Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van meer naar beter

  •  
28-09-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Tegenstelling meer of minder Europa is vals
Veel politici houden ons een valse tegenstelling voor: meer of minder Europa. In Rotterdam-Zuid zie je dat Europa daar veel ‘meer’ zou kunnen doen om Europese problemen aan te pakken. Tegelijkertijd moet Europa ook niet worden geleid door mensen die Europa de oplossing voor elk probleem vinden. Europa moet niet meer, meer, meer, of minder, minder, minder, maar beter, beter, beter
Er stond vandaag een interessant interview in de Volkskrant met Guy Verhofstadt, de Belgische Europarlementariër en oud-premier. Eén van de weinige politici die over Europa niet met meel in de mond praten: dat is winst! Het venijn zit hem echter in de staart.
Het is een interview waarin Verhofstadt begrip toont voor de Europese fouten, maar als antwoord geeft dat er juist ‘meer’ Europa nodig is, in plaats van minder.
Polenhotel Soms is dat ook zo. Een voorbeeld: ik was een paar dagen geleden in Rotterdam, waar, in de deelgemeente Feijenoord, een “Polenhotel” neergezet gaat worden. Wat is er aan de hand? Juist door de Europese samenwerking en het vrije personenverkeer komen er meer Polen naar Nederland. Ze doen veelal werk dat Nederlanders niet zien zitten. In samenwerking met uitzendbureau Tempo Team gaan de Polen hier aan de slag en wordt er onderdak voor hen geregeld. In een wijk waar toch al voldoende problemen zijn, worden hier straks 250 mannen gehuisvest.
Op zich is het toe te juichen dat zo wordt voorkomen dat de mannen in handen vallen van huisjesmelkers. Ook zal er vast enige sociale controle zijn en is het is voor de overheid praktisch, omdat de groep makkelijk te bereiken als ze om wat voor reden dan ook benaderd moet worden. Maar je moet toch wel heel erg naïef zijn om te denken dat zo een hotel juist op die plek in de stad niet tot problemen kan gaan leiden.
Het uitzendbureau verdient aan het inzetten van de Polen, en voor de tuinsector zijn het makkelijke, goede en goedkope arbeiders. De buurtbewoners en de gemeente kunnen er echter extra last van krijgen en voor Nederlanders wordt het ook niet makkelijker of aantrekkelijker om ook in de tuinsector te werken.
Rotterdam-Zuid krijgt dus wel de lasten, maar niet de lusten. In dit geval kan méér Europa helpen; bijvoorbeeld door hogere eisen te stellen aan de huisvesting van de Polen, door met Europees geld opvang te regelen op een minder kwetsbare plek in de stad of door te investeren in de uitstraling van de wijk.
Van meer naar beter Méér of minder Europa zegt me dan ook niets: het gaat me er om hoe je het Europese geld besteedt, welke keuzes je maakt en hoe je Europese problemen oplost. Een béter Europa: een sociaal Europa dat voor iedereen werkt.
Lodewijk Asscher had helemaal gelijk, en ik stel de vraag nog maar eens: hoe kunnen we de nadelen van Europese samenwerking aanpakken, tegengaan of compenseren? Wat doen we met het Polenhotel? Niet doen (lijkt me trouwens geen goeie optie), beter doen of tegelijkertijd met de plaatsing ervan mogelijke nadelen proberen te compenseren? Een sociaal Europa dat voor iedereen werkt heeft er in ieder geval oor en oog voor.
Om een balans te vinden in dat Europa, is het verstandig om er juist met een niet-Europese bril naar te kijken. Feit is: we wonen in Europa, de economie kan niet zonder, maar het moet meer opleveren voor juist de kwetsbare groepen in de samenleving. En niet ambtenaren en beleidsmakers, maar gewone burgers moeten meer invloed hebben op wat we er voor terug krijgen. Europa is dus van al haar inwoners.
En toen schrok ik van Verhofstadt, aan het slot van het interview:
“In 2004 wilde u ook (Voorzitter worden van de Europese Commissie, RB). Toen sprak de Britse Premier Blair zijn veto uit omdat u te Europees was. Zou dat nu anders zijn?” “Als het Vaticaan op zoek is naar een nieuwe paus, zegt men toch ook niet: die kandidaat is te katholiek? Je hebt een Europeaan nodig om Europa te leiden.”
En dat is nu precies het probleem: die vergelijking gaat niet op. De Katholieke Kerk heeft het (gelukkig) niet voor het zeggen buiten de Katholieke Kerk zelf; de Europese politiek vertegenwoordigt een half miljard mensen en het laatste wat je dan wil is een leider die alleen maar meer, meer, meer Europa wil. Het moet beter, beter, beter. Ook kritische Europeanen zijn Europeanen, meneer Verhofstadt!
Robbert Baruch is kandidaat lijsttrekker voor de PvdA voor de Europese verkiezingen. Dit artikel verscheen op zijn campagneweblog. Volg Robbert ook op Twitter

