Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van "Marx" Rutte tot de boycot van Janmaat

  •  
12-11-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe vaak komt repressie van partijen door journalisten voor? 
“Van het uitsluiten van Hans Janmaat, weliswaar in opdracht van de NOS-bazen, heb ik tot op de dag van vandaag spijt.” In een openhartig stuk op deze website schrijft journalist Paul Sneijder dat hij het Tweede Kamerlid Hans Janmaat opzettelijk heeft genegeerd. Janmaat was in 1982 de enige partijleider aan wie de gelegenheid werd ontzegd om te reageren op de Troonrede. Enerzijds is dat geen nieuws: Janmaat werd door alle journalisten stelselmatig doodgezwegen. Anderzijds is het schokkend: media die bepalen dat we een politicus nooit zien. Nog schokkender: hoe vaak repressie van partijen door journalisten voorkomt is onbekend.
Hoog tijd voor onderzoek. Media-repressie van partijen druist immers in tegen alle gangbare ideeën over de rol van massamedia in een democratisch stelsel. Repressie neemt vaak de vorm aan van doodzwijgen, ridiculiseren of stigmatiseren. Of alle drie, zoals in geval van Janmaat. Als hij al in de media kwam, dan werd hij ofwel niet serieus genomen ofwel bestempeld als extreemrechts. Na Janmaats neergang werd een andere politicus mikpunt van wat sommigen repressie noemen: Pim Fortuyn. Berucht is de column in Trouw van Matty Verkamman, die de “vuile, kale nepprofessor” toewenste: ik hoop dat je “in die dark room van je zo gauw mogelijk aids krijgt”.
Terecht of niet, zowel Janmaat als Fortuyn klaagden steen en been over hun behandeling door de media. Ze waren niet de enigen. Rita Verdonk en Jan Nagel gaven de media de schuld van verkiezingsnederlagen. De PVV stelde zelfs Kamervragen over NRC Handelsblad, “een politiek-correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving”. Het is van alle tijden. In 1952 schreef de Communistische Partij (CPN) over “de gevestigde orde”: “Hun pers, radio, films (…) geven het communisme de schuld van alle ellende, waaronder de eenvoudige mensen thans gebukt gaan.” Daarna werd de CPN uitgesloten van de Zendtijd Politieke Partijen op radio en TV.
Ook in andere Europese landen zijn er voorbeelden van (vermeende) media-repressie. De anti-immigratiepartij ‘Zwedendemocraten’ is in de jaren ’90 door Zweedse kranten genegeerd. De Duitse krant Bild keerde zich toen ook tegen een anti-immigratiepartij, de Republikaner. In een niet-aflatende stroom van negatieve publiciteit werd de partijleider steevast aangeduid met “Führer”. Ook Engelse tabloids staan bekend om hun onversneden haatcampagnes, vooral in verkiezingstijd. Als politicus moet je die tabloids wel te vriend houden. In 2012 volgde De Telegraaf hun voorbeeld met campagnes tegen de SP (voor de verkiezingen) en tegen “Marx” Rutte erna.
Het omgekeerde verwijt, te veel of te rooskleurige media-aandacht voor een politicus, komt ook voor. Dit is wel gezegd over Diederik Samsom en Geert Wilders. In 2012 had Samsom over gebrek aan belangstelling niet te klagen en werd hij bij DWDD mild aangepakt. Wilders heeft in 2010 veel aandacht gekregen en is bijvoorbeeld door Merel Westrik in 2012 niet al te stevig ondervraagd. Een buitenlands voorbeeld is de grootste krant van Oostenrijk, Kronen Zeitung. Deze steunde wijlen Jörg Haider door dik en dun en lanceerde een campagne ter ondersteuning van Haider nadat hij problemen kreeg door positieve uitlatingen over Nazi-Duitsland in 1991.
Welke partijen worden er bij volgende verkiezingen structureel bevoordeeld of benadeeld? Moeilijk te zeggen. Zoals De Telegraaf het SP-imago probeerde te beïnvloeden, zo kunnen linkse media proberen de reputatie van de PVV te besmetten met het rechtsextremisme van sommige aanhangers, of met het dubieuze verleden van Vlaams Belang of Front National. Groter is de media-invloed bij kleine en nieuwe partijen. Bij die partijen bepalen de media sterk het beeld dat kiezers ervan hebben. 50Plus en Hero Brinkmans partij in oprichting – ze kunnen op uiteenlopende manieren worden geframed. In sommige gevallen kunnen media een partij maken of breken.
Paul Sneijder is bepaald niet de enige journalist die een bedenkelijke rol heeft gespeeld. De groepsdruk zal groot geweest zijn. Als hij Janmaat destijds het woord had gegeven, dàn was hij de enige geweest. Zijn carrière had er vervolgens minder glanzend uitgezien. Hetzelfde geldt voor een journalist die het in de jaren ’50 in zijn hoofd zou hebben gehaald om de CPN fair te behandelen. Is er nu ook groepsdruk? Komt media-repressie momenteel in Nederland voor? Om dat te weten te komen moet in kaart worden gebracht hoe journalisten, columnisten en commentatoren elke partij benaderen. Een mooi begin van onderzoek dat de media een spiegel voorhoudt.
Lees hier het artikel van Paul Sneijder terug: Europa is niet gediend met slappe knieën
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

