘Zwarte Piet is geen racisme, dat moet je niet zo zeggen. Dat moet je niet op je t-shirt zetten, dan beledig je heel veel mensen die dat absoluut niet zijn. Miljoenen Nederlanders die in de loop van de jaren een keer Zwarte Piet hebben gespeeld.’" U bent het dus duidelijk niet met van Muiswinkel eens.

RonVa
RonVa31 mei 2016 - 17:57

@ Kindval, Ben bang dat hij dit inderdaad echt meent. Ik lees van zijn hand op JOOP alleen extremistische berichten waarin die mensen met een andere mening kwaad wilt doen. Ik hoop deze persoon nooit persoonlijk tegen te hoeven komen.

mr Partridge
mr Partridge31 mei 2016 - 18:51

Allemachtig....Churchill had gelijk.....de nieuwe facisten zijn de anti-facisten....

Mark Huysman
Mark Huysman1 jun. 2016 - 6:32

Dat heeft Churchill niet gezegd. Wat hij wel gezegd heeft is: “This movement among the Jews is not new. (..) this worldwide conspiracy for the overthrow of civilisation and for the reconstitution of society on the basis of arrested development, of envious malevolence, and impossible equality, has been steadily growing. It has been the mainspring of every subversive movement during the 19th century; and now at last this band of extraordinary personalities from the underworld of the great cities of Europe and America have gripped the Russian people by the hair of their heads and have become practically the undisputed masters of that enormous empire.”

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer31 mei 2016 - 13:41

Tja Muiswinkelmans als de drank in de man is is het verstandig weg te blijven van het twitter toetsenbord. Niet gedaan dus, niet erg, wel dom. Je was een kerel geweest door gewoon toe te geven dat je fout was, damage controll, einde discussie. Maar dan moet je even over je moralistisch ego heen kunnen stappen door je zelf te relativeren. Blijft moeilijk voor sommigen. Ook niet erg, maar weer dom. Lijkt een redelijke domme man dus onze Erik.

3 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 16:44

Jan Willem; kunt u ook aantonen dat uw informatie klopt? En de verklaring die hij zelf geeft, wat klopt daar niet aan? Ik ben blijkbaar niet goed op de hoogte. Dus misschien wilt u mij even bijpraten.....

Zandb
Zandb1 jun. 2016 - 14:12

Jan Willem; waarom blijft het zo stil?

Frank Straathoff
Frank Straathoff1 jun. 2016 - 18:43

@zandb Omdat de waarheid in al haar eenvoud geen toelichting behoeft. Zelfs de grote Joop inquisiteur Gerrit moet het daar maar mee doen...

Geert5
Geert531 mei 2016 - 13:40

Erik van Muiswinkel heeft zeker geen tijd om alle bagger, haat, beledigingen en dreigementen te lezen, te beluisteren en te bekijken die er op de oude en de nieuwe media, in de straten en waar verder ook voorbij komt? Dus komt hij tot de stompzinnige conclusie dat alle haat van rechts komt. Die stelling alleen al bewijst zijn ongelijk, want ik als rechts type (want voor handhaving Zwarte Piet) wordt dus bij de haters ingedeeld, om het enkele feit dat ik rechts ben. Dat, meneer Van Muiswinkel, is een idiote generalisatie, die net zo verkeerd is als de stelling dat alle tegenstanders van Zwarte Piet klaagnegers zijn. U diskwalificeert zich zelf met uw sneue oproep aan de publieke omroep en uw interview. Zo bang om aan de verkeerde kant van het politieke spectrum te worden neergezet? Voor uw uitspraken is maar één kwalificatie: hypocriete lafheid

2 Reacties
johannn2
johannn231 mei 2016 - 15:19

Geert, Foutje van jou tegen de logica, Geert. Als die schelders allemaal rechts (zouden) zijn, dan betekent dat nog niet dat alle rechtse mensen schelders zijn. Jij generaliseert dus zijn uitspraak ontoelaatbaar. Ik vind zijn 'rechts' ook wat kort door de bocht. Hij had beter kunnen zeggen: ‘Het echte harde nare scheldwerk komt allemaal van heel domme mensen, waarvan er opmerkelijk veel rechts te noemen zijn’ .

Geert5
Geert531 mei 2016 - 16:21

Johan, Je hebt gelijk! En, ja, scheldwerk komt van heeeeel domme lui. Maar ik ben het niet met je eens dat er daarvan opmerkelijk veel rechts zijn. Het punt is dat 'linkse' mensen hun scheldpartijen vaak op een slinksere manier weten te verkopen. Het recept is dan vaak: men neme een grabbelton met onbegrijpelijke, of in elk geval niet gedefinieerde, concepten, voeg daarbij individuele gebeurtenissen die je veralgemeniseert, past die toe op 'het debat'en je krijgt kort door de bocht analyses met dito conclusies. Dus: alle witte mannen van 50+ zijn racististisch, aanhangers van zwarte piet dito en elke kritiek op de islam is islamofoob. Dat is geen schelden, maar even dom, idioot en kortzichtig als het rechtse gescheld. En....het kost meer tijd, want voordat je door de hele soep aan pseudo intellectueel gewauwel heen bent heb je tijd verloren die je aan iets zinnigs had kunnen besteden, zoals de stukken van Han van der Horst lezen of lekker lachen gieren brullen met stukken op GeenStijl

itsme3
itsme331 mei 2016 - 13:14

Sinds zijn eigen walchelijke "kanker" tweet, heeft van Muiswinkel op dit onderwerp toch wel gigantisch aan geloofwaardigheid verloren. Of is ie stiekum zelf (extreem) rechts?

Daniel Dennett
Daniel Dennett31 mei 2016 - 12:24

Zijn de pro zp-ers te dom om te begrijpen dat iemand zwart schminken en als een clown rond te laten rennen voor sommige mensen beledigend kan zijn? Of begrijpen ze dit wel maar zijn ze donweg te asociaal om zich daar iets van aan te trekken?

5 Reacties
Indisch4ever
Indisch4ever31 mei 2016 - 13:49

@ De Vries Het is niet een kwestie van dom wezen. Men kán het niet begrijpen. Men is immers opgevoed met het idee dat zwartschminken onschuldig is . En donkere mensen wilden zelf ook niet veel klagen erover. Wie dat wel deed werd gewoon niet gehoord. ZP was al een dogma geworden . Hij was fun. Erik van Muiswinkel heeft het aangedurfd het te begrijpen. Best knap van hem om zijn rol als hoofdpiet zo los te laten. Je ziet ook een neiging van mensen het niet wíllen begrijpen. Terwijl Gerda Havertong al vele jaren geleden heeft uitgelegd, wat haar aversie is tegen den Piet is. https://www.youtube.com/watch?v=m3s1RcSK3sg Het is ook lastig haar verhaal te verwerken.. oa daarom verdringt men dat collectief. Die verdringing is een neurose ? Voer voor psychologen !

Bartje822
Bartje82231 mei 2016 - 14:02

Dus als een witte rond rennen met een mijter op je kop is ook racistisch?. Of kan racisme alleen maar van de boze witte werkende autochtoon komen?

Okke2
Okke231 mei 2016 - 14:05

clowns zijn normaal gesproken wit geschminkt, met sinterklaas inderdaad zwart. De rest van de tijd -wanneer ze wit zijn- is dan iedereen heel asociaal om zich niks aan te trekken van alle 'witten' die zich daardoor wel eens gekwetst zouden kunnen voelen? een zwartgeschminkte clown in de kleding als die van de zwitserse garde, je moet er als 'niet witte' maar op komen om je erdoor gekwetst te voelen.

Daniel Dennett
Daniel Dennett31 mei 2016 - 16:23

@Bartje82 Je snapt het echt niet hè. Geeft niet hoor.

Van der Wal
Van der Wal31 mei 2016 - 17:25

Nee hoor, wij hebben er geen enkele moeite mee dat mensen een kleurstof op hun huid smeren om een andere kleur te krijgen. Dat moeten die mensen vooral zelf weten.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 11:48

Een opmerking van Peterr laat mij niet los en houd mij bezig met de vraag is de intentie van zwarte piet racistisch? Antwoord lijkt mij NEE dus hoe kunnen voorstanders van ZP dan weggezet worden als racist en facist door mijnheer Muiswinkel ( over schelden gesproken)

4 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 13:28

Truus; dat heeft Van Muiswinkel expliciet nou juist niet gedaan. En verder; zie mijn andere reactie.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 13:46

zandb goed of hij dat al of niet heeft getweet zijn de meningen over verdeeld maar kankerlul vindt u dus geen grove scheldwoord???

Indisch4ever
Indisch4ever31 mei 2016 - 13:51

Muiswinkel zet die hele groep helemaal niet weg als racist of fascist. Wel goed lezen en luisteren wat hij wel bedoelt, truusbeek.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 16:48

Beste Truus; ik wil u met alle plezier inlichten. Maar als u even naar het filmpje kijkt, dan legt V.M. zelf uit waarom hij het nodig vond om het woord "kankerlul", specifiek gericht tegen ene Ruben, te gebruiken.

BingoGrubb
BingoGrubb31 mei 2016 - 11:43

de ellende komt van van beide kantende. ik heb er bij gestaan dat een donkere mevrouwen omdat ze geen problemen had met de piet en met haar kleine naar de intocht ging dat ze uit gescholden werdt voor huisslaaf.

Joost2
Joost231 mei 2016 - 11:24

Scheldpartijen op internet. Vanwaar altijd het adjectief "rechts" en "links" hanteren of het als een verschil tussen "hoog" -en "laagopgeleiden" aanmerken? Betreurenswaardig dat er weleens voor deze simplistische benaderingen wordt gekozen. Het is een fatsoenskwestie die helaas niet makkelijk in te delen is. Waar ik het wel mee eens ben en wellicht kan helpen is om de anonimiteit op te heffen op internetplatforms zodat er niet meer veilig vanuit de anonimiteit vertoevend andere mensen belaagd, beschimpt en bedreigd kunnen worden. Crimineel gedrag heeft baat bij anonimiteit en de gelegenheid creëert de dief. Op internet horen mensen ook veilig te zijn om hun mening te uiten en vind het bovendien een nogal laffe manier om je achter een pseudoniem te verschuilen om met anderen te converseren.

3 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 14:53

Toch maar eens eventjes rondkijken op deze site om goed te beseffen als de overheid iets meer macht heeft en uw mening onwelgevallig vindt dat U zomaar ineens 14 maanden achter slot en grendel zit. Klokkenluiders verschuilen zich meestal ook achter anonimiteit. Meeste sociale netwerken hebben een filter functie, dus je kan zelf bepaalde mensen die zich niet fatsoenlijk in een maatschappelijk debat mengen verwijderen uit je gezichtsveld. Andere online platformen zoals JOOP gebruiken moderators om als filter op te treden. Kunnen we het oneens mee zijn omdat ze gemakkelijk kunnen censureren, aan de andere kant blijft het fatsoen dan nog een klein beetje overeind wat ook wel weer een prettige discussie sfeer geeft.

Joost2
Joost231 mei 2016 - 18:47

@Harry "Klokkenluiders verschuilen zich meestal ook achter anonimiteit." Begrijp andermaal niet goed wat wat dit hier mee te maken heeft en heb bij u al eerder aangegeven dat klokkenluiders zich verschuilen achter anonimiteit, omdat de regeling daarvoor niet in orde is. En volgens mij bedreigen klokkenluiders andere mensen ook niet, maar willen ze gewoon misstanden aan de kaak stellen. Moderators hebben ik geen enkel bezwaar tegen, helaas zijn die bij sommige platforms afwezig. U wekt de schijn dat u nog nooit van een internettrol hebt gehoord en mijn 2de verwijt is dat u het probleem legt bij het slachtoffer, die moeten gaan filteren, blocken of weet ik wat voor fratsen uithalen om een ANONIEM persoon te weren. Het is al in haar essentie verkeerd om anderen te bedreigen, beledigen et cetera en anonimiteit faciliteert dat alleen maar.

il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 23:01

Anonimiteit is gewoon een groot goed, en daar valt voor mij niet aan te tornen. Scheldpartijen, racistische uitlatingen en bedreigingen zijn ongewenst in de samenleving, en dat moet aangepakt worden. Maar niet door simpelweg alle anonimiteit op te heffen. Het is een pad wat ik gewoon niet wil bewandelen. Ik heb liever moderators, en die zijn ook gewoon aanwezig op sociale media platformen, alleen je moet wel eventjes de moeite nemen om ze te rapporteren, terwijl we hier moderators hebben die van te voren al filteren om ervoor te zorgen dat het debat fatsoenlijk blijft. Bedreigingen en racistische uitspraken moeten gewoon via de wet worden aangepakt. Al het andere, tja blokkeren en aangeven en zorgen dat de samenleving gewoon weer wat normaliseert en het niet meer bon-ton wordt dat we elkaar de huid vol schelden. Overigens zijn anonieme scheldkanonnen niet zo anoniem als ze zelf denken. Er zijn voldoende middelen aanwezig die de identiteit kunnen achterhalen het vergt alleen wat digitaal recherche werk, maar gek genoeg heb ik liever dat soort middelen niet bij de burger, maar bij diegenen die we die macht toevertrouwen en regelmatig getoetst worden. En overigens, hoe wil je het mogelijk maken? Niemand anoniem op online platformen? Iedereen een kopie van zijn paspoort inscannen zodat commerciële bedrijven met die data kunnen controleren dat ik het echt ben, en mij niet onder een pseudoniem uitgeef. Enig idee wat kwaadwillenden met die data zouden kunnen aanrichten die U schijnbaar zo gemakkelijk wilt opgeven omdat er een +/- 50.000 mensen zijn die zich niet fatsoenlijk in een debat kunnen mengen? U heeft het over internet trollen, dan vraag ik. Kent u identiteitsdiefstal?

Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 11:17

Gek genoeg is ZP en Belgie totaal geen issue, kennelijk zijn de mensen daar wat toleranter naar elkaar toe.

7 Reacties
LisanneW
LisanneW31 mei 2016 - 15:39

Wellicht zijn de ego's van de bekende Belgen wat minder groot dan die van de zogenaamd bekende Nederlanders (diknekken) uit de randstad.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 16:52

Lisanne; ik zie aan uw woordgebruik dat u zich waarschijnlijk prima in het "voor de zwartepiet-kamp" thuis voelt.

LisanneW
LisanneW31 mei 2016 - 17:17

Ik ben blij dat ik voor U zo duidelijk ben meneer Zandberg, diknek is overigens een vrij algemene term voor ollanders in Vlaanderen, of doelde U daar niet op? Misschien kunt U zelf ook eens wat duidelijker zijn waar U nu eigenlijk voor staat. Ik ben benieuwd, bent U nu voor of tegen zwarte Piet. Ik vrees dat het wel weer een compromis zal zijn, een groene Piet of een roet veeg Piet.

mulligan
mulligan31 mei 2016 - 20:09

Je zou verwachten, als de term 'diknek' een "vrij algemene term voor ollanders in Vlaanderen" zou zijn, dat men dan enige verwijzing daarvoor zou vinden op het Vlaamse internet. Nou, op de eerste tien pagina's weet Google welgeteld vier verwijzingen naar Belgisch gebruik van het woord te geven en alle vier hebben het niet over Nederlanders, maar over hetzelfde soort persoon als men er in Nederland mee aanduidt. Lijkt me dan toch niet 'algemeen'.

Paddy3
Paddy331 mei 2016 - 21:59

@mulligan, helaas geeft Google niet altijd het enige juiste antwoord. Diknek is in Vlaanderen toch echt een benaming voor arrogante Ollanders.

cockpol
cockpol1 jun. 2016 - 0:02

Diknek is ook naar wat ik heb gehoord, een nederlands woord dat ook in het Swahili opgenomen is in de woordenschat, met behouden betekenis.

mulligan
mulligan1 jun. 2016 - 13:14

Ik wil u geloven. Ik blijf het alleen vreemd vinden dat noch het Vlaams woordenboek (http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/dikke+nek) een dergelijke definitie geeft, noch het gebruik van de uitdrukking op die wijze door mij teruggevonden wordt op het internet. Is het voor mijn gevoel toch niet echt 'algemeen'. Maar vooruit, is ook maar een detail.

Daniel Dennett
Daniel Dennett31 mei 2016 - 10:46

Is ook niet vreemd natuurlijk, het PVV volk is over het algemeen wat minder beschaafd en intelligent.

4 Reacties
Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 12:59

Ja echt wel, die generaliseren altijd zo.

Sussan
Sussan31 mei 2016 - 13:53

Feit is dat SP-ers gemiddeld genomen ook erg dom zijn en vaak werkloos. En toch links. Hoe verklaar je dat dan?

Daniel Dennett
Daniel Dennett31 mei 2016 - 16:36

@Sussan Wat zou ik moeten verklaren? Verschil tussen SP en PVV is buitenlanders/islam standpunt. Verder hebben ze vrijwel gelijke standpunten.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 16:57

De Vries; ik ben bang dat zo'n vaststelling ook veel PVV-ers géén recht doet.

PeterMiddle
PeterMiddle31 mei 2016 - 10:29

Pff nog een paar initiatieven van Bn' ers en dan zijn we daar ook weer vanaf.. Een discussie creëren in de media en deze op een manier insteken dat het debat al direct gepolariseerd is. Dan eventjes wachten en neme men de reacties van enkelen, projecteren deze op allen en voila de noodzaak is geboren BN'ers om het land op te voeden naar hun moraal. Les in wat de burger moet doen naar aanleiding van de door dezelfde Bn'ers gecreëerde crisis.. En een crisis is het geworden! Wat dat betreft mogen de initiatoren trots zijn, de bagger van beide zijden is inderdaad disgusting. Ik zeg van beide zijden omdat iets anders beweren, bijvoorbeeld dat een linkse oriëntatie per definitie zorgt voor verschoning van schelden, is discriminatie op zijn minst en eigenlijk een soort racisme... Deze discussie, zoals zo vele discussies (uitkeringsgerechtigden, moslims, boeren, en andere zondebokken), is een in de media (Hilversum/ Amsterdam) gecreëerde en geëscaleerde discussie. Gelukkig is alles vergankelijk, ook de invloed van BN'ers en op deze wijze zal het snel gaan.. Het zijn gewoon mensen, dat besef is bij henzelf een beetje verloren gegaan zo lijkt het.. Er zijn mensen die menen de grootste bagger in de media te moeten slingeren. Racisten zijn boos en verwensen Sylvana Simons van alles en nog wat. Van Muiswinkel is cabaretier en noemt mensen kankerlul. Dat er mensen zijn die zich verheven voelen boven een ander, neer willen kijken op anderen en dat met gescheld doen is een gegeven. Het probleem is dat deze mensen dag in dag uit een podium krijgen in onze naar hits hunkerende en alles plaatsende media.. Mvg.

2 Reacties
Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 10:47

Ik vindt het allemaal enge narcisten, die zogenaamde BNers en mensen op twitter.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 12:43

Peter: Ontegenzeggelijk waar: "Ik zeg van beide zijden omdat iets anders beweren, bijvoorbeeld dat een linkse oriëntatie per definitie zorgt voor verschoning van schelden, is discriminatie op zijn minst en eigenlijk een soort racisme…" Het is alleen zo vervelend voor u, dat niemand beweert dat een linkse oriëntatie zorgt voor verschoning..... Hier gaat het om iemand die van beide kanten reacite krijgt omdat hij ook kritiek heeft naar beide kanten. Vanaf de ene kant wordt er netjes met hem gesproken en vanaf de andere kant niet. Dat zijn de feiten zoals door Van Muiswinkel meegedeeld. Ik kan helaas niet voor de juistheid van de feiten instaan. Ik vind dat V.M. een in mijn ogen te verdedigen maar zeker verkeerde manier van reageren heeft gekozen: Ik verschoon V.M. dus wel en niet. Want als mensen nog niet eens begrepen hebben dat het V.M. er niet om ging om Ruben voor "kankerlul" uit te maken maar om hem het voorwaardelijke kenbaar te maken: ALS je serieus vindt dat wat ik aan rotzooi ontvangen heb, goede argumenten zijn dan kan ik zo'n argument naar jou toe vast wel gebruiken...... Nou, nee dus: Voor slechte verstaanders is alleen het scheldwoord genoeg.

Martijn Tonies
Martijn Tonies31 mei 2016 - 10:15

Erik van Muiswinkel is niet "gehackt", er is een nieuw account aangemaakt met een naam die op de zijne -lijkt- maar het niet is. In plaats van een kleine L is er een hoofdletter i gebruikt. Er mist ook een blauw vinkje. Dat mensen er in trappen dat hij op dat nieuwe account met nauwelijks volgers en tweets zoiets zou zeggen, is gewoon best wel een beetje dom.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 10:12

faire discussie wanneer je voor racist te worden uitgemaakt????

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 12:52

Ja Truus, dat kan. Als ik vind dat mensen die zwarte mensen anders willen behandelen dan andere mensen racisten zijn en u hebt, vindt u, hele goede redenen om zwarte mensen anders te behandelen, dan zult u hoogstwaarschijnlijk wel begrijpen, dat ik u niet bedoel en dat ik u wil uitzonderen. Tenminste, als u op duidelijke wijze uw standpunt aan mij meedeelt. En niet als u mij op hoge toon ter verantwoording roep alsof ik er maar belang bij heb om zoveel mogelijk mensen voor racist uit te maken. Daarbij maakt het verschil uit of je een racist bent in woord of in gedrag. Als ik vind dat zwarte mensen minder goed kunnen leren en beter kunnen dansen en snelle kunnen hardlopen, dan is dat niet zo'n ramp als ik daardoor mensen maar niet anders ga behandelen. Bijvoorbeeld dat ik zwarte mensen automatisch adviseer om maar niet naar de universiteit te gaan maar om naar een dansschool te gaan..... Kortom; wie even nadenkt weet dat het niet zo eenvoudig ligt.

robvaniren
robvaniren31 mei 2016 - 10:08

"Regelmatig zeggen linkse mensen, in nettere woorden, dat Wilders ook beter dood kan." Nou, ik had een vriend (al 20 jaar), een NRC-lezer, die opeens riep: Wilders? Tegen de muur ! en toen ik vroeg: 'en al die PVV-stemmers dan? sprong ie op, en riep: m'n huis uit ! Heb ik nog een boek over geschreven, leuk.

1 Reactie
mulligan
mulligan31 mei 2016 - 12:08

En als u dan naar anderen kunt wijzen en zeggen: "Maar die doen het ook", is het dan oké? Maakt het dan niet meer uit? Is het dan wel acceptabel? Geldt niet alleen voor u, hoor, maar voor ieder ander die hieronder heeft gemeend te moeten opwerpen dat anderen het ook wel eens doen. Ja, er zijn meer mensen die domme, rare, verwerpelijke dingen doen, maar dat is geen enkel excuus voor wat van Muiswinkel hier aanhaalt. Men praat het ene laakbare feit niet goed met een ander laakbaar feit. Het is niet zo dat het ene feit het andere uitgumt; beiden blijven laakbaar. Kunnen we stoppen met dat soort kinderachtige reacties? Heeft niemand u ooit uitgelegd hoe dom, flauw en nietszeggend zulke reacties zijn?

robvaniren
robvaniren31 mei 2016 - 10:00

"Denkt u nu echt, dat V.M. zo selectief is dat hij de wijze waarop Elma bejegend wordt anders zal beoordelen dan de wijze waarop hij benaderd wordt? "(Zandb). Dat lijkt me inderdaad de enige conclusie uit de zin"echte, harde, nare, persoonlijke, smerige scheldwerk, komt allemaal van rechts. ". Tenzij u die Marokkanse jongeren rechts noemt natuurlijk. dan is het simpel; rechts = slecht en links = goed. Fijn, zijn we het 'eens'. En dan deze: "Misschien als u zich eens zou beperken tot waar V.M. zich ook toe beperkt: Deze zwartepietendiscussie. " Ik moet toch constateren, dat in deze discussie, met als motto dat rechts harder, naarder, smeriger scheldt, rechts de zwarte piet krijgt.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 12:58

rob: Ik vind dat de tegenstanders van zwartepiet die ook echt verdiend krijgen. Alles wat ik aan werkelijke bagger heb gezien komt bijna alleen van de tegenstanders. (Ik zou overigens niet weten waarom ik die "rechts" zou moeten noemen!) V.M. heeft dezelfde ervaring.

Indisch4ever
Indisch4ever31 mei 2016 - 9:28

Het is al 3 jaar duidelijk in het zp-debat dat meest hufterige agressie van een voorhoede van zogenaamde zp-fans af komt en meestal ook rechts georiënteerd. Triest te zien dat zovelen nog dit verdoezelen . Dit ontkennen loopt parallel aan het ontkennen van discriminatie, het niet willen weten dat veel donkere mensen het niet leuk vinden geïmiteerd te worden door het zp-karakter. Er is een kentering zichtbaar.. Steeds meer heeft men wel aandacht voor deze taboe's. In de tussentijd zou er onderzoeken moeten komen naar die agressie en de correlatie met rechtse keuzes.

