Joop

Van je VARA collega's moet je het hebben

  •  
26-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het was trouwens wel in de Wilders stijl: een hele groep verantwoordelijk houden voor wat een deel ervan doet
Het is helaas veelzeggend dat de reactie van Geert Wilders op de bedreigingen tegen Vara mensen naar aanleiding van de joop cartoon oprechter en meer to the point was dan die van Francisco van Jole’s collega’s bij de publieke omroep. Paul de Leeuw maakte er een nummertje van omdat hij bedreigd werd en dat niet raar vond maar het erg vond dat Van Jole daarvoor verantwoordelijk was. Paul Witteman haalde in zijn column ook uit. Hij mocht zelf negatief over hem schrijvende journalisten weren maar vond het vervelend dat Wilders door joop.nl niet bij zijn amusementsprogramma kwam. Tja, vervelend, hè? Reden om iets niets te plaatsen? Nee, natuurlijk niet.
Wilders begreep ten minste waar het om ging en veroordeelde de bedreigingen. Iedereen is het er wel over eens dat de tekening smakeloos en gemakzuchtig was. Dat zou een redactionele reden zijn geweest om hem te weigeren, zoals de NRC de agitprop van zijn columnisten niet zou moeten toestaan en de Volkskrant journalistieke criteria zou moeten hanteren voor zijn opiniepagina. Maar als je eenmaal gekozen hebt voor smakeloosheid of domheid, dan moet je er wel achter blijven staan. De Leeuw en Witteman zijn in dat opzicht opportunisten. Wilders niet. Ere wie ere toekomt. Hij moet alleen niet zo gauw gekwetst zijn, samen met zijn 1,5 miljoen kiezers. Het was trouwens ook wel in de Wilders stijl: een hele groep verantwoordelijk houden voor wat een deel ervan doet. Zo kennen we hem ook.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Frans Verhagen

Meer over:

opinie, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

wvdstraat
wvdstraat26 feb. 2011 - 11:05

Waar is trouwens de verzameling van destijds ingezonden cartoons te vinden ???

shoarmabakker
shoarmabakker26 feb. 2011 - 11:05

"Het was trouwens ook wel in de Wilders stijl: een hele groep verantwoordelijk houden voor wat een deel ervan doet. Zo kennen we hem ook." Eens. Echter verbaast het mij dat Van Jole juist Wilders en de gehele PVV-electoraat voor de bedreigingen verantwoordelijk houdt. Dezelfde stijl me dunkt.

1 Reactie
arieroos
arieroos26 feb. 2011 - 11:05

[Eens. Echter verbaast het mij dat Van Jole juist Wilders en de gehele PVV-electoraat voor de bedreigingen verantwoordelijk houdt. Dezelfde stijl me dunkt. ] Waarschijnlijk niet; er zijn geen mensen gearresteerd, dus het is niet bekend wie die bedreigingen precies hebben geuit. Het enige dat we weten, is dat ze door PVV-volgelingen zijn gedaan. Het is dus niet raar dat Jole dat noemt. Bij de spotprent is het natuurlijk wel precies bekend wie er verantwoordelijk voor is: Adriaan Soeterbeek. Niet Paul de Leeuw, en ook niet Paul Witteman.

Klaas2
Klaas226 feb. 2011 - 11:05

---[Wilders begreep ten minste waar het om ging en veroordeelde de bedreigingen.]--- Wilders had zich onsterfelijk gemaakt als hij de bedreigingen goed had gevonden. ---[ Iedereen is het er wel over eens dat de tekening smakeloos en gemakzuchtig was.]--- De tekening past in het tijdsgewricht waarin de Nazi's te pas (en ook te onpas) erbij worden gehaald als vergelijkingsmateriaal. Wilders zelf gebruikt het al jaren. Hij kreeg gewoon een koekje van eigen deeg.

1 Reactie
Nog1web
Nog1web26 feb. 2011 - 11:05

Dat klopt. De cartoon is net zo smakeloos als de vergelijking die Wilders maakte tussen de koran en Mein Kampf. Maar de vraag is of je door zijn type koekjes te bakken niet net zo wordt als hem.