Joop

Van Holland naar de Hel

  •  
12-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Screenshot Van Holland naar Hel

© Screenshot Eyes On Animals

Het bloed van de Friese en Drentse runderen in de Libanese en Libische slachthuizen kleeft mede aan Nederlandse handen
Geschreven door Anja Hazekamp en Frank Wassenberg
Stieren badend in hun eigen bloed, spartelend en schreeuwend van de pijn. Opnieuw bracht dierenrechtenorganisatie Eyes On Animals schokkende beelden naar buiten van slachthuizen in Libië en Libanon. Wie lang genoeg naar de beelden kán kijken, herkent te midden van het bloedbad de gele oormerken beginnend met ‘NL’.
Ondanks dat Nederland in mei dit jaar de export van levende dieren voor de slacht verbood naar landen buiten de EU, zijn het namelijk runderen uit Friesland en Drenthe die op de gruwelijke beelden te zien zijn. Hoe dit kan? Door de Europese interne markt en de grenzeloze Brusselse focus op vrijhandel; liefst met alle uithoeken van de wereld. Dierenleed en andere ongewenste activiteiten worden hierdoor moeiteloos verplaatst naar landen die het niet zo nauw nemen met de bescherming van mens, dier en milieu.
Hoewel Nederlandse boeren hun dieren officieel niet meer naar landen buiten de EU mogen verschepen, zijn ze nog altijd vrij om dieren te verkopen aan Spanje of andere EU-landen. Na een lange tocht per vrachtwagen – van Friesland naar het zuiden van Spanje – worden de dieren vervolgens alsnog op de boot gezet naar landen als Libanon en Libië.
Niet alleen de slachtomstandigheden in die landen zijn verschrikkelijk, maar ook de reis erheen is een ware hel. Dieren die vanuit EU-landen in de haven van Beiroet aankomen, verkeren in zo’n slechte conditie dat ze vaak niet meer kunnen lopen. De ernstig verzwakte dieren worden levend uit het schip gehesen met een kraan. Hun pezen worden doorgesneden en ze worden in hun ogen geprikt zodat ze verstijfd zijn van angst en pijn, rapporteert Eyes on Animals.
Zulk ‘transport’ gaat volstrekt in tegen alle regels die Europa stelt aan diertransporten en is daarmee illegaal, oordeelde het Europees Hof al in 2015. Toch weigert Brussel nog steeds om deze gruwelijke transporten naar ‘derde landen’ volledig uit te bannen. Met onder meer een parlementaire enquete over diertransporten in het Europees Parlement, zetten we alles op alles om een Europees totaalverbod op export  van levende dieren over de buitengrenzen voor elkaar te krijgen.
De Europese Commissie lijkt langzaam in beweging te komen, maar wil de wetgeving voor diertransporten pas op zijn vroegst in 2023 herzien. Of ze ook iets gaat veranderen aan haar genadeloze handelsbeleid en stopt met het exporteren van dieren, blijft de vraag. Ondertussen blijven diverse EU-landen vergunningen verlenen voor horrortochten naar Afrika, het Midden-Oosten en andere verre bestemmingen. Zolang dat het geval is, zou Nederland geen enkel landbouwdier meer de grens over moeten brengen, zonder harde garanties over zijn eindbestemming. Want het bloed van de Friese en Drentse runderen in de Libanese en Libische slachthuizen kleeft mede aan Nederlandse handen.
Anja Hazekamp, Europarlementariër Partij voor de Dieren Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Fredje3
Fredje313 dec. 2020 - 6:06

Dit is nog maar een voorproefje voor wat er gaat gebeuren als we de veehouderij in Nederland gaan minimaliseren. Er is en blijft vraag naar de producten dus wordde veehouderij verplaatst naar landen die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn en klimaat. Dan zullen de dieren ook niet alleen op een vreselijke manier sterven, maar ook op een (nog) vreselijkere manier leven. Ach de dieren en klimaatverbetering liefhebbers kunnen dan iig zeggen dat het niet in Nederland gebeurd.