3 Reacties
Westen
Westen31 mei 2016 - 12:18

Je reactie is nu juist exemplarisch voor hoe racistisch de meeste anti racisten nu net zijn. De persoon met een andere mening heeft een genetisch gebrek. Dat is nu net het archetype van racistisch denken

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 13:07

Westen: Volkomen flauwe kul. Indisch beweert dat het hem duidelijk is, dat de hufterige agressie" vooral van "een voorhoede" van de voorstanders van zp komt. En hij beweert dat die voorhoede ook meest rechts is. Als u daaruit afleidt dat deze vaststellingen exemplarisch voor het racisme - en voor u als racist - zijn dan zit u er natuurlijk helemaal naast. Indisch doet een feitelijke uitspraak over een agressieve hufterigheid en niet over racisme.

Indisch4ever
Indisch4ever31 mei 2016 - 13:34

@ Westen Ik heb het nergens over een genetisch gebrek van iemand. Evenmin wijt ik het gebrek aan inlevingsvermogen aan een ras ofzo Jouw reactie van onvoldoende mij begrijpen en dat zien als racisme (tegen jouw persoon of jouw ras?) is wel exemplarisch voor het ontkennend gedrag wat ik noemde . @ Zandb.. yip het is een zekere voorhoede die hufterig is.... niet de hele groep die niet zo veel kwaad zien in Piet en dit rustiger kunnen uiten.

Nailles
Nailles31 mei 2016 - 9:24

‘Het echte harde nare scheldwerk komt allemaal van rechts’ Aantoonbare onzin van mensen die scheldwerk alleen maar onderkennen als het tegen hen en de hunnen gericht is maar niet als ze het zelf uiten. Ayaan Hirsi Ali werd vanuit linkse hoek zeker zo grof beschimpt en bedreigd als Sylvana Simons nu, juist ook in relatie tot haar achtergrond, terwijl Ali heel wat meer onderbouwde argumenten voor haar kritische gedachtegoed uitte, niets en niemand daarbij spaarde, en dus b.v. niet weigerde een zo groot kwaad als feitelijke genocide te benoemen. Hans Janmaat en zijn vrouw die in geen geval kwalijker uitingen hebben gedaan dan Kuzu, Özturk, of Simons nu, sterker nog, veel van wat Janmaat nog voorzichtig zei wordt nu van rechts tot links gezegd, werden zeer grof beschimpt, en behalve bedreigd, ook daadwerkelijk met moorddadig geweld belaagd door links. Pim Fortuijn werd om zaken die nu ook allang gewoon benoemd worden bij PvdA, GroenLinks, en SP (welke laatste dat ten tijde van de Centrum Democraten nog veel verder gaand heeft gedaan dan tegenwoordig) beschimpt maar nog erger bedreigd waarop uiteindelijk moord volgde. Mensen als Frits Bolkestein, Aad Kosto, Job Cohen, en Nebahat Albayrak (drie laatste vanwege vreemdelingenbeleid), maar ook vele andere werden en worden door links, met name het grote activistische deel, onwelgevallige personen, ernstig beschimpt, bedreigd, of zelfs gewelddadig belaagd. Politiek ideologisch geïnspireerd straatgeweld komt modern historisch nagenoeg in alle gevallen uit linkse hoek en is zowel tegen politici, en niet zelden letterlijk levensgevaarlijk bedreigend met gegooide bakstenen, brandbommen, en vuurwerk tegen ambtenaren die orde proberen te houden gericht, als dat het ten koste gaat van burgers, winkeliers, bedrijfseigenaren, en omwonenden.

5 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus31 mei 2016 - 11:00

Tja als het van links komt moet het kunnen,nauwelijks iemand die zich daar aan stoort,het verhaal is natuurlijk anders als hetzelfde van de rechter zijde komt.

BingoGrubb
BingoGrubb31 mei 2016 - 11:54

en weet je wat erg is niemand die aan tafel zat die dat even er bij vermeld

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 13:34

Nailles: U haalt dat "scheldwerk" volkomen uit de context. Wat van Muiswinkel beweert, beperkt hij dat uitsluitend tot de zwartepietendiscussie die hij voerde met mensen van twee kanten! Waarvan de ene kant alleen maar schold. Die noemt hij rechts. Daar mag u kritiek op hebben. Maar enige logica schuilt daar wel in. De rest van uw betoog is wat het is. Maar uw uitgangspunt is allesbehalve netjes.

Nailles
Nailles31 mei 2016 - 13:48

@Zandb Je hebt helemaal gelijk. Dank je voor de terechtwijzing. Je wilt dus gezegd hebben dat afhankelijk van de een of andere context het echte harde nare scheldwerk ook net zo goed allemaal van links kan komen, en in weer een andere context uit beide, of ook nog andere, bijvoorbeeld een of andere religieuze hoek.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 14:32

Okay Nailles; dank voor de moeite.

Minoes2
Minoes231 mei 2016 - 9:06

Het is als met ex-rokers.... Wat ik namelijk jammer vind is dat hier gedaan wordt alsof anti-pieten de discussie hard maar ' netjes' houden, mijn ervaring is anders. Je wordt hier op joop regelmatig en regelrecht uitgemaakt voor racist, je argumentatie doet daar niets aan af of je het wel dan niet bent ook niet. Het is het letterlijk zwart-wit denken dat overheerst waardoor de nuance niet mag bestaan, die is er immers niet, en dus een andere mening niet geaccepteerd wordt op straffe van.... Indien je niet denkt zoals ik denk ben je een PVV-er, een varkenskop-gooier, een uitkeringstrekker met teveel tijd, een kindermis-handelaar.... en rechts natuurlijk, liefst uiterst recht. Je bent een witte, genoeg reden om je iedere zeggingskracht te ontnemen, eigenlijk mag je geen mening meer hebben want schuldig bij geboorte. Zo wordt er gewisseld tussen de verschillende mogelijkheden zodat de ander altijd fout is en niet zomaar fout maar goed fout. Het debat wordt gevoerd met de aanbeveling om zelf ook een leger van BN-ers op de been te brengen. Dat heet inhoud... Ik noem dat oorlog en dezelfde onverdraagzaamheid toepassen als die je de ander toedicht. Er wordt je hier en daar op een agressieve manier opgelegd hoe je moet denken en wat je moet vinden. Voor mij voelt het hier op Joop bijna als een dependance van de anti-pieten groep, voelt bijna als indoctrinatie gezien het aantal en de selectie van artikelen. Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen. En daarmee sluit ik het onderwerp voor mij nu af. Ik geef me over.

4 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper31 mei 2016 - 10:18

[Je wordt hier op joop regelmatig en regelrecht uitgemaakt voor racist, je argumentatie doet daar niets aan af of je het wel dan niet bent ook niet.] En anders ben je wel dom en heb je geen gevoel / geen hart / geen empathie. Maar het ergste scheldwoord dat sommige regressief-linksen kunnen verzinnen is natuurlijk: rechts. Als je daarop kunnen framen dan nem je af en is het over en uit.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 13:21

Minoes; ik begrijp geloof ik - al zult u daar misschien wat anders over denken - heel goed. Maar misschien kunt u me helpen: Als ik zwartepiet als een racistisch symbool ervaar en ik maak dat duidelijk door te zeggen: "Zwartepiet is een racistisch symbool" of "Zwartepiet is racistisch", wie doe ik dan te kort, wie naak ik dan waar voor uit? Als ik zwartepiet niet als racisitisch symbool ervaar en ik maak dat duidelijk door te zeggen: "Zwartepiet is geen racistisch symbool" of "Zwartepiet is niet racistisch", wie doe ik dan te kort, wie maak dan waar voor uit? Begrijpt u dan ook mijn probleem? Uw vaststelling: "Je bent een witte, genoeg reden om je iedere zeggingskracht te ontnemen, eigenlijk mag je geen mening meer hebben want schuldig bij geboorte." is er dus één waarin u duidelijk maakt dat u zich gediscrimineerd voelt. En is het antwoord op de vraag, wie die discriminatie dan veroorzaakt misschien dan ook weer discriminerend? Met alle goede bedoelingen; want echt: Daar twijfel ik niet aan.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 13:51

Als ik zwartepiet als een racistisch symbool ervaar en ik maak dat duidelijk door te zeggen: “Zwartepiet is een racistisch symbool” of “Zwartepiet is racistisch”, wie doe ik dan te kort, wie naak ik dan waar voor uit? Niemand, maar als u dan eist dat het stopt en u kinderfeestjes verstoord ja dan wordt het een andere zaak. U mag vinden wat u wilt maar laat ook andere menssen dan mogen vinden wat zij willen. zie betoog Peterr

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 17:04

Truus; u belicht weer alleen de ene kant van de medaille. Iedereen is vrij om te menen wat hij wil, zegt u. Waarom kan je dan niet van mening zijn, dat mensen die voor zwartepiet zijn een kinderfeestje verstoren. En dat daar wat aan gedaan moet worden. Begrijpt u wel? Verder moet u mij absoluut niet aanspreken, alsof ik "eis" en alsof mensen niet mogen denken wat ze denken. Dan leest u niet of verkeerd.

Bagus
Bagus31 mei 2016 - 8:58

Wat maakt het uit waar het schelden vandaan komt? Het probleem is dat het de warmte uit elke menselijke communicatie wegzuigt als een vampier het bloed uit zijn slachtoffer. Ik kwam zojuist op You Tube de 'Mauthausen Cyclus" van de ideele Griekse communist Mikis Theodorakis tegen. Ik heb hem en Maria Farantouri begin jaren tachtig deze aangrijpende liederencyclus over de holocaust horen zingen, soms bij Mikis eerder horen uitschreeuwen, op een prachtige nacht in een open stadium ergens in een stad op het Griekse vasteland en het was of toen duizenden harten tegelijkertijd door deze liederen gevangen werden in de afschuw van wat er tijdens WOII gebeurd is. Omdat ik geen Grieks versta ben ik Liesbeth Liszt gaan beluisteren, die ook de Mauthausen cyclus gezongen heeft en 2 zinnen deden mijn hart en maag ineenkrimpen van de pijn. Ben ik te sentimenteel voor de nuchtere, boze Nederlander van nu? Het zij dan zo! Liesbeth zingt: " O meisjes van Auschwitz, o meisjes van Belsen, vertel mij toch waar mijn geliefde is ..." Echte zielenpijn is ook bij 'homo sapiens', deze wrede diersoort mogelijk. Laat ons onszelf als mensensoort niet opnieuw in het ravijn van haat storten. "Vertel mij toch waar mijn geliefde is ....".

1 Reactie
Bagus
Bagus31 mei 2016 - 9:21

Het moet natuurlijk Liesbeth List zijn, zonder z!

Sol Invictus
Sol Invictus31 mei 2016 - 8:50

als er geen echt racisme was in de maatschappij, nam niemand aanstoot aan een onschuldig fenomeen als zwarte piet. maar er is echt racisme in de maatschappij, en daar zit geen millimeter verbetering in. daarom is het begrijpelijk dat zogenaamd links zich geschaard heeft achter een makkelijk haalbare oplossing voor het verkeerde probleem. dat ze daarmee tevens het echte probleem erger maakt, ach, dat is het punt helemaal niet. links is immers geen ideologie maar een modeaccessoire. maakt niet uit dat je 3 decennia lang geen politiek hoofdpunt gerealiseerd krijgt, waar het om draait is je ego in het Twittervoetbaltoernooi tegen rechts - waar een prachtig glimmende beker is te verdienen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel31 mei 2016 - 8:43

Die van Muizewinkel heeft wel wat geloofwaardigheid verloren met zijn gekke hack-verhaal waar dan die zogenaamde hackers welgeteld 2 tweets hebben geplaatst die ook nog eens gramaticaal niet van Muizewinkels eigen tweets zijn te onderscheiden. Ik hoop dat hij een aanklacht doet en twitter voor de rechter sleept zodat we tot de bodem van deze claim komen maar iets zegt me dat dat niet gaat gebeuren.

7 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 9:21

Die 2 laatste tweets zijn van een gekopieerd account. Oftewel, ze hebben zijn profiel foto overgenomen en een ander account gemaakt. Je kan namelijk gewoon dezelfde screen naam nemen als een ander, alleen in de registratie naam zit een kleine aanpassing. (hoofdletter op een andere plaats) Media kijkt alleen naar de oppervlakte, en kijkt niet verder. Hierdoor nemen ze snel aanname`s waardoor een verhaal opgeklopt wordt. Er zijn echt 100-en parodie accounts. De Media zou er dus goed aan doen als ze de hand in eigen boezem steken en een Mea-culpa doen voor het niet goed controleren van hun bronnen.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 10:14

Ben bang dat hij dat niet doet

Martijn Tonies
Martijn Tonies31 mei 2016 - 10:15

Zie deze reactie. http://www.joop.nl/nieuws/van-muiswinkel-het-echte-harde-nare-scheldwerk-komt-allemaal-van-rechts#comment-1710437

Bram Emanuel
Bram Emanuel31 mei 2016 - 11:05

@ Handige Harry Voor zover ik kan zien in de screenshots bij het interview met Humberto Tan is de account echt hetzelfde. Wijs eens die andere hoofdletter aan.

il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 12:55

het is zo geniepig dat je het niet eens doorhebt. maar die laatste kleine l is eigenlijk een hoofdletter i . Daarnaast zie je dat de eerste tweet het account een blauw verificatie vinkje heeft, en die laatste 2 niet.

