Joop

Van knieschot tot huurwoning

  •    •  
25-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als de PVV aan je verkiezingen meedoen, dan ben je verzekerd van veel belangstelling.
Van pers tot beveiliging. Deze belangstelling correleert echter op geen enkele wijze met de diepgang van het debat, zoals gisteren op het lijsttrekkersdebat van Almere Vandaag bleek.
Na twee uur debatteren vonkte het ineens toch nog, toen Raymond de Roon van de PVV werd aangesproken op de PVV-opmerking dat je die (Marokkaanse) rotjongens het beste een knieschot kon geven. Zelfs zijn grootste ‘politieke vriend’ lijsttrekker Arno Visser van de VVD barstte emotioneel los. Daar waar de hele zaal tot dat moment nog dacht dat een college van PVV, VVD en CDA een reele mogelijkheid zou zijn in Almere, kwam ook dat op losse schroeven te staan.
Het politieke debat in de stad wordt gegijzeld door de rabiate opvattingen van de PVV en de hijgerige pers die niets beter weet te verzinnen dan achter de quotes van de PVV, ook lokaal, aan te lopen. In de pauze en na afloop klitten de journalisten om een man heen; Raymond de Roon. Tijdens het debat vroeg debatleider Joost Karhof voortdurend het commentaar van de PVV-er op uitlatingen van anderen met de verwijzing naar de peiling waarin de PVV op 30 % staat. Zo beschikte ook in het Almeerse debat De Roon over minimaal 30 % ‘zendtijd’.
Natuurlijk werd het thema veiligheid het meest uitgebreid behandeld, maar opvallend werd er geen aandacht besteed aan het thema integratie. De geijkte tegenstellingen preventie versus repressie kwam uitgebreid aan bod. Tegenover het ‘PVV-geweld’ werden de andere partijen steeds genunaceerder en verbleekten de lokale tegenstellingen.   Interessant werd het pas toen er thema’s werden behandeld waar de PVV vooralsnog niet zo’n mening over heeft. Het vlamde tussen PvdA en VVD over het percentage sociale woningbouw. Bij economie kozen een beperkt aantal partijen, GroenLinks en de Klimaatpartij (ja, ook die hebben we in ons spectrum van 16 partijen) niet voor forse investeringen in vliegveld Lelystad. De anderen verwachten wat dat betreft nog veel heil ‘vauit de lucht’.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

JoopSchouten
JoopSchouten25 feb. 2010 - 15:11

...Is dit een voorbode voor wat ons in gemeentes met de PVV te wachten staat? Gezellig landje hè?

Yggdrasil
Yggdrasil25 feb. 2010 - 15:11

Wanneer je Balkenende hoort praten klinkt dat anders dan Verhagen die iets zegt. Zo klinkt Bos ook anders dan Hamer en Kant klinkt anders dan Marijnissen zo niet bij de PVV. Het lijkt net alsof de PVV-vertegenwoordigers in dorp of stad een regelrechte kloon zijn van de grote blonde roerganger. Ze gebruiken allemaal de one-liners die Geert de Grote ook gebruikt en ze zijn ook allemaal even grof gebekt als Geert de Verschrikkelijke en per saldo zijn ze dus ook allemaal even respectloos t.o.v. hun politieke collega's. Hoewel personen van dezelfde partij kunnen zijn is de toon en de taal toch heel verschillend zo niet bij de PVV. Het zal mij benieuwen hoelang het nog duurt voor ze ook allemaal het haar gaan blonderen.

Opinius
Opinius25 feb. 2010 - 15:11

Almere is een stad die gebouwd is omdat er uitgeweken moest worden uit vele randstad steden. Veel mensen aanvankelijk overwegend van nederlandse afkomst hebben daardoor hun geboortestad een tal van decenia moeten verlaten. Het gros waren jonge gezinnen die een betaalbare eengezinswoning en wat ruimte zochten,die in de steden niet meer te vinden waren In die tijd liep nederland ook langzaamaan van buitenaf vol. wellicht de moeite waard om mee te nemen is wat korte informatie,in relatie waar de meeste pvv aanhangers leven. De pratijk is handig om er even naast te leggen, als men gelijkertijd kiesgedrag van bevolkingsgroepen wil doorgronden. http://www.rivm.nl/vtv/object_map/o2194n21847.html

