Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Finland vraagt lidmaatschap NAVO officieel aan

Russische dreigementen maken geen indruk
Joop

Van klappen voor de zorg naar lappen voor de zorg

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-423766650
Zorgverleners zijn goed in het zorgen voor een ander. Het is tijd dat wij beter gaan zorgen voor hen.
Als samenleving kijken we met angst en beven naar de ontwikkelingen in de zorg. We horen hoe het aantal Covid-patiënten toeneemt, hoe steeds meer locaties voor spoedeisende hulp worden gesloten, hoeveel reguliere zorg wordt uitgesteld. We leunen met z’n allen harder op onze zorgverleners dan ooit. Maar goed voor hen zorgen? Ho maar. In maart stonden we te klappen voor de zorgverleners die nu vooral klappen krijgen.
Want het gaat niet goed in de zorg. Steeds meer mensen verlaten de sector, steeds meer medewerkers worden ziek. De agressie naar zorgverleners neemt toe. Roosters zien eruit als gatenkaas, medewerkers lopen op hun laatste benen. Waar er bij de eerste golf nog een sfeer was van samen de schouders eronder, heeft vermoeidheid nu de overhand. Steeds vaker wordt reguliere zorg uitgesteld, steeds vaker moeten zorgverleners hun patiënten of cliënten teleurstellen.
Er is iets geknakt in de moraal, en dat hebben we grotendeels te danken aan het huidige kabinet.
Deze week werd na vier keer stemmen eindelijk een motie aangenomen voor structurele loonsverhoging voor zorgprofessionals. Per ongeluk. Toch geeft dit foutje het kabinet de kans nog eens te kijken naar deze loonruimte die nu zo hard nodig is. Deze ruimte is grotendeels gebaseerd op de loonstijgingen de markt. Die is marginaal vanwege de Covid-uitbraak en toenemende dreigende faillissementen. Tel daar de stijgende pensioenpremies bij op en er is volgend jaar helemaal géén ruimte voor koopkrachtontwikkeling in de zorg. Dit terwijl zo’n 1 miljoen werkenden in de zorg een nieuwe cao krijgen volgend jaar, en de (materiële) waardering voor zorgpersoneel misschien wel belangrijker dan ooit is.
Intussen is er wel een bonus beloofd, maar die zorgt meer voor verdeeldheid dan voor waardering. Veel zorgverleners krijgen deze niet, zoals flexkrachten en ondersteunend personeel. Tegen het advies van werkgevers en werknemers in, heeft het ministerie met een onnavolgbare lijst aangegeven wie er wel of niet in aanmerking komt voor deze bonus. De motie om de bonus uit te keren werd in maart al aangenomen, en eind oktober is er nog steeds onduidelijkheid over wie deze krijgt en wanneer.
Het kabinet heeft bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS de laatste de kans iets goed te maken. Wij roepen het kabinet op om toch extra ruimte te maken voor loonontwikkeling, om echt te investeren in kinderopvang zodat meer uren werken in de zorg makkelijker wordt en om geld vrij te maken tegen de enorme werkdruk in de zorg. Geld waarmee er bijvoorbeeld ruimte komt om zij-instromers en stagiaires beter te begeleiden.
Van klappen voor de zorg, naar lappen voor de zorg. Zorgverleners zijn goed in het zorgen voor een ander. Het is tijd dat wij beter gaan zorgen voor hen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Zapata
Zapata29 okt. 2020 - 21:31

Ik denk niet dat medewerkers in de zorg gemiddeld genomen slecht verdienen. Als ik kijk wat andere HBO opgeleide mensen in andere sectoren verdienen dan zitten ze soms zelfs wat hoger. Mag ook wel want ze hebben een cruciaal beroep wat ook nog eens zeer belastend is. Waarom dan toch dat tekort aan personeel? Nu is natuurlijk niet iedere zorg verlenende HBO opgeleid en krijgt dus ook niet dat salaris. Maar de verantwoordelijkheid en de werkdruk is wel hoog en de risico's er aan verbonden. Zou een betere leidinggevende het verschil uitmaken? Het inschakelen van een HR afdeling die per persoon gaat bekijken hoe de tevredenheid als werknemer omhoog kan? Is al zo vaak geprobeerd. Nu heb ik in mijn lange verleden ook nog eens een opleiding HR gevolgd (combinatie met sociologie en psychologie) en wat veelal naar voren kwam is dat het werk zinvol moet zijn voor mensen. Mensen moeten meer uit werk kunnen halen dan alleen dat salaris. Tevens moeten mensen het gevoel hebben zelf invloed te hebben op de taken die ze dagelijks uitvoeren. Nu ben ik er al een hele tijd uit hoor dus mijn kennis zal wel niet meer up to date zijn maar ik kan me zo voorstellen dat het efficiency streven binnen de zorg wat veroorzaakt is door de marktwerking heel erg sturend is geworden voor het beroep van zorgmedewerker. Dat ze iedere minuut moeten verantwoorden. Ze zijn productiemedewerkers geworden om het product zorg te leveren aan zorgconsumenten. Tsja, dan zou ik ook liever wat leukers gaan doen dan zorgmedewerker.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2020 - 12:26