Bram Emanuel
Bram Emanuel31 mei 2016 - 13:38

@ Handige Harry Nou begrijp ik het, dat zou inderdaad kunnen. Maar dan heeft hij het erg slecht uitgelegd bij Tan met zijn hackers enzo.

il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 15:43

Tja, als je gewoon een klacht bij de RvdJ neerlegt omdat de Televaag zijn bronnen niet goed heeft gecontroleerd en dus een stuk schrijft wat maar half waar is, dan ben je natuurlijk zo klaar. Als hij dan ook nog eens sorry zegt voor zijn taalgebruik en symbolisch een bedrag aan KwF overmaakt dan is de ophef weer voorbij. Dan hoef je niet meer op de TV voor een mooi schnabbeltje te komen om nog maar weer eens een groepje mensen te schofferen, en vervolgens ook nog eens je van belastinggeld betaalde pietenschoenen te veilen en de opbrengst te schenken aan KWF zodat je er geen enkele cent aan kwijt bent.

Cinema2
Cinema231 mei 2016 - 8:38

"Die discussiëren hard, maar fair en schelden nooit." Natuurlijk elkaar voor racist uitmaken valt onder de noemer hard, maar beschaafd discussiëren. Een Vanmuiswinkeltje zullen wij maar zeggen. Ook wonderlijk, de heer Van Muiswinkel weet uit welke hoek de onbeschaafde tegengeluiden afkomstig zijn. Hoe doet hij dat toch....

3 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 13:39

Ook u maar even meegedeeld - u had dat zelf blijkbaar niet kunnen bedenken - dat V.M. het uitsluitend over de zwartepietendiscussie heeft, die hij gevoerd heeft. En in dit gesprek geeft V.M. zelfs uitdrukkelijk te kennen dat "zwartepiet is racisme" wat hem betreft niet kan. Hij zegt letterlijk: "Dat moet je niet doen". Dus wees eens een grote vent en geef toe dat u met uw reactie volkomen fout zit.

Cinema2
Cinema231 mei 2016 - 21:50

Ho, ho, maar het echte, harde, nare, persoonlijke, smerige scheldwerk, komt allemaal van rechts. De woorden van V M. Quinsy, krijgt te horen, joh moet je niet doen. Rechts Nederland krijgt te horen gedraag je toch eens stelletje tokkies. Hoe heet dit in goed Nederland, juist ja hypocriet.

Zandb
Zandb1 jun. 2016 - 14:18

Cinema; ik zie het al. Ik ben bang, dat deze discussiesite is niet aan u besteed. U wilt het liefst "beweren". En of dat al dan niet hout snijdt en of u daarmee de mist ingaat, dat maakt u niet zo veel uit. Jammer.

Mostafa
Mostafa31 mei 2016 - 8:28

Vervang rechts en links met sociaal en asociaal en dan zijn we mensen allen een metertje of drie vooruit ! Anders blijven we altijd hangen met x en y op de zelfde plek. Rechts is asociaal en egoïst, links is sociaal en menselijk, duidelijk. Basta.

2 Reacties
CJJelle
CJJelle31 mei 2016 - 9:07

Goed gezegd man, links doet inderdaad altijd alles goed en zorgt voor een veeeeel betere maatschappij... Hoe kunnen alle mensen dat nog niet inzien hoe fantastisch de linkse kant is. Geld voor iedereen! Liefde en boom knuffelen, komt allen wij kunnen toch niet verder dan 3 minuten in de toekomst de consequenties overzien. Hou je alleen wel aan onze strenge morele eisen, anders blijken we toch niet zo als we op het eerste oog eruitzien.

PocoPoco
PocoPoco31 mei 2016 - 9:55

Was het maar zo overzichtelijk..

Peter_K2
Peter_K231 mei 2016 - 8:28

Mijnheer van Muiswinkel heeft vast geen analyse gemaakt van de politieke standpunten van diegenen die zich niet zo netjes uitdrukken. Het zal er daarom wel op neerkomen dat mijnheer van Muiswinkel iedereen die scheldt gemakshalve bij rechts indeelt, voornamelijk omdat hijzelf van linkse signatuur is.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman31 mei 2016 - 9:40

Het is volgens mij wel zo dat vooral Rechts Nederland met die ZP aan de haal is gegaan. Telegraaf, Rutte en de PVV die zelfs een ZP-wet voorstelde waarin als ik me niet vergis stond dat de knecht altijd zwart moet blijven. Het is daarom niet onaannemelijk dat het meeste pro-ZP gescheld uit rechtse hoek komt. Daarbij is natuurlijk het wegkijken van het koloniale en slavernijverleden een typisch rechtse hobby.

Peter_K2
Peter_K231 mei 2016 - 13:21

Het is gewoon een onderbuikgevoel van u. De PvdA heeft de laatste keer 38 zetels in de Tweede Kamer veroverd. Momenteel staat de PvdA op 8 zetels in de peilingen. Waar zeggen die mensen van de resterende 30 zetels op te gaan stemmen? Heel wat mesnen zullen zeggen voor de PVV te gaan stemmen die volgens u rechts is. Waren die mensen eerst links, nu rechts, en als ze straks weer PvdA gaan stemmen zijn ze dan soms weer links? En waarom wordt de PVV rechts genoemd? Veel van hun standpunten zijn niet minder links dan die van de PvdA. Vooral op het gebied van islam-knuffelen wijkt de PVV af van de PvdA. Maar wat is er eigenlijk links aan het opkomen voor een religie? Dat deed de PvdA vroeger juist helemaal niet.

Mark Huysman
Mark Huysman31 mei 2016 - 15:49

Ik denk dat veel mensen geen diepe rechtse of linkse overtuiging hebben maar vooral kijken waar hun belangen het best gediend worden. Dat leek vroeger de PvdA te zijn maar aangezien die partij de boel verraden heeft zijn velen op drift geraakt. Sommigen maken de verstandige keus voor de SP, anderen de domme keus voor de PVV en weer anderen zullen niet meer stemmen. Hoe meer mensen onder invloed raken van types als Wilders, hoe meer ze geneigd zullen zijn om zijn anti-moslim/anti-Marokkanen/pro-ZP retoriek over te nemen. En op moment dat ze dat uiten in (racistisch) gescheld dan kun je dus wel degelijk stellen dat het uit rechtse hoek komt. Zelfs als die mensen 1 of 2 verkiezingen geleden nog PvdA stemden. [En waarom wordt de PVV rechts genoemd? Veel van hun standpunten zijn niet minder links dan die van de PvdA.] De PvdA is natuurlijk ook niet links maar neoliberaal. Toch is de PVV van een ander kaliber, nl extreem-rechts. Het feit dat ze een aantal sociale sociale punten in haar program heeft aangebracht, zegt niks. Dat is puur voor de bühne. Kijk naar haar stemgedrag, dat is praktisch altijd in lijn met rechtse sociaaleconomische uitgangspunten. Niet voor niks dat ze het eerste afbraakkabinet van Rutte ondersteunde. [Maar wat is er eigenlijk links aan het opkomen voor een religie?] Het gaat niet om ‘opkomen voor een religie’, maar om gelijke rechten. Als katholieken en protestanten scholen en kerken mogen hebben dan mogen moslims dat ook. Als je zoals de PVV stelt: de ene religieuze groep wel en de andere niet dan doe je aan discriminatie.

Peter_K2
Peter_K231 mei 2016 - 18:55

Dat PVV extreem-rechts zou zijn komt van Jaap van Donselaar, een discutabele wetenschapper in mijn ogen (de Nederlandse vlag is ook al een teken voor extreem-rechts). PvdA heeft maar weinig kritiek op de islam. In het kader van gelijke rechten zouden ze juist evenveel kritiek op de islam moeten leveren als destijds op het christendom. Verder heeft die hele links-rechts discussie weinig zin. Dat is ook de zwakte van figuren als Jaap van Donselaar.

Poezenmens
Poezenmens31 mei 2016 - 8:14

Brief van de dag in de Volkskrant van vandaag, 31 mei: 'Nederlanders zijn de handrem kwijt'. http://www.volkskrant.nl/opinie/-nederlanders-zijn-de-handrem-kwijt~a4310498/

CJJelle
CJJelle31 mei 2016 - 8:12

Wat is rechts en die andere kant dan? Ik snap er niks van.

Zephyr2
Zephyr231 mei 2016 - 8:00

Ik heb moeite met zijn rechtvaardiging van zijn tweet met kankerlul. "Ik ben een komiek en mensen die mij kennen snappen dat?" Volgens mij ben je komiek in jou voorstellingen en niet in een publieke discussie op het internet. Ik bedoel, als een kick bokser in het publieke debat zijn vuisten laat spreken kan hij zich ook niet beroepen op het bokser zijn toch?

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 13:43

Zephyr; u legt ook net de nadruk op het minst belangrijke: Het was een ironische tweet, zegt Van Muiswinkel en de mensen die mij volgen, die kennen dat van mij. Daarbij moet u echt de context waarin uiteindelijk dat woord bewust misbruikt is, is niet weg laten. Met die context staat of valt alles.

Klapschaats2
Klapschaats231 mei 2016 - 7:58

Wat maakt het toch dat een al dan niet politieke mening gekoppeld wordt aan Links of Rechts? Die indeling is m.i. al lang achterhaald. Hoe zou je de grote groep sociaal democraten moeten indelen? Neem nou D66, PVDA en CDA? En is de SP nog Links, en GroenLinks? Zelfs het stemgedrag van de PVV heeft linkse elementen. M.i. koppelen de Links/Rechts denkers denkers hun idealen aan de 60-er tot 80-er jaren. Daarna is de hele handel aan het schuiven gegaan. Overigens maakt het hebben van een Links / Rechts verkiezingsprogramma niet meer uit. De getalsmatige maakbaarheid staat voorop, eventueel ten koste van politieke idealen. M.i. met afstand de grootste bron van vervreemding in de NL-politiek.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2016 - 7:57

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 9:02

"Zolang de intentie bij de ZP vierders positief..." Mag ik mij aansluiten bij uw prachtig betoog

Molly Sweet2
Molly Sweet231 mei 2016 - 9:19

Ontzettend goed verwoord, Peterrr. Dank je wel.

jahoor2
jahoor231 mei 2016 - 9:31

Met de tegenstanders valt er wel te discussieren. Ze leggen uit dat kinderen worden gepest etc.

Mark Huysman
Mark Huysman31 mei 2016 - 9:41

[Zolang de intentie bij de ZP vierders positief is, zie ik geen enkele reden om de aanname (ZP wakkert racisme aan) te volgen. Dan word ik maar als racist weggezet door tegenstanders als Sandra Salome en Mitchell Esajas.] Je intentie kan goed zijn en toch kan zo’n feest racistische elementen bevatten. Dat hebben de tegenstanders van ZP vaak genoeg uitgelegd. Als voorstanders van ZP de tegenstanders racistisch gaan bejegenen en uitschelden en bedreigen dan maken ze natuurlijk zelf duidelijk dat hun intentie niet goed is. Dat wil niet zeggen dat alle liefhebbers van het feest in de oude vorm racisten zijn.