johannes dree
johannes dree19 jan. 2016 - 5:25

***uit het bovenstaande artikel: Ook in andere Europese landen zijn er voorbeelden van (vermeende) media-repressie.*** . Zullen we hierover ook de discussie stoppen? Zoals na alle ontboezemingen in de media na 'Keulen' dat er Europabreed schokkende details over de massaliteit van de 'activiteiten' van etnische bevolkingsgroepen, weggehouden zijn voor de burgers, 'om geen onrust te veroorzaken'? m. a. w. (vermeende) hoort m.i. niet in die zin, ook niet tussen haakjes!

karelkoning
karelkoning12 nov. 2013 - 18:37

Er bestaat geen 'onafhankelijke-journalist' noch 'onafhankelijke-journalistiek'. Degene die een journalistiek product, op welke manier dan ook, tot zich neemt moet zich daarvan ten allen tijde bewust zijn.

JandeBoer2
JandeBoer212 nov. 2013 - 18:37

"die de "vuile, kale nepprofessor" toewenste: ik hoop dat je "in die dark room van je zo gauw mogelijk aids krijgt"" Ach, als De Nationale Martelaal van de Vrij Meningsuiting, Theo van Gogh, mocht schrijven: "Als iemand kanker verdient is 't Paul Rosenmöller, de hopman van politiekcorrect Nederland; mogen de cellen in zijn hoofd zich tot een juichende tumor vormen [...] Laat ons pissen op zijn graf", dan mag een andere columnist vtoch wel iets dergelijks over Fortuin schrijven???

JandeBoer2
JandeBoer212 nov. 2013 - 18:37

"proberen de reputatie van de PVV te besmetten met het rechtsextremisme van sommige aanhangers" Eigenaardig dat hier wordt gesproken van *sommige* aanhangers van de PVV die rechtsextremistisch zouden zijn. Is dat een typefout?