Zapata IC betaalt extra goed. Maar het is wel al jaren bekend dat daar een groot tekort aan verpleegkundigen is en het werk zwaar is, ook door de vele wisselende diensten daarbovenop. Mensen knappen er dus weleens op af en stappen dan over naar bijvoorbeeld de nieuwe opleiding verpleegkundige anesthesie op de operatiekamer. Of wat ik ook gezien heb; ze gaan bij een huisarts werken als verpleegkundige chronische patiënten. Allemaal beroepsgroepen die erbij gekomen zijn in korte tijd en met veel zelfstandigheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2020 - 12:26

en/of met veel zelfstandigheid.

Bouwman2
Bouwman229 okt. 2020 - 13:11

Over de financieringvan de zorg kan ik kort zijn. Die is overlaten aan private partijen die jaarlijks in december de verplichte premies vaststellen en elkaar op premie beconcurreren. . Wie graag wil dat de mensen die BIG zijn geregistreerd meer loon ontvangen moet dus niet raar opkijken als de nominale premies mee gaan stijgen. Ik neem aan dat beter zorgen verder gaat dan een losse opmerking. Boter bij de vis,.Dus concreet hoeveel gaat de nominale premie ophoog? En graag ook even vermelden hoe die verhoging neerslaat in de toeslag voor ziektekosten. overigens vind ik cumulatieve loonsverhogingen niet het meest voor de hand liggend, je krijgt altijd effecten. Wat de een meer krijgt verdient een ander natuurlijk ook. Loonsverhogingen voor een sector eindigen altijd als algemene. Loonsverhoging vinden we altijd terug in de beprijzing van uitgaven, dan wordt dus alles duurder om het maar huiselijk te zeggen. Burgers plegen steeds naar een ander te kijken. Als ik niet naar Griekenland mag, waarom Alexander dan wel? Dus als de zorg meer krijgt, dan ik ook. De oude hoofdzonde, de jaloezie, krijg je nooit weg, die is klassiek.

4 Reacties
nikita72
nikita7229 okt. 2020 - 15:21

De overheid mag aan de private partijen natuurlijk niet voorschrijven wat de premies worden. Het doel van de private verzekeringen is juist dat de gezondheidszorg efficiënter wordt, niet dat werknemers afgeknepen worden.

LaBou
LaBou 29 okt. 2020 - 17:54

Ik vrees voor bouwman dat de jalouzie vooral bij have's zit, namelijk jalouzie vanwege het feit dat de have-not's ook nog wat toegeworpen krijgen terwijl dat ook in hun zakken had moeten verdwijnen. Als je tevredenheid met je lot wilt prediken moet je toch echt in een kerk zijn en niet hier.

Zapata
Zapata29 okt. 2020 - 21:35

@ Labou, Dank, doe jij de commentaren maar op onze Joop dominee. Ik ben wat te scherp van tong zoals zelfonderzoek me heeft aangetoond.