Bickle
Bickle31 mei 2016 - 10:12

Zoals wel vaker, en ook om andere redenen, ben ik het volledig met je eens! :-)

Molly Sweet2
Molly Sweet231 mei 2016 - 10:48

Jahoor: 'Met de tegenstanders valt er wel te discussieren. Ze leggen uit dat kinderen worden gepest etc.' Je legt direct de vinger op de wonde. Er valt NIET met deze lui te discussieren, omdat ze zelf de hele tijd aan het 'uitleggen' zijn. Geluisterd wordt er niet, het loopt steeds weer uit op een monoloog waarin de tegenstander dan ook nog eens regelmatig voor racist uit wordt gemaakt. En da's geen discussie.

arno consu
arno consu31 mei 2016 - 13:45

Hr Gario heeft zelfs een rechtzaak ZP is racisme aangespannen en verloren. De pro kant doet racistische uitspraken. De andere kant speelt het wat doortrapter met een provocatie spelletje door steeds maar weer racist te roepen.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 14:04

Peterrr; ik word niet goed van de laatste zin van uw eerste alinea: "Als je niet zag dat ZP racisme was, dan snapte je het niet. Dan werd je weggezet als dom en onwetend." 1. U had MOETEN zeggen: "Als je niet ZAG dat vele mensen er zo over dachten......" Zelfs Quinsy zal begrepen hebben dat heel veel mensen daar anders over dachten. Zelfs ene Van Muiswinkel dacht er heel anders over......... 2. U had zich moeten realiseren, dat de tegenhanger van uw zin - "Als je niet zag dat ZP GEEN racisme was, dan snapte je het niet. Dan werd je weggezet als dom en onwetend." dan minstens net zo kwalijk is! Iemand die meent dat zwartepiet racisitisch is, die zal toch strijden tot hij er bij neervalt, om zijn gelijk te halen? Kijk maar naar de verbeten strijd die Molly voert omdat ze zich beschuldigd voelt door een mening die iemand er op nahoudt: De aanname: "Als zwartepiet racistisch is dan ben ik een racist", die is van begin af veel te vaak met veel te veel graagte ten onrechte gelegd. Als je een beetje logisch nadenkt dan heeft een zin als "Wie steelt is een dief" dezelfde waarde. Wie zal zich nou persoonlijk aantrekken dat hij in feite een dief genoemd wordt? Volgens mij heb ik dan ook in al die tijd maar tweemaal iemand daadwerkelijk zien beweren: Zwartepiet is racistisch en iedereen die dat niet met me eens is, is een racist. En ik heb ik weet niet hoe vaak horen volkomen ten onrechte horen weeklagen: "Ze zeggen dat ik een racist ben". Dar er niet over gediscussieerd kon worden, dat ben ik wel met u eens. Maar dat is dan, zeker in het begin, op zijn minst beide kanten te verwijten. En uiteindelijk is de discussie absoluut in het voordeel van de tegenstanders uitgevallen omdat die zich niet lieten verleiden tot gescheld en gedoe en helaas ook een zeer overdreven slachtoffergevoel.

Zandb
Zandb1 jun. 2016 - 14:24

Juist Peterrrr, nu komen we ergens: Zwartepiet is racistisch, dat is een mening. MAAR: Zwartepiet is NIET racistisch evenzo. Of beweert u soms van niet! Ik beweer dat ZELFS Van Muiswinkel er heel anders over dacht dan Quincy!

shrew
shrew31 mei 2016 - 7:53

Hoe weet van Muiswinkel dat de schelders rechts zijn? Misschien stemmen ze wel sp of pvda.

Molly Sweet2
Molly Sweet231 mei 2016 - 7:51

Dit is toch wel de slapste, lafste jij-bak als excuus die ik ooit heb gehoord. 'Ja, ik zei iets lelijks, maar hunnie zeiden nog veel lelijkere dingen!' Ik was al geen fan van Muiswinkel, maar nu voel ik regelrechte minachting. Rechts scheldt harder? Ik lig hier volledig in een deuk. Gelul van een dronken aardbei. Van mij mag hij dit hardmaken met cijfers en feiten. En dat gaat hem dan dus niet lukken, da's wel vaker met 'feiten' die op deze manier worden geuit. Beide kampen schelden zich helemaal scheef. Zo simpel ligt het.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 14:11

Molly Sweet; wees dan eens een vent en komt u dan eens met die cijfers en feiten. V.M. legt keurig uit hoe en wat en waarom. Hij praat alleen maar over wat hij heeft meegemaakt en nergens anders over. En heeft een hele logische verklaring voor het bewustre gebruik van een scheldwoord. Dat u daar iets van vindt dat is uw zaak. Maar iemand aanbvallen omdat hij scheldt en hem dan uitschelden voor "dronken aardbei" en verkeerd weergeven waarom hij iets doet, dat gaat veel te ver. Maar, blijkbaar was u al geen fan van VC.M.; Dat hapt dan wel zo heerlijk weg natuurlijk. Zo langzamerhand leer ik u kennen als een zeer vilein mens met een zo verborgen agenda dat ik me afvraag u of u niet gewoon trolt.

Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 7:49

Waarom krijgt deze splijtzwam zoveel aandacht met zijn leugens? Laf om mensen die zich niet kunnen verweren de ellende van de wereld in de schoenen te schuiven. Deze man is een grote hypocriet, jarenlang de zakken gevuld en dan nu iedereen aanvallen die ZP niet haat.

Nostra
Nostra31 mei 2016 - 7:48

Hahahahaha die Erik toch. Directe quote van meneer "link scheld nooit" van Muiswinkel: "Nou Ruben als jij het verschil niet wil zien tussen ons betoog en dat van 'hun' , ben je denk ik een enorme kankerlul" @Redactie: Dit is dus niet mijn tekst maar een directe quote van Muiswinkel wat relevant is voor deze discussie. http://frontpage.fok.nl/nieuws/737456/1/1/250/van-muiswinkel-je-bent-een-domme-kankerlul-als-je-niet-anti-piet-bent.html

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 14:31

Nostra; u deed er verstandig zich eens goed te informeren voor u zo'n onzin de wereld in slingert. Waar hebt u dat vandaan? Dat V.M. bv beweert dat "links nooit scheldt"?

Frieselies
Frieselies31 mei 2016 - 7:11

Erik van Muiswinkel, wat bedoel je met rechts? Anti-Zwartepieten vind je zowel bij links als bij rechts. Alleen de rechts-georiënteerden schelden? Hoe haal je die er uit?

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper31 mei 2016 - 7:50

Ik vermoed dat ze dat er bij zeggen: eerst verstrekken ze NAW-gegevens, dan melden ze "ja, ik ben rechts" en vervolgens geven ze ook nog hun BS-nummer. Zo gaat dat in de sociale media.

Ben Joop
Ben Joop31 mei 2016 - 8:08

Aan hun walgelijke scheldgedrag.

Nostra
Nostra31 mei 2016 - 10:27

@Ben Joop, dan bent u dus rechts.

frankie48
frankie4831 mei 2016 - 7:08

Het is toch wel een luxe als je ontslag kunt nemen omdat je het niet eens bent met de handelswijzen van je werkgever/opdrachtgever, helaas is dat voor heel veel Nederlandse werknemers gewoon niet weggelegd en wordt je die keuze in de schoenen geschoven, omdat een werkgever/opdrachtgever goedkopere arbeidsmigranten in kan huren. Zo kan het bijvoorbeeld gaan gebeuren dat tegenover het FNV en naast het UWV-gebouw op Sloterdijk, een voormalige KPN kantoor door honderden ingehuurde Moe-landers die ook nog eens op de werkplek moeten blijven slapen tot een hotel omgetoverd gaat worden.

6 Reacties
Doppernia
Doppernia31 mei 2016 - 7:35

Van Muiswinkel is miljonair en vreet al jaren uit de staatsruif via de NPO, dan is het natuurlijk wat gemakkelijker om aan je stutten te trekken en na 18 jaar bijschnabbelen als hoofdpiet de deur achter je kont dicht te trekken.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen31 mei 2016 - 7:39

Ik heb mijn brein over uw bijdrage gekneusd, maar ik snap niet wat dit met met deze discussie te maken heet. U heeft altijd een keuze tussen principes en meegaan in de flow. Het gaat erom of u de gevolgen van uw keuzes accepteert. De gevolgen zijn bijvoorbeeld een lager inkomen. Maar de gevolgen kunnen ook zijn dat u er beter van wordt. Iedereen heeft dus een keuzevrijheid.

Molly Sweet2
Molly Sweet231 mei 2016 - 9:34

Alfred: zo moeilijk is het niet, hoor, ga nou niet je arme brein lopen kneuzen. Wat hij bedoelt is dat het voor iemand als Muiswinkel wel heel makkelijk is om onstlag te nemen vanwege zijn principes. Voor de meeste mensen is dat geen optie. Snappie?

Mark Huysman
Mark Huysman31 mei 2016 - 9:48

frankie: dat klopt helemaal. Maar dat wil toch niet zeggen dat als je *wel* in de gelegenheid bent om een morele afweging te maken dat je dat dan niet zou moeten doen? Van Muiswinkel is natuurlijk geen Edward Snowden die alles op het spel zette door levensbelangrijke informatie openbaar te maken. Maar dat maakt Van Muyswinkel’s besluit toch niet verkeerd?

frankie48
frankie481 jun. 2016 - 7:15

Beste Mark, Ik kan zijn persoonlijke motieven of de druk die hem van buitenaf werd opgelegd na een rol zoveel jaar gespeeld te hebben niet zomaar toetsen, maar het besluit om niet meer een rol te gaan spelen omdat je het gevoel hebt dat daardoor mensen ongelijk behandeld gaan worden in onze samenleving, dat is op zich nooit een verkeerde beslissing. Maar zijn kwalificering over wat van rechts of links komt vind ik wel een kwalijke, want onderdrukking en uitbuiting in een democratische rechtstaat is bijna altijd het gevolg van wet- of regelgeving die van rechtse partijen afkomstig is. Kijk nou hoe fractievoorzitter H. Zeilstra (VVD) gisteren weer reageerde op het storende voorval met rapper Tyfoon.

frankie48
frankie481 jun. 2016 - 11:42

Beste Mark, Kijk nou eens wat gisteravond over stakende vakbondsleden van een Socialistische vakbond in België wordt beweerd door een verslaggever van Het Laatste Nieuws, en leg dat neer naast de beweringen van Dhr. van Muiswinkel. Het vreemde is dat daar door die verslaggever wordt beweerd dat linkse mensen juist dat korte lontje hebben. En let op van links wordt dan voor de goede orde maar even uiterst of extreem links gemaakt. Bron. NOS 08:17 tot 10:37 http://nos.nl/uitzending/15761-nos-journaal.html

elja888
elja88831 mei 2016 - 7:06

Zijn die mensen gevraagd of ze links of rechts zijn? En is er goed geturfd of nu de linkse mensen schelden of de rechtse? Mijn mening is dat sinterklaas is een kinderfeest waarbij verkleed wordt en dat heeft echt helemaal racisme te maken heeft. En blijkbaar is dit een reden om mij uit te schelden in de sociale media. Is dat links of rechts dat schelden? En is het links of rechts dat ik niet schelden wil? Ook niet als ik uitgescholden ben? Je kunt alles misbruiken voor pesten en discriminerende opmerkingen. Dus kun je dan ook alles verbieden. Wanneer er gepest wordt, in welke vorm dan ook racistisch of niet racistisch behoor je in te grijpen en mensen aan te spreken. Ik doe dat. Maar dan weet iedereen altijd zijn mond te houden. Ik mag dat blijkbaar altijd alleen oplossen, naast "het slachtoffer". Bij de oorsprong aanpakken. Dus degene die het doen aanspreken. En de opvoeders moeten meer op dit vlak aanpakken. En dat begint al bij fatsoen op elk vlak en inleven in anderen. Ik heb mijn hele leven uiterst links gestemd. Maar die discussie over Zwarte Piet is onzin en moet ophouden. Of in ieder geval moet men zich bezig gaan houden met zinnige dingen die wel echt bijdragen om de racisme uit de wereld te helpen. En juist niet mens om onzinnige reden kwaad op elkaar laat maken. En is dat links of rechts, ach hou toch op zeg. Naast beledigingen wist men mij uit te maken voor een rechtse witte man. Nou rechts ben ik niet, en een witte man ben ik ook niet. GEWOON OPHOUDEN MET DE ONZIN!

Tokoloshe
Tokoloshe31 mei 2016 - 7:03

Ik vind het nogal overdreven dat alleen "rechts" maar kan schelden en tieren. Hier op Joop wordt door zelfbenoemde linkse mensen regelmatig op de man gespeeld zonder argumenten te geven. Het genuanceerde rechtse geluid wordt eenvoudig genegeerd en de aandacht gelegd op de rechtse tokkies om maar te laten zien dat het "domme PVV-ers" zijn. Dit wordt gedaan met betogingen tegen het AZC, voor behoud van zwarte Piet en ga zo maar door. Framing is niet alleen van rechts, links kan er ook wat van. Maar omdat dat de eigen mening bevestigd, wordt dat maar over het hoofd gezien.

3 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 7:29

Inderdaad; "Links deugt OOK niet". Nou dat hebben we dan OOK weer "vastgeframed". Natuurlijk hebt u volkomen gelijk. Alleen "ziet u op de een of andere manier over het hoofd" de rol die u zelf in dit proces speelt en dat is de enige rol waar u echt wat over te zeggen hebt.