Opinius
Opinius25 feb. 2010 - 15:11

averechts oprecht@ Dat weet ik natuurlijk niet hoe het komt dat de jonge stad Almere (zoals wel meer steden) in een verhouding leeft van 20 tot 36 (statistiek anno 1997) Hoe het nu precies is weet in evenmin. maar goed ook hieronder een greep maar dan uit onze hoofdstad zuid A anno 2000. http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla133/cgi-bin/gem/data.pl?tijd=12&gemeente=Amsterdam-ZO_Bijlmermeer

Haarlemmer2
Haarlemmer225 feb. 2010 - 15:11

Ik ben nogal geschrokken van het tempo waarin zelfs de pvv nog steeds verder radicaliseert. Nog niet zo heel lang geleden was er de discussie over burqa's. Daarvoor zou je nog kunnen zeggen dat er praktische redenen zijn om ze tegen te gaan, met name in officiële contacten. Een ambtenaar moet toch kunnen zien wie iemand is, om maar wat te noemen. Maar toch was er toch nog een aardige discussie over. En dan de situatie nu; Geert zegt klip en klaar dat hij vind dat hoofddoekjes verboden moeten worden. En voegt er dan nog even aan toe dat kruisjes, keppeltjes e.d. wél mogen "want die maken deel uit van onze eigen cultuur". Misschien heb ik het gemist, maar ik hoor nauwelijks reactie op deze ontzettend discriminerende zaken! Vinden we dit nu opeens normaal?? Ik word er misselijk van.

Opinius
Opinius25 feb. 2010 - 15:11

Het ligt gecompliceerder als men denkt. Tussen de samenleving van deze steden zijn er islamieten die pvv stemmen. Omdat deze zich door andere stromingen weer onderdrukt en bedreigd voelen. De samenleving is zeer gemêleerd ,het gaat allang niet meer over nederlanders versus islamieten Kun je nagaan wat in deze steden leeft,en hoe complex het ligt.

fjacobse
fjacobse25 feb. 2010 - 15:11

Mensen willen oplossingen horen, mensen worden helemaal stapelgek van politici die alleen maar kunnen vertellen wat er mis is met de oplossingen van de ander. Dat is waarom de PVV bovenaan staat in Almere. Ook in uw stukje lees ik geen enkele oplossing, u kunt alleen vertellen wat de PVV allemaal verkeerd gaat doen. Niet eens met inhoudelijk argumenten maar met buzzwords; repressie, knieschoten, rabiate oplossingen. De standaard-truc waarmee de inhoudelijke discussie kan worden ontlopen en even het onderscheid good guys versus bad guys wordt gemarkeerd. De PVV heeft geen oplossingen. Zelfde verhaal als 8 jaar geleden in Rotterdam werd geroepen. Maar na 4 jaar bestuur van Leefbaar Rotterdam bleek dat men wel degelijk oplossingen had en de veiligheid in de stad flink was gestegen. Iets wat in de jaren erna toen Groen Links weer ging besturen juist niet is gebeurd. Dat zijn de feiten. Onder Leefbaar Rotterdam is de veiligheidsindex 1 punt gestegen, onder GL gelijk gebleven. Daar wil ik GL over horen. Laat ik afsluiten met de wijze woorden van uw fractie-voorziter mevr. Halsema. Domme kiezers bestaan niet in een democratie. Maar dat is wel waar uw stuk in 1 zin op neer komt. Als de kiezer net als u de sociale woningbouw en het vliegveld Lelystad belangrijker had gevonden dan veiligheid dan had u bovenaan gestaan en had u de hijgerige pers om u heen gehad. Domme kiezers bestaan niet, wel domme politici die het beter denken te weten dan de kiezer. Zo werkt het niet in een democratie. Het is maar een hint.

5 Reacties
objectivist
objectivist25 feb. 2010 - 15:11

Zeer juiste constatering. Hulde voor uw dossierkennis. Veel emotie rond Wilders, weinig ratio.

