Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Van 'Kereltje Pechtold' tot 'Alexander Penthouse'

  •  
07-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
pechtold

© Screenshot: Congres D66

Men haat je óf men heeft je lief. Voor wie dat niet geldt lijkt geen plaats meer in Den Haag
Zaterdag bij het D66 congres maakte Alexander Pechtold zijn vertrek als partijleider bekend. Een vertrek per direct. Dinsdag verlaat hij de Tweede Kamer. Onverwacht was dat niet. In veel media werd het vertrek al weken aangekondigd. Binnen partijgeledingen zoemden harder dan ooit de geruchten. Het was een goed geregisseerd vertrek evengoed. Zoals hij zijn partij professionaliseerde, organiseerde hij ook zijn afscheid.
Direct na zijn speech verscheen een afscheidsinterview op de website van Vrij Nederland , dat al maanden in de planning bleek.
‘Was Thijs Broer (de journalist van dienst) niet bang [geweest] voor het karretje van Pechtold gespannen te worden? ‘ vroeg Vrij Nederland zich daarbij zelf af. ‘Nee,’ luidde het antwoord, ‘want voorwaarde was dat hij alle kritische vragen stellen mocht,’ alleen niet over privézaken, dat had Pechtold ‘thuis beloofd’.
Begrijpelijk op zich: Pechtold is in voldoende mate bepalend geweest voor en binnen de recente politieke geschiedenis om een groot afscheidsportret te legitimeren. Dat het interview niet bijzonder kritisch overkomt. Dat de interviewer, bijvoorbeeld, niet lijkt door te vragen waaróm Pechtold toch zo amechtig vol blijft houden dat hij zijn gekregen appartement niet beter in het register op had kunnen geven, simpelweg om de discussie die volgde voor te zijn, doet niet zo erg ter zake. Zoals ook niet echt terzake doet dat Pechtold, die niet over zijn privé spreken wilde, zowel in het interview, in zijn afscheidsspeech, als in zijn afscheidsgroet aan de D66 leden, zijn kinderen van stal haalt. Er mag een man, bij zijn afscheid, iets vergeven worden. Voor kritiek is het al snel genoeg weer tijd.
De man die door het toenmalig Friese orakel ooit werd weggezet als ‘Kereltje Pechtold’ en eindigde als mede-architect van het kabinet Rutte III. Haat en minachting bleven hem volgen, hij eindigde ten slotte als ‘Alexander Penthouse’ en kreeg op Twitter van ‘rechts’ de volle laag verbale uitwerpselen mee na bekendmaking van zijn afscheid. Zoals hij ook terechte waardering kreeg van veel partijgenoten.
Dezer dagen wil dat zeggen dat je er in de publieke discussie toe deed. Het is treurig maar onderdeel van politiek geworden: men haat je óf men heeft je lief. Voor wie dat niet geldt lijkt geen plaats meer in Den Haag.
Een extra reden Pechtold alle goeds te wensen. Na twaalf en een half jaar in de schijnwerpers.
Het meest bijzondere fragment in zijn afscheidsinterview las ik in weinig commentaren terug: zijn boosheid en emotie, maar vooral zijn vragen, bij de moord op Els Borst:
De moord was politiek gemotiveerd, maar zo mocht het niet worden genoemd, ook niet toen de dader al was gearresteerd. Ik heb nooit boven water kunnen krijgen waarom de politie en het OM zo’n rookgordijn hebben opgetrokken. Misschien waren ze bang dat het tot maatschappelijke onrust zou leiden. Maar ook achter de schermen wilde niemand dat toegeven. De dood van Els Borst was het gruwelijkste dat ik in de politiek van nabij heb meegemaakt, en de nasleep ervan zit me nog steeds verschrikkelijk dwars: de politieke moord die geen politieke moord mocht heten.
"De moord was politiek gemotiveerd, maar zo mocht het niet worden genoemd, ook niet toen de dader al was gearresteerd. Ik heb nooit boven water kunnen krijgen waarom de politie en het OM zo’n rookgordijn hebben opgetrokken. Misschien waren ze bang dat het tot maatschappelijke onrust zou leiden. Maar ook achter de schermen wilde niemand dat toegeven. De dood van Els Borst was het gruwelijkste dat ik in de politiek van nabij heb meegemaakt, en de nasleep ervan zit me nog steeds verschrikkelijk dwars: de politieke moord die geen politieke moord mocht heten."
Ik werd daar even stil van.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Bluesboy
Bluesboy8 okt. 2018 - 12:35

Pechthold gaat in de VUT????