Nostra
Nostra31 mei 2016 - 9:02

@Zandb en dat bepaal jij? Dit is een discussie site en je discussieert over wat andere mensen vinden. U vindt nu toch ook iets over wat Tokoloshe typt? Welk recht heeft u dan om iets te zeggen over Tokoloshe zijn rol in deze discussie?

Zandb
Zandb1 jun. 2016 - 14:34

Nostra; het groeit u boven de pet, blijkbaar. Jammer. Wat ik zeg is het volgende: Iemand kan vinden dat een ander zich zus of zo zou moeten gedragen. Maar het enige gedrag waar je werkelijk macht over hebt, is je eigen gedrag. Als je bv vindt dat "andere mensen niet moeten framen" dan hoeft niemand zich daar iets van aan te trekken, toch? Je kunt er op wijzen. Je kunt het verwijten. Je kunt het uitleggen. Je kunt oproepen tot maatregelen. Maar alleen over jezelf heb je echt iets te zeggen. In feite zoals u ook beweert, waarmee uw verwijt aan mij volkomen onterecht is.

rbakels
rbakels31 mei 2016 - 7:02

Het verhaal van Van Muiswinkel maakt duidelijk dat er een zorgwekkend grote groep Nederlanders is die lak heeft aan alle fatsoen. Ik vrees dat die samenvalt met de PVV-stemmers. De oorzaak zit 'm in Wilders, de man die heel gefrustreerd Nederland doet geloven dat het een ontzettende puinhoop is in ons land, met een door en door corrupt bestuur. Overdreiven is ook een vak, zouden we in Den Haag zeggen. Je kunt je hoogstens troosten met de gedachte dat mensen doorgaans veel makkelijker scheldkanonnades opschrijven dan uitspreken. Binnenkort ga ik weer een weekje naar Berlijn. Duitsers zijn over het algemeen zo beleefd dat ik eerst dacht dat ze me in de maling namen. Al gaat het me de AfD daar ook de verkeerde kant uit.

2 Reacties
Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 7:50

Makkelijk hoe u zonder bewijs half Nederland weet te beschuldigen, laat me raden u vindt zichzelf heel fatsoenlijk, veel beter als de gemiddelde PVVer?

D'Holbach
D'Holbach31 mei 2016 - 8:46

Mijn beste Frits, ik ben het met je eens dat een groot deel van de pvv aanhang te simpel is om het woord fatsoen te spellen, laat staan toe te passen. Maar wordt even niet eenzijdig en vermeld ook de tokkies van links, die schelden misschien iets minder maar gaan vaker over tot geweld. (Je hoeft enkel even te kijken naar de sakingen in Frankrijk)

msj_meijerink
msj_meijerink31 mei 2016 - 7:01

Het debatteren in de samenleving over dingen is vervangen door het elkaar overschreeuwen met fact free beweringen. Het liefst met duidelijk uitgesproken bronvermeldingen, waarbij de titel van de aangehaalde persoon veelal 'belangrijker is dan de inhoud!'

Pietersen2
Pietersen231 mei 2016 - 6:52

Hard of heel erg zuur, maakt dat wat uit? De één is nu eenmaal meer begaafd cq intelligenter om zich te uiten dan de ander. Het gaat om de boodschap. Quinsy en consorten mogen dus uitsluiten op basis van intellectueel vermogen, althans volgens Erik. Overigens, zelf denk ik ook dat het veel te veel escaleert, vanuit beide kampen

Okke2
Okke231 mei 2016 - 6:52

Jammer dat deze Erik de afgelopen 15 jaar geen problemen met die nare schelders had toen ze hem hielpen zn hypotheek te betalen, nu is het echt zo'n gevalletje links lullen rechts vullen van een have-been geworden.

4 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 7:43

Is ook een verklaring, Okke. Ik weet niet hoe het met u gesteld is maar met mensen die gewoon betalen en niet schelden, daar heeft dan ook niemand problemen mee.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen31 mei 2016 - 7:50

U zou ook kunnen zeggen dat hij tot inkeer is gekomen en dat hij niet wegloopt voor de gevolgen van zijn voortschrijdend inzicht. Uiteraard werkt u altijd gratis, toch? Dat u salaris ontvangt noemen we voortaan ook maar even zakkenvullen? U doet namelijk precies wat van Muiswinkel omschrijft. De Zwarte Piet critici danken u hartelijk voor die opmerkingen. U helpt ze namelijk geweldig in hun strijd met dit soort postings. Ik vraag me af wat de tassenverkoper/zanger/the voice of Europe uit Ertvelde ervan zou vinden. Helaas kunnen we het hem niet meer vragen (uw avatar). U weet wel die man die waterboarding zo geweldig vond dat ie er over zong. Slimme keuze die avatar ;-).

Johan eldert
Johan eldert31 mei 2016 - 8:14

volgens mij is de ZP discussie geen 15 jaar oud. Kletskoek dus wat je verkoopt

Okke2
Okke231 mei 2016 - 9:05

@Johan Volgens de anti zwarten pieten is die discussie welgedenlijk zo oud, Gerda Havertong in sesamstraat (1987) heb ik meer dan eens langs zien komen. @Alfred Voortschrijdend inzicht, tuurlijk ja, dat de samenleving een heel stuk politiek correcter is geworden in haar hang gekwetsheid te willen voorkomen. En dat daar de BN'ers hun vingertjes niet meer aan willen branden zal er weinig mee van doen hebben. Dat is geen voortschrijden inzicht, dat is gewoon met je tijd meegaan, prima hoor geen probleem, links lullen rechts vullen is ook altijd in de mode en met de tijd meegegaan. Denk dat Erik van Muiswinkel meer geld kan verdienen in opdraaien bij DWDD a 2500 per keer praten over de terreur van zwarte piet dan nog aan het sinterklaas journaal meedoen en overal anders niet meer welkom zijn.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 6:49

"Links"noemt te pas en te onpas wel heel snel iemand racist, fascist of islamofoob ( gek dat we dat woord niet bij andere geloven en overtuigingen kennen) of dat geen hard schelden is. Heeft "links "dat echt niet meer door??

3 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 7:52

U noemt te pas en te onpas iets "links". Hebt u dat dan ook niet door? Communisten worden ook als "links" gezien en die hebben hun portie (m.n. fascisme) toch wel aan "links" toebedeeld. Ik meen me ook te herinneren dat organisaties als IS of Al Qaida toch ook alom wordt geroemd om hun puur fascistische inslag. Dus waar u uw opmerking tussen haakjes op baseert...... Trouwens; Als je iemand "te pas" voor racist of fascist of islamofoob noemt, is dat geen schelden.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 8:54

Zandb Vindt u "links"een grof scheldwoord? Te pas en te onpas betekent 'telkens weer, bij iedere gelegenheid'.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 14:37

Weet ik Truus, wat "te pas en te onpas" is. Maar wanneer is het dan "te pas" en wanneer "te onpas"? Daar gaat het mij om. U kunt zo veel beweren...... Of "links" een scheldwoord is, dat hangt er van af. Zoals u het hier gebruikt wel. Want "links" herbergt blijkbaar zulke onnozele mensen die zo maar "te pas en te onpas" de meest grove scheldwoorden gebruikt: Daar wil toch niemand bij horen?

Albert Einstein
Albert Einstein31 mei 2016 - 6:42

Het is best lollig om eerst dingen kapot te maken, en dan degenen die daar tegen protesteren voor racisten uit te maken. Dat geldt niet alleen voor ZP, maar voor alle hedendaagse "linkse" idealen. Die dus helemaal niet links zijn, maar alleen heel erg destructief. Alleen de ouderen weten nog hoe mooi ons land 40 jaar geleden was.

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen31 mei 2016 - 7:52

Zeker mooi, 40 jaar geleden. Werkloosheid was toen door de 11%. Besteedbaar inkomen 27% lager. Levensverwachting 5 jaar korter, slechte kwaliteit woningen etc etc. Ja, 40 jaar gelden was alles veeeeeel beter.

D'Holbach
D'Holbach31 mei 2016 - 9:00

Mijn waarde Alfred, 40 jaar geleden waren de huizen inderdaad van mindere kwaliteit, alleen kon ik destijds een aantal malen vrij snel een nieuwe woning vinden, al was de kwaliteit niet altijd fantastisch, het was wel een dak. Kom daar nu eens om. Besteedbaar inkomen was lager maar de huur was ook een fractie van nu dus per saldo waren mensen vaak beter af. De werkloosheid was hoog maar ook toen vond ik indien nodig vaak binnen een dag een nieuwe baan. Ondanks de eerste en tweede oliecrisis ging het echt niet slecht destijds en sommige zaken waren echt beter. (Al ben ik wel blij met wat we nu hebben)

Molly Sweet2
Molly Sweet231 mei 2016 - 9:37

Alfred: je hebt helemaal gelijk. Alleen zou het mooi zijn als sommige linkse partijen dan ook hun 40 jaar oude dogma's eens los zouden laten. De wereld is inderdaad veranderd.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 mei 2016 - 10:22

'maar de huur was ook een fractie van nu' En de hypotheekrente is nu een fractie van wat hij toen was. 'vond ik indien nodig vaak binnen een dag een nieuwe baan.' Dat geldt zeker niet voor iedereen want anders kom je niet aan die 11% werkloosheid. Menigeen solliciteerde zich suf in die tijd. Plus nog een aanvulling. Nu is er weliswaar de dreiging van terrorisme, 40 jaar geleden had NL te maken met de Molukse kapingen. Kortom het conservatieve gejank dat het 40 jaar geleden beter was is volkomen flauwekul. Dromerij van gefrustreerde mensen die het hoogtepunt van hun leven al jaren voorbij zijn.

KnorretjeBig
KnorretjeBig31 mei 2016 - 10:55

@Alfred Blokhuizen Waar heeft u het werkloosheid van boven de 11% vandaan? Volgens mijn bron was die maar 5,6% http://leiden.courant.nu/issue/NLC/1976-07-14/edition/0/page/3 Horen wij nog van u of het blijft het weer stil?

trotsopnederland
trotsopnederland31 mei 2016 - 6:27

Van mij krijgt Van Muiswinkel de hypocrisie prijs van het jaar. Afgezien van zijn opmerkelijke draai in de pieten discussie, is het natuurlijk de wereld op zijn kop. Iemand die zulke teksten via Twitter stuurt er vervolgens zegt dat het schelden van rechts komt, is niet niet wijs. En dat verhaal van het hacken geloofd natuurlijk ook niemand.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 8:05

Trots; u geeft de feiten onjuist weer. Kwalijk of slordig. U spreekt bv van een "opmerkelijke draai". En of u iemand gelooft of niet, dat zegt ook niets over of feiten waar zijn of niet. En iemand die in een mail bewust - want niet gemeend - scheldt om duidelijk te maken dat veel te veel mensen "schelden" als acceptabel discussiëren zien, dan is dat van geheel andere orde dan u doet voorkomen. Wat u er ook van vindt.

Freeman2
Freeman231 mei 2016 - 6:25

Respect voor Eric van Muiswinkel omdat hij durft geen blad voor zijn mond te nemen en noemt het hoofdoorzaak voor de kwalijke ontsporing van Nederland in het algemeen: ["....maar het echte, harde, nare, persoonlijke, smerige scheldwerk, komt allemaal van rechts. Dat kan ik echt in alle eerlijkheid zeggen."] Indien Zwarte Piet zelf (van Muiswinkel heeft nagenoeg voor Zwarte Piet opgetreden) dit beweert is het midden in de roos. Dit is het bewijs dat we geen duurbetaalde politici nodig hebben om de werkelijke problemen aan te wijzen.

voxpopuli2
voxpopuli231 mei 2016 - 6:25

Er komt wel weer een andere Hoofdpiet, gewilde baan en er zijn prima acteurs die nu geen kans krijgen vanwege gebrek aan werk.

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 7:19

Opnames beginnen één deze maanden vandaar de actie in mei!!! Maar je hebt gelijk er lopen voldoende acteurs die moeten rondkomen met een inkomen rond armoede grens dus een dergelijke snabbel komt goed uit!

willemb2
willemb231 mei 2016 - 6:24

Is de column van Elma Drayer in de Volkskrant van 27 mei alweer vergeten? (oa: 'Haagse rappers van Marokkaanse komaf maakten haar uit voor 'kanker huis-neger', 'vieze kloon van een autochtoon', 'kankerskelet zonder kut'.') Daarin brengt ze in herinnering de ontluisterend grove wijze waarop destijds Hirsi Ali is bejegend. Van Muiswinkel presenteert links als Gutmenschen, maar zet zichzelf zodoende weg als een ouderwetse salonsocialist die geen enkel begrip kan opbrengen voor het klootjesvolk dat niet het vermogen heeft om eloquent te reageren op de beschuldiging een racist te zijn. Mevrouw Blok zal wel de volgende zijn die bezwijkt onder druk van de policor-rolodex (treffende term van Frank Straathoff).