JanVG2
JanVG225 feb. 2010 - 15:11

"Domme kiezers bestaan niet, wel domme politici die het beter denken te weten dan de kiezer." ... telkens als ik dat hoor denk ik ja ... en later ... nou nee. Heeft de kiezer altijd gelijk? Is de kiezer nooit dom? Het hangt er vanaf. Wat wordt er van een kiezer gevraagd en wat vraagt een kiezer van de politiek? Van de kiezer wordt gevraagd een keuze te maken uit een verzameling figuren die allemaal aanbieden voor hem (en zijn collega's) de samenleving gestalte te geven. Daar volgt direct uit dat de kiezer per definitie NIET precies krijgt wat hij wil. Er zijn namelijk een heleboel kiezers en die zijn het zelden volledig met elkaar eens. Zelfs als ze met elkaar op één partij of zelfs één mannetje stemmen, zijn ze het nog niet eens en stellen ze verschillende `eisen' naar aanleiding van hun stem. DAT mag een kiezer nooit vergeten ... maar menig kiezer doet het vaak wel! Als hij niet precies zijn zin krijgt, is de `politiek' fout ... en dan is mijn conclusie weldegelijk dat die kiezer `dom' is. Hij HOORT beter te weten dan te denken dat zijn ideeën per definitie moeten worden uitgevoerd. Er zijn veel andere keizers met andere meningen en dat heeft hij te respecteren! Dat laatste wordt te veel vergeten. Dat wil niet zeggen dat hij geen kritiek mag hebben, politici, waarop hij gestemd heeft, tot verantwoording mag roepen, maar het moet wel met een zeker besef zijn van openheid dat er andere meningen zijn dan de zijne. Ja zelfs, hij zou er eigenlijk vanuit moeten gaan dat hij - net als wie dan ook - NIET de wijsheid in pacht heeft en het wel eens fout kan hebben. Die relativering zou heel wat stoom uit de samenleving halen. (NB: en dat geldt voor kiezers van alle partijen!!) Let ook op hoe veranderlijk `de kiezer' kan zijn ... Daarmee wordt wat goed is wel heel erg relatief. Wat vandaag goed is, kan morgen fout zijn. Als blijkt dat waar men eerst enthousiast voor gestemd heeft vervolgens nadelige consequenties heeft, dan is het makkelijk de betreffende politicus de schuld te geven, maar men was er ook zelf bij toen men die politicus koos. Daar zit ook verantwoordelijkheid bij de kiezer voor beleid. (NB: dit is geen vrijbrief voor de politci. Zij hebben betere informatie en eerder dan de kiezer welke consequenties bepaalde politieke beslissingen kunnen hebben en moeten steeds daarop anticiperen en niet vastroesten in hun eigen gelijk (tunnelvisie). Dat laatste is erg vaak wel het geval ... zie bijvoorbeeld de onderwijs perikelen van de afgelopen decennia. etc. etc.) "Domme politci zijn politici die niet weten wat het volk wil of niet doen wat het volk wil." Ook problematisch. Allereerst, het volk weet NOOIT alles, zelfs niet alleen maar wat de politici weten ... Een arts weet meer dan een patient, zelfs al heeft die patient 30 dagen onafgebroken op het internet gezeten. Dat wil niet zeggen dat de arts het soms niet fout heeft en de patient het bij het juiste eind heeft ... maar het betekent wel dat op de lange duur de arts beter uitgerust is om medische problemen op te lossen dan een patient ... (ondanks de fouten die hij zeker zal maken!!) Politici zijn weldegelijk meer gespecialiseerd in het sturen van de wilde kudde die maatschappij heet. Dat kan betekenen dat ze op basis van die kennis en ervaring dingen moeten beslissen die in eerste instantie tegen de wil van het volk indruisen. Als iedereen voor belastingverlaging is en daarom geen delta-dijken willen laten betalen door de overheid dan is de politicus die naar het volk luistert dom en de politicus die tegen die wil in gaat `goed en slim'. Natuurlijk is het ook de taak van de slimme politicus te proberen de meerderheid van zijn standpunt te overtuigen .. maar mocht dat niet lukken, dan moet hij TOCH proberen die dijk te bouwen. Dat kan hem zijn politieke carriere kosten ... maar dat zij dan maar zo. Al wordt hij in de geschiedenisboekjes afgeschilderd als een dwaas, die niet wilde luisteren, een potverteerder ... dan nog heeft hij het goed gedaan omdat de dijk 5 jaar later die hevig storm weerstond en de mensen gered heeft. De dank van het volk/de kiezer is niet nodig om een goed politicus te zijn! Tegenwoordig wordt alles iets te gemakkelijk herleid tot 51% van de stemmen, de wil van het volk etc. Een politicus heeft ook een eigen verantwoordelijkheid en een kiezer moet relativeringsvermogen en ook respect voor andere ideeën hebben. Mist dit .. en dat is vaak zo ... dan komen politicus en kiezer weldegelijk in aanmerking voor de benaming `dom'. Veel van wat fout is gegaan in de maatschappij komt omdat politici EN kiezers dom waren ...