1 Reactie
The Apple
The Apple13 dec. 2020 - 10:23

We sturen gewoon Dion Graus als inspecteur dierenwelzijn, die doet hier ook fantastisch werk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2020 - 22:23

Hoe intelligent of gevoelig is uw biefstuk? https://www.youtube.com/watch?v=Ca_VPwM5h8U

Kuifje3
Kuifje312 dec. 2020 - 21:18

In Engeland mogen ze dit. Ze zitten niet meer in de EU.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje312 dec. 2020 - 21:19

Ehh, reactie op Jan Man

Jan Man
Jan Man13 dec. 2020 - 10:35

Klopt, maar in dit geval van Nederland gaat het alleen over de export van vee wat doorgeexporteerd wordt naar buiten de EU. Wat feitelijk al verboden is, maar enkele gewiekste veehandelaren hebben een illegale sluiproute gevonden wat nu gedoogd wordt. Dit gaat denk ik over minder dan 1% van de levende export van Nederland. Dat verbod zou gehandhaaft moeten worden.

Visionair NL
Visionair NL12 dec. 2020 - 19:36

Het lot van de miljoenen Syrische vluchtelingen in Libanon vind ik net even belangrijker dan dit. Vergeef me voor mijn populisme.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2020 - 22:00

Nou en. Je zult je kinderen of dierbare nog belangrijker vinden. Betekent dat, dat die vluchtelingen dus mogen rotten? Nee toch. Een 'massa marteling van dieren kan me niet schelen' opvatting is nogal laag vloers.

The Apple
The Apple13 dec. 2020 - 2:34

Dit fantasievolle commentaar is het perfecte recept voor algemene toepassing. Derde coronagolf in Nederland? Het lot van de miljoenen Syrische vluchtelingen in Libanon vind ik net even belangrijker dan dat.

Jan Man
Jan Man12 dec. 2020 - 19:06

In Engeland geven ze alvast het goede voorbeeld: https://www.theguardian.com/environment/2020/dec/03/uk-to-become-first-country-in-europe-to-ban-live-animal-exports In Nederland willen we weleens het excuus gebruiken: Als wij het niet doen doet een ander het. Waarmee we ons verlagen tot het niveau waarop drugsdealers en andere criminelen vaak hun misdaden goedpraten. Fatsoenlijke mensen zouden op geen enkele manier mee moeten willen werken aan de horrorpraktijken die in die slachthuizen plaatsvinden.

Mokker
Mokker12 dec. 2020 - 13:23

Dus de slachtomstandigheden in Libanon en Libie deugen niet, maar toch is het het transport van de Nederlandse exporteurs dat aangepakt moet worden. Waarom geen woord over actie voeren in de betreffende landen? Als ze niet uit Nederland importeren dan komen de dieren vast wel weer ergens anders vandaan.

13 Reacties
tinekea2
tinekea212 dec. 2020 - 14:04

Er lopen nu eenmaal mensen rond die, wat het probleem ook is en waar het ergens op de wereld ook is, altijd weer Nederland de schuld er van geven.

timlinke
timlinke12 dec. 2020 - 14:16

De EU is enerzijds verantwoordelijk vanwege het faciliteren van de vrijhandel en de langzame actie omtrent het verbieden van transport van levende dieren. Maar ook Nederland draagt wel degelijk een verantwoording, zolang het toestaat dat dieren -al dan niet via een omweg- op dit soort transporten gezet worden. Australië verbood trouwens al eerder transport van levende dieren naar het Midden Oosten. En ook het Verenigd Koninkrijk wil de export van levende dieren stoppen. Het argument ‘de dieren komen toch wel ergens vandaan’ gaat alleen op zolang er landen zijn die hun ogen blijven sluiten voor dit soort waanzin.

Hallahan2
Hallahan212 dec. 2020 - 14:28

En daarom willen ze dat alle boeren in Nederland hun bedrijf stoppen zodat bovenstaande taferelen nog meer kunnen plaatsvinden. Al die klagers hier vergeten dat Nederland ook qua dierenwelzijn denk ik in de top 10 staat.

MaxMax2
MaxMax212 dec. 2020 - 15:20

@Mokker Omdat ritueel slachten een heilig huisje is.