4 Reacties
truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 7:21

tja "links' heeft nogal last van selectief lezen en luisteren. Wegkijken is ook een typisch verschijnsel aan het worden bij "links"

janwijn
janwijn31 mei 2016 - 7:25

Uw reactie willimb bewijst het gelijk van Van Muiswinkel; met uw rechtse sjablonen.

Johan eldert
Johan eldert31 mei 2016 - 8:14

muiswinkel heeft het ook niet over het algemeen, maar specifiek over de ZP discussie. Dus jouw punt raakt kant noch wal in deze.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 8:20

willemb; wilt u nu echt beweren dat we begrip moeten hebben voor de wijze waarop V.M. of Elma Drayer door, wat u het "klootjesvolk" noemt, bejegend worden? Denkt u nu echt, dat V.M. zo selectief is dat hij de wijze waarop Elma bejegend wordt anders zal beoordelen dan de wijze waarop hij benaderd wordt? Misschien als u zich eens zou beperken tot waar V.M. zich ook toe beperkt: Deze zwartepietendiscussie. Dan heeft V.M. ervaren dat "de ene kant" - helaas noemt hij die rechts - zich beduidend beter gedraagt dan de "andere kant" - helaas noemt hij die links -. Dat hij die kanten als "links" en "rechts" betitelt, daar is nog wel iets voor aan te voeren. Maar in feite onjuist en zeker niet zo bedoeld als u uitlegt. Waar het V.M. duidelijk om gaat, is dat in deze discussie "de ene kant" weinig meer dan gescheld aanvoert terwijl "de andere kant" tenminste op een normale manier de discussie voert. Als er dan iemand komt, die beweert dat "die ene kant" veel betere argumenten aanvoert, dan verlaagt hij zich bewust tot dat niveau want blijkbaar gebruik je dan een goed argument. Zo simpel is het. En daarin vind ik dat we V.M. moeten erkennen, zelfs als we oprecht moeite hebben met zijn gekozen methode. Wie denkt dat V.M werkelijk meent dat "heel rechts" zo is als de mails die hij ontving, die heeft absoluut niet geluisterd.

Neurotherapie
Neurotherapie31 mei 2016 - 5:57

Of schelden, dreigen, zuigen en treiteren nou met 'rechtse' of 'linkse' motieven gedaan wordt verandert helemaal niets aan het feit dat het in alle gevallen onderontwikkeld en minderwaardig gedrag is. Het is bovendien een vorm van persoonsgerichte agressie die wat mij betreft zeer actief opgespoord en bestraft mag worden. De vrijheid van meningsuiting is nooit bedoeld als vrijheid om een medemens verbaal te intimideren of mishandelen en al helemaal niet om dictatoriaal bestuurde bewegingen in staat te stellen om haatcampagnes tegen individuen en groepen te instigeren. Ik verwijt tot slot ook mijn ontwikkelde medeburgers dat zij zich zo laten overschreeuwen door het horkenlegioen dat zij niet of nauwelijks meer hoorbaar zijn. Een samenleving wordt niet geboetseerd uit machteloze conflictueuze emoties en sentimenten, maar uit de onstuitbare kracht van intelligente en verbindende ideeën.

arjenZH
arjenZH31 mei 2016 - 5:55

Dit bevestigt mooi weer het gelijk van Links. Links is correct en moreel superieur en op rechts zitten slechts scheldende tokkies en asocialen. En dan heb ik het nog niet over de neoliberalen en uitbuiters.

4 Reacties
truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 7:22

Omdat Muiswinkel het zegt???

Tokoloshe
Tokoloshe31 mei 2016 - 8:15

Inderdaad. Dus als je de discussie niet kan winnen met argumenten noem je iemand rechts, racist, islamofoob of xenofoob en dan hoef je geen rekening meer te houden met de gevoelens of meningen van die persoon of groep.

Kowalski
Kowalski31 mei 2016 - 8:18

Is dit een serieuze reactie of sarcasme?

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 8:23

Elders - bij willemb - heb ik uitgelegd wat ook u verkeerd beoordeelt. Als u wilt ga ik hier natuurlijk specifiek op uw reactie in.

marq101
marq10131 mei 2016 - 5:45

Dat is natuurlijk ook één van de kenmerken van rechts: Ze kunnen alleen op de man spelen. Inhoudelijk is er helemaal niets, noppes, nada. Ook hier niet.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 8:23

En dat is nu juist iets wat Van Muiswinkel NIET beweert.

Nick Ros
Nick Ros31 mei 2016 - 5:43

Ik denk dat zwarte piet niets te maken heeft met links of rechts. Zwarte piet hoort gewoon bij de Sinterklaasviering, net als vuurwerk bij oud en nieuw. Als eieren bij Pasen en de kerstboom bij de kerst. Dat zijn gewoon traditionele patronen. Ook het Suikerfeest heeft zo'n traditie. Idem het Loofhuttenfeest.

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert31 mei 2016 - 8:16

w[Als eieren bij Pasen en de kerstboom bij de kerst.] wil niet vervelend zijn maar dat is dus niet zo. Eieren bij pasen hebben we er zelf bij verzonnen en dat geld ook voor die kerstboom. Heeft niets met het originele feest te maken. [klein detail]

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 8:30

Niets hoort "gewoon" bij iets. Dat is alleen maar zo als wij vinden dat het zo is. Verder hebt u gelijk met uw links en rechts. Maar het valt niet te ontkennen dat er op zijn minst sprake is van een enorme overlap. En dat het gebruikelijke "framen" van weerkanten uiteindelijk zijn vruchten afwerpt: Ik vind bv dat piet beter kan veranderen en dat zal mijn vermeende linkse inslag alleen maar versterken. En ik vind dat daar nog wat voor te zeggen valt ook. Ik stel echter ook direct vast: Niemand heeft er iets aan......

Visvijver2
Visvijver231 mei 2016 - 5:23

Nederland kan een ouderwets volksfeest als Sinterklaas niet meer aan. Net zoals de AZC-bijeenkomsten worden we geregeerd door tokkies en hooligans die alleen maar willen schreeuwen en schelden.

2 Reacties
nico333
nico33331 mei 2016 - 6:37

Beetje vreemde kijk op de werkelijkheid. DE AZC's komen er gewoon, die houden de "tokkies" niet tegen en zwarte Piet verdwijnt ook langzaam aan ondanks dat een overgrote meerderheid van de nederlandse bevolking (dikke 80%) voor handhaving zwarte piet is. Zou je toch de conclusie moeten trekken dat we zeker niet geregeerd worden door die overgrote meerderheid die jij al tokkies kwalificeert, maar dat een hele kleine minderheid op een anti-democratische manier zijn mening weet door te drukken.

Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 7:51

In deze zijn het de ZP haters die de schreeuwers zijn

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2016 - 5:15

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 6:39

Nou Andre: Laten we het dan zo afkaarten: "Links" is begonnen met mensen voor "racist" uit te maken en vervolgens heeft "rechts" zijn uiterste best gedaan om te laten zien dat niet meer dan terecht is.

Tokoloshe
Tokoloshe31 mei 2016 - 7:05

Goed voorbeeld Gerrit! Jij laat duidelijk zien dat er bij "links" ook hele nare mensen zitten die alleen maar op de man kunnen spelen. Er is regelmatig aan je gevraagd om je meningen (die je als feiten neerzet) te onderbouwen maar ineens reageer je dan niet meer. Maar op rechts zitten de slechte mensen.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 8:38

Tokoloshe: Mijn geheugen is wat minder goed dan het uwe; ik heb geen idee waar u het over heeft. Maar u zult vast gelijk hebben: Ik ben als "naar mens die alleen maar op de man speelt" een lichtend voorbeeld voor links. En ik vind dat op rechts "slechte mensen" zitten. U zult vast gelijk hebben. Ik ben benieuwd naar de feiten. ps: Ik heb pas besloten om ergens niet op in te gaan. Iemand beweerde dat een naam hem genoeg zei. Waarop ik vroeg of antwoordde - moet ik opzoeken maar u weet dat vast beter - dat zijn naam mij dan ook genoeg zei. Iemand anders wilde vervolgens dat IK ging uitleggen, wat IK daarmee bedoelde. Ja. Kom op zeg.

robvaniren
robvaniren31 mei 2016 - 5:13

Oud nieuws. Ik roep al 10 jaar: ze slaan echt harder. Anderen zijn weer beter in andere methoden hun frustraties te tonen. Je zult toch echt naar de oorzaken moeten kijken, want het gaat echt mis zo.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick31 mei 2016 - 4:32

Oh ja, van Muiswinkel schold op twitter zelf ook en naar. Iets met een enge ziekte en een mannenplasser. Dan spreek je jouw eigen stelling toch echt tegen.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 6:55

Nick: In dat "schelden" zat duidelijk iets voorwaardelijks opgenomen, wat Van Muiswinkel nu nog eens duidelijk maakt. V. M. krijgt van de ene kant mails waarin wordt gediscussieerd en beargumenteerd in keurig nette bewoordingen en van de andere kant bijna niet dan de ergste verwensingen. Ik kan me voorstellen dat je dan beweert: Als je vindt dat "de andere kant" met dat gescheld goede argumenten aanvoert, dat je dan iemand afkaart op de manier die de andere kant dan blijkbaar gewend is. En waar gegarandeerd niemand van die andere kant natuurlijk aanstoot aanneemt. Kortom: Hij spreekt zijn stelling niet tegen, integendeel. Of dat een reden is omdat op die manier te doen, dat laat ik voor rekening van V.M. Een paar aantekeningen: Ik ken de mails van V.M. niet. Ik ga dus uit van wat hij beweert. Ik weet niet of die scheldmails wel door "rechts" verstuurd zijn. Ik realiseer me dat er heel veel mensen zwartepiet geen bezwaar vinden maar beslist geen scheldmails sturen. Ik weet dat de begrippen "links" en "rechts" hier op een behoorlijk gevaarlijke manier gebruikt worden.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick31 mei 2016 - 4:27

Links is niet beter. Daar zitten ook enge dwepers. Vriendin van Hans Janmaat: in de rolstoel. Het minderwaardig (zoals Marcel van Dam het zei) mens Fortuyn: dood. Dan hebben we Rara nog. Regelmatig zeggen linkse mensen, in nettere woorden, dat Wilders ook beter dood kan. Dat Muiswinkel zo selectief kijkt, betekent dat hij ook een eng zwart-wit beeld heeft.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 7:03

Nick: Nee. Links is niet beter. Wie zou dat willen beweren. Van Muiswinkel misschien? Hier, in dit zwartepietendebat heeft Van Muiswinkel hoogstwaarschijnlijk gewoon groot gelijk. U moest dat dan ook maar beperken tot dit zwartepietendebat, toch?

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 4:18

Dat is een correcte constatering van Van Muiswinkel. Het is hier niet anders. Hoewel Joop natuurlijk het meeste tegenhoudt. Maar als het op de man is, grof en discriminerend dan is het rechts. De hele discussie over zwarte piet is uiteraard niet een totale links v.s. rechts scheiding. Een aantal jaar geleden vond ik het verkleuren van zwarte piet ook niet zo urgent. Ik ging om vanwege een tekstje dat hier of op een andere website las. Een Surinaamse Nederlander die in een paar zinnen beschreef dat het hem sinds zijn jeugd een kutgevoel gaf. Als de kleur van zwarte piet bij een deel van de bevolking, zelfs al is het een klein deel, dan moet je het aanpassen. Als de essentie van de Nederlandse cultuur het verfje op zwarte piet is vind ik het niet eens de moeite om over te praten. Echter de reacties vanuit het pro-lamp waren zo vuil, racistisch en hysterisch dat ik ook gelijk zeker was van mijn afweging. Overigens zijn er ook hier mensen die op een correcte manier hun voorkeur uitspreken voor zwarte piet. Niets mis met deze mensen. Alleen de groep asociale inwoners van dit land is veel groter, wat mij betreft reden om piet verder maar een ander kleurtje te geven. Misschien vooral om duidelijk te maken dat racisme niet acceptabel is.

2 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein31 mei 2016 - 6:58

Als ik het goed begrijp, vindt je ZP wel best, maar omdat sommige voorstanders wat minder erudiet zijn dan jij, wil je ZP weg hebben. Om dezelfde reden wil je de sociale voorzieningen dan zeker ook afschaffen. Het zijn immers vooral enge tokkies die er gebruik van maken?