Uitgekleed
Uitgekleed8 okt. 2018 - 10:08

Dat hij dat nooit boven water heeft kunnen krijgen kon hij niet begrijpen. Kiezers konden ook niet begrijpen dat hij een derde kabinet Rutte mogelijk maakte. Net zoals Rutte 2 mogelijk werd gemaakt door de PvdA. Ook dat konden kiezers ook niet begrijpen. Kennelijk spelen in den Haag andere belangen tegengesteld aan die van de kiezers.

1 Reactie
Sonic2
Sonic28 okt. 2018 - 11:36

Niet de kiezers begrijpt het niet. De politiek maakt rare keuzes. Samsom stapelde ze in het vorige kabinet op. Die heeft echt alle mogelijke blunders gemaakt. Eerst een tweestrijd zoeken met Rutte. Dan in 1 keer onder hem dienen. Als je met de VVD gaat reageren moet je in ieder geval van de zorg, sociale zekerheid en de studiefinanciering af blijven. En van de sociale werkplaats. En geen verhuurdersheffing doen. En als je je D66 kiezers niet kwijt wilt ook niet te veel nivelleren. En vooral niet veel bezuinigingen. Ook Pechtold is aan allerlei dingen gaan zitten waarvan je weet dat je klappen krijgt. Ook dom dat hij in 2016 al zei dat hij zou opstappen als ze niet zouden regeren. Vervolgens een soort campagne gevoerd tegen CU. En ook natuurlijk referenda afschaffen en daarna met die dividendtaks afschaffing meegaan. Ik kan me zo storen aan die kleine dingen. Maak van de verhuurdersheffing en investering streven/plicht en je krijgt er veel meer woningen bij. Belast nu eens consumptie, vervuiling en vermogen wat zwaarder en verlaag heel fors de belastingen op werk. Misschien is het uitvoering technisch lastig, maar het is allemaal voor de hand liggend. Links moet sowieso niet onder rechts willen dienen. Balkenende en Rutte hebben niets anders gedaan als de PvdA besmeuren. Als GL en SP af kraken. Niets anders. Waarom zou je aan een meerderheid gaan helpen? Ik vind het prima als PvdA of Groenlinks dit kabinet gaan gedogen, maar dan moet er wel heel veel terug komen aan beleid. Dat zou ook heel goed kunnen. Gewoon een keer de goede keuzes maken.

Perezoso
Perezoso7 okt. 2018 - 22:12

De benaming ´kereltje Pechthold´ kwam m.i. van Piet Grijs. Vam Alexander Penthouse verneem ik nu het eerst.

1 Reactie
Perezoso
Perezoso7 okt. 2018 - 22:18

nee, JvDeventer heeft het bij het goede eind, het was idd Jan Blokker.

OlavM
OlavM7 okt. 2018 - 21:16

Het lijkt me nauwelijks mogelijk de doodslag op Els Borst serieus als “politiek gemotiveerd” te betitelen. Welk motief de geesteszieke dader ook opgaf. Bart van U. was een “zorgmijder”, die naderhand ook nog zijn zuster heeft gedood. Hij kreeg in hoger beroep TBS met dwangverpleging, naast acht jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens doodslag (dus niet moord, d.w.z. niet met voorbedachten rade!), omdat hij door het gerechtshof niet volledig ontoerekeningsvatbaar werd geacht. Nooit gedacht dat in de laan waarin ik ben opgegroeid (op nauwelijks 100 meter afstand van het huis van mevrouw Borst) zoiets gruwelijks zou plaatsvinden. Maar ja, in ons eigen toenmalige huis, dat vóór de Tweede Wereldoorlog een tijdje was bewoond door de schrijver A.M. de Jong, had een oorlogsmisdadiger gewoond, die naar Duitsland resp. Franco-Spanje wist te ontkomen en zodoende zijn straf (levenslang) wist te ontlopen. Ook afschuwelijk. (In de kruipruimte vond ik als kind een foto van Mussert).

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2018 - 5:15

Ik ben het met je eens! Ik zie dat ook niet. Mensen die psychotisch zijn hebben vaak juist last van waandenkbeelden, angsten omtrent de 'macht' die 'hen' iets wil aandoen. Een woord op zich zou daar in dat kader zomaar een rol in kunnen spelen, een trigger. Ik dacht dat D66-ers in alle andere gevallen altijd zeggen dat men dat aan de instanties moet overlaten. Het had waarschijnlijk wel extra stemmen opgeleverd. Of ben ik nu te cynisch?