ReneeO
ReneeO25 feb. 2010 - 15:11

"Domme kiezers bestaan niet, wel domme politici" Op zich natuurlijk al een onzinnige stelling, maar volgens de logica klopt hij ook al niet. Als politici geen stemrecht zouden hebben, zou u gelijk kúnnen hebben, maar ze hebben wél stemrecht. Dus, jouw redenatie volgend, @Paul - die ik overigens niet onderschrijf - zijn er wel degelijk domme kiezers. ;-)

peterverkenst
peterverkenst25 feb. 2010 - 15:11

Beter geworden in Rotterdam onder LR? Dacht het niet. Dat het veiligheidsgevoel is vergroot zegt niet zoveel want dat was een landelijke trend. Wel is te merken dat het politieke klimaat compleet verziekt is en dat de stad tot stilstand is gekomen in z'n ontwikkeling. Geen plan gerealiseerd, geen visie ontwikkeld.

Klaas2
Klaas225 feb. 2010 - 15:11

-[Dat zijn de feiten. Onder Leefbaar Rotterdam is de veiligheidsindex 1 punt gestegen, onder GL gelijk gebleven. Daar wil ik GL over horen.]- De veiligheidsindex kun je niet in een one-liner verpakken zoals jij dat doet. Maar het is een complexe serie van getallen die wel uitstekend gedocumenteerd is. De algemene trend is dat die in stijgende lijn is sinds 2001 gemeten. Lineair. Je kunt eigenlijk amper zien waar de gemeenteraad gewisseld is. Leefbaar heeft daar samen met de VVD en CDA goed werk gedaan. En de stijgende lijn is doorgezet nadat vanaf 2006 de PvdA en de VVD en het CDA het college vormden. Groenlinks zit pas 8 maanden in het college (sinds april 2009) en doet cultuur en mlieu. Onlogisch dat je daar zoveel nadruk op legt in de context van de veiligheidsindex. Soms een oude rekening met GL te vereffenen?. Maar het succes is niet onverdeeld, daarover is het college gewoon open. Er zijn ook wijken waar het slechter meegaat, of in een bepaald aspect slechter gaat. Het staat allemaal duidelijk uitgelegd in dit rapport: http://www.v-index.nl/pdf/Veiligheidsindex2010HR.pdf

doeidoei
doeidoei25 feb. 2010 - 15:11

In Almelo gaat de Geert uit de fles, en iedereen probeert nog krampachtig de kurk tegen te houden. Een halve week voor de verkiezingen heeft het natuurlijk geen zin meer dat de traditionele politici roepen 'met de kennis van nu' zouden we onderwerpen a, b, c, d, e, f en g heel anders aanpakken. Juist omdat veel burgers zich geflest voelen, gaan de Geerts eruit.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei25 feb. 2010 - 15:11

Almeloooo, hoe kom ik er bij: Almere.....

[verwijderd]
[verwijderd]25 feb. 2010 - 15:11

Beste Ruud bereid u voor op een gigantische verkiezingsoverwinning van de PVV. En vraag jezelf af waarom 1 op de 3 mensen op deze clown gaan stemmen ? Vraag je dat eens af. En trek wat weken uit om ruiterlijk in de spiegel te turen.