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 11:56

@ Albert Einstein Jij schrijft: Als ik het goed begrijp... Nee dat begrijp je dus niet goed.

A de Vries2
A de Vries231 mei 2016 - 3:17

Ik luister veel liever naar deze student, Donovan Livingston, (http://www.welt.de/vermischtes/article155810350/Diese-Abschlussrede-elektrisiert-die-Amerikaner.html), dan naar die witte "domme K.....L..". (de eigen woorden van de Heer van Muiswinkel).

Rozemarijn Lucassen
Rozemarijn Lucassen31 mei 2016 - 2:07

Erik van Muiswinkel noemt de mensen die vinden dat Zwarte Piet niet mag veranderen/verdwijnen 'rechts'. Conservatief, dat zijn die mensen wat betreft dit issue wel degelijk. Maar wie weet zitten er ook wel mensen tussen met een politieke midden-voorkeur. Hij had wat dat betreft beter kunnen zeggen dat alle agressieve mails en tweets die hij gelezen heeft afkomstig waten van mensen die niet willen dat Zwarte Piet verandert, dan klopt t.

1 Reactie
Rozemarijn Lucassen
Rozemarijn Lucassen31 mei 2016 - 6:14

Ho, ik had willen schrijven: Erik van Muiswinkel noemt de mensen die vinden dat Zwarte Piet niet mag veranderen/verdwijnen ‘rechts’. Conservatief, dat zijn die mensen wat betreft dit issue wel degelijk. Maar wie weet zitten er ook mensen tussen met een politieke midden-voorkeur, of zogenaamd 'links' stemgedrag. En links-midden-rechts is sowieso een achterhaalde indeling volgens mij. Hij had beter kunnen zeggen dat alle agressieve mails en tweets die hij gelezen heeft afkomstig waten van mensen die niet willen dat Zwarte Piet verandert, dan klopt t.

Mary Jane
Mary Jane31 mei 2016 - 1:33

Rechts mag wel van alles zeggen over moslims, Marokkanen, Antillianen, vluchtelingen en andere vreemdelingen: dat valt allemaal onder de vrijheid van meningsuiting. Maar zeg vooral niets over rechts, want die hebben gewoon het gelijk aan hun kant. Ze weten alleen niet hoe ze dat netjes onder woorden moeten brengen.

Jhonathan
Jhonathan30 mei 2016 - 22:43

En hup, weer één die iedereen over één kam scheert. Met dit soort extremen komen we nooit tot een bevredigende oplossing. Zelfverklaard links schreeuwt dat al de ellende van rechts komt, en zelfverklaard rechts schreeuwt weer dat de ellende van links komt. Pfff, moe word je er van.

4 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore30 mei 2016 - 23:23

Juist, en de media werkt graag mee aan dit proces. Het wordt tijd dat Fidan Exiz onze media eens doorlicht. Onze media is namelijk erg onvoorzichtig en weet hun bronnen niet te checken. Ze nemen alles klakkeloos over van het internet, en presenteren het dan als de waarheid. Kijk, ik heb geen enkel probleem mee dat links zich beroept om humaniteit en dat ze zichzelf daardoor moraal verheven voelen. Alleen dan moeten ze wel consequent blijven. En helaas blijkt ook bij hun, dat als je even dat laagje vernis er afschraapt dat ze uiteindelijk niet veel verschillen met rechts.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 7:08

Harry; u begint met te onderschrijven dat we moeten ophouden iedereen ("van de andere kant") over één kam te scheren en u eindigt er net zo vrolijk mee dat u "heel links" over één kam scheert. Moet ik daar nog een kwalificatie aanhangen of begrijpt u zo al dat er "iets" niet klopt?

il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 9:29

Tja, natuurlijk is dat Hypocriet. Dat snap ik zelf gelukkig maar al te goed. maar misschien is het wel eventjes nodig om duidelijk te maken dat we niet veel van elkaar verschillen en dat we minder het links/rechts frame moeten gaan gebruiken. Vind het wel weer betreurenswaardig dat Uw bijdrage`s eigenlijk alleen maar weer persoonlijke aanvallen zijn. Zou toch mooi zijn als U dat wat minder doet, en wat meer inhoudelijk bezig houdt met de onderwerpen in het artikel.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 14:42

Harry; met alle respect. Ik speel toch niet op de man. U beweert dat toch? En u doet toch wat ik beschrijf? Dat is toch geen persoonlijke aanval: Ik constateer slechts dat er iets niet klopt en vraag of ik dat moet kwalificeren - inderdaad bv als hypocriet - of dat u al begrijpt wat mijn kritiek is. Mijn excuses als het anders overkomt.

il viaggiatore
il viaggiatore30 mei 2016 - 22:37

De minder opgeleiden in dit land hebben nu eenmaal niet zo`n uitgebreid vocabulaire als diegenen die iets meer kansen hebben aangegrepen om verder te komen in dit landje. Die Ruben waarover Erik van Muiswinkel spreekt probeerde een duiding te geven aan het ongenoegen van die mensen. Die mensen zien namelijk gewoon een traditie verdwijnen waar ze zich nog een beetje aan vast konden houden. Natuurlijk kunnen we zeggen, het is geen 1980 meer, en daar hebben we ook gelijk in. Maar dit zijn toch de mensen die nu aan de onderkant van de samenleving hangen en de wereld harder om zich heen zien veranderen dan ze kunnen verwerken. Ik heb de Twitter discussie gevolgd, en Erik ging die avond meerdere keren uit de bocht. En dat neem ik hem echt kwalijk. Ik ben namelijk nog steeds van mening, dat als je jezelf als iemand opstelt die de juiste koers wilt varen, dat daarbij ook een bijbehorend taalgebruik bijhoort. Als je jezelf verlaagt tot hun niveau, ben je in feite geen haar beter. Helaas pleitte Erik op een gegeven moment ook voor een verbod op anonimiteit, ik heb hem daarop aangesproken, en sindsdien blockt hij mij op Twitter, vind ik erg goedkoop. Anonimiteit op Internet vind ik een groot goed, en die anonieme scheldpartijen neem ik dan liever op de koop toe. Dat de media uiteindelijk een heisa ervan maken komt ook omdat de media niet meer echt bronnen checkt. Erik heeft van twitter een blauw vinkje gekregen. Ter verificatie dat hij het echt is, en die twee laatste tweets zijn geplaatst door een (parodie-)account zonder blauw vinkje. De media is erg onzorgvuldig aan het worden, en ik hoop dat zij dit boetekleed ook eens willen aantrekken. Jammer dat Erik dit juist niet aankaartte. Hij was helemaal niet gehacked, maar gewoon gekopieerd.

4 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 7:15

Ik ken heel, heel veel minder opgeleiden. En die zijn echt wel tot iets meer in staat dan alleen maar schelden en bedreigen. En als dat niet zo is, dan moet dat zeker niet gehonoreerd worden. Verder hebt u gelijk, dat mensen "zich niet moeten verlagen tot...." maar dat geldt voor iedereen. Als er verzachtende omstandigheden (bv boos zijn, als Ruben) zijn voor mensen die om de een of andere reden gaan schelden dan zijn er verzachtende omstandigheden ( bv boos zijn als V.M.) voor mensen die om de een of andere manier gaan schelden. Voor de één net zo als voor de ander. Alleen zullen die omstandigheden natuurlijk van geval tot geval verschillen. Ik ben het dus in zoverre met u eens dat we aan V.M. slechts andere verzachtende omstandigheden toekennen dan aan Ruben.

Joost2
Joost231 mei 2016 - 10:02

"Helaas pleitte Erik op een gegeven moment ook voor een verbod op anonimiteit, ik heb hem daarop aangesproken, en sindsdien blockt hij mij op Twitter, vind ik erg goedkoop. Anonimiteit op Internet vind ik een groot goed, en die anonieme scheldpartijen neem ik dan liever op de koop toe." Kunt u mij dit toelichten? Vind het namelijk een nogal laffe manier om met elkaar te converseren op internet waarbij je elkaar al niet recht in de ogen kunt kijken en niet op lichaamstaal kan reageren. Heb op diverse forums geschreven en elke keer waren er wel weer een paar trollen aanwezig. Crimineel gedrag heeft baat bij anonimiteit, de gelegenheid creëert de dief. En wat is het überhaupt voor onzin eigenlijk om jezelf Einstein, Plato of Voltaire te noemen?

il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 11:26

Natuurlijk helpt anonimiteit de criminaliteit. Maar aan de andere kant is die anonimiteit wel prettig. We zien het nu ook alweer terug in een ander onderwerp op deze site dat Bigdata heel erg link kan zijn. Klokkenluiders zijn overigens ook geholpen met anonimiteit. Of stel nu, er komt een dictator aan de macht in NL. En die vindt Uw mening onwelgevallig, die kan u dan opsporen en opsluiten. De kans dat we in NL zo iets meemaken is niet zo groot, maar er zijn natuurlijk genoeg landen op de wereld waar dat dit aan de orde van de dag is. Dus ja, anonimiteit stel ik als een groter goed dan wat anonieme scheldpartijen. Die anoniempjes kan je uiteindelijk ook gewoon blocken, en heb je geen last meer van.

Joost2
Joost231 mei 2016 - 14:01

@Harry "Klokkenluiders zijn overigens ook geholpen met anonimiteit." Dit is met de nadruk op HELAAS maar waar, voor klokkenluiders zou een betere regeling moeten komen. "Die anoniempjes kan je uiteindelijk ook gewoon blocken, en heb je geen last meer van." Dit is wel zeer beperkt gesteld, er zijn op diverse internetplatforms geen mogelijkheden om je te bewapenen tegen trollen. Er worden niet voor niets petities opgestart om de wet hierin aan te passen, zodat het slachtoffer meer beschermd wordt en daders makkelijker zijn op te sporen.

Johan Stavers
Johan Stavers30 mei 2016 - 22:35

Het is naar scheldwerk...dus het moet wel rechts zijn. Definitie van rechts persoon: 'iemand die naar scheldwerk gebruikt'. Definitie van rechts: 'een racist'. Definitie van racist: 'iemand die tegen immigratie is', tenminste als het naar Europa is, als het van Europa naar daarbuiten is heet het kolonisatie en dat dan ook weer wel rechts en rechts betekent slecht dus dan snap je wel dat dat niet kan want wie rechts is komt voor z´n eigen op en dat is iets wat echt niet kan, tenminste als je blank bent, als je niet blank ben heet je ´activist´ en dan verdien je juist bewondering voor je etnisch partizaanschap.

5 Reacties
Opperrechter
Opperrechter31 mei 2016 - 0:54

Mooi verwoord!

Vetineri
Vetineri31 mei 2016 - 7:07

Hahaha, dat geeft de gedachtegang wel een beetje aan ja :)

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 7:24

U maakt, volgens de Opperrechter "mooi verwoord", bezwaar tegen beschrijven van kwalijk gedrag om een totale groep aan te duiden. Ik meerdere reacties van u gelezen en meen te mogen stellen dat u regelmatig te kennen geeft dat "bepaald gedrag" bv kenmerkend is voor links of voor moslims. Als u daar in erkend wilt worden, zult u ook moeten accepteren dat "bepaald gedrag" als kenmerkend voor rechts beschreven wordt. Maar ik merk dat u het vreselijk vindt als "bepaald gedrag" uitgesmeerd wordt over een hele groep en dat u hierbij belooft dat u zich daar in ieder geval nooit meer aan schuldig zult maken. Ik doe met u mee.

Frank Straathoff
Frank Straathoff31 mei 2016 - 11:19

Prachtig verwoord.

Johan Stavers
Johan Stavers31 mei 2016 - 17:07

@Zandb Ik ben erg tegen generaliseren wants als er bijvoorbeeld een paar goede blanken zijn wil dat nog niet zeggen dat alle blanken goed zijn of zelfs maar dat de meeste goed zijn...en dat geldt natuurlijk ook als je 'blanken' vervangt door een wat meer geliefde minderheidsgroepering. Met bovenstaande probeer ik duidelijkheid te maken dat ik helemaal niet tegen generaliseren ben want zonder dat kun je geen algemene uitspraken doen over groepen.

Van der Wal
Van der Wal30 mei 2016 - 22:24

Kwestie van aantallen en soort van voor- en tegenstanders. Er zijn een paar tegenstanders, hoog opgeleid en slim genoeg om te weten wat ze wel en wat ze niet kunnen maken. Er zijn heel veel voorstanders uit alle lagen van de bevolking, en daar zitten dus aardig wat halve garen tussen. Maar Van Muiswinkel laat zijn inzicht dus afhangen van het soort medestanders, en als ze niet goed genoeg zijn naar zijn zin, wisselt hij van partij. Wat de zaak op zichzelf is is niet van belang.