Libertain
Libertain30 okt. 2020 - 8:39

@peinzer, ("De overheid mag aan de private partijen natuurlijk niet voorschrijven wat de premies worden") - hier onder private partijen veronderstelt @peinzer de verzekeringsmaatschappijen. Bovenstaande eufemisme naar de dagelijkse praktijk vertaald, wil zeggen dat de overheid mag niet bepalen wat de winsten van de verzekeringsmaatschappijen zouden mogen zijn. The sky is de limit. Belangrijk is ook te onthouden dat deel van deze premies vormen jaarlijks de miljarden winsten en tevens vullen de geheime winstpoten van bovengenoemde verzekeringsbedrijven. De gerond bazuinde neoliberaal slogan over "marktwerking" reikt naar puur politiek misleiding op het moment dat het zou blijken dat in hetzelfde tijd de overheid telkens weer strikt bepaalt wat de prijzen van verrichtingen in bepaalde sectoren van de gezondheidszorg mogen zijn. Oftewel dat de marktwerking voor grote delen van de gezondheidszorg in wezen volledig uitgeschakeld is om de lucratieve winsten ervan enkel richting verzekeringsbedrijven en diens managers te laten doorstromen. Dan ontstaat natuurlijk ook het probleem voor het bekostigen van de grootste kostenpost - de arbeidskrachten in de gezondheidszorg die het beloofde werk moeten gaan verrichten. Salarissen binnen het neoliberalisme worden als een zeer negatief zwaarwegend kostenpost beschouwd die de miljarden winsten van de verzekeringsbedrijven en hun management enkel omlaag drukken. Het gruwel, zeg. Daarom is het neoliberale zorg in wezen corporatief gezondheidszorg met alle kenmerken ervan, zeer beperkte marktwerking in ons land die steeds als raad voor ogen wordt gedraaid. Is het dan verbazingwekkend het lange maanden ontoereikend pandemie aanpak, gebrek aan maskers, gebrek aan middelen om deze pandemie te bestrijden, gebrek aan tests, gebrek aan IC-bedden, gebrek aan medicamenten en ga zo maar door. Beste zorg? Lamenielachen.

Max6
Max629 okt. 2020 - 13:07

Van de website van het cnv... "CNV Zorg & welzijn en de andere vakbonden hebben afgelopen nacht een onderhandelaarsakkoord bereikt met de NVZ over een nieuwe cao voor het personeel in de ziekenhuizen. De salarissen gaan per 1 januari 2020 met 5% omhoog en een jaar later nogmaals met 3%. In januari 2020 ontvangen werknemers een eenmalige uitkering. De cao loopt van 1 april 2019 tot 1 juli 2021." Dat zijn mooie percentages... die krijgt echt niet iedereen. Misschien kan Anneke alvast aangeven wat de inzet wordt voor de volgende CAO onderhandelingen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 29 okt. 2020 - 17:54

3% van weinig is niet bepaald veel.

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 12:38

Beste Anneke, Volgens mij werkt t in NL zo dat werkgever en vakbonden met elkaar bepalen wat de loonsverhogingen zijn, al dan niet ondersteund met een 'draaiboek' van de bonden, wat er 'dit jaar' uitzou moeten komen.... Dus we concluderen dat vakbonden eigenlijk daarin zelf niet geslaagd zijn.... ? Daarnaast is er volgens mij een behoorlijke loonsverhoging afgesproken, en kunt u waar dat niet voldoende is, op basis van inhoudelijke weging en de 'markt' aangeven hoe laag die zorgmedewerkers dan wel in hun beloning staan? Anders hebben we op een volgend incident (Covid etc) morgen weer een andere groep die vind dat ze onderbetaald worden, toch? Ergo; wanneer is het dan wel genoeg, of weet u dat eigenlijk niet....?

Greendutch
Greendutch29 okt. 2020 - 12:27

of meer geld voor de hogere salarissen de methode is ? maar meer respect kweken en bescherming bieden lijkt me een goed idee en dat lukt niet doordat Rutte op tv alleen maar 'zegt' dat men van onze zorgmedewerkers af moet blijven. daar is meer voor nodig, een deel van de mensen moet heropgevoed worden, er moet een campagne komen en meer om te zorgen dat men weet wat deze sector betekend voor de samenleving in zijn geheel. zorg, onderwijs en politie + anderen voor veiligheid, zijn de peilers in een beschaving, helaas zien we dat velen niet meer beschaafd zijn of zich beschaafd gedragen, dus dat is een taak voor Rutte & co ook onnodig administratief werk en bijkomende taken die het beroep zwaar maken, waar men in de betreffende sectoren zelf over klaagt, de inmiddels bekende oorzaken, dáár moeten oplossingen voor komen. mijn moeder sprak vroeger altijd over meneer de dokter, meneer/mevrouw onderwijzer, meneer politie uit een idee van respect. de nederigheid hoeft niet maar het respect mag weer terugkomen. dan kunnen wel de lagere lonen opgetrokken worden voor meer gelijkwaardigheid want ook de poets- en klusjesmens en keukenwerker dragen bij aan de zorg. hoewel VVD erg stijgt (logisch want zij zijn steeds overmatig in het zicht) zou men daar van idee kunnen veranderen en beginnen met brievenbusbedrijven en multinationals hoog te belasten met grote percentages zodat er door hen een maatschappelijke bijdrage wordt geleverd, de kleintjes passen wij bij

Aart van de aap
Aart van de aap29 okt. 2020 - 12:24

Ontsla de baas, zou ik zeggen. En dan maak ik niet eens een grapje. Schop de parasitaire graaiers de tent uit. Zal ik wel weer niet mogen zeggen en/of denken

2 Reacties
LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 16:01

Goed idee, begin met Ernst Kuipers de man die zelf 3 ton op jaarlijkse basis verdiend.