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

vanessa2
vanessa228 sep. 2013 - 14:32

Tja, verkiezingsklets. Een beetje a la Cohen, het moet sociaal, we moeten oren en ogen open hebben, en het moet beter. Kiezers zijn daar iets te volwassen voor: van de PvdA verwachten we een duidelijk antwoord op vragen over de Euro, immigratie, bankiers, belastingheffing bij multinationals, geldkruiwagens naar het zuiden, milieu en of we de sociale voorzieningen in Nederland kunnen handhaven of dat we daarvoor uit de Europese unie moeten stappen. Het is of eindelijk die duidelijkheid verschaffen (als men die zelf ten minste voor ogen heeft), of als 6e partij in grootte uit de verkiezingen komen.

dordtenaar2
dordtenaar228 sep. 2013 - 14:32

Weer een zeer kortzichtig stuk over Europa. Het wordt voor Tempo-team belangrijker om eerst de Polen, die in het Polen-hotel verblijven aan werk te helpen, want de investering in dat Polen-hotel willen ze dubbel terug verdienen. Dus als Nederlander hoef je je niet meer bij Tempo-team in de schrijven, want de Polen gaan voor. Heeft Baruch weleens geprobeert om als Nederlander in de tuinbouw te werken? Ik denk het niet want dan zou hij weten dat dat bijna onmogelijk is. Hoe kortzichtig moet je trouwens zijn om te denken dat de Polen die met huisjesmelkers te maken hebben, dezelfde Polen zijn die nu in dat Polenhotel terecht komen. Er komen gewoon nog meer Polen en vanaf 2014 Roemenen, Hongaren enz. naar Nederland. Na enkele maanden is de chaos dan compleet en dan vindt Baruch het vreemd dat een meerderheid van de Nederlanders op P.V.V. en SP hebben gestemd bij de Europese verkiezingen. Vrij verkeer van personen is voor mensen zonder of lage opleiding een zeer groot probleem waar politici totaal geen aandacht aan hebben gegeven en nog steeds niet geven. Zo'n zin als " Niet doen (lijkt me trouwens geen goeie optie), beter doen of tegelijkertijd met de plaatsing ervan mogelijke nadelen proberen te compenseren?" is gewoon lachwekend want waar denk Baruch dan aan? Dat is natuurljk een vraag waar hij nooit een antwoord op kan/wil geven. Ook het nog steeds zeggen dat er mogelijk nadelen zijn is verbijsterend want iedereen ziet dat toch.

[verwijderd]
[verwijderd]28 sep. 2013 - 14:32

Het interview zonet met de Oostenrijkse leider van de anti euro partij daar was glashelder: er euro werkt niet, en de Brusselse eenheidsworst voor zeer verschillende landen ook niet. Bij de verkiezingen verwacht men een derde van de stemmen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 sep. 2013 - 14:32

Glashelder. Het probleem is alleen dat de Euro prima werkt. Wat niet werkt is een te groot kredietwaardigheidsprobleem van Eurolanden. Wat ook niet werkt is de helderziendheid van die anti europartij. De pro euro coalitie heeft zijn meerderheid behouden en de anti-europartij haalde net aan iets meer dan 20 %., bij lange na geen 33 %

JoopSchouten
JoopSchouten28 sep. 2013 - 14:32

'Lodewijk Asscher had helemaal gelijk, ...' Asscher hangt Blue Labour idee aan. Een achterbakse truc om neoliberalisatie een sociaal gezicht te geven. '... en ik stel de vraag nog maar eens: hoe kunnen we de nadelen van Europese samenwerking aanpakken, tegengaan of compenseren?' Simpel. Stop de neoliberalisering. ... Jouw partij wil dat niet dus hebben jullie jezelf vervreemd van sociaal ingestelde burgens en zal worden gemarginaliseerd. Wacht de verkiezingen maar af.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 sep. 2013 - 14:32