Sonia2
Sonia212 nov. 2013 - 18:37

Zo'n onderzoek komt er niet. Daar is ons polderland te klein voor. En als het er komt wordt het door de hele goegemeente van massamedia linea recta de grond in geschreven. Benader eens een journalist met een kritische vraag - ik ken geen beroepsgroep met langer tenen dan journalisten, publicisten en redacteuren van de massamedia. Voor hen is hun publiek helemaal niet van belang. Ook blijft de (zelf-)censuur in de massamedia niet beperkt tot het zogenaamde linksrechts-Spiel in Den Haag. Censuur is er over en bij alles, en heet officiële werkelijkheid, de waan van de dag, waarin iedere context ontbreekt. Deels omdat journalisten in Nederland niet genoeg kennis hebben van waar ze over schrijven (zie het legioen van goedkope stagiairs bij de kranten), deels omdat ze berichten uit buitenlandse kranten en van internationale persbureaus overschrijven, en dan is er nog een deel die gewoon propagandist zijn. De massamedia informeren niet, zij geven slechts boodschappen door. Orwell heeft dat goed beschreven in 1984: "All history was a palimpsest, scraped clean and reinscribed exactly as often as was necessary." Ik weet niet wat de opleiding journalistiek tegenwoordig behelst, maar ik heb het vermoeden dat niet eens wordt besproken wat de taak van een journalist is. Laten ze meteen in het eerste jaar Walter Lippmann en Edward Bernays gaan bestuderen, de grondleggers van de zooi die we lezen als we de hedendaagse krant openslaan. En in het tweede jaar Seymour Hersh, Daniel Ellsberg, John Pilger en Robert Fisk lezen, om er maar een paar te noemen. Dat een journalist "neutrale" en "objectieve" stukjes moet schrijven is wel de grootste hoax die er bestaat: een journalist moet de werkelijkheid verslaan, en die is nooit kleurloos. Can't be neutral on a moving train. Last but not least, je censureert (je)zelf ook, met o.a. "het dubieuze verleden van Vlaams Belang of Front National". Wat is er dubieus aan dat verleden? Twijfelachtig? Iets om over te twijfelen? Onzin, de feiten spreken voor zich. De vraag is, en daar zou eerst een relevant onderzoek over moeten gaan: waarom schrijft iemand dat? Taal is de moeder van de gedachte, en niet haar dienstmeid.

Sonia2
Sonia212 nov. 2013 - 18:37

"zo kunnen linkse media proberen de reputatie van de PVV te besmetten met het rechtsextremisme van sommige aanhangers" Ook een mooi voorbeeld van politieke communicatie (zeg maar propaganda): alsof er bij de PVV geen rechtsextremisten zitten.

techneutje2
techneutje212 nov. 2013 - 18:37

Komt media-repressie momenteel in Nederland voor?] Media-repressie is schering en inslag! En nu gaan de media hun beleid wijzigen?

Patrick Faas
Patrick Faas12 nov. 2013 - 18:37

Wat is dit? Samenzweringsangst van een docent politieke communicatie? Een journalist is ook maar een mens en na de laatste wereldoorlog hadden velen de buik vol van racisme. Daarom was extreem-rechts lang niet geliefd, ondanks diverse pogingen van boze mannetjes het gedachtegoed nieuw leven in te blazen.

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2013 - 18:37

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Sodapop1
Sodapop112 nov. 2013 - 18:37

Je vergeet dat de SP het kon schudden vanwege de schandaleuze koppen in de Telegraaf voor de verkiezingen. Kranten maken en breken, zo simpel is dat!

Sodapop1
Sodapop112 nov. 2013 - 18:37

"zoals in geval van Janmaat. Als hij al in de media kwam, dan werd hij ofwel niet serieus genomen ofwel bestempeld als extreemrechts." Of hij nou wel of niet extreem rechts was, hij zorgde er in elk geval wel voor dat de ratten uit hun hol kwamen. Ik werd op straat gewoon zowat omver gelopen als ik niet opzij ging. Dus hoe het ook zij, Janmaat had een foute uitstraling. De man was in feite een ouwehoer. Geef mij die zwarte pieten dan maar!

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2013 - 18:37

Als ik alle media bijdragen vandaag zie over de ontmoeting van LePen en Wilders dan wordt het weer bevestigd, onafhankelijke journalistiek bestaat niet.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch12 nov. 2013 - 18:37

Zou je dat kunnen concretiseren?