2 Reacties
Opinius
Opinius25 feb. 2010 - 15:11

Ik bewonder je vaak om je oprechtheid. Ik lees dat je wel terdege betrokken bent naar de hele samenleving, en begint met hand in eigen boezem (het snel doorschakelen noem ik dat binnen een samenlevingsprobleem danig escaleert) tot den haag nu toe, dat leidt weg van jezelf, want hun daar, hun zus en zo. Vooral hun. Een sluitende politieke oplossing zie ik niemand aandragen, ook niet op Joop. Ik zelf heb er ook geen, maar begin met onderzoeken, dat lijkt mij inderdaad veel verstandiger als staatsburger van deze samenleving , dat onderzoek begint bij jezelf... de spiegel.

Bouwman2
Bouwman225 feb. 2010 - 15:11

Het is toch raar dat niemand in Almere het meer over die fascistische koran en die griezelige moslims heeft? Alsof er in Almere geen moslims meer wonen en er geen aanstootgevende gekopvodde meiden zo maar over straat lopen. Is de strijd nu al gestreden, PVVers? De PVV lijkt een beetje afgedwaald nu het plotseling niet meer gaat over die enge multiculturele samenleving maar ze nu ineens het stokpaardje weggrist van ook al weer een oud-ambtenaar van justitie, de fameuze crimefighter Fred Teeven. En dat terwijl het met de veiligheid in Almere best meevalt als je de burgemeester die ook van de VVD is mag geloven. Vroeger was het in Almere inderdaad een stuk veiliger je kon er enkel in het drijfzand terecht komen maar Amsterdam in de eeuw van de VOC, dat was pas onveilig. Als ik me vergis dan ligt dat aan het geschiedenisonderwijs. De PVV heeft een idee om bange mensen naar de bioscoop of in het swingende uitgaansleven van Almere te krijgen: stadscommando's. Een variant op de marine die geheel eigenmachtig onder handgeklap de Dam reinigde van al dat langharige werkschuwe tuig. Nooit meer een langharige gezien. Een private militie dus. Je kunt ook zeggen een particuliere PVV knokploeg. Nee, ik kom nooit in Almere, maar nu ga ik elke week in de file om me eens lekker veilig en geheel vrij te voelen.

averechts
averechts25 feb. 2010 - 15:11

Almere bestaat voornamelijk uit gevluchte Amsterdammers en andere stedelingen welke hun buurt vol met immigranten zagen stromen en zij hun kinderen ergens anders wilden laten opgroeien, dit heeft als effect gehad dat elke vertrekkende persoon vervangen werd door immigranten en je nu buurten hebt waar je je eerder in Marokko waant dan in Nederland. Nu doet zich een zelfde probleem opnieuw voor en voelen deze mensen zich dubbel gepakt, ik denk dat dit de voornaamste reden is dat de PVV groot is in Almere.

2 Reacties
Jeroen Mirck
Jeroen Mirck25 feb. 2010 - 15:11

"... dit heeft als effect gehad dat elke vertrekkende persoon vervangen werd door immigranten ..." Wat een kletspraat. Ben je zelf ooit in Amsterdam gaan wonen? Dan heb je alleen daarmee al je stelling ondergraven dat alle nieuwe inwoners van Amsterdam allochtoon zijn. Zo doet de PVV en alles wat een beetje tegen de PVV aanschurkt dat: de feiten verdraaien om gelijk te krijgen op punten die aan de basis al niet kloppen. Veel nieuwe Amsterdammers zijn witter dan wit. Wie beweert dat alle vertrekkers naar Almere worden vervangen door allochtonen, is een racistische leugenaar.