Aanvullende uitle.,: Blue Labour is feitelijk voorbouwen De Derde Weg. Het is een enorme denkfout om te denken dat tegengestelde denksystemen samen kunnen gaan. Daarnaast is het een feit dat een Blue Labour idee is om de verzorgingsstaat verder slopen. Door deze tweede blunder geven jullie dit land weg aan die extremistische liberalen en roofkapitalisten.

rbakels
rbakels28 sep. 2013 - 14:32

Ruim tien jaar gleden was ik een collega van Lodewijk Asscher aan de UvA. Hij had toen net gesolliciteerd als kandidaat-geenteraadslid, en vertelde trots dat toenmalige PvdA topper Oudkerk hem had ingefluisterd dat er met een paar jaar wel; een wethouderschap in zou zitten. Maar hij vertelde ook dat de PvdA hem uitgebreid had gegrild omdat ze hem verdachten van VVD-achtige denkbeelden, mede gezien het milieu waar hij uit komt. Enfin, Dijsselbloem is ook al zo'n rechtse PvdA-er. Daarom kunnen die mannen goed met de PvdA samenwerken.

[verwijderd]
[verwijderd]28 sep. 2013 - 14:32

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
rbakels
rbakels28 sep. 2013 - 14:32

We hebben al lang het "subsidiariteitsbeginsel", dat zegt dat in de lidstaten moet gebeuren wat daar beter geregeld kan worden. In feite zijn bondsstaten als de Verenigde Staten en Duitsland het voorbeeld. De regeringen In Washington en Berlijn hebben over veel dingen helemaal niets te zeggen, in tegenstelling tot Den Haag. Wij hebben sinds 1798 een eenheidsstaat, waar alle lokale macht gedelegeerd of gemandateerd is. In de Duitse grondwet staan lijsten van beleidsgebieden waar "Berlijn" geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk voor is, en als iets niet op die lijsten staat is het de exclusieve taak van de deelstaten. Ook de Amerikaanse Constitution regelt de bevoegdheden van "Washington" limitatief. Het geklaag over een democratisch tekort is absurd. De EU wordt - anders dan ooit bedoeld was - vooral bestuurd door de Europese Raad van Regeringsleiders, van Rutte tot Merkel, en die zijn stuk voor stuk perfect democratisch gelegitimeerd. Dat het niet erg opschiet met 28 kapiteins (en de beste stuurlui aan wal) op één schip is iets anders. Het komt veel politici goed uit om de EU als boeman te gebruiken. En ik denk dat sommige Eurofobe "intellectuelen" stromannen zijn van minder ethische bedrijfstakken die een effectief EU toezicht vrezen dat hen van hun minder fraaie praktijken af zal houden. Zoals de bankensector. Dat de PVV overal tegen is weten wij. Maar het is ergerlijk dat ook de VVD meehuilt met de Eurofobe wolven. Zo wil de VVD bijvoorbeeld dat zwangerschapsverlof niet langer door de EU wordt geregeld. Begrijpen ze wel dat dit in de international concurrentiestrijd een "race to the bottom" zal inluiden, omdat een land zonder zwangerschapsverlof een concurrentievoordeel heeft op de interne markt? Wat mij ook verbaast is de solidariteit met de arbeiders wier werk hier zogenaamd verdrongen wordt door goedkope Polen, Bulgaren en Roemenen. Nog los van de vraag of dat waar is, schijnt men zich niet te realiseren dat een gesloten arbeidsmarkt betekent dat je als toch al zwaargeplaagde consument onnodig veel betaalt. Wat mij betreft moet de uitbreiding van de EU gewoon doorgaan. Turkije is dan echter niet het eerste land waar ik aan denk, maar veeleer de Oekraïne (het grootste land dat in z'n geheel in Europa ligt), en landen als Georgië en Armenië, die volgens de aardrijkskundeboekjes niet tot het grondgebied van Europa horen, maar zich zeer Europees voelen, ja zelfs volhouden dat Europa daar ooit begonnen is. Als we niet prudent met die landen omgaan zullen de Russen proberen hun invloed daar weer te vergroten, en Rusland is geen prettig land. Laat één ding duidelijk zijn: nationalisme is in essentie ongezond en onfatsoenlijk. Een beetje trots zijn op je land kan nog wel, maar het gevaar is groot dat superioriteitsgevoelens gepaard gaan met de gedachte dat mensen uit andere landen inferieur zijn, en de geschiedenis leert dat dat erg mis kan gaan. Als zo'n Bolkestein roept dat de westerse cultuur "natuurlijk veruit superieur" is, dan kletst hij aantoonbaar uit zijn nek, want wie kritisch luistert zal meteen de vraag stellen naar welke maatstaven hij dat beoordeelt. Ja, naar zijn eigen maatstaven! Een gevalletje WC-Eend! Het zou heel goed kunnen zijn dat Oost-Aziatische culturen "superieurder" zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]28 sep. 2013 - 14:32