Ozon
Ozon8 okt. 2018 - 5:41

Olav Politiek vanwege motief “verantwoordelijk voor euthanasiewetgeving”

OlavM
OlavM8 okt. 2018 - 10:57

@ Ozon: Ja, dat wordt inderdaad als motief genoemd, maar ik geef aan dat ik dat ongeloofwaardig vind.

BobaFett
BobaFett8 okt. 2018 - 11:21

Dat voelt eerder aan als een religieus motief Ozon. Ik begrijp natuurlijk wel waar Pechtold evenals de schrijver naar toe willen met dit statement maar gelukkig laat de waarheid zich in dit geval niet framen.

Geert Vonk
Geert Vonk8 okt. 2018 - 13:56

@BobaFett Was de moord op Van Gogh dan dus ook geen politieke moord, maar een relieuze? @OlavM " De verwarde Van U. heeft volgens de rechtbank verklaard dat de oud-minister van Volksgezondheid verantwoordelijk was voor euthanasiewetgeving. Hij legde de verklaring af achter gesloten deuren, in het bijzijn van zijn advocaat, rechters en de rechter-commissaris. Van U. heeft gezegd dat hij op de fiets naar het huis van Borst in Bilthoven was gekomen en haar daar heeft omgebracht. Van U, opgegroeid in een orthodox-christelijk milieu, kreeg naar eigen zeggen een "goddelijke opdracht" om Borst te doden. Hij heeft ook gezegd dat hij voor de moord meerdere keren bij Borst aan de deur was." https://www.nu.nl/binnenland/4209197/bart-van-u-bekent-moord-oud-minister-els-borst.html De man was "verward" en is uiteindelijk deels, maar niet geheel ontoerekingsvatbaar ("sterk verminderd toerekeningsvatbaar" uit andere bron) verklaard. Al met al: ik denk dat redelijkerwijs van een politieke moord gesproken kan worden. Een beroep doen op religieus motief lijkt mij woordenspel. Een beroep doen op het feit van sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid feitelijk ook. In mijn ogen is iedere fanaticus die een politicus ombrengt beperkt toerekeningsvatbaar, maar ik ben uiteraard geen psycholoog.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2018 - 17:17

Van U. meende zelf dat hij een 'goddelijke opdracht' had gekregen om degene te doden die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid in Nederland. Dat hij psychotisch was betekent niet dat zijn motief niet als politiek kan worden opgevat. Mevr. Borst kun je moeilijk zien als een willekeurig slachtoffer en politiek en religie lopen wel vaker door elkaar heen.

BobaFett
BobaFett10 okt. 2018 - 15:07

Geert Ja.

JvanDeventer
JvanDeventer7 okt. 2018 - 20:08

De term "Kereltje Pechtold" is gemunt door de onvolprezen Jan Blokker; moge zijn ziel in vrede rusten. Wiegel heeft er dankbaar gebruik van gemaakt.

Sammie3
Sammie37 okt. 2018 - 20:02

Gewoon een solide politicus. En ook wel een verademing dat een progressief politicus tijdens de hardnekkige eurocrisis ervoor kiest om het veld breed te houden door juist dan te pleiten voor een politiekie unie, als reactie natuurlijk ook op het rechts én links populistische geluid dat de kiezer niet zou willen dat de schulden een beetje in de hand blijven. Heeft net als Verhofstadt op Europees niveau, altijd een lans gebroken voor de opvang van vluchtelingen die overigens gewoon in lijn zijn met de eigen Europese mensenrechten. Dus bravo door steeds weer bestand te zijn tegen de sentimenten van de dag.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2018 - 5:21

Hij was dus ook voor opvang in de regio toch, de lijn van de EU, al zei hij dat niet zo hardop, ergo nooit hardop. Anders lees maar gewoon het hele interview. Dat was geen toegeven aan de coalitie ( zoals hij deed voorkomen naar zijn achterban) maar gewoon zijn denken m.b.t. de EU maatregelen. Dat vond ik pas echt verhullend.