Pjotrs
Pjotrs25 feb. 2010 - 15:11

Die inwoners van dorpen als Almere gebruiken de immigranten als mistwolk om hun eigen falen te verbergen. De meesten zijn niet gevlucht maar vertrokken omdat ze zich in Amsterdam geen fatsoenlijke woning konden permitteren. In Almere konden ze dankzij lage grondprijzen en een eindeloze subsidiestroom in een huis met een tuintje wonen en dat vonden ze ook wel zo leuk voor de kinderen. Als ze echt voor de immigranten waren gevlucht dan keerden ze toch niet steeds weer terug naar uitgerekend die plaatsen in Amsterdam waar je de meeste allochtonen tegenkomt: de markt. Op de Cuyp noemen we die hordes Almeerders die iedere zaterdag kwebbelend de weg staan te versperren altijd heimweeklanten. Ze hebben geen heimwee naar iets waar ze voor gevlucht zijn, maar naar iets dat gezien hun wensen te hoog gegrepen was.

paulvr2
paulvr225 feb. 2010 - 15:11

Nog even en ze gaan de kampen Westerbork en Vught weer in ere herstellen.... Knieschoten hoorden immers ook tot het arsenaal van de bezetter.

1 Reactie
morks
morks25 feb. 2010 - 15:11

Hoezo Westerbork, dat wordt nog veel erger. Binnenkort vindt waarschijnlijk in Almere een bijltjesdag of Kristall-nacht plaats waar de plaatselijke moslims wordsen aangevallen. Je zult zien dat de plaatselijke PVV-kopstukken daar alleen in de voorbereiding bij betrokken zullen zijn, op het moment zelf zullen ze zich verschuilen onder het mom later te kunnen zeggen: "wij wisten van niets". Een doemscenario? Kijk maar eens naar al dat vullis dat gisteren ademloos naar hun grote leider luisterde en totaal kritiekloos is. Grove haat sprak uit hun ogen en dat belooft weinig goeds voor de moslims onder ons. Het mankeert er nog aan dat ze allemaal een soort nationaal uniform gaan dragen en zich in knokploegen door Almere gaan begeven. Mensen, zeg niet ik geef een proteststem aan die club, want die stemmen leiden ook echt tot zwaar geweld. En dan ben je toch echt medeschuldig.

[verwijderd]
[verwijderd]25 feb. 2010 - 15:11

" In de knieen schieten" is een zeer ongelukkige uitspraak Vooral omdat deze refereert naar het zogenaamde kneecappen wat door de IRA gebezigd werd. Hierbij werd een weerloos slachtoffer van korte afstand door de knieen geschoten met het bewuste doel hem te verminken. Uiteraard wordt deze ongelukkige uitspraak door de media herhaald, dit is terecht, want een beetje sensatie moet kunnen. Een verstandige kiezer prikt door zoiets heen en merkt aan het pleidooi van dhr de Roon dat de PVV niet van plan is dit " IRA style" te doen. Wel wil hij de schietinstructies van de politie verruimen, om zo de veiligheid van de burger boven die van de crimineel te stellen. Dat lijkt mij een zeer goed idee.

2 Reacties
Haarlemmer2
Haarlemmer225 feb. 2010 - 15:11

Het is overduidelijk de werkwijze van de PVV om op allerlei punten maar zo lomp mogelijke uitspraken te doen omdat het volk dat stoer vindt. Mensen het land uit zetten, mensen neerschieten, hoofddoekjesbelasting, alle subsidies afschaffen, cultuur? daar hebben we toch niks aan, enzovoort. Het is zeer bewust dat PVV politici deze uitspraken doen op deze manier. Dus kom nu niet aan met 'ach zo bedoelt hij het niet'. Als ze het niet zo bedoelden dan hadden ze niet van die overdreven lompe dingen moeten zeggen. Daarnaast, als de PVV het voor het zeggen zou krijgen en ze doen dit wél? Wat dan? Gaat u dan zeggen 'maar meneer de Roon, u bedoelde het toch zeker niet echt?' Als ú erop gokt dat het in de praktijk wel mee zal vallen dan moet u dat zelf weten. Ik vertrouw er niet op!

Florian2
Florian225 feb. 2010 - 15:11

Andere ruimere schietinstructies voor de politie zorgen voor een veiliger Nederland denkt u?? Wel een goede strategie lijkt me....we schieten vanaf nu criminelen gewoon neer! Misschien had Van Roon beter voor nekschoten kunnen pleiten: dat scheelt veel geld v.w.b de zorg van duizenden invalide criminelen! Sinds wanneer lost (nog) meer geweld problemen op? Jezus waar gaaaaaat dit over? Dit is achterlijke kroegpraat!