Ik wil niet minder EU maar helemaal geen EU. Daar doet de agitprop van Baruch niets aan af, de EU blijft een dictatoriaal gebeuren die koste wat kost haar zin wil doordrijven en als dat niet goedschiks kan dan maar kwaadschiks, vraag maar in Griekenland, Portugal, Ierland, Cyprus, Spanje en Italië. Overal waar de EU zich met nationale politiek bemoeit gaat dat land ten onder en is er niet lang daarna diepe armoede.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 sep. 2013 - 14:32

[Overal waar de EU zich met nationale politiek bemoeit gaat dat land ten onder en is er niet lang daarna diepe armoede.] Dat zie je precies verkeerd. Als er iets is wat Griekenland, Portugal, Ierland, Cyprus, Spanje en Italië hebben aangetoond dan is het dat daar waar landen aan de onkunde van nationale regeringen worden overgelaten het mis gaat. Dat de EU vervolgens in moet springen om de burgers van die landen te redden van complete ondergang en dat de burgers van andere EU landen het gelach moeten betalen. Het is voor iedereen goedkoper als de EU die rol kan spelen voordat het mis gaat, in plaats van achteraf.

[verwijderd]
[verwijderd]28 sep. 2013 - 14:32

Waar we in 2008 nog voor 18 miljard euro garant stonden voor instellingen als de ECB, het IMF en de Europese noodfondsen, is dat inmiddels meer dan vertienvoudigd tot 201 miljard. De grootste klappen waren de garanties voor leningen aan Ierland, Griekenland, Portugal en Spanje, zo becijferde de Algemene Rekenkamer. Die kwam echter ook tot de ietwat zorgwekkende conclusie dat we geen idee hebben hoeveel risico's we lopen op die tweehonderd miljard euro. Vijf van de acht instellingen melden in hun jaarverslag niet hoeveel risico's worden gelopen en via De Nederlandsche Bank zit de staat ook nog eens vuistdiep in garanties aan de centrale banken van Griekenland, Portugal en Cyprus. Lang leve de EU!!!

1 Reactie
Frankrijk2
Frankrijk228 sep. 2013 - 14:32

En de genoemde landen Ierland, Griekenland, Portugal, Cyprus en Spanje hebben ook nog eens weinig aan de fondsen die wij ter beschikking stellen. In ruil daarvoor moeten ze draconisch bezuinigen waardoor hun economische problemen zich alleen maar nog meer verdiepen. Het geld wat ze van ons krijgen gaat rechtstreeks door naar hun schuldeisers, de banken. Hadden ze de Euro niet gehad dan hadden ze hun eigen munt kunnen devalueren, waardoor ze via de aantrekkende export de problemen hadden kunnen overwinnen. Deze landen hebben een te lage productiviteit om zelf uit het moeras te komen en het duurt generaties om ze op ons niveau te brengen, als dat al lukt. Conclusie, Noord- en Zuid-Europa in een eenheidsmunt is een doodlopende weg en weggegooid geld. De enige uitweg uit deze ongezonde situatie is m.i. een splitsing in Neuro en Zeuro. Maar dat zou betekenen dat de wegen van Duitsland en Frankrijk zich zouden scheiden qua munt en dat is politiek gezien op dit moment nog onverkoopbaar.