Sonic2
Sonic27 okt. 2018 - 19:54

Ik zit wat Pechtold betreft echt in de grijze zone. Er is bij mij wel een tussenweg. Laat ik positief beginnen. Voor Pechtold. Ik waardeer zijn manier van debatteren. Ik waardeer het dat hij die rechts radicale bedriegers aanpakt. Ik heb respect voor hoe hij D66 heeft opgebouwd. Pechtold was geen grijze muis. Ook dat waardeerde ik. Ik verafschuw de wijze hoe hij op de macht gefocust was. En dat hij bereid was om daar heel ver in te gaan. Ik verafschuw vooral de sociaal economische richting waar hij is op gegaan met D66. Vooral in die zin is Pechtold heel slecht geweest. Hij heeft D66 veel en veel rechtser gemaakt. Al was dat ook in Balkenende 2 al ingezet. De manier hoe Pechtold is behandeld door allerlei "vrijheid strijders" op rechts was en is ver onder de maat. Zeer ongepast. Heel goed dat Erwin dat gewoon benoemd.

3 Reacties
madbako
madbako8 okt. 2018 - 8:24

@Sonic 7 oktober 2018 at 21:54 Ik zit wat Pechtold betreft echt in de grijze zone. Er is bij mij wel een tussenweg. Er is niemand die je verplicht er een mening over te hebben. Je kan ook denken: hij kapt er mee. Prima , dag Alexander.

Ryder
Ryder8 okt. 2018 - 9:16

"men haat je óf men heeft je lief" Eens met Sonic. Ook ik kijk genuanceerd aan tegen Pechtold. Ik heb nooit op hem gestemd, ook nooit op zijn partij. Zijn 'redelijkheid' stond naar mijn idee bevlogenheid nogal eens in de weg. En het is iemand die in wezen liberaal is en uit dien hoofde te weinig oog heeft voor fundamentele ongelijkheden in de maatschappij. Maar er is 0,0 reden om hem te haten. Geen enkele politicus trouwens, hooguit de abjecte standpunten van sommigen.

Sonic2
Sonic28 okt. 2018 - 11:24

@ Madbako Ik zou ook Baudet en Wilders gewoon netjes een eerbetoon geven als ze weg gaan. Ik vind het ook erg dat Wilders of Baudet bedreigd wordt. Het laatste wat moet gebeuren is dat ze worden dood geschoten. Uit menselijk oogpunt en uit politiek oogpunt. Omdat ze na hun dood heel veel onterechte eer zullen krijgen. Dat steekt me bij andere. De ongekende haat richting Pechtold. Ik kan me voorstellen dat mensen van hem af willen, maar het is geen reclame voor veel mensen hier dat ze zo agressief, rancuneus reageren. Terwijl dat niet het moment is. Vind ik dan. Het is nog een extra trap na geven. Omdat veel mensen het niet kunnen hebben dat Pechtold de waarheid zegt over Baudet en Wilders. Ik vind( en Ryder heeft daar ook een prachtige reactie over geschreven) dat beide versies van Pechtold de werkelijkheid ernstig geweld aan doen. Pechtold heeft wel degelijk D66 op de kaart gezet. Hij was een goed debater. Hij pakte terecht Wilders aan. En D66 heeft onder zijn bewind ook goede zaken voor het onderwijs gedaan. Minus het sociaal leenstelsel. Dat laatste is een enorme ramp. Pechtold heeft de partij ook economisch naar rechts gestuurd. Hij heeft ook de democratische vernieuwing de nek omgedraaid. Hij heeft D66 in een zwalkende staat achter gelaten. Zijn winst was en is ook wankel. Gehaald op een mandaat vol zwevende kiezers. Rechts heeft het trouwens elke keer over die linkse elite die zich moreel boven alles verheven voelt. Als je je boven iemand verheven voelt benoem je iemand in een verklein woord. Kereltje Pechtold. Ik vond het dom van Wiegel. Maar rechts radicalen zitten zo vol haat tegen andersdenkenden dat Pechtold kapot moet. Dat moet toch elk normaal denkend mens al ernstig te denken geven. Hoe Baudet en Wilders met Pechtold zijn omgegaan. Geen volk dat zich meer verheven voelt boven andere mensen als FvD en PVV stemmers. Het is juist andersom. Zij staan namelijk aan de juiste kant van de historie. Vinden ze zelf. Wilders noemde de PvDA achterban islamitisch stemvee. SP'ers zijn extreem links en stemmen slechts voor hun uitkering op die partij. D66 en GL kiezers zijn wereldvreemde luchtfietsers. VVD'ers zijn graaiers. Stem Wilders en Baudet voor het ware geluid. Teveel vooroordelen dus. En zeker over Pechtold. Op die manier bedoelde ik mijn reactie.