Karingin
Karingin12 dec. 2020 - 17:44

Nee Hallahan, dat vergeet niemand. Het is alleen een bull shit argument als dat betekent dat er nog steeds zoveel dierenleed is. Omdat anderen het nóg slechter doen, hoeven wij niets te verbeteren. Mensen die zo denken zijn immoreel, en houden uit pure luiheid vooruitgang tegen

Satya
Satya12 dec. 2020 - 19:13

"Er lopen nu eenmaal mensen rond die, wat het probleem ook is en waar het ergens op de wereld ook is, altijd weer Nederland de schuld er van geven." Er lopen nogal wat mensen in Nederland rond die eigen verantwoordelijkheid en de gevolgen van eigen handelen graag op anderen afschuiven. "Als ze niet uit Nederland importeren dan komen de dieren vast wel weer ergens anders vandaan." Maar draagt Nederland geen medeverantwoordelijkheid. Als ik iets verkoop waarvan het bekend is dat er iets slechts meegedaan wordt heb ik verantwoordelijkheid.

Satya
Satya12 dec. 2020 - 19:17

"Mensen die zo denken zijn immoreel, en houden uit pure luiheid vooruitgang tegen" Die zullen zelf ook zo slachten als het ze 10 cent scheelt. Deze mensen zorgen er inderdaad voor dat de Westerse beschaving ten onder gaat al denken ze vaak de beschermer te zijn. Het zijn ook altijd geen argumenten die ze aandragen maar frames.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2020 - 22:06

Basis kwestie van jurisdictie. Nederland regeert niet over Libië en Libanon, maar over Nederland. Daarnaast is dat andere landen martellen wel zouden goed vinden is geen argument voor martellen.

poeslief
poeslief13 dec. 2020 - 11:04

@Satya Het gaat bij u dus totaal niet om het dierenleed; het is overduidelijk dat het voor u alleen telt dat NL schuldig is aan misstanden maar dat de misstanden verplaatst worden en daarmee in stand gehouden, dat interesseert u geen biet, en dat meest waarschijnlijk al die dieren in nog erbarmelijkere omstandigheden terecht gaan komen boeit u nog minder want uit het oog uit het hart en u voelt zich weer verschoond. U bent niet bezig de wereld te verbeteren met dit soort afschuiven, hooguit uw leefomgeving bevrijden van het in zicht hebben van misstanden. Ipv overzicht & inzicht bedient u zich van uit het zicht en gezichtsbedrog.

Satya
Satya13 dec. 2020 - 12:34

Poeslief Ik citeer mezelf. "Als ik iets verkoop waarvan het bekend is dat er iets slechts meegedaan wordt heb ik verantwoordelijkheid." Als ik die dieren verkoop of vervoer naar plaatsen waar er zo mee wordt omgegaan ben ik medeverantwoordelijk aan het lot van die dieren. Blijf jij maar lekker struisvogel spelen en mij aanvallen, ik vermaak me wel om jou.

poeslief
poeslief14 dec. 2020 - 15:22

@Satya Je geeft mij zo giga gelijk via jouw reactie lieverd. Jij blijft maar hameren op medeplichtig Nederland en ik op het dierenleed dat enkel verplaats wordt en meest waarschijnlijk naar landen waar hen een nog vele malen erger lot wacht. Wat jij wil is alleen maar het vuile NL badwater over de schutting gooien en jezelf schoongewassen verklaren. Je geeft nada niets om die dieren maar alleen om jezelf en jezelf vrijpleiten in deze.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 dec. 2020 - 5:16

@poeslief Die conclusie kan je helemaal niet trekken. Integendeel, Satya zegt het tegenovergestelde. Dus je neemt gelijk dat er niet is en maakt dan een gemeen verhaaltje dat geen basis heeft behalve in fantasie.

poeslief
poeslief16 dec. 2020 - 8:28

@Paul Het is de enige conclusie die hieruit te trekken valt. Als je medeverantwoordelijk wordt geacht voor kwalijke zaken (waar ik het 100% mee eens ben) of afschuift dan wel 360 graden rondom Paul. Nu is het zo dat al het kwade waar wij afscheid van nemen zich verplaatst, dus wat is voor de slachtoffers - van wapenhandel of dieren die lijden - in hemelsnaam het voordeel? Voor die dieren wordt het meest waarschijnlijk alleen nog maar erger. Dit soort schijnheilige roomser dan de Paus eigen ziel witwas acties doen alleen NL verschonen maar lossen qua leed in de wereld nada niets op. Hoezo moet NL zo'n voortrekkersrol op zich nemen? (ps. ik stel gewoon kritische vragen).