Aart van de aap
Aart van de aap29 okt. 2020 - 18:53

Precies, kameraad !

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 11:45

De schrijfster gaat op pad met deze probleem analyse: Want het gaat niet goed in de zorg. Steeds meer mensen verlaten de sector, steeds meer medewerkers worden ziek. De agressie naar zorgverleners neemt toe. En heeft als oplossing meer geld. Het is maar de vraag of meer geld helpt het probleem op te lossen. Als je kijkt naar de uitkomsten van onderzoeken naar verloop motieven van zorgmedewerkers gaat meer geld niet helpen. Een prettige leidinggevende helpt meer. Maar het is ook maar de vraag of de problemen die de schrijfster ziet ook werkelijk problemen zijn. Logisch dat zorgmedewerkers ziek worden. Er heerst immers een pandemie, ook zorgmedewerkers worden daardoor ziek. Dat steeds meer mensen de zorg verlaten lijkt mij onzin. In onzekere tijden neemt het personeelsverloop sterk af. Grote kans dat het personeelsverloop nu onder de 3% zit. Dat is voor de zorg erg laag. De agressie is een probleem maar meer geld niet de oplossing daarvoor. Het is ook maar de vraag of zorgmedewerkers te weinig geld krijgen. Een IC-verpleegkundige krijgt maximaal 3922 euro bruto per maand voor een fulltime baan. Daarover komt nog de onregelmatigheidstoeslag. https://www.werkenbijerasmusmc.nl/vacature/38361/ic-verpleegkundige-20.08.20.tspi Maar de schrijfster zegt dat dit te weinig is. Dan zou zij wel moeten aangeven wat dan wel genoeg is. 5000 bruto per maand? Of 5000 netto per maand? Of 6000? Er moet dan tenminste een antwoord gegeven worden op die vraag. Of verdienen de IC-medewerkers genoeg? Moeten anderen meer verdienen? Wie dan? De laagste schaal is in de functiegroep 5. Daar zitten de ongeschoolde medewerkers in. Medewerker spoelkeuken bijvoorbeeld. Max is 1984 bruto. Moet dit 2500 worden? Of 3000? Of 3500. Het is een schaal die weinig wordt toegepast, de meeste medewerkers beginnen al hoger. Zorgfuncties beginnen in 35 van 1882 tot 2798. De schrijfster zou een antwoord moeten hebben op deze vragen. Kortom dit soort teksten helpt niet. Wel om stemming te maken als je dat wil, maar niet bij het oplossen van het probleem.

10 Reacties
Libertain
Libertain29 okt. 2020 - 12:12

@Daan, vrees ik dat jij in dit geval een zeer beperkte kijkhoek op dit onderwerp houdt. Beweer ik niet dat het onjuist is, wel uiterst beperkt en dan is het gevolg ervan dat het zeker niet toonaangevend of bepalend is. Mevrouw Westerlaken heeft gewoon gelijk in - ("Steeds vaker wordt reguliere zorg uitgesteld, steeds vaker moeten zorgverleners hun patiënten of cliënten teleurstellen.") Als je de gebruikelijke reclame opzij laat liggen, is het beeld van de neoliberale (in wezen corporatief) zorgstelsel op dit moment afschuwelijk. De werkomstandigheden voor de meerendeel van de zorgverleners idem dito met alle grote risico's erbij. In elke beroep geldt - hoe meer risico, hoe meer beloning. We leven in tijden van pandemie. Daarom begrijp ik je standpunt helemaal niet, tenzij jij het marktwerking niet gewoon als een schermpje gebruikt die eigenlijk geen betekenis meer heeft. Daan zegt ("Dan zou zij wel moeten aangeven wat dan wel genoeg is.") Deze vraag is reeds meerder malen gesteld richting de waanzinnige beloningen van de niet productieve managerswerk binnen het gezondheidszorg. Nu de vraag aan jou Dan, hoeveel is genoeg als beloning voor de managers in de gezondheidszorg - De Balkenende norm misschien? Of 200.000, of 250,00 of 350.000? Zeg het maar. In het tegengeval zou lijken alsof jij enkel de noodzakelijk stijgende, in tijden van pandemie, beloning voor de hardwerkende zorgverleners als een uiterst groot probleem beschouwt?

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 12:41

@Daan Mee eens, zeker van een CNV voorzitter mag je toch zeker wel een betere onderbouwing verwachten dan een 'verhaal'. Ooit een goede Hay vergelijking gedaan met andere beroepen, en wat kwam daaruit? ?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 13:31

Er is ook een grens aan het aantal mensen dat tot hooggeschoold medisch personeel kan/wil worden opgeleid. Het behouden van personeel zou ook daarom een veel belangrijkere rol moeten spelen.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 14:03

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Er is ook een grens aan het aantal mensen dat tot hooggeschoold medisch personeel kan/wil worden opgeleid. Grappig dat je dit schrijft. Dat heb jij heel goed gezien. Toen ik in de vorige eeuw dit soort campagnes ontwikkelde en uitvoerde zagen we in onze data dat het marktaandeel van de zorg onder schoolverlaters schommelde tussen de 8% en 12 %. Afhankelijk van regio en tijd. In sommige regio's bijvoorbeeld in de biblebelt was het aandeel weer wat groter omdat de meiden daar weinig interesse hadden in andere beroepen. Maar wel weer opgeleid werden en gingen werken in instellingen met duidelijk christelijke signatuur. Ik kan mij niet herinneren dat het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam een personeelstekort had. Nog steeds niet volgens mij. (InterKerkelijke Ziekenhuis Actie) Als wij succes hadden en meer leerlingen voor de zorg konden werven dan zag je dat succes later weer in de data terug in de vorm van een lager opleidingsrendement en een hoger netto verloop dat willen zeggen mensen die in een andere branche gaan werken. Goed dat je dit ziet. Toch inzicht dat mensen slechts hebben die in mijn tak van sport werken. Ik wordt daar wel blij van. Dank. Er is destijds ook veel onderzoek gedaan naar verloopmotieven van medewerkers (destijds NZi/Prismant). Die varieerden enorm. Van 5% per jaar tot 20 %. 20% is een ramp want dan zegt 1 op 5 medewerkers jaarlijks zijn baan op. In ziekenhuizen loopt dan ook het ziekteverzuim snel op, dondert de kwaliteit van zorg in elkaar en blijft een ziekenhuis over waar je niet moet komen. Oorzaken vaak: Ruzie met direct leidinggevende. falend intern loopbaanbeleid of HRM-beleid, conflicten met collega's in de zorg/team, ruzie met/in medische staf, falende Raad van Bestuur, financiële tekorten dus bezuinigingen. Een hoger salaris helpt tijdelijk en voor een minderheid om langer aan het werk te blijven. Jammer dat nu veel minder van dat soort kwalitatief onderzoek wordt gedaan. Ik zou zo graag zien dat zorgmedewerkers in een sector zouden werken waar ze echt de beloning en arbeidsomstandigheden zouden krijgen die ze willen en nodig hebben. Maar zowel de werkgeversorganisaties als de werknemersorganisaties en beroepsverenigingen maken daar niet serieus werk van. Het komt toch vaak neer op opportunistisch gelul. Ik heb dat zelf kunnen zien aan beide zijden van de onderhandelingstafel. Maf wel.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 16:40

@ Libertain Jij schrijft: Nu de vraag aan jou Dan, hoeveel is genoeg als beloning voor de managers in de gezondheidszorg – De Balkenende norm misschien? Of 200.000, of 250,00 of 350.000? Ik vindt 300.000 voor een bestuurder van een organisatie met 3000 medewerkers en een omzet van 600 miljoen een acceptabele beloning. Dan verwacht ik een organisatie met een goede beoordeling van de kwaliteit van zorg, zonder wachtlijsten, zonder personeelstekort en een ziekteverzuim onder de 6 %. Anders staat er een lager inkomen tegenover. Maar wat zijn dan de goede salarissen voor de medewerkers volgens jou?

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 16:56

@ Norm Jij schrijft: Ooit een goede Hay vergelijking gedaan met andere beroepen, en wat kwam daaruit? Lang geleden voor de zorgwerkgevers in Rijnmond een analyse gemaakt van verschillende MBO-functies. ZV/Verpleegkundige, politieagent, MBO-balie medewerker bankwezen en MBO verkoper detailhandel. Verpleegkundige hoogste, dan medewerker bank, politieagent, ziekenverzorgende medewerker detailhandel. Het zal nu niet wezenlijk anders zijn. De bandbreedte is sowieso niet heel groot het gaat om 200 tot 300 euro bruto per maand. Zodra iemand op MBO-niveau specialiseert kan het salaris sterk stijgen. In de banksector iemand die over financiële producten adviseert, bij de politie speciale taken, in de zorg specialistische verpleegkundige functies. Volgens mij is het beeld diffuus. Ook zijn er soms aanzienlijke beloningsverschillen binnen de zorg. Met Hay zou je een analyse kunnen maken maar het probleem is dat de functienamen nogal weinig zeggen. Er zijn HBO-verpleegkundigen. FWG 50 tot 55. En MBO-verpleegkundigen 45/50. Hay ziet geen verschil want kijkt naar de functienaam, niet naar taakinhoud of kwalificatie. Ik ben destijds gaan bellen met HRM-bazen van politie/KBB/Banken om er iets over te zeggen. Je moet uitgaan van de CEDOC-kwalificaties. Je stelt een goede vraag maar ik heb er geen zin in, veel werk om iets zinnigs te zeggen. Maar als jij de analyse maakt ben ik nieuwsgierig naar de uitkomst.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 20:41

@ Norm Ik vergat nog wat. Voor zorgfuncties onregelmatigheidstoeslag meegenomen. Mede daarom die verpleegkundige het hoogste. Was logisch omdat een functie zonder onregelmatig diensten vrijwel niet voorkwam. Met de toename van poliklinische behandelingen is dat nu weer wat minder logisch.

Libertain
Libertain30 okt. 2020 - 8:11

@Daan, goed uiteengezet. Wat jij uiteenlopende oorzaken voor tekorten en gebreken noemt, zijn in wezen aan elkaar gebonden uiteenlopende structurele en intrinsieke tekortkomingen van het technocratisch neoliberaal beleid in de zorg die de manager Rutte hard doet implementeren. Hij is zeker diep van overtuigd dat de andere naam van neoliberalisme is panacee. Het betreft dan een soort blind geloof. Totaal blind voor de nadelen ervan. Technocratie gaat ervan uit dat je mensen net als auto-onderdelen moet benaderen daar waar in het zorg sinds het uitvinding ervan, duizenden jaren geleden, de menselijke maat nog steeds bepalend voor het kwaliteit was. En nog steeds is. Zal ik het hierbij ophouden omdat er iets van economie meespeelt waar je moet kunnen inzien dat technocratische neoliberalisme doet meer kapot dan je lief is. Wens ik je succes met je ondernemingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2020 - 13:17

@DaanOuwens eigen ervaring. Mijn zus is opgeleid als verpleegkundige. Zelf ben ik totaal ongeschikt voor de zorg. Qua intelligentie zullen we elkaar niet veel ontlopen. Ook zij is een paar maal vertrokken omdat de werksfeer haar niet aanstond.

DaanOuwens
DaanOuwens31 okt. 2020 - 8:36

@ Libertain Jij schrijft: Het betreft dan een soort blind geloof. Totaal blind voor de nadelen ervan. ook jij kijkt maar vanuit 1 invalshoek. Er is volgens jou een dominant probleem dat is het neoliberalisme en dat beïnvloedt zelfs werkvloer in de zorg. Volgens mij is dat een ideologie die zelden echt waar is. De werkvloer in de zorg wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de arbo-wet. Dat betreft niet alleen de fysieke werkomstandigheden maar bijvoorbeeld ook het organiseren van een werkoverleg waar medewerkers invloed hebben op de gang van zaken. Dus een linkse opvatting, medewerkers moeten mede bepalen wat er op het werk gebeurd, is gewoon onderdeel van wetgeving. In RIE-s wordt ook gecontroleerd of het echt gebeurd. En de inspectie houdt weer toezicht op die controles. Het aardige is dat ook vanuit managementvisies dat werkoverleg cruciaal is. Medewerkers betrekken bij het organiseren van het werk levert gezondere medewerkers op, meer gemotiveerde medewerkers, betere kwaliteit en hoge productie. Soms willen alle belanghebbenden gewoon hetzelfde. Tussen zwart en wit zit heel